Test: HOKA Speedgoat 5

28. april, 2023 (oppdatert 22. november 2023)
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn du ikke vil la være uprøvd.

Enkelte sko får deg til å smile. Noen få sko får deg til å le. Men noen helt spesielle – ytterst få – klarer å få deg til å stå igjen å lure på hva i alle dager du nettopp har vært med på.

HOKA Speedgoat 5 er en slik sko. Den er rett og slett en perle av en løpesko fra A til Å. Her har HOKA brukt all sin «smartness» for å forbedre den populære Speedgoat 4 som har herjet salgslistene siden lanseringen i 2019.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


HOKA Speedgoat 5 – Kongen av terrengsko

Terrengsko er et utfordrende felt for produsentene. Underlaget varierer fra hardt til mykt, vått til tørt, jevnt og flatt til ujevnt og skrått. Å finne den riktige balansen for en sko som skal mestre «alt» kan virke umulig, og det er en grunn til at det finnes så mange modeller som er spesifikt laget for en bestemt type løping og terreng.

HOKA Speedgoat 5 er på sin side imponerende allsidig. Du finner raskere sko, og du finner mer stabile sko, men det er ikke så lett å finne en sko som er både lett, rask, stabil og ikke minst så godt dempet.


Luftig og solid overdel

HOKA Speedgoat 5 ser både lett og rask ut, til tross for at HOKA ikke er kjent for minimalistiske sko. Overdelen består av et tynt, men kraftig dobbelt jacquard mesh (100% vegansk og resirkulert) som sammen med en tynn og formsydd tunge sørger for en god og sikker passform, bra med støtte til foten, samtidig som den puster godt. I front sørger en tåkappe for å beskytte tærne uten og føles restriktiv og ubehagelig. På de to øverste lissehullene er det en ekstra TPU-forsterkning som gjør at du får tightet skoen godt rundt vristen uten at det trykker på siden av foten.

HOKA har gjort et sjakktrekk med hælkappen der den karakteristiske «alvehælen» som er en forhøyet og avrundet hælkappe, bidrar til høy komfort for de med ømfintlige akillessener. Det eneste ankepunktet må være at den lett kan samle rusk som trenger inn i skoen.


Mellomsåle – Topp komfort og stabilitet

Mellomsålen på Hoka Speedgoat 5 er laget av en blanding and EVA og CMEVA-skum – et lett og responsivt materiale som gir god demping og spenst og gjør det mulig å ha mer skum i sålen uten å øke vekten. Sålen har også fått et nytt design som gjør den litt mykere og mer spenstig enn den forrige versjonen. Skoen har også en relativt bred plattform som bidrar til stabilitet, uten at det gjør skoen ustabil og mindre følsom i krevende terreng.

Stacket på HOKA Speedgoat 5 er 33/29 mm på herremodellen, og 31/27 mm på damemodellen, men det beskjedne droppet på 4 mm bidrar til en naturlig løpsfølelse. Mellomsålen er også formet slik at den gir god stabilitet og komfort til foten, og det virkelig positive er den fantastiske demping. Dette er en sko du kan løpe både lenge og langt i uten å måtte kvie deg på vonde og såre bein.


Yttersåle – «Vidunder-grepet»

Yttersålen på Hoka Speedgoat 5 er det bare å ta av seg hatten for. HOKA fortsetter med den samme Vibram Megagrip-sålen med 5 mm knaster som tidligere, men knastene er «oppgradert» med små tagger ytterst som skaper en større friksjonsflate og gir enda bedre grep i svinger og nedoverbakker.

Mønsteret på yttersålen ser kanskje ikke ut til å være egnet for våte og sleipe forhold, men selv her imponerer Speedgoat 5 med godt grep. På fuktig stein og fjell er det lett å føle seg trygg selv når man lander med stor tyngde og hastighet forover.

Fronten på HOKA Speedgoat 5 har et liten rockertupp (avrunding oppover mot tærne) som gjør stegavviklingen lettere og skoen mer leken ved å gi skoen en mer rullende følelse.

Slitestyrken virker også å være god ettersom den fremdeles (etter mye testing), ikke bærer noe preg av slitasje – selv etter en del mil på asfalt.


