Test: Salomon Aero Glide

19. juni, 2023 (oppdatert 17. august 2023)
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta den på deg.

I fjor lovpriste jeg Salomon for komfortskoen Salomon Glide Max. I år er den både mer komfortabel, lettere, mer responsiv og mer strømlinjeformet. Årets produktlinje fra Salomon byr på mye spennende.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon – Årets produktlinje for asfaltsko

Salomon har i løpet av få år etablert seg som en sterk utfordrer i markedet for asfaltsko, og kan i stor grad takke et veletablert team som gjennom en årrekke har opplevd enorm suksess innen terrengløping.

Årets skolinje består av en ny serie tilpasset løpere på alle nivåer og består av tre modeller.

  • Salomon Aero Glide: Komfortabel mengdetreningssko ideell for turer i sakte til middels tempo der du ønsker høy komfort (264 gram).
  • Salomon Aero Volt: Lettvekts løpesko med svært allsidige egenskaper til alt fra kortere turer med høyt tempo, til lengre turer i rolig tempo. Svært luftig og lett ( 216/186 gram). Herremodell / Damemodell
  • Salomon Aero Blaze: Den «gylne middelvei». Godt dempet, men fremdeles rask. En sko som skal fungere til alt (234 gram).

Salomon Aero Glide – lettere, raskere, tøffere

Lettere, raskere, tøffere. Eller kanskje «penere»? For der fjorårets Salomon Glide Max (testet her) så ut som et massivt slagskip, ser Salomon Aero Glide ut som en strømlinjeformet racerbåt.

Salomon har tydeligvis jobbet med designet og har gjort mye riktig, for skoen er forbedret på samtlige områder uten å ofre noe annet enn unødvendig materiale og vekt.

Salomon Aero Glide er i utgangspunktet laget for løpeturer i lett til middels raskt tempo der du ønsker mye demping og høy komfort, men franskmennene har vært ytterst beskjedne i karakteristikken, for Aero Glide fungerer også supert til kortere intervaller i høyt tempo.


Salomon Aero Glide – Overdel og passform

Det første som slår deg i det du setter foten i Salomon Aero Glide, er den høye komforten. Kombinasjonen av en åpen mesh med høy fleksibilitet og pusteevne, SensiFit-konstruksjon kombinert med en myk og god innersåle, sørger for å omslutte foten som en sokk og gir gi en tett, stabil og behagelig passform rundt foten og mellomfoten. Aero Glide er en løpesko du kan trives i over mange mil, selv uten å måtte bruke dagevis på løpe de inn.

En annen ting som bidrar til den høye komforten er den brede og myke tungen som beskytter vristen mot trykket fra lissene. Lissene er for øvrig runde og lette å stramme takket være laserkuttede lissehull. For deg som sliten med ømme akillessener vil den avrundende og myke hælkappen være velkommen.

Salomon har med årets kolleksjon rettet fokuset på bærekraft og miljø, og benytter en stor del resirkulert materiale i skoen. Blant annet består deler av overdelen av resirkulerte plastflasker og avfall.


Mellomsåle – Demping og respons

Mellomsålen på Salomon Aero Glide bygger på fjorårets Salomon Glide Max, men er oppgradert fra Energy Surge til Energy Foam – en kombinasjon av tradisjonelt EVA og Olefin. Sammenlignet meg Energy Surfe er Energy Foam både lettere, mer støtdempende og responsivt. Sålehøyde er den samme med rause 37,4 mm i hæl og 27,4 mm i front, noe som resulterer i et dropp på 10 mm og en relativt høy sålehøyde.

I tillegg tar Salomon Aero Glide i bruk Reverse Camber-teknologien som etterligner egenskaper fra skiene med en avrundet mellomsåle som skal bidra til at «ruller» gjennom løpesteget og sparer krefter både i frasparket og landingsfasen.

Hvis du ikke har prøvd løpesko med denne teknologien tidligere, vil du få en moro opplevelse første gang du prøver. Det er en hårfin balansegang på «for mye» og «for lite» avrundingen av sålen, men Salomon har balansert dette godt, og så lenge du klarer å pushe fra underlaget med nok kraft, så vil skoen gjengjelde det ved å pushe deg fremover for hvert steg.

Salomon Aero Glide krever nemlig mer enn mange andre løpesko, og dempingen og responsen øker nesten tilsvarende med hvor hardt du trykker i fra underlaget. Dempingen er fast, men god, og skoen vil nok egne seg godt for tyngre løpere.

Mellomsålen og yttersålen på Glide Max var nesten overdrevent stor og bred og sørget for en svært stabil løpesko som for enkelte kunne bli litt kjedelig. For Aero Glide er det annerledes. Sålen er like høy, men den er smalere og mer strømlinjeformet. Det meste av stabiliteten er likevel bevart, og på det jevne vil den nok oppleves mer leken og enda litt raskere uten at den føles ustabil.

På mange måter minner Salomon Aero Glide litt om Asics Novablast 3 (testet her), men Salomon-skoen gir bedre følelse av kontakt med underlaget enn Novablast, og en fastere demping og respons – til tross for at både sålehøyden og droppet på sistnevnte er lavere.

Dette er ikke skoen for deg som foretrekker mengdetreningssko med maksimal demping og der du nærmest synker ned i skoen. Dette er skoen for deg som søker en sko der du får nok demping til at det føles mykt, men samtidig ligger du «oppå» sålen, og du føler aldri helt at fjæringen når bunnen av sitt fulle potensiale. Det resulterer i en betraktelig raskere sko enn forgjengeren Salomon Glide Max.

Ønsker du en enda raskere sko anbefales det å se på Salomon Aero Volt. Test av denne finner du her:
Test: Salomon Aero Volt


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Salomon har tidligere vist at de kan å lage yttersåler med godt grep og høy slitestyrke, og gummiblanding på Aero Glide er en helt annen enn den vi finner på flere av terrengløpeskoene. Gummien er hardere, mer slitesterk og beregnet på timesvis med løping på asfalt og grus.

Der flere og flere produsenter velger å redusere mengden forsterkningsgummi for å spare vekt, er Salomon Road Contagrip-sålen nærmest motsetningen. Yttersålen kombinerer store og flate knaster som dekker nesten hele sålen, kun avbrutt av en grunn flexkanal som strekker seg langsgående midt under sålen.

Både grep og slitestyrke på fjorårets Glide Max var så bra at undertegnede brukte den mye på sti og grus, og det samme gjelder for Salomon Aero Glide. Så lenge du holder deg til fast grunn vil skoen sitte godt på både tørt og vått underlag. Slitestyrken er som nevnt over forventning, og dette er sannsynligvis en løpesko som kan holde lenge gjennom sesongen.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Aero Glide er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og tre ulike farger. Salomon Aero Glide er normale i lengden, og relativt bred i mellomfornøyd og forfot. Det anbefales å velge din vanlige størrelse.

Den noe lettere modellen, Salomon Aero Blaze, finnes også i en Wide-utgave.


Salomon Aero Glide – Fakta:
Hæl/forfot: 37,4 mm / 27,4 mm
Dropp: 10 mm / 10 mm
Vekt: 254 gram / 218 gram

Beste bruksområde:  
Primært mengdetrening og langturer, men også korte og raske løpeturer, for eksempel 1 km intervaller. Perfekt for dagene der du ønsker høy komfort, men likevel en rask sko du kan utfordre farten med. Fungerer også ypperlig til sti og grus.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


Konklusjon


Kjøp herremodell

Kjøp damemodell
Salomon Aero Glide
Salomon Aero Glide

Product Name: Salomon Aero Glide

Brand: Salomon

Offer price: 1600

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon har noen år på baken med løpesko i asfaltsegmentet, og viser nok en gang at de har all grunn til å være stolte over det de produserer. Salomon Aero Glide er en god og allsidig løpesko, og det er vanskelig å komme på annet enn positivt å si.

Her får du høy komfort, god demping og respons, samt høy slitestyrke kombinert i en relativt lett sko med et stilig design. Hvis du ikke har gitt Salomon en sjanse tidligere, er det på tide å gjøre det nå.

Overall
88%
88%
Comments Rating 0 (0 reviews)

Pros

  • Herlig komfortabel.
  • Myk og responsiv.
  • God stabilitet.
  • Kjennes lett og luftig på foten.
  • God plass i front, samtidig som den sitter tight på foten.
  • Slitesterk yttersåle og godt grep.

Cons

  • Ingen spesielle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 3”

Test: ASICS Novablast 3

ASICS Novablast 3 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 25”

Test: Mizuno Wave Rider 25

Mizuno Wave Rider 25 er japaners bestselgende løpesko, og en ekte allrounder som bare blir bedre med for hver generasjon.…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

Test: ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Test: Salomon Sonic 5 Balance

Langt i fra den mykeste, men likevel digg! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon…
Featured image for “Test: Asics Novablast 2”

Test: Asics Novablast 2

Gjør deg klar for en av utrolig morsom og allsidig sko – Asics Novablast 2. Denne skoen ikke bare viderefører…
Featured image for “Test: Asics GEL-Cumulus 24”

Test: Asics GEL-Cumulus 24

Ønsker du deg en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, grus, asfalt, eller kanskje…
Featured image for “Test: Hoka Mach 5”

Test: Hoka Mach 5

Går du med drømmer å sette ny pers på 10k i år? Hoka Mach 5 kan være skoen som hjelper…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max”

Test: Salomon Glide Max

Salomon Glide Max er sannsynligvis det nærmeste du kommer å gå på skyer, samtidig som du fremdeles står med beina…