Test: Salomon Sense Ride 5

18. april, 2023 (oppdatert 4. august 2023)
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens stier. Her er Salomon Sense Ride 5.

Den oppstod som et rimeligere alternativ til den mer kostbare S/Lab-linjen, men ble raskt en suksess som tok hele løpemarkedet med storm. Salomon Sense Ride-serien har egenskaper som gjør den like godt egnet til korte og raske løpeturer i marka, som til lange løp i den mektige fjellheimen.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 3 var god, nummer 4 var bedre, og nå er den femte utgaven på plass. Det er (heldigvis) ingen enorme endringer fra forrige generasjon (den skoen er vanskelig å forbedre), men Sense Ride 5 tar steg i en retning som gjør den enda bedre for spesielt en type brukere. De viktigste oppdateringene inkluderer:

 • Ny og bedre demping (Energy Foam erstatter OptiVibe)
 • Ny overdel i pustende mesh-materiale.
 • Nytt mønster på knastene (3,5 mm knaster vs. 4 mm)

Salomon Sense Ride 5 – «Allsidig» er mellomnavnet

Salomon Sense Ride 5 er først og fremst utviklet for terrengløping, men krysser av på de fleste punkter som kvalifiserer til en god door-to-trail sko. Skoen har en sikker passform som gir god støtte og reduserer risikoen for skader, en yttersåle som gir godt grep på både vått og tørt underlag, og relativt god demping (bedre enn tidligere).

En door-to-trail sko betyr at den er ideell for turene med innslag av både asfalt og sti, de turene der du må løpe en transportetappe på oljegrusen før du kommer til sti-eldoradoet. Slike sko mister ofte noe av de råeste egenskapene i teknisk krevende terreng, men det er prisen du må betale for grei allrounder.

Salomon Sense Ride 5 er absolutt allsidig, og trives like godt på korte, raske løyper i jakten på Strava-rekorder, som på middels lange distanser i fjellet.


Salomon Sense Ride 5 – Et rimeligere alternativ

Det finnes sko i alle mulige prisklasser og materialer som karbon, grafitt, etc. er med på å trekke prisen oppover. I en tid da mange sliter med å få pengene til å strekke til, er det gledelig å se at Salomon Sense Ride 5 ikke koster mer enn halvparten av de fleste karbonmonstre. 1450 kr er 100 kr mer enn fjorårets utgave, men så har skoen også vokst i både kvalitet og komfort.

Salomon Sense Ride 5 bygger på den samme stabile og gode plattformen, men har fått en ny og luftigere mesh-overdel, en mindre tåkappe som gir følelsen av mer «fleks» og tilgivenhet når du løper nedover og stumper tærne i front, og en ny mellomsåle som gir bedre demping og mer respons for hvert steg. Sålehøyden er noen millimeter lavere, mens droppet på 8 mm er det samme og sørger for en god balanse mellom et effektivt løpesteg og god stabilitet.


Bedre dempet og raskere

Salomon holdt seg i mange år til OptiVibe-mellomsålen som var kjent for å være slitesterk, men relativt hardt. Nytt for Sense Ride 5 er en mellomsåle i Energy Surge – en blanding av tradisjonelt EVA og Olefin. Denne er todelt med et mykere lag øverst og et hardere nederst. Energy Surge gir bedre demping og respons enn den tidligere OptiVibe-sålen, og kjennes mykere og mer komfortabel ved løping på hardt underlag, selv om den fremdeles ikke er veldig myk.

Salomon Sense Ride 5 har ingen steinplate, men en tynn TPU-film mellom mellomsålen og yttersålen bidrar til å beskytte foten mot skarpe steiner uten at det påvirker fleksibiliteten til skoen og følingen med underlaget.


Ny og luftigere overdel

Overdelen på Salomon Sense Ride 5 ser nesten identisk ut med sin forgjenger, men er består av et nytt luftig og fleksibelt mesh-materiale med Sensifit som sørger for at skoen omslutter fotbladet som en sokk.

På sidene er det kraftige TPU-forsterkninger i form av bånd som strekker seg fra yttersålen og opp til tungen og fester seg i lissefestene. Disse bidrar til å gi foten god støtte i teknisk krevende terreng, og spesielt i skrått og vanskelig terreng der foten har en sendes til å skli over og ut over sålen. Her har Sense Ride 5 en stor fordel sammenlignet med mange andre sko i dette segmentet.

Salomon benytter som vanlig QuickLace-hurtigsnøring som lar deg stramme skoene ved å trekke i en snor, og dermed bidrar til å redusere ubehagelige trykkpunkter ved å fordele trykket over hele lesten.

Tungen og hælkappen er godt polstret, og den sokkelignende passformen gir en tett og sikker passform og følelse av en stødig og trygg sko. Bakerst på skoen har Salomon Sense Ride 5 fått en liten hempe som gjør det lettere å ta på/av skoen.


Sammenlignet med andre Salomon-sko

Salomon Sense Ride 5 ligner i stor grad på Salomon Pulsar Trail, men sistnevnte er kanskje enda litt mer dempet og lettere å komme frem på tå i. Pulsar Trail har også en liten rockertupp som bidrar til til å gjøre skoen leken og rask på flatt underlag, mens i terrenget har Sense Ride 5 fordelen av å være litt stødigere.

Et annet alternativ er Salomon Ultra Glide 2. Ultra Glide 2 er betydelig mykere, noe bredere og bedre egnet til ultraløp og deg som ønsker en sko med mye plass i front. Introduksjonen av den nye Energy Surge mellomsålen har til gjengjeld ført til at Sense Ride 5 og Ultra Glide 2 oppleves veldig lik, men Sense Ride 5 fremdeles har en liten fordel i teknisk krevende terreng, mens Ultra Glide 2 vinner klart på komfort.


Yttersåle og grep

Salomon Sense Ride 5 har beholdt den samme og velprøvde All Terrain Contagrip-gummien som tidligere, men knastene er mindre, dybden lavere (3.5 mm vs. 4 mm) og de er flere i antall og dekker sålen bedre. Grepet på Sense 4 var bra. Grepet på Sense 5 er enda bedre.

Den jevne fordelingen gjør at sålen får god kontakt med underlaget der det er hardt og sleipt, og typiske underlag som våte og sleipe steiner, svaberg og fjell, forseres trygt med sikker fot. Den eneste utfordringen er våte røtter og skikkelig gjørmete og vått underlag. Sistnevnte krever færre og dypere knaster, mens sleipe røtter er tilnærmet umulig for enhver sko.

Derimot koser Salomon Sense Ride 5 seg så raskt underlaget er tørt og fast som stier, grusveier og partier med asfalt. En annen ting som er verdt å nevne er slitestyrken som er overraskende god – til tross for om du løper mye på hardt underlag.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Sense Ride 5 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og farger. Sense Ride 5 er normale i lengden, og noe bredere enn Salomon-sko har for vanlig å være. Det anbefales å velge din vanlige størrelse. Skoen finnes også i en GORE-TEX utgave som er perfekt dersom du ønsker en lett og vanntett tursko.


Beste bruksområde:
Stier, grusveier og fjellstier. Fungerer til både korte og mellomlange distanser, men noen vil nok foretrekke enda mer demping for lange dager ute. En lignende sko med betraktelig mer demping er Salomon Ultra Glide 2.


Salomon Sense Ride 5 – Fakta:
Hæl/forfot: 29,6 mm / 21,3 mm
Dropp: 8 mm / 8,3 mm
Vekt: 286 gram / 247 gram

Salomon Sense Ride 4 – Fakta:
Hæl/forfot: 32 mm/ 24 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 260 gram / 235 gram


Konklusjon


Kjøp Salomon Sense Ride 5
Salomon Sense Ride 5
Salomon Sense Ride 5

Product Name: Salomon Sense Ride 5

Brand: Salomon

Offer price: 1450

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Sense Ride 5 viderefører de gode egenskapene som har dominert Sense Ride-serien og glir inn i linjen av allsidige terrengsko som trives på variert underlag og terreng. For deg som tilbringer mye tid mellom husdøra og stien, så er Salomon Sense Ride 5 en fin door-to-trail sko, og den dekker et bruksområde som spenner seg fra småturer i bakgården til lengre turer på fjellet. Den allsidige passformen er også lett å bli glad i.

Salomon Sense Ride 5 er ikke like godt dempet som for eksempel Salomon Ultra Glide 2, men desto bedre i teknisk terreng. Og til slutt, prisen på 1450 kr kvalifiserer rett og slett til «mye for pengene».

Overall
85%
85%
Comments Rating 0 (0 reviews)

Pros

 • Komfortabel, myk og sikker passform.
 • Allsidig.
 • Romslig og god plass.
 • Stødig og trygg nok nok til å takle teknisk terreng.
 • Relativt god respons.
 • Godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Mye for pengene.

Cons

 • Sliter på gjørmete og løst.
 • Savner noe mer demping.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…
Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

Test: VJ Speedhiker

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer…
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: VJ MAXx”

Test: VJ MAXx

Der andre terrengsko må gi tapt, kan VJ MAXx by på trygt og godt grep. Dette er en av de…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2”

Test: Inov-8 TrailFly G 270 V2

Inov-8 TrailFly G 270 V2 oppdaterer storselgeren fra 2020 med en helt ny overdel og forbedret passform. Denne skoen kan…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2”

Test: Salomon Pulsar Trail Pro 2

Salomon Pulsar Trail Pro 2 er en minimal oppdatering fra forgjengeren, men fortsetter å være den raske og gode terrengskoen…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max TR”

Test: Salomon Glide Max TR

Enten du er nybegynner, eller en erfaren løper – Salomon Glide Max TR er en terrengsko du gleder deg til…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 11”

Test: ASICS GEL-Trabuco 11

ASICS GEL-Trabuco 10 var en av fjorårets beste terrengløpesko. Årets ASICS GEL-Trabuco 11 forbedret på flere områder, og enda mer…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…