Test: Salomon Sense Ride 5

18. april, 2023 (oppdatert 5. november 2023)

Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens stier. Her er Salomon Sense Ride 5.

Den oppstod som et rimeligere alternativ til den mer kostbare S/Lab-linjen, men ble raskt en suksess som tok hele løpemarkedet med storm. Salomon Sense Ride-serien har egenskaper som gjør den like godt egnet til korte og raske løpeturer i marka, som til lange løp i den mektige fjellheimen.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon Sense Ride 3 var god, nummer 4 var bedre, og nå er den femte utgaven på plass. Det er (heldigvis) ingen enorme endringer fra forrige generasjon (den skoen er vanskelig å forbedre), men Sense Ride 5 tar steg i en retning som gjør den enda bedre for spesielt en type brukere. De viktigste oppdateringene inkluderer:

 • Ny og bedre demping (Energy Foam erstatter OptiVibe)
 • Ny overdel i pustende mesh-materiale.
 • Nytt mønster på knastene (3,5 mm knaster vs. 4 mm)

Salomon Sense Ride 5 – «Allsidig» er mellomnavnet

Salomon Sense Ride 5 er først og fremst utviklet for terrengløping, men krysser av på de fleste punkter som kvalifiserer til en god door-to-trail sko. Skoen har en sikker passform som gir god støtte og reduserer risikoen for skader, en yttersåle som gir godt grep på både variert underlag, og helt ok demping.

En door-to-trail sko betyr at den er ideell for turene med innslag av både asfalt og sti, de turene der du må løpe en transportetappe på oljegrusen før du kommer til sti-eldoradoet. Slike sko mister ofte noe av de råeste egenskapene i teknisk krevende terreng, men det er prisen du må betale for grei allrounder.

Salomon Sense Ride 5 er allsidig og trives like godt på korte, raske løyper i jakten på Strava-rekorder, som på middels lange distanser i fjellet.


Salomon Sense Ride 5 – Et rimeligere alternativ

Det finnes sko i alle mulige prisklasser og materialer som karbon, grafitt, etc. er med på å trekke prisen oppover. I en tid da mange sliter med å få pengene til å strekke til, er det gledelig å se at Salomon Sense Ride 5 ikke koster mer enn halvparten av de fleste karbonmonstre. 1500 kr er 150 kr mer enn forgjengeren, men så har skoen også vokst i både kvalitet og komfort.

Salomon Sense Ride 5 bygger på den samme stabile og gode plattformen, men har fått en ny og luftigere mesh-overdel, en mindre tåkappe som gir følelsen av mer «fleks» og tilgivenhet når du løper nedover og stumper tærne i front, og en ny mellomsåle som skal gi bedre demping og mer respons for hvert steg. Sålehøyden er noen millimeter lavere, mens droppet på 8 mm er det samme og sørger for en god balanse mellom et effektivt løpesteg og god stabilitet.


Bedre dempet og raskere

Salomon holdt seg i mange år til OptiVibe-mellomsålen som var kjent for å være slitesterk, men relativt hardt. Nytt for Sense Ride 5 er en mellomsåle i Energy Surge – en blanding av tradisjonelt EVA og Olefin. Denne er todelt med et mykere lag øverst og et hardere nederst. Energy Surge gir bedre demping og respons enn den tidligere OptiVibe-sålen, og kjennes mykere og mer komfortabel ved løping på hardt underlag. Men, Salomon har vært relativt sparsommelige materiale, og kunne godt ha lagt inn enda et par millimeter med skum for å gi skoen litt mer demping og respons, for Sense Ride 5 er langt i fra veldig myk.

Salomon Sense Ride 5 har ingen steinplate, men en tynn TPU-film mellom mellomsålen og yttersålen bidrar til å beskytte foten mot skarpe steiner uten at det påvirker fleksibiliteten til skoen og følingen med underlaget.


Ny og luftigere overdel

Overdelen på Salomon Sense Ride 5 ser nesten identisk ut med sin forgjenger, men er består av et nytt luftig og fleksibelt mesh-materiale med Sensifit som sørger for at skoen omslutter fotbladet som en sokk.

På sidene er det kraftige TPU-forsterkninger i form av bånd som strekker seg fra yttersålen og opp til tungen og fester seg i lissefestene. Disse bidrar til å gi foten god støtte i teknisk krevende terreng, og spesielt i skrått og vanskelig terreng der foten har en sendes til å skli over og ut over sålen. Her har Sense Ride 5 en stor fordel sammenlignet med mange andre sko i dette segmentet.

Salomon benytter som vanlig QuickLace-hurtigsnøring som lar deg stramme skoene ved å trekke i en snor, og dermed bidrar til å redusere ubehagelige trykkpunkter ved å fordele trykket over hele lesten.

Tungen og hælkappen er godt polstret, og den sokkelignende passformen gir en tett og sikker passform og følelse av en stødig og trygg sko. Bakerst på skoen har Salomon Sense Ride 5 fått en liten hempe som gjør det lettere å ta på/av skoen.


Sammenlignet med andre Salomon-sko

Salomon Sense Ride 5 ligner i stor grad på Salomon Pulsar Trail, men sistnevnte er mer dempet og responsiv, og den gjør det lettere å komme frem på tå. Pulsar Trail har også en liten rockertupp som bidrar til til å gjøre skoen leken og rask på flatt underlag, mens i terrenget har Sense Ride 5 fordelen av å være litt stødigere.

Et annet alternativ er Salomon Ultra Glide 2. Ultra Glide 2 er betydelig mykere, noe bredere og bedre egnet til ultraløp og deg som ønsker en sko med mye plass i front. Introduksjonen av den nye Energy Surge mellomsålen har til gjengjeld ført til at Sense Ride 5 og Ultra Glide 2 oppleves veldig lik, men Sense Ride 5 fremdeles har en liten fordel i teknisk krevende terreng, mens Ultra Glide 2 vinner klart på komfort.


Yttersåle og grep

Salomon Sense Ride 5 har beholdt den samme og velprøvde All Terrain Contagrip-gummien som tidligere, men knastene er mindre, dybden lavere (3.5 mm vs. 4 mm) og de er flere i antall og dekker sålen bedre. Grepet på Sense 4 var bra, og grepet på Sense 5 er relativt likt.

Den jevne fordelingen gjør at sålen får god kontakt med underlaget der det er hardt og sleipt, og typiske underlag som våte og sleipe steiner, svaberg og fjell, forseres trygt med sikker fot. Den eneste utfordringen er våte røtter og skikkelig gjørmete og vått underlag. Sistnevnte krever færre og dypere knaster, mens sleipe røtter er tilnærmet umulig for enhver sko.

Derimot koser Salomon Sense Ride 5 seg så raskt underlaget er tørt og fast som stier, grusveier og partier med asfalt. En annen ting som er verdt å nevne er slitestyrken som er overraskende god – til tross for om du løper mye på hardt underlag.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Sense Ride 5 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og farger. Sense Ride 5 er normale i lengden, og noe bredere enn Salomon-sko har for vanlig å være. Det anbefales å velge din vanlige størrelse. Skoen finnes også i en GORE-TEX utgave som er perfekt dersom du ønsker en lett og vanntett tursko.


Beste bruksområde:
Stier, grusveier og fjellstier. Fungerer til både korte og mellomlange distanser, men noen vil nok foretrekke enda mer demping for lange dager ute. Sense Rider 5 er heller ikke veldig responsiv. En lignende sko med betraktelig mer demping er Salomon Ultra Glide 2.


Salomon Sense Ride 5 – Fakta:
Hæl/forfot: 29,6 mm / 21,3 mm
Dropp: 8 mm / 8,3 mm
Vekt: 286 gram / 247 gram

Salomon Sense Ride 4 – Fakta:
Hæl/forfot: 32 mm/ 24 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 260 gram / 235 gram


Konklusjon


Salomon Sense Ride 5
Salomon Sense Ride 5

Product Name: Salomon Sense Ride 5

Brand: Salomon

Offer price: 1500

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Sense Ride 5 viderefører de gode egenskapene som har dominert Sense Ride-serien og glir inn i linjen av allsidige terrengsko som trives på variert underlag og terreng. For deg som tilbringer mye tid mellom husdøra og stien, så er Salomon Sense Ride 5 en fin door-to-trail sko, og den dekker et bruksområde som spenner seg fra småturer i bakgården til lengre turer på fjellet.

Den allsidige passformen er også lett å bli glad i. Salomon Sense Ride 5 er ikke like godt dempet som for eksempel Salomon Ultra Glide 2, og den kunne gjerne gitt enda mer respons, men skoen er desto bedre i teknisk terreng. Og til slutt, prisen på 1500 kr kvalifiserer rett og slett til «mye for pengene».

Overall
85%
85%
Comments Rating 0 (0 reviews)

Pros

 • Komfortabel, myk og sikker passform.
 • Allsidig.
 • Romslig og god plass.
 • Stødig og trygg nok nok til å takle teknisk terreng.
 • Godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Mye for pengene.

Cons

 • Sliter på gjørmete og løst.
 • Savner noe mer demping og respons.

Del gjerne:

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Anbefalte artikler

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer