Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)

10. juni, 2024 (oppdatert 10. juni 2024)

Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)”

Rab Xenair Alpine Light Jacket er så liten og lett, og likevel så varm og god, at den fortjener en plass på kroppen eller i sekken hver eneste tur året rundt.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Rab Xenair Alpine Light Jacket – Den perfekte «do it all» jakken

I løpet av årene har jeg testet enormt mange isolasjonsjakker med både dun og syntetisk isolasjon. Rab Xenair Alpine Light Jacket er den jakken jeg har brukt soleklart mest siden jeg kjøpte den første gang.

Rab er profesjonelle til fingertuppene når det kommer til å foredle isolasjonsmaterialer og har høstet mengder av lovord for både bekledning og soveposer i løpet av deres over 40 år lange historie. Det er noen år siden Xenair-serien først kom på markedet, og undertegnede har rotet seg til å eie hele tre ulike modeller med ulik tykkelse.

To av de har blitt brukt enormt mye, og til tider relativt hardt. Rab Xenair Alpine Light Jacket som ytterjakke på vår/høst, kjølige sommerdager og kvelder, samt mellomlagsjakke på vinteren, og Rab Xenair Light Jacket som ytterjakke eller et mellomlag i hele sommerhalvåret. Den tredje Xenair-jakken, Rab Xenair Alpine Jacket (testet her) er en tykkere isolasjonsjakke for vinterhalvåret.

Rab Xenair Alpine Light Jacket er kort oppsummert en fantastisk lett og kompakt isolasjonsjakke som oppfyller flere krav enn de fleste jakker på markedet, og byr på komfort og beskyttelse mot elementene uansett om du befinner deg høyt, eller lavt, inne eller ute. Jakken er ideell for aktiviteter med varierende intensitet, og vil være et flott plagg i enhver friluftsentusiasts garderobe.


Enda mer bærekraftig

Årets utgave (2024) er mer eller mindre identisk som tidligere, men Rab fortsetter å satse på bærekraftige materialer og har oppgradert innerfôret til å bestå av 100% resirkulert polyamid som i tillegg skal resultere i 10x bedre luftgjennomtrengelighet sammenlignet med forgjengeren. Akkurat hvor mye bedre pusteegenskaper årets utgave har, er vanskelig å si, for jeg har alltid ment at Rab Xenair Alpine Light Jacket allerede pustet godt, men det er uansett fint å se at Rab satser på bærekraft.

Foruten om dette er jakken lik, og bevarer de gode egenskapene fra tidligere.

Yttermembranen i 20D Pertex® Quantum Air med fluorkarbondfri DWR-behandling kombinerer gode pusteegenskaper og værbeskyttelse, og på innsiden er jakken isolert med PrimaLoft Gold Active+ der hele 55% består av resirkulert materiale.

Isolasjonen er strategisk plassert i jakken med 60 gsm PrimaLoft i front, bak på ryggen, på skuldrene og rundt halsen, og 40 gsm PrimaLoft under armene, på sidene og på hetten for bedre pusteegenskaper og økt bevegelighet.

Jakken har også en hjelmkompatibel hette med strikk som gjør at den sitter tett på hodet, to håndlommer med glidelås, en innerlomme med glidelås på venstre bryst, midje med justerbar strikk og artikulerte ermer som gir deg glimrende bevegelsesfrihet og funksjonalitet, samt elastiske mansjetter.


Isolasjon av ypperste klasse

Syntetisk isolasjon kommer i en rekke varianter, men Rab har benyttet materialer fra øverste hylle. PrimaLoft Gold Active+ er den varmeste, letteste og mest komprimerbare varianten av PrimaLoft, og er spesielt utviklet for å regulere komfortnivået under intens aktivitet. Den fanger varmen når du trenger den, men når du er i bevegelse, slipper den ut overflødig varme og fuktighet for å holde deg tørr og komfortabel.

DWR-impregneringen sørger i tillegg for at den er vannavvisende og holder deg varm selv når den blir våt, uten å føles klumpete. En av de store fordelene med syntetisk isolasjon er at det også kan vaskes uten å kreve et hav av tennisballer og en tørketrommel slik som dunjakker.

Varmeegenskapene er overraskende gode, selv om dette ikke er en erstatning for en kraftig dunjakke i sprengkulde. Den er laget for bruk når du er i aktivitet, men fungerer også godt som en overtrekks jakke når du sitter i ro og det ikke er altfor kjølig. Som de fleste isolasjonsjakker som er vannavstøtende, så er det viktig å huske at det er forskjell på vannavstøtende og vanntett. Den holder ute en lett regnbyge, for ikke å snakke om en plutselig snøstorm, men det er ikke en regnjakke.


Liten og lett

Noe av de beste Rab Xenair Alpine Light Jacket er at jakken er imponerende varm til tross for at den er så tynn og lett. Dette er en jakke som kan ligge i sekken selv om du ikke vet om du får bruk for den ettersom den gjør så lite ut av seg.

En annen fordel er at innsiden på jakken (bestående av resirkulert nylon) er så glatt og mykt at du kan bruke jakken rett på huden over en t-skjorte, samtidig som du kan bruke den over lengre tid uten at det blir klamt og ubehagelig.

PrimaLoft Gold Active isolasjonen er også bluesign®-godkjent, noe som betyr at den oppfyller strenge miljøkrav. Rab har et stort engasjement for miljøet, og har forpliktet seg til å være et nullutslipp selskap innen 2030. Med Rab Xenair Alpine Light Jacket kan du med andre ord være trygg på at du ikke bare holder deg varm og beskyttet, men også tar vare på miljøet samtidig.

Rab tilbyr også det de kaller Rab Promise der de tilbyr reparasjon eller erstatning dersom noen av klærne eller utstyret skulle svikte som følge av feil fra produsentens side. Skader forårsaket av slitasje eller feilaktig vedlikehold kan repareres mot en rimelig avgift.


Tilgjengelighet og passform

Rab Xenair Alpine Light Jacket har en veiledende pris på 2 499 kr, og er tilgjengelig i herre- og damemodell i en rekke ulike farger. Jakken er normal i størrelsen og det anbefales å gå for din vanlige størrelse.

Passformen er kroppsnær og medium lang (stopper ca. ved hoften). Fasongen gjør den ideell til bruk som mellomplagg under en skalljakke, eller som en jakke alene.


Fakta:

 • Vekt: 293 / str. M
 • Yttermembran: 20D Pertex Quantum Air nylon (47gsm) DWR 1 cfm
 • Innermembran: Fôr: 20D resirkulert nylon (41gsm), 60 gsm Primaloft Gold Insulation Active+ (55 % resirkulert innhold) foran, bak, toppen av ermene og kragen, 40 gsm Primaloft Gold Insulation Active+ (55 % resirkulert innhold) gjennom sidene, armhulene, ryggraden og toppen av hetten.
 • Best bruksområde: Alpinisme, ski, klatring, allround, reise, hverdags

Konklusjon


Rab Rab Xenair Alpine Light Jacket
Rab Xenair Alpine Light Jacket

Product Name: Rab Rab Xenair Alpine Light Jacket

Brand: Rab

Offer price: 2499

Currency: NOK

Konklusjon

Rab Xenair Alpine Light Jacket balanserer varmeegenskaper, lav vekt, lite volum, god pusteevne og værbestandighet, så elegant, at den fortjener plass i enhver friluftsentusiast garderobe – enten du skal på vintereventyr, sommertur i Norge, eller på reise i utlandet og ønsker å pakke et «universalplagg» som fungerer i varierende forhold og holder deg varm når temperaturen kryper nedover. Dette er jakken jeg alltid tar med meg. Enten det er til Romsdalen i november, eller Syden i juni.

Overall
95%
95%

Pros

 • Utrolig allsidig.
 • Svært lett og komprimerbar.
 • God og varm hette.
 • To romslige lommer + innerlomme på brystet.
 • Stramming i midjen.
 • Varm og overraskende vannavstøtende.
 • Bærekraftige materialer og produksjon.

Cons

 • Ingen spesielle.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Rab Momentum Pants”
11. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Momentum Pants

Rab Momentum Pants er så komfortabel og allsidig at den sklir rett inn på liste over noen av de beste buksene jeg har testet. En ny turbukse favoritt.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)”
10. juni 2024 | Bekledning

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket (2024)

Rab Xenair Alpine Light Jacket er så liten og lett, og likevel så varm og god, at den fortjener en plass på kroppen eller i sekken hver eneste tur året rundt.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Vika Pants 2.0

Helly Hansen Vika Tur Pants 2.0 er en lett og slitesterk turbukse med smarte detaljer, designet for god bevegelighet og et stort bruksområde.
Les mer
Featured image for “Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket”
24. april 2024 | Bekledning

Test: Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket

Helly Hansen Verglas Micro Shell Jacket er en kompakt og lett skalljakke til både tur og hverdags, og så liten at du alltid får plass til den i sekken.
Les mer
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket”
18. april 2024 | Bekledning

Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og mer miljøvennlig, men en ting hindrer den fra i å være perfekt.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino Tights”
17. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino Tights

Devold Running Merino Tights byr på gode temperaturregulerende egenskaper og høy komfort, og er et godt alternativ til deg som ikke liker tradisjonelle tights.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Zip-Neck

Devold viser at de kan kunsten å foredle ulla på best mulig måte. Devold Running Merino 130 Zip-Neck byr på topp komfort og alt en god ulltrøye skal være.
Les mer
Featured image for “Test: Devold Running Merino 130 Shirt”
1. april 2024 | Bekledning

Test: Devold Running Merino 130 Shirt

Devold Running Merino 130 Shirt er enkelt og greit utrolig myk og komfortabel, og leverer alt det en tynn og god ullskjorte skal gjøre.
Les mer
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket”
26. mars 2024 | Bekledning

Test: Rab Mythic Alpine Light Jacket

Rab Mythic Alpine Light Jacket er en lett og varm dunjakke perfekt for turene og dagene der du ønsker litt ekstra varme uten at det tar ekstra plass og vekt.
Les mer
Featured image for “ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning”
17. mars 2024 | Bekledning

ASICS Fujitrail – Lett og funksjonell løpebekledning

ASICS varter opp med lett og funksjonell løpebekledning til de varme sommerdagene. Herlig komfort, god lufting og smarte detaljer!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket”
14. mars 2024 | Bekledning

Test: ASICS Fujitrail Waterproof Jacket

ASICS Fujitrail Waterproof Jacket byr på høy komfort og god værbeskyttelse for både løpere og turgåere. En løpejakke som er lett å like.
Les mer
Featured image for “Test: Skogstad Horgaletten skallbukse”
13. mars 2024 | Bekledning

Test: Skogstad Horgaletten skallbukse

Skogstad Horgaletten skallbukse er en solid, veldesignet og gjennomtenkt skallbukse. Denne holder vær og vind ute – uansett årstid.
Les mer