Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Google Pixel Watch 3
Product Name: Google Pixel Watch 3
Brand: Google
Offer price: fra 4590
Currency: NOK
Konklusjon
Google Pixel Watch 3 er den første Wear OS-klokken der jeg egentlig sliter med å finne større mangler og savn. Pixel Watch 2 var allerede en meget god klokke, men led av kort batteritid. Storebroren Pixel Watch 3 tilbyr ikke bare bedre batteritid, men er også tilgjengelig i en større størrelse, og begge modellene er utstyrt med en responsiv, lynskarp og lettlest skjerm med et enkelt brukergrensesnitt.
Google tar også alt det kjente og kjære fra Fitbit, legger til enda flere treningsfunksjoner og helsefunksjoner, gjør det enda litt smartere, samtidig som både pulsmålinger og GPS-målinger er enda litt bedre. Du får enkelt og greit en klokke som fungerer ypperlig som både helse-/aktivitetsmåler, treningsklokke og smartklokke.
For de mest ivrige treningsentusiastene vil batteritiden og begrensningen i treningsappen (samt fravær av flere knapper) fremdeles være en begrensing, men for den jevne mosjonist kan Google Watch 3 levere det aller meste. Og det med god presisjon.
Overall
Pros
- Endelig to størrelser.
- Meget behagelig passform.
- Lettlest, lyssterk og responsiv skjerm.
- En av de beste pulssensorene på markedet.
- Nøyaktig GPS.
- Omfattende helse- og aktivitetsmålinger.
- Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
- Offline kart gjennom Google Maps.
- Nyttige sikkerhetsfunksjoner.
- Tilgang til ett hav av apper gjennom Google Play.
- Fullverdig smartklokke med «alt» du trenger av apper.
Cons
- Batteritid er fremdeles en begrensning.
- Ingen støtte for ekstern pulssensor utenom tredjeparts apper.
Google Pixel Watch 3 – Større og smartere
Google Pixel Watch 3 er den nyeste smartklokken fra Google, tilgjengelig i 41 mm og 45 mm størrelser. De to modellene byr på en større og lysere Actua-skjerm, lynraske menyer, et enkelt brukergrensesnitt og opptil 36 timers batterilevetid. Klokken introduserer også nye funksjoner som mer nøyaktig dagsformtall, treningsplanlegger, avanserte løpefunksjoner, kardiobelastningssporing, morgenrapport, forbedret Google-integrasjon, samt tap av puls deteksjon.
- Se også: Test: Google Pixel Watch 2
Pris og tilgjengelighet
Google Pixel Watch 3 (41 mm) WiFi har en veiledende utsalgspris på 4590 kr, mens Google Pixel Watch 3 (45 mm) WiFi koster 5390 kr. Ønsker du LTE-utgaven med støtte for e-sim må du ut med henholdsvis 5990 kr og 6690 kr.
Begge størrelsene er tilgjengelig i de tre fargene Matte Hazel Aluminum case / Hazel Active Band, Matte Black Aluminum case / Obsidian Active Band, Polished Silver Aluminum case / Porcelain Active Band.
Nye størrelser og oppdatert design
Google Pixel Watch 2 imponerte på flere måter da den ble lansert i fjor høst, og bød på et rask brukergrensesnitt, flotte og oversiktlige menyer, og ikke minst en meget god pulssensor. Det store ankepunktet var den begrensede skjermstørrelsen på kun 41 mm som gode den minste laget for en stor gruppe brukere.
Heldigvis har Google lyttet til kritikken, og Pixel Watch 3 kommer nå i to størrelser, 41 mm og 45 mm. Designet er likt som før med en urkasse i 100 % resirkulert aluminium, en (ny) AMOLED LTPO-skjerm dekket av Corning Gorilla Glass 5, og en reim i myk elastomer.
Størrelsesmessig måler Pixel Watch 3 (41 mm) 41 mm i diameter, Pixel Watch 4 (45 mm) måler 45 mm. Begge har en tykkelse på 12,3 mm og veier henholdsvis 31 g og 37 g uten reim. Det er med andre to svært lette klokker det er snakk om.
Begge modellene er 5 ATM sertifisert og kan brukes til å svømme/dusje, samt IP68 sertifisert som gjør de motstandsdyktig mot både vann og støv.
Google Pixel Watch 3 (41 mm)
Google Pixel Watch 3 (45 mm)
Enda bedre skjerm
Det var lite å utsette på skjermen til forgjengeren, men Pixel Watch 3 tar det til et nytt nivå. Den nye Actua-skjermen (AMOLED LTPO vs. AMOLED) dekket av ripemotstandig 3D Corning Gorilla Glass 5 (320 ppi) kan nå en maksimal lysstyrke på 2000 nits – dobbelt så høyt som forgjengeren, slik at den er enda lettere å lese i sterkt sollys. I tillegg kan den nå så lite som 1 nits minimum lysstyrke, noe som er ideelt for bruk i mørke omgivelser der du ikke ønsker å forstyrre andre.
Oppdateringsfrekvensen justeres dynamisk mellom 1 og 60 Hz for en mer responsiv ytelse og energieffektivitet slik at strømforbruket minimeres når det ikke er behov for raske animasjoner.
Google har også redusert skjermrammen fra 5,5 mm til 4,5 mm (16% tynnere) slik at det er plass til en større skjerm i en mindre klokke, samtidig som det gir et slankere og mer elegant utseende. Den slanke kroppen og de avrundede kantene gjør at selv 45 mm modellen føles komfortabel på hånden. Undertegnede har håndledd med en omkrets på 16,5 cm, og klokken er så liten og lett at den ikke merkes selv om natten.
For deg med enda slankere håndledd, og som synes det er ubehagelig å sove med en klokke på håndleddet, så kan Pixel Watch 3 være et bedre valg.
Pixel Watch 3 (45 mm) leverer en skjerm med 40% større skjermareal enn 41 mm modellen, mens Pixel Watch 3 (41 mm) byr på 10% mer skjermareal enn forgjengeren. Den større skjermen på førstnevnte gjør at den kan vise noe mer info på skjermen i hvert skjermbilde.
Batteritid og tilkobling
Batteritid
Batteritiden imponerte ingen for forgjengeren, men selv om Pixel Watch 3 (41 mm) kommer med identisk størrelse på batteriet (306 mAh), så har batteritiden heldigvis økt. 45 mm modellen har et større 420 mAh-batteri, men ettersom den økte skjermstørrelsen krever mer strøm, så er batteritiden oppgitt som identisk for de to modellene.
Under vanlig bruk skal batteritiden ligge på 24 timer med alltid-på-skjerm aktivert (det samme som Pixel Watch 2), og med den nye batterisparingsmodusen skal klokken holde opptil 36 timer. Det geniale her, er at batterisparingsmodusen ikke går ut over helse-, trenings- og sikkerhetsfunksjonene, men heller reduserer blant annet hastigheten og andre bakgrunnsprosesser. Når batterinivået er 15% går klokken automatisk over til batterisparingsmodus, men du kan deaktivere dette ved behov.
Uansett hva tallene sier på papiret, så er det en stor forbedring i batteritiden på Google Pixel Watch 3 fra forgjengeren, og du kommer lett gjennom en hel dag inkludert minimum 3-4 timers trening med GPS aktivert. Ved bruk under trening med GPS, litt bruk av kart, og ellers alle funksjoner aktivert, forbrukes rundt 8,5% batteri per time.
Gjennom flere ukers bruk har jeg klart å få godt over 24 timer med opptil 6 timer registrert aktivitet hver dag. Det er imponerende. Klokken lader også så lynraskt at batteritid aldri har vært et problem.
Klokkene beholder den samme proprietære laderen som forrige generasjon, men lader nå 20% raskere. Det tar om lag 30 minutter å nå 50% batteritid, ca. 50 minutter å nå 80%, og rundt 80 minutter å nå 100%. Pixel Watch 3 støtter også trådløs lading via Qi-standarden, noe Samsung droppet på årets Galaxy Watch 7-serie.
Tilkobling
Google Pixel Watch 3 leveres som nevnt i to utgaver; «kun WiFi» og «WiFi og LTE». Begge benytter Bluetooth 5.3 og støtter NFC for blant annet kontaktløs betaling, mulighet for kontaktløs betaling, m.m., samt Ultrabredbånd (UWB) for blant annet svært presis posisjonering og lokalisering, låse opp kompatible biler, finne tapte enheter, eller koble til andre smarte enheter med presisjonsnavigasjon.
Klokken støtter også Googles nye Find My Device offline-nettverk som gjør det mulig å finne, låse og slette klokken selv når den er frakoblet nettverket.
Prosessor og ytelse
Google Pixel Watch 3 bruker den samme Qualcomm SW5100-brikken som tidligere, sammen med en egenutviklet Cortex M33 koprosessor. Klokken byr også på 2GB SDRAM som bidrar til at du kan bruke flere apper samtidig uten forsinkelser. På innsiden finner vi også 32 GM lagringskapasitet for apper, musikk, etc…
Klokken leveres med Google sitt nyeste operativsystem – Wear OS 5 – fungerer med alle Android-telefoner som kjører Android 10.0 eller høyere, og krever en Google-konto og tilkobling til Google Pixel Watch appen. Apple iPhone fungerer ikke med Goggle Pixel Watch, så dersom du ønsker en klokke som baserer seg på Fitbit-plattformen, så er det Fitbit Sense 2 eller Fitbit Versa 4 som gjelder.
De nye programvareforbedringene inkluderer blant annet mer effektiv batteristyring, forbedret aktivitetssporing og enda større muligheter for tilpasning av urskiver. Alt i alt oppleves klokken svært rask og enkel i bruk, og det er sjelden du møter på forsinkelser eller hindringer. Her er Pixel Watch 3 et lite steg foran Samsung sin nyeste modeller Galaxy Watch 7 og Galaxy Watch Ultra. Alt bare flyter.
Betjening
Google Pixel Watch 3 betjenes via en responsiv touchskjerm, en dreibar krone som også kan trykkes inn, samt en sideknapp øverst på høyre side.
Sveip til høyre eller venstre for tilgang til widgets, ned fra toppen for hurtiginnstillinger, og opp for smartvarsler. Trykk inn kronen for å åpne app-menyen eller gå tilbake til hjemskjermen, dobbeltrykk for å aktivere Google Pay, og fem trykk for å aktivere nødfunksjonen.
Sideknappen viser nylige apper med ett trykk, aktiverer Google Pay med dobbelt trykk, og kan brukes til å pause/gjenoppta en treningsøkt.
Til tross for den begrensede størrelsen har du mulighet til å benytte et fullskala tastatur for å skrive meldinger, noe som fungerer overraskende greit. Alternativt kan du benytte talekommando.
Sensorer
Google Pixel Watch 3 er utstyrt med en omfattende rekke sensorer for å måle alt fra helse og trening, til sporing og omgivelsene.
- Kompass: Gir nøyaktig retningsorientering.
- Altimeter: Måler høydeforskjeller.
- Barometer: Måler atmosfærisk trykk, nyttig for å forutsi værendringer og høydeforskjeller.
- SpO2-sensorer: Røde og infrarøde sensorer som overvåker oksygenmetningen i blodet.
- EKG-sensor: Muliggjør EKG-måling og kontinuerlig overvåking av hjerterytmen.
- Optisk pulssensor med flere baner: For kontinuerlig overvåking av hjertefrekvensen.
- Akselerometer med 3 akser: Registrerer bevegelse og aktivitetsnivå.
- Gyroskop: Oppdager rotasjonsbevegelser.
- Sensor for omgivende lys: Justerer skjermens lysstyrke automatisk.
- cEDA-sensor: En elektrisk sensor som måler hudkonduktans,m og bruke til å spore kroppens reaksjoner.
- Hudtemperatursensor: Måler hudtemperaturen.
- Magnetometer: Måler magnetiske felt som kan brukes til navigasjon.
- GPS: GPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS
I tillegg benytter klokken en lyssensor for å automatisk justere lysstyrken etter omgivelsene, samt en vibrasjonsmotor som sørger for haptisk tilbakemeldinger. Skjermen er lynrask til å våkne fra dvale, og klarer raskt å justere lysstyrken motsatt vei når det er behov for og dimmes.
Google Pixel Watch 3 inkluderer også en innebygget høyttaler og mikrofon slik at du kan gjennomføre samtaler direkte fra håndleddet, lytte til musikk, eller motta tilbakemeldinger for både treningsoppfølging og taleassistenten. Kvaliteten er mer enn god nok til å utføre en samtale, selv om du definitivt ikke vil gjennomføre et jobbintervju på denne måten.
Enda mer nøyaktig pulsmåling.
Google Pixel Watch 2 imponerte med en meget god pulssensor og plasserte seg blant de mest nøyaktige klokkene på markedet. Pixel Watch 3 har benytter den samme pulssensoren som tidligere, men Google har endret på algoritmene og gjort pulsmålingen enda mer nøyaktig. Den forbedrede pulsmålingen skal være spesielt merkbart under løping og HIIT-aktiviteter.
Pixel Watch 3 lar deg også dele pulsmåling fra klokken med andre kompatible treningsapparater- og apper gjennom gjennom pulsdeling (Broadcast) slik at du for eksempel får pulsen fra klokken direkte på skjermen til en tredemølle- eller romaskin. Google er dog veldig restriktive på hvilke apparater/enheter de støtter, og det er ikke like rett frem å få dette til å fungere som majoriteten av enheter.
Helse og treningsfunksjoner
Etter at Google kjøpte opp Fitbit for noen år siden, så har de lagt stor vekt på helse- og treningsfunksjoner. Dette forsterkes bare ytterligere i Pixel Watch 3, og klokken har blitt oppgradert med flere nye funksjoner som kommer både gratis og Fitbit Premium-brukere til gode.
Av nye funksjoner finner vi en «Treningsplanegger«, «Veiledning i sanntid«, «Avansert løpsdynamikk«, og en «Morgenrapport» levert av Fitbit. Pixel Watch 3 tilbyr også forbedret treningssporing og mer detaljerte helsedata, forbedret Dagsformtall (Daily Readiness Score), samt en ny Kardiobelastning (Cardio Load)- og Mål for kardiobelastning (Target Load Score).
Aktivitets- og helsemåling
Google Pixel Watch 3 måler parametere som puls, hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning i blodet, hudtemperatur, skritt, kalorier, tilbakelagt distanse, intensitetssoneminutter (aktive minutter), søvn, samt stress og Kroppsreaksjoner (Fitbit Body Response). I tillegg har klokken en innebygd EKG-sensor som kan brukes til å utføre en EKG-måling.
Søvnmålingen analyserer lengde og kvalitet (søvnscore) på søvn, inkludert søvnfaser (lett, dyp, REM), snorking, oksygenmetning og hudtemperatur. En ny Auto Mode registrerer automatisk når du sovner, og når du våkner, deaktiverer alltid-på-skjermen, og setter klokken i stille modus slik at du kan sove uforstyrret. Sover du med klokken i minst 14 netter per måned, får du en månedlig søvnprofil representert av ett av seks dyr, som gir innsikt og personlige anbefalinger for bedre søvnkvalitet.
Auto Mode fungerer godt, og gjør det langt enklere å registrere søvn enn tidligere der du måtte aktivere «søvnmodus» manuelt for å registrere søvntid.
Stressmålingen overvåker stressnivået ditt gjennom dagen ved å analysere faktorer som hjertefrekvensvariasjon, og kan varsle deg dersom den oppdager unormalt høyt stressnivå. Klokken lar deg loggføre en «kroppsreaksjon» å gi deg tips til hva du kan gjøre for å roe ned.
Aktivitetsssoneminutter (Active Zone Minutes) måler hvor lang tid du tilbringer i ulike intensitetssoner under fysisk aktivitet basert på hjertefrekvensen din.
- Moderat intensitet: Gir 1 aktivitetssoneminutt per minutt.
- Høy intensitet: Gir 2 aktivitetssoneminutt per minutt.
Fitbit gir deg poeng hver gang du er i disse sonene, med sikte på at du skal oppnå 150 aktivitetssoneminutter per uke tilsvarende anbefalingene fra helsemyndighetene (Tilsvarer 150 minutter med moderat aktivitet, eller 75 minutter med intens aktivitet).
Google Pixel Watch 3 bruker ikke de samme pulssonene som vi er vant til å se hos andre produsenter, men deler inn intensitetssonene i fettforbrenning, kardio og maks. For hvert minutt du tilbringer i fettforbrenningssonen, får du 1 aktivitetssoneminutt, mens ett minutt i kardio- eller makssonen gir deg 2 aktivitetssoneminutter.
I tillegg til de tre standardsonene kan du opprette en tilpasset sone, slik at du har totalt fire ulike intensitetssoner. Det er dessverre ikke mulig å endre til tradisjonelle pulssonene som mange er vant til fra andre pulsklokker på markedet (eksempelvis Olympiatoppen sin inndeling).
Av andre helserelaterte funksjoner kan Google Pixel Watch 3 varsle dersom den registrerer unormal høy/lav puls, samt dersom den oppdager at hjertet slutter å slå (mer om det senere).
Alle målinger er synlige i Fitbit appen der du får mer dyptgående informasjon ved å trykke på det parametret du ønsker å vite mer om.
Treningsfunksjoner
Google har spesielt lagt stor vekt på treningsfunksjoner for løpere. Pixel Watch 3 tilbyr en ny treningsplanlegger som inkluderer planlegging av treningsøkter med måltempo, -puls og -distanse, eventuelt oppsett av intervaller, repetisjoner og sett. Treningssøkten kan bygges i Fitbit appen, eller direkte på klokken.
Sanntidsveiledning bruker lydpåminnelser og haptiske signaler for å hjelpe deg å holde riktig tempo og puls, og varsler når det er tid for neste intervall/hvileperiode. Alt dette fungerer plettfritt.
«Avansert løpsdynamikk» gir en dyptgående analyse av løpeteknikk og inkluderer parametre som skritthastighet, skrittlengde og vertikal bevegelse, noe som kan bidra til å forbedre løpeteknikken. Noe av informasjonen er synlig underveis i økta, eller kan sees på klokken etter endt økt, men best oversikt får du i Fitbit appen. Dessverre er det ingen støtte for beregning av løpskraft.
En ny løpeoversikt i Fitbit-appen viser blant annet ukentlig løpedistanse, personlige rekorder og en detaljert analyse av løpeøktene dine, slik at du kan spore resultater og utvikling over tid.
Dagsformtallet har tidligere vært forbeholdt Fitbit Premium-brukere, men er nå gratis og åpent for alle. Scoren er også mer responsiv og beregnes ut fra faktorer som de siste 14 dager søvn (de siste dagene vektes mest), hvilepuls, og pulsvariabilitet for å gi en bedre forståelse av hvor godt kroppen din har restituert seg. Den nye beregningen gjør Dagsformtallet mer likt Garmin Body Battery (Kroppsressurser), og omhandler i større grad dagsform enn hvor godt restituert du er for trening- noe Google forsøkte tidligere da de inkluderte tidligere treningsøkter i beregningen.
Kardiobelastning er et mål på treningsbelastningen, både etter hver enkelt økt, og over tid. Jo lengre treningstid og høyere intensitet, desto høyere kardiobelastning.
I likhet med de fleste store aktører så sammenligner Google treningsbelastningen for de siste 7 dagene (akutt belastning) med de foregående 28 dagene (kronisk belastning) for å beregne belastningen over tid å gi bedre innsikt i egen utvikling. Du kan også sammenligne trender for kardiobelastning for å se om du trener for lite eller for mye.
Google Pixel Watch 3 vil deretter gi deg et daglig kardiobelastningsmål basert på dagsformen din, og skal dermed hjelp deg å finne riktig balanse for restitusjon, redusere risikoen for skader, å forbedre prestasjonen over tid. Der Dagsformtallet kan sammenlignes med Garmin Body Battery, så ligner Kardiobelastning i større grad Garmin sin Training Readiness (Treningsklarhet).
Målbelastning (Target Load) er et personlig mål for treningen din. Target Load oppdateres hver morgen, og kobler sammen målene fra Dagsformtallet og Kardiobelastning og viser om du trener for hardt, for lite, eller nok til å opprettholde kondisjonen. Du vil også få forslag til hvor hardt du kan trene. Google lar deg sette personlige mål for Målbelastningen, der du kan sette mål som «Øke, Redusere, Opprettholde» kondisjonen.
Det kreves minimum 14 dager med trening og 7 netter med søvn før du får et mål for Training Load.
«Morgenrapporten» gir deg en daglig oppsummering av de viktigste helse- og treningsmålingene for å hjelpe deg med å planlegge dagen din. Kort oppsummert inkluderer Morgenrapporten informasjon om søvn, dagsformtallet, pulsvariabilitet (HRV), pustefrekvens og oksygenmetning. Poengsummen gir innsikt i din fysiske tilstand og gir anbefalinger for å unngå overtrening eller undertrening. Til slutt vil du også få presentert dagens værmelding.
Treningssporing
Google Pixel Watch 3 kan registrere mer enn 40 ulike aktivitetsprofiler, og tilbyr automatisk treningsdeteksjon av flere aktiviteter som løping, gåing, sykling, svømming, yoga, vekttrening, mfl.. Automatisk treningsdeteksjon fungerer bra, men du må manuelt avslutte økta selv (klokka minner deg på det).
Selve treningsappen er identisk med tidligere, og relativt grunnleggende. Hver aktivitet er satt opp med to skjermbilder der det ene skjermbilde kan vise fire datafelter (valgfrie) + en grafisk visning av pulssone, og den andre skjermen viser tre datafelter som representerer tid i intensitetssone, puls og total treningstid + en grafisk visning av pulssoner. Dersom du følger en ferdig oppsatt treningsøkt kan du ha ett skjermbilde til med flere datafelter.
Sveiper du til venstre får du en liste som viser total distanse, antall skritt, puls, tidtaker, kalorier, høyde, høydemeter akkumulert og tid i sone. Sveip til venstre en gang til, og du får tilgang til mediakontroller (nytt fra forrige generasjon).
Av ulike treningsfunksjoner kan du aktivere «Auto pause«, Tempomodus» som veileder gjennom økten i henhold til et forhåndsbestemt tempo, «Målmodus» der du setter distanse, tid eller kalorier som mål for turen, «Pulssone-modus» der klokken varsler om du beveger deg utenfor den bestemt pulssonen, samt «Varsler om tempo-område» som varsler om du beveger deg utenfor et bestemt tempoområde.
Skjermen er enkel å lese selv i kraftig sollys og kan settes til alltid-på under trening. Det er likevel ganske begrenset med plass for informasjon, så for deg som trener blodseriøst mot et eller annet event, så blir det nok litt for enkelt. I tillegg blir fraværet av flere fysiske knapper et savn. Er du mer på mosjonistnivå og ikke bryr deg om så mye annet enn distanse, tid og puls, så fungerer Pixel Watch 3 mer enn godt nok.
Pixel Watch 3 har også fått støtte for offline kart, men kartfunksjonen er ikke integrert i treningsappen og krever at du benytter Google Maps som en ekstern app. Du vil da kunne starte navigeringen enten på klokken eller telefonen, og klokken vil vise deg retning og distanse til neste sving/veidele. Du får derimot ingen brødsmuleruting. Kartene lastes ned til klokken mens den lader, og kartområdet må defineres i Google Maps appen.
Dersom du ønsker mer detaljerte topografiske kart, kan du laste ned en tredjeparts app som Outdooractive som gir deg fullverdige kart til klokka slik at du kan ta i bruk navigering uten å måtte være avhengig av telefonen. Andre apper som gjør mye av samme nytte er Komoot og AllTrails, og ikke minst disse appene som anbefales her. Ønsker du mer dedikerte trenings-apper finnes det også et hav å velge blant. Noen av de beste treningsappene finner du her.
Den innebygde treningsappen støtter ikke bruk av ekstern pulssensor, men du kan ta i bruk tredjeparts apper som gjør dette. En god anbefaling er appen Runkeeper.
Det du derimot kan gjøre, er å bruke Google Pixel Watch 3 som en pulsmåler for ulike treningsmaskiner ved å koble klokken til kompatible apparater. Pulsen fra klokken vil deretter videresendes slik at den vises på apparatets skjerm.
Når det kommer til presisjon så støtter Google Pixel Watch 3 satellittsystemene GPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS. Det er med andre ord ingen støtte for Multiband-GPS som har blitt mer og mer vanlig i tilsvarende klokker, og som gjerne kommer til nytte i utfordrende miljøer som trange daler, bratte fjellsider, i byer med høye bygninger, etc..
Selv om Google Pixel Watch 3 ikke er like nøyaktig som f.eks. Garmin Forerunner 965, Garmin Fenix/epix-serien, eller Apple Watch Ultra 2, så leverer den likevel solide GPS-målinger og vil for de aller fleste være mer enn bra nok. Det samme gjelder pulssensoren som allerede nevnt hører til blant de bedre på markedet, og i år har blitt enda bedre enn i fjor.
Optisk pulsmåling er dog svært individuelt og kan variere fra person til person, noe du kan lese mer om i denne artikkelen; Optisk pulsmåling enkelt forklart. Til enkel trening og mosjon kan du nok klare deg med den innebygde sensoren, men det anbefales som alltid å koble til en ekstern pulssensor å benytte en tredjeparts app dersom du tar treningen mer seriøst.
Fitbit Premium – for deg som vil ha personlig trening og mer info
Fitbit Premium er en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned eller 799 kr per år, men inkluderer 6 måneder gratis for alle brukere. Tjenesten gir tilgang til avansert statistikk, velværerapport, søvnanalyse og søvnprofil, stresshåndtering, treningsvideoer, meditasjoner og mer. Selv om tjenesten har mange nyttige funksjoner, er prisen høy sammenlignet med konkurrenter som Garmin, Polar og Apple, som tilbyr lignende funksjoner gratis.
Nytt for året er at gratis-brukere får tilgang til Dagsformtallet (Daily Readiness Score), mens Premium-brukere får tilgang til noen nye AI-funksjoner som tilfører produktet noe mer verdi.
Fitbit Premium abonnenter vil blant annet motta daglige treningsforslag basert på kroppens beredskapsnivå, aktivitetslogg og treningspreferanser. Du kan velge mellom en rekke treningsøkter som er skreddersydd for deg, med seks alternativer hver dag. Premium-abonnenter mottar også skreddersydde løpeanbefalinger basert på AI som analyserer tidligere løpeøkter, dagsform og målene dine for kardiobelastning.
I tillegg får du innsikt i din nåværende form og forslag til hvordan du kan forbedre den, med tilgang til spesialutviklet innhold og øvelser, samt tilgang til Fitbit og Googles store bibliotek av treningsøkter, meditasjonsøkter, med mer. Fitbit Premium i USA, England, Canada og Australia får også tilgang til Peloton-klasser ledet av Peloton-instruktører – inkludert yoga, styrke, løping og sykkelklasser.
Fokus på sikkerhet – tap av puls deteksjon
Google har et stort fokus på sikkerhet, noe de viste i fjor da de introduserte Sanntidsjekk for sikkerhet som lar deg spesifisere en tid du forventer å være ferdig med en treningsøkt, og dersom du ikke «sjekker inn» innen det tidspunktet, vil klokken automatisk varsle alle nødkontaktene dine (Krever et Fitbit Premium abonnement. LTE-modellen er ikke avhengig av mobiltilkobling, WiFi-utgaven krever tilkobling til telefonen).
Klokken inkluderer også Deling i nødsituasjoner som sender sanntidsposisjonen din og oppdateringer til nødkontaktene dine slik at de hele tiden kan holde et øye med hvor du befinner deg, samt Falldeteksjon som automatisk registrerer om du faller og ikke reiser deg igjen, før den kontakter nødkontaktene dine.
Google Pixel Watch 3 introduserer en ny funksjon kalt «Loss of Pulse Detection». Når funksjonen er aktivert, vil klokken automatisk ringe nødnummeret dersom den registrer at hjertet slutter å slå, eller den av en eller annen grunn ikke klarer å registrere puls.
Funksjonen kombinerer sensorer fra Pixel Watch 3, kunstig intelligens (AI) og signalbehandlingsalgoritmer for å oppdage tap av puls. Google har gjort en ganske grundig jobb her, der klokken først bruker signaler fra klokkas pulssensor (grønne LED-dioder og supplerer med infrarøde og røde lys for å se etter tegn på bevegelse. Hvis det ikke oppdages respons fra brukeren, starter en nedtelling med en alarm. Ved ingen respons, ringer klokken automatisk nødnummeret og sender posisjonen din.
For å utvikle og teste denne funksjonen, har teamet samarbeidet med kardiologer og brukt AI for å analysere data fra kliniske settinger. De simulerte også reelle situasjoner ved å bruke skuespillere for å validere funksjonaliteten. Samarbeidet har også inkludert nødetater for å sikre at funksjonen integreres godt i det eksisterende medisinske økosystemet.
Det er viktig å merke seg at funksjonen ikke er en medisinsk enhet og kan ikke oppdage alle tilfeller av tap av puls. Den er ikke ment for brukere med eksisterende hjerteproblemer som krever kontinuerlig overvåkning. Bruken av nødoppringing er avhengig av funksjonaliteten til telefonen eller klokken, som må være ladet og ha tilstrekkelig mobildekning.
For øvrig inkluderer Pixel Watch 3 også funksjoner som uregelmessig hjerterytmevarsling, sikkerhetskontroll og fall- og bilulykkedeteksjon.
Smartklokkefunksjoner
Tettere integrasjon med Google-økosystemet
Samsung liker Samsung, Apple liker Apple, og Google liker Google. Så enkelt er det.
Google Pixel Watch 3 integrerer nå enda tettere med andre Google- og Pixel-enheter. Klokken gir tilgang til Google Maps offline, Google Pay (kontaktløs betaling), muligheten til å styre Google TV, å kontrollere Nest-kameraer og ringeklokker direkte fra håndleddene. For eksempel kan du nå se live-feed fra Nest Doorbell-kameraer direkte på klokken, samt prate til personen gjennom klokken.
Google Assistant gjør det mulig å håndtere anrop, ta notater, styre musikk, og mye mer. Og så klart; tilgang til Google Play og hundrevis av apper. Her kan du blant annet laste apper som Spotify/Youtube Music for å laste ned spillelister du kan lytte til offline, eller andre nyttige apper du bruker i hverdagen.
Google Pixel Watch 3 støtter seg på to forskjellige apper; Fitbit-appen og Pixel Watch-appen. Fitbit-appen gir deg en oversikt over all aktivitet, søvn og trening, tilgang til treningsprogrammer og øvelser gjennom Fitbit Premium, samt mulighet til å opprette treningsøkter i den nye treningsplanleggeren
Pixel Watch-appen lar deg endre ulike innstillinger for klokken, med mindre du foretrekker å gjøre dette direkte på klokken selv. Begge appene er brukervennlige og oversiktlige og presenterer de viktigste dataene og funksjonene på en god måte.
I tillegg har du Google Play-butikken, hvor du kan installere forskjellige apper og urskiver direkte på klokken eller via telefonen. Du kan velge mellom en rekke urskiver, både gratis og betalte, og mange av disse kan tilpasses med datafelter du selv velger. Datafeltene fungerer ofte som «snarveier» som tar deg direkte til appen når du trykker på feltet.
Konkurrenter
Google Pixel Watch 3 konkurrerer i hovedsak med følgende smartklokkemodeller:
- Samsung Galaxy Watch 7: Test: Samsung Galaxy Watch 7
- Garmin Venu 3: Test: Garmin Venu 3
- Garmin Vivoactive 5: Test: Garmin Vivoactive 5
- Fitbit Sense 2: Test: Fitbit Sense 2
- Huawei Watch 4 Pro: Test: Huawei Watch 4 Pro
- Huawei Watch GT 5: Test: Huawei Watch GT 5
- Apple Watch Series 9: Test: Apple Watch Ultra 2
Alle disse modellene er gode klokker som tilbyr ulike fordeler, og valget mellom dem vil avhenge av behov, økosystempreferanser, og ønskede funksjoner.
Samsung Galaxy Watch 7 har enda noen fordeler som blant annet kroppssammensetning analyse og mulighet til å måle blodtrykk.
Garmin-modellene er enda mer rettet mot trening samtidig som de ivaretar alle de viktige helse- og aktivitetsmålingene, og ikke minst byr de begge på langt bedre batteritid.
Fitbit Sense 2 er ikke like avansert som Pixel Watch 3, men har fordelen av å være kompatibel med både iOS og Android.
Huawei Watch 4 Pro har sin styrke med usedvanlig god batteritid til å være en smartklokke, men har ikke tilgang til apper via Google Play. Til gjengjeld får du en solid klokke med masse funksjonalitet både inne helsesporing og trening.
Apple Watch skiller seg ut fra de andre modellene ettersom den krever at du bruker en iPhone, og dermed et helt annet operativsystem. Er du villig til å bytte til Apple sine mobiler, så vil du få mye det samme, men i epleform.
Konklusjon
Google Pixel Watch 3
Product Name: Google Pixel Watch 3
Brand: Google
Offer price: fra 4590
Currency: NOK
Konklusjon
Google Pixel Watch 3 er den første Wear OS-klokken der jeg egentlig sliter med å finne større mangler og savn. Pixel Watch 2 var allerede en meget god klokke, men led av kort batteritid. Storebroren Pixel Watch 3 tilbyr ikke bare bedre batteritid, men er også tilgjengelig i en større størrelse, og begge modellene er utstyrt med en responsiv, lynskarp og lettlest skjerm med et enkelt brukergrensesnitt.
Google tar også alt det kjente og kjære fra Fitbit, legger til enda flere treningsfunksjoner og helsefunksjoner, gjør det enda litt smartere, samtidig som både pulsmålinger og GPS-målinger er enda litt bedre. Du får enkelt og greit en klokke som fungerer ypperlig som både helse-/aktivitetsmåler, treningsklokke og smartklokke.
For de mest ivrige treningsentusiastene vil batteritiden og begrensningen i treningsappen (samt fravær av flere knapper) fremdeles være en begrensing, men for den jevne mosjonist kan Google Watch 3 levere det aller meste. Og det med god presisjon.
Overall
Pros
- Endelig to størrelser.
- Meget behagelig passform.
- Lettlest, lyssterk og responsiv skjerm.
- En av de beste pulssensorene på markedet.
- Nøyaktig GPS.
- Omfattende helse- og aktivitetsmålinger.
- Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
- Offline kart gjennom Google Maps.
- Nyttige sikkerhetsfunksjoner.
- Tilgang til ett hav av apper gjennom Google Play.
- Fullverdig smartklokke med «alt» du trenger av apper.
Cons
- Batteritid er fremdeles en begrensning.
- Ingen støtte for ekstern pulssensor utenom tredjeparts apper.