Slik legger du inn ruter på Samsung Galaxy Watch

31. oktober, 2022 (oppdatert 30. januar 2024)

Featured image for “Slik legger du inn ruter på Samsung Galaxy Watch”

Samsung Galaxy Watch gir deg mulighet til å importere en rute på klokken som deretter vil veilede deg trygt fra A til Å. Denne guiden forklarer ulike metoder for å overføre en ønsket rute til klokken.

Samsung Galaxy Watch – Navigering

Samsung Galaxy Watch5 Pro kommer ikke bare med større batteri og kraftigere byggekvalitet enn den «vanlige» Samsung Galaxy Watch5, men har også noen ekstra funksjoner som ligger i programvaren. Den mest omtalte funksjonen er Route Workout som lar deg importere GPX-filer til klokken via mobilen slik at klokken kan guide deg gjennom ruten ved hjelp av sving-for-sving veiledning. Metoden er litt knotete, men fungerer greit når du først har lært deg det. Den andre funksjonen er Track Back som viser den korteste veien tilbake til start når du aktiverer den.

Tre metoder for å importere ruter

Samsung har ingen tjeneste for å opprette/planlegge ruter i Samsung Health appen eller på nettsiden, og du må derfor basere deg på en tredjepartsapp/tjeneste. Det er i skrivende stund tre metoder for å importere ruter til Samsung Health app for å videre synkronisere de over til Samsung Galaxy Watch5 Pro.

Metode 1:
Dette er den enkleste metoden, men baserer seg på at du benytter en rute du har gjennomført tidligere og som derfor allerede ligger lagret i Samsung Health appen. Gå til loggen over tidligere gjennomførte økter. Finn ruten du ønsker å navigere, men husk at denne må være gjennomført som enten «Fottur», eller «Sykling». Åpne økten, og trykk på de tre prikkene øverst til høyre. Velg «Lagre rute», og deretter gi ruten et navn. Trykk «Lagre rute» på nytt, og ruten vil lagres blant oversikten over alle ruter tilgjengelig, samt synkroniseres til klokken.

Dersom du ønsker å bruke en rute du har gjennomført som en annen aktivtetsprofil, f.eks. løping, så kan du følge samme fremgangsmåte frem til menyen som dukker opp under de tre prikkene. Her trykker du «Eksporter til GPX-fil», og deretter følger du fremgangsmåten fra Metode 2 forklart under.


Metode 2:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Deretter må du laste ned GPX-filen, alternativt maile den til deg selv, å lagre den i en mappe (som standard vil de fleste telefoner velge «Downloads». Åpne Samsung Health appen, gå til oversikten over aktivitetsprofiler. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten (Lagrer du den som Fottur, er den ikke synlig under Sykling, og omvendt.). Trykk på symbolet med en pil øverst i høyre hjørne – importer rute – finn ruten du ønsker å importere fra mappen «Downloads». Gi den eventuelt et nytt navn, velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i  Samsung Health appen, vil den automatisk synkroniseres til klokken.


Metode 3:
Denne metoden er litt raskere, men fungerer ikke i alle tilfeller. Den skiller også mellom om du laster ned en rute i en nettleser, eller har mailet den til deg selv.

Ved nedlasting fra nettleser:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Last ned GPX-filen og trykk «Åpne». Velg «Samsung Health», og ruten vil automatisk importeres til appen. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten (Lagrer du den som Fottur, er den ikke synlig under Sykling, og omvendt.). Gi den eventuelt et nytt navn, og velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i Samsung Health appen vil den automatisk synkroniseres til klokken.


Import fra mail:
Det første du gjør er å opprette en rute, eller finne en allerede planlagt/gjennomført rute, i en tredjeparts app eller nettjeneste. Deretter må du laste ned GPX-filen, alternativt maile den til deg selv. Åpne mailen med GPX-filen, trykk på filen (på noen telefoner må du holde inne fingeren på filen i et sekunds tid). Velg Samsung Health appen og ruten vil automatisk importeres til appen. Velg «Sykling» eller «Fottur» avhengig av hvilken aktivitetsprofil du ønsker å bruke for å navigere ruten. Gi den eventuelt et nytt navn, og velg om du ønsker å utføre ruten i riktig retning, eller revers, og trykk «lagre». Når ruten ligger i Samsung Health appen vil den automatisk synkroniseres til klokken.


Begrenset navigeringsfunksjoner

Til tross for «Pro» betegnelsen fungerer Route Workout kun ved bruk av aktivitetene Fottur og Sykling, men forhåpentligvis vil det fungere med løping og andre aktiviteter senere. Route Workout må aktiveres før du starter en økt, for det er ingen mulighet å begynne navigeringen halvveis på turen uten å avslutte den du er i gang med.

Så snart du har importert en eller flere ruter til klokken vil du finne de igjen under Innstillinger for den aktuelle aktivitetsprofilen. Velg ruten du ønsker å følge, og deretter om du vil følge ruten fra startpunktet, eller i revers. Klokka vil vise ruten på et kart, guide deg med sving-for-sving veiledning, å vise distanse til målet. Når du skal svinge/endre retning, varsler den med vibrasjoner og lyd. Du kan aktivere/deaktivere stemmevarsler og lydvarsler hvis du er mindre gira på å vekke nabolaget på en morgentur.


Track Back hjelper deg å navigere tilbake til start, men merk at det eneste alternativet er å følge nøyaktig samme rute du har tilbakelagt. Har du gått feil, vil du tråkke i de samme sporene på veien tilbake. Ruten du har tilbakelagt og følger er markert i blått, og de «nye» sporene dine markeres i grønt.

Track Back funksjonen fungerer til nød til enkelt turbruk, for den er overhodet ikke optimal slik den fremstår i dag. For det første tar en rundt 50-60 meter før varselet om at du er utenfor ruten plinger inn, og for det andre vil ikke klokken beregne den korteste ruten tilbake, men følger nøyaktig samme spor. Har du snudd og begynt på veien hjem, og deretter aktiverer «Track Back», så må du snu å gå tilbake i motsatt retning, før du igjen snur og går tilbake mot start.


Det er ingen forhåndsinstallerte kart på Samsung Galaxy Watch5 Pro, men kart med sving-for-sving navigasjon er tilgjengelig så lenge klokken er tilkoblet mobilen, mens vanlig brødsmuleruting er tilgjengelig dersom du dropper telefonen. Når du benytter kartene kan du enkelt zoome inn/ut å forflytte deg rundt ved hjelp av touchskjermen.Del gjerne:

Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Anbefalte artikler

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer