Slik oppretter du en løype i Strava Heatmaps

5. mars, 2022 (oppdatert 22. oktober 2023)

Featured image for “Slik oppretter du en løype i Strava Heatmaps”

Lyst til å opprette din egen løype som du kan følge på neste gåtur, løpetur eller sykkeltur? Sjekk ut Strava Heatmaps – her finner du løyper på hver eneste flekk av kloden!

Det finnes en drøss av gode apper og nettsider som hjelper deg å planlegge turer, finne løyper som allerede er oppdaget, eller opprette helt nye ruter selv. Noen foretrekker å bruke en større skjerm og sitter gjerne foran en PC/Mac og surfer nettet under planleggingen, mens andre utelukkende benytter apper på mobilen. Begge deler fungerer fint, mens sistnevnte løsning er utvilsomt mest lettvint.

Apper og tjenester for planlegging

Blant de mest populære ruteplanleggerne finner vi apper som Komoot, Wikiloc, Outdooractive, AllTrails, Bikemap, Topo GPS, med flerePulsklokke produsenten Suunto var sannsynligvis først ute med å ta i bruk såkalte «Heatmaps», eller «varmekart» da de lanserte dette som en del av nettplattformen Movescount for mange år siden. Konseptet var og er enkelt: Presenter et kart for brukeren der alle de mest populære løypene basert på data innhentet fra Suunto-brukere (med tillatelse) farges i en kraftig farge. Jo mer populær en rute er, desto kraftigere farge.

Etterhvert ble denne funksjonen en del av Suunto App som er partnerappen til Suunto klokker og den har gjennomgått en rekke oppdateringer som har gjort appen utrolig innholdsrik og god. Det kreves ingen Suunto klokke for å bruke appen, men du må ha en Suunto klokke for å kunne ta ruten i bruk. Her er det bare å trykke på en knapp for «Bruk rute i klokke», og noen sekunder senere har du ruten du nylig opprettet på håndleddet. Suunto Heatmaps gir deg tilgang til å se hvilke turer/løyper som er mest populære og mest brukt i det området du befinner deg, eller et spesifikt område som du søker opp. For alle som har testet funksjonen i Suunto App, er det lett å forstå at dette er et fantastisk godt verktøy.

De siste årene har flere aktører innsett verdien av å ta vare på (å utnytte) dataen som GPS-enhetene de selger samler inn. Garmin har sin egen versjon av Heatmaps, det de kaller «Garmin Trendlines», eller «Popularitetsruting». Denne funksjonen er integrert i flere av de dyrere pulsklokkene med kart, og tar i bruk de mest populære rutene i et område for å snekre sammen noen alternative ruter som presenteres for brukeren før en tur. Klokkene som har kart, som f.eks. Garmin Fenix-, Epix og toppmodellene i Forerunner-serien, vil vise de mest populære rutene direkte på klokken, og ikke minst er de synlige i Garmin Connect på nett. De er derimot ikke like tilgjengelig på mobil som Suunto Heatmaps er i Suunto App.


Strava Heatmaps – Det kraftigste og beste

Et tredje alternativ, og kanskje det kraftigste og beste, er Strava Heatmaps. Strava Heatmaps er ikke overraskende Strava sitt svar på Suunto sine varmekart, og tar i bruk informasjon fra millioner av ulike GPS-enheter for å danne dette. Strava har gjort en god jobb, og selv om funksjonen ikke er perfekt, så er den ekstremt nyttig og funksjonell. Du skjønner kanskje selv begrensningen som ligger hos Suunto og Garmin? Disse merkene benytter data utelukkende fra egne enheter. Er det mange Suunto-brukere i et bestemt område, og færre Garmin-brukere, vil området domineres av løyper som benyttes av folk med Suunto-klokker. Kommer du med Garmin-klokka di og skal bruke popularitetsrutingen til å utforske et nytt område, kan det hende du ender opp med veldig få alternative ruter. Motsatt gjelder så klart for Suunto.

Strava derimot har ikke denne begrensningen. Strava er verdens desidert største online treningsplattform, og samler informasjon fra GPS-enheter uavhengig av merke, type og modell. Her spiller det ingen rolle om klokken kommer fra Garmin, Polar, COROS, Suunto eller Apple. Strava gir også blanke makaroni i om det er en pulsklokke, smartklokke, sykkelcomputer eller mobil som benytter en app. Alt som lastes opp på Strava, kan bidra til å forbedre varmekartet som gjør det lettere for deg og meg å planlegge nye og spennende ruter i fremtiden.

Strava Heatmaps er stadig i utvikling og får jevnlig nye funksjoner. Den seneste oppdateringen inkluderte 3D-kart som gjør det enda enklere å planlegge turer i ukjent terreng ettersom du nå får et 3D-bilde av området du søker deg til. Heatmaps er en del av Strava Premium som koster 799,- for 12 måneder, alternativt 99 kr måneden uten binding. Funksjonen er kompatibel med en rekke pulsklokker fra Garmin, Polar, COROS og ikke minst Apple Watch slik at rutene du oppretter vil kunne følges direkte på klokken ved hjelp av sving-for-sving veiledning som guider deg underveis. Hvis du ikke har testet funksjonen enda, anbefales det virkelig å gi det et forsøk. I videoen under er fremgangsmåten forklart både for nettversjonen og appen.


Del gjerne:

Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Anbefalte artikler

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Anbefalte artikler

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”
5. januar 2024 | Guider

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.
Les mer