En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse

7. november, 2023 (oppdatert 7. november 2023)

Featured image for “En kort historie om Ironman – verdens tøffeste konkurranse”

Klar for å teste deg selv på det som regnes som «verdens hardeste konkurranse»? I så fall bør du forberede deg godt, for dette er ikke for pyser!

Hva er Ironman?

Ironman Triathlon er en av de mest prestisjetunge og krevende konkurransene innen langdistanse triatlon, som består av 3,86 km svømming, 180,25 km sykling og 42,2 km løping, utført i den rekkefølgen, uten pauser. Konkurransen ble først avholdt på Hawaii i 1978, og ble grunnlagt av John Collins, en amerikansk marineoffiser som ønsket å finne ut hvilken type idrettsutøvere som var de beste: svømmere, syklister eller løpere.

Collins mente at å kombinere de tre disiplinene ville være den ultimate utfordringen for idrettsutøvere, og han inspirerte til den første konkurransen ved å samle sammen noen av de beste utøverne i de tre idrettene på Hawaii for å konkurrere mot hverandre. 

Øl og idrett?
Navnet «Ironman» stammer fra en reklamekampanje for et lokal ølbryggeri, og navnet Ironman Triathlon har i ettertid blitt synonymt med selve konkurransen (+ en viss superhelt).


Hvem eier Ironman?

Ironman-konkurransen eies av World Triathlon Corporation (WTC), som er en del av Dalian Wanda Group, et kinesisk konglomerat. WTC kjøpte rettighetene til Ironman fra den opprinnelige skaperen, John Collins, i 1989. Siden den gang har WTC utvidet Ironman-merket til å omfatte en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer over hele verden.

En annen aktør som har vært med å forme Ironman konkurransen, er den amerikanske mediekonglomeratet Advance Publications. Advance Publications eier en rekke aviser, magasiner, bokforlag og digitale medieplattformer, inkludert Conde Nast Publications, som eier magasiner som Vogue, GQ og Vanity Fair. Advance Publications eide tidligere en stor andel av WTC, og hadde dermed en betydelig innflytelse på Ironman-konkurransene. I 2015 solgte imidlertid Advance Publications sin andel av WTC til kinesiske Dalian Wanda Group, og WTC har siden vært en del av denne gruppen.

Under ledelse av WTC har Ironman Triathlon blitt en av de mest populære og anerkjente konkurransene innen triatlon og utholdenhetsidrett. Ironman-konkurransene har en enorm tilhengerskare blant både idrettsutøvere og tilskuere over hele verden, og konkurransene tiltrekker seg ofte noen av de mest talentfulle og hardtarbeidende idrettsutøverne fra ulike deler av verden.


Ironman omfatter mange konkurranser

WTC har utvidet Ironman-merket til å omfatte en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer, inkludert Ironman 70.3, som er en kortere versjon av Ironman-konkurransen med halve distansene, og Ironman World Championship, som er den mest prestisjetunge og krevende av alle Ironman-konkurransene og avholdes hvert år på Hawaii.

Ironman Triathlon har også blitt en plattform for veldedighetsarbeid, og mange deltagere bruker konkurransene til å samle inn penger til ulike veldedige organisasjoner og formål. Ironman Foundation er en egen organisasjon som er opprettet av WTC for å støtte veldedige formål og samfunnsprosjekter over hele verden, og har samlet inn millioner av dollar til gode formål gjennom årene.

Kort oppsummert

Sammenfattende kan man si at Ironman Triathlon har en stolt historie og er en av de mest utfordrende og anerkjente konkurransene i verden. Gjennom årene har konkurransen utviklet seg og blitt en plattform for idrettsprestasjoner, personlig utfordring og veldedighet, og det er ikke overraskende at den tiltrekker seg så mange tilskuere og deltakere fra hele verden.

Om du derimot ble overbevist om at ditt neste treningsmål skal være en Ironman, er et annet spørsmål. En god start kan uansett være å melde deg på et litt kortere triatlon.

Ironman

Fakta om Ironman

 1. Ironman Triathlon ble opprinnelig opprettet som en utfordring mellom svømmere, syklister og løpere for å avgjøre hvilken idrettsutøver som var den mest allsidige.
 2. Den første Ironman Triathlon ble avholdt på Hawaii i 1978, og bestod av en 3,8 km svømmetur, 180 km sykling og 42,2 km løping.
 3. Den første vinneren av Ironman Hawaii var Gordon Haller i 1978.
 4. Eleanor Lynette Lemaire (Lyn) var den første kvinnen som fullførte Ironman Hawaii, i 1979
 5. Ironman World Championship har vært avholdt på Hawaii hvert år siden 1978, og det er den mest prestisjetunge av alle Ironman-konkurransene.
 6. Ironman-konkurranser finner sted i over 50 land over hele verden, og tiltrekker seg deltakere og tilskuere fra hele verden.
 7. Ironman-konkurransene krever mye av utøverne, både fysisk og mentalt, og det sies at mange deltakere får en følelse av å ha overvunnet seg selv etter å ha fullført en Ironman-konkurranse.
 8. Ironman Triathlon har en rekke forskjellige konkurranser og arrangementer som inkluderer Ironman 70.3, Ironman 5150 og Ironman World Championship.
 9. Ironman-konkurransene er kjent for å være ekstremt krevende, og utøverne må trene i måneder og år for å kunne fullføre en konkurranse.
 10. Ironman World Championship på Hawaii har en av de mest ikoniske konkurranserutene i idrett, og inkluderer en svømmetur i havet, sykling langs en høy trafikkert motorvei og en løype som går gjennom lava feltet på vulkanen Kilauea.
 11. 2023 ble året der en egen Hawaii Ironman World Championship ble arrangert utelukkende for kvinner. Tidligere hadde kvinner og menn konkurrert sammen. Vinneren ble britiske Lucy Charles-Barclay.
 12. Ironman-konkurransene har blitt en plattform for veldedighetsarbeid, og utøvere har samlet inn millioner av dollar til gode formål gjennom Ironman Foundation.
 13. Ironman-konkurransene har produsert en rekke legendariske idrettsutøvere som Mark Allen, Dave Scott, Paula Newby-Fraser og Chrissie Wellington, som har dominert sporten gjennom årene.

Oversikt over de største Ironman konkurransene

Ironman-konkurransene varierer i størrelse og popularitet, men noen av de mest populære og største konkurransene inkluderer:

 1. Ironman World Championship på Hawaii: Den mest prestisjetunge og kjente Ironman-konkurransen, og tiltrekker seg de mest talentfulle og hardtarbeidende idrettsutøverne fra hele verden.
 2. Ironman European Championship i Frankfurt: Den største Ironman-konkurransen i Europa, og er kjent for sin utfordrende rute og spektakulære atmosfære.
 3. Ironman Lake Placid i USA: En av de eldste og mest populære Ironman-konkurransene i USA, og tiltrekker seg tusenvis av deltakere og tilskuere hvert år.
 4. Ironman Arizona i USA: En populær Ironman-konkurranse i Arizona, og har en relativt flat rute som gjør det til en attraktiv konkurranse for både profesjonelle og amatører.
 5. Ironman Australia i Port Macquarie: En av de største Ironman-konkurransene i Australia, og tiltrekker seg deltakere fra hele verden som ønsker å oppleve den vakre australske kysten.

Det er også verdt å merke seg at Ironman 70.3-konkurransene, som er kortere versjoner av Ironman-konkurransene med halve distansene, også er populære og tiltrekker seg et bredt spekter av deltakere og tilskuere over hele verden. Ironman 70.3 World Championship, som avholdes hvert år i forskjellige deler av verden, er også en populær konkurranse som tiltrekker seg noen av de beste utøverne innen triatlon.

Ironman
Venter på start. Skal du delta på et Ironman, må du være forberedt på en lang og tøff dag. Foto: Image by AliceEdmonds from Pixabay

Norseman Xtreme Triathlon

Den kanskje mest kjente triatlon konkurransen for oss nordmenn, er Norseman Xtreme Triathlon.

Norseman Xtreme Triathlon er en av de mest utfordrende triatlonkonkurransene i verden, og den eneste fulldistanse Ironman-triatlonen i Norge. Konkurransen ble grunnlagt i 2003 og avholdes årlig i august. Konkurransen starter i Hardangerfjorden i vestlige Norge, og avsluttes ved Gaustatoppen, et fjell i Telemark, etter en svømmetur på 3,8 km, sykling på 180 km og en maratonløp på 42,2 km.

Norseman er kjent for sin utfordrende rute, som inkluderer tøffe klatreetapper og dramatisk naturskjønnhet, og har blitt en populær konkurranse blant triatlonutøvere fra hele verden. På grunn av den krevende og utfordrende naturen til konkurransen, er det begrenset antall deltakere som får lov til å delta, og utøverne må kvalifisere seg for å kunne delta.

Norseman Xtreme Triathlon er ikke en offisiell Ironman-konkurranse, men den har blitt anerkjent som en av de mest krevende triatlonkonkurransene i verden og tiltrekker seg noen av de mest hardtarbeidende og dedikerte triatlonutøverne. Konkurransen er også kjent for sin unike atmosfære og for å tilby deltakerne en unik og utfordrende opplevelse i en vakker norsk natur.


Rekorder og raskeste tider

Her er noen av de raskeste tidene som er oppnådd i forskjellige Ironman Triathlon-konkurranser rundt om i verden:

Ironman World Championship (Hawaii):

 • Mannlig: Jan Frodeno fra Tyskland med en tid på 7 timer, 51 minutter og 13 sekunder i 2019.
 • Kvinnelig: Lucy Charles-Barclay fra Storbrittania med en tid på 8 timer, 24 minutter og 31 sekunder i 2023.

Ironman European Championship (Frankfurt):

 • Mannlig: Sebastian Kienle fra Tyskland med en tid på 7 timer, 41 minutter og 42 sekunder i 2018.
 • Kvinnelig: Chrissie Wellington fra Storbritannia med en tid på 8 timer, 18 minutter og 13 sekunder i 2011.

Ironman Australia (Port Macquarie):

 • Mannlig: Craig Alexander fra Australia med en tid på 7 timer, 57 minutter og 44 sekunder i 2011.
 • Kvinnelig: Rebekah Keat fra Australia med en tid på 8 timer, 39 minutter og 25 sekunder i 2009.

Ironman Arizona:

 • Mannlig: Lionel Sanders fra Canada med en tid på 7 timer, 44 minutter og 29 sekunder i 2016.
 • Kvinnelig: Meredith Kessler fra USA med en tid på 8 timer, 48 minutter og 23 sekunder i 2011.

Det er verdt å merke seg at disse tidene kan variere fra år til år, og at det ikke alltid er like forhold og ruter i forskjellige konkurranser, slik at tidene ikke kan sammenlignes direkte. Det er likevel imponerende prestasjoner som krever år med hardt arbeid, dedikasjon og trening for å kunne oppnå.


Kilder

1. Forsidebilde: anecaroline – stock.adobe.com
2. Bilde 3: Image by AliceEdmonds from Pixabay


Del gjerne:

Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer
Featured image for “Nyhet: Huawei FreeClip”
27. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Huawei FreeClip

Huawei lanserer et helt nytt og unikt produkt som skal revolusjonere open-ear trådløse ørepropper. Her er Huawei FreeClip.
Les mer
Featured image for “Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!”
27. mars 2024 | Blogg

Oppdatering: Jabra Elite 10 og Elite 8 Active har blitt enda bedre!

To av selskapets beste trådløse ørepropper, Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active, har nå fått enda bedre støydemping, HearThrough og samtalekvalitet.
Les mer
Featured image for “COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen”
20. mars 2024 | Blogg

COROS inngår samarbeid med Jakob Ingebrigtsen

COROS Wearables har kunngjort et nytt samarbeid med olympisk mester Jakob Ingebrigtsen. Ingebrigtsen er nå en av mange verdenskjente atleter i COROS-familien.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Polar Grit X2 Pro”
20. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Polar Grit X2 Pro

Polar har lansert en ny flaggskipmodell – Polar Grit X2 Pro – deres desidert tøffeste pulsklokke gjennom selskapets 45 år lange historie.
Les mer
Featured image for “Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3”
18. mars 2024 | Blogg

Nyhet: Samsung Galaxy Fit 3

Samsung har annonsert sin nyeste og rimelige aktivitetsmåler – Samsung Galaxy Fit 3. Dette er en solid oppgradering fra forrige generasjon og et viktig produkt for selskapet.
Les mer
Featured image for “Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls”
11. mars 2024 | Blogg

Garmin oppdaterer til automatisk registrering av nedtrappingspuls

Garmin har i det stille oppdatert flere av sine klokker med automatisk registrering av nedtrappingspuls for enklere bruk, og bedre synlighet.
Les mer
Featured image for “Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!”
2. mars 2024 | Blogg

Samsung Galaxy Ring – Alt vi vet om smartringen til nå!

Smartringer har i løpet av få år blitt svært populære produkter, og endelig har Samsung avslørt deres første smartring – Samsung Galaxy Ring.
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer