Slik oppretter du løyper direkte på en Garmin klokke

29. juni, 2022 (oppdatert 28. januar 2024)

Featured image for “Slik oppretter du løyper direkte på en Garmin klokke”

Eier du en nyere Garmin Fenix, Forerunner, Epix eller lignende modell? Da kan det hende du løper rundt med et kartotek på hånden. Her får du vite hvordan Garmin-klokken din kan hjelpe deg å oppdage nye løyper.

Funksjonen er like enkel som den er genial. Det finnes millioner på millioner av Garmin-brukere over hele verden, og Garmin har samlet brukerdata fra aktive turgåere, løpere og syklister gjennom mange år. Disse dataene representerer et enormt kartotek av interessant løypeinformasjon. Ved å analysere dataene i sanntid, kan Garmin til enhver tid se hvilke stier/veier som er mest frekventert av personer som benytter Garmin-klokker.

Garmin tilbyr to svært nyttige funksjoner; Løyper med rundreise og Around Me, eller Rundt meg som det heter på norsk. Førstnevnte tar utgangspunkt i informasjonen fra det gigantiske løypekartoteket, mens Around Me er basert på informasjon som er plottet direkte i kartdatabasen.

Løyper med rundreise

Løyper med rundreise tar utgangspunkt i popularitetsrutingen og oppretter automatisk 2-4 anbefalte ruter (rundturer) med utgangspunkt i de mest populære rutene i området du befinner deg. Du velger selv distanse og retning du ønsker å løpe/gå/sykle. Selve beregning av ruten går i løpet av et minutts tid (avhenger av modeller) og kan gjøres underveis i en treningsøkt/aktvitet». Når klokken har beregnet en´eller flere ruter, vil du kunne velge å se den på kartet, få oversikt over total lengde og antall høydemeter, og deretter om du ønsker å følge den. Velger du å ta i bruk ruten, trykker du bare «Start», og klokken vil veilede deg ved hjelp av sving-for-sving navigering.

Rutenavigeringen til Garmin er imponerende god, og det er nesten er prestasjon å rote seg vekk. Klokken gir beskjed i god tid før du skal endre kurs, og varsler med pip og vibrering når det nærmer seg kursendring. Garmin har også gjort det mulig å skru av varslene dersom du går litt utenfor ruten, så unngår du en klokke som maser og frustrerer mer enn den gjør nytte. Du kan også sette den opp til automatisk å rekalkulere en ny rute. Ønsker du å starte navigeringen underveis på en løype, kan du fritt velge å starte rutenavigeringen på et vilkårlig sted langs ruten, eller i revers.


Around Me (Rundt meg)

De forhåndsinstallerte kartene er fylt til randen av informasjon som blant annet POIS (Point of interest). Med funksjonen Around Me, eller Rundt meg, kan du enkelt søke opp aktuelle POIs (interessepunkter) rundt deg til enhver tid. Gå til kartbildet på klokken, hold inne meny-knappen, og velg «Rundt meg». I løpet av noen sekunder vil klokken vise de plasseringen din på kartet, og aktuelle aktuelle POIs vil dukke opp i ytterkanten på skjermen. Ved å bruke «opp/ned» knappene kan du bla deg gjennom de ulike punktene å velge og navigere til de. Du får også mulighet til å se de som listevisning dersom du foretrekker det. Velger du et av punktene, kan du starte sving-for-sving navigering på klokken fra der du befinner deg.


ClimbPro

ClimbPro er ikke direkte relatert til de to omtalte funksjonene, men kan likevel være verdt å nevne her. ClimbPro gjør det nemlig lettere å planlegge hvordan du skal disponere krefter underveis på en tur. Så lenge du på forhånd har lagt inn en rute på klokken, eller velger å navigere til et POI, vil ClimbPro dele motbakker og nedoverbakker opp i individuelle seksjoner å vise dette oversiktlig på en egen urskjerm. Klokken vil til enhver tid vise en oversikt over antall motbakker/nedoverbakker, løypeprofil, lengde, stigningsprosent, antall høydemetre og hvor i bakken du befinner deg.


Løyper med rundreise i Garmin Connect

Foretrekker du å opprette Løyper med rundreise i ro og mak på mobilen, så kan dette også gjøres i Garmin Connect. Dette gjør du på følgende måte:

 • Åpne Garmin Connect. Trykk «Mer».
 • Velg «Trening» -> «Løyper» -> «Opprett ny løype»
 • Velg aktivitetsform. I eksempelet benyttes «Terrengløp».
 • Velg «Automatisk» dersom du ønsker at Garmin skal opprette ruten for deg.
 • Gi løypen et navn, velg avstand og retning.
 • Trykk på «Startpunkt» -> Garmin Connect starter umiddelbart å regne ut en passende rute.
 • Trykk på «Meny-ikonet» nederst til høyre for å gjøre endringer og å se alternativer.
 • Trykk «Klar» når du er fornøyd med løypen og klar til å laste den over til klokka.
 • Sveip opp på skjermen for å få en oppsummering av løypa og høydeprofil.
 • Trykk på de tre pilene øverst til høyre. Velg «Send til enhet».
 • Du vil nå finne igjen løype på klokka under «Navigasjon» -> «Løyper».

Dersom du har en klokke som ikke kommer med forhåndsinstallerte kart fra Garmin, så anbefales denne artikkelen Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det. Med Komoot-integrasjonen kan brukere få tilgang til detaljerte kart direkte fra Komoot-appen på et større utvalg Garmin-enheter, noe som forbedrer opplevelsen av utendørsnavigasjon.


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Guide: Garmin foreslått treningsøkt”
29. april 2024 | Guider

Guide: Garmin foreslått treningsøkt

Garmin-klokker med funksjonen «Daglig foreslått treningsøkt» gir deg dagsferske treningsøkter basert på treningsstatus og dagsform. Her er det du må vite.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Guider

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Oura Ring – En guide til alt du må vite”
27. januar 2024 | Guider

Oura Ring – En guide til alt du må vite

Oura Ring er markedets eldste og mest populære smart ring. Denne guiden gir deg svar på alt du behøver å vite om Oura Ring, og om det er riktig produkt for deg.
Les mer