Festive 500 – En romjul på to hjul

22. desember, 2021 (oppdatert 23. mai 2023)

Featured image for “Festive 500 – En romjul på to hjul”

Du har kanskje hørt om det? Festive 500? Han gærne fyren i sykkelsjappa som i midten av desember hvert år begynner å småprate om årets store utfordring som går av stabelen på julaften. Det er på tide at du får avklart hva dette dreier seg om, så her gir vi deg svaret.


Mellom julaften og nyttårsaften

Festive 500 er betegnelsen på et årlig arrangement som finner sted i løpet av de åtte dagene mellom julaften og nyttårsaften. Arrangementet er relativt nytt og hadde sitt utspring i en utfordring som den britiske klesprodusenten Rapha, kom med til sine kunder i 2010.

Her handler det om å tilbakelegge 500km på sykkelsetet i romjulen. I løpet av de årene utfordringen har blitt gjennomført, så har deltakelsen vært sterkt økende, og for mange har det blitt en årlig tradisjon.

Ikke minst har nettsamfunnene Strava og Instagram bidratt til at mange har funnet motivasjon til å hive seg ut på veien. Det er ikke få bilder som deles med #festive500 i løpet av denne uken, og rullefaktoren på norske landeveier er høy mens milene tikker inn i Strava-loggen.

festive 500

I løpet av perioden romjulen er målet å tilbakelegge 500 km på to hjul. Foto: Credit: Cheap Snow Gear Ltd Foto :@pasja1000


Vikinger på sykkel…

I bunn og grunn er vel ikke det norske klimaet skapt for ivrige syklister på vinterstid, men heldigvis har utviklingen av gode klær, dekk, lykter og ikke minst sykler, bidratt til å gjøre sykling til en helårsidrett. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det er betydelig lettere for våre sykkelvenner i sydligere strøk å gjennomføre utfordringen.

Om du velger å fordele de 500 kilometerne ut over alle de åtte dagene i julen, så må du fremdeles sykle gode 62,5 kilometer hver dag. Er du som undertegnede singel og har kun deg selv å tenke på, så er det jo mulig selv med vinterlige veier og surt vær. Er du derimot etablert familiefar, husmor eller sitter dypt i det med familieselskaper til opp over øra, så krever det sitt å få gjennomført alle disse milene på sykkelen.

Rapha har utlovet flere priser til deltakerne av Festive 500. Det fine her er at det ikke bare er den som sykler lengst som vinner, men er du med å deler bilder, film, blogg eller annet passende, så kan du stikke av med en premie.

Førstepremien, eller den gjeveste prisen, går til den som på best mulig måte representerer «sjelen» av Festive 500, og han/hun vinner en tur til Steamboat Springs i Colorado, USA, for å få bygget en eksklusiv Moots Routt eller Routt 45 sykkel, tilpasset sine egne mål. Og så klart, du har også mulighet til å kjøpe et eget draktsett produsert av Rapha.


Tilbake til der det hele startet

Det hele startet i England i 2009. Denne vinteren var det ekstra kaldt, og Raphas sjefsdesigner Graeme Raeburn, opplevde at selv fettet i navene på sykkelen hans hadde frosset. Inspirert av Tour de France-grunnleggeren, Henri Desgrange, sine skildringer i boken «The Head and The Legs», valgte han denne vinteren, en av de tøffeste i manns minne, å ta fatt på en utfordring som skulle gi opphav til dagens Festive 500.

I løpet av åtte dager mellom julaften og nyttår, skulle Graeme tilbakelegge 1000 kilometer på sykkelen. Distansen var egentlig tilfeldig valgt, men Graeme synes dette virket som en «passende» lengde.

Rapha hadde allerede et eget UCI-lag, Team Rapha Condor, og Graeme ønsket å kjenne på kroppen hvordan det ville være å leve som en proff. Ettersom han hadde mye tid å ta av i romjulen, valgte han akkurat denne perioden til å fullføre målet om 1000 kilometer. Men prosjektet viste seg å være mer ambisiøst enn forventet. Dagene var korte, og mørket og kulden gjorde syklingen til en prøvelse. Selv om Graeme nådde målet sitt, innså han umiddelbart at distansen var tullete lang.

500 kilometer burde være mer enn nok for selveste juleuken, selv ikke proffene på Team Rapha Condor syklet 1000 kilometer i løpet av denne perioden.

festive 500

Er du heldig, kan du oppleve slike forhold i romjulen.


Et grunnlag for felleskap

Grunnlaget for en real utfordring var lagt, og året etter arrangerte Graeme den første Festive 500 hvor 94 ryttere gav seg i kast med utfordringen. Man kan vel ikke si annet enn at ideen var vellykket, for i fjor (jula 2015) deltok hele 72 283 ryttere. Av disse fullførte 13 311 syklister hele distansen på 500 kilometer.

Graeme fikk ønsket sitt oppfylt, nemlig å aktivisere enda flere i julehøytiden. Det viktigste er ikke å gjennomføre hele distansen, men å delta, sosialisere, slå av en prat på sykkelen, og kanskje ta en kaffe eller øl etter turen.

Dersom du tar utfordringen i år vil du utvilsomt få opplevelser som du ellers ville vært foruten. Som Graeme så fint uttrykker det: «Det fine med å sykle 500 kilometer er at i hvert fall noe av det skal være fryktinngytende» Du ser landskap du ellers ikke ville sett, verden kler seg i andre farger, solen som står opp, solen som går ned.

Helt alene på landeveien, eller kanskje sammen med en annen Festive-rytter, suser du forbi Rudolf eller en diger lysende snømann i en overpyntet hage. Og etter en lang og fin tur med iskrystaller i skjegg og øyenbryn, kan du med god samvittighet nyte julemiddagen nyttårs-kalkunen.

Velbekomme.

Mer inspirasjon finner du i videoen fra Rapha under.


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”
19. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til å velge Vivoactive 5 som din neste klokke.
Les mer
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”
9. februar 2024 | Blogg

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en rekke treningsfunksjoner og smartklokkefunksjoner.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”
5. februar 2024 | Blogg

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet på alvor.
Les mer
Featured image for “HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet”
1. februar 2024 | Blogg

HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet

HOKA lanserer et nytt flaggskip i selskapets produktlinje; HOKA Cielo X1 – en løpesko designet for maksimal flyt, fart og komfort.
Les mer
Featured image for “Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn”
29. januar 2024 | Blogg

Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn

Studie viser hvordan HRV endrer seg med alder, kjønn og sykdom, og hva gjennomsnitlig HRV-verdi er for ulike kjønn og aldersgrupper.
Les mer
Featured image for “Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race”
26. januar 2024 | Blogg

Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race

Suunto har lansert de nye hodetelefonene Suunto Sonic og nye farger for multisportklokken Suunto Race. Her er det du må vite.
Les mer