Test: HOKA Speedgoat 5

28. april, 2023 (oppdatert 8. mars 2024)

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn du ikke vil la være uprøvd.

Enkelte sko får deg til å smile. Noen få sko får deg til å le. Men noen helt spesielle – ytterst få – klarer å få deg til å stå igjen å lure på hva i alle dager du nettopp har vært med på.

HOKA Speedgoat 5 er en slik sko. Den er rett og slett en perle av en løpesko fra A til Å. Her har HOKA brukt all sin «smartness» for å forbedre den populære Speedgoat 4 som har herjet salgslistene siden lanseringen i 2019.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


HOKA Speedgoat 5 – Kongen av terrengsko

Terrengsko er et utfordrende felt for produsentene. Underlaget varierer fra hardt til mykt, vått til tørt, jevnt og flatt til ujevnt og skrått. Å finne den riktige balansen for en sko som skal mestre «alt» kan virke umulig, og det er en grunn til at det finnes så mange modeller som er spesifikt laget for en bestemt type løping og terreng.

HOKA Speedgoat 5 er på sin side imponerende allsidig. Du finner raskere sko, og du finner mer stabile sko, men det er ikke så lett å finne en sko som er både lett, rask, stabil og ikke minst så godt dempet.


Luftig og solid overdel

HOKA Speedgoat 5 ser både lett og rask ut, til tross for at HOKA ikke er kjent for minimalistiske sko. Overdelen består av et tynt, men kraftig dobbelt jacquard mesh (100% vegansk og resirkulert) som sammen med en tynn og formsydd tunge sørger for en god og sikker passform, bra med støtte til foten, samtidig som den puster godt. I front sørger en tåkappe for å beskytte tærne uten og føles restriktiv og ubehagelig. På de to øverste lissehullene er det en ekstra TPU-forsterkning som gjør at du får tightet skoen godt rundt vristen uten at det trykker på siden av foten.

HOKA har gjort et sjakktrekk med hælkappen der den karakteristiske «alvehælen» som er en forhøyet og avrundet hælkappe, bidrar til høy komfort for de med ømfintlige akillessener. Det eneste ankepunktet må være at den lett kan samle rusk som trenger inn i skoen.


Mellomsåle – Topp komfort og stabilitet

Mellomsålen på Hoka Speedgoat 5 er laget av en blanding and EVA og CMEVA-skum – et lett og responsivt materiale som gir god demping og spenst og gjør det mulig å ha mer skum i sålen uten å øke vekten. Sålen har også fått et nytt design som gjør den litt mykere og mer spenstig enn den forrige versjonen. Skoen har også en relativt bred plattform som bidrar til stabilitet, uten at det gjør skoen ustabil og mindre følsom i krevende terreng.

Stacket på HOKA Speedgoat 5 er 33/29 mm på herremodellen, og 31/27 mm på damemodellen, men det beskjedne droppet på 4 mm bidrar til en naturlig løpsfølelse. Mellomsålen er også formet slik at den gir god stabilitet og komfort til foten, og det virkelig positive er den fantastiske demping. Dette er en sko du kan løpe både lenge og langt i uten å måtte kvie deg på vonde og såre bein.


Yttersåle – «Vidunder-grepet»

Yttersålen på Hoka Speedgoat 5 er det bare å ta av seg hatten for. HOKA fortsetter med den samme Vibram Megagrip-sålen med 5 mm knaster som tidligere, men knastene er «oppgradert» med små tagger ytterst som skaper en større friksjonsflate og gir enda bedre grep i svinger og nedoverbakker.

Mønsteret på yttersålen ser kanskje ikke ut til å være egnet for våte og sleipe forhold, men selv her imponerer Speedgoat 5 med godt grep. På fuktig stein og fjell er det lett å føle seg trygg selv når man lander med stor tyngde og hastighet forover.

Fronten på HOKA Speedgoat 5 har et liten rockertupp (avrunding oppover mot tærne) som gjør stegavviklingen lettere og skoen mer leken ved å gi skoen en mer rullende følelse.

Slitestyrken virker også å være god ettersom den fremdeles (etter mye testing), ikke bærer noe preg av slitasje – selv etter en del mil på asfalt.


Bruk og opplevelse

Du trenger ikke å være geni for å forstå at HOKA Speedgoat 5 er en fryd i bruk fra ende til annen. Denne skoen har fått kjørt seg på all slags underlag – fra tørre grusveier til trassige skogsstier malt med sleipe røtter og tonnevis av barnåler og vegetasjon – og både såle og sko kjennes som limt til bakken. Den elastiske overdelen er utrolig komfortabel og gir rom for føttene til å utvide seg, samtidig som den er kraftig nok til å gi stabilitet ved løping i ulendt terreng.

Ved løping på lange partier med hardt underlag sørger den gode mellomsålen for å gi føttene akkurat nok demping til at du bare kan holde det gående, og det er ikke begrenset til komfort, men eget kondisjonsnivå hvor lenge du kan holde det gående. Skoen har også blitt 15 gram lettere en forrige modell, og den lave vekten (291 gram) og avrundede tuppen bidrar til følelsen av en rask og livlig sko.

Dette er en sko som fungerer til alt, og kan brukes til både raske løp og rolige turer. For en enda lettere og raskere løpesko anbefales det å se på HOKA Zinal 2.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Speedgoat 5 er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og middels volum i tåboksen. Jacquard meshet har også fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende.

For mine medium brede føtter med lav vrist, gir de en følelse av å sitte tight uten å trykke, men med god plass til tærne.

Skulle du ønske mer plass finnes det en egen «Wide»-modell som er 4 mm bredere i tåboksen og litt romsligere i innsteget.


Beste bruksområde

Grus, sti, traktorvei, fjell, allround. En god door-to-trail sko.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 33 mm/29 mm – 31 mm/27 mm
Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm
Vekt (herre/dame): 291 g / 234 g


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Konklusjon


HOKA Speedgoat 5
HOKA Speedgoat 5

Product Name: HOKA Speedgoat 5

Brand: Hoka

Offer price: 2099

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Speedgoat 5 overbeviser med kvaliteter som konkurrentene bør misunne. Dette er en arbeidshest som takler alt fra korte og raske turer til lange og seige økter i all slags terreng. Finner du noe du ikke kan bruke HOKA Speedgoat 5 til, så er du god. Om du ønsker en solid, lett og moro terrengsko som fungerer til «alt», så er det ingenting å lure på. HOKA Speedgoat 5 fortjener en plass i sko-stallen.

Overall
92%
92%

Pros

  • Fantastisk komfort og passform.
  • Lett og kvikk.
  • Luftig, men slitesterk overdel med godt hold.
  • Svært god demping.
  • Imponerende godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Utrolig allsidig.

Cons


Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Alpine DNA 2

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Ultra 100”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100 gjør langløp i terrenget både komfortabelt og trygt. Her får du plenty av demping, suveren beskyttelse og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer