Test: Hoka Challenger 7 GTX

11. september, 2023 (oppdatert 16. desember 2023)

Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell. Enten du skal gå, løpe eller begge deler – Hoka Challenger 7 GTX kan være den perfekte match.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Hoka Challenger 7 GTX – Til alt. For alle.

Hoka Challenger er ute i sin 7.generasjon, og denne gangen er det snakk om en total «remake» av storselgeren og HOKA sin populære door-to-trail sko. Nordmenn elsker løpesko, og folk flest bor i byer og tilbakelegger gjerne noen kilometere på asfalt og grus før de kommer til stiene som skal ta de inn i villmarka på jakt etter boller, vafler og kremkakao.

Challenger ATR er som skapt for dette. Modellserien har i en årrekke hatt betegnelsen «ATR», noe som er langt i fra tilfeldig. ATR står for «all-terrain-runner» og vitner om en løpesko som skal kunne ta deg «overalt hvor du ønsker å løpe, eller gå». I år har de riktignok valgt å droppe ATR-navnet, sannsynligvis for å gjøre navnene enklere, men Challenger 7 GTX er like fullt en allrounder.

HOKA Challenger er perfekt for løpere og turgåere som ønsker en komfortabel og dempet sko som gir ekstra støtte og stabilitet, og som kan brukes på både asfalt og i terrenget om hverandre.

Med firehundre-og-ørten millimeter nedbør i kvartalet er det heller ikke rart at nordmenn elsker GORE-TEX (og noen hater det), og derfor er det ekstra gledelig at HOKA tilbyr Challenger 7 både med og uten vanntett membran. De med middels bred til bred forfot vil nok også sette pris på at skoen kommer i en Wide-modell, for årets utgave er definitivt på den smale siden og vil nok for mange bli for smal til de lange løpeturene den er beregnet for.


Hoka Challenger 7 GTX – Ny og lettere overdel

Ny overdel, totalt ny vekt. Fra Hoka Challenger 6 GTX til Hoka Challenger 7 GTX har skoen gått fra 304 gram til 276 gram – en vektreduksjon på nærmere 30 gram.

HOKA har definitivt gjort mye bra med årets Challenger-utgave og de starter med en ny overdel i solid to-lags mesh med GORE-TEX INVISIBLE FIT-membran sydd direkte inn i resten av overdelen.

GORE-TEX INVISIBLE FIT teknologien innebærer å integrere GORE-TEX-membranen i selve overdelen av skoen, i motsetning til å plassere den som et separat lag inni skoen. Dette gjøres ved å kombinere en spesiell limprosess med en presisjonsklipp som sørger for at membranen passer perfekt til overdelen. På denne måten oppnår man en tettsittende og fleksibel passform, samtidig som man bevarer skoens pusteevne og vanntetthet. Ved å eliminere behovet for et separat membranlag i skoen, blir skoen lettere og mer behagelig å ha på seg, samtidig som den tåler tøffere forhold og varer lengre, og ikke minst hindrer vann i å samle seg mellom mesh og membran.

Totalopplevelsen er en «en lettere sko med bedre passform, økt komfort og bedre kontakt med underlaget. I tillegg er overdelen forsterket med resirkulert materiale, noe som bidrar til både økt slitestyrke og støtte.

Hælkappe og tunge

HOKA har tradisjon for å benytte en såkalt «alvehæl» – en forhøyet og avrundet hælkappe som blant annet bidrar til å redusere trykket på akilles, samt hjelper til å guide foten gjennom løpesteget. Har du slitt med ømme akillessener vil du sannsynligvis sette stor pris på denne detaljen. Det merkes også godt når du løper nedover og får mye belastning på baksiden av leggen. Forbannelsen kommer derimot i form av at den samler rusk på innsiden av skoen, samt at regnet elsker å finne veien inn på baksiden av skoen.

Tungen er godt polstret, relativt bred, og delvis festet til overdelen ved hjelp av lissedesignet som holder den oppe. HOKA har også valgt å gå for flate lisser som er lette å stramme og holder seg på plass uten å skli opp underveis på løpeturen.

Mellomsåle – Tykkere, mykere og mer responsiv

Mellomsålen i Challenger 7 GTX er også fornyet. Challenger 7 GTX er en løpesko med relativt høy stack (høydeforskjell mellom yttersåle og innersåle), og sammenlignet med forgjengeren har sålehøyden i tillegg økt med 2 millimeter både i hæl og forfot, fra 29 mm/24 mm til 31 mm/26 mm. Det betyr, mer skum, bedre demping og økt komfort, men også mindre kontakt med underlaget.

HOKA har gått for det samme CMEVA skummet som tidligere, men en annen blanding med mer fleksibilitet, demping og respons. Økt fleksibilitet gjør at skoen i større grad tilpasser seg foten din og terrenget, mer demping sørger for høyere komfort på de lange turene og ved løping på hardt underlag, mens økt respons gjør den mer leken og livlig.

CMEVA er en type EVA mellomsålemateriale som er behandlet med høyere trykk og temperatur under produksjonsprosessen enn tradisjonell EVA. Dette resulterer i en mellomsåle som har høyere tetthet og hardhet enn vanlig EVA.

Fordelene med CMEVA er bedre støtdemping og stabilitet enn vanlig EVA, samt høyere holdbarhet og lengre levetid. Tradisjonell EVA har lavere tetthet og er mykere enn CMEVA, noe som gir mer demping og komfort.

Generelt sett kan man si at CMEVA gir bedre støtdemping og stabilitet, mens tradisjonell EVA gir bedre komfort og mykhet. For HOKA Challenger 7 GTX er CMEVA er perfekt miks ettersom skoen hovedsaklig henvender seg til allround-bruk med innslag av både myk og hardt underlag.

Hensikten med CMEVA er at materialet skal bevege seg med deg, og ikke bestemme hvordan foten din skal bevege seg. Det skal bidra til en naturlig følelse og et naturlig løpesteg og sett, noe som absolutt er tilfellet med HOKA Challenger 7 GTX. CMEVA er også kjent for å ha godt holdbarhet og lang levetid, og passer derfor godt sammen med den «røffere» overdelen og vell så slitesterke yttersålen.

Opplevelse og bruk

HOKA Challenger 7 GTX er først og fremst (meget!!!) komfortabel. Den tykke og godt dempede sålen sørger for å ta vare på beina gjennom mange timer med løping på hardt og kompakt underlag, samtidig som den erstatter mangelen av en stiv steinplate som ofte trekker opp vekt og tar bort noe av kontakten med underlaget.

Løpesko med høyt stack har likevel noen mindre gode sider. For det første kan høy stack-høyde og den høye sålen føre til mindre stabilitet, spesielt i svinger, når du endrer retning raskt, eller i skrått og teknisk terreng. For det andre kan en høy stack-høyde føre til at du mister noe av kontakten/følelsen med underlaget, samt øker risikoen for ankelvridning og andre skader.

Normalt vil høy stack-høyde også bidra til økt vekt, men her har HOKA trosset alle forutsetninger, for Challenger 7 GTX er alt annet enn tung.

Stackhøyden på HOKA Challenger 7 GTX plasserer den definitivt i «høy-stack» klassen, og den bærer preg av det både positivt og negativt. Når det er sagt er HOKA Challenger 7 GTX en door-to-trail sko, og for denne typen bruk fungerer den ypperlig. Den tykke sålen og det høye stacket bidrar til både høy komfort og et effektivt løpesteg på kompakt underlag som asfalt, grusveier og stier.

På teknisk krevende stier, skrått terreng og ved løping i bratte nedoverbakker, oppleves skoen mindre stødig og ikke like trygg. Men dette er heller ikke Challenger 7 GTX sin hjemmebane, og HOKA har flere modeller som er bedre egnet for denne typen bruk. Ønsker du et terrengmonster som er spesielt egnet for utfordrende terreng og underlag, er det HOKA Mafata Speed 4 du skal se etter, eller HOKA Torrent 2.

For allsidig bruk med innslag av varierende terreng, aller helst fast underlag, er HOKA Challenger 7 GTX en meget god løpesko, og som en vanlig tursko er den enda bedre. At den i tillegg benytter GORE-TEX INVISIBLE FIT bidrar til at skoen oppleves som en «vanlig» løpesko med en myk og pustende overdel samtidig som den er vanntett.

Merk dog at Hoka Challenger 7 GTX er en smal løpesko. Volumet er relativt stort og vil passe deg med høy vrist, men fronten er smal og absolutt ikke noe for deg med middels bred til bred fot.

Yttersåle – Slitesterk og gripevillig

HOKA har hatt tradisjon for å lage slitesterke yttersåler med godt grep, og HOKA Challenger 7 GTX følger opp tradisjonen. Sålen består av Durabrasion gummi – en svært slitesterkt gummiblanding utviklet av Teva, et amerikansk selskap som er spesialisert på utendørs- og sportsutstyr, spesielt sandaler og sko som er designet for fotturer, vannsport og andre utendørsaktiviteter.

Durabrasion gummi er kjent for å være svært slitesterk og motstandsdyktig mot slitasje, samt god friksjon på ulike overflate, inkludert våte og glatte underlag. Dette gjør gummiblandingen ideell for bruk i terrengløpesko som HOKA Challenger 7 GTX.

Mønsteret består av mange små og flate knaster (4 mm høyde) under forfoten, med mer vinklede knaster utover mot ytterkantene. Mellomfoten domineres av større «puter» og flekskanaler, mens hælpartiet igjen er utstyrt med mindre knaster.

På hardt og kompakt underlag sitter HOKA Challenger 7 GTX som støpt. På denne typen underlag flyter skoen avgårde uten problemer, og sålen sitter som limt til til fuktig berg og stein og gjør det enkelt å føle seg trygg. De flate og små knastene sliter mer på fuktig og løst underlag, og må se langt etter den samme gripeevnen som grepskongene VJ MAXx og VJ Irock 3. Men så er ikke de to sistnevnte like gode på asfalt…

Alt i alt er HOKA Challenger 7 GTX en trygg og god sko på underlag du stort sett møter på en typisk «door-to-trail» løpetur. Den takler varierer terreng, men unngå helst de mer tekniske partiene.

Passform

Hoka Challenger 7 GTX er normale i lengden, volumet er høyt/stort, mens fronten er smal. I motsetning til den «vanlige» modellen finnes ikke Hoka Challenger 7 GTX i en Wide-utgave, så det anbefales eventuelt å gå et halvt nummer opp.

NB:
Hoka i Norge selges og distribueres av Run Norge. Hoka.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe Hoka hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Hoka Challenger 7 GTX – Fakta:

 • Hæl/forfot: 31 mm/26 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
 • Vekt (herre/dame): 276 g/198 g

Hoka Challenger 6 GTX – Fakta:

 • Hæl/forfot: 29 mm/24 mm
 • Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
 • Vekt (herre/dame): 304 g/255 g

Konklusjon


HOKA Challenger 7 GTX
Hoka Challenger 7 GTX

Product Name: HOKA Challenger 7 GTX

Brand: Hoka

MPN: 2299

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Challenger 7 GTX er en gavepakke til alle løpere og turgåere som ønsker en lett og komfortabel GORE-TEX sko. Til tross for at den ser relativt masse ut, så er den både lett og kvikk, og komforten den byr på er sannsynligvis det beste jeg har opplevd på en GORE-TEX sko.

Challenger 7 GTX trives best når den får leke seg på kompakt underlag som grus- og asfaltveier, samt fine stier, og sørger for høy komfort over lengre distanser. Det høye stakket gjør derimot at den blir noe mindre stabil i teknisk krevende terreng.

Om du leter etter en løpesko som både kan ta vare på beina dine over mange mil og timer, så er HOKA Challenger 7 GTX et godt valg. Og som en helt vanlig tursko og erstatning for en fjellsko, så er den nesten enda bedre. 

Overall
90%
90%

Pros

 • Allsidig og komfortabel passform.
 • Rask og leken til å være en GORE-TEX sko.
 • Kraftig og slitesterk overdel med godt hold.
 • Meget god demping.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Høy slitestyrke.
 • Vanntett.

Cons

 • Hælkappen har en tendens til å samle rusk og fukt.
 • Ikke egnet i teknisk krevende terreng.
 • Smal tåboks.

Del gjerne:

Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 RB9X”
4. april 2024 | Sko

Test: Icebug Pytho6 RB9X

Icebug Pytho6 RB9X byr på en trygg og god passform, god stabilitet og løpsfølelse og godt grep på nesten alle typer underlag.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 12”
18. mars 2024 | Sko

Test: ASICS GEL-Trabuco 12

ASICS GEL-Trabuco 12 gjør en av fjorårets bestselgende terrengsko enda litt bedre. Her får du både god løpsfølelse og høy komfort i en allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Anbefalte artikler

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer