Test: HOKA Speedgoat 5

28. april, 2023 (oppdatert 3. september 2023)
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn du ikke vil la være uprøvd.

Enkelte sko får deg til å smile. Noen få sko får deg til å le. Men noen helt spesielle – ytterst få – klarer å få deg til å stå igjen å lure på hva i alle dager du nettopp har vært med på.

HOKA Speedgoat 5 er en slik sko. Den er rett og slett en perle av en løpesko fra A til Å. Her har HOKA brukt all sin «smartness» for å forbedre den populære Speedgoat 4 som har herjet salgslistene siden lanseringen i 2019.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp HOKA Speedgoat 5

HOKA Speedgoat 5 – Kongen av terrengsko

Terrengsko er et utfordrende felt for produsentene. Underlaget varierer fra hardt til mykt, vått til tørt, jevnt og flatt til ujevnt og skrått. Å finne den riktige balansen for en sko som skal mestre «alt» kan virke umulig, og det er en grunn til at det finnes så mange modeller som er spesifikt laget for en bestemt type løping og terreng.

HOKA Speedgoat 5 er på sin side imponerende allsidig. Du finner raskere sko, og du finner mer stabile sko, men det er ikke så lett å finne en sko som er både lett, rask, stabil og ikke minst så godt dempet.


Luftig og solid overdel

HOKA Speedgoat 5 ser både lett og rask ut, til tross for at HOKA ikke er kjent for minimalistiske sko. Overdelen består av et tynt, men kraftig dobbelt jacquard mesh (100% vegansk og resirkulert) som sammen med en tynn og formsydd tunge sørger for en god og sikker passform, bra med støtte til foten, samtidig som den puster godt. I front sørger en tåkappe for å beskytte tærne uten og føles restriktiv og ubehagelig. På de to øverste lissehullene er det en ekstra TPU-forsterkning som gjør at du får tightet skoen godt rundt vristen uten at det trykker på siden av foten.

HOKA har gjort et sjakktrekk med hælkappen der den karakteristiske «alvehælen» som er en forhøyet og avrundet hælkappe, bidrar til høy komfort for de med ømfintlige akillessener. Det eneste ankepunktet må være at den lett kan samle rusk som trenger inn i skoen.


Mellomsåle – Topp komfort og stabilitet

Mellomsålen på Hoka Speedgoat 5 er laget av en blanding and EVA og CMEVA-skum – et lett og responsivt materiale som gir god demping og spenst og gjør det mulig å ha mer skum i sålen uten å øke vekten. Sålen har også fått et nytt design som gjør den litt mykere og mer spenstig enn den forrige versjonen. Skoen har også en relativt bred plattform som bidrar til stabilitet, uten at det gjør skoen ustabil og mindre følsom i krevende terreng.

Stacket på HOKA Speedgoat 5 er 33/29 mm på herremodellen, og 31/27 mm på damemodellen, men det beskjedne droppet på 4 mm bidrar til en naturlig løpsfølelse. Mellomsålen er også formet slik at den gir god stabilitet og komfort til foten, og det virkelig positive er den fantastiske demping. Dette er en sko du kan løpe både lenge og langt i uten å måtte kvie deg på vonde og såre bein.


Yttersåle – «Vidunder-grepet»

Yttersålen på Hoka Speedgoat 5 er det bare å ta av seg hatten for. HOKA fortsetter med den samme Vibram Megagrip-sålen med 5 mm knaster som tidligere, men knastene er «oppgradert» med små tagger ytterst som skaper en større friksjonsflate og gir enda bedre grep i svinger og nedoverbakker.

Mønsteret på yttersålen ser kanskje ikke ut til å være egnet for våte og sleipe forhold, men selv her imponerer Speedgoat 5 med godt grep. På fuktig stein og fjell er det lett å føle seg trygg selv når man lander med stor tyngde og hastighet forover.

Fronten på HOKA Speedgoat 5 har et liten rockertupp (avrunding oppover mot tærne) som gjør stegavviklingen lettere og skoen mer leken ved å gi skoen en mer rullende følelse.

Slitestyrken virker også å være god ettersom den fremdeles (etter mye testing), ikke bærer noe preg av slitasje – selv etter en del mil på asfalt.


Bruk og opplevelse

Du trenger ikke å være geni for å forstå at HOKA Speedgoat 5 er en fryd i bruk fra ende til annen. Denne skoen har fått kjørt seg på all slags underlag – fra tørre grusveier til trassige skogsstier malt med sleipe røtter og tonnevis av barnåler og vegetasjon – og både såle og sko kjennes som limt til bakken. Den elastiske overdelen er utrolig komfortabel og gir rom for føttene til å utvide seg, samtidig som den er kraftig nok til å gi stabilitet ved løping i ulendt terreng.

Ved løping på lange partier med hardt underlag sørger den gode mellomsålen for å gi føttene akkurat nok demping til at du bare kan holde det gående, og det er ikke begrenset til komfort, men eget kondisjonsnivå hvor lenge du kan holde det gående. Skoen har også blitt 15 gram lettere en forrige modell, og den lave vekten (291 gram) og avrundede tuppen bidrar til følelsen av en rask og livlig sko.

Dette er en sko som fungerer til alt, og kan brukes til både raske løp og rolige turer. For en enda lettere og raskere løpesko anbefales det å se på HOKA Zinal 2.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Speedgoat 5 er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og middels volum i tåboksen. Jacquard meshet har også fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende.

For mine medium brede føtter med lav vrist, gir de en følelse av å sitte tight uten å trykke, men med god plass til tærne.

Skulle du ønske mer plass finnes det en egen «Wide»-modell som er 4 mm bredere i tåboksen og litt romsligere i innsteget.


Beste bruksområde

Grus, sti, traktorvei, fjell, allround. En god door-to-trail sko.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 33 mm/29 mm – 31 mm/27 mm
Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm
Vekt (herre/dame): 291 g / 234 g


Konklusjon


Kjøp HOKA Speedgoat 5
HOKA Speedgoat 5
HOKA Speedgoat 5

Product Name: HOKA Speedgoat 5

Brand: Hoka

Offer price: 2099

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Speedgoat 5 overbeviser med kvaliteter som konkurrentene bør misunne. Dette er en arbeidshest som takler alt fra korte og raske turer til lange og seige økter i all slags terreng. Finner du noe du ikke kan bruke HOKA Speedgoat 5 til, så er du god.

Om du ønsker en solid, lett og moro terrengsko som fungerer til «alt», så er det ingenting å lure på. HOKA Speedgoat 5 fortjener en plass i sko-stallen.

Overall
95%
95%

Pros

  • Fantastisk komfort og passform.
  • Lett og kvikk.
  • Luftig, men slitesterk overdel med godt hold.
  • Svært god demping.
  • Imponerende godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Utrolig allsidig.

Cons


Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…
Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

Test: VJ Speedhiker

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Test: VJ MAXx

Der andre terrengsko må gi tapt, kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Dette er en av de…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2”

Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2

Inov-8 TrailFly G 270 V2 oppdaterer storselgeren fra 2020 med en helt ny overdel og forbedret passform. Denne skoen kan…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2”

Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er en minimal oppdatering fra forgjengeren, men fortsetter å være den raske og gode terrengskoen…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max TR”

Test: Salomon Glide Max TR

Enten du er nybegynner, eller en erfaren løper – Salomon Glide Max TR er en terrengsko du gleder deg til…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 11”

Test: ASICS GEL-Trabuco 11

ASICS GEL-Trabuco 10 var en av fjorårets beste terrengløpesko. Årets ASICS GEL-Trabuco 11 forbedret på flere områder, og enda mer…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…