Test: Dynafit Ultra 100

6. juni, 2024 (oppdatert 7. juni 2024)

Featured image for “Test: Dynafit Ultra 100”

Dynafit Ultra 100 gjør langløp i terrenget både komfortabelt og trygt. Her får du plenty av demping, suveren beskyttelse og overbevisende godt grep.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Dynafit – Fra ski til alt mulig

Dynafit var lenge mest kjent for å lage lette og allsidige randoneski, men gjennom årene har de vokst til å lage produkter til en rekke aktiviteter der terrengløp sammen med ski er de største satsingsområdene.

Dynafit Ultra 100 ble først lansert for noen år siden, men har etappevis gjennomgått endringer før den har landet på det som i 2023 er den foreløpig siste utgaven. 2.generasjon Dynafit Ultra 100 er utviklet i samarbeid med den Norske UTMB vinner Sebastian Krogvig, og fortsetter å ha fokuset på å gi optimal komfort og ytelse under langløp i krevende terreng, men den nye modellen har fokusert på økt komfort, bedre rullefølelse, stabilitet og grep.

Forbedringer i Dynafit Ultra 100 (2023):

 • Økt komfort: Skoen har fått en mer romslig forfot for å gi mer plass til tærne når de hovner opp under lange løp. Mellomsålen har også blitt mykere for økt demping og komfort.
 • Forbedret rullefølelse: Sålen har blitt redesignet for å gi en jevnere og mer komfortabel rullefølelse. Dette gjør det lettere å løpe lange distanser uten å bli sliten i føttene.
 • Økt stabilitet: Skoen har fått en bredere plattform for bedre stabilitet på ujevnt underlag.
 • Bedre grep: Vibram Megagrip yttersålen erstatter Pomoca for økt grep på både våte og tørre overflater.

Overdel – Laget for å tåle juling

Dynafit Ultra 100 har et karakteristisk utseende med fargekombinasjoner som hinter om en rask og aggressiv sko, mens den kraftige overdelen og tykke mellomsålen vitner om en sko som tåler juling.

Overdelen er produsert i maskinert mesh og består delvis av to lag der et tynnere og pustende nettinglag sitter innerst mot foten, mens er kraftigere TPU-lignende materiale sitter ytterst for å benytte mot skarpe steiner og slag/rifter fra utsiden. Kombinasjonen sørger for en sko med overraskende gode pusteegenskaper, samtidig som den gir masse støtte og beskyttelse. Dette er en sko som tåler mye juling.

I motsetning til Dynafit Alpine DNA 2 (testet her) som bruker hurtiglisser, så bruker Dynafit Ultra 100 tradisjonelle lisser. For å redusere faren for at lissene hekter seg fast i gjenstander under løp, så er de delvis dekt på oversiden av et tynn, men kraftig «klaff» som dekker over lesten. Denne bidrar samtidig til å gjøre skoen mer vannavstøtende dersom det skulle starte å regne når du er ute og løper.

Rundt ankelen er skoen ekstra polstret for å sikre god komfort og godt fothold. Fronten på skoen er ekstra beskyttet med en tåkappe (Ballistic Bumper) for å hindre ødelagte tær om du sparker inn i steiner.


Mellomsåle

Dynafit skriver lite om mellomsålen på Ultra 100, men det ser ut til å være en variant av EVA. Storebroren Ultra DNA benytter Speed+ mellomsålen som er en PEBAX-blanding som er vanlig på moderne løpesko, men det er ikke den samme sålen som på Ultra 100.

Uansett, det viktigste er hvordan skoen oppleves, og her leverer Dynafit overraskende bra.

Dynafit Ultra 100 er først og fremst laget for å beskytte føttene under langløp, og jo lengre løpene blir, desto mer vil du sette pris på den tykke og gode mellomsålen. Skoene har et relativt høyt stack (sålehøyde) med 32 mm i hæl og 26 mm i forfot, noe som i seg selv sørger for å gi foten plenty av beskyttelse. Droppet på 6 mm er også perfekt for denne typen sko der du trenger en balansert sko som takler ulike typer underlag.

I tillegg bidrar Ortholite innersålen til ytterligere komfort ved å fungere som et ekstra lag demping, samtidig som den puster godt å motvirker klamme sko.

Dynafit Ultra 100 er kanskje ikke den mest responsive løpeskoen når du løper på hardt underlag, men med tanke på hva slags materiale som er brukt, og at den verken benytter en karbonplate eller steinplate som potensielt kunne gitt løpesteget litt ekstra snert, så er det svært positivt hvor bra skoen presterer.

Vekten på 309 gram er langt over sko som for eksempel ASICS Fuji Speed 2, eller VJ MAXx2, men skoen oppleves likevel ikke fullt så tung. Dynafit har gitt den siste generasjonen er mer utpreget rocker-form fra starten av forfoten, noe som sørger for at skoen ruller lettere gjennom løpesteget og forenkler stegavviklingen, samtidig som den er liten nok til å unngå at skoen blir ustabil.

Det er likevel greit å være klar over at Dynafit Ultra 100 ikke er en spesielt rask sko, noe som også ligger i navnet «Ultra 100». Dette er en sko som prioriterer demping og komfort over mange mil fremfor å tyne vekten for raskest mulig tider på korte distanser. Slik sett er det mer riktig å sammenligne Dynafit Ultra 100 med f.eks. ASICS GEL-Trabuco (testet her) eller HOKA Challenger (testet her) som også er tyngre og kraftigere terrengsko laget for å tåle juling.


Yttersåle

Yttersålen er i år oppgradert fra Pomoca til Vibram Megagrip gummi som er kjent for å levere noe av det beste grepet på løpesko i dag. Jeg har tidligere testet flere sko som har brukt denne gummiblandingen (blant annet HOKA Zinal 2), og det er svært lite den ikke sitter på.

Mønsteret er todelt med 12 relativt store og trekant-formede knaster vinklet bakover på bakre del av skoen, et åpent område under mellomfoten, og 22 mindre knaster i samme mønster, men vinklet fremover fra mellomfoten og frem til tåspissen. Samtlige knaster har en dybde på 4 mm selv om de er av varierende størrelse. Dynafit har sørget for å fordele knastene jevnt over hele sålen slik at du får godt grep selv helt i ytterkant av skoen. Dette er spesielt nyttig når du behøver å skråstille skoen i krevende terreng.

Knastene er store og tette nok til å fungere godt på kompakt underlag, som for eksempel steiner og fjell, og du kan fint løpe på grus og asfalt. De fremoverrettede trekant-knastene på forfoten sørger for meget gode klatreegenskaper, samtidig som de motsatt vinklede knastene på bakfoten gir tilsvarende godt grep når du løper nedover.


Opplevelse og bruk

Dynafit Ultra 100 utmerker seg på lange løp med krevende underlag og tilbyr en allsidig blanding av komfort, beskyttelse og ytelse.

Selv om Ultra 100 ikke nødvendigvis er ment som en ren racingsko, kan Ultra 100 håndtere raskere innsats når det er nødvendig. Den sikre passformen og de tekniske egenskapene gjør skoen godt egnet for å løpe i utfordrende fjellterreng så lenge du holder deg unna skrå fjellsider og skråninger. Her risikerer du å «skli» ut over sålen å miste fotfeste.

Det gode grepet sørger imidlertid for at du sitter godt på neste alle typer underlag. En annen fordel er at de heller ikke kvier seg for å løpe lange transport etapper på grus og asfalt, og Ultra 100 melder seg derfor inn i door-to-trail kategorien. Bare husk at gummien slites raskere på asfalt…

Noen vil nok fremdeles oppleve tåboksen som litt begrenset, og de mest kresne gramjegerne vil nok ønske seg en lettere sko, men for de aller fleste så er dette en særdeles allsidig og velegnet sko for variert bruk i norsk natur. Ultra 100 fungerer like godt til vanlig turbruk som til løping.


Tilgjengelighet og passform

Dynafit Ultra 100 har en veiledende pris på 2499 kr, og er tilgjengelig i både herre- og dame utgaver i et stort antall størrelser og flere farger. Det finnes også en GORE-TEX versjon av samme sko.

Passformen har blitt bedre enn tidligere, men en mer romslig tåboks, men det betyr ikke at skoen er bred. Rundt ankelen sitter skoen godt, med en middels bred mellomfot med relativt stort volum, mens tåboksen fremdeles er relativt smal/middels. Dersom du har brede føtter kan skoen bli for smal.

Personlig bruker jeg sko i str. 29.5 cm, men Dynafit Ultra 100 krever et helt nummer større og ender på 30,5 cm. Det anbefales å gå opp et helt nummer.


Fakta

 • Hæl/forfot: 32 mm / 26 mm
 • Dropp: 6 mm
 • Vekt : 309 g

Konklusjon


Dynafit Ultra 100
Dynafit Ultra 100

Product Name: Dynafit Ultra 100

Brand: Dynafit

Offer price: 2499

Currency: NOK

Konklusjon

Dynafit Ultra 100 er en veldesignet, allsidig terrengløpesko som utmerker seg på lange distanser og i løp der føttene krever ekstra komfort og beskyttelse.

Den sikre passform, gode demping, rullende sålen og det gode grepet gjør den til et overbevisende alternativ for de som ønsker en slitesterk og trygg følgesvenn for langløp i terrenget, eller som en erstatning for en tradisjonell fjellsko.

Den er verken lettest eller raskest, men det skal den heller ikke være. Ultra 100 gjør det den skal (gi komfort å beskytte), og det er gjør den veldig bra. I hvert fall om du klarer å finne riktig størrelse…

Overall
91%
91%

Pros

 • Godt beskyttet og pustende overdel.
 • Sikker passform med godt fothold.
 • Meget god demping.
 • Gir god støtte så lenge det ikke blir for teknisk.
 • Fungerer også ypperlig som erstatning for en fjellsko.
 • Godt grep.

Cons

 • Noe smal tåboks.
 • Ustabil i teknisk krevende terreng.
 • Gramjegere vil ønske seg noe lettere.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Alpine DNA 2

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Ultra 100”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100 gjør langløp i terrenget både komfortabelt og trygt. Her får du plenty av demping, suveren beskyttelse og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer