Test: VJ Speedhiker

17. august, 2023 (oppdatert 16. desember 2023)

Featured image for “Test: VJ Speedhiker”

VJ SpeedHiker tar lekenheten og vekten fra en terrengsko, kombinerer det med stødigheten og beskyttelsen fra en fjellsko, og serverer en suveren allrounder.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

VJ – En kort historie

VJ er et finsk merke som ble grunnlagt i 1981 av Veikko Jantunen. Merket spesialiserer seg på å lage sko for orientering, terrengløping, hinderløp og vinterløping, og har som mål å tilby sko med høy kvalitet, komfort, grep og slitestyrke. Selskapet har vunnet flere priser og anerkjennelser for sine produkter, har blitt brukt av mange verdensmestere og olympiske medaljevinnere, og er det ene merket mange sverger til for optimalt grep.

Men selv om de er aller mest kjent for å produsere sko for ivrige terrengløpere, har de også en mer robust sko for røffere bruk året rundt. VJ SpeedHiker forener det beste fra den tradisjonelle terrengskoen og fjellskoen i en slagkraftig pakke som nesten ikke har minussider. Enten du er på jakt etter en lett fjellsko for gåturer i marka eller på fjellet, eller en kraftigere sko til å løpe/gå i vanskelig terreng der du trenger ekstra støtte, så vil VJ SpeedHiker innfri behovet.


VJ SpeedHiker – Gjennomført allrounder

VJ SpeedHiker er en lett og komfortabel sko designet for å takle ulike typer terreng. SpeedHiker har en pustende og slitesterk overdel, en støtdempende mellomsåle og et kraftig mønster på yttersålen som gir godt grep på vått og tørt underlag. Skoen passer for deg som liker å gå raskt i naturen, enten det er på stier, grusveier eller fjell. SpeedHiker har en kraftig tåbeskyttelse som beskytter skader på tærne ved støt mot steiner eller røtter, samt en full-lenge steinplate for ekstra beskyttelse/avlastning for fotbladene.


Solid og robust overdel

VJ er kjent for å bruke slitesterke materialer med lang levetid og har de siste årene økt fokuset på bærekraft og miljøvennlighet for å minimere miljøpåvirkningen i produksjonen. Overdelen på VJ SpeedHiker består av 100% resirkulert materiale og er laget i kraftig ripstop som tåler juling slik at du trenger å bekymre deg for rifter som ødelegger skoen.

Under den kraftige ripstop-membranen sitter VJ sin egen Performadry vanntette membran som sørger for å holde føttene tørre selv under skikkelig våte forhold. Det er vanskelig å sette ulike membraner opp mot hverandre, men det er ingenting som tyder på at Performadry er noe mindre vanntett enn tradisjonelle GORE-TEX sko.

VJ SpeedHiker er designet for å være lett å bevege seg i og for minimal motstand når du bøyer ankelleddet. For å gjøre stegavviklingen lettere er hælpartiet nedsenket og avrundet, mens fronten er noe høyere samtidig som den bevarer en myk og fleksibel tunge og snøring. Til tross for den gode bevegeligheten er SpeedHiker stabil takket være VJ sitt eget FitLock-system.

Fitlock-system er kort forklart en ekstra kraftig forsterkning som er integrert med snøringen og strammer skoen på innsiden og under fotbuen slik at du får god støtte og beskyttelse mot stein og kvister når du løper. VJ har tatt i bruk Fitlock på en rekke av skoene sine, og det gir en merkbar og god effekt uten å virke tyngende og hemmende.

VJ SpeedHiker har ellers en kraftig tåkappe som beskytter tærne, TPU-forsterkninger som strekker seg rundt nederste del av hele skoen, samt en avstivet hælkappe.


Mellomsåle – demping og respons

Mellomsålen i VJ SpeedHiker er den samme som finnes i løpeskoen Ultra 2 og består av tradisjonelt EVA-skum som både er holdbart og gir en fast demping. EVA er verken spesielt mykt eller responsivt, men du har heller ikke det samme behovet for den type egenskaper i en sko som dette.

Sålen byr på mer enn nok demping til at føttene kan føle seg komfortable selv etter mange timer og mil i skoene – uansett om det er snakk om vandring i terrenget, eller på kompakt underlag som grusveier og hardt fjell.

I tillegg til beskyttelsen fra sålen er det bakt inn en full-lenge steinplate i hele sålen som virker både beskyttende og stabiliserende.


Yttersåle og grep

Yttersålen på VJ SpeedHiker er den samme gode Superior Contact-sålen som finnes på Ultra 2 og byr på det samme gode grepet. Sålen består av 100% butylgummi – en gummi som motstår oksidasjon og nedbrytning, og gir eksepsjonell klebrighet. Det er nesten latterlig hvor godt grep sålen gir på underlag som våt og sleip stein, og ikke minst våte røtter som gjerne regnes som det mest utfordrende i terrenget.

Samtidig er sålen en del mykere enn tradisjonelle kraftige fjellsko og former seg dermed i større grad etter underlaget. Dette er positivt og gir bedre grep når du skal forflytte deg raskt, men gjør igjen at du blir fortere sliten i føttene dersom du går i steinete terreng med tung sekk. VJ SpeedHiker er med andre ord ikke egnet for lange turer med tung oppakning, men heller for rask forflytning og turer der du ikke trenger ekstra mye støtte fra skoen.


Opplevelse og bruk

VJ SpeedHiker oppleves akkurat slik du venter deg når du hører begrepet «Speedhiker». Skoen byr på noe av lekenheten og snerten fra en lett og rask terrengsko, samtidig som den gir tryggheten fra en kraftigere og stødigere fjellsko.

Den brede passformen kombinert med den kraftige og godt stabiliserte overdelen gjør at du kan føle det trygg på hvert eneste tråkk du setter ned foten, og det unike grepet gjør at den mestrer så godt som alle typer underlag.

Det lave stacket på 22 mm / 16 mm bidrar til at du får følelsen av god kontakt med underlaget, og steinplaten som strekker seg i sålens fulle lengde gir et lite hint av den samme snertne følelsen du får fra en karbonsko.

VJ SpeedHiker er som navnet indikerer laget for «raske turer i terrenget», men allsidigheten gjør at du kan bruke den både høyt og lavt, i marka og på fjellet – uansett tempo.


Passform og tilgjengelighet

VJ måler skoene sine litt annerledes enn de fleste produsenter. Der du vanligvis leser av centimetermål på sålen som sålens indre mål, oppgir VJ centimeter for fotlengden din. Måler fotbladet ditt 28.0 cm, bør du med andre ord gå på 28 cm som tilsvarer str. 44 – i hvert fall i følge VJ.

VJ SpeedHiker er bygd på den samme lesten som VJ Ultra 2 – en modell som det anbefales å gå opp minst et nummer i – men SpeedHiker er justert for å passe mer normalt. Undertegnedes fotblad måler 28.5 cm, og der jeg bruker 29.6 cm i Ultra 2, bruker jeg 29.2 cm i SpeedHiker.

VJ klasssifiserer bredden og passformen på skoene sine ved å gi de et tall mellom 1 og 5 der høyere tall indikerer en bredere passform. VJ MAXx er en «kategori 4 sko» som tilsvarer den nest bredeste lesten.

SpeedHiker er relativt romslig og har en myk og komfortabel passform. Skoen er bred i innsteget og rundt ankelen, men den gode strammingen gjør den lett å tilpasse selv smalere føtter. Tåboksen er bred og gir god plass til hovne tær, og i motsetning til flere av VJ sine terrengsko som trenger noen mil på å gåes inn, er denne klar for lange turer fra første steg.

En oversikt over alle fjellsko/tursko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste løpeskoene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene!


Fakta

 • Hæl/forfot (herre/dame): 22 mm / 16 mm
 • Dropp (herre/dame): 6 mm
 • Vekt (herre/dame): 370 g
 • Fit Scale: 4 (1-5 der 5 er bredest)
 • Dybde knaster: 4 mm

Konklusjon


VJ Speedhiker
VJ SpeedHiker

Product Name: VJ Speedhiker

Brand: VJ

Offer price: 2400

Currency: NOK

Konklusjon

VJ SpeedHiker kombinerer de lette og raske egenskapene fra terrengskoen med beskyttelsen og stabiliteten fra en kraftigere fjellsko, og leverer en svært allsidig og god hybridsko.

SpeedHiker imponerer med meget god bevegelighet og fleksibilitet, samtidig som den gir god støtte og beskyttelse, sikkert grep og høy slitestyrke.

VJ SpeedHiker er perfekt for dagene og turene der du trenger ekstra komfort og trygghet uten at det går for mye ut over farten. Den allsidige passformen gjør at den vil passe både brede og smale føtter, og den lave vekten gjør at den raskt vil bli en favoritt både på korte dagsturer og på lengre turer over flere dager i fjellheimen.

Vj SpeedHiker kan absolutt anbefales.

Overall
93%
93%

Pros

 • Komfortabel passform.
 • Rask som en terrengsko. Stødig som en fjellsko.
 • Godt beskyttet.
 • Fleksibel og myk overdel, men godt beskyttet underdel.
 • Meget godt grep.

Cons

 • Ingen spesielle, men ikke vent deg samme støtten som en kraftig fjellsko.

Del gjerne: