En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse

7. november, 2023 (oppdatert 7. november 2023)
Featured image for “En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse”

Klar for å teste deg selv på det som regnes som «verdens hardeste konkurranse»? I så fall bør du forberede deg godt, for dette er ikke for pyser!

Hva er Ironman?

Ironman Triathlon er en av de mest prestisjetunge og krevende konkurransene innen langdistanse triatlon, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,2 km løping, utført i den rekkefølgen, uten pauser. Konkurransen ble først avholdt på Hawaii i 1978, og ble grunnlagt av John Collins, en amerikansk marineoffiser som ønsket å finne ut hvilken type idrettsutøvere som var de beste: svømmere, syklister eller løpere.

Collins mente at å kombinere de tre disiplinene ville være den ultimate utfordringen for idrettsutøvere, og han inspirerte til den første konkurransen ved å samle sammen noen av de beste utøverne i de tre idrettene på Hawaii for å konkurrere mot hverandre. 

Øl og idrett?
Navnet «Ironman» stammer fra en reklamekampanje for et lokal ølbryggeri, og navnet Ironman Triathlon har i ettertid blitt synonymt med selve konkurransen (+ en viss superhelt).


Hvem eier Ironman?

Ironman-konkurransen eies av World Triathlon Corporation (WTC), som er en del av Dalian Wanda Group, et kinesisk konglomerat. WTC kjøpte rettighetene til Ironman fra den opprinnelige skaperen, John Collins, i 1989. Siden den gang har WTC utvidet Ironman-merket til å omfatte en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer over hele verden.

En annen aktør som har vært med å forme Ironman konkurransen, er den amerikanske mediekonglomeratet Advance Publications. Advance Publications eier en rekke aviser, magasiner, bokforlag og digitale medieplattformer, inkludert Conde Nast Publications, som eier magasiner som Vogue, GQ og Vanity Fair. Advance Publications eide tidligere en stor andel av WTC, og hadde dermed en betydelig innflytelse på Ironman-konkurransene. I 2015 solgte imidlertid Advance Publications sin andel av WTC til kinesiske Dalian Wanda Group, og WTC har siden vært en del av denne gruppen.

Under ledelse av WTC har Ironman Triathlon blitt en av de mest populære og anerkjente konkurransene innen triatlon og utholdenhetsidrett. Ironman-konkurransene har en enorm tilhengerskare blant både idrettsutøvere og tilskuere over hele verden, og konkurransene tiltrekker seg ofte noen av de mest talentfulle og hardtarbeidende idrettsutøverne fra ulike deler av verden.


Ironman omfatter mange konkurranser

WTC har utvidet Ironman-merket til å omfatte en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer, inkludert Ironman 70.3, som er en kortere versjon av Ironman-konkurransen med halve distansene, og Ironman World Championship, som er den mest prestisjetunge og krevende av alle Ironman-konkurransene og avholdes hvert år på Hawaii.

Ironman Triathlon har også blitt en plattform for veldedighetsarbeid, og mange deltagere bruker konkurransene til å samle inn penger til ulike veldedige organisasjoner og formål. Ironman Foundation er en egen organisasjon som er opprettet av WTC for å støtte veldedige formål og samfunnsprosjekter over hele verden, og har samlet inn millioner av dollar til gode formål gjennom årene.

Kort oppsummert

Sammenfattende kan man si at Ironman Triathlon har en stolt historie og er en av de mest utfordrende og anerkjente konkurransene i verden. Gjennom årene har konkurransen utviklet seg og blitt en plattform for idrettsprestasjoner, personlig utfordring og veldedighet, og det er ikke overraskende at den tiltrekker seg så mange tilskuere og deltakere fra hele verden.

Om du derimot ble overbevist om at ditt neste treningsmål skal være en Ironman, er et annet spørsmål. En god start kan uansett være å melde deg på et litt kortere triatlon.

Ironman

Fakta om Ironman

 1. Ironman Triathlon ble opprinnelig opprettet som en utfordring mellom svømmere, syklister og løpere for å avgjøre hvilken idrettsutøver som var den mest allsidige.
 2. Den første Ironman Triathlon ble avholdt på Hawaii i 1978, og bestod av en 3,8 km svømmetur, 180 km sykling og 42,2 km løping.
 3. Den første vinneren av Ironman Hawaii var Gordon Haller i 1978.
 4. Eleanor Lynette Lemaire (Lyn) var den første kvinnen som fullførte Ironman Hawaii, i 1979
 5. Ironman World Championship har vært avholdt på Hawaii hvert år siden 1978, og det er den mest prestisjetunge av alle Ironman-konkurransene.
 6. Ironman-konkurranser finner sted i over 50 land over hele verden, og tiltrekker seg deltakere og tilskuere fra hele verden.
 7. Ironman-konkurransene krever mye av utøverne, både fysisk og mentalt, og det sies at mange deltakere får en følelse av å ha overvunnet seg selv etter å ha fullført en Ironman-konkurranse.
 8. Ironman Triathlon har en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer som inkluderer Ironman 70.3, Ironman 5150 og Ironman World Championship.
 9. Ironman-konkurransene er kjent for å være ekstremt krevende, og utøverne må trene i måneder og år for å kunne fullføre en konkurranse.
 10. Ironman World Championship på Hawaii har en av de mest ikoniske konkurranserutene i idrett, og inkluderer en svømmetur i havet, sykling langs en høy trafikkert motorvei og en løype som går gjennom lava feltet på vulkanen Kilauea.
 11. 2023 ble året der en egen Hawaii Ironman World Championship ble arrangert utelukkende for kvinner. Tidligere hadde kvinner og menn konkurrert sammen. Vinneren ble britiske Lucy Charles-Barclay.
 12. Ironman-konkurransene har blitt en plattform for veldedighetsarbeid, og utøvere har samlet inn millioner av dollar til gode formål gjennom Ironman Foundation.
 13. Ironman-konkurransene har produsert en rekke legendariske idrettsutøvere som Mark Allen, Dave Scott, Paula Newby-Fraser og Chrissie Wellington, som har dominert sporten gjennom årene.

Oversikt over de største Ironman konkurransene

Ironman-konkurransene varierer i størrelse og popularitet, men noen av de mest populære og største konkurransene inkluderer:

 1. Ironman World Championship på Hawaii: Den mest prestisjetunge og kjente Ironman-konkurransen, og tiltrekker seg de mest talentfulle og hardtarbeidende idrettsutøverne fra hele verden.
 2. Ironman European Championship i Frankfurt: Den største Ironman-konkurransen i Europa, og er kjent for sin utfordrende rute og spektakulære atmosfære.
 3. Ironman Lake Placid i USA: En av de eldste og mest populære Ironman-konkurransene i USA, og tiltrekker seg tusenvis av deltakere og tilskuere hvert år.
 4. Ironman Arizona i USA: En populær Ironman-konkurranse i Arizona, og har en relativt flat rute som gjør det til en attraktiv konkurranse for både profesjonelle og amatører.
 5. Ironman Australia i Port Macquarie: En av de største Ironman-konkurransene i Australia, og tiltrekker seg deltakere fra hele verden som ønsker å oppleve den vakre australske kysten.

Det er også verdt å merke seg at Ironman 70.3-konkurransene, som er kortere versjoner av Ironman-konkurransene med halve distansene, også er populære og tiltrekker seg et bredt spekter av deltakere og tilskuere over hele verden. Ironman 70.3 World Championship, som avholdes hvert år i forskjellige deler av verden, er også en populær konkurranse som tiltrekker seg noen av de beste utøverne innen triatlon.

Ironman
Venter på start. Skal du delta på et Ironman, må du være forberedt på en lang og tøff dag. Foto: Image by AliceEdmonds from Pixabay

Norseman Xtreme Triathlon

Den kanskje mest kjente triatlon konkurransen for oss nordmenn, er Norseman Xtreme Triathlon.

Norseman Xtreme Triathlon er en av de mest utfordrende triatlonkonkurransene i verden, og den eneste fulldistanse Ironman-triatlonen i Norge. Konkurransen ble grunnlagt i 2003 og avholdes årlig i august. Konkurransen starter i Hardangerfjorden i vestlige Norge, og avsluttes ved Gaustatoppen, et fjell i Telemark, etter en svømmetur på 3,8 km, sykling på 180 km og en maratonløp på 42,2 km.

Norseman er kjent for sin utfordrende rute, som inkluderer tøffe klatreetapper og dramatisk naturskjønnhet, og har blitt en populær konkurranse blant triatlonutøvere fra hele verden. På grunn av den krevende og utfordrende naturen til konkurransen, er det begrenset antall deltakere som får lov til å delta, og utøverne må kvalifisere seg for å kunne delta.

Norseman Xtreme Triathlon er ikke en offisiell Ironman-konkurranse, men den har blitt anerkjent som en av de mest krevende triatlonkonkurransene i verden og tiltrekker seg noen av de mest hardtarbeidende og dedikerte triatlonutøverne. Konkurransen er også kjent for sin unike atmosfære og for å tilby deltakerne en unik og utfordrende opplevelse i en vakker norsk natur.


Rekorder og raskeste tider

Her er noen av de raskeste tidene som er oppnådd i forskjellige Ironman Triathlon-konkurranser rundt om i verden:

Ironman World Championship (Hawaii):

 • Mannlig: Jan Frodeno fra Tyskland med en tid på 7 timer, 51 minutter og 13 sekunder i 2019.
 • Kvinnelig: Lucy Charles-Barclay fra Storbrittania med en tid på 8 timer, 24 minutter og 31 sekunder i 2023.

Ironman European Championship (Frankfurt):

 • Mannlig: Sebastian Kienle fra Tyskland med en tid på 7 timer, 41 minutter og 42 sekunder i 2018.
 • Kvinnelig: Chrissie Wellington fra Storbritannia med en tid på 8 timer, 18 minutter og 13 sekunder i 2011.

Ironman Australia (Port Macquarie):

 • Mannlig: Craig Alexander fra Australia med en tid på 7 timer, 57 minutter og 44 sekunder i 2011.
 • Kvinnelig: Rebekah Keat fra Australia med en tid på 8 timer, 39 minutter og 25 sekunder i 2009.

Ironman Arizona:

 • Mannlig: Lionel Sanders fra Canada med en tid på 7 timer, 44 minutter og 29 sekunder i 2016.
 • Kvinnelig: Meredith Kessler fra USA med en tid på 8 timer, 48 minutter og 23 sekunder i 2011.

Det er verdt å merke seg at disse tidene kan variere fra år til år, og at det ikke alltid er like forhold og ruter i forskjellige konkurranser, slik at tidene ikke kan sammenlignes direkte. Det er likevel imponerende prestasjoner som krever år med hardt arbeid, dedikasjon og trening for å kunne oppnå.


Kilder

1. Forsidebilde: anecaroline – stock.adobe.com
2. Bilde 3: Image by AliceEdmonds from Pixabay


Del gjerne:

Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch

Enten du liker å gå på tur, sykle, løpe, klatre, eller bare nyte naturen, her er 10 anbefalte apper som…
Featured image for “Nyhet: COROS PACE 3 Eliud Kipchoge Edition”

Nyhet: COROS PACE 3 Eliud Kipchoge Edition

COROS lanserer en begrenset utgave av sin populære budsjettvennlig pulsklokke PACE 3. Her er COROS PACE 3 Eliud Kipchoge Edition.…
Featured image for “Giga-oppdatering gir COROS-klokker HRV-måling m.m.”

Giga-oppdatering gir COROS-klokker HRV-måling m.m.

COROS har lansert en stor programvareoppdatering som blant annet gir tilgang til sving-for-sving personlig tilpasset maratonplan, HRV-måling, vær-widget, m.m..…
Featured image for “Nyhet: COROS APEX 2 Pro Gobi”

Nyhet: COROS APEX 2 Pro Gobi

COROS har lansert en «limited edition» av deres toppmodell COROS APEX 2 Pro. Her er det du må vite om…
Featured image for “En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse”

En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse

Klar for å teste deg selv på det som regnes som «verdens hardeste konkurranse»? I så fall bør du forberede…
Featured image for “10 grunner til å velge Polar Pacer Pro”

10 grunner til å velge Polar Pacer Pro

Polar Pacer Pro er en av Polar sine best utstyrte pulsklokker og har i tillegg en relativt lav pris. Her…
Featured image for “Garmin Forerunner får nye funksjoner i beta oppdatering”

Garmin Forerunner får nye funksjoner i beta oppdatering

En ny stor beta oppdatering til flere Forerunner-modeller bringer med seg registrering av høneblund, forbedret Body Battery, Red Shift modus,…
Featured image for “Garmin Venu 3 får hudtemperatur sporing i ny oppdatering”

Garmin Venu 3 får hudtemperatur sporing i ny oppdatering

Garmin har offentliggjort en beta programvare som åpner for å spore hudtemperatur med Garmin Venus 3/3S. Her er det du…
Featured image for “Garmin med nye funksjoner for Fenix 7/7 Pro, epix/epix Pro, m.m.”

Garmin med nye funksjoner for Fenix 7/7 Pro, epix/epix Pro, m.m.

Garmin har lansert den første store betaprogramvaren for fjerde kvartal. Her er det som er nytt for Fenix 7-familien, epix-familien…
Featured image for “Nyhet: COROS APEX 2 Dusty Pink”

Nyhet: COROS APEX 2 Dusty Pink

COROS har lansert APEX 2 Dusty Pink – en spesialutgave av den populære APEX 2 som ble lansert høsten 2022.…
Featured image for “EKG-måling er nå tilgjengelig på flere Garmin-klokker. Men kun i USA…”

EKG-måling er nå tilgjengelig på flere Garmin-klokker. Men kun i USA…

Garmin har lansert EKG-appen til flere av selskapets mest populære modeller. Men foreløpig er det begrenset til klokker i USA.…
Featured image for “Nyhet: Suunto Race og Suunto Wing”

Nyhet: Suunto Race og Suunto Wing

Suunto har helt uventet lansert to nye produkter; sportsklokken Suunto Race og de trådløse hodetelefonene Suunto Wing. Her er det…
Featured image for “Nyhet: Polar Vantage V3”

Nyhet: Polar Vantage V3

Polar har dratt sløret av sin råeste multisportklokke gjennom dets 45 år lange historie – Polar Vantage V3. Og her…
Featured image for “Nyhet: Google Pixel Watch 2”

Nyhet: Google Pixel Watch 2

Google har lansert Google Pixel Watch 2. Klokken forener alt det gode fra Google sitt økosystem med Fitbit sin omfattende…
Featured image for “Trikset som gjør Samsung Galaxy Watch 6 raskere”

Trikset som gjør Samsung Galaxy Watch 6 raskere

Opplever du at Samsung Galaxy Watch-klokken din ikke er så raskt som du forventer? Dette enkle trikset kan gjøre at…
Featured image for “Nyhet: Fitbit Charge 6”

Nyhet: Fitbit Charge 6

Fitbit har lansert en oppdatert utgave av sin populære aktivitetsmåler. Fitbit Charge 6 bygger på den gode gamle Charge 5,…
Featured image for “Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering”

Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering

Sliter du med at klokken ikke registrer pulsen via den innebygde pulssensoren på grunn av tatoveringer? Dette enkle trikset kan…
Featured image for “Nyhet: Garmin Vivoactive 5”

Nyhet: Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 gir deg selskapets mest etterspurte funksjoner for helse- og aktivitetssporing kombinert med nyttige treningsfunksjoner til en lavere…