Festive 500 – En romjul på to hjul

22. desember, 2021 (oppdatert 23. mai 2023)
Featured image for “Festive 500 – En romjul på to hjul”

Du har kanskje hørt om det? Festive 500? Han gærne fyren i sykkelsjappa som i midten av desember hvert år begynner å småprate om årets store utfordring som går av stabelen på julaften. Det er på tide at du får avklart hva dette dreier seg om, så her gir vi deg svaret.


Mellom julaften og nyttårsaften

Festive 500 er betegnelsen på et årlig arrangement som finner sted i løpet av de åtte dagene mellom julaften og nyttårsaften. Arrangementet er relativt nytt og hadde sitt utspring i en utfordring som den britiske klesprodusenten Rapha, kom med til sine kunder i 2010.

Her handler det om å tilbakelegge 500km på sykkelsetet i romjulen. I løpet av de årene utfordringen har blitt gjennomført, så har deltakelsen vært sterkt økende, og for mange har det blitt en årlig tradisjon.

Ikke minst har nettsamfunnene Strava og Instagram bidratt til at mange har funnet motivasjon til å hive seg ut på veien. Det er ikke få bilder som deles med #festive500 i løpet av denne uken, og rullefaktoren på norske landeveier er høy mens milene tikker inn i Strava-loggen.

festive 500

I løpet av perioden romjulen er målet å tilbakelegge 500 km på to hjul. Foto: Credit: Cheap Snow Gear Ltd Foto :@pasja1000


Vikinger på sykkel…

I bunn og grunn er vel ikke det norske klimaet skapt for ivrige syklister på vinterstid, men heldigvis har utviklingen av gode klær, dekk, lykter og ikke minst sykler, bidratt til å gjøre sykling til en helårsidrett. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det er betydelig lettere for våre sykkelvenner i sydligere strøk å gjennomføre utfordringen.

Om du velger å fordele de 500 kilometerne ut over alle de åtte dagene i julen, så må du fremdeles sykle gode 62,5 kilometer hver dag. Er du som undertegnede singel og har kun deg selv å tenke på, så er det jo mulig selv med vinterlige veier og surt vær. Er du derimot etablert familiefar, husmor eller sitter dypt i det med familieselskaper til opp over øra, så krever det sitt å få gjennomført alle disse milene på sykkelen.

Rapha har utlovet flere priser til deltakerne av Festive 500. Det fine her er at det ikke bare er den som sykler lengst som vinner, men er du med å deler bilder, film, blogg eller annet passende, så kan du stikke av med en premie.

Førstepremien, eller den gjeveste prisen, går til den som på best mulig måte representerer «sjelen» av Festive 500, og han/hun vinner en tur til Steamboat Springs i Colorado, USA, for å få bygget en eksklusiv Moots Routt eller Routt 45 sykkel, tilpasset sine egne mål. Og så klart, du har også mulighet til å kjøpe et eget draktsett produsert av Rapha.


Tilbake til der det hele startet

Det hele startet i England i 2009. Denne vinteren var det ekstra kaldt, og Raphas sjefsdesigner Graeme Raeburn, opplevde at selv fettet i navene på sykkelen hans hadde frosset. Inspirert av Tour de France-grunnleggeren, Henri Desgrange, sine skildringer i boken «The Head and The Legs», valgte han denne vinteren, en av de tøffeste i manns minne, å ta fatt på en utfordring som skulle gi opphav til dagens Festive 500.

I løpet av åtte dager mellom julaften og nyttår, skulle Graeme tilbakelegge 1000 kilometer på sykkelen. Distansen var egentlig tilfeldig valgt, men Graeme synes dette virket som en «passende» lengde.

Rapha hadde allerede et eget UCI-lag, Team Rapha Condor, og Graeme ønsket å kjenne på kroppen hvordan det ville være å leve som en proff. Ettersom han hadde mye tid å ta av i romjulen, valgte han akkurat denne perioden til å fullføre målet om 1000 kilometer. Men prosjektet viste seg å være mer ambisiøst enn forventet. Dagene var korte, og mørket og kulden gjorde syklingen til en prøvelse. Selv om Graeme nådde målet sitt, innså han umiddelbart at distansen var tullete lang.

500 kilometer burde være mer enn nok for selveste juleuken, selv ikke proffene på Team Rapha Condor syklet 1000 kilometer i løpet av denne perioden.

festive 500

Er du heldig, kan du oppleve slike forhold i romjulen.


Et grunnlag for felleskap

Grunnlaget for en real utfordring var lagt, og året etter arrangerte Graeme den første Festive 500 hvor 94 ryttere gav seg i kast med utfordringen. Man kan vel ikke si annet enn at ideen var vellykket, for i fjor (jula 2015) deltok hele 72 283 ryttere. Av disse fullførte 13 311 syklister hele distansen på 500 kilometer.

Graeme fikk ønsket sitt oppfylt, nemlig å aktivisere enda flere i julehøytiden. Det viktigste er ikke å gjennomføre hele distansen, men å delta, sosialisere, slå av en prat på sykkelen, og kanskje ta en kaffe eller øl etter turen.

Dersom du tar utfordringen i år vil du utvilsomt få opplevelser som du ellers ville vært foruten. Som Graeme så fint uttrykker det: «Det fine med å sykle 500 kilometer er at i hvert fall noe av det skal være fryktinngytende» Du ser landskap du ellers ikke ville sett, verden kler seg i andre farger, solen som står opp, solen som går ned.

Helt alene på landeveien, eller kanskje sammen med en annen Festive-rytter, suser du forbi Rudolf eller en diger lysende snømann i en overpyntet hage. Og etter en lang og fin tur med iskrystaller i skjegg og øyenbryn, kan du med god samvittighet nyte julemiddagen nyttårs-kalkunen.

Velbekomme.

Mer inspirasjon finner du i videoen fra Rapha under.


Del gjerne:

Featured image for “Nyhet: Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro”

Nyhet: Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro

Garmin har nylig lansert de to nyeste medlemmene i Fenix- og Epix-familien; Garmin Fenix 7 Pro og Garmin Epix Pro.…
Featured image for “37 grunner til å velge Garmin Instinct 2/2X Solar”

37 grunner til å velge Garmin Instinct 2/2X Solar

Gira på en pulsklokke som kan det meste, tåler alt, og har ekstrem batteritid? Her er 37 grunner til hvorfor…
Featured image for “Samsung Galaxy Z Fold4 – Et multiverktøy i arbeidsdagen”

Samsung Galaxy Z Fold4 – Et multiverktøy i arbeidsdagen

Drømmer du om å ta med deg jobben «i lomma» og å erstatte kontoret med minimalt utstyr? Her er 10…
Featured image for “Nyhet: Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro”

Nyhet: Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro

Huawei har lansert to nye smartklokker – Huawei Watch 4 og Huawei Watch 4 Pro – to klokker proppfulle av…
Featured image for “Nyhet: Suunto Vertical”

Nyhet: Suunto Vertical

Suunto har lansert Suunto Vertical – selskapets første dedikerte pulsklokke med innebygde kart og solcellelading. Og enorm batteritid.…
Featured image for “10 grunner til å velge Garmin Forerunner 265”

10 grunner til å velge Garmin Forerunner 265

Vurderer du å investere i en ny pulsklokke og lurer på om Garmin Forerunner 265 er riktig klokke for deg?…
Featured image for “Gigantisk oppdatering fra COROS!”

Gigantisk oppdatering fra COROS!

COROS har nylig lansert en gigantisk oppdatering til en rekke av sine pulsklokker. Dette setter COROS i et helt nytt…
Featured image for “Nyhet: Casio G-Shock GBD-H2000”

Nyhet: Casio G-Shock GBD-H2000

Ønsker du en pulsklokke som skiller seg ut fra de vanlige treningsklokkene? Casio G-Shock GBD-H2000 er pulsklokken for deg som…
Featured image for “Garmin forenkler tilgangen til beta programvare”

Garmin forenkler tilgangen til beta programvare

Garmin har nylig gjort endringer i måten brukere kan delta i det offentlige beta programmet for tilgang til tidlig programvare…
Featured image for “Håndleddsbasert løpsdynamikk klart for Garmin Forerunner 955!”

Håndleddsbasert løpsdynamikk klart for Garmin Forerunner 955!

Avansert løpsdynamikk og nytt mål på treningsbealsting er klart for Garmin Forerunner 955!…
Featured image for “15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X”

15 grunner til å velge Garmin Fenix 7X

Trenger du noen argumenter for å overbevise deg selv om at Garmin Fenix 7X er et godt kjøp, eller må overbevise…
Featured image for “En vanlig dag på jobben for en produkttester – i følge ChatGPT”

En vanlig dag på jobben for en produkttester – i følge ChatGPT

Hva skjer når du spør selveste «Bing», eller AI-kongen ChatGPT, om å beskrive en vanlig dag på jobben for en…
Featured image for “Stor oppdatering gir avansert løpsdynamikk til Fenix 7 og Epix 2”

Stor oppdatering gir avansert løpsdynamikk til Fenix 7 og Epix 2

Garmin har lansert en ny betaoppdatering for Fenix 7-serien, Epix 2, Enduro 2, Quatix 7 og Marq 2-klokkene. Oppdateringen introduserer…
Featured image for “Nyhet: Huawei Watch Ultimate”

Nyhet: Huawei Watch Ultimate

Huawei Watch Ultimate skal ta opp kampen med Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch5 Pro og andre robuste og smartklokker…
Featured image for “30 grunner til å velge Samsung Galaxy Watch5 Pro”

30 grunner til å velge Samsung Galaxy Watch5 Pro

På utkikk etter ny smartklokke og lurer på om Samsung sitt flaggskip er noe for deg? Her er 30 grunner…
Featured image for “Nyhet: Polar Pacer Pro er nå tilgjengelig i en ny farge”

Nyhet: Polar Pacer Pro er nå tilgjengelig i en ny farge

Polar har nylig lansert pulsklokken Polar Pacer Pro i den nye fargen Gold Dust. Nyheten kombinerer en stilig gyllen klokkeramme…
Featured image for “Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Forerunner 255 Music”

Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Forerunner 255 Music

Garmin Forerunner 265 følger opp den populære Garmin Forerunner 255 Music. Her får du vite hva som er likt, og…
Featured image for “Garmin lanserer Forerunner 265 og Forerunner 965”

Garmin lanserer Forerunner 265 og Forerunner 965

Garmin har nylig lansert to nye klokker i Forerunner-serien; Garmin Forerunner 265 og Garmin Forerunner 965. Med dette fortsetter Garmin…