Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

30. desember, 2023 (oppdatert 28. mai 2024)

Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig hastighet og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.

Når du løper på innendørs på bane, eller på en tredemølle, er som regel GPS-signalet fraværende, eller unyttig ettersom du likevel løper på stedet vil. I slike situasjoner taes klokkens akselerometer i bruk for å bestemme distansen.

Et vanlig «problem» er at det oppstår en stor feilmargin mellom klokkens oppgitte distanse og den reelle distansene som måles av tredemøllen. Enkelte ganger kan distansen variere etter tredemøllens merke, modell eller kalibrering, men ofte er det klokken som er feil ettersom den ikke er riktig kaliberet.

Svært mange Garmin-klokker lar deg nå kalibrere klokken manuelt for å oppnå bedre presisjon når du løper innendørs. Her får du en enkel oppskrift.


Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin-klokken

Funksjonen beskrevet under kalibrerer akselerometeret i klokken og gjelder ikke dersom du bruker en ekstern fotsensor. For klokker som tilbyr denne funksjonen kan du «Lagre og kalibrere» distansen etter en aktivitet. Dette alternativet er tilgjengelig når klokken har registrert en distanse på 1,5 kilometer, eller mer.

Etter å ha valgt «Lagre og kalibrer«, kan du legge inn distansen som er målt av tredemøllen. Kalibreringsverdien kan ikke være mindre enn halvparten, eller mer enn dobbelt så lang som distansen som er registrert på klokken.

Eksempel:
Hvis klokken registrerer 1,5 kilometer, må kalibreringsverdien være mellom 7,5 kilometer og 30 kilometer.

Når du har gjort dette vil klokken være kalibrert for å forbedre nøyaktigheten på distansen for fremtidige løp med lignende tempo. Det vil derimot ikke korrigere, eller justere data som ble registrert under aktiviteten før kalibrering (tempo/hastighet per runde, gjennomsnittlig puls per runde, kalorier per runde, osv.).

Merk også at dersom du løper i et annet tempo senere, så kan dette påvirke nøyaktigheten på målingene ettersom steglengden endrer seg. Dette gjelder spesielt dersom du går over fra rolige løpeturer til intervaller.

Fremgangsmåten for å rekalibrere klokken kan variere fra modell til modell, men de fleste nyere klokker bruker metoden som er beskrevet over.


Tips for å forbedre nøyaktigheten ytterligere:

Tredemøllekalibreringsfunksjonen vil kun kalibrere akselerometeret for tredemølle-aktivitetsprofilen. For å forbedre nøyaktigheten ytterligere, anbefales følgende:

 • Sørg for og jevnlig registrere økter utendørs med GPS aktivert for å kalibrere akselerometeret. Dette bidrar til å mer nøyaktige målinger når du løper innendørs.
 • Unngå å holde fast i rekkverket/håndtakene mens du løper på tredemøllen ettersom dette vil resultere i feil distansemåling på klokken.
 • Dersom du regelmessig løper intervaller på tredemøllen, anbefales det også å utføre intervalløkter utendørs mens GPS-en er aktivert. Dette vil bidra til å kalibrere akselerometeret for innendørs intervalltrening slik at du får bedre resultater når du løper inne.

Slik kalibrerer du tempo- og distanse på Garmin HRM-Pro eller HRM-Pro Plus

Nøyaktigheten på løpetempo og avstand/distanse på pulsmålerne HRM-Pro og HRM-Pro Plus forbedres ved hjelp av kalibrering. Å kalibrere enhetene krever normalt to timer med løping utendørs, men nøyaktigheten vil fortsette å forbedre seg jo mer du løper ute.

Det er to måter å kalibrere sensorene på, og begge krever at pulsbeltet er koblet til en kompatibel Garmin-klokke:

Automatisk kalibrering

Automatisk kalibrering skjer automatisk når du løper utendørs med pulsbeltet mens GPS-en er tilkoblet klokka. For å oppnå best mulig resultat av den automatiske kalibreringen, bør du sørge for at løpeøktene dine utendørs skjer i det samme tempoet som du vanligvis løper på tredemøllen.

Automatisk kalibrering vil ikke skje under følgende forhold:

 • Løping innendørs.
 • Løping utendørs ved bruk av profilene terrengløp, eller ultraløp.
 • Bruk av en fotsensor under løpingen.
 • Terrenget du løper på er veldig kupert.
 • Hvis Auto kalibrering er deaktivert under innstillinger for HRM Tempo og Distanse for det aktuelle pulsbeltet.
 • Hvis Bruk til tempo er satt til Alltid under innstillinger for HRM Tempo og Distanse for det aktuelle pulsbeltet.

Manuell kalibrering

Manuell kalibrering lar deg tilpasse løpshastigheten og avstandsberegningen på pulsbeltet spesifikt for løping på en tredemølle. Ved slutten av en tredemølleøkt (minimum 1,5 kilometer på klokken), velg Kalibrer og Lagre i menyen som vises når du stopper tidtakeren på klokken. Deretter angir du avstanden som vises på tredemøllen og trykker Lagre.

Hvis du ønsker å bruke HRM-Pro eller HRM-Pro Plus som kilde til tempo hele tiden, anbefales det at du:

 • Under innstillinger for Tempo og avstand, sett Bruk til Tempo til Innendørs.
 • Gjennomfør ca. 2 timer med løping i tempoet du normalt løper i. Dette kan fordeles over flere økter.
 • Juster innstillingen Bruk til tempo til Alltid.

Tips for økt nøyaktighet

Du kan bidra til å øke sannsynligheten for mer nøyaktige målinger ved å følge tipsene nedenfor. Samtlige tips krever at HRM-Pro eller HRM-Pro Plus er koblet til klokken din.

Gjennomfør flere løpeøkter ute med GPS aktivert etterfulgt av manuell kalibrering.

 • Manuell kalibrering kan gjøres etter en tredemølleøkt ved å velge Kalibrer -> Lagre, og deretter angi avstanden som vises på tredemøllen.

Løp du gjennomfører utendørs bør foregå i omtrentlig tempo som du vanligvis løper på tredemøllen. Auto kalibrering bør være satt til På.

 • På klokken, åpne menyen og bla deg ned til menyen for sensorer. Velg HRM -> HRM Tempo og avstand -> Auto kalibrering -> På.

Når du løper utendørs på underlag/terreng som har innvirkning på løpsformen din, som sand eller dyp snø, bør Auto Calibrate være deaktivert.

 • På klokken, åpne menyen og bla deg ned til menyen for sensorer. Velg HRM -> HRM Tempo og avstand -> Auto kalibrering -> Av.

Dersom du ikke oppnår ønsket nøyaktighet, kan du forsøke å tilbakestille kalibreringen. Dette vil nullstille både den automatiske- og manuelle kalibreringen.

 • På klokken, åpne menyen og bla deg ned til menyen for sensorer. Velg HRM -> HRM Tempo og kalibrering -> Tilbakestill kalibreringsdata.

Dersom nøyaktigheten for tempo og distanse fra pulsbeltet er god, kan du forsøke og slå av auto kalibrerings-innstillingen.

 • HRM > HRM Tempo og avstand > Auto kalibrering > Av.

For noen vil de beste resultatene oppnås ved å bruke kun manuell kalibrering.

 • På klokken, åpne menyen og bla deg ned til menyen for sensorer. Velg HRM -> HRM Tempo og kalibrering -> Tilbakestill kalibreringsdata.
 • Slå av Auto kalibrering under sensormenyen på klokken. HRM > HRM Tempo og avstand > Auto kalibrering > Av.
 • Ved slutten av neste tredemølleøkt skal du angi avstanden som tredemølle viser når du blir bedt om det.

Sjekk også disse tipsene for Garmin-klokker:


Kilde


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Oura Ring – En guide til alt du må vite”
27. januar 2024 | Guider

Oura Ring – En guide til alt du må vite

Oura Ring er markedets eldste og mest populære smart ring. Denne guiden gir deg svar på alt du behøver å vite om Oura Ring, og om det er riktig produkt for deg.
Les mer