PrimaLoft, Polarloft, Thermoball, Coreloft, G-Loft, Cirrus også videre… Forvirret over de ulike typene syntetisk isolasjon? Her får du en god forklaring på ulike materialer og noen fine anbefalinger!
Skal du investere i en ny isolasjonsjakke laget av syntetisk materiale, eller dun? Det finnes enormt mye å velge mellom. Her får du vite alt du trenger å vite om syntetisk isolasjon, og fordeler/ulemper med syntetisk isolasjon fremfor dun. Fellesnevneren for alle plaggene? At de alle skal holde deg varm og komfortabel, veie lite å ta liten plass. Ettersom det finnes så enormt mange ulike typer isolasjonsjakker, har jeg her gått gjennom de ulike typene isolasjonsmaterialer i et forsøkt på å bryte det ned til lettfordøyelig og forståelig materiale.
Se også disse guidene:
- Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger
- Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger
- Guide – Velg riktig type og størrelse sekk
- Telt – Guide og anbefalinger – Den store teltguiden
- SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board
Syntetisk materiale – Bruk og hensikt
Syntetisk materiale ble laget for å etterligne egenskapene til dun, men til en mer overkommelig pris. Det finnes etter hvert en rekke produsenter av syntetiske isolasjons materialer, men alle former for syntetisk materiale bygger på samme teknologi; polyesterfibre i ulike tykkelser, formet slik at de danner små kamre som fanger luft som varmes opp på samme måte som dun. I tillegg til en lavere pris enn dun, har syntetisk isolasjon den fordelen at det holder varmen når det blir vått, og ikke minst kan det vaskes enkelt i maskin uten behov for å tromle/tørke jakken etterpå.
Fordeler
- Ofte mye varme for pengene.
- Høy varme-til-vekt-ratio.
- Holder varmen når det er vått.
- Kan vaskes i maskin.
- Lav vekt.
- Gode pusteegenskaper.
- Ikke-allergi fremkallende.
Ulemper
- Ikke like god varme-til-vekt-ratio som dun.
- Ikke like komprimerbar som dun.
- Kan feste mer lukt.
Når bør jeg du velge syntetisk isolasjon?
Selv om dun er både lettest og varmest, så er det ikke alle situasjoner der dun er best. Dersom du har planer om å bruke produktet i et fuktig miljø, under høy aktivitet, ønsker muligheten til å kunne vaske det enkelt i en vaskemaskin, eller rett og slett har et begrenset budsjett, så vil syntetisk isolasjon ofte være et vell så godt, om ikke bedre, valg enn dun.
Er du på jakt etter en isolasjonsjakke til bruk på topptur der du gjerne bruker jakken på starten av turen før du får varmen, når du går på ski i marka, til aktivt friluftsliv med høy intensitet, trening ute om vinteren, eller i klima som ofte er fuktig og vått, så vil syntetisk materiale være et godt valg. Dette er produkter som varmer godt, kan brukes røft, vaskes når de blir skitne og svette, og holder varmen selv om de blir våte av svette, regn, snø, etc..
Hvordan måles varmen til PrimaLoft?
For å skille de ulike typene PrimaLoft fra hverandre, kan vi sette de opp mot hverandre ved å benytte «CLO-systemet». CLO-systemet brukes til å måle ulike materialers evne til å isolere, og bestemmes basert på isolasjonsnivåene som trengs for å holde en person på et komfortabelt nivå mens han/hun befinner seg i et rom med 21 grader celsius og 50% luftfuktighet. Dette tilsvarer 1 CLO.
En CLO-verdi på «0» tilsvarer en naken person. For å sette ting i perspektiv, kan du tenke deg en eskimo som står kledd i pels og full vinterbekledning. Dette tilsvarer en CLO-verdi på 4. Og hvis du er i tvil om det er varme, eller ikke, så skal du vite at det er veldig varmt…
Videre kan vi bruke CLO-skalaen til å måle varmeverdien til ulike klesplagg, som for eksempel de ulike typene PrimaLoft-materialer.
- PrimaLoft Gold: CLO-verdi på 0.92. Tilsvarer dun med CUIN-verdi på 550.
- PrimaLoft Silver: CLO-verdi på 0.79. Tilsvarer dun med CUIN-verdi på 450.
- PrimaLoft Black: CLO-verdi på 0.65. Tilsvarer dun med CUIN-verdi på 350.
Husk at disse tallene ikke sier alt om et plaggs varmeeffekt ettersom både fyllvekt (mengde isolasjon), konstruksjon, tykkelse, m.m., har innvirkning på isolasjonen. Oversikten viser likevel tydelig hvordan de ulike PrimaLoft-materialene kan sammenlignes med hverandre og dun.
Ulike typer syntetisk materiale
PrimaLoft
PrimaLoft er definitivt det mest kjente syntetiske isolasjonsmaterialet, og deles inn i tre store kategorier basert på isolasjons- og komprimeringsegenskaper. Det finnes også flere underkategorier av disse, men de handler mest om hvor materialet kommer. F.eks. består PrimaLoft Gold Insulation Eco har 55% resirkulert materiale, mens PrimaLoft Gold Insulation Down Blend består av 30% PrimaLoft fiber og 70% gåsedun.
Tilsvarende finner vi PrimaLoft Silver Insulation Active som er spesielt utviklet for å holde deg varm under høy aktivitet utendørs, samtidig som det er lett og kan komprimeres kraftig. Denne typen PrimaLoft er også ekstra slitesterk.
PrimaLoft Gold
Den høyeste kvaliteten av syntetisk isolasjon tilgjengelig på markedet. PrimaLoft Gold har det høyeste varme-til-vekt forholdet, og kan komprimeres til å ta svært liten plass. PrimaLoft Gold har en CLO-verdi på 0.92, som tilsvarer dun med CUIN-verdi på 550.
Best for:
Deg som ønsker det varmeste, letteste og mest komprimerbare alternativet til dun, uansett pris.
Anbefalte produkter:
- Mountain Equipment Fitzroy
- Rab Xenair Jacket
- Lundhags Viik
- Patagonia Nano Puff
- Black Diamond M Vision Hybrid Hoody
- Rab Xenair Light
PrimaLoft Silver
Et rimelige alternativ til syntetisk isolasjon enn PrimaLoft Gold som fremdeles gir svært gode isolasjonsegenskaper, men noe høyere vekt og pakkvolum. PrimaLoft Silver har en CLO-verdi på 0.79, som tilsvarer dun med CUIN-verdi på 450.
Best for:
Deg som ønsker «mest for pengene» og ønsker både god varme, lav vekt og gode kompresjonsegenskaper, uten at det tømmer lommeboka. PrimaLoft Silver egner seg også til bruk under aktivitet, og har høy slitestyrke. Perfekt til bruk på topptur eller aktivt friluftsliv.
Anbefalte produkter:
PrimaLoft Black
Standard materiale til hverdagsjakker, moteplagg, og en rekke ulike produkter som benytter syntetisk materiale som isolasjon. PrimaLoft Silver har en CLO-verdi på 0.65, som tilsvarer dun med CUIN-verdi på 350.
Best for:
Deg som ønsker en varm og god jakke som fungerer like godt til tur som til hverdags, og ikke bryr deg om at vekten og størrelsen er minst mulig. Dette er rimeligere plagg som fremdeles varmer godt og har relativt lav vekt.
Anbefalte produkter:
Polarloft
Polarloft er et syntetisk isolasjonsmateriale fremstilt og brukt av Mountain Equipment. Stoffet har svært lav varme-til-vekt ratio, og holder varmen selv når det blir fuktig. En av de mange fordelene til Polarluft er den høye slitestyrken, og at stoffet er svært mykt og komfortabelt i bruk. Polarloft finnes i ulike tykkelser, og brukes i alt fra soveposer, til bukser og jakker.
Anbefalte produkter:
Thermoball
Thermoball er syntetisk isolasjon utviklet av The North Face i samarbeid med PrimaLoft med mål om å lage et rimeligere syntetisk alternativ til dun, og består av 100% resirkulert materialer og fyll. Her benyttes små, runde syntetiske klynger med fibre som fanger og varmer opp luft i små luftlommer. Thermoball har blitt svært populært, og har på mange måter revolusjonert den syntetiske isolasjons bekledningen.
Best for:
Deg som ønsker svært høy varme-til-vekt forhold og ønsker et miljøvennlig alternativ til dun. Thermoball egner seg like godt til mellomplagg som ytterplagg så lenge det ikke er nedbør.
Cirrus
Cirrus er en type syntetisk isolasjon utviklet av Rab med visjon om å skape et materiale som gjenskaper både volumet og strukturen til dun, samtidig som det bevarer de gode isolasjonsegenskapene. Ved bruk av Cirrus blir sømmene sydd slik at de ligner kamrene som ofte sees på dunjakker, og plagg som benytter Cirrus kan ved første øyekast ligne tradisjonelle dunjakker.
Cirrus har en isolasjonseffekt tilsvarende 600 cuin dun (relativt høyt), og har sin styrke i at det bevarer varmen selv når det er fuktig, og tørker raskere enn dun.
Best for:
Deg som ønsker en isolasjonsjakke med gode varme til vekt egenskaper, som ser mest mulig lik ut som en dunjakke, men benytter syntetisk isolasjonsmateriale.
Anbefalte produkter:
Coreloft
På samme måte som Cirrus en type utviklet og benyttes av Rab, hører Coreloft til den kanadiske produsenten Arcteryx. Coreloft består av et lag fluffy polyesterfibre som fanger varme som genereres av kroppen. Ettersom Coreloft er impregnert med et slags silikonmateriale, vil det ikke absorbere vann på samme måte som dun. En annen fordel med Coreloft er materialet består av «hele stykker med fibre», altså krever det mindre sømmer for å forme slik produsenten måtte ønske, noe som betyr lavere vekt og ikke minst mindre varmelekkasje gjennom sømmene. Det tåler også en god del juling, og egner seg godt i plagg som du gjerne pakker i sekken og ikke ønsker å bekymre deg over.
Best for:
Deg som ønsker et isolerende plagg som tåler lett nedbør, gir god isolasjon, lav vekt og har spesielt høy slitestyrke.
G-Loft
G-Loft er en type syntetisk isolasjon som produseres av Goldeck Textil som også eier klesprodusenten Carinthia. G-Loft består av spiralformede fibre som tar svært liten plass når de ligger sammen, samtidig som de har en slags fluffy struktur som fanger luft som varmes opp og isolerer. G-Loft har en slags «minne effekt som gjør at fibrene raskt finner tilbake til sin opprinnelige form etter å ha blitt komprimert. En fordel med G-Loft er dets evne til å motstå fukt, og materiale bevarer opptil 80% av varmekapasiteten til tross for at det er vått.
Best for:
Deg som ønsker slitesterke plagg med god isolasjon, lav vekt, og gode kompresjonsegenskaper. Dette er plagg som
Anbefalte produkter:
Fleece
Fleece er en type syntetisk isolasjon som omfavner flere ulike stoffer med «lodden» overflate, og trenger ikke nødvendigvis å bestå av syntetisk fiber. Det vanligste er å fremstille fleece av polyester, men det finnes også fleece-produkter som er fremstilt av ull, bomull, akryl, m.m. Ettersom fleece bare er en fellesbetegnelse for et bredt spekter av produkter, har ofte produsenter satt sine egne navn på ulike former for fleece. Noen av de mest kjente merkevarene er Polartech og Thermic.
Best for:
Fleecejakker kommer i mange tykkelser og ulike kvaliteter. En tykk fleece vil være best egnet for å isolere når du er i lav aktivitet/i ro, mens en tynnere fleece kan fungere som det perfekte mellomlag.
Anbefalte fleece produkter:
Polartech
Polartech er et varemerke som dekker en rekke ulike spesialiserte syntetiske stoffer. Fra å ha startet som den «originale» produsenten av fleecemateriale, har Polartech utviklet teknologien ytterligere og tilbyr nå en rekke ulike produkter som har et felles mål; «Å lage produkter som holder brukeren varm, samtidig som produktet er lett».
Et av de mest populære Polartech-produktene er Polartech Alpha som vi nevner her.
Polartech Alpha
Polartech Alpha ble først og fremst utviklet for spesialstyrkene i USA som krevde et isolasjonsmateriale med suverene egenskaper for ekstreme temperatursvingninger. Polartech tilbyr gode isolasjonsegenskaper, men er først og fremst kjent for svært god pusteevne, komprimerbarhet og tørkeegenskaper.
Best for:
Deg som ønsker et varmende plagg til bruk «på farten», men som også fungerer til roligere aktiviteter. Polartech Alpha er ikke like varmt som syntetiske materialer som PrimaLoft, Thermoball, Cirrus, Coreloft, etc., men egner seg desto bedre for bruk under høy aktivitet.
Anbefalte Polartech produkter:
Thermic
Thermic er en familie av fleecestoffer utviklet for å være lette, varme, hurtigtørkende og slitesterke. Thermic-produktene kommer i en rekke ulike tykkelser, vekter og konstruksjoner for å dekke behovene til forskjellige brukere og aktiviteter.
Anbefalte produkter:
Thinsulate
Thinsulate er et tynt, lett og pustende materiale som består av 50% resirkulert materiale, og forbindes ofte med materialet du finner på innsiden av hansker/votter, sko, luer, ulike typer bekledning, etc.. Også Thinsulate deler inn isolasjonsmaterialet i ulike kategorier, men disse er ikke like vanlig å høre om som PrimaLoft. De tre kategoriene er Thinsulate Platinum, Thinsulate Platinum X-STATIC, Thinsulate Platinum Isolasjon Flex og Thinsulate Platinum Isolasjon FR. At Thinsulate ikke er like kjent for hvermannsen som andre syntetiske materialer, skyldes ikke dårlig kvalitet, men at Thinsulate brukes ofte i arbeidsbekledning, o.l..
Anbefale produkter: