Test: Salomon Speedcross 6 / Speedcross 6 GTX

5. september, 2022 (oppdatert 3. april 2024)

Featured image for “Test: Salomon Speedcross 6 / Speedcross 6 GTX”

Den er nesten mer ikonisk enn Sinnataggen og Kristusstatuen, og har sett mye større deler av verden enn begge disse to. Salomon Speedcross er en legende i terrengsko-sirkuset, og kommer for alltid til å være det. Her er Salomon Speedcross 6.

Den førstemodellen kom i 2006, og siden har den gjennomgått seks generasjonsskifter med jevnlige oppdateringer. Speedcross finnes nå både med og uten Gore-Tex, i «vanlig» og i «wide» utgave, og ikke minst i bredt fargeutvalg.

Sjeldent har en skomodell appellert mer til turhungrige mennesker. Her får du fantastisk komfort fra første sekund, en trygg og god passform, et grep bedre enn is i rubben på vinteren, og demping som minner om en vanlig asfaltsko.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


En Speedcross for «alle»

Salomon Speedcross-serien var lenge en sko forbeholdt de med smale føtter, men den 5.generasjonen gjorde Speedcross enda mer allmenn takket være en bredere passform og økt komfort. Skulle ikke standard-modellen være bred nok, var/er det også en egen «wide» modell tilgjengelig som gav ytterligere 12 mm bredde. (Kun for modellen uten Gore-Tex).

Nye Salomon Speedcross 6 viderefører alt det gode fra Speedcross 5, men tar et stort steg når det gjelder grep, vekt, og funksjon for løping i skikkelig vått og gjørmete terreng. De små og viktige oppdateringene gjør at Salomon Speedcross 6 føles som langt mer leken og trygg terrengløpesko enn tidligere, og er uten tvil den beste i utgaven til nå.


Dette er nytt fra Salomon Speedcross 5:

 • Ny overdel som bedre motstår fukt og skitt.
 • Ny Mud Contagrip såle med forbedret mønster for å hindre møkk å feste seg mellom knastene.
 • Lavere stack (høydeforskjell mellom yttersåle og innersåle).
 • Lavere vekt.

Salomon tilbyr også en enda mer løpsorientert utgave av Speedcross under navnet Salomon Thundercross. Denne skoen byr på de samme gode egenskapene, men enda bedre løpsfølelse og stabilitet takket være et lavere dropp og tynnere såle.


Ny overdel

Salomon Speedcross ligner sin forgjenger i passform og nydelige komfort, men den ytre overdelen er oppgradert med et mer slitesterkt materiale som i større grad hindrer møkk og fukt i å tynge skoen. Skoen bevarer det karakteristiske utseende som gjør Speedcross gjenkjennelig på god avstand, og kommer i flere flotte fargekombinasjoner.

På innsiden sørger kombinasjonen av SensiFit (en konstruksjon som pakker inn foten som en sokk), en formstøpt OrthoLite-såle og en sømløs overdel for å holde foten godt på plass samtidig som det beskytter mot terrenget. De smarte Quicklace-lissene lar deg tilpasse skoene perfekt rundt foten, og er enkle å stramme/slakke selv med hansker. Så lenge skoen er bred nok, trenger du ikke å bruke tid på å gå den inn, for Salomon Speedcross 6 føles velsignende myk og behagelig, og du kan føle deg trygg på at skoen vil holde føttene dine fornøyde.


Lavere sålehøyde – samme dropp

Speedcross er kjent for å ha en ganske tykk og dominerende såle, og selv om det gir ekstra god komfort på fine stier og på vei, så er minuset en mer stødig sko i teknisk krevende terreng.

Salomon har senket sålehøyden på den 6.utgaven med 3 mm slik at stakket nå er 32 mm/ 22 mm vs. 35 mm/ 25 mm for tidligere modell. Dette gir en litt bedre kontakt med underlaget, og skoen føles med stødig i skrått og vanskelig terreng. Droppet er fremdeles det samme, og selv om det for mange dedikerte terrengløpere kan bli for mye, så hjelper det utvilsomt til i stegavviklingen for deg som ikke allerede er en utpreget forfot-løper. Den reduserte sålehøyden har også bidratt til at vekten er slanket ganske dramtisk – fra 320 gram til 298 gram i herremodellen, og fra 280 gram til 262 gram i damemodellen.

For Speedcross 6 Gore-Tex er vekten redusert fra 340 gram til 328 gram for herremodellen, og fra 290 gram til 279 gram for damemdodellen. Sålehøyden er den samme som både modellen uten Gore-Tex.

Mellomsålen er lik fra forrige utgave der EnergyCell+ sørger for å balansere demping og respons på en glimrende måte. Dempingen er faktisk så god at du fint kan bruke Salomon Speedcross 6 på lange partier med hardpakket grus eller ren asfalt. Gore-Tex modellen er litt stivere, men det er helt naturlig ettersom Gore-Tex membranen gjør hele skoen og overdelen med avstivet.


Ny yttersåle og enda bedre grep

En av Speedcross sine styrker har bestandig vært det overlegne grepet. Speedcross 5 kom med noen små designendringer som større og mykere knaster med større avstand som sammen bidro til bedre grep på vått og gjørmete underlag. Minuset med mykere gummi er raskere slitasje, noe Speedcross-serien alltid har vært utsatt for.

Yttersålen på Salomon Speedcross 6 benytter den samme grepsvillige Mud Contagrip-sålen, men de 5 mm dype knastene har et oppdatert mønster der hver enkelt knast er litt større, og i følge Salomon skal ha et større mellomrom mellomrom mellom hver enkelt knast. Det første stemmer utvilsomt, men avstanden er ikke nevneverdig større enn for forgjengeren.

Uansett, Speedcross 6 sitter som støpt. Som jeg skrev i testen av Salomon Speedcross 5 så er det » ingen underlag Speedcross ikke sitter på». Men faktumet at gummien er relativt myk, innebærer at du primært bør bruke skoen på mykt underlag og i terrenget dersom du ønsker å bevare de lengst mulig. Til tross for de store knastene sitter Speedcross overraskende godt selv på stein/berg, men her har f.eks. Salomon Pulsar Trail et fortrinn med sine lavere og tettere knaster.


Bruk

Det er ingen vits i å revolusjonere noe som allerede fungerer bra, og Salomon Speedcross 6 gjør akkurat det lille ekstra som gjør det til en litt bedre sko enn sin forgjenger. Begge modeller er imponerende allsidige sko, men Speedcross 6 er enda mer trygg i teknisk krevende terreng.

Dette er sko du fint kan bruke til alt fra terrengløp fjelltur, skogstur, til markaturer, på grus, vinterveier, m.m.. De store knastene biter fra seg nesten overalt, og det er sjelden du møter på sko der du kan føle deg like trygg på sålen. Komforten er ypperlig, og det er ingen problem å løpe, eller gå, langt og lenge i Salomon Salomon 6.

Den reduserte vekten merkes godt, og Salomon Speedcross 6 føles ut som en langt bedre løpesko enn forrige modell. Det er fremdeles en ganske godt polstret sko, og den kan bli varm på de varmeste sommerdagene (noe som ikke har vært problem på Vestlandet i sommer…), men noe må du finne deg i for den gode komforten. Velger du Salomon Salomon 6 GORE-TEX, vil du stenge vannet ute, men de blir desto varmere når varmegradene kommer krypende.

Og som nevnt tidligere, Mud Contagrip-sålen er fantastisk på stiene og på vått underlag, til og med harde overflater som sva/berg og stein, men den slites raskt om du bruker skoene mye på asfalt.


Tilgjengelighet

Salomon Salomon 6 er tilgjengelig i herre- og dame modell i et stort utvalg størrelser (fra str. 36-44 i damemodell og fra st. 40-49 1/3 i herremodell). Det finnes også en egen junior-utgave. Av farger kan du velge å vrake i minst fem-seks ulike farger for hvert kjønn, og både med og uten GORE-TEX (gjelder ikke wide-modellen).

Passformen er middels bred, med relativt lite volum over lesten. Den kraftige tåkappen gjør at skoen ikke vil utvide seg, og kan bidra til at skoen kjennes litt knapp ut. Gå gjerne opp et halvt- eller helt nummer dersom du foretrekker litt mer plass, eller bruker tykkere sokker.

Salomon Speedcross 6 – Fakta:
– Hæl/forfot: 32 mm/ 22 mm
– Dropp: 10 mm
– Vekt: 298 gram / 262 gram

Salomon Speedcross 6 GORE-TEX – Fakta:
– Hæl/forfot: 33 mm/ 23 mm
– Dropp: 10 mm
– Vekt: 328 gram / 279 gram

Beste bruksområde:
Både korte og lange turer i terrenget, lett erstatning for fjellsko/tursko. Best egnet for mykt underlag og stier.


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Konklusjon

Navn: Salomon Speedcross 6
Leverandør: Salomon
Pris: 1700 kr

0%
Salomon Speedcross 6

Salomon Speedcross 6 trenger egentlig ingen introduksjon, for dette er en legende blant terrengskoene. Den utmerker seg når det kommer til allsidighet, og selv om den ikke er den raskeste skoen i gjengen, så er den solid, stødig, komfortabel og sitter som støpt på de fleste underlag.

Med et stort utvalg av farger og to ulike bredder, er du nesten garantert å finne en Speedcross du liker, og med en ekstra GORE-TEX modell tilgjengelig, vil du mest sannsynlig finne en sko som dekker behovet ditt. Den 6.utgaven er uten tvil den beste Speedcross-utgaven til nå, og den vil etter all sannsynlighet overbevise enda flere om å prøve Salomon i fremtiden.


Fordeler

 • Svært allsidig.
 • Super komfortabel rett ut av esken.
 • God demping.
 • Sitter som en sokk på foten.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Solid. Slitesterk overdel.
 • Tilgjengelig i Wide-utgave.
 • Egner seg godt som både løpesko og tursko.

Ulemper

 • Litt smal tåboks.
 • Yttersåle slites raskt ved bruk på hardt underlag.
 • Blir litt tett/varm i varmt vær.

Konklusjon

Navn: Salomon Speedcross 6 GTX
Leverandør: Salomon
Pris: 1900 kr

0%
Salomon Speedcross 6 Gore-Tex

Salomon Speedcross 6 Gore-Tex tar alt det gode fra Salomon Speedcross 6, og pakker det inn i et vanntett og bombesikker pakke som gir deg komforten du trenger når du er ute på lange løpeturer eller gåturer, og ønsker å holde føttene tørre og varme.

Speedcross 6 Gore-Tex er solid, stødig, komfortabel og sitter som støpt på de fleste underlag. Den er litt stivere og tyngre enn modellen uten Gore-Tex, men dekker til gjengjeld et annet bruksområde.

Den 6.utgaven er uten tvil den beste Speedcross-utgaven til nå, og den vil etter all sannsynlighet overbevise enda flere om å prøve Salomon i fremtiden.


Fordeler

 • Svært allsidig.
 • Super komfortabel rett ut av esken.
 • God demping.
 • Sitter som en sokk på foten.
 • Godt grep på de fleste underlag.
 • Solid. Slitesterk overdel.
 • Tilgjengelig i Wide-utgave.
 • Egner seg godt som både løpesko og tursko.

Ulemper

 • Litt smal.
 • Yttersåle slites raskt ved bruk på hardt underlag.
 • Blir tett/varm i varmt vær.


Del gjerne: