Test: Rab Electron Pro dunjakke

26. oktober, 2022 (oppdatert 29. august 2023)
Featured image for “Test: Rab Electron Pro dunjakke”

Lett, kraftig, pent design og en praktisk vannavstøtende membran – Rab Electron Pro krysser av på mange punkter for en super dunjakke.

Det begynner å bli vanskelig å bevege seg utendørs uten å få øye på minst en person med Rab-dunjakke. Selv om det uten tvil er de lettere Rab Microlight Alpine-jakkene selskapet har solgt mest av, så har Rab en rekke gode dunjakker av både mellomtykke og veldig tykke modeller. Kanskje aller størst er utvalget av dunjakker med kombinert vanntett yttermembran for bruk i skikkelig norsk ruskevær på vinteren…men det får bli i en annen test.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Rab Electron Pro – Dun fra øverste hylle

Rab Electron Pro har en relativt atletisk og kroppsnær passform som gjør at luften på innsiden varmes raskt opp og at jakken sitter ganske «snertent» på kroppen. Rab Electron Pro er heller ikke en utpreget tykk dunjakke og tilhører den mellomtykke dunjakke sjangeren og har dermed et bredt bruksområde. Ønsker du en tjukkere og varmere dunjakke fra Rab, anbefaler jeg at du ser på Rab Positron Jacket som benytter CUIN 800 og en fyllvekt på hele 300 gram.

Rab har benyttet materialer fra øverste hylle og benytter som alltid RDS-sertidisert europeisk gåsedun. Dunkvaliteten er svært høy og ligger på 800 cuin, og fyllvekten er 190 g i størrelse Large. Hvis disse tallene er helt gresk for deg, anbefaler jeg at du leser guiden finn riktig dunjakke til ditt behovså får du en bedre forståelse av viktigheten av en høy CUIN-verdi og høy fyllvekt. Kort oppsummert kan vi si at jo høyere tall, desto varmere og lettere jakke. Du kan oppnå en like varm jakke med lavere CUIN-verdi, men da må fyllverdien være høyere, noe som igjen fører til høyere vekt og dårligere komprimeringsevne.

Dunet er også behandlet med Nikwax – en slags vannavstøtende impregnering som hjelper til å holde dunet tørt og spenstig selv om det skulle bli utsatt for fukt.

Rab er kjent for å levere mye for pengene, og det samme kan sies om Rab Electron Pro. Dun av høy kvalitet kommer med en pris, men Rab har verken vært grådige i prissettingen, eller latt det gå ut over ander detaljer.

Praktiske detaljer

Rab Electron Pro har to romslige sidelommer med glidelås som fungerer godt til oppbevaring av en stor «plus size» mobil, eller som gode håndvarmere, og på venstre innside er det enda en romslig lomme. I midjen er det en kraftig strikk som lar deg stramme jakken slik at den sitter tett inntil kroppen og holder på varmen under streng kulde. Her har Rab gjort en god jobb med å bruke en strikk som ikke blir ødelagt bare du ser på den… Altfor mange produsenter benytter super tynne strikker som plutselig ryker når du står i -15 grader og hutrer.

Mansjettene er elastiske og tighte, men dessverre litt for tighte. Her kunne Rab med fordel ha gjort de løsere slik at det var lettere å trekke ermene over en stor klokke, et par hansker, etc.. Det er utrolig kjipt å bli stående med iskalde fingre å ikke få jakkeermet over noe så basic som en klokke.

Hetten er til gjengjeld svært god. Den er akkurat passe tykk til å holde topplokket varmt, samtidig som det er mulig å høre hva som foregår rundt deg. Det er stramming på begge sider i front, samt en borrelås i på baksiden av hetten som som gjør det lettere å få hevet den litt opp. Fronten på hetten er formet som en liten skjerm med en avstivning som får regn og snø til å falle til sidene istedenfor rett ned i øynene når det er nedbør. Den er også stor nok til å brukes med en hjelm under.

Rab Electron Pro benytter en toveis glidelås som kan åpnes fra begge retninger. Dette er utrolig praktisk både til lufting og for å ta av/på flere lag med både jakker og bukser. Kragen er høy slik at den dekker godt opp mot munnen, og innsiden er belagt med myk fleece.

Varm og vannavstøtende

Yttermembranen består av DWR impregnert Pertex Quantum Pro 20D nylon ripstop som beskytter mot vind og er overraskende vannavstøtende. Har du lyst til å vite mer om hvordan ulike vanntette membraner fungerer, kan du lese artikkelen Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalingerHer får du vite alt du behøver og litt til om vanntette membraner.

Nok en gang har Rab holdt seg på lag med naturen og benytter 100% resirkulert polyamid impregnert med DWR og fri for kjemiske miljøbomber. Slitestyrken på yttermembranen har vært (og er) imponerende god. Jeg har brukt Rab Electron Pro altfor mange dager det siste året, og det er enda ingen tegn til slitasje. Rab hevder yttermembranen skal være vannavstøtende, og undertegnede kan skrive under på at den er «vannavstøtende og mere til». Jeg har brukt jakken i både lett regnvær og kraftig snøvær, og selv om jakken tilsynelatende ser våt ut fra utsiden, så har dunene fortsatt å være tørre og fukten har holdt seg på utsiden.

Det eneste som kan nevnes med negativt fortegn er at jakken har sluppet litt dun. Det er ikke snakk om mye, men det har blitt lagt merke til, og det er aldri ønskelig.

Ikke lettest og minst, men solid

Rab Electron Pro har definitivt gode varmeegenskaper, men sammenlignet med dunjakker i samme vektklasse, så er den langt ifra varmest. Dette skyldes ikke at Rab Electron Pro er en dårlig dunjakke, tvert i mot, men den prioriterer en del andre egenskaper. Som nevnt er dunkvaliteten hentet fra øverste hylle, og fyllvekten på 190 gram er egentlig mer enn mange andre allround-dunjakker kan imponere med.

Det som får Rab Electron Pro til å fremstå litt tyngre og kraftigere, er den solide yttermembranen som er laget for å tåle juling. Rab klassifiserer Elektron Pro som en «lettvekts-allround dunjakke laget for alpin klatring og fjellturer». Skal du henge og dingle i en klatresele på Trollveggen, eller en eller annen islagt foss, så trenger du en jakke som tåler mer enn at du søler kakao på den.

Sammenlignet med for eksempel Norrøna Lyngen Down850, så er Rab Electron Pro både tyngre og større, men samtidig er førstnevnte laget i mye skjørere materiale og skal først og fremst fungere som et varmende plagg du kan bruke i situasjoner der du ikke trenger å bekymre deg for at yttermembranen gnisser mot stein, is, klatreseler, etc.. Norrøna Lyngen Down850 har ikke minst en lavere fyllvekt med sine 175 gram.

Ønsker du å pakke ned jakken i sekken kan du komprimere den i en medfølgende oppbevaringspose.

Fakta:

 • Vekt: 523,5g / str. L
 • Dunkvalitet (CUIN): 800 RDS-sertifisert. Nikwax impregnert.
 • Fyllvekt: 190g / str. L
 • Yttermembran: 20D nylon Pertex Quantum Pro, 40g/m², med DWR-impregnering
 • Innermembran: Pertex Quantum
 • Best bruksområde: Alpinisme, klatring, allround.

Konklusjon – Rab Electron Pro


Kjøp Rab Electron Pro
Rab Electron Pro
Rab Electron Pro test

Product Name: Rab Electron Pro

Brand: Rab

Offer price: 3999

Currency: NOK

Konklusjon

Rab Electron Pro er verken minst, eller lettest, men den er slitesterk, tåler nedbør, varmer godt, og ser forbasket bra ut. Jakken fungerer glimrende som et isolerende varmeplagg på fjellet, men også som en fin dunjakke når du skal flotte deg i byen.

Rab Electron Pro tåler mye og røff bruk, så dersom driver du med aktiviteter som kan gå utover jakken, er Electron Pro et godt valg.

Rab har sørget for å bruke dun av beste klasse beskyttet av en vannavstøtende membran, pakket inn fine detaljer som tre glidelåslommer, en god hette, toveis glidelås, stramming i midjen, og en praktisk pakkpose. Og alt sammen til en fin pris.

Overall
85%
85%
 • Design/Passform - 90%
  90%
 • Varmeegenskaper - 80%
  80%
 • Slitestyrke - 85%
  85%
 • Vekt/Størrelse - 80%
  80%
 • Praktiske detaljer (hette, lommer, etc.) - 90%
  90%
 • Verdi for pengene - 85%
  85%

Pros

 • God og kroppsnær passform.
 • kraftig stramming i midjen.
 • Meget god hette med justeringsmuligheter.
 • To store sidelommer + 1 innerlomme.
 • Toveis glidelås.
 • Slitesterk yttermembran.
 • Tåler nedbør.
 • RDS-sertifisert dun. 100% resirkulert materiale i yttermembran.

Cons

 • Ikke den mest komprimerbare jakken.
 • Stramme mansjetter.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant”

Test: Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant

Mountain Equipment Compressor 3/4 Pant er den perfekte isolasjonsbuksen for deg som trenger litt ekstra varme i den kaldeste delen…
Featured image for “Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket”

Test: Arc’teryx Alpha SV Jacket

Arc’teryx Alpha SV Jacket er skalljakken som tar deg gjennom de tøffeste turene og situasjonene, og det mest ekstreme været,…
Featured image for “Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket”

Test: Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket

Mountain Equipment Earthrise Hooded Jacket er både varm og god, ser bra ut, og er laget på 100% resirkulert materialer…
Featured image for “Test: Skogstad Breakulen Skalljakke”

Test: Skogstad Breakulen Skalljakke

Skogstad Breakulen Skalljakke beviser at god kvalitet og funksjonalitet ikke behøver å koste skjorta. Breakulen Skalljakke leker med langt dyrere…
Featured image for “Test: Skogstad Utvik Pile Fleece jakke”

Test: Skogstad Utvik Pile Fleece jakke

Skogstad Utvik Pile Fleece jakke er varm, god og utrolig myk. I tillegg egner den seg like godt til tur…
Featured image for “Test: Skogstad Salen Light dunjakke”

Test: Skogstad Salen Light dunjakke

Skogstad Salen Light dunjakke byr på en lett og varmende dunjakke i et flott design til en god pris. Og…
Featured image for “Test: Skogstad Tryvann turbukse”

Test: Skogstad Tryvann turbukse

Skogstad Tryvann turbukse…
Featured image for “Test: Fjällräven Keb Agile Winter Trousers”

Test: Fjällräven Keb Agile Winter Trousers

Fjällräven Keb Agile Winter Trousers er lett å bli glad i når temperaturen synker og du behøver en varm og…
Featured image for “Test: Mizuno Premium Warm Jacket”

Test: Mizuno Premium Warm Jacket

Mizuno Premium Warm Jacket byr på gode temperaturregulerende egenskaper og fungerer godt i varierende vær. Men den mangler «det siste»…
Featured image for “Test: Mizuno Merino Wool undertøy”

Test: Mizuno Merino Wool undertøy

Varmt og mykt, god passform og et smart design. Mizuno er mest kjent for å lage løpesko, men Mizuno Merino…
Featured image for “Test: Fjällräven Keb Trousers”

Test: Fjällräven Keb Trousers

Fjällräven Keb Trousers er ubestridt en av de mest populære turbuksene på markedet, og etter solid testing, har de bevist…
Featured image for “Test: Rab Mythic Alpine Jacket”

Test: Rab Mythic Alpine Jacket

Med Rab Mythic Alpine Jacket viser selskapet nok en gang at de er mestere til å trylle med dun. Rab…
Featured image for “Test: Helly Hansen Urban Pro 3-in-1 Coat”

Test: Helly Hansen Urban Pro 3-in-1 Coat

Helly Hansen Urban Pro 3-in-1 Coat gjør det enklere å gå en kjølig og regnfull høst og vinter i møte.…
Featured image for “Test: Arc’teryx RHO Hybrid undertøy”

Test: Arc’teryx RHO Hybrid undertøy

Arc’teryx RHO Hybrid 1/2 Zip Neck og RHO Hybrid Bottom er både mykt, lett og behagelig. Og best av alt,…
Featured image for “Test: Salomon Elixir Micro Down”

Test: Salomon Elixir Micro Down

Salomon Elixir Micro Down er selskapet beste dunjakke til nå. Salomon kombinerer tradisjonell dun med moderne teknologi for å lage…
Featured image for “Test: Salomon Elixir Ultra Down”

Test: Salomon Elixir Ultra Down

Med Salomon Elixir Ultra Down har Salomon endelig laget en skikkelig varm og god dunjakke av høy kvalitet. Men det…
Featured image for “Test: Arc’teryx Beta AR Jacket StormHood”

Test: Arc’teryx Beta AR Jacket StormHood

Arc’teryx Beta AR Jacket StormHood har kanskje en høy pris, men det er sannsynligvis en av de beste skalljakkene du…
Featured image for “Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket”

Test: Rab Xenair Alpine Light Jacket

Rab Xenair Alpine Light Jacket er jakken du tar med deg overalt, uansett hvor du skal, når på året, og…