Test: Samsung Galaxy Buds FE

8. desember, 2023 (oppdatert 30. august 2024)

Featured image for “Test: Samsung Galaxy Buds FE”

Samsung Galaxy Buds FE koster halvparten av storebroren Galaxy Buds 2 Pro, men byr likevel på passform og egenskaper som både imponerer og overrasker.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Egenskaper

  • Type: In-ear, true wireless
  • Drivere: Enveis: 6.5 mm for bass
  • Støyreduksjon: Aktiv støydemping med Ambient Sound.
  • Batteritid: 6 timer med ANC. 8,5 timer uten ANC. Totalt 21 timer med ladeetui med ANC aktivert, og 30 timer uten ANC. 5 min hurtiglading gir 1 time lytting med ANC.
  • Tilkoblinger: USB-C, Bluetooth 5.2
  • Lydkodek: SSC, SBC, AAC
  • Vekt: 5,6 g per ørepropp. 40 gram ladeetui.
  • Værtetting: IPX2-sertifisert

Design og batteritid

Samsung har etterhvert lansert en rekke trådløse ørepropper, men Samsung Galaxy Buds FE er det første paret i «Fan Edition»-serien som skal «bringe det beste av egenskaper til en lavere pris». Galaxy Buds FE har et behagelig og sikkert design, god lyd og støykansellering, sømløs tilkobling og smarte funksjoner.

Og her har Samsung lyktes. Sammenlignet med de mer påkostede Samsung Galaxy Buds 2 Pro har de kun en vs. to høyttalerelementer og mangler støtte for 360 graders lyd, samtidig som støtten for trådløs lading og hurtiglading er borte. Men til gjengjeld er passformen bedre, batteritiden varer lengre, og de har en unik «finn øreproppene» funksjon som selv ikke toppmodellen har. Galaxy Buds FE koster også nevnt halvparten.

Samsung Galaxy Buds FE er designet for å passe bedre i øregangen enn noen Galaxy buds tidligere. I tillegg til de tre silikonproppene i ser S, M og L, medfølger to sett vingetupper i str. S/M og M/L Vingetuppene er frivillige å bruke, men bidrar utvilsomt til at at øreproppene sitter bedre i på plass enn de små og runde Samsung Galaxy Buds 2 pro. Proppene har et behagelige, diskre, har et flott design og er tilgjengelig i fargene hvit og svart. Av alle Samsung-ørepropper jeg har testet, er det disse som sitter desidert best i øregangen.


Samsung Galaxy Buds FE har et kompakt ladeetui med en avrundet firkantet form og en USB Type-C-port på baksiden. Et LED-lys på både utsiden indikerer batterinivået til ladeetuiet, og et LED-lys på innsiden vise batteristatusen til proppene. Ladeetuiet støtter ikke trådløs lading, så du må bruke en USB-C-kabel for å lade opp øreproppene. Batteritiden er derimot best blant samtlige Samsung-ørepropper med opptil 6 timer med ANC aktivert og 8,5 timer uten ANC, og totalt 21 timer med ladeetui med ANC aktivert, og 30 timer uten ANC. 5 min hurtiglading sørger i tillegg for å gi 1 time lytting med ANC.

Et område Samsung Galaxy Buds FE har spart litt på er vanntettingen der Galaxy Buds FE kun er IPX2-sertifisert, mens Galaxy Buds 2 Pro er IPX7-sertifisert. IPX2-sertifiseringen er likevel nok til at de tåler lett vannsprut og regn, men de er ikke nærheten av å tåle fullstendig nedsenkning i vann som sin storebror. Dette er greit å være klar over om du bruker ørepropper når du løper/går utendørs i regnet.


Lyd og støykansellering

Som ørepropper flest i denne prisklassen så byr Galaxy Buds FE på aktiv støykansellering som reduserer forstyrrende lyder i omgivelsene. De kan ikke konkurrere med toppmodeller som Galaxy Buds 2 Pro, eller Apple AirPods Pro (Gen 2), men de gjør likevel en anstendig jobb med å filtrere bort støy som bakgrunnsprat, trafikk, etc.. Du kan også aktivere omgivelsesmodus (Ambient Sound) som slipper inn utvendige lyder slik at du fortsatt kan være oppmerksom hva som foregår rundt deg.  Det er ingen mulighet til å endre nivået av støydemping eller Ambient Sound, så proppene styrer alt selv.

Hver ørepropp er utstyrt med tre mikrofoner som bidrar til jevnt over god samtalekvalitet og du kan fint gjennomføre en samtale der begge parter får en god opplevelse.

Til tross for at Galaxy Buds FE «kun» kommer med en enkelt enveis 6.5 mm driver sammenlignet med toppmodellen sine toveis doble og mye større drivere, så leverer Samsung Galaxy Buds FE ren og kraftig lyd. I Galaxy Wearable-appen kan du velge mellom seks ulike lydmoduser; Normal, Bassheving, Myk, Dynamisk, Klar og Diskantheving. Det er ikke mulig å endre på noen av disse, eller å justere lydbildet manuelt. Lyden er kanskje ikke like fyldig og balansert som på ørepropper med både større drivere og bedre justeringsmuligheter, men til denne prisen er det mer enn bra nok.


Samsung har utstyrt Galaxy Buds FE med nærhetssensor som tradisjonelt brukes for å sette musikken på pause når du fjerner en propp fra øret, men av en eller annen merkelig grunn har den her kun en funksjon; å sørge for at innkommende anrop kobles til telefonen din slik at du hører den ringe dersom du ikke har proppene i øret. De vil med andre ord ikke pause musikken når du fjerner en propp fra øret, og du må huske å pause musikken manuelt. Dette er kanskje det største minuset med Buds FE. Det er nok av alternativer til rundt 1000 kr som inkluderer denne funksjonen.


Betjening

Øreproppene betjenes via touchpaneler på utsiden av hver propp som støtter både enkelt-, dobbelt- og trippeltrykk, og kan brukes uavhengig av hverandre. Yttersidene er Galaxy Buds FE er flatere enn på Galaxy Buds 2 Pro, og har touchpanelene er derfor lettere å bruke.

Som standard vil ett trykk starte/pause musikken, to trykk skifter til neste låt, mens tre trykk hopper tilbake til forrige låt. Trykk og hold lar deg veksle modus for støykontroll, men du kan velge om denne funksjonen skal brukes til å justere volumet (hold inne høyre/venstre ørepropp for å justere opp/ned), aktivere taleassistenten (Google Assistant eller Bixby for Android), eller aktivere Spotify. For hvert trykk vil proppene avgi en lyd slik at du får bekreftet trykket.


Tilkobling og andre funksjoner

Samsung Galaxy Buds FE støtter Bluetooth 5.2 og lydkodekene SSC, SBC og AAC. Tilkoblingen til andre Galaxy-enheter skjer sømløst, og alt du trenger å gjøre for å koble de sammen er å åpne etuiet og trykke på bildet av øreproppene som dukker opp på skjermen. For å koble til en annen enhet holder du inne paringsknappen på baksiden av etuiet og finner øreproppene i listen over Blueooth-enheter på enheten du ønsker å koble til.

Dersom du benytter flere Samsung Galaxy-enheter vil Auto Switch-funksjonen sømløst skifte mellom enheten du bruker. Du kan for eksempel se en film på et Galaxy Tab nettbrett, bytte til å svare på en samtale på telefonen din, og deretter koble tilbake til filmen. Det er ingen støtte for ekte Multipoint, så den sømløse vekslingen er kun forbehold Galaxy-enheter.

En annen smart egenskap er «finn øreproppene» funksjonen som hjelper deg å finne igjen mistede ørepropper. Ved hjelp av SmartThings Find på telefonen din kan du spore plassering og se proppenes siste plassering på et kart. Når du er innenfor Bluetooth-rekkevidde kan du spille av en høyfrekvent lyd gjennom proppene slik at du enklere kan lokalisere de. «Finn øreproppene» funksjonen krever riktignok at øreproppene er ute av etuiet, og du får ikke den samme muligheten til å lokalisere ladeetuiet når det er lukket som du får med Apple AirPods Pro (Gen 2).

Du kan også aktivere Lost Mode, som sender en melding til den som fant øreproppene dine for å hjelpe deg med å få dem tilbake.

Til slutt er det støtte for taleassistene – enten Bixby eller Google Assistant.


Alternativer

Samsung Galaxy Buds FE leverer en god totalopplevelse, men det er ikke til å komme utenom at det finnes mange gode alternativer i denne prisklassen. Jabra har lansert med en rekke gode rimeligere ørepropper de siste har årene, og de har også fordelen av å fungere like gode uavhengig av operativsystem. Eksempelvis Jabra Elite 4 som er veldig like Galaxy Buds FE, men som i tillegg støtter Multipoint og fungerer like godt med Android og iOS, og koster et par hundre kroner mindre.

Hopper du opp på Jabra Elite 4 Active får du bedre værtetting og trådløs lading, men mister Multipoint-funksjonen, mens Jabra Elite 5 gir deg «hele pakka». Ellers kan også OnePlus Nord Buds 2 nevnes, samt Huawei FreeBuds 6i, som kanskje er de beste øreproppene på markedet under 1500 kr.

Det er med andre ord mange gode alternativer, men rocker du en Samsung eller Android-telefon vil du nok uansett bli godt fornøyd med Samsung Galaxy Buds FE. Kvalitetsmessig fremstår de solid og gode på de fleste områder.


Konklusjon


Samsung Galaxy Buds FE
Samsung Galaxy Buds FE

Product Name: Samsung Galaxy Buds FE

Brand: Samsung

Offer price: 1390

Currency: NOK

Konklusjon

Kvalitet koster, men det trenger ikke å tømme lommeboka helt – noe Samsung Galaxy Buds FE er et bevis på.

Med en pris på relativt beskjedne 1290 kr er Samsung Galaxy Buds FE et flott valg for deg som vil ha et par trådløse ørepropper som gir deg god verdi for det du betaler for. De har et behagelig og sikkert design, god lyd og støykansellering, sømløs tilkobling og smarte funksjoner som SmartThings Find, Lost Mode, støtte for taleassistent, m.m.. Det største minuset er fraværet av «auto pause» funksjonen og trådløs lading.

Samsung FE-produktene skal være enheter designet for å gi deg «Samsung fansen» de beste funksjonene til en rimeligere pris, og Samsung Galaxy Buds FE er et godt eksempel på hvordan slike produkter bør være. Er du iPhone-bruker finnes det derimot mange bedre alternativer ettersom du ikke får mulighet til å laste ned Samsung Wearable appen som lar deg endre ulike innstillinger.

Overall
80%
80%

Pros

  • Sikker og komfortabel passform.
  • Lite og lett ladeetui.
  • God batteritid og hurtiglading.
  • Enkel betjening.
  • God og engasjerende lyd.
  • God støydemping.
  • Ok samtalekvalitet.
  • Smart Switch gjør det enkelt å bruke proppene mellom flere Galaxy-enheter.
  • SmartThings Find og Lost Mode gjør det enkelt å finne mistede ørepropper.

Cons

  • Ingen trådløslading.
  • Mangler auto pause.
  • Ambient Sound er kun ok.
  • Ingen Bluetooth Multipoint.
  • Kun IPX2-sertifisert.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Google Pixel Watch 3”
9. september 2024 | Tester

Test: Google Pixel Watch 3

Google Pixel Watch 3 er endelig tilgjengelig i to størrelser. Og de byr på flere spennende oppgraderinger og funksjoner, både for helsemåling og trening.
Les mer
Featured image for “Test: Google Pixel 9 Pro”
2. september 2024 | Mobiltelefoner

Test: Google Pixel 9 Pro

Google Pixel 9 Pro briljerer med slående god bildekvalitet, et «perfekt» design, en imponerende skjerm, lang batteritid, og flere nyttige AI-funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Mach X 2”
31. august 2024 | Løpesko

Test: HOKA Mach X 2

HOKA Mach X 2 tar egenskaper fra flaggskipet Cielo X1, tryggheten fra Mach 6, og lokker med en rask og komfortabel supersko som kan brukes til både hverdag og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Bowers & Wilkins Pi8”
31. august 2024 | Tester

Test: Bowers & Wilkins Pi8

Bowers & Wilkins Pi8 er totalt bygget opp fra grunnen og serverer premium finish og trådløs lyd på sitt beste. Men, det kommer med en høy pris.
Les mer
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Z Flip 6”
27. august 2024 | Mobiltelefoner

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

Samsung Galaxy Z Flip 6 viser at flip-telefoner endelig fortjener en plass i mobiluniverset. Her får du en fullverdig telefon med imponerende egenskaper.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket”
26. august 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket

Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket byr på mengder av beskyttelse, og er et plagg som tåler mye bruk og juling. Men for noen blir det kanskje for mye.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Superblast 2”
25. august 2024 | Løpesko

Test: ASICS Superblast 2

ASICS Superblast 2 tar egenskaper fra toppmodellene og pakker det inn i en lett, responsiv og utrolig komfortabel og allsidig løpesko.
Les mer
Featured image for “Test: JBL Go 4”
17. august 2024 | Bluetooth høyttalere

Test: JBL Go 4

JBL Go 4 leverer enda bedre lyd, lengre batteritid, et freshere design, og støtte for Bluetooth LE og Auracast i en liten, lett, robust og vanntett høyttaler.
Les mer
Featured image for “Test: New Balance Propel FuelCell V4”
12. august 2024 | Løpesko

Test: New Balance Propel FuelCell V4

New Balance FuelCell Propel V4 kombinerer et mykt og responsivt skum med en fleksibel og stabiliserende TPU-plate i markedets kanskje rimeligste platesko.
Les mer
Featured image for “Test: Suunto Race S”
7. august 2024 | Pulsklokker

Test: Suunto Race S

Suunto Race S er ikke bare en av de rimeligste AMOLED-klokkene på markedet. Den er også en av beste og mest nøyaktige. Er dette årets beste budsjett kjøp?
Les mer
Featured image for “Test: JBL Live Buds 3”
6. august 2024 | Tester

Test: JBL Live Buds 3

JBL Live Buds 3 lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger raskt og enkelt direkte fra ladeetuiet. I tillegg låter de bra og byr på flere praktiske funksjoner.
Les mer
Featured image for “Test: VJ IRock +”
3. august 2024 | Sko

Test: VJ IRock +

VJ IRock + tar det gode grepet og de gode egenskapene fra Irock 4 og pakker det inn i en bredere sko med en mer komfortabel og allsidig passform.
Les mer