HOVERAir X1 Pro er en imponerende kraftig drone med god bildekvalitet, høy topphastighet og suverene følgefunksjoner- alt forkledd i et miniformat.
Zero Zero Robotics er et innovativt teknologiselskap kjent for sin satsing på kompakte autonome droner og avanserte presisjonssystemer. Selskapet ble grunnlagt i 2014 og fokuserer hovedsakelig på å integrere kunstig intelligens med maskinsyn og presisjonskontrollsystemer i ulike produkter for å gjøre de både fremtidsrettet og brukervennlige.
Zero Zero Robotics har oppnådd global anerkjennelse for sine innovative, bærbare droner, inkludert den originale Hover Camera Passport og senere modeller som V-Coptr Falcon og HOVERAir-serien. I 2022 lanserte selskapet HOVERAir X1 (testet her), en lett og brukervennlig drone med et bredt spekter av automatiserte funksjoner. Selv om denne imponerte stort med sitt kompakte design og høye brukervennlighet, så var det likevel noen store mangler. Disse manglene forsøker HOVERAir X1 Pro nå å rette opp i.
HOVERAir X1 Pro
Product Name: HOVERAir X1 Pro
Brand: Zero Zero Robotics
Offer price: fra 499
Currency: USD
Konklusjon
HOVERAir X1 Pro er imponerende liten og imponerende kraftig. Til tross for det lille og lette formatet så flyr den både raskt og stabilt, og byr på unike følgefunksjoner som gjør at X1 Pro kan erstatte en god kameramann.
Det smarte designet gjør at dronen tåler mye juling, og kan både gå i bakken å kræsje inn i objekter og likevel fly fint videre. Og bildekvaliteten er nesten mer enn du kan forvente av en så liten sak.
For deg som ønsker en kompakt, brukervennlig og høykvalitets drone med god bildekvalitet, fleksibilitet mellom horisontal og vertikal filming, og enkle automatiserte funksjoner, så er HOVERAir X1 Pro et meget godt valg.
For deg som ønsker enda høyere oppløsning og avanserte funksjoner, er HOVERAir X1 ProMax et verdig alternativ.
Overall
Pros
- Ekstremt liten og lett.
- Meget god byggekvalitet.
- Enkel å fly. Klar på ca. 15 sekunder.
- Følgemodus er meget (!) god!
- Smarte og velfungerende flymoduser.
- 4K video med 60 fps med høy kvalitet.
- Mulighet for både horisontal og vertikal filming/fotografering.
- God bildestabilisering. Holder horisonten i vater.
- Kan flys helt uten ekstern kontroll.
- Fungerer også med ekstern kontroll.
- Høy topphastighet.
- Gir mulighet til å ta opp lyd.
- Tåler mye juling.
- Synkroniserer sømløst med både Android og iOS.
Cons
- Begrenset batteritid.
- Kollisjonssensorene fungerer kun ved svært lav hastighet.
- Kort levetid på batteriene (100 sykluser).
- Høy pris for tilbehør.
Introduksjon til HOVERAir X1-modellene
HOVERAir X1-serien består av tre modeller: X1, X1 Pro og X1 ProMax. Grunnmodellen, HOVERAir X1, er en enkel og kompakt drone, ideell for grunnleggende foto og video. HOVERAir X1 Pro tilbyr mer avanserte funksjoner med en 4K-kameraoppdatering og bedre sporingsteknologi. Den mest avanserte modellen, HOVERAir X1 ProMax, skiller seg ut med et 8K-kamera, støtte for RAW-format, og enda mer avanserte kollisjonssensorer.
Hver av modellene selges separat som kun drone, men finnes også i pakker med ekstra utstyr som ladehub, ekstra batterier, veske, ND filtre, Beacon, kontroller, m.m.. Alt av ekstra tilbehør kan også kjøpes løst, i tillegg til et reparasjonskit dersom du er uheldig å ødelegge en eller flere av propellene.
- Se også:
Pakkeløsninger
Pakke | Innhold |
Standard | HOVERAir X1 Pro (med batteri), USB-C-kabel |
Basic Combo | HOVERAir X1 Pro (med batteri), ekstra batteri, ladehub, strømadapter, kombiveske |
Cycling Combo | HOVERAir X1 Pro (med batteri), 2 ekstra smartbatterier, Beacon, strømadapter, bæreveske, ND-filtre, ladehub, styrefeste, magnetisk adapterfeste |
Winter Combo | HOVERAir X1 Pro (med batteri), 2 ekstra termobatterier, powercase, strømadapter, bæreveske, ND-filtre, ladehub |
Design
HOVERAir X1 Pro og HOVERAir X1 ProMax er produsert i et svært kraftig og elastiskt aluminiumskompositt, veier drøye 190 gram og har et kompakt, sammenleggbart design som gjør det enkelt å bære den i en lomme. Dronen har innebygde propellbeskyttelse som beskytter propellene og brukeren fra skade dersom du skulle være uheldig å kræsje, og propellene er i tillegg utskiftbare for enkelt vedlikehold.
Propellbeskyttelsen er faktisk så sterk, at Zero Zero har sendt med en ekstra bit i en konvolutt med teksten «Try to brake it». Selv om det aldri oppfordres til å drive kamikaze-flyvning med en drone, så er dette en drone som tåler mer juling enn det du tradisjonelt forbinder med slike produkter. HOVERAir X1 Pro er laget for å kunne kræsje i trær og andre hindringer uten at du skal ende med halvveis hjertestans hver gang det skjer.
Mye av dette skyldes det solide materiale, men også selve konstruksjonen. I stedet for å benytte et stivt nettverk som beskytter propellene, så er det fleksibelt, og de små støttestengene mellom øvre og nedre del av vingene, beveger seg ved å gli ved siden av hverandre når dronen utsettes for et hardt støt. Etter å ha plukket opp dronen, kan disse «poppes» på plass, og du kan fortsette og fly.
Selve dronekroppen er kun noen centimeter bred og knappe 15 cm lang. Vingene ligger sammenfoldet parallellt langs dronekroppen, og foldes ut ved å ta tak i de å løfte de opp. Utslått måler X1 Pro 17,3 cm i bredden, og utseendemessig ligner den et kvadrat. Fremst og øverst på dronekroppen er det en enkel multifunksjonsknapp med en retningsindikator, samt en liten OLED-skjerm, og under denne sitter gimbalen med selve kameraet.
Til tross for den lave vekten og det enkle designet så håndterer X1 Pro og ProMax vind på opptil 10,7 m/s, og det kompakte designet og robustheten gjør dronene til et attraktivt valg for deg som ønsker en enkel, men kraftig drone som kan brukes til både innen- utendørs bruk. Sannsynligvis blir du overrasket over hvor mye den er i stand til å gjøre.
Kamerafunksjoner og bildekvalitet
HOVERAir X1 Pro er utstyrt med en CMOS-sensor på 1/1,3 tommer, et 104-graders objektiv med mulighet for video i 4K og opptil 2x digital zoom. X1 ProMax er utstyrt med en litt kraftigere kamera, men benytter den samme 1/1,3 tommer CMOS-sensoren, et 107-graders objektiv med mulighet for video i 8K og opptil 2X digital zoom. Kameraet benytter en to-akset gimbal kombinert med elektronisk bildestabilisering (EIS) og horisontutjevning (HL) slik at bilder og video holder horisonten i vater hele tiden. Dette fungerer meget godt!
HOVERAir X1 Pro kan levere film i 4K med opptil 60 bilder per sekund, og 1080p-oppløsning ved 120 bilder per sekund for slow-motion. HOVERAir X1 Pro kan levere film i 8K med opptil 30 bilder per sekund, 4K ved 120 bilder per sekund, og 1080p-oppløsning ved 120 bilder per sekund for slow-motion.
Begge dronene tillater foto/video i vertikalt format, men da med maksimal oppløsning på 2,7K og 60 bilder per sekund, eventuelt også 4K ved 30 bilder per sekund for X1 ProMax. Bytte mellom horisontal og vertikal video må velges i appen under hver flymodus, men kunne med fordel vært mulig å endre direkte på dronen i likhet med enkelte andre parametre.
Dersom du ønsker mest mulig kontroll over videoen ved etterbehandlingen, så har X1 ProMax støtte for HDR (10-bit HLG) i 4K ved 60 bilder per sekund, eller 1080p ved 60 bilder per sekund i vertikalt format.
HOVERAir X1 Pro kan ta stillbilder i 12MP JPEG og kommer med 32GB intern lagring, mens HOVERAir X1 ProMax i tillegg lar deg ta 48 MP bilder i RAW-format, samt inkluderer 64GB lagring. Begge modellene har støtte for opptil 1TB minnekort.
12MP høres kanskje ikke mye ut, men kvaliteten er faktisk meget god. Om du skulle ønske bilder som kan blåses opp til print for å henge på veggen, så kan nok 48MP sensoren på ProMax være en fordel ettersom du får flere pixler å jobbe med. Så snart du øker størrelsen på bildene mer enn et vanlig A4-ark, så begynner kvaliteten å tape seg.
Både X1 Pro og ProMax er utstyrt med bakre ToF (Time of Flight) nærhetssensorer, som bidrar til sikker navigasjon. ProMax har i tillegg en visuell sensor som ytterligere forbedrer sikkerheten ved flyging. Når det gjelder kollisjonsbeskyttelse, kan begge modellene bremse for hindringer ved hastigheter opptil henholdsvis 1,5 m/s for X1 Pro og 3 m/s for ProMax. Dette gir ekstra trygghet ved manøvrering i trange eller utfordrende omgivelser.
Det som virkelig skiller X1 Pro-modellene fra lillebroren HOVERAir X1, er at de to nykommerne kan fly over både vann, snø og klipper takket være en OmniTerrain-sensor som du aktiveres automatisk dersom lysforholdene er gode nok. Uten denne, noe X1 manglet, så må du holde deg unna denne typen terreng ettersom dronen var avhengig av å bruke sensorer på undersiden for å estimere høyden over terrenget.
Batteritid og tilkobling
HOVERAir X1 Pro har et 1920 mAh-batteri som gir opptil 16 minutters flytid, men dette kan variere med værforhold og flymønster. Selv om 16 minutter kan høres lite ut, så får du overraskende mye ut av de få minuttene ettersom dronen er klar til bruk få sekunder etter oppstart.
Er det derimot en ting som er skuffende med batteriene på HOVERAir-modellene, er det den korte levetiden på rundt 100 ladesykluser. Flyr du dronen med fulladet batteri til det blir tomt, og deretter lader det opp igjen, så er dette 1 ladesyklus. Batteriet vil fungere også etter 100 ladesykluser, men kvaliteten og flytiden vil reduseres.
HOVERAir X1 Pro lades via USB-C, eller via en medfølgende ladehub. Inngang til Micro-SD kort lar deg utvide lagringsplassen. Ladehuben har plass til to batterier samtidig. Basic Combo-pakken inkluderer også et 65W strømadapter.
Velger du Basic Combo-pakken så leveres dronen med en 65W-ladehub med plass til to batterier, men den kan også lades direkte ved hjelp av USB-C. Lader du via ladehuben tar det ca. 45 minutter å lade ett batteri til 100%, og 60 minutter å lade to batterier. Ønsker du å maksimere flytiden kan du kjøpe til tilbehøret PowerCase- en slags veske med innebygd lader på 12 000 mAh (tilsvarer 40 min flytid) som lar deg lade dronen på farten, eller kjøpe flere batterier (anbefales). Et annet tips er å ta med deg en powerbank på tur slik at du kan lade dronen på farten.
Merk at batteriene er dyre og ligger på 69 USD per stykk, og i motsetning til GoPro og andre actionkameraer der du finner billige tredjeparts batterier, kan du bare glemme dette med HOVERAir X1 Pro. Skal du først kjøpe en av dronene så anbefales det å kjøpe en av Combo-pakkene som inkluderer minst et ekstra batteri.
Betjening og flymoduser
HOVERAir X1 Pro er laget for å være svært enkel i bruk, og har støtte for både håndbevegelser, app-kontroll og en separat Beacon-kontroll. Du kan starte, pause å lande dronen ved hjelp av enkle håndbevegelser, eller bruke HOVERAir X1-appen for mer presis kontroll. Appen gir også tilgang til avanserte innstillinger som justering av høyde, hastighet og kameravinkler.
Selve dronen har kun en enkelt multifunksjonsknapp som lar deg slå dronen på/av, velge modus, samt endre parametre som høyde/vinkel, samt avstand. Hold knappen inne for å slå dronen på/av, trykk kort på høyre eller venstre side av multifunksjonsknappen for å velge modus, hold inne lenge på en av sidene for å endre parametre, og trykk midt på for å godkjenne innstillingen. Hold dronen i håndflaten foran deg, trykk på knappen, eller bruk talekommandoen «HOVER, take of», og den letter etter et par sekunder.
X1 Pro har også støtte for en fysisk fjernkontroll (Beacon) som kan utvides med en Joystick. Beacon og Joystick-kontrollene gjør flyvingen av X1 Pro til en mer tradisjonell droneopplevelse, og utvider rekkevidden fra 500 meter med appen til opptil 1 km med Beacon-kontrolleren.
Det som overrasker positivt er hvor enkelt det er å styre dronen kun ved hjelp av kontrollen på mobilen, noe som var relativt utfordrende på forgjengeren HOVERAir X1. Her får du fullverdig kontroll i landskapsmodus hvor du har en´ kontroll for høyde og rotasjon, en´ for å fly frem/tilbake og sideveis, og en´for å justere vinkelen på kamerahodet.
Du kan enkelt veksle mellom video og foto, velge zoom (1x eller 2X), filter (standard, soft, vivid), hastighet på joystick, horisontal og vertikal hastighet, samt rotasjonshastighet og tilt-hastighet på kamera. For ytterligere kontroll over video og bilde kan du justere eksponeringen og ISO-verdien.
Ettersom dronen også har innebygd GPS, så vil den etter få sekunder raskt oppdatere «hjempunktet» slik at du får mulighet til å la dronen returnere tilbake til startpunktet når som helst. Hold inne knappen «Take off» for å lette, og hold inne «Return to home» eller «Land» for å få dronen hjem. Du får hele tiden full oversikt over høyde og hastighet.
Det kanskje beste med HOVERAir X1 Pro er støtten for en rekke intelligente flymoduser som inkluderer Hover, Zoom Out, Follow, Orbit, Ski Mode, Cycling Mode, Dolly Track, Side Track, Bird’s Eye og Manual Mode, som alle kan aktiveres via multifunksjonsknappen, eller via appen. Selve dronen kan lagre ni ulike moduser som du kan veksle mellom, men samtlige moduser kan byttes ut via appen. At den støtter ni moduser og har totalt ti kan umiddelbart virke litt rart, men Zero Zero har utvidet antallet flymoduser gjennom flere flymoduser, så ikke se bort fra at det kommer flere.
De ulike modusene utnytter avanserte AI-algoritmer for å holde objektet i sentrum av rammen slik at du i praksis har din egen kameramann hele tiden. Det eneste du behøver å gjøre er å velge flymodus, trykke «start» slik at at dronen letter fra håndflaten din, og deretter vise kommandoen som gjør at den lander i håndflaten igjen.
Her er en kort forklaring på hver av modusene til HOVERAir X1 Pro:
- Hover: Holder dronen stasjonær i luften, perfekt for stabile bilder eller videoer.
- Zoom Out: Dronen flyr bakover (fra deg) og oppover for å skape en dramatisk panoramisk effekt.
- Follow: Dronen følger automatisk etter et valgt objekt eller en person.
- Indoor Follow: Dronen følger deg bakfra, men etterligner i større grad banen du beveger deg i enn ute. På denne måten vil dronen i større grad unngå hindringer, samt kunne manøvrere seg gjennom dører.
- Orbit: Flyr i en sirkel rundt et valgt objekt for dynamiske 360-graders opptak.
- Ski Mode: Optimalisert for å følge raske bevegelser, som for eksempel ski eller snowboard.
- Cycling Mode: Tilpasset for å følge syklister og å holde fokus på banen. Velg mellom «Narrow Routes» eller «Open Area».
- Dolly Track: Skaper en kinolignende effekt ved å zoome inn eller ut mens bakgrunnen endres.
- Side Track: Flyr langs siden av objektet mens det opprettholder fokus.
- Bird’s Eye: Tar opptak rett ovenfra for et unikt fugleperspektiv.
- Manual Mode: Full kontroll over dronens bevegelser for skreddersydde opptak.
I Cycling Mode kan du velge mellom «Narrow Routes» eller «Open Area». Narrow Routes er ideelt for stisykling/terrengsykling der det er mange skarpe svinger og mye hindringer. Dronen vil da følge syklisten sin bane, og dermed minimere risikoen for å kollidere. Open Area er best når det er åpent landskap og egner seg bedre for landeveissyklister. Dronen vil da utføre større og jevnere svinger.
Det er også viktig å sette seg inn i «Beginner`s guide» som finnes i HOVER X1 appen. Her får du en enkel og god forklaring på hvordan du bruker dronen og de ulike modusene, og du kan velge mellom video-guider eller bilder og tekst. Kanskje ikke overraskende så lønner det seg å studere de ulike kommandoene i HOVERAir-appen før du starter å fly, hvis ikke kan du slite med å få landet dronen.
HOVERAir X1 Pro bruker om lag 15 sekunder på å starte fra du trykker på «power»-knappen, og rundt 30 sekunder før OmniTerrain-sensoren er klar. Et eget ikon vil da lyse opp øverst til venstre på OLED-skjermen. Du kan velge og lette før OmniTerrain-sensoren er aktivert, men du må da unngå å fly over vann, snø og klipper.
Det er også viktig at du holder dronen rettet mot ansiktet ditt når du har valgt flymodus og skal starte å fly. Dersom den ikke har registrert ansiktet ditt, så vil den ikke lette.
Vær oppmerksom på at en høy stemme roper ut hvilken modus du er i hver gang du bytter, men denne kan heldigvis deaktiveres via appen. Du kan også aktivere «Find my drone» som gjør at dronen lager en høyt lyd fra den mister kontakten helt til du trykker på en av knappene.
HOVERAir X1 Pro kan følge bevegelige objekter med hastigheter opptil 42 km/t, og i korte perioder opptil 60 km/t. Dronen har en enkel kollisjonssensorer i front og bak (fungerer i hastigheter opptil 1,5 m/s), men mangler på sidene. Her har ProMax en fordel av å inkludere Vision Based Sensors på sidene for å i enda større grad kunne unngå hindringer.
Å teste kollisjonssensorer på droner er noe av det verste jeg gjør, for det kan potensielt bli en kostbar affære. Etter å ha testet HOVERAir X1 Pro i en rekke scenarioer, og i flere tilfeller hvor jeg har vært sikker på at den skulle gå rett vest, så sitter jeg igjen mektig imponert. En´ ting er greiner med friske blader i sommerhalvåret, men på vinteren når alt som synes er noen tynne og små greiner, så settes dronen på en virkelig utfordring. Og jeg har kun kræsjet en gang, og da var det ikke en gang et skikkelig «kræsj», men dronen bestemte seg for å lande selv etter å ha truffet et tre.
Under er noen eksempler på de ulike modusene:
Follow (Følger etter deg):
Orbit (sirkler rundt deg):
Dolly Track (flyr foran deg):
Bird´s Eye (flyr over deg):
Under er eksempler på stillbilder:
HOVER APP
HOVER APP brukes til å styre HOVERAir X1, forhåndsvise opptak i sanntid, justere kamerainnstillinger og administrere media. Den lar deg også tilpasse flyvningsvinkel, avstand og sporingsmodus, endre mellom horisontal og vertikal film/foto, samt bytte mellom foto- og videomodus. Her finner du også en opplæringsguide, et kart over no-fly-soner, aktivere støydemping (filtrerer ut propellstøy og registrerer stemmer), samt mulighet for å aktivere «Sound Recording» som lar deg bruke appen til å ta opp lyd via telefonens innebygde mikrofon, eller via en ekstern mikrofon du kobler til telefonen (mer om det senere).
Dronen kobles til telefonen via Bluetooth, mens WiFi brukes for å laste ned bilder og video. Til tross for relatvit store filer når du filmer i 4K, så lastes innholdet ned raskt og enkelt.
Appen består av fire menyer:
- Hjem: Hovedskjermen består av to deler: World viser videoer fra andre brukere som en inspirasjon og lar deg laste opp å dele bilder og video til Hover samfunnet. Moments lar deg administrere eget innhold.
- Hover: Lar deg koble til dronen, styre den manuelt, justere kamerainnstillinger, distanse, flymoduser, varighet, laste ned media, etc..
- Modes: Gjør den samme jobben som knappene på dronen dersom du flyr via telefonen. I tillegg kan du få en introduksjon til å bruke de ulike modusene, samt endre enda flere innstillinger.
- Me: Viser informasjon om HOVER-kontoen din, lar deg slette cache, lese brukerguider, få hjelp, oppdatere programvaren, etc. Kan lastes ned fra Google Play og App Store.
I bruk
Kort oppsummert; HOVERAir X1 Pro er et meget solid produkt. Etter å ha hatt positive erfaringer med HOVERAir X1, så var jeg svært spent etter å ha sett presentasjonen av de to nye Pro-modellene, men hadde samtidig en klar oppfatning av at en så liten drone må ha klare begrensninger.
HOVERAir X1 Pro leverer likevel mer enn jeg hadde forventet. Helt fra jeg pakket opp dronen til den suste gjennom luften, har jeg blitt mer og mer glad i HOVERAir X1 Pro. Størrelsen er omtrent identisk med HOVERAir X1, men vekten er nesten 70 gram mer, og selv om det fremdeles er en lett drone, så kjennes den langt mer solid. Den ligger også mer stabilt i luften, og takler mer vind og juling.
Video- og bildekvaliteten er det lite å si på, og brukervennligheten er så enkel og god at hvem som helst kan bli HOVERAir X1 Pro uten mer enn noen minutters opplæring.
Så lenge du følger bruksanvisningen så fungerer HOVERAir X1 Pro akkurat som tiltenkt. Om du forsøker deg på noen snarveier, som å lette før dronen har «låst» seg på objektet den skal følge, eller at du er for utålmodig til å vente på at OmniTerrain-sensoren er aktivert, så kan du ende opp med et uheldig resultat. Tar du derimot hensyn til disse faktorene, så kan du utfordre dronen til virkelig flotte opptak.
Zero Zero Robotics har klart å holde både betjeningen av dronen og appen enkel og brukervennlig, men de hadde vært en stor fordel å kunne veksle mellom horisontal- og vertikal modus direkte fra dronen. Om de legger til dette i en senere oppdatering, er det bare grunn til enda mer skrytt.
Støynivået er relativt lavt til å være en drone, men høyt i forhold til størrelsen, så dersom du ikke har fløyet en drone før så kan du bli overrasket. HOVERAir X1 Pro har en innebygd mikrofon som kan ta opp lyd, men er ikke ideell for film med lyd. Via HOVER-appen kan du derimot bruke mobilens mikrofon som filtrerer bort rotorstøy og synkroniserer lyden med videoen. For krystallklar lyd kan du bruke en lavaliermikrofon, enten koblet direkte til telefonen eller via en trådløs sender som DJI Mic 2 som jeg selv har meget gode erfaringer med. Dette gir bedre kvalitet, gjør prosessen enklere og ser langt mer profesjonelt ut enn å snakke inn i undersiden av telefonen mens du filmer deg selv.
Ekstra utstyr
Ekstrautstyr for HOVERAir X1 Pro inkluderer ND-filtre, som gir deg større kontroll over lyseksponeringen, og PowerCase, som gir ekstra batterikapasitet til lange opptak. Med Beacon, som kan utstyres med en Joystick, oppnår du forbedret sporingsnøyaktighet og mer direkte kontroll over dronens bevegelser. Beacon og Joystick er utformet for å holde mobiltelefonen i midten slik at du kan bruke det som en stor skjerm når du flyr, og lar deg bruke dronen mer som en tradisjonell drone med sterkt utvidet rekkevidde.
HOVERAir X1 Pro vs. HOVERAir X1 ProMax
HOVERAir X1 Pro skiller seg fra X1 Promax primært gjennom kameraspesifikasjoner og lagringskapasitet. X1 ProMax er utstyrt med en større 1/1.3-tommers CMOS-sensor, og kan levere opptak i 8K-oppløsning mens X1 Pro tar opp i 4K. I tillegg kan X1 ProMax ta opp flere frames per second (fps), noe som gjør det lettere å redigere video i etterkant om du ønsker sakte film.
Videre tilbyr X1 ProMax-modellen 64 GB intern lagring, noe som er dobbelt så mye som X1 Pro, og dette gjør det enklere å håndtere store videoopptak uten behov for eksterne minnekort umiddelbart.
Pris på HOVERAir X1 Pro starter på 499 USD, mens prisen på HOVERAir X1 ProMax starter på 699 USD. I tillegg kommer norsk MVA på 25%, og forenklet tollgebyr på rundt 250 kr.
Oversikten under viser en HOVERAir X1 Pro og HOVERAir X1 ProMax:
- Kameraoppgradering: ProMax har et 8K-kamera med en 1/1.3” CMOS-sensor og 14 stopp dynamisk rekkevidde. Dette gir fire ganger flere piksler enn 4K og mulighet for 4K-opptak ved 120 bilder per sekund. ProMax tillater også bilder i RAW-format og støtte for video HDR med 10-bit HLG.
- Forbedret stabilisering: ProMax inkluderer en ekstra visuell sensor for økt sikkerhet og kollisjonsdeteksjon.
- Utvidet synsfelt: ProMax har en linse med 107° synsfelt, sammenlignet med X1 Pros 104°, som gir bredere perspektiver.
- Ytelse: ProMax har forbedret aerodynamisk design, noe som gir bedre hastighet og presisjon.
Spesifikasjoner | HOVERAir X1 Pro | HOVERAir X1 ProMax |
---|---|---|
Vekt | 191,5 gram | 192,5 gram |
Dimensjoner (Sammenslått) | 105 x 149 x 34 mm | 105 x 149 x 34 mm |
Dimensjoner (Utfoldet) | 173 x 149 x 39 mm | 173 x 149 x 39 mm |
Videooppløsning (Horisintal) | 4K ved 60fps 1080p ved 120fps | 8K ved 60fps 4K ved 120fps (10-bit HLG) |
Videooppløsning (Vertikal) | 2,7K ved 60fps 1080p ved 120fps | 4K ved 30fps 2,7K ved 60fps (10-bit HLG) |
Videooppløsning slow-motion | 1080p ved 120fps | 4K ved 120fps |
Maks video bitrate | 100 Mbps | 160 Mbps |
Bildeoppløsning | 12MP | 48MP / 12MP |
Gimbal | 2-akset | 2-akset |
Bildestabilisering | Elektronisk (EIS) og horisontutjevning (HL) | Elektronisk (EIS) og horisontutjevning (HL) |
Synsfelt (FOV) | 104 grader | 107 grader |
Batterikapasitet | 1920 mAh Smart Battery | 1920 mAh Thermo Smart Battery |
Maks flytid | 16 minutter | 16 minutter |
Intern lagring | 32 GB | 64 GB |
Kollisjonsdeteksjon | Aktiv rear-side proximity-sensor | Vision-based rear-side detection |
Vindmotstand | Nivå 5 (10,7 m/s) | Nivå 5 (10,7 m/s) |
Maksimal følgehastighet | 42 km/t (60 km/t i korte perioder) | 42 km/t (60 km/t i korte perioder) |
Overføringsavstand | Telefonapp: opptil 500 m; Beacon: opptil 1 km | Telefonapp: opptil 500 m; Beacon: opptil 1 km |
Pris | $499 | $699 |
Det kan være fristende å tenke at X1 ProMax er det beste valget ettersom den tilbyr høyere oppløsning og bedre kollisjonssensorer, men etter å ha testet X1 Pro, så nøler jeg ikke meg å anbefale denne til hvem som helst som er på utkikk etter en kraftig, enkel og brukervennlig drone med høy kvalitet på video og foto. Dette har blitt min faste følgeparter, og jeg har testet mye forskjellig kamerautstyr. Til info har jeg også DJI Mini 4 Pro, men denne blir sjeldent med på tur ettersom den både tar mere plass, og mest avgjørende; det tar mye lenger tid å få den på vingene.
To andre alternativer er DJI Neo (testet her), og DJI Flip (testet her). Førstnevnte er en rimelig og moro drone som produserer video og bilder i helt ok kvalitet, og som er så enkel i bruk at alle kan fly den. I tillegg er prisen så lav (2490 kr) at den blir mer tilgjengelig for alle. DJI Flip er også enkel i bruk, men byr på mer krefter, og forener egentlig kvaliteten fra en mer proff drone med et enkelt sammenleggbart design med integrerte propellbeskyttere.
Et siste tips
Dette tipset kan virkelig være genialt om du planlegger å bruke dronen en del. Svært få innbo- eller reiserforsikringer dekker skade på drone, men du kan fint kjøpe droneforsikring separat.
Coverdrone.com er en anerkjent aktør som tilbyr droneforsikring til alle typer droner, og med valgfri periode. Du registrerer deg på nettsiden, legger inn opplysninger om dronen, og får er prisoverslag. Dersom noe skulle skje dronen, vil den enten repareres, eller du får kostnaden ved dronen tilbake.
Ettersom du betaler mva. og toll når du kjøper dronen fra USA, så anbefales det å legge til denne kostnaden i forsikringssummen. Da jeg forsikret HOVERAir X1 Basic Combo til en verdi på 6500 kr, så ble total forsikringssum for 12 måneder 450 kr.
Og til slutt.
Dersom du ønsker å bestille HOVERAir X1 Pro, så husk å velge «Norway» oppe til høyre på hjemmesiden til HOVERAir. I tillegg må du velge «NO» under «Country» i handlekurven.
HOVERAir X1 Pro
Product Name: HOVERAir X1 Pro
Brand: Zero Zero Robotics
Offer price: fra 499
Currency: USD
Konklusjon
HOVERAir X1 Pro er imponerende liten og imponerende kraftig. Til tross for det lille og lette formatet så flyr den både raskt og stabilt, og byr på unike følgefunksjoner som gjør at X1 Pro kan erstatte en god kameramann.
Det smarte designet gjør at dronen tåler mye juling, og kan både gå i bakken å kræsje inn i objekter og likevel fly fint videre. Og bildekvaliteten er nesten mer enn du kan forvente av en så liten sak.
For deg som ønsker en kompakt, brukervennlig og høykvalitets drone med god bildekvalitet, fleksibilitet mellom horisontal og vertikal filming, og enkle automatiserte funksjoner, så er HOVERAir X1 Pro et meget godt valg.
For deg som ønsker enda høyere oppløsning og avanserte funksjoner, er HOVERAir X1 ProMax et verdig alternativ.
Overall
Pros
- Ekstremt liten og lett.
- Meget god byggekvalitet.
- Enkel å fly. Klar på ca. 15 sekunder.
- Følgemodus er meget (!) god!
- Smarte og velfungerende flymoduser.
- 4K video med 60 fps med høy kvalitet.
- Mulighet for både horisontal og vertikal filming/fotografering.
- God bildestabilisering. Holder horisonten i vater.
- Kan flys helt uten ekstern kontroll.
- Fungerer også med ekstern kontroll.
- Høy topphastighet.
- Gir mulighet til å ta opp lyd.
- Tåler mye juling.
- Synkroniserer sømløst med både Android og iOS.
Cons
- Begrenset batteritid.
- Kollisjonssensorene fungerer kun ved svært lav hastighet.
- Kort levetid på batteriene (100 sykluser).
- Høy pris for tilbehør.