Test: Huawei FreeBuds 5i

10. februar, 2023 (oppdatert 17. juli 2023)
Featured image for “Test: Huawei FreeBuds 5i”

Huawei FreeBuds 5i er kanskje blant de beste trådløse øreproppene til under 1000 kr. Her får du det beste fra toppmodellen til en langt lavere pris.

For få år siden var Huawei på stormende vei mot å etablere seg som et toppmerke i mobilmarkedet, men så satte USA foten ned og forbød de å bruke Google-apper på telefonene. Til tross for at det har ført til store konsekvenser for selskapets salg av mobil- og nettbrett, har de klart å etablere seg som en solid aktør i markedet for trådløse ørepropper og smartklokker.

Siste generasjon Huawei FreeBuds 5i ble faktisk lansert i Kina sommeren 2022, men det er først nå i februar 2023 at de er klare for Europa. Og her er det mye å glede seg til.Kjøp Huawei FreeBuds 5i
Huawei FreeBuds 5i

Product Name: Huawei FreeBuds 5i

Brand: Huawei

Offer price: 990

Currency: NOK

Konklusjon

Huawei FreeBuds 5i leverer et par lette, kompakte, komfortable og funksjonelle ørepropper til under 1000 kr. Huawei kunne med fordel endret på hvordan proppene er festet i ladeetuiet slik at de var lettere å ta ut/inn, men den de ellers gode kvalitetene som lang batteritid, god støydemping, auto-deteksjon i øret, og støtte for den høyoppløselige lydkodeken LDAC, veier opp for det hele.

Lyden er ikke den beste, men om du er på utkikk etter et godt sett «allround» trådløse ørepropper til under 1000 kr, så er det vanskelig å komme utenom Huawei FreeBuds 5i.

Overall
80%
80%

Pros

 • Svært lette og behagelig passform.
 • Lite og kompakt ladeetui.
 • God batteritid.
 • Overraskende god støydemping.
 • Awarness Mode gir god balanse mellom lydinnslipp og lyd.
 • Pauser/starter musikken automatisk når øreproppen fjernes/settes tilbake i øret.
 • Støtter høyoppløselig LDAC lydkodek.
 • Svært mye for pengene.

Cons

 • Vanskelig å få ut av etuiet.
 • Mangler trådløs lading.
 • Savner en bedre equalizer.
 • Bassforsterkning tar livet av lydbildet.

Egenskaper

 • Type: In-ear, true wireless
 • Drivere: 10 mm
 • Støyreduksjon: Aktiv
 • Batteritid: 6 timer med ANC. Totalt 18,5 timer med ladeetui. 7,5 timer uten ANC. Totalt 28 timer med ladeetui uten ANC.
 • App: Huawei AILife
 • Tilkoblinger: USB-C, Bluetooth 5.2
 • Trådløs rekkevidde: Opptil 10 meter
 • Vekt: 4,9 g per ørepropp / 30,9 g ladeetui
 • Værtetting: IP54-sertifisert
Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Huawei FreeBuds 5i – Design

Huawei FreeBuds 5i ligner i stor grad sin forgjenger, men har blitt enda litt mindre og lettere (11% sammenlignet med FreeBuds 4i). FreeBuds 4i var allerede noen av de mest kompakte øreproppene på markedet, og Huawei FreeBuds 5i kan imponere med en vekt på kun 5 gram per ørepropp, og 33,9 gram for selve ladeetuiet. Designmessig er de nesten identisk som før og bevarer de korte og tynne stammene med et ovalt hode og utskiftbare silikonpropper i tre ulike størrelser.

Utsiden av stammene har berøringsfølsomme paneler som brukes for å betjene øreproppene (mer om det siden).

Ladeetuiet er formet som et halvt egg der baksiden er flat slik at det ligger i ro på bordet. På undersiden (kortsiden) er det ladeinngang for USB-C, og på siden av etuiet er den en knapp som brukes for paring. Det er også et LED-lys på utsiden av ladeetuiet som indikerer batteristatusen på både ørepropper og etuiet.

Det meste er bra med designet på Huawei FreeBuds 5i, men det er en ting som frustrerer. I motsetning til de fleste ørepropper som har åpningen vendt innover mot midten, så vender disse utover, og de sitter veldig godt fast i etuiet. At åpningen vender utover gjør det også litt vanskeligere å åpne etuiet og å ta ut hver enkelt propp å sette de rett i øret. Det må litt fingerakrobatikk til før du får de på plass. Her hadde Huawei med fordel kunne gjort som nesten samtlige andre, og til med det de selv gjør med sine FreeBuds Pro 2.

En Tilpasningstest i Huawei Al appen hjelper deg å finne den beste passformen. Testen tar kun noen sekunder å utføre, og appen gir deg beskjed dersom du bør forsøke og bytte propper. Passform er alltid individuelt, men i likhet med Huawei FreeBuds 4i oppleves FreeBuds 5i svært komfortabel i bruk – selv over lengre perioder. Proppene er designet for å sitte helt i yttergangen av ørekanalen slik at trykket på innsiden av øret reduseres, og i tillegg vil den lave vekten bidra til at du nesten glemmer at de er der. Etter å ta testet et lite hav av ulike trådløse ørepropper er Huawei FreeBuds 5i utvilsomt blant de mest komfortable øreproppene.

Huawei FreeBuds 5i er tilgjengelig i tre ulike farger; Nebula Black, Ceramic White og Isle Blue, hvorav sistnevnte er en elegant lyseblå farge som helt klart ser svært bra ut. Både ladeetui og ørepropper er IP54-sertifisert og tåler kraftig sprut fra alle kanter, samt at de er støvtette. Huawei FreeBuds 5i kan dermed fint brukes om det skulle regne litt ute, eller til treningsøkter med heftige svettetokter.


Batteritid

Batteritiden på forrige modell var i en egen klasse med sine 10 timer lytting uten støydemping aktivert, og opptil 7,5 timer med støydemping arkivert. Her har Huawei FreeBuds 5i faktisk noe kortere batteritid med henholdsvis 7,5 timer uten støydemping og 5 timer med støydemping.

Derimot har den totale batteritiden med ladeetuiet økt fra rundt 22 timer fra FreeBuds 4i til opptil 18,5 timer med støydemping, og 28 timer uten støydemping. Det er ingen støtte for trådløs lading, men proppene og etuiet er fulladet på knappe 90 minutter. I tillegg vil hurtigladningen sørge for at 15 minutter lading holder til 4 timer lytting.


Imponernede støydemping

Huawei har tidligere imponert med effektiv og god støydemping, og toppmodellen og toppmodellen Huawei FreeBuds Pro 2 hører til blant de best støydempende øreproppene på markedet.

Huawei FreeBuds 5i er et sett rimeligere ørepropper med mindre avansert teknologi på innsiden, men disse øreproppene overrasker kun positivt.

De mangler den adaptive støydempingen fra FreeBuds Pro 2, men støydempingen er fremdeles justerbar over tre nivåer, og et dobbelt sett mikrofoner sørger for å kunne stenge ute støy tilsvarende 42dB (tilsvarende for FreeBuds 2 er 47dB). I tillegg til den aktive støydempingen sørger passformen på proppene til at den passive støydempingen stenger ute mye av lyden selv når støydempingen er avslått, og kombinasjonen blir derfor veldig god.

Støydempingen kan justeres i tre ulike nivåer;

 • Koselig: Best for steder med lite støy.
 • Generelt: Best for steder med høyt støynivå.
 • Ultra: Best for steder med ekstremt støynivå.

(Mangler den Dynamiske modusen fra FreeBuds Pro 2 som automatisk justerer lydisoleringen basert på omgivelsene dine).

I tillegg lar Huawei deg velge en «Awarness Mode«, eller «Bevissthet«, som slipper inn lyd fra omgivelsene uten å pause musikken, og en Voice Mode som reduserer lyden fra utsiden, og forsterker stemmene.

På grunn av den effektive passive støydempingen, er det nesten et must med Awareness Mode. Dette fungerer godt og gjør det mindre anstrengende å bruke øreproppene over lengre tid, samt langt tryggere dersom du benytter proppene i områder med mye trafikk eller mange andre mennesker og du ønsker å få med deg hva som foregår rundt deg.

Stemmemodus gjør også en god jobb, og får stemmene rundt deg til og høres bedre enn når modusen er av. Det oppstår litt susing i bakgrunnen, men stemmene er fremdeles tydeligere enn med stemmemodus deaktivert.

Støydempingen er som nevnt en positiv overraskelse. Modusen «Koselig» er fin å bruke i situasjoner der du kun ønsker å fjerne enkel bakgrunnsstøy som summingen fra en varmepumpe, et kjøleskap, vifte, etc.. Du får fremdeles med deg at folk snakker dersom de befinner seg i samme rom som deg.

«Generelt» og «Ultra» klarer begge å filtrere ut virkelig høye og sjenerende lyder, og gjør en god jobb med å stenge bakgrunnsstøy ute slik at du får skapt en liten «boble» du kan leve deg inn i. Ingen av de tre modusene ser ut til å påvirke lydkvaliteten, og det er heller nesten motsatt – at lyden blir bedre med støydempingen på.


Smart og allsidig betjening

Huawei har lenge hatt muligheten til å utføre flere handlinger fra kun en ørepropp, og var langt forut Apple som først lanserte flerbetjening via øreproppen med 2.gen Apple AirPods Pro. Huawei FreeBuds Pro 2 er i en egen klasse ettersom du både kan starte/pause musikken, skifte sang frem/tilbake, justere volumet opp/ned, samt veksle mellom de ulike støydempingsmodusene fra en og samme ørepropp. Du kan også fint bruke en enkelt propp alene, å utføre flere handlinger uavhengig av hvilken side du benytter.

Huawei FreeBuds 5i har derimot noen begrensninger. I Huawei Al appen kan du selv sette opp funksjonen for de to proppene. «Berør og hold» lar deg aktivere støydempingen, samt veksle mellom de ulike modusene (må settes opp i appen på forhånd). «Dobbeltrykk» kan enten»starte/pause» sangen, «skifte sang frem/tilbake» eller «aktivere taleassistenten». Ved innkommende anrop vil du kunne besvare/avslutte en samtale ved å «dobbelttrykke», men «berør og hold» avviser samtalen. Ønsker du å justere volumet så sveiper du en finger opp og ned på stammen.

Berøringspanelene fungerer stort sett greit, men de er ømfintlige for hår og andre gjenstander som for eksempel en luekant. Her er fysiske knapper lettere å betjene, spesielt dersom du er aktivitet og trener. Press på stammen en gang og du starter/pauser musikken. Press to ganger og du skifter sang fremover, mens tre press spiller forrige sang. Ved innkommende anrop vil et press svare/avslutte samtalen, mens to press vil avvise den. Ønsker du å justere volumet så trekker du lett en finger på hver side av stammen opp eller ned.

For å veksle mellom de ulike støydempingsmodusene må du på forhånd bestemme hvilken støydempingsmodus du ønsker å sette som «standard», og deretter kan du (på hvilken som helst propp) klype og holde for å veksle mellom støydemping på, støydemping av og bevissthet. Er det en av modusene du ikke ønsker som alternativ, kan du fjerne denne i oppsettet i Huawei AI Life appen.

Du kan også sette opp en av proppene til å aktivere telefonens innebygde taleassistent (Siri for iPhone, Google Assistant for Android). Har du en Huawei-telefon med EMUI 11.0 eller nyere, kan du velge å la den ene proppen brukes for å identifisere en sang ved å klype og holde den inne. En annen fancy funksjon gjør at du kan dobbel-trykke på en av proppene for å ta bilde.


Rask og stabil tilkobling

Huawei FreeBuds 5i benytter Bluetooth 5.2 og støtter tilkobling til to enheter samtidig. Har du Huawei-enheter er det enda enklere å pare øreproppene ettersom de automatisk dukker opp på skjermen når du åpner etuiet, men selv tilkobling til en iPhone går som en lek. Trykk inn den lille knappen på siden, og velg Huawei Freebuds 5i oversikten over Bluetooth-enheter. Det går til og med lekende lett å veksle mellom f.eks. en iPhone og en iPad.

Så lenge du har koblet proppene til begge enhetene, vil de automatisk koble seg til den enheten som spiller lyd så lenge du pauser musikken på enheten du spiller av fra før du bytter. Med Smart Wear sørger også øreproppene for å pause musikken umiddelbart i det du fjerner en propp fra øregangen, og starter musikken igjen når du setter den tilbake.

Huawei har ikke sagt noe om rekkevidden, men den virker i hvert fall solid, og det har verken vært drop-outs eller forsinkelser å spore ved bruk under video.

Huawei FreeBuds 5i har også en «Finn øreproppene funksjon» som spiller av en høy og intens lyd i proppene så lenge du er tilkoblet via Bluetooth. Ettersom det er selve proppene som spiller av lyden, er det begrenset hvor høyt den kan låte. Innendørs fungerer det greit, men ute bør det være ganske stille rundt deg dersom du skal høre lyden. Men for all del unngå å aktivere funksjonen når du har begge øreproppene i øret.


Lydkvalitet og opplevelse

Huawei FreeBuds 5i tilbyr såkalt «Hi-Res Audio Wireless» som skal gi et bredere lydbilde og større frekvensområde. På innsiden sitter en 10 mm dynamisk driver som sammen med en polymerkomposittmembran jobber for å levere best mulig lyd ved både lave, middels og høye frekvenser.

Huawei FreeBuds 5i støtter den høyoppløselige lydkodeken LDAC som leverer bithastigheter på inntil 990 kbps. I tillegg er det støtte for AAC- og SBC. Dersom du benytter en Android-telefon vil du kunne se hvilken lydkodek som benyttes, mens iPhonen mangler denne funksjonen og vil automatisk ta i bruk AAC.

iOS appen:

Android appen:

Lydkvaliteten er dessverre litt skuffende, og er et godt stykke unna storebroren FreeBuds Pro 2. Sistnevnte kan eksempelvis by på en adaptiv equalizer, en True Sound Dual Driver med 11 mm quad-magnetisk dynamiske drivere, støtte for den høyoppløselige lydkodeken LDAC (og bithastigheter på inntil 990 kbps), samt en egen 10-trinns equalizer som lar deg personifisere lydbildet.

Huawei FreeBuds 5i mangler de quad-magnetisk dynamiske driverne og 10-trinns equalizeren, og nøyer seg med å la deg velge mellom «Standard», «Bassforsterkning» og «Diskantforsterkning». Her kunne det med fordel vært større mulighet til å justere lydbilde ved å inkludere en enkel equalizer, for FreeBuds 5i har absolutt potensialet til å låte enda litt bedre. Standard-modusen låter i de fleste tilfeller best og mest nøytral, mens Bassforsterkning nesten drukner lydbildet i overdreven bass.

Samtalekvalitet

Huawei FreeBuds 5i leverer også bra når det kommer til samtalekvalitet. I et stille rom hører mottakeren deg klart og tydelig, mens i et støyende gatebilde vil øreproppene plukke opp en del bakgrunnsstøy, men likevel få stemmen til å høres klart og tydelig.


Konkurrenter

Med tanke på hvor mye du faktisk får for prisen av mindre enn 1000 kr, er det ikke lett å finne ørepropper som leverer mer for pengene. JBL Tune Flex ligger på samme pris, og tilbyr mye av det samme som Huawei FreeBuds 5i, men må likevel se seg slått både hva gjelder passform, betjening og støydemping.

Jabra Elite 3 er et godt alternativ,. Lyden er litt bedre, men de gir ikke den samt fleksibiliteten hva gjelder passform, og har heller ingen støydempingen. Forrige generasjon Huawei FreeBuds 4i er så klart et annet alternativ, og kan være et godt kjøp om du finner de på tilbud.

Finner du derimot Jabra Elite 4 Active på tilbud til samme pris, er dette et solid par trådløse ørepropper som er verdt å sjekke ut. Test av disse finner du her: Test: Jabra Elite 4 Active

Og ikke minst Huawei sin toppmodell Huawei FreeBuds Pro 2 som er testet her: Test: Huawei FreeBuds Pro 2.


Konklusjon


Kjøp Huawei FreeBuds 5i
Huawei FreeBuds 5i

Product Name: Huawei FreeBuds 5i

Brand: Huawei

Offer price: 990

Currency: NOK

Konklusjon

Huawei FreeBuds 5i leverer et par lette, kompakte, komfortable og funksjonelle ørepropper til under 1000 kr. Huawei kunne med fordel endret på hvordan proppene er festet i ladeetuiet slik at de var lettere å ta ut/inn, men den de ellers gode kvalitetene som lang batteritid, god støydemping, auto-deteksjon i øret, og støtte for den høyoppløselige lydkodeken LDAC, veier opp for det hele.

Lyden er ikke den beste, men om du er på utkikk etter et godt sett «allround» trådløse ørepropper til under 1000 kr, så er det vanskelig å komme utenom Huawei FreeBuds 5i.

Overall
80%
80%

Pros

 • Svært lette og behagelig passform.
 • Lite og kompakt ladeetui.
 • God batteritid.
 • Overraskende god støydemping.
 • Awarness Mode gir god balanse mellom lydinnslipp og lyd.
 • Pauser/starter musikken automatisk når øreproppen fjernes/settes tilbake i øret.
 • Støtter høyoppløselig LDAC lydkodek.
 • Svært mye for pengene.

Cons

 • Vanskelig å få ut av etuiet.
 • Mangler trådløs lading.
 • Savner en bedre equalizer.
 • Bassforsterkning tar livet av lydbildet.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX”

Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Salomon Elixir Mid GORE-TEX forener lekenheten fra en terrengsko, stødigheten fra en fjellsko og stilen fra en streetsko i en…
Featured image for “Test: Apple Watch Ultra 2”

Test: Apple Watch Ultra 2

Årets Apple Watch Ultra 2 fremstår kanskje som en skuffelse på papiret, men det er fremdeles en av de beste…
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”

Test: Osprey Atmos AG LT 65

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG…
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: Zeiss SFL 10×40”

Test: Zeiss SFL 10×40

Zeiss SFL 10×40 leverer topp kvalitet i en innpakning så liten og lett at det er vanskelig å tro. Ikke…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: Osprey Exos Pro 55”

Test: Osprey Exos Pro 55

Lett, solid og smart. Osprey Exos Pro 55 og Osprey Eja Pro 55 er for deg som jakter lettest mulig…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: COROS PACE 3”

Test: COROS PACE 3

COROS PACE 3 beviser at (virkelig) gode pulsklokker ikke trenger å koste en formue. Her får du langt mer enn…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…
Featured image for “Test: Suunto Vertical Titanium Solar”

Test: Suunto Vertical Titanium Solar

Suunto Vertical er klokken Suunto burde ha lansert for mange år siden, og beviser at selskapet fremdeles ønsker å hevde…
Featured image for “Test: Jabra Elite 8 Active”

Test: Jabra Elite 8 Active

Jabra sine mest populære trådløse ørepropper for trening og hverdag får en kraftig oppgradering. Jabra Elite 8 Active er som…
Featured image for “Test: Jabra Elite 10”

Test: Jabra Elite 10

Jabra Elite 10 er toppmodellen i Elite-serien og leverer den beste samtalekvaliteten, lydkvaliteten og støydempingen fra Jabra noen gang.…
Featured image for “Test: VJ Ultra 2”

Test: VJ Ultra 2

VJ Ultra 2 er selskapets arbeidshest for dagene der du ønsker komfort, god beskyttelse, sikker passform og ikke minst suverent…
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket”

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket

Rab Xenair Alpine Light Jacket er jakken du tar med deg overalt, uansett hvor du skal, når på året, og…
Featured image for “Test: VJ Irock 3”

Test: VJ Irock 3

VJ Irock 3 byr på så godt grep at det nesten får deg til å ta sjanser du ikke burde.…