Test: Salomon Speedcross 5 / Speedcross 5 Gore-Tex

24. august, 2022 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon Speedcross 5 / Speedcross 5 Gore-Tex”

Bredere passform, bedre grep, og mer demping og respons. Salomon Speedcross 5 tar den velkjente modellen et stort skritt i riktig retning. Her er det veldig mye å like.

Den første modellen kom i 2006, og siden har den gjennomgått fem generasjonsskifter med jevnlige oppdateringer. Speedcross finnes nå både med og uten GORE-TEX, i «vanlig» og i «wide» utgave, og ikke minst en million farger.

Salomon Speedcross-serien har lenge vært den foretrukne skoen for en rekke terrengløpere, og ikke minst turgåere. Den fantastiske komforten, det gode grepet, og den stødige og trygge passformen, har gjort den til en høyt elsket tursko som i mange tilfeller har erstattet tyngre fjellsko.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon Speedcross – Allrounder med bedre passform

Salomon Speedcross-serien var lenge en sko forbeholdt de med smale føtter, men den 5.generasjonen har gjort et byks ut i kantene og blitt bredere og mer komfortabel. Skulle ikke standard-modellen være bred nok, finnes det nå også en egen 12 mm bredere «wide» modell av skoen uten GORE-TEX.

Overdelen på Salomon Salomon 5 er velsignende myk og god. Takket være kombinasjonen av SensiFit (en konstruksjon som pakker inn foten som en sokk), en formstøpt OrthoLite-såle, en sømløs overdel som både holder foten på plass og beskytter mot terrenget, samt de smarte Quicklace-lissene som lar deg tilpasse skoene perfekt rundt foten, er Salomon Speedcross 5 en sko som for mange vil passe rett ut av boksen. Så lenge skoen er bred nok, trenger du ikke å bruke tid på å gå den inn, og kan føle deg trygg på at skoen vil holde føttene dine fornøyde.


Stacket på skoen er relativt høyt (35 mm hæl, 25 mm forfot), og kombinert med droppet på 10 mm, er Salomon Salomon 5 er fin sko for deg som trenger en sko til å pushe deg frem på forfot. Skoen oppleves generelt stødig, men det dominerende hælpartiet kan gjøre at skoen føles litt vinglete når du løper nedover – spesielt i teknisk krevende terreng. Her finnes det bedre alternativer fra Salomon.

EnergyCell+ i mellomsålen sørger for å balansere demping og respons på en overbevisende måte, og Salomon Salomon 5 er såpass myk at den på mange måter kjennes ut som en moderat asfaltsko. Gore-Tex modellen er litt stivere, men det er helt naturlig ettersom Gore-Tex membranen gjør hele skoen og overdelen med avstivet.


Yttersåle og grep

En av Speedcross sine styrker har bestandig vært det overlegne grepet. I den siste utgaven har det skjedd endringer, selv om de kanskje ikke er så lette å oppdage. Knastene er nå større og plassert lengre fra hverandre, og Mud Contagrip gummien har blitt enda litt mykere. Dette har gitt Salomon Salomon 5 enda litt bedre grep enn tidligere, men bidrar også til at sålen slites raskere hvis du bruker den på hardt underlag. Det er ingen underlag Speedcross 5 ikke sitter på, men det anbefales at du primært bruker den på mykt underlag og i terrenget.


Bruk

Salomon Salomon 5 er enkelt og greit ekstremt allsidig. Ta den med på terrengløping, fjelltur, skogstur, på grus, vinterveier, m.m.. De grove knastene biter fra seg nesten overalt, og det er sjelden du møter på sko der du kan føle deg like trygg på sålen. Komforten er som nevnt på topp, og det er ingen problem å løpe, eller gå, langt og lenge i Salomon Salomon 5. Dette er en sko som er glimrende for Norgesferien, eller kanskje sommerturen til Dolomittene?

Det er likevel et par ting som går igjen. Salomon Salomon 5 veier 320 gram, Salomon Salomon 5 Gore-Tex veier 340 gram. Vi snakker med andre ord om ganske tunge sko. I tillegg kan den svært godt polstrede overdelen bli varm på de varmeste sommerdagene, og holder desto lenge på fuktighet. Velger du Salomon Salomon 5 Gore-Tex, vil du holde vannet ute, men de blir desto varmere når varmegradene kommer krypende.

Til slutt er det sålen… Samme hvor godt grepet er, er det umulig å fornekte at sålen slites litt for fort. Hvis Salomon hadde klart å gjøre gummiblandingen litt mer slitesterk til neste utgave, så er det ingen tvil om hva som er undertegnedes favoritt tursko i tiden fremover.


Tilgjengelighet

Salomon Salomon Speedcross Offroad er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser (fra 36 – 45 1/3 i damemodell til str. 40 – 49,1/3 i herremodell). Det finnes også en egen junior-utgave. Av farger kan du velge å vrake i minst fem-seks ulike farger for hvert kjønn, og både med og uten Gore-Tex.

Passformen er middels bred, med relativt lite volum over lesten. Den kraftige tåkappen gjør at skoen ikke vil utvide seg, og kan bidra til at skoen kjennes litt knapp ut. Gå gjerne opp et halv-ett nummer dersom du foretrekker litt mer plass, eller bruker tykkere sokker.


Salomon Speedcross 5 – Fakta:
– Hæl/forfot: 37,4 mm/ 27,4 mm
– Dropp: 10 mm
– Vekt: 320 gram / 280 gram

Salomon Speedcross 5 Gore-Tex – Fakta:
– Hæl/forfot: 37,4 mm/ 27,4 mm
– Dropp: 10 mm
– Vekt: 340 gram / 290 gram


Beste bruksområde:
Både korte og lange turer i terrenget, lett erstatning for fjellsko/tursko. Best egnet for mykt underlag og stier.


Konklusjon

Salomon Speedcross 5
Salomon Speedcross Offroad

Product Name: Salomon Speedcross 5

Brand: Salomon

Offer price: 1600

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Speedcross 5 trenger egentlig ingen introduksjon, for dette er en legende blant terrengskoene. Den utmerker seg når det kommer til allsidighet, og selv om den ikke er så rask, så er den solid, stødig, komfortabel og sitter som støpt på de fleste underlag. Med et hav av farger er du nesten garantert å finne en Speedcross du liker, og med både Wide-utgave og Gore-Tex modell tilgjengelig, vil du mest sannsynlig finne en sko som dekker behovet ditt. Det største ankepunktet er slitestyrken på sålen, men så lenge du holder deg unna lange partier på asfalt og bruker skoen i terrenget, vil den holde i mange, mange mil.

Overall
88%
88%

Pros

  • Allsidig.
  • Super komfortabel rett ut av esken.
  • God demping.
  • Sitter som en sokk på foten.
  • Godt grep på de fleste underlag.
  • Solid. Slitesterk overdel.
  • Tilgjengelig i Wide-utgave.

Cons

  • Litt smal.
  • Yttersåle slites raskt ved bruk på hardt underlag.
  • Blir tett/varm i varmt vær.

Del gjerne: