Test: Fitbit Inspire 3

28. september, 2022 (oppdatert 4. august 2024)

Featured image for “Test: Fitbit Inspire 3”

Enkel i bruk, pen i utseende, komfortabel passform og lang batteritid. Fitbit Inspire 3 gjør lite ut av seg, men holder oversikt over alt du gjør og ikke gjør, uten at du trenger å tenke over det.

Den er ingen stor oppgradering fra forgjengeren, men det trenger den heller ikke å være. Fitbit Inspire 3 forbedres tre viktige områder som du garantert vil sette pris på, og samtidig holder den inngangsprisen på 999,-.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Fitbit Inspire 3
Fitbit Inspire 3

Product Name: Fitbit Inspire 3

Brand: Fitbit

Offer price: 999

Currency: NOK

Konklusjon

Fitbit Inspire 3 er så liten og lett, og sitter så komfortabelt på armen at det slett ikke er sikkert du legger merke til den. Likevel, klokken klarer å måle det meste du foretar deg og ikke foretar deg med god nøyaktighet, og byr på litt ekstra trygghet i form av varsler ved unormal hjerterytme.

Fitbit Premium byr på mengder av inspirerende treningsvideoer, konkurranser og utfordringer, matoppskrifter og meditasjonsøvelser. Appen gir også god oversikt over aktivitet, trening og søvn. Du får hverken mulighet til å betale trådløst, styre musikken, taleassistent, eller avanserte treningsfunksjoner, men en klokke som i større grad er laget for å gjøre minst mulig ut av seg, samtidig som den gjør det mest nødvendige.

Ønsker du en liten og lett aktivitetsmåler som «bare er der», som ser bra ut, byr på god batteritid og måler alt av av skritt, puls, søvn, oksygenmetning, temperatur, m.m., så er Fitbit Inspire 3 et veldig godt valg.

Overall
85%
85%

Pros

  • Liten, lett og elegant.
  • Nydelig skjerm med god kontrast.
  • Lang batteritid. Hurtiglading.
  • Enkel betjening.
  • «Bare er der».
  • God aktivitets- og søvnanalyse
  • Fitbit Premium gir tilgang til et hav av treningsvideoer, m.m..
  • Registrer trening/aktivitet automatisk.
  • Oversiktlig og god app.
  • Støtter smartvarsler.
  • Varsler om unormal hjerterytme.

Cons

  • Teller ikke trapper/etasjer.
  • Ingen trådløs betaling.
  • Mangler musikk kontroller.

Fitbit Inspire 3 – Bedre der det trengs

Ny AMOLED-skjerm
Den viktigste oppgraderingen er den nye og elegante AMOLED-skjermen med mye bedre lesbarhet og kontrast enn den kjipe svart/hvit monokrom skjermen på Inspire 2. Klokken våkner til liv når du løfter på håndleddet, eller klemmer på siden av klokkehuset, og slukker i det du senker armen. Skjermen måler 1,4″, men kunne godt ha vært større ettersom mye av skjermen er kun svarte kanter uten fungerende skjermareal (hele fronten er 1,55″).

Nytt design
Designet har også fått en oppussing. Fitbit Inspire 3 er litt lengre, tynnere, og mer avrundet i kantene og ligner i større grad på sin påkostede søstermodell Fitbit Luxe. Sistnevnte har ikke minst en urkasse i aluminium, mens Fitbit Inspire 3 har en urkasse i plastikk. Det samme gjelder for den enda bedre utstyrte Fitbit Charge 5 og Fitbit Charge 6.

Fitbit Inspire 3 er tilgjengelig i fargene Midnight Zen, Morning Glow og Liliac Bliss, der alle har den samme matt svarte kroppen, mens fargen på reimene varierer. Reimene er for øvrig utskiftbare, selv om det ikke er den samme enkle hurtigkoblingen som på Fitbit Charge 5.

(Til info medfølger det både en kort- og en lang reim slik at du er garantert å finne riktig størrelse).

Ny SpO2-sensor
En ny SpO2-sensor måler oksygenmetningen i blodet 24/7.


Fitbit Inspire 3 – Klokken som bare er der

Du kjøper ikke Fitbit Inspire 3 for å briefe til naboen over den nye overdådige klokken din med flere funksjoner enn Petter Smart noen gang har tenkt tanken på. Fitbit Inspire 3 sin styrke er tvert i mot at den er så liten og lett at den ikke tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn det du selv vier den fordi du ønsker å sjekke klokken eller andre data som skritt, søvn, puls, etc.. Takket være to nye touchsensitive knapper (en på hver side) og en responsiv touchskjerm, går betjeningen (sveip opp/ned/sideveis) som en lek, og den pene AMOLED-skjermen får de noen og tjue ulike urskivene til å se virkelig flotte ut.

Ny og kraftig AMOLED-skjerm til tross – Fitbit Inspire 3 bevarer den samme gode batteritiden på opptil 10 dager ved normal bruk, og med alltid-på-skjerm holder den i ca. 3 dager. Hurtigladningen sørger for at kun 12 min lading gir et døgn brukstid, og en fullading tar rundt 2 timer. Ytterst får aktivitetsmålere klarer å levere like god batteritid.

På innsiden finner vi et 3-akset akselerometer, en vibrasjonsmotor, omgivelseslys sensor, optisk pulssensor, SpO2-sensor (ny) og en temperatursensor. Fitbit Inspire 3 mangler innebygd GPS, men kan loggføre treningsturen ved hjelp av tilkoblet GPS fra mobilen. Dette fungerer greit, men det hadde vært fint å se Fitbit virkelig ta grep om budsjettkategorien ved å snike inn en GPS i sin rimeligste aktivitetsmåler. I tillegg mangler Inspire 3 et altimeter, og den vil derfor ikke registrere høydemeter annet enn dersom du benytter tilkoblet GPS under en treningsøkt.

Holder oversikt døgnet rundt

Fitbit Inspire 3 varter opp med omfattende aktivitetsmåling som pulsmåling, skritteller, estimert distanse, kaloriforbruk, aktivitetsminutter (Activity Zone Minutes), detaljert søvnanalyse (våken, lett, dyp og REM) med søvnscore og søvnprofiler, Cardio Fitness Score (estimert VO2-maks), Daily Readiness Score, HRV, Hudtemperatur, SpO2 (oksygenmetning i blodet), pustefrekvens og mulighet til å loggføre menstruasjonssykluser.

Fitbit Inspire 3 vil automatisk registrere hvilepuls i løpet av natten, og kan varsle ved unormal høy/lav puls, samt uregelmessig hjerterytme (Les mer om dette her Nå kan Fitbit klokka varsle om uregelmessig hjerterytme).

Selv om Fitbit Inspire 3 er liten, så er den likevel i stand til mye. Klokka måler hjertevariabiliteten (HRV) og bruker dette sammen med søvn og aktivitet til å estimere en Daily Readiness Score mellom 0 og 100. En lav Daily Readiness Score betyr at kroppen er lite mottakelig for trening og at du bør hvile, mens en høy DRS indikerer tipp-topp-form og at kroppen skriker etter trening. Scoren kan sees i Fitbit-appen der du også vil detaljert hvilke faktorer som påvirker scoren.

Fitbit Premium – Et «musst» for å få maks ut av Inspire

Verdt å merke seg er at både Daily Readiness Score og Stress Management Score (viser hvordan du er i stand til å håndtere stress) er en del av Fitbit Premium – en betalingstjeneste som koster 99 kr per måned, eller 799 kr for ett år. Heldigvis får du 6 måneder Fitbit Premium på kjøpet, uansett om du er ny Fitbit-bruker, eller eksisterende.

Fitbit Premium gir tilgang til en hel rekke tjenester som blant annet dypere analyse, utvidet statistikk, en velværerapport, søvnscore med månedlig søvnprofil, tilgang til hundrevis av treningsvideoer og lydfiler, veiledede meditasjonsøkter, utfordringer og konkurranser, matoppskrifter, m.m.. Fitbit gjør mye riktig med sin Premium-tjeneste, selv om prisen i mine øyne er altfor høy. Garmin tilbyr mye av det samme uten å ta en krone betalt, og COROS gjør det samme.


Fitbit Inspire 3 og trening

Fitbit Inspire 3 kommer forhåndsinstallert med 20 ulike aktivitetsprofiler, men du kan kun ha seks ulike aktivitetsprofiler installert på klokken samtidig (velges i Fitbit appen). Klokken registrer puls, kaloriforbruk, skritt, estimert distanse og hastighet. Benytter du tilkoblet GPS via mobilen må du ha Fitbit appen kjørende på telefonen i bakgrunnen, og klokken vil da registrere mer nøyaktig GPS å vise et kart over ruta i oppsummeringen i appen. Fitbit Inspire 3 er vanntett (50 m) og kan brukes til svømming.

For hver aktivitetsprofil kan du sette ulike mål basert på tid, distanse, aktivitetssoneminutter, kalorier, etc., opprette varsler, aktivere automatiske rundetider, og delvis velge hvilke datafelter som skal være synlig på skjermen. Fraværet av en høyttaler gjør at du ikke får lydvarsler, men vibrasjonsmotoren er kraftig nok til å vekke et dovendyr.

Automatisk treningsgjenkjenning
Med «Automatisk treningsgjenkjenning» vil Inspire 3 gjenkjenne aktiviteter som løping, gåing, sykling, svømming, vekttrening, yoga, m.m., og automatisk starte/avslutte en økt i bakgrunnen uten at du behøver å foreta deg noe. Treningsøkten kan sees i Fitbit appen senere. Fitbit vil også gjenkjenne de ulike intensitetssonene, og gir deg «poeng» i form av «Activity Zone Minutes». Jo høyere puls/intensitet, desto flere aktivitetssoneminutter tjener du. Fitbit deler inn i fettforbrenningssonen, kardiosonen og toppsonen. 1 minutt i fettforbrenningssonen tilsvarer 1 aktivitetssoneminutt, mens 1 minutt i kardio- eller toppsonen tilsvarer 2 aktivitetssoneminutter.

Du kan sette egne dags- og ukesmål for antall skritt, aktivitetsminutter, treningsøkter, kaloriforbruk, etc., og trenger du en motivasjons-boost, er sannsynligheten stor for at du finner en treningsøkt eller ti i det store utvalget til Fitbit Premium.

Fitbit Inspire 3 kan ikke kobles til en ekstern pulssensor, men den innebygde pulsmåleren fungerer greit nok. Til trening med høy intensitet er den ikke helt til å stole på, men til hverdags og under søvn, så gir den gode nok målinger.

Husk også at skjermen er liten, og har du dårlig syn så kan det være vanskelig å lese de små tallene under trening. Klokken viser inntil fire datafelter på en gang, og da sier det seg selv at det blir smått. For å veksle mellom de ulike datafeltene, sveiper du til venstre/høyre. Sveiper du opp får du oversikt over alle dataene klokken har registrert på foreløpig tidspunkt i økten, og du kan velge å pause/avslutte økta. Du kan også pause/avslutte økta ved å trykke inn knappene på siden. Dessverre er det ingen mulighet til å slette en økt direkte fra klokken, men det kan gjøres i Fitbit appen.

Ønsker du å benytte tilkoblet GPS via mobilen, må appen være åpen i bakgrunnen, og en pil øverst i hjørnet på klokkeskjermen vil få fra å være blank, til «full» når det er kontakt.

Begrenset smartklokkefunksjonalitet

Fitbit Inspire 3 støtter smartvarsler og viser innkommende anrop, men har ingen høyttaler eller mikrofon slik at du kan prate gjennom klokken. Det er heller ingen mulighet til å styre musikken på telefonen, eller lagre musikk på klokken. Det største savnet er kanskje en NFC-chip som muliggjør trådløs betaling.

Ellers er det alarm, tidtakere og stoppeklokke. Om det kan kalles «smartfunksjon» kan diskuteres, men Fitbit sin SmartWake er en vibrerende alarm som automatisk vekker deg når den registrerer at du er i den optimale søvnfasen for å våkne. Det kan høres ut som en gimmick, men fungerer overraskende bra.


Alternativer

Det finnes aktivitetsmålere fra Huawei, Xiaomi og Honor som koster det samme, eller mindre, og som tilbyr innebygd GPS, men ingen har en like velutbygd plattform som Fitbit Premium. Tjenesten koster, men ta med i betraktningen at du får 6 måneder på kjøpet, og at Fitbit Inspire 3 er kanskje en av de minste og peneste aktivitetsmålerne på markedet, og prisen er egentlig forsvarlig.

En guide til flere rimelige og gode aktivitetsmålere, og hva du bør se etter, finner du i linken under:


Konklusjon


Fitbit Inspire 3
Fitbit Inspire 3

Product Name: Fitbit Inspire 3

Brand: Fitbit

Offer price: 999

Currency: NOK

Konklusjon

Fitbit Inspire 3 er så liten og lett, og sitter så komfortabelt på armen at det slett ikke er sikkert du legger merke til den. Likevel, klokken klarer å måle det meste du foretar deg og ikke foretar deg med god nøyaktighet, og byr på litt ekstra trygghet i form av varsler ved unormal hjerterytme.

Fitbit Premium byr på mengder av inspirerende treningsvideoer, konkurranser og utfordringer, matoppskrifter og meditasjonsøvelser. Appen gir også god oversikt over aktivitet, trening og søvn. Du får hverken mulighet til å betale trådløst, styre musikken, taleassistent, eller avanserte treningsfunksjoner, men en klokke som i større grad er laget for å gjøre minst mulig ut av seg, samtidig som den gjør det mest nødvendige.

Ønsker du en liten og lett aktivitetsmåler som «bare er der», som ser bra ut, byr på god batteritid og måler alt av av skritt, puls, søvn, oksygenmetning, temperatur, m.m., så er Fitbit Inspire 3 et veldig godt valg.

Overall
85%
85%

Pros

  • Liten, lett og elegant.
  • Nydelig skjerm med god kontrast.
  • Lang batteritid. Hurtiglading.
  • Enkel betjening.
  • «Bare er der».
  • God aktivitets- og søvnanalyse
  • Fitbit Premium gir tilgang til et hav av treningsvideoer, m.m..
  • Registrer trening/aktivitet automatisk.
  • Oversiktlig og god app.
  • Støtter smartvarsler.
  • Varsler om unormal hjerterytme.

Cons

  • Teller ikke trapper/etasjer.
  • Ingen trådløs betaling.
  • Mangler musikk kontroller.

Del gjerne: