De beste løpeappene til Apple Watch

10. desember, 2023 (oppdatert 25. februar 2024)

Featured image for “De beste løpeappene til Apple Watch”

Enten du eier en Apple Watch i dag, eller vurderer å skaffe deg en, så vil du ha stor glede av å sette deg inn i utvalget apper som hører med. Her får du en oversikt over noen av de beste appene for løpere slik at du kan få mest mulig ut av din Apple Watch.

Apple Watch er kanskje mest kjent for å være verdens mestselgende smartklokke, men Apple har etterhvert utviklet Apple Watch til å bli en utrolig kraftig treningsklokke. Etter å ha testet langt over 100 ulike pulsklokker og smartklokker, er det faktisk Apple Watch som skiller seg ut med den beste optiske pulssensoren (pulssensoren som er innebygd i klokka). Apple Watch har også en suveren brukervennlighet med sin fargerike og flotte touchskjerm, samt den store kronen som brukes for å navigere gjennom ulike menyer og valgmuligheter.

Til tross for at Apple Watch kommer med en forhåndsinstallert app for å logge treningsøkter, så finnes det mange apper som gjør at du vil få langt mer ut av klokken din enn dersom du kun benytter den innebygde appen.

Under får du en oversikt over anbefalte apper som virkelig får Apple Watch til å glitre. Sjekk også artikkelen Outdoor-appene som gir deg mer ut av Apple Watch.

Og forresten, de fleste av appene er gratis å laste ned å bruke, men koster noen kroner for full tilgang. Prisen har jeg måtte fjerne ettersom den endres stadig vekk. Der det står «noen hundre kroner», så er det som regel mellom 300-500 kr i året.


Apple Watch – De beste appene til løpere

  1. WorkOutDoors
  2. Nike Run Club
  3. Strava: Run & Ride Training
  4. C25K 5K Trainer
  5. RunGo – The Best Routes to Run
  6. Runkeeper
  7. adidas Running App Runtastic

1. WorkOutDoors

workoutdoors

WorkOutDoors er sannsynligvis den kraftigste, beste og mest allsidige appen for deg som ønsker å loggføre, planlegge å analysere trening og turer med Apple Watch. Appen støtter enormt mange aktivitetsprofiler og lar deg tilpasse skjermbildene nøyaktig slik du ønsker det. Har du redusert syn og ønsker store tall? Null problem. Ønsker du å presse inne så mye info som mulig på et skjermbilde? Fullt mulig. Alt settes opp enkelt og greit i appen på telefonen.

WorkOutDoors kommer også mest svært detaljerte kart som gjør det enkelt å navigere både i gatebildet og på fjellet. Appen støtter import og eksport av GPX-filer slik at du enkelt kan importere en bestemt rute du ønsker å følge, og appen vil guide deg underveis. Er du glad i å løpe intervaller, kan du bruke intervallfunksjonen til å opprette skreddersydde intervaller nøyaktig slik du ønsker det.

Det er egentlig ingenting denne appen ikke kan. Den koster 65 kr, og da får du tilgang til alle funksjoner med en gang, og du slipper irriterende «in app» kjøp.

Last ned fra App Store (kan kun brukes med klokke)


2. Nike Run Club

Nike Run Club Apple Watch

Nike Run Club er en fin app for deg som trenger et spark bak for å komme i gang med treningen. Her kan du velge mellom en rekke guidede treningsøkter der en Nike Coach, eller utøver, motiverer deg underveis. Appen støtter en rekke aktivitetsprofiler både ute og innendørs, og kan også logge økter uten at du har klokka på deg (i krisetilfeller med andre ord…).

En smart detalj med Nike Run Club er at du kan velge å legge til appen som en komplikasjon (infoboks) på hjemskjermen, slik at raskt kan starte en treningsøkt. Appen gir deg mulighet til å konkurrere mot en tidligere gjennomført økt, sette mål basert på distanse, tid og hastighet.

Nike Run Club holder også oversikt over personlige bestenoteringer på distanser som 5 km, 10 km, halvmaraton og full maraton, og tilbyr treningsprogrammer som hjelper deg å oppnå målene dine. For ekstra motivasjon kan du delta i ukentlige og månedlige utfordringer, og ikke minst få støtte fra andre brukere av Nike Run Club appen.

Appen er enkel i bruk, har store og tydelige fonter som gjør det enkelt å lese av informasjonen på skjermen, og lar deg bytte mellom ulike visninger ved å dreie på kronen. Det eneste du egentlig må huske på, er å bytte mellom innendørs- og utendørs modus alt etter hvor du skal trene. Glemmer du dette så risikerer du å logge en lang løpetur utendørs uten at appen registrer distansen.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


3. Strava: Run & Ride Training

strava Apple Watch

Elsket og hatet – det er ingen tvil om at Strava vekker sterke følelser. Noen hevder at «det ikke har skjedd dersom det ikke ligger på Strava». Andre mener at Strava er for 40 åringer i lycra. Uansett, Strava er en app som kan bidra til å få deg opp av sofaen og kledd i treningstøyet.

Strava er kanskje den største og mest brukte treningsplattformen i hele verden. Appen lar deg importere aktiviteter fra en rekke ulike smartklokker og pulsklokker, og kan brukes alene uten klokke. Likevel, med Apple Watch blir det enda enklere ettersom du kan registrere økten direkte i appen på klokka. Velg aktivitetsprofil, start økta, og tren i vei.

Etter at økta er avsluttet kan du studere den i Strava appen og ikke minst sammenligne resultatene dine med hvordan andre Strava-brukere har prestert i samme løype. Har du et Premium-abonnement vil du kunne konkurrere med andre om såkalte Strava Segmenter – utvalgte deler av en rute der det er om å gjøre og løpe/sykle raskest. Det geniale er at klokken kan varsle deg i forkant av et segment slik at du får tid til å forberede deg, deretter gi et nytt varsel om når det starter og slutter og til slutt en oppsummering av hvordan det gikk når du er ferdig. I etterkant kan du dykke langt ned i treningsdata og analyser i Strava appen. Strava holder oversikten over formutvikling over tid, og hjelper deg til å trene riktig.

En annen stor fordel med Strava er Strava Heatmap som viser en oversikt over de mest populære rutene i et område. Dette er genialt dersom du er på et nytt sted og trenger inspirasjon/hjelp til å finne en ny rute. Du kan for eksempel velge å følge en bestemt rute som andre har registrert i Strava før deg, eller opprette en egen rute som du overfører til klokka.

Er du av den über-sosiale typen, elle bare liker kredd for å legge noen treningstimer i uka, kan du dele øktene dine med Strava-samfunnet og ikke minst heie på andre.

Strava er gratis å laste ned og å bruke, men Premium abonnementet koster 799 kr i året, eller 99 kr i måneden.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


4. C25K 5K Trainer

C25K 5K Trainer Apple Watch

Det finnes mange apper som skal hjelpe deg å nå et bestemt mål i løpet av en gitt tidsramme, men C25K 5K Trainer er uten tvil en av de beste. C25K 5K Trainer har som mål å gjøre deg til verdensmester på 5 km i løpet 8 uker, eller 4 838 400 sekunder hvis det høres mer overkommelig ut.

Appen tar utgangspunkt i at du skal klare å gjennomføre et 5 km løp i løpet av 8 uker ved å trene 30 min om dagen, tre dager i uken i åtte uker. C25 5K Trainer har hatt enorm suksess og er virkelig et «must» for deg med Apple Watch og som ønsker å komme i form ved å begynne og løpe.

Konseptet er enkelt og greit. Last ned appen på Apple Watch, opprett en brukerkonto, og start den 8 uker lange veien mot målet om å gjennomføre 5 km på 30 minutter. Planen tar utgangspunkt i tre økter per uke, og intensiteten på øktene øker gradvis utover i programmet. C25K 5K Trainer er optimalisert for å la deg høre på musikk samtidig som du løper og vil automatisk dempe musikken når den skal gi deg instruksjoner og info underveis. Appen registrer masse herlige treningsdata underveis, og du kan enkelt studere progresjonen nærmere i Apple Mosjon appen i ettertid.

WatchTo5K er gratis å laste ned å bruke, og har ulike abonnementløsninger. Å fjerne reklame koster noen kroner , og du kan velge mellom måneds- og årsabonnement. Hvis du er i tvil om appen er «bra nok», så burde alle utmerkelser for «Beste treningsapp til Apple Watch» være et bevis nok.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


5. RunGo – The Best Routes to Run

RunGO Apple Watch

RunGO har lenge vært en favoritt på Google Wear OS-klokker, men har nå også gjort det stort på Apple Watch. En av styrkene med RunGo er muligheten for å koble til en ekstern pulssensor til klokka samtidig som du bruker appen, og dermed få enda mer nøyaktige treningsdata.

Som alle andre treningsapper vil RunGo registrere tid, hastighet, puls, kalorier, etc., og appen kan også brukes til å følge ruter du laster opp som GPX-filer. Klokka vil deretter guide deg ved hjelp av piler på skjermen, og er ekstra tilrettelagt for synshemmede ved at den både forteller deg med en stemme om du skal svinge til venstre/høyre, samt at klokka gir fra seg en lett vibrasjon hver gang du skal skifte retning.

Appen inneholder også et rikt arkiv med ruter som du kan laste ned å følge rett fra klokka, og det er enkelt å velge ruter ut i fra distanse, lokasjon, etc..

RunGo fungerer uten behov for mobilen og støtter en rekke aktivitetsprofiler. Premium abonnementet lar deg dele sanntidsposisjonen med utvalgte kontakter slik at de til enhver tid kan se hvor du er. Det høres kanskje creepy ut, men det er rett og slett med tanke på sikkerheten.

RunGo er gratis å laste ned og å bruke, men Premium abonnementet koster noen hundrelapper i året.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


6. Runkeeper

Runkeeper

Runkeeper er en av de mest populære treningsappene til Apple Watch og kommer med en rekke motiverende og fine funksjoner for deg som er glad i å løpe. Runkeeper er full av guidede treningsøkter og henvender seg til både nybegynnere og erfarne løpere.

Appen lar deg velge egne spillelister slik at du kan lytte til musikk underveis som en trener coacher deg gjennom økta, du kan melde deg på dedikerte treningsprogram som hjelper deg til å fullføre distanser som 5 km, 10 km, halvmaraton, full maraton, 5 mile og 10 mile. Med jevne mellomrom dukker det opp ulike utfordringer du kan delta på, og du kan dele økter med andre brukere for å ta del i et motiverende fellesskap. Merk at disse funksjonene krever et Premium abonnement. Premium abonnementet vil også la deg følge formutviklingen din over tid, samt få dypere innsikt i mer treningsdata.

Runkeeper er en av appene som lar deg koble til en ekstern pulssensor dersom du ønsker enda mer nøyaktige pulsdata, og ikke minst trådløse ørepropper slik at du kan styre musikken direkte fra appen.

Runkeeper er gratis å laste ned og å bruke, men Premium abonnementet koster noen hundre kroner.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


7. adidas Running App Runtastic

adidas Running App Runtastic

adidas Running App Runtastic er en annen populær app blant løpere. Ikke overraskende er adidas Running App Runtastic eid av Adidas på lik linje med Runkeeper, og ligner både i oppsett og funksjon.

Appen er tilgjengelig i en gratis funksjon med de grunnleggende egenskapene som lar deg velge blant et hav av aktivitetsprofiler, loggføre en treningsøkt å få masse herlige data, følge noen enkle treningsøkter (både styrke og kondisjon), eller du kan velge Premium abonnementet som gir tilgang til enda flere treningsprogrammer, utfordringer og motiverende treningsgrupper. Runstatic tillater bruk av en ekstern pulssensor, og du kan velge spillelister i appen som er spesielt utvalgt for å booste motivasjonen når du løper. En favoritt funksjon er muligheten til å skru på «Voice Coach» som gjør at en Coach vil motivere deg underveis i økta.

Runstatic viser oversikt over all gjennomført trenings, langtids statistikk og formutvikling, personlige bestenoteringer på bestemte distanser. Oppsettet av appen er enkelt, og du kan selv velge hvordan skjermbildene på klokka skal se ut. Designet ser elegant ut på klokken, og fungerer utmerket.

adidas Running App Runtastic er gratis å laste ned og å bruke, men Premium abonnementet koster noen hundre kroner.

Last ned fra App Store (kan brukes uten klokke)


Andre treningsapper som er verdt å nevne:

iSmoothRun

Last ned fra App Store

Avansert treningsapp med nærmest uendelig funksjonalitet. Perfekt dersom du er innstilt på å dykke så langt inn i app-universet som mulig for å få mest mulig ut av Apple Watch. Denne appen kan erstatte en hvilken som helst pulsklokke, eller sykkelcomputer.


RUN Interval – Running Timer

Last ned fra App Store

En av beste appene for å opprette og skreddersy intervaller og ulike fartsøvelser.


MapMyRun by Under Armour

Last ned fra App Store

Elegant app med mange funksjoner og enkelt brukergrensesnitt. Følg guidede treningsprogrammer, oppdag nye ruter, analyser treningsøkter, og bli motivert av et inspirerende miljø og egne trenere.


 WatchTo5K: Couch to 5K Watch

Last ned fra App Store

WatchTo5K: Couch to 5K Watch ligner C25K 5K Trainer og tar utgangspunkt i at du skal klare å gjennomføre et 5 km løp i løpet av 9 uker ved å trene 30 min om dagen, tre dager i uken i åtte uker. WatchTo5K har i likhet med C25K 5K Trainer fått mye skryt og anbefales for nybegynnere som ønsker å komme i form ved å begynne og løpe med Apple Watch.


RunGap

Last ned fra App Store

RunGap er en «må ha app» for alle som trener mye og ønsker å synkronisere dataene fra en konto til en annen. Bruker du Apple Watch når du trener og ønsker å benytte Polar Flow appen som dagbok? Åpne RunGap, logg inn på kontoene du ønsker å synkronisere data mellom, velg kilde og destinasjon, og start synkroniseringen. Med andre ord, du kan registrere alle øktene dine med Apple Watch og likevel få all data inn i nesten enhver annen treningsapp.


Lurer du på om Apple Watch er riktig treningsklokke og smartklokke for deg? Få med deg artikkelen Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke!


Del gjerne:

Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
17. juli 2024 | Guider

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”
10. juli 2024 | Guider

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen Garmin GPS.
Les mer
Featured image for “Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)”
29. juni 2024 | Guider

Guide: Dette er nedtrappingspuls (Heart rate recovery)

Nedtrappingspuls kan være en nyttig indikator for både treningstilstand og hjertehelse. Denne guiden gir deg svar på det du trenger å vite.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer