Test: Salomon Sense Ride 5

18. april, 2023 (oppdatert 30. mai 2023)
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens stier. Her er Salomon Sense Ride 5.

Den oppstod som et rimeligere alternativ til den mer kostbare S/Lab-linjen, men ble raskt en suksess som tok hele løpemarkedet med storm. Salomon Sense Ride-serien har egenskaper som gjør den like godt egnet til korte og raske løpeturer i marka, som til lange løp i de den mektige fjellheimen.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 3 var god, nummer 4 var bedre, og den femte utgaven i rekken er sannsynligvis den beste noen gang. Det er (heldigvis) ingen enorme endringer fra forrige generasjon (den skoen var vanskelig å forbedre), men Sense Ride 5 tar steg i en retning som gjør den enda bedre for spesielt en type brukere. De viktigste oppdateringene inkluderer:

 • Ny og bedre demping (Energy Foam erstatter OptiVibe)
 • Ny overdel i pustende mesh-materiale.
 • Nytt mønster på knastene (3,5 mm knaster vs. 4 mm)

Salomon Sense Ride 5 – Kongen av allsidighet

Salomon Sense Ride 5 er først og fremst utviklet for terrengløping, men krysser av på alle punkter som kvalifiserer til en god door-to-trail sko. Skoen har god demping (bedre enn tidligere) som gir en myk og behagelig løpeopplevelse, en yttersåle som gir godt grep på både vått og tørt underlag, og en god passform som gir god støtte og reduserer risikoen for skader.

En door-to-trail sko betyr at den er ideell for turene med innslag av både asfalt og sti, de turene der du må løpe en transportetappe på oljegrusen før du kommer til sti-eldoradoet. Slike sko mister ofte noe av de råeste egenskapene i teknisk krevende terreng, men Sense Ride 5 er imponerende nok like god for deg som ønsker å utfordre deg i varierende terreng og trenger en sko som takler ulendt terreng og krevende forhold.

Den er en allrounder med stor A. Salomon Sense Ride 5 er hører like godt hjemme på korte, raske løyper i jakten på Strava-rekorder, som på lengre distanser der du trenger at demping og respons smelter sammen til et verktøy som kan få milene til å oppleves mest mulig komfortabel.


Salomon Sense Ride 5 – Billigere og bedre

Det finnes sko i alle mulige prisklasser og materialer som karbon, grafitt, etc. er med på å trekke prisen oppover. I en tid da mange sliter med å få pengene til å strekke til, er det gledelig å se at Salomon Sense Ride 5 ikke koster mer enn halvparten av de fleste karbonmonstre. 1450 kr er 100 kr mer enn fjorårets utgave, men så har skoen også vokst i både kvalitet og komfort.

Salomon Sense Ride 5 bygger på den samme stabile og gode plattformen, men har fått en ny og luftigere mesh-overdel, en mindre tåkappe som gir følelsen av mer «fleks» og tilgivenhet når du løper nedover og stumper tærne i front, og en ny mellomsåle som gir bedre demping og mer respons for hver steg. Sålehøyden er noen millimeter lavere, mens droppet på 8 mm (8,3 mm for damer) er det samme og sørger for en optimal balanse mellom et effektivt løpesteg og god stabilitet.


Bedre dempet og raskere

Salomon holdt seg i mange år til OptiVibe-mellomsålen som var kjent for å være slitesterk, men relativt hardt. Nytt for Sense Ride 5 er en mellomsåle i Energy Surge – en blanding av tradisjonelt EVA og Olefin. Denne er todelt med et mykere lag øverst, og et hardere nederst. Energy Surge gir bedre demping og respons enn den tidligere OptiVibe-sålen, og kjennes mykere og mer komfortabel ved løping på hardt underlag. Den økte komforten merkes umiddelbart i det du setter foten ned i skoen og forsterkes ytterligere jo mer du bruker den. Løper du mange lange turer, vil føttene dine garantert merke forskjellen, og du vil sannsynligvis være i stand til å holde ut lenger før beina blir så slitne at du må melde pass.

Salomon Sense Ride 5 har ingen steinplate, men en tynn TPU-film mellom mellomsålen og yttersålen bidrar til å beskytte foten mot skarpe steiner uten at det påvirker fleksibiliteten til skoen og følingen med underlaget.


Ny og luftigere overdel

Overdelen på Salomon Sense Ride 5 ser nesten identisk ut med sin forgjenger, men er består av et nytt luftig og fleksibelt mesh-materiale med Sensifit som sørger for at skoen omslutter fotbladet som en sokk.

På sidene er det kraftige TPU-forsterkninger i form av bånd som strekker seg fra yttersålen og opp til tungen og fester seg i lissefestene. Disse bidrar til å gi foten god støtte i teknisk krevende terreng, og spesielt i skrått og vanskelig terreng der foten har en sendes til å skli over og ut over sålen. Her har Sense Ride 5 en stor fordel sammenlignet med mange andre sko i dette segmentet.

Salomon benytter som vanlig QuickLace-hurtigsnøring som lar deg stramme skoene ved å trekke i en snor, og dermed bidrar til å redusere ubehagelige trykkpunkter ved å fordele trykket over hele lesten. Tungen og hælkappen er godt polstret, og den sokkelignende passformen gir en tett og sikker passform og følelse av en stødig og trygg sko. Bakerst på skoen har Salomon Sense Ride 5 fått en liten hempe som gjør det lettere å ta på/av skoen.


Sammenlignet med andre Salomon-sko

Salomon Sense Ride 5 ligner i stor grad på Salomon Pulsar Trail, men sistnevnte er kanskje enda litt mer dempet og lettere å komme frem på tå i. Pulsar Trail har også en liten rockertupp som bidrar til til å gjøre skoen leken og rask på flatt underlag, mens i terrenget har Sense Ride 5 fordelen av å være litt stødigere.

Et annet alternativ er Salomon Ultra Glide 2. Ultra Glide 2 er betydelig mykere, noe bredere og bedre egnet til ultraløp og deg som ønsker en sko med mye plass i front. Introduksjonen av den nye Energy Surge mellomsålen har til gjengjeld ført til at Sense Ride 5 og Ultra Glide 2 oppleves veldig lik, men Sense Ride 5 fremdeles har en liten fordel i teknisk krevende terreng, mens Ultra Glide 2 vinner klart på komfort.


Yttersåle og grep

Salomon Sense Ride 5 har beholdt den samme og velprøvde All Terrain Contagrip-gummien som tidligere, men knastene er mindre, dybden lavere (3.5 mm vs. 4 mm) og de er flere i antall og dekker sålen bedre. Grepet på Sense 4 var bra. Grepet på Sense 5 er enda bedre. Den jevne fordelingen gjør at sålen får god kontakt med underlaget der det er hardt og sleipt, og typiske underlag som våte og sleipe steiner, svaberg og fjell, forseres trygt med sikker fot. Den eneste utfordringen er våte røtter og skikkelig gjørmete og vått underlag. Sistnevnte krever færre og dypere knaster, mens sleipe røtter er tilnærmet umulig for enhver sko.

Derimot koser Salomon Sense Ride 5 seg så raskt underlaget er tørt og fast som stier, grusveier og partier med asfalt. En annen ting som er verdt å nevne er slitestyrken som er overraskende god – til tross for om du løper mye på hardt underlag.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Sense Ride 5 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser og farger. Sense Ride 5 er normale i lengden, og noe bredere enn Salomon-sko har for vanlig å være. Det anbefales å velge din vanlige størrelse. Skoen finnes også i en GORE-TEX utgave som er perfekt dersom du ønsker en lett og vanntett tursko.


Beste bruksområde:
Stier, grusveier og fjellstier. Fungerer til både korte og lange distanser, men noen vil nok foretrekke enda mer demping for lange dager ute. En lignende sko med betraktelig mer demping er Salomon Ultra Glide 2.


Salomon Sense Ride 5 – Fakta:
Hæl/forfot: 29,6 mm / 21,3 mm
Dropp: 8 mm / 8,3 mm
Vekt: 286 gram / 247 gram

Salomon Sense Ride 4 – Fakta:
Hæl/forfot: 32 mm/ 24 mm
Dropp: 8 mm
Vekt: 260 gram / 235 gram


Konklusjon


Kjøp Salomon Sense Ride 5
Salomon Sense Ride 5
Salomon Sense Ride 5

Product Name: Salomon Sense Ride 5

Brand: Salomon

Offer price: 1450

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Sense Ride 5 viderefører de gode egenskapene som har dominert Sense Ride-serien, og glir inn i linjen av superallsidige terrengsko som trives på variert underlag og terreng. For deg som tilbringer mye tid mellom husdøra og stien, så er Salomon Sense Ride 5 er glimrende door-to-trail sko, og den dekker et bruksområde som spenner seg fra småturer i bakgården til langturer over på fjellet. Den allsidige passformen er også lett å bli glad i.

Salomon Sense Ride 5 er ikke like godt dempet som for eksempel Salomon Ultra Glide 2, men desto bedre i teknisk terreng. Og til slutt, prisen på 1450 kr kvalifiserer rett og slett til «mye for pengene».

Overall
90%
90%
Comments Rating 0 (0 reviews)

Pros

 • Meget komfortabel, myk og sikker passform.
 • Enormt allsidig!
 • Romslig og god plass.
 • Stødig og trygg nok nok til å takle teknisk terreng.
 • Relativt god demping og respons.
 • Godt grep på nesten alle typer underlag.
 • Slitesterk.
 • Mye for pengene.

Cons

 • Sliter på gjørmete og løst.
 • Noe hard ved løping over lange distanser.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…
Featured image for “Test: Helly Hansen Traverse Boot HT”

Test: Helly Hansen Traverse Boot HT

Med Helly Hansen Traverse Boot HT viser det norske selskapet at de kan mye mer enn å «bare» produsere klær.…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex”

Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er for deg som ønsker en stødig og solid tursko til bruk året rundt. Dette…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

Test: HOKA Speedgoat 5

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn…
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Test: Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test: Salomon Ultra Glide 2”

Test: Salomon Ultra Glide 2

Den første utgaven ble hyllet. Den andre utgaven er bedre. Salomon Ultra Glide 2 kan være den ene door-to-trail skoen…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: Icebug Pace3 Michelin GTX”

Test: Icebug Pace3 Michelin GTX

Varme og gode vintersko med supergrep på isete og glatt underlag? Sjekk ut Icebug Pace3 Michelin GTX. Disse gir ikke…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”

Test: Mizuno Wave Rider GTX

Glem de som sier du ikke skal velge GORE-TEX sko. Mizuno Wave Rider GTX er et godt eksempel på en løpesko…
Featured image for “Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!”

Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 10”

Test: ASICS GEL-Trabuco 10

Elsker du Asics GEL-Kayano og ønsker en grovere sko for å løpe i terrenget? Hils på ASICS GEL-Trabuco 10 –…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Novablast 3”

Test: ASICS GEL-Novablast 3

ASICS GEL-Novablast 3 er så allsidig og god, at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som innbyr…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Hoka Kaha 2 GTX”

Test: Hoka Kaha 2 GTX

Hoka Kaha 2 GTX beviser at HOKA kan langt mer enn å «bare» lage løpesko. Dette er komfort fra en…