Test: COROS VERTIX 2

24. mars, 2023 (oppdatert 25. mars 2024)

Featured image for “Test: COROS VERTIX 2”

Solid, presis, pålitelig, evigvarende og stappfull av funksjoner. Det er COROS VERTIX 2 oppsummert i fem ord. Legg til tøff, brukervennlig og fremtidsrettet, og du sitter igjen med en av markedets sprekeste pulsklokker.

Ikke la deg blende av salgstallene til kjente merkenavn som Garmin og Polar – den relativt ferske nykommeren COROS ønsker å ha et ord med i spillet. I løpet av få år har det amerikanske selskapet kapret store markedsandeler og fått med seg en rekke kjente utøvere i stallen, og takket være innovative produkter som tilbyr «det brukere flest vil ha», fortsetter brukermassen å vokse i rasende fart.


Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


COROS VERTIX 2 – Et flaggskip for fremtiden

COROS er et selskap i medvind og utvikling der veien fra idé til tegnebrett er kortere enn mellom kjøleskapet og komfyren. Nye funksjoner legges stadig til aldrende klokker – ofte annenhver måned – og COROS lytter til brukernes ønsker. Per dags dato har det amerikanske selskapet (med kinesiske røtter…) åtte ulike modeller i klokkefamilien (inkludert de som begynner og fases ut), og den rimeligste modellen COROS PACE 3 er utvilsomt et av de beste kjøpene du kan gjøre til 3000 kr.

COROS VERTIX 2 koster 7399,-, men til gjengjeld er du sikret en klokke du kan ha i mange år og som garantert vil få mange spennende funksjoner i fremtiden. I tillegg fremstår, den etter mengder av oppdateringer, som en langt bedre klokke enn det som ble lansert tilbake høsten 2021.


Kraftig – funksjonell – brukervennlig

COROS VERTIX 2 er sammen med APEX 2 Pro selskapets kraftigste pulsklokke, og en solid utfordrer for deg som prioriterer kraftig byggekvalitet, stor skjerm, innebygde kart for hele verden, ekstrem batteritid og et enkelt brukergrensesnitt. VERTIX 2 betjenes i hovedsak ved hjelp av en stor dreibar krone og en touchskjerm, men har også en knapp for runder, tilbake, mm.., pluss en egen knapp for bakgrunnslys og en valgfri snarvei. Er det en stor ting som holder igjen «wow-faktoren», så er det fraværet av AMOLED-skjerm som har blitt mer og mer vanlig i pulsklokker i dette sjiktet – som blant annet Garmin epix Pro (Gen 2) som er testet her, eller Polar Vantage V3 testet her.

VERTIX 2 var den første multisportklokken som benytter såkalt «Dual Frequency GNSS» som tar i bruk alle fem satellittsystemer samtidig. Dette sørger for gi meget nøyaktige sporinger nesten uansett hvor på kloden du befinner deg.

VERTIX 2 kommer også med kart forhåndsinstallert, og du kan enkelt legge til nye kart, eller fjerne uønskede, direkte gjennom appen. Selv om du ikke får det samme detaljnivået som på pulsklokkene fra Garmin (foreløpig ingen gatenavn, stedsnavn, etc.), så er de fine og nyttige underveis på tur.

Den store 1,4″ touchskjermen i kombinasjon med den dreibare kronen, gjør det svært lettvint å betjene klokken, og ikke minst å navigere i kartene. Du kan også importere GPX-filer og ruter fra nesten hvilken som helst tredjepartsapp, eller opprette ruter i den innebygde rutebyggeren å sende til klokken. VERTIX 2 synkroniserer med Strava og laster automatisk opp nye økter, selv om du ikke får Strava Live Segments direkte på klokken.


Trening

COROS VERTIX 2 er en gjennomført solide multisportklokke som kan brukes til absolutt alt. Her finner du aktivitetsprofiler som dekker de mest vanlige aktivitetene innendørs, en rekke utendørs aktiviteter, og listen utvides stadig. I tillegg kan du opprette din egen aktivitetsprofil å tilpasse slik du ønsker.

Der Garmin og Polar frister med mengder av ulike treningsverktøy, er COROS relativt beskjeden. Her er det ingen verktøy som PacePro, ClimbPro, Popularitetsruting, Real-Time Stamina, Virtuell Partner/Racer, etc., men du kan sette opp enkle intervaller direkte på klokken, eller bruke COROS appen/nettsiden til å «bygge» din egen treningsøkt. For de ulike aktivitetene kan du opprette varsler for tråkkfrekvens, distanse, tempo, puls og kraft, og auto-pause under en treningsøkt.

Klokken måler for øvrig alt du trenger av puls, tid, hastighet, distanse, høydemeter, tråkkfrekvens, etc.. VERTIX 2 tilbyr også integrert kraftmålingen direkte i klokka, og kobler du til løpssensoren COROS POD 2 vil du i tillegg kunne få avansert løpsdynamikk (les mer HER).


Avansert trenings- og restitusjonsanalyse

COROS VERTIX 2 tilbyr også avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom plattformen EvoLab, integrert kraftmålingen direkte i klokka, samt tilgang til en rekke ulike treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming gjennom appen/nettsiden.

Når klokka lærer deg å kjenne, vil den gi deg estimerte sluttider på distanser som 5 km, 10 km, 21 km og 42 km, samt beregne treningseffekt og restitusjonstid. Bruker du klokka til styrketrening, vil den ved hjelp av et «varmekart» vise deg hvilke muskelgrupper som er trent etter hvert som du har fullført de ulike øvelsene på planen. Du kan også få personlige maratonplaner som tar i bruk tidligere treningsdata for å automatisk bygge en plan som hjelper deg med å nå målene dine.

I tillegg vil klokken gi deg Running Index som indikerer den generelle løpeformen din på en score fra 0 til 100 (høyere er bedre), og en «Race predictor» som estimerer hvor raskt du er i stand til å fullføre en 5, 10, 21 og 42 km.

Grunnleggende smartklokkefunksjoner

COROS har foreløpig styrt unna betalingsfunksjon og streamingmuligheter, men lar deg lagre musikkfiler direkte på klokka. Det er støtte for smartvarsler, og noen enkle, men nyttige widgets som omfattende værmelding, høyde, soloppgang/solnedgang, barometrisk trykk, kompass og temperatur. Et par ekstra godbiter er muligheten for å bruke COROS VERTIX 2 som fjernkontroll for actionkameraer fra GoPro og Insta360.


Aktivitets- og helsemålinger

COROS VERTIX 2 er også i stand til å registrere aktivitet og søvn 24/7, og viser et enkelt sammendrag på klokka og i appen. Garmin og Polar er fremdeles bedre på aktivitetsmålingen, spesielt søvnanalysen, men COROS nærmer seg. Senere oppdateringer har blant annet gitt COROS VERTIX 2 muligheten til å måle HRV og stress.

I tillegg til puls så inkluderer VERTIX 2 en PulseOX-sensor som måler oksygenmetningen i blodet automatisk gjennom natten og ved manuelle målinger. I tillegg vil klokken estimere VO2-maks nivå og estimert kondisjonsalder basert på nåværende treningstilstand. Klokken har også en enkel «recovery advisor» som beregner den gjenværende energien din i prosent fra 0 til 100.

Ellers måler COROS VRETIX 2 både hjertefrekvensvariabilitet (HRV) og daglig stress, samt at den inkluderer en «velværesjekk» som er en enkel test for å måle flere helseindikatorer, inkludert hvilepuls, hjertefrekvensvariabilitet (HRV), pustefrekvens og mer.


Tilgang til treningsprogrammer og personlig coach

COROS VERTIX 2 gir deg tilgang til COROS EvoLab, Training Hub og COROS Coach helt gratis. Dette er tre kraftige og omfattende verktøy laget for å hjelpe deg til å prestere bedre, både på og utenfor treningsarenaen.

COROS EvoLab er COROS sin idrettsvitenskapelige plattform utviklet for å gi personlig tilpasset trenings-, restitusjons- og prestasjonsevalueringer.

COROS Training Hub er en plattform/webportal som lar deg analysere treningsdata, samhandle med en trener å planlegge treningsøkter. Gjennom COROS appen og nettsiden får du tilgang til en rekke treningsøkter og programmer for styrketrening, løping, sykling og svømming som kan hjelpe deg å bli en bedre utøver. Her kan du også bygge din egen styrkeøkt der du setter sammen ulike øvelser, velger antall repetisjoner, sett, pauser, etc..


Oversiktlig og god COROS app

Mye av informasjonen som klokken registrerer kan sees direkte på klokken, men den beste oversikten får du i COROS appen og på nettsiden. Her vil du også se historikk tilbake i tid og sortere på ulike parameter og aktiviteter, samt studere treningsbelastning og analyse. COROS appen er også stedet der du enkelt kan oppdatere klokken, endre/legge til flere urskiver, koble til tredjeparts tjenester, endre visninger på menyer, treningsvisning, etc..


Først og fremst best til tur og trening

Men, COROS VERTIX 2 er først og fremst laget for tur og trening. Ønsker du en pålitelig pulsklokke for friluftsliv, turer og hovedsakelig trening, så er COROS VERTIX 2 midt i blinken. Er du derimot interessert i en liten og diskre pulsklokke som skal logge skritt og søvn, bør du velge noe annet. Denne klokken er laget for å brukes. Mye, og tøft.

To andre klokker som er verdt å få med seg er COROS APEX 2 og COROR APEX 2 Pro. Disse byr på mye av det samme som VERTIX 2, men i en mindre og lettere innpakning.


Er du fremdeles ikke overbevist om at COROS VERTIX 2 er riktig klokke for deg? Da bør du lese denne saken med 11 grunner til å velge COROS VERTIX 2.

Se også: Gigantisk oppdatering fra COROS!


Konklusjon



COROS VERTIX 2
COROS VERTIX 2

Product Name: COROS VERTIX 2

Brand: COROS

Offer price: 7399

Currency: NOK

Konklusjon

Den koster mye, og den er mye, men COROS VERTIX 2 tilbyr også en kombinasjon av funksjonalitet og brukervennlighet som vil tilfredsstille kravstore brukerne.

Med Multi-Band GNSS, et hav av ulike sensorer og fargekart for hele verden, klarer VERTIX 2 å levere høy presisjon, kombinert med en overlegent god batteritid. Designet er gjennomtenkt og mer solid enn en panservogn, og kombinasjonen av touchskjerm og en overdimensjonert dreibar krone gjør betjeningen enkel.

Legger du til COROS sin nye plattform for trenings- og restitusjonsanalyse, samt de mange treningsøktene og treningsprogrammene du kan velge blant, har du et verktøy som kan hjelpe deg til å både trene bedre og smartere.

Du får ikke like mange funksjoner som med Garmin Fenix-, epix- eller Forerunner-modellene, og det kanskje største savnet er fraværet av en mer fargerik og «wow-faktor» AMOLED-skjerm.

Likevel, COROS VERTIX 2 gir deg veldig mye, og sett opp mot prisen, så er den absolutt et godt kjøp.

Overall
85%
85%

Pros

  • Solid byggekvalitet og premium design.
  • Svært nøyaktig GPS. Middels god pulssensor.
  • Enkel betjening via en dreibar krone og touchskjerm.
  • Stor og flott skjerm.
  • Gode kart med enkel navigering.
  • Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering.
  • Måler mange ulike aktivitets- og helsedata, inkludert HRV.
  • Svært god batteritid.
  • Omfattende trenings- og restitusjonsanalyse.

Cons

  • Mangler betalingsfunksjon.
  • Ingen Strava Live Segments.
  • Ingen mulighet for streaming av musikk.
  • Mangler gatenavn/stedsnavn på kart.
  • Unøyaktig søvnmåling.

Del gjerne: