Test: JBL Charge 5 WiFi

13. august, 2023 (oppdatert 22. oktober 2023)

Featured image for “Test: JBL Charge 5 WiFi”

Den har blitt et ikon blant trådløse og bærbare høyttalere, og nå har JBL Charge 5 blitt oppgradert med både WiFi, Chromecast, AirPlay 2 og Spotify Connect! Her er JBL Charge 5 WiFi.

Helt siden JBL Charge 5 ble lansert tidlig 2021 har den overbevist både kritikere og trofaste JBL fans om at den er i stand til å levere litt over forventningog å gjøre seg fortjent til alle testene den har vunnet gjennom årene.

Det finnes mange gode bærbare høyttalere i denne klassen, men JBL Charge 5 hadde det lille ekstra som gjorde at den skilte seg ut. Størrelsen var perfekt, batteritiden over gjennomsnittet god, byggekvaliteten var imponerende (IP67-sertifisert; både vann- og og støvtett), og ikke minst fungerte høyttaleren som en powerbank for andre enheter.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


JBL Charge 5 WiFi
JBL Charge 5 WiFi

Product Name: JBL Charge 5 WiFi

Brand: JBL

Offer price: 2490

Currency: NOK

Konklusjon

JBL Charge 5 var (og er) allerede en av de beste bærbare høyttalerne i sin klasse, og JBL Charge 5 WiFi forsterker det gode inntrykket ytterligere. JBL retter opp de fleste av manglene som var, og leverer den samme gode lydkvaliteten, lange batteritiden og robuste byggekvaliteten.

På plass er WiFi, AirPlay 2, Chromecast og Spotify Connect, og det er enda lettere enn før å nyte den gode lyden fra JBL Charge 5 WiFi. Dessverre får vi ikke støtte for taleassistent gjennom Google Assistant, og appen kunne vært enda bedre optimalisert for å støtte de mest populære strømmetjenestene.

Likevel, er du på utkikk etter en kompakt og bærbar høyttaler i prisklassen 2000 – 3000 kr, er JBL Charge 5 WiFi vel verdt pengene.

Overall
90%
90%

Pros

 • Kompakt og kraftig byggekvalitet.
 • Enkel betjening.
 • Meget god batteritid.
 • Fungerer som powerbank.
 • Fyldig og god lyd. Spiller høyt!
 • PartyBoost og stereoparing gir mulighet for virkelig høy lyd.
 • Støtte for Wifi, Chromecast, AirPlay 2 og Spotify Connect.

Cons

 • Mangler equalizer for justering av lydbildet.
 • Mangler støtte for stemmeassistenten Google Assistant.

JBL Charge 5 WiFi – Endelig skikkelig voksen

Men uansett hvor god den var, eller er, så manglet noe vesentlig; støtte for WiFi, AirPlay og Spotify Connect. Lyttet du til musikk fra telefonen og det plinget inn en melding eller et anrop, så kunne du være sikker på at den ble kringkastet til hele rommet, festen og alle som lyttet til lyden av JBL Charge 5.

Nå har JBL rettet opp i både dette og mer. Den oppgraderte modellen kunne like gjerne het JBL Charge 6, men for å gjøre det klinkende klart at det er snakk om den samme gode høyttaleren, men med nye funksjoner, så snakker vi nå om JBL Charge 5 WiFi.

Faktisk er det ikke «bare» JBL Charge 5 som oppgraderes med disse egenskapene, men også den populære JBL Boombox 3 som er en enda litt større og kraftigere høyttaler, men som fremdeles byr på et bærbart design. Denne lanseres nå som JBL Boombox 3 WiFi.

Dette er nytt for JBL Charge 5 WiFi:

 • Wi-Fi 6 for stabil tilkobling og lyd-streaming av høy kvalitet.
 • Støtte for AirPlay 2, Alexa Multi-Room Music, Spotify Connect og Chromecast.
 • JBL One-app med tilgang til internettradio og podcasts.
 • Bluetooth 5.3 (LE Audio Ready) vs. Bluetooth 5.2.
 • Oppgradert lydkvalitet med støtte for Dolby Atmos.
 • «Selvregulerende«; oppdager automatisk når du befinner deg i nye omgivelser og justerer lyden deretter.

Endelig WiFi, AirPlay 2, Spotify Connect, m.m.!

På plass er alt som manglet, eller, i hvert fall nesten alt – for du får fremdeles ikke støtte for taleassistent gjennom Google Assistant eller Siri, men er låst til Amazon Alexa som er relativt lite utbredt her på berget. Foruten om fraværet av en skikkelig taleasssistent er det derimot lite å hakke på, og JBL Charge 5 WiFi er kort og godt den høyttaleren som mange ønsket at JBL Charge 5 skulle være.

Her får du stabil tilkobling og lydavspilling gjennom nyeste generasjon WiFi 6, mulighet til å strømme musikk og lyd uavbrutt gjennom AirPlay 2, Chromecast og Spotify Connect slik at du ikke opptar telefonens lydutgang (lar deg spille av musikk på høyttaleren samtidig som du bruker telefonen som normalt), samt oppgradert lydkvalitet takket være støtte for Dolby Atmos.

Det er ikke bare tilkoblingen gjennom WiFi som gjør bruken av Charge 5 WiFi enklere, men også den oppgraderte Bluetooth-versjonen som nå støtter Bluetooth 5.3 LE vs. Bluetooth 5.2 tidligere. Dette gjør at både rekkevidde og lydkvaliteten øker når du tar med deg høyttaleren utendørs og i andre situasjoner der du er uten tilgjengelig WiFi-tilkobling. Du kan til og med koble til to enheter samtidig slik at du og kompisen kan leke musikk-geriljaer å veksle på å spille av annenhver låt.

En ekstra bonus er støtten for å ta i bruk internettradio og podcaster direkte gjennom JBL One-appen. Med andre ord, du kan lytte til radiokanaler fra hele verden så lenge du er koblet til WiFi.


JBL Charge 5 WiFi – Design

JBL Charge 5 WiFi bevarer det samme kompakte og robuste designet formet som et avkuttet rør som er tykkest på midten og smalner av mot endene, og den samme vekten på rundt 960 gram. Den er langt i fra minst i klassen, og betydelig større og tyngre enn f.eks. JBL Flip 6, men til gjengjeld spiller den både høyere og fyldigere og leverer lengre batteritid.

JBL har den siste tiden hatt et stort fokus på miljøet og fortsetter trenden med å benytte miljøvennlige materialer. Høyttalerhuset er laget av 90 % resirkulert plast, med høyttalergitter som er laget av 100 % resirkulert stoff. Vi snakker fremdeles om en ganske røff høyttaler som er IP67-sertifisert og skal tåle nedsenking i vann opptil 1 meter i opptil 30 minutter.

JBL Charge 5 WiFi er designet for å kunne avgi lyd i alle retninger, og kan brukes både liggende og stående. Kortsidene er dekket av to gummiopphengte høyttalerelementer som både fungerer som beskyttelse, samt vibrer i i takt med musikken.


Betjening og lading

Høyttaleren betjenes via knapper på den ene langsiden; en «power»-knapp, en Bluetooth knapp som brukes for å pare nye enheter (innebygd LED-lys som viser om høyttaleren er på), en «play/pause» knapp, to volum-knapper og en «PartyBoost»-knapp.

Bak på høyttaleren finner vi ladeporten (USB-C), samt et en USB-A inngang som er dekket av et plastikkdeksel du vipper opp når du ønsker å bruke JBL Charge 5 WiFi som en powerbank (mangler AUX-inngang). Batteritiden er på solide 20 timer lytting (størrelse; 7500 mAh) ved moderat lydnivå (ca. 50%), men reduseres noe om du kjører på med fullt trøkk fra første sekund, eller benytter avspilling via WiFi. Ladetiden er ganske drøy med hele 6 timer før du når 100%.

JBL Charge 5 WiFi leverer uansett imponerende god batteritid for en høyttaler i denne størrelsesklassen, og den spiller såpass høyt at du sannsynligvis vil klare deg med et volum på 50-70% av maks. Bruker du høyttaleren hjemme kan du fint lade og spille musikk samtidig. Den har også en funksjon som lar deg stille inn en timer for å slå av enheten automatisk. Du kan for eksempel sette den til «aldri» eller 15, 30, 45 og 60 minutter.

Så lenge høyttaleren er tilkoblet strøm vil den være klar til bruk å dukke opp i listen over Bluetooth-, Spotify Connect-, AirPlay- eller Chromecast kompatible enheter.


Enkel app og PowerBoost

JBL har også forbedret funksjonaliteten til JBL One-appen som blant annet lar deg pare flere Charge 5 høyttalere, oppdatere programvaren, pare flere høyttalere, en enkelt equalizer, samt sette opp My Moment.

My Moment er en ny funksjon som lar deg koble til ulike strømmetjenester å legge til favorittlåtene dine direkte i My Moment spillelisten som aktiveres ved hjelp av en egen knapp på høyttaleren. Dessverre har ikke My Moment støtte for verken Spotify eller Apple Music, men du finner Tidal som også er ganske populær

Ønsker du å stereopare flere JBL Charge 5 WiFi enheter er dette enkel skuring, men merk at høyttalerne spiller i stereo kun ved paring av to enheter, mens du kan spille av lyd i mono ved paring av opptil 100 enheter.

Equalizeren som er tilgjengelig via JBL One er ikke veldig rikholdig, men lar deg justere på bass, mellomtone og treble. Den kunne med fordel vært mer innholdsrik, men gjør likevel en grei jobb.

 • BASS: Justerer de lavere frekvenslydene før økt bass og fyldigere lyd.
 • MIDT: Juster mellomfrekvenslydene for tydeligere vokaler.
 • TREBLE: Juster de høyere frekvenslydene for klarhet.

Lydkvalitet

Har du hørt JBL Charge 5 spille tidligere, så vil du ikke bli skuffet over JBL Charge 5 WiFi. JBL benytter den samme 52 x 90 mm store bassdriveren og den samme 20 mm diskanten med en dedikert effektforsterkning på 30 Watt for basshøyttaleren og 10 Watt for diskanten.

Så lenge du er tilkoblet WiFi vil du kunne spille musikk med støtte for Dolby Atmos og oppgradert lydkvalitet på 24bit/96kHz. I JBL One-appen er det som nevnt en enkel equalizer som lar deg justere bass, mellomtoner og treble, og som standard sørger en selvjusterende funksjon for at JBL Charge 5 leverer best mulig lyd basert på omgivelsene. JBL en sterk tradisjon for å levere god og velbalansert lyd, og de har gjort en god jobb med å finjustere JBL Original Pro Sound-profilen.

Den store bassdriveren og diskanten bidrar til å levere fyldig lyd med en kraftig bassrespons og klar diskant. JBL Charge 5 WiFi har også en godt balansert mellomtone, som gjør at vokalene og instrumentene høres klare og tydelige ut. Høyttaleren har et bredt frekvensområde og gir en detaljert og rik lydgjengivelse som igjen gjør høyttaleren ideell for å spille musikk i en rekke ulike sjangere.

Og er det en ting du ikke vil bli skuffet over, så er det lydnivået. JBL Charge 5 spiller høyt, og det er null problem å dekke et område på 20-30 meter radius.


Alternativer

JBL Charge 5 WiFi sin største konkurrent er åpenbart den samme høyttaleren uten WiFi (JBL Charge 5) som i dag er tilgjengelig til en lavere pris enn det nyeste tilskuddet. Dersom du ikke bryr deg om avspilling over AirPlay 2, Chromecast eller Spotify, vil du få mer igjen for pengene ved å gå for den «vanlige» utgaven.

Ønsker du en mindre og lettere høyttaler som enkelt får plass i en liten veske, eller sidelommen på en sekk, så er JBL Flip 6 et solid alternativ. Både størrelsen og vekten er ca. halvparten av JBL Charge 5 WiFi, og også denne er vanntett, byr på god batteritid og spiller overraskende høyt.

Sonos Roam er et annet godt alternativ som i tillegg til taleassistenen Google Assistant, byr på flere funksjoner gjennom Sonos-appen. Sonos Roam spiller derimot på langt nær like høyt som Charge 5 WiFi.

Til slutt, om du er ute etter en liten og lett høyttaler som tåler vann og er lett å ta med på farten, så kan JBL Clip 4 Eco og JBL Go 3 Eco anbefales. Lydkvaliteten kan ikke sammenlignes med JBL Charge 5 WiFi, men prisen er lav (rundt 500 kr), og byggekvaliteten er gjennomført.


Egenskaper

 • Type: Trådløs, bærbar høyttaler
 • Drivere: 12 mm dynamiske drivere
 • Maks effekt (Watt): 40
 • Batteritid: 20 timer / Ladetid: 6 timer /Powerbank-funksjon
 • Tilkoblinger: WiFi 6, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth 5.3 LE
 • Type ladekontakt: USB-C
 • Vekt: 960 gram
 • Størrelse: 22 x 9,7 x 9,4 cm
 • Værtetting: IP67-sertifisert
 • Pris: 2499,-

Konklusjon

JBL Charge 5 WiFi
JBL Charge 5 WiFi

Product Name: JBL Charge 5 WiFi

Brand: JBL

Offer price: 2490

Currency: NOK

Konklusjon

JBL Charge 5 var (og er) allerede en av de beste bærbare høyttalerne i sin klasse, og JBL Charge 5 WiFi forsterker det gode inntrykket ytterligere. JBL retter opp de fleste av manglene som var, og leverer den samme gode lydkvaliteten, lange batteritiden og robuste byggekvaliteten.

På plass er WiFi, AirPlay 2, Chromecast og Spotify Connect, og det er enda lettere enn før å nyte den gode lyden fra JBL Charge 5 WiFi. Dessverre får vi ikke støtte for taleassistent gjennom Google Assistant, og appen kunne vært enda bedre optimalisert for å støtte de mest populære strømmetjenestene.

Likevel, er du på utkikk etter en kompakt og bærbar høyttaler i prisklassen 2000 – 3000 kr, er JBL Charge 5 WiFi vel verdt pengene.

Overall
90%
90%

Pros

 • Kompakt og kraftig byggekvalitet.
 • Enkel betjening.
 • Meget god batteritid.
 • Fungerer som powerbank.
 • Fyldig og god lyd. Spiller høyt!
 • PartyBoost og stereoparing gir mulighet for virkelig høy lyd.
 • Støtte for Wifi, Chromecast, AirPlay 2 og Spotify Connect.

Cons

 • Mangler equalizer for justering av lydbildet.
 • Mangler støtte for stemmeassistenten Google Assistant.

Del gjerne: