Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX

29. september, 2023 (oppdatert 5. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX”

Salomon Elixir Mid GORE-TEX forener lekenheten fra en terrengsko, stødigheten fra en fjellsko og stilen fra en streetsko i en flott totalpakke.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Det begynner å bli populært med halvhøye fjellsko som blander egenskaper fra lette og raske terrengsko med mer tradisjonelle kraftige og støttende fjellsko. Salomon har gjort dette i mange år og har flere modeller som har gjort det godt i tester her tidligere (se link til tester under), men Salomon Elixir Mid GORE-TEX er den første skoen som i tillegg blander inn egenskaper fra «streetsko avdelingen».

Salomon Elixir Mid GORE-TEX har mye bra å by på, og er du opptatt av å se bra ut på fjellet, så vil nok du og den nye Elixir-serien være en god match.


Overdel og design

Salomon Elixir Mid GORE-TEX er en halvhøy fjellsko/tursko med en overdel bestående av vanntett membran i GORE-TEX og ekstra TPU-forsterkninger på utsatte steder for økt beskyttelse.

For best mulig egenskaper tar Salomon Elixir i bruk «Active Chassis»-teknologien som bidrar til økt støtte og stabilitet fra sidene i vanskelig terreng, mens SensiFit sørger for en tett, behagelig og presis passform der skoen omfavner foten jevnt fra mellomfoten til hælen.

Salomon Active Chassis er en teknologi som primært brukes i Salomon sine terrengløpesko og fjellsko. Den er utformet for å gi ekstra støtte, demping og beskyttelse under variert terreng for å forbedre løpeeffektiviteten.

Active Chassis består av en mellomsålekonstruksjon som kombinerer ulike materialer for å tilby en balanse mellom stabilitet og støtdemping. Dette kan være spesielt nyttig i ujevnt terreng og gir god respons og beskyttelse mot røtter, steiner og andre hindringer.

SensiFit er en teknologi som er utviklet av Salomon for å gi en tett, behagelig og presis passform rundt foten. Sensifit omfavner foten jevnt fra mellomfoten til hælen, noe som gir en sikker og stabil følelse.

SensiFit bruker elastiske materialer og justerbare bånd for å tilpasse seg individuelle fotformer og å gi bedre kontroll og respons i skoen. SensiFit bidrar til å forhindre sklisikre og bølgete bevegelser inne i skoen, noe som kan redusere risikoen for gnagsår og ubehag under aktivitet.

Både tungen og hælkappen er godt polstret og bidrar til høy komfort, mens en kraftig tåkappe sørger for god beskyttelse for tær og fot.

Designet på Salomon Elixir Mid GORE-TEX vekker utvilsomt oppsikt, og ett ellet annet får skoene til å se ut som en rekvisitt fra en «science fiction» film. Har du noen gang sett HOKA sin populære Kaha 2 sko så vil du umiddelbart se likheten, og det er ikke utenkelig at Salomon har hentet noe av inspirasjonen her.

Det eneste punktet Salomon Elixir Mid GORE-TEX feiler på, er hvordan lissene er festet på de to øverste hullene. Istedenfor å benytte egne løkker, eller metallringer til lissen slik at det blir minimal friksjon når du skal stramme de, så går de rett gjennom TPU-forsterkningene som gjør at de nesten sitter bom fast når du skal både stramme og slakke de. Det fører til mye ekstra lirking, kot og frustrasjon.


Mellomsåle – God demping og høy energiretur

En av Salomon Elixir Mid GORE-TEX sine største fordeler er den gode dempingen og høye energireturen. Den tykke mellomsålen består utelukkende av Salomon Energy Foam – et dempemateriale bestående av en kombinasjon av EVA og olefinblokkopolymerer (OBC). Energy Form har lavere vekt, høyere energiretur, bedre vibrasjonsdemping og en mykere følelse enn tradisjonelt EVA-skum. Skummet brukes mye i Salomon sine beste løpesko, og passer perfekt inn i Salomon Elixir Mid GORE-TEX.

Mellomsålen og yttersålen er begge relativt brede og danner en stabil plattform som bidrar til trygghet og høy komfort når du begynner å bli sliten og trenger litt ekstra hjelp.


Yttersåle og grep

Yttersålen på Salomon Elixir Mid GORE-TEX består av Salomon All-Terrain Contagrip med 5 mm dype knaster vinklet i ulike retninger for å sikre godt grep både under klatring og nedoverbakker. Salomon har lenge vært gode på grep, og Elixir Mid GORE-TEX sitter gode på det meste av underlag så lenge det ikke blir for gjørmete. Skoen trives aller best på typisk fjellterreng og skogsterreng, og de store og brede knastene gjør at det er komfortabelt å gå på hard og kompakt underlag som stein/berg, harde grusveier og asfalt. Slitestyrken er god og det er ingen synlig slitasje etter testperioden.

I likhet med flere av Salomon sine løpesko har Elixir Mid GORE-TEX tatt i bruk inspirasjon fra skiavdelingen til Salomon og benyttet en Reverse Camber geometri på yttersålen. Reverse Camber betyr at skoen er avrundet både i front og bakkant, noe som bidrar en jevnere overgang og enklere stegavvikling.

Jo større avrunding, desto mer fremtredende blir effekten. Salomon Elixir Mid GORE-TEX har den største avrundingen på noen Salomon sko til nå, og effekten er merkbar fra første tråkk. På kompakt underlag gir det følelsen av «å fly» bortover terrenget og stegene går nesten av seg selv når du får litt fart på beina. I teknisk krevende terreng blir skoene derimot noe mer ustabil ettersom en mindre del av sålen er i kontakt med underlaget, men det er ikke noe stort problem, og fordelene er klart større enn ulempene.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Elixir Mid GORE-TEX er tilgjengelig i herre- og damemodell i flere farger (tre for herre to for dame) og et stort utvalg størrelser. Det finnes også en lav utgave dersom du ønsker en enda lettere og mer terrengsko-inspirert modell.

Skoene er normale i størrelsen og middels bred over hele lesten og i tåboksen. Både innsiden og området rundt ankelen er godt polstret og sørger for høy komfort.


Fakta

 • Hæl/forfot (herre/dame): 22 mm / 16 mm
 • Dropp (herre/dame): 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 474 g / 402 g
 • Dybde knaster: 4 mm
 • Høyde skaft: 140 mm

Konklusjon


Salomon Elixir Mid GORE-TEX
Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Product Name: Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Brand: Salomon

Offer price: 2400

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Elixir Mid GORE-TEX innfrir på en rekke områdert, og i tillegg til å både være lette, raske, godt dempet, stødige og svært komfortable, så ser Elixir Mid GORE-TEX meget bra ut.

Fjellet og marka er ikke en arena for moteshow, men det er likevel kjekt å føle seg vell hvis du tilbringer mye tid ute. Og det viktigste av alt; Salomon Elixir Mid GORE-TEX kan brukes overalt – både på fjellet og i byen – og de byr på en passform og egenskaper som gjør at de vil passe mange brukere.

Salomon fortsetter å eksperimentere med nye teknologier og produkter, og Salomon Elixir Mid GORE-TEX er et bevis på at kunnskapen de besitter blir brukt på en fornuftig måte.

Overall
90%
90%

Pros

 • Herlig komfortabel.
 • Stødig med god sideveis støtte.
 • Meget god demping.
 • Rask og leken.
 • Godt grep.
 • God beskyttelse 360 grader.
 • Sprekt design.

Cons

 • Litt ustabil i teknisk krevende terreng.
 • Frustrerende stammeløsning på lissene.
 • Ikke nødvendigvis negativ, men de blir fort varme på sommeren.

Del gjerne: