Slik oppretter du løyper direkte på en Garmin klokke

29. juni, 2022 (oppdatert 28. januar 2024)

Featured image for “Slik oppretter du løyper direkte på en Garmin klokke”

Eier du en nyere Garmin Fenix, Forerunner, Epix eller lignende modell? Da kan det hende du løper rundt med et kartotek på hånden. Her får du vite hvordan Garmin-klokken din kan hjelpe deg å oppdage nye løyper.

Funksjonen er like enkel som den er genial. Det finnes millioner på millioner av Garmin-brukere over hele verden, og Garmin har samlet brukerdata fra aktive turgåere, løpere og syklister gjennom mange år. Disse dataene representerer et enormt kartotek av interessant løypeinformasjon. Ved å analysere dataene i sanntid, kan Garmin til enhver tid se hvilke stier/veier som er mest frekventert av personer som benytter Garmin-klokker.

Garmin tilbyr to svært nyttige funksjoner; Løyper med rundreise og Around Me, eller Rundt meg som det heter på norsk. Førstnevnte tar utgangspunkt i informasjonen fra det gigantiske løypekartoteket, mens Around Me er basert på informasjon som er plottet direkte i kartdatabasen.

Løyper med rundreise

Løyper med rundreise tar utgangspunkt i popularitetsrutingen og oppretter automatisk 2-4 anbefalte ruter (rundturer) med utgangspunkt i de mest populære rutene i området du befinner deg. Du velger selv distanse og retning du ønsker å løpe/gå/sykle. Selve beregning av ruten går i løpet av et minutts tid (avhenger av modeller) og kan gjøres underveis i en treningsøkt/aktvitet». Når klokken har beregnet en´eller flere ruter, vil du kunne velge å se den på kartet, få oversikt over total lengde og antall høydemeter, og deretter om du ønsker å følge den. Velger du å ta i bruk ruten, trykker du bare «Start», og klokken vil veilede deg ved hjelp av sving-for-sving navigering.

Rutenavigeringen til Garmin er imponerende god, og det er nesten er prestasjon å rote seg vekk. Klokken gir beskjed i god tid før du skal endre kurs, og varsler med pip og vibrering når det nærmer seg kursendring. Garmin har også gjort det mulig å skru av varslene dersom du går litt utenfor ruten, så unngår du en klokke som maser og frustrerer mer enn den gjør nytte. Du kan også sette den opp til automatisk å rekalkulere en ny rute. Ønsker du å starte navigeringen underveis på en løype, kan du fritt velge å starte rutenavigeringen på et vilkårlig sted langs ruten, eller i revers.


Around Me (Rundt meg)

De forhåndsinstallerte kartene er fylt til randen av informasjon som blant annet POIS (Point of interest). Med funksjonen Around Me, eller Rundt meg, kan du enkelt søke opp aktuelle POIs (interessepunkter) rundt deg til enhver tid. Gå til kartbildet på klokken, hold inne meny-knappen, og velg «Rundt meg». I løpet av noen sekunder vil klokken vise de plasseringen din på kartet, og aktuelle aktuelle POIs vil dukke opp i ytterkanten på skjermen. Ved å bruke «opp/ned» knappene kan du bla deg gjennom de ulike punktene å velge og navigere til de. Du får også mulighet til å se de som listevisning dersom du foretrekker det. Velger du et av punktene, kan du starte sving-for-sving navigering på klokken fra der du befinner deg.


ClimbPro

ClimbPro er ikke direkte relatert til de to omtalte funksjonene, men kan likevel være verdt å nevne her. ClimbPro gjør det nemlig lettere å planlegge hvordan du skal disponere krefter underveis på en tur. Så lenge du på forhånd har lagt inn en rute på klokken, eller velger å navigere til et POI, vil ClimbPro dele motbakker og nedoverbakker opp i individuelle seksjoner å vise dette oversiktlig på en egen urskjerm. Klokken vil til enhver tid vise en oversikt over antall motbakker/nedoverbakker, løypeprofil, lengde, stigningsprosent, antall høydemetre og hvor i bakken du befinner deg.


Løyper med rundreise i Garmin Connect

Foretrekker du å opprette Løyper med rundreise i ro og mak på mobilen, så kan dette også gjøres i Garmin Connect. Dette gjør du på følgende måte:

 • Åpne Garmin Connect. Trykk «Mer».
 • Velg «Trening» -> «Løyper» -> «Opprett ny løype»
 • Velg aktivitetsform. I eksempelet benyttes «Terrengløp».
 • Velg «Automatisk» dersom du ønsker at Garmin skal opprette ruten for deg.
 • Gi løypen et navn, velg avstand og retning.
 • Trykk på «Startpunkt» -> Garmin Connect starter umiddelbart å regne ut en passende rute.
 • Trykk på «Meny-ikonet» nederst til høyre for å gjøre endringer og å se alternativer.
 • Trykk «Klar» når du er fornøyd med løypen og klar til å laste den over til klokka.
 • Sveip opp på skjermen for å få en oppsummering av løypa og høydeprofil.
 • Trykk på de tre pilene øverst til høyre. Velg «Send til enhet».
 • Du vil nå finne igjen løype på klokka under «Navigasjon» -> «Løyper».

Dersom du har en klokke som ikke kommer med forhåndsinstallerte kart fra Garmin, så anbefales denne artikkelen Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det. Med Komoot-integrasjonen kan brukere få tilgang til detaljerte kart direkte fra Komoot-appen på et større utvalg Garmin-enheter, noe som forbedrer opplevelsen av utendørsnavigasjon.


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”
5. januar 2024 | Guider

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.
Les mer
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”
2. januar 2024 | Guider

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”
30. desember 2023 | Anbefalte artikler

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne oppskriften kan hjelpe deg til bedre målinger.
Les mer
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”
25. desember 2023 | Anbefalte artikler

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips etter å ha testet mer enn 50 modeller.
Les mer