Test: Salomon INDEX.01

22. juni, 2022 (oppdatert 5. mars 2024)

Featured image for “Test: Salomon INDEX.01”

Salomon INDEX.01 er verdens første løpesko som er 100% miljøvennlig. Salomon har ikke bare imponert i måten de har laget skoen på, men også i hvordan den oppleves.

Ta en hvilken som helst sko, jakke, telefon, eller hva det skal være. Nesten alle selskaper i dag tar i bruk en eller annen form for resirkulert materiale i produksjonen av nye produkter. Salomon er et selskap som virkelig lever for livet utendørs, og de tar miljøet på alvor. Salomon INDEX.01 er ikke «bare laget med resirkulert materiale og grønn energi». Hele skoen består av 100% resirkulert materiale, og hele skoen er gjenvinnbar.

Esken de kommer i ser ut som en vanlig skoeske, men før du skynder deg å slå den i stykker å kaste den, skal du nappe ut lappen med en QR-kode som scannes for en enkel og gratis returprosess til Salomon når de en gang blir utslitt. Returstasjonene finnes flere steder rundt i verden for å unngå unødvendig lang transport. I Europa blir TPU-sålen omgjort til skisko, mens overdelen blir brukt i klær.

Salomon har virkelig fått til noe bra med Salomon INDEX.01, og skoen i seg selv er også virkelig god.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer <a href=»/pulssonen» style=»border-bottom: 1px solid currentColor;»>her</a>.

Salomon INDEX.01 – Enkel oppbygning som fungerer

Normalt består en sko av mange ulike lag og materialer som støpes sammen til det som etterhvert utgjør sluttproduktet du skal løpe rundt i. I gjenvinningsprosessen av en sko, eller et annet produkt for den del, må lagene og de ulike materialene skilles. Dette er en vanskelig og energikrevende prosess, og Salomon måtte derfor forsøke å holde antallet lag og materialer på et minimum.

Både overraskende og imponerende nok består Salomon INDEX.01 av kun to ulike materialer;

  • Mesh-overdel; Bestående av resirkulerte plastikkflasker.
  • TPU mellomsåle og yttersåle: Resirkulert TPU-materiale.

Alle sømmer består av resirkulert polyester slik at de kan resirkuleres sammen med resten av overdelen, mens kantene av skoen er forsterket med et ekstra lag TPU. Overdel og underdel holdes sammen av vannbasert lim som løser seg opp i vann under gjenvinningsprosessen. Og selvfølgelig, INDEX.01 er helt hvit uten noen form for fargestoffer. Skoen har ellers gjennomgått strenge tester for å sikre at den tåler bruk og slitasje over tid.

Overdel og mellomsåle

Plastikkflasker er hardt, men overdelen i Salomon INDEX.01 er myk som en dundyne. Faktisk er hele overdelen så myk og fleksibel at den tilpasser seg fotbladet nesten som en sokk. Det er ikke mye støtte i skoen, men den føles heller ikke løs. Materialet er tynt, men solid. Holder du skoen opp mot lyset vil du se tvers gjennom yttermembranen, noe som gir en grei indikasjon på at skoen er luftig og puster godt i varmt vær. Lissene er flate slik at de skal redusere presspunktene mot vristen, og ikke minst hjelper det til å hindre at de sklir opp.

Hælkappen er myk og snill mot akilles, men gir ingen ekstra støtte annet enn å holde foten trygt på plass.

Mellomsålen, som har fått navnet «Infiniride», består som nevnt av TPU-materiale, men for å gjøre den mykere, mer livlig og slitesterk, har Salomon injisert den med nitrogen. Franskmennene har også hentet inspirasjon fra sin egen skiproduksjon, og låner det kurvede mellomsåle-designet som gjør at skoen lettere ruller gjennom hvert enkelt steg.

Yttersåle og grep

Selv yttersålen består av TPU, og Salomon går dermed bort fra den mer slitesterke og tradisjonelle gummien. Du vil ikke finne mye mønster og flex-groper, men en nesten flat såle med små runde knaster jevnt fordelt over hele sålen. Under hælen og forfoten er skoen ekstra forsterket ettersom det er disse områdene som gjerne slites mest.

Grepet er overraskende godt, men Salomon INDEX.01 er ikke en sko du løper sleipe skogstier med. Salomon INDEX.01 trives best på asfalt, både tørr og våt, og fine grusveier.

Bruk og følelse

Salomon INDEX.01 er ikke «bare» en løpesko, og fungerer ypperlig til lange gåturer, eller som fashion-sko til neste kinopremiere. Men, Salomon INDEX.01 er først og fremst laget for løping, og tross den enkle oppbyggingen leverer skoen en overraskende god løpe-opplevelse.

Den tykke mellomsålen minner umiddelbart om denne tykke sålen som er så karakteristisk for HOKA-sko, men den gir ikke den samme myke dempingen som HOKA-skoene ofte gir. Salomon INDEX.01 tar unna de harde slagene som oppstår under landing, men dempingen er ganske moderat og fast. Derimot finner du en fin snert som gjør at Salomon INDEX.01 passer godt til raskere løpeturer der du ønsker å dra på litt, pushe deg selv, og kanskje legge inn noen intervaller.

Kort oppsummert; velg en mer dempet sko til neste maraton, men velg gjerne Salomon INDEX.01 som en allsidig løpesko til de daglige treningsturene – enten det er 5 km eller 15 km. Her kan du få mye glede av egenskapene Salomon INDEX.01 har å tilby.

Og ikke minst; velg de for miljøet.

Tilgjengelighet

Salomon INDEX.01 er tilgjengelig i unisex modell i størrelsene 36-48. Den myke og fleksible overdelen gjør at den vil passe mange ulike typer føtter – både brede og smale.

Fakta:
Hæl/forfot: 28,5 mm/ 19,5 mm
Dropp: 9 mm
Vekt: 285 gram


Konklusjon

Salomon INDEX.01

Product Name: Salomon INDEX.01

Brand: Salomon

Offer price: 2000

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon INDEX.01 skiller seg ut som en sko laget med naturen, og for naturen. Tar du med Salomon INDEX.01 ut på løpetur vil du ikke få den beste dempingen, men du får likevel god komfort og snert, og en sko som heller overrasker positivt enn motsatt.

Den myke overdelen omfavner fotbladet trygt og godt, og den rullende sålen hjelper til å drive deg fremover i jakten på nye mil og løpesmil.

Og for ikke å nevne, Salomon INDEX.01 er 100% miljøvennlig. Den koster, men du betaler tross alt for miljøet. Og du sitter i tillegg igjen med en god sko både til løp og hverdags.

Overall
85%
85%

Pros

  • 100% resirkulerbar.
  • Føles lett.
  • Svært luftig.
  • Behagelig passform. Lett å tilpasse.
  • God demping.
  • Godt grep.

Cons

  • Begrenset støtte.

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”
6. oktober 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”
17. august 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra intervaller til lengre økter.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”
31. juli 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og aldri har Kayano føltes bedre!
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”
15. juli 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping, høy komfort og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”
23. juni 2023 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert i dens 25 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”
19. juni 2023 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta den på deg.
Les mer