Slik legger du inn ruter på Samsung Galaxy Watch5 Pro

31. oktober, 2022 (oppdatert 28. mai 2023)
Featured image for “Slik legger du inn ruter på Samsung Galaxy Watch5 Pro”

Nye Samsung Galaxy Watch5 Pro gir deg mulighet til å importere en rute på klokken som deretter vil veilede deg trygt fra A til Å. Denne guiden forklarer ulike metoder for å overføre en ønsket rute til klokken.

Samsung Galaxy Watch5 Pro – Navigering

Samsung Galaxy Watch5 Pro kommer ikke bare med større batteri og kraftigere byggekvalitet enn den «vanlige» Samsung Galaxy Watch5, men har også noen ekstra funksjoner som ligger i programvaren. Den mest omtalte funksjonen er Route Workout som lar deg importere GPX-filer til klokken via mobilen slik at klokken kan guide deg gjennom ruten ved hjelp av sving-for-sving veiledning. Metoden er litt knotete, men fungerer greit når du først har lært deg det. Den andre funksjonen er Track Back som viser den korteste veien tilbake til start når du aktiverer den.

Tre metoder for å importere ruter

Samsung har ingen tjeneste for å opprette/planlegge ruter i Samsung Health appen eller på nettsiden, og du må derfor basere deg på en tredjepartsapp/tjeneste. Det er i skrivende stund tre metoder for å importere ruter til Samsung Health app for å videre synkronisere de over til Samsung Galaxy Watch5 Pro.

Metode 1:
Dette er den enkleste metoden, men baserer seg på at du benytter en rute du har gjennomført tidligere og som derfor allerede ligger lagret i Samsung Health appen. Gå til loggen over tidligere gjennomførte økter. Finn ruten du ønsker å navigere, men husk at denne må være gjennomført som enten «Fottur», eller «Sykling». Åpne økten, og trykk på de tre prikkene øverst til høyre. Velg «Lagre rute», og deretter gi ruten et navn. Trykk «Lagre rute» på nytt, og ruten vil lagres blant oversikten over alle ruter tilgjengelig, samt synkroniseres til klokken.

Dersom du ønsker å bruke en rute du har gjennomført som en annen aktivtetsprofil, f.eks. løping, så kan du følge samme fremgangsmåte frem til menyen som dukker opp under de tre prikkene. Her trykker du «Eksporter til GPX-fil», og deretter følger du fremgangsmåten fra Metode 2 forklart under.

Metode 2:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Deretter må du laste ned GPX-filen, alternativt maile den til deg selv, å lagre den i en mappe (som standard vil de fleste telefoner velge «Downloads». Åpne Samsung Health appen, gå til oversikten over aktivitetsprofiler. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten (Lagrer du den som Fottur, er den ikke synlig under Sykling, og omvendt.). Trykk på symbolet med en pil øverst i høyre hjørne – importer rute – finn ruten du ønsker å importere fra mappen «Downloads». Gi den eventuelt et nytt navn, velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i  Samsung Health appen, vil den automatisk synkroniseres til klokken.

Metode 3:
Denne metoden er litt raskere, men fungerer ikke i alle tilfeller. Den skiller også mellom om du laster ned en rute i en nettleser, eller har mailet den til deg selv.

Ved nedlasting fra nettleser:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Last ned GPX-filen og trykk «Åpne». Velg «Samsung Health», og ruten vil automatisk importeres til appen. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten (Lagrer du den som Fottur, er den ikke synlig under Sykling, og omvendt.). Gi den eventuelt et nytt navn, og velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i Samsung Health appen vil den automatisk synkroniseres til klokken.

Import fra mail:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Deretter må du laste ned GPX-filen, alternativt maile den til deg selv. Åpne mailen med GPX-filen, trykk på filen (på noen telefoner må du holde inne fingeren på filen i et sekunds tid). Velg Samsung Health appen og ruten vil automatisk importeres til appen. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten. Gi den eventuelt et nytt navn, og velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i Samsung Health appen vil den automatisk synkroniseres til klokken.

Begrenset navigeringsfunksjoner

Til tross for «Pro» betegnelsen fungerer Route Workout kun ved bruk av aktivitetene Fottur og Sykling, men forhåpentligvis vil det fungere med løping og andre aktiviteter senere. Route Workout må aktiveres før du starter en økt, for det er ingen mulighet å begynne navigeringen halvveis på turen uten å avslutte den du er i gang med.

Så snart du har importert en eller flere ruter til klokken vil du finne de igjen under Innstillinger for den aktuelle aktivitetsprofilen. Velg ruten du ønsker å følge, og deretter om du vil følge ruten fra startpunktet, eller i revers. Klokka vil vise ruten på et kart, guide deg med sving-for-sving veiledning, å vise distanse til målet. Når du skal svinge/endre retning, varsler den med vibrasjoner og lyd. Du kan aktivere/deaktivere stemmevarsler og lydvarsler hvis du er mindre gira på å vekke nabolaget på en morgentur.

Track Back hjelper deg å navigere tilbake til start, men merk at det eneste alternativet er å følge nøyaktig samme rute du har tilbakelagt. Har du gått feil, vil du tråkke i de samme sporene på veien tilbake. Ruten du har tilbakelagt og følger er markert i blått, og de «nye» sporene dine markeres i grønt.

Track Back funksjonen fungerer til nød til enkelt turbruk, for den er overhodet ikke optimal slik den fremstår i dag. For det første tar en rundt 50-60 meter før varselet om at du er utenfor ruten plinger inn, og for det andre vil ikke klokken beregne den korteste ruten tilbake, men følger nøyaktig samme spor. Har du snudd og begynt på veien hjem, og deretter aktiverer «Track Back», så må du snu å gå tilbake i motsatt retning, før du igjen snur og går tilbake mot start.

Det er ingen forhåndsinstallerte kart på Samsung Galazy Watch5 Pro, men kart med sving-for-sving navigasjon er tilgjengelig så lenge klokken er tilkoblet mobilen, mens vanlig brødsmuleruting er tilgjengelig dersom du dropper telefonen. Når du benytter kartene kan du enkelt zoome inn/ut å forflytte deg rundt ved hjelp av touchskjermen.Del gjerne:

Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery er en funksjon som holder oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…
Featured image for “Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart”

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS forklart

Multi-GNSS, Multibånd-GPS og Multibånd-GNSS. Begrepene brukes hyppig om hverandre, men ytterst få vet hva det er. Her får du vite…
Featured image for “Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!”

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers – Velg riktig!

Lundhags Makke Pants vs. Fjällräven Keb Trousers er to svært populære turbukser og fritidsbukser. Her får du vite hva som…
Featured image for “En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker”

En oversikt over alle funksjoner på populære Garmin pulsklokker

Garmin tilbyr en mengde pulsklokker med et hav av ulike funksjoner. Her får du oversikten over alle de ulike funksjonene…
Featured image for “Slik legger du inn kart på Garmin-klokker”

Slik legger du inn kart på Garmin-klokker

Ønsker du å få mest mulig ut av kartfunksjonen fra Garmin? Da bør du få med deg denne guiden. Her…
Featured image for “Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker”

Slik fungerer søvnmåling på Polar pulsklokker

Noen gang lurt på hvordan Polar pulsklokka di måler søvn i løpet av natten og hva annet den faktisk måler?…
Featured image for “Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin”

Slik importerer du ruter fra UT.no til Garmin

Her får du oppskriften på hvordan du raskt og enkelt importerer en rute fra UT.no til Garmin-klokken, eller en annen…
Featured image for “Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!”

Slik oppretter du intervaller & treningsmål på Polar pulsklokker!

Ønsker du å opprette en egendefinert treningsøkt du kan videresende til Polar klokken din slik at den kan veilede deg?…
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg…
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du…
Featured image for “Dette er COROS EvoLab og Training HUB”

Dette er COROS EvoLab og Training HUB

COROS EvoLab og Training Hub er to nyttige verktøy som kan hjelpe deg å planlegge, analysere og forstå både trening…
Featured image for “Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon”

Welltory – appen som lar deg spore helse, trening og restitusjon

Welltory er en kraftig, men brukervennlig app som gjør det enklere å overvåke stressnivåer og andre viktige helsedata. Her er…