Test: Suunto 9 Peak

15. juni, 2022 (oppdatert 28. august 2023)

Featured image for “Test: Suunto 9 Peak”

Suunto 9 Peak er sannsynligvis en av de minste og peneste multisportklokkene på markedet, men dessverre er det også utseende som er det beste…


Fakta:

Pris: fra 5690 – 6990
Vekt: 52 g
Størrelse: 43 x 43 x 10.6 mm
Materiale: Rustfritt stål (standard modell) / Titanium Grade 5 (titanium modell)
Skjerm: 1,2″ (240×240) Sapphire-linse
Reim: 20 mm hurtigreimer
Batteritid: 7 dager i smartklokkemodus, Med GPS: Best – 25t / God – 50t / Ok – 120t/Lav – 170t


Et halvhjertet forsøk

Suunto 9 Peak er det siste flaggskipet i pulsklokkefamilien til Suunto og tilbyr alt fra Suunto 9 Baro i et totalt redesignet ytre som tar både størrelsen og vekten ned til en imponerende slank og lett klokke. Her får du en premium pulsklokke bygget i titanium og ripesikkert saffirglass (gjelder modellen med betegnelsen «Titanium»), med en vekt så lav at du glemmer du har den på hånden.

Suunto 9 Peak varter opp med alt som finnes av nødvendige sensorer for å måle både det og det andre, og på papiret står ikke 9 Peak tilbake for noe. Suunto har en lang tradisjon med å lage robuste og velsmurte «outdoor-klokker», og den slanke toppmodellen fortsetter trenden. Den solide innpakningen huser et hav av aktivitetsprofiler, og ved hjelp av Suunto App kan du enkelt tilpasse aktivitetsprofiler med dine mest foretrukne datafelter. Det er merkelig nok ikke mulig å endre på eksisterende aktivitetsprofiler, men du kan opprette dine egne som du setter sammen slik du vil.

Suunto byr også på avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom TrainingPeaks, samt 24/7 aktivitetsovervåkning med alt fra puls, oksygenmetning i blodet, skritt, kalorier, søvn, estimert kondisjonsalder og VO2-maks, samt stressnivå og kroppsressurser. Mye av dette er dessverre såpass unøyaktig at du ikke bør vie mye oppmerksomhet til det, og det anbefales å bruke et pulsbelte dersom du ønsker pålitelige pulsmålinger. Her er samtlige konkurrenter i samme prissjikte langt, langt bedre.

Til tross for en drøyt stiv pris, må du klare deg uten fancy funksjoner som streaming av musikk, betaling, kart eller andre smartklokkefunksjoner. Det nærmeste du kommer en «smartklokke» er muligheten til å kontrollere musikken på telefonen, samt speile smartvarsler fra mobilen.


Best til «outdoor» og navigering

Heldigvis er Suunto 9 peak langt bedre når det gjelder navigering og utendørsbruk. Her får du enkel og sikker brødsmuleruting med sving-for-sving navigering, og i samarbeid med rutebyggeren i Suunto App, er det lekende lett å sende ruter til klokka selv når den er i bruk. Varmekartet i Suunto App viser de mest populære rutene i ditt nærområde slik at du enkelt kan oppdage nye ruter dersom du befinner deg på ukjent grunn. Android-versjonen av appen vil også vise helt konkrete forslag til ruter i området du befinner deg, og lar deg se de mest populære startpunktene slik at du enkelt kan finne utgangspunkt for en tur.

pulsklokke test

«Varmekart» lar deg utforske de mest populære rutene i området du befinner deg, og deretter opprette ruter som du kan sende til klokken.

Batteritiden i treningsmodus er god, og den lynraske ladingen gir deg fullt batteri på en knapp time. GPS-presisjonen på Suunto sine toppmodeller er imponerende takket være selskapets FusedAlti funksjon som bruker data fra både høydemåler og GPS for å anslå nøyaktig høyde.

Funksjonen SuuntoPlus åpner opp for flere nyttige funksjoner, blant annet Climb som automatisk registrerer antallet bakker og høydemeter du klatrer, Loop som automatisk registrerer rundetider på en bestemt runde/distanse, TrainingPeaks for sanntidsinformasjon om treningsbelastningen direkte på klokka, eller Sprint som automatisk registrerer sprinter. SuuntoPlus har dog en stor begrensning i at det foreløpig kun er mulig å benytte en av disse funksjonene samtidig, slik at du ikke kan benytte to ulike verktøy under samme økt. Dette er nesten ufattelig med tanke på hvor mange treningsfunksjoner andre merker tilbyr, og trekker ned totalopplevelsen av Suunto 9 Peak.

Suunto henger dessverre etter når det kommer til brukeropplevelse, og menyene fremstår trege og utdaterte. Hadde Suunto gjort navigeringen i menyene raskere etter 2022-standard, hadde klokken gitt et helt annet inntrykk.


Konklusjon

Suunto 9 Peak

Product Name: Suunto 9 Peak

Brand: Suunto

Offer price: fra 5690

Currency: NOK

Konklusjon

Suunto 9 Peak har ikke like mange funksjoner som Garmin eller COROS, og henger enkelt og greit et godt stykke bak konkurrentene. Derimot tilbyr de en rålekker pulsklokke med robust og pent design, og svært lav vekt. Suunto appen er lett å bli forelsket i, spesielt med tanke på hvor lett den lar deg opprette og overføre ruter direkte til kokka, ikke minst den elegante 3D-visningen av ruta du har tilbakelagt.

Det største ankepunktet for samtlige Suunto-klokker, er at de oppleves trege i bruk, akkurat som om det er litt forsinkelse når du trykker inn knappene, og det kan utvilsomt bli et irritasjonsmoment i lengden. I tillegg henger ikke Suunto med i utviklingen av nye og nyttige funksjoner, og prisen er hinsides sidestykke med tanke på hva du får til samme pris hos konkurrentene.

Du skal med andre ord være glad i Suunto for å velge Suunto. Men er du, så har du i det minste en av markedets peneste klokker.

Overall
70%
70%

Pros

 • Solid byggekvalitet, slank, lett og premium design.
 • Nøyaktig GPS. Middels god pulssensor.
 • God batteritid. Lynkjapp lading.
 • Full av sensorer som GPS, barometer, altimeter, optisk pulssensor, SpO2-sensor, termometer, kompass, akselerometer.
 • Mange aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Funksjonen SuuntoPlus byr på flere gode treningsverktøy som Climb, Loop, Ghost Runner, m.m..
 • Suunto App er oversiktlig og fin.
 • HeatMaps (varmekart) er uvurdelig bra for å oppdage nye ruter, samt opprette ruter som kan overføres til klokka.
 • Mulighet til å kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken
 • Støtter smartvarsler.

Cons

 • Ingen mulighet for streaming av musikk.
 • Mangler kart og betaling.
 • Tregt menysystem.
 • Begrensede treningsfunksjoner.
 • Svært unøyaktig aktivitetsmåling.
 • SuuntoPlus åpner kun for å bruke en funksjon per økt.

Kjøp Suunto 9 Peak

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 165 Music”
20. februar 2024 | Garmin

Test: Garmin Forerunner 165 Music

Garmin sin rimeligste løpeklokke i Forerunner-serien har vokst til å bli en fullverdig pulsklokke. Dette er klokken for deg som vil ha god valuta for pengene.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Lily 2”
31. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Lily 2

Garmin har lansert oppfølgeren til den moteriktige klokken Garmin Lily. Garmin Lily 2 er designet for kvinner og kombinerer stilsikkerhet og funksjonalitet.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin HRM-Fit pulsmåler for kvinner

Garmin HRM-Fit er selskapets første pulsbelte designet for kvinner og kan være et produkt som vil gjøre en forskjell for en stor gruppe brukere.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Descent Mk3i”
16. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Descent Mk3i

Garmin Descent Mk3i gjør dykkingen både mer spennende og tryggere, og byr på enda flere muligheter over vann. Descent Mk3i er en dykkercomputer på steroider.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Quatix 7 Pro”
3. januar 2024 | Garmin

Test: Garmin Quatix 7 Pro

Garmin Quatix 7 Pro gjør livet på sjøen både tryggere, enklere og morsommere. Garmin sin nyeste multisportklokke for marint bruk er enhver båtførers bestevenn.
Les mer
Featured image for “Test: COROS Heart Rate Monitor”
15. desember 2023 | COROS

Test: COROS Heart Rate Monitor

COROS Heart Rate Monitor er selskapets første eksterne pulssensor, og kort oppsummert har de lyktes godt med å ta steget inn i et nytt marked.
Les mer
Featured image for “Test: Fitbit Charge 6”
10. november 2023 | Fitbit

Test: Fitbit Charge 6

Fitbit Charge 6 er selskapets mest avanserte aktivitetsmåler til nå, og denne gangen er den smartere takket være tettere bånd til Google-universet.
Les mer