Test: Gemini DUO 2200-R Multisport

12. november, 2023 (oppdatert 3. april 2024)

Featured image for “Test: Gemini DUO 2200-R Multisport”

Gemini er kanskje først og fremst kjent for å lage sykkellykter, men Gemini DUO 2200-R Multisport viser at de er i stand til mye mer. Denne lykta imponerer.

Om du er på utkikk etter en kraftig multisportlykt, så bør du ta deg tid til å lese dette. Gemini DUO 2200-R Multisport krysser nemlig av på sjekklisten for nesten samtlige egenskaper som kreves for en kraftig kvalitetslykt. Selv om det koster.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Gemini DUO 2200-R Multisport – når bra blir bedre

Det er mange år siden undertegnede testet den første DUO-modellen. Den gang var lysstyrken på 1500 lumen og LED lampene var av en helt annen kvalitet. Likevel, den lykta lyste opp verden mer enn noe annet. Nå er lykta oppgradert til hele 2200 lumen, i tillegg til en rekke andre forbedringer.

Du trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at Gemini DUO 2200-R Multisport kan varte opp med solide 2200 lumen. Sammenlignet med sin forgjenger har den også fått et redesignet lyktehus som sørger for lavere vekt, redusert varmegang og en jevnere og rundere lyskjegle. Med tanke på at dette er en multisportlykt og gjerne benyttes på hodet, så er den lavere vekten absolutt velkommen.

Den forbedrede lyskjeglen merkes også, og det er tydelig at Gemini har klart å eliminere lyslekkasjen ut til sidene. Gemini hevder selv at dette fører til en økning fra 15 til 25 grader i lyskjeglen, og en jevnere belysning uten synlige dødpunkter. Om du løper på vei eller jevn underlag, så er ikke dette av stor betydning, men det er når du kommer i terrenget at du virkelig ser forskjellen.


Imponerende batteritid

Det er ikke bare lyktehodet som er nytt på Gemini DUO 2200-R Multisport, for Gemini har også oppgradert batteriet. Som tidligere er det mulig å koble til batterier i ulike størrelse (kjøpes som tilbehør), men det medfølgende batteriet er en meget godt kompromiss mellom lav vekt, kompakt form og lang levetid. DUO 2200-R Multisport benytter et nytt 30Wh 2-cells Li-Ion oppladbart batteri på 4000 mAh. Vekten stopper på 190 gram.


Batteriet leverer nok kraft til å holde liv i lykta i 2 timer på maks styrke og opptil 22 timer på det svakeste lysnivået. Det skal sies at det er sjelden du kommer til å bruke det svakeste lyset over så lang tid, men det er imponerende hva batteriet er i stand til.

En annen fordel med det nye 30Wh batteriet, er at det har en reversibel UCB-C port som kan brukes til å lade andre enheter som mobilen, sykkelcomputeren, eller noe annet du skulle ønske å lade på farta. Det har også en praktisk lys-indikator som viser hvor mye strøm det er igjen til enhver tid. Ladetid er ca. 3 timer med en 10W lader.


Fester

Selve lykta er enkel å feste enten det er på sykkelramma, på hjelmen eller på hodet. Det følger med en et styrefeste og flere størrelser med o-ringer som gjør lykta enkel å tilpasse til ulike rammetykkelser. Det medfølger også et feste for å montere lykta på en sykkelhjelm, og ikke minst et hodebånd som gjør det lettvint å benytte lykta som hodelykt.

Ettersom Gemini DUO 2200-R Multisport ikke har innebygd batteri i selve lykta, er du avhengig av å feste batteriet et eller annet sted på sykkelen, hodet, hjelmen eller oppbevare det i en jakkelomme. Å feste batteriet på sykkelen går egentlig ganske lett. Batteriet kobles til lykta via en kort ledning, og festes rundt ramma ved hjelp av en kraftig borrelås. Skal du primært bruke lykta på sykkelen, så vil ikke lengden på kabelen være noe problem. Dersom du skal bruke den som hodelykt, vil det derimot være en fordel å kjøpe en forlengelseskabel.

Lengden på den medfølgende kabelen er kun 42 cm, og den blir rett og slett litt kort dersom du ønsker å oppbevare lykta i en jakkelomme, eller i topplokket på sekken. Forlengelseskabelen gir deg ytterligere 80 cm spillerom og gjør det lettere å oppbevare batteriet trygt og varmt i en lomme. Dessverre krever det at du må ut med ytterligere 229 kr…


Lysstyrke og lumen

Jeg har allerede nevnt at Gemini DUO 2200-R Multisport kommer med 2200 lumen, og her snakker vi virkelige lumen. Hvordan lumen måles, har dessverre vært litt så som så. Gemini måler lumenverdier i henhold til ANSI FL1 STANDARD der målingen starter 30 sekunder etter at lampen er slått på. ANSI FL1 STANDARD-en er den første internasjonale standarden for bærbar belysning, og gjør det enkelte for forbrukeren å sammenligne forskjeller mellom ulike typer bærbar belysning som lommelykter, håndlykter og hodelykter. Når Gemini skriver «2200 lumen på maks styrke», så er med andre ord realistiske verdier.

Rett fra eska er Gemini DUO 2200-R Multisport innstilt til fire ulike lysstyrker, men disse kan tilpasses etter eget ønske. Lysstyrken ved fabrikkinnstillinger er som følger:

  • Lav: 20% – 440 lumen
  • Middels: 60% – 660 lumen
  • Høy: 100% – 2200 lumen
  • Blink – 700 lumen

Ved hjelp av den ene knappen på baksiden av lyktehodet, kan du tilpasse hver enkelt lysmodus etter eget ønske. Du kan velge mellom ti ulike lysstyrker, og dermed forlenge batteritiden ganske kraftig. Tabellen under viser hvordan batteritiden øker takt med redusert lysstyrke. (Lystidene gjelder for det medfølgende 30Wh batteriet).

LysstyrkeLevetid
100%2t 00m
90%2t 20m
80%2t 40m
70%3t 10m
60%3t 40m
50%4t 30m
40%5t 30m
30%7t 20m
20%11t 00m
10%22t 00m

Å tilpasse et lysnivå/dimmetrinn gjøres ved å holde knappen inne i 3 sekunder slik at lykta skrur seg av, før du trykker X antall ganger for å nå et ønsket trinn. Fra 10% til 50% må du trykke fire fanger etter at lykten har slått seg på. Hvorfor fire? Fordi lykten starter på 10% og øker med 10% for hver trykk. Ved å holde knappen inne i 3 nye sekunder, vil den nye lysstyrken bli lagret.

Du kan med andre ord få svært lang batteritid ut av det lille batteriet dersom du ønsker det. Hvor mye lys du trenger vil avhenge av personlig ønske, hva slags aktivitet du driver med, terreng du beveger deg i, og ikke minst vær. Å kjøre på med 100% lysstyrke i kraftig snøvær, fører bare til at du blender deg selv. Her vil faktisk en lavere lysstyrke fungere bedre.

Det er heller ingen vits i å bruke full lysstyrke på jevnt og fint underlag som en skogsbilvei dersom du benytter lykta til løping eller fotturer. Her kommer du langt med 30%. Skal du derimot bruke lykta til sykling, så kommer det kraftige lyset til sin rett. Å sette seg på sykkelen å suse av sted i mørket med et så kraftig lys som 2200 lumen gir, føles rett og slett både betryggende og fritt.

Gemini DUO 2200-R Multisport leverer så det holder når det kommer til lysstyrke, og det er egentlig ingenting negativt å trekke frem. Med Gemini DUO 2200-R Multisport sine 2200 lumen, kan du på en enkel måte gjøre natt til dag.


Ta kontroll fra styret

En egenskap du vil sette stor pris på er den medfølgende fjernkontrollen/trådløse bryteren som kan brukes til å styre Gemini DUO 2200-R Multisport. Bryteren er liten, lett og kan festes på sykkelstyret eller bæres løst i lomma. Den største nytten er uten tvil under sykling ettersom du slipper å ta hendene av styret, og enkelt og greit kan trykke på de to knappene for å justere lysstyrken underveis mens du sykler.

Den ene knappen lar deg enkelt veksle mellom de ulike lysmodusene, samt skru av lampa, mens den andre bryteren gjør det mulig å dempe lyset midlertidig ved å holde den inne. Merk at denne funksjonen bare er tilgjengelig for de to kraftigste lysnivåene. Er det noe som mangler, så er det en indikator som viser hvilken lysstyrke som benyttes til enhver tid. Øynene vender seg raskt til et nytt lysnivå, og det er lett å gå i surr hvilken lysstyrke du faktisk benytter til enhver tid.

Ønsker du en alternativ lykt som gir deg mulighet til å mikse og matche mellom lyktehoder med ulike lysstyrke, samt forskjellig størrelse på batteriene, så er Silva Free 1200 (testet her) en meget imponerende lykt.


Konklusjon

Gemini DUO 2200-R Multisport

Navn: Gemini DUO 2200-R Multisport
Leverandør: Gemini
Pris: 2599 kr

0%
Gemini DUO 2200-R Multisport

Skal du først ha en kraftig multisportlykt du kan bruke til alt fra sykling, løping, friluftsliv og skikjøring, så er Gemini DUO 2200-R Multisport et godt valg. Her får du lysstyrke som tar deg trygt gjennom den svarteste skauen, de mørkeste toppturene, og de mest bortgjemte og forlatte stiene.

Den praktiske fjernkontrollen som kan festes på sykkelstyret, eller et annet sted du må ønske, gjør betjeningen av hodelykten svært lettvint, og de ulike festene utvider bruksområder ytterligere.

For dagene der du virkelig trenger lys, så er Gemini DUO 2200-R Multisport et trygt alternativ.


Fordeler

  • Svært kraftig lys.
  • Bred lyskjegle/god lysspredning.
  • Stort batteri som også fungerer som en powerbank.
  • Praktiske fester som utvider bruksområdet.
  • Fjernkontroll gjør betjeningen enkel.

Ulemper

  • Litt kort ledning mellom lykt og batteri.


Del gjerne:

Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)”
9. april 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l (2024-modell)

Blue Ice Yagi 35l tar det beste fra sin suksessrike forgjenger, justerer og forbedrer der det trengs, og leverer en skisekk som virkelig byr på høy kvalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22”
25. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 22 / Osprey Talon Earth 22

Osprey Talon 22 er kongen av dagstursekker og «løpe- sykle til jobbsekker». Talon 22 er komfortabel, lett, solid, og rommer langt mer enn du tror.
Les mer
Featured image for “Test: Zeiss Victory Pocket 10×25”
24. mars 2024 | Annet

Test: Zeiss Victory Pocket 10×25

Zeiss Victory Pocket 10×25 tar lommekikkerten til et nytt nivå der både kvalitet og design gjør den langt mer attraktiv enn kompaktkikkerter flest.
Les mer
Featured image for “Test: Julbo Ultimate REACTIV”
23. mars 2024 | Friluftsutstyr

Test: Julbo Ultimate REACTIV

Mørkt eller lyst? – Du bestemmer. Julbo Ultimate REACTIV tilpasser seg lysforholdene automatisk slik at alt du trenger å tenke på er å ha det moro.
Les mer
Featured image for “Test: Blue Ice Yagi 35l”
25. februar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Blue Ice Yagi 35l

Blue Ice Yagi 35l er resultatet av en kompisgjeng med klatrere, skikjørere og alpinister, som gikk sammen for å lage produktene som erfarne brukere leter etter.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Talon 11”
22. januar 2024 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Talon 11

Osprey Talon 11 står frem som en juvel blant jungelen av lette og praktisk tur- og løpesekker. Dette sekken leverer på det meste, og kan brukes til nesten alt.
Les mer
Featured image for “Test: Gemini DUO 2200-R Multisport”
12. november 2023 | Friluftsutstyr

Test: Gemini DUO 2200-R Multisport

Gemini er kanskje først og fremst kjent for å lage sykkellykter, men Gemini DUO 2200-R Multisport viser at de er i stand til mye mer. Denne lykta imponerer.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Free 1200 S”
1. november 2023 | Friluftsutstyr

Test: Silva Free 1200 S

Silva Free 1200 S imponerer med et innovativt design, smarte funksjoner, kraftig lys, god batteritid, og uendelige muligheter for å tilpasse lykten.
Les mer
Featured image for “Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid”
30. oktober 2023 | Friluftsutstyr

Test: Silva Trail Runner Free 2 Hybrid

Silva Trail Runner Free 2 er hodelykten for deg som ønsker en lett og kompakt hodelykt med kraftig lys uten å måtte tenke på ledninger.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro”
17. oktober 2023 | Friluftsutstyr

Test: Salomon Adv Skin og Sense Pro

Salomon Sense Pro og Adv Skin lar deg ta med både drikke, næring, telefon, m.m. uten å begrense frihetsfølelsen som en større vest eller sekk.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32”
14. oktober 2023 | Friluftsutstyr

Test: Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32

Leter du etter en av de råeste, mest fullspekkede og kanskje mest justerbare og komfortable dagstursekkene på markedet? Hils på Osprey UNLTD Hike AntiGravity 32.
Les mer
Featured image for “Test: Osprey Atmos AG LT 65”
24. september 2023 | Friluftsutstyr

Test: Osprey Atmos AG LT 65

Jakter du den «ultimate» lettvekts sekken for lange turer der komfort er like viktig som god plass? Osprey Atmos AG LT 65 og Aura AG LT 65 kan være løsningen.
Les mer