Bruk og opplevelse

Du trenger ikke å være geni for å forstå at HOKA Speedgoat 5 er en fryd i bruk fra ende til annen. Denne skoen har fått kjørt seg på all slags underlag – fra tørre grusveier til trassige skogsstier malt med sleipe røtter og tonnevis av barnåler og vegetasjon – og både såle og sko kjennes som limt til bakken. Den elastiske overdelen er utrolig komfortabel og gir rom for føttene til å utvide seg, samtidig som den er kraftig nok til å gi stabilitet ved løping i ulendt terreng.

Ved løping på lange partier med hardt underlag sørger den gode mellomsålen for å gi føttene akkurat nok demping til at du bare kan holde det gående, og det er ikke begrenset til komfort, men eget kondisjonsnivå hvor lenge du kan holde det gående. Skoen har også blitt 15 gram lettere en forrige modell, og den lave vekten (291 gram) og avrundede tuppen bidrar til følelsen av en rask og livlig sko.

Dette er en sko som fungerer til alt, og kan brukes til både raske løp og rolige turer. For en enda lettere og raskere løpesko anbefales det å se på HOKA Zinal 2.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Speedgoat 5 er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og middels volum i tåboksen. Jacquard meshet har også fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende.

For mine medium brede føtter med lav vrist, gir de en følelse av å sitte tight uten å trykke, men med god plass til tærne.

Skulle du ønske mer plass finnes det en egen «Wide»-modell som er 4 mm bredere i tåboksen og litt romsligere i innsteget.


Beste bruksområde

Grus, sti, traktorvei, fjell, allround. En god door-to-trail sko.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 33 mm/29 mm – 31 mm/27 mm
Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm
Vekt (herre/dame): 291 g / 234 g


Konklusjon


HOKA Speedgoat 5
HOKA Speedgoat 5

Product Name: HOKA Speedgoat 5

Brand: Hoka

Offer price: 2099

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Speedgoat 5 overbeviser med kvaliteter som konkurrentene bør misunne. Dette er en arbeidshest som takler alt fra korte og raske turer til lange og seige økter i all slags terreng. Finner du noe du ikke kan bruke HOKA Speedgoat 5 til, så er du god.

Om du ønsker en solid, lett og moro terrengsko som fungerer til «alt», så er det ingenting å lure på. HOKA Speedgoat 5 fortjener en plass i sko-stallen.

Overall
92%
92%

Pros

  • Fantastisk komfort og passform.
  • Lett og kvikk.
  • Luftig, men slitesterk overdel med godt hold.
  • Svært god demping.
  • Imponerende godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Utrolig allsidig.

Cons


Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable…
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.…
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø-…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”

Test: Mizuno Wave Rider GTX

GORE-TEX favoritten har fått ny overdel og yttersåle og er enda bedre enn tidligere. Mizuno Wave Rider GTX er ikke…
Featured image for “Test: VJ Sarva ACE”

Test: VJ Sarva ACE

VJ Sarva ACE tar komforten fra en vanlig løpesko, hiver inn 17 pigger i karbonstål, en myk mellomsåle, sikker passform…
Featured image for “Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta”

Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak…
Featured image for “Test: Hanwag Makra Pro Low GTX”

Test: Hanwag Makra Pro Low GTX

Hanwag Makra Pro Low GTX byr på høy komfort, god passform, en stødig og sikker oppbygning, og godt grep. Prisen…
Featured image for “Test: Salomon Thundercross”

Test: Salomon Thundercross

Salomon Thundercross er terrengskoen for deg som ønsker å like, eller allerede elsker Salomon Speedcross, men vil ha enda bedre…
Featured image for “Test: Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Shoes”

Test: Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Shoes

Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Boots kombinerer lav vekt, høy komfort, god beskyttelse og et minimalistisk utseende i en allsidig…
Featured image for “Test: Salomon Elixir GORE-TEX”

Test: Salomon Elixir GORE-TEX

Salomon Elixir GORE-TEX byr på høy komfort, god beskyttelse, topp stabilitet og trygghet, i en rask og leken sko. En…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus…
Featured image for “Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX”

Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Salomon Elixir Mid GORE-TEX forener lekenheten fra en terrengsko, stødigheten fra en fjellsko og stilen fra en streetsko i en…
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…