Liten, lett og lang batteritid – en multisportklokke laget for å tåle tøft bruk, til en god pris. Suunto 5 Peak byr på det meste av Suunto sine treningsverktøy, men møter likevel tøff konkurranse fra en rekke gode alternativer.
Suunto har et sterkt navn i pulsklokkemarkedet, men har de siste årene slitt med å følge med tempoet til sterke konkurrenter som Garmin, Coros og Polar. Med Suunto 5 Peak «fullfører» de mange måte navneendringene som startet med Suunto 9 Peak i fjor sommer, og endrer hovedsaklig design på den tidligere Suunto 5 til å matche Suunto 9 Peak.
Fakta
Vekt: 39 gram
Batteritid: 10 dager smartklokkemodus, Trening: Ytelse – 20t, Utholdenhet – 40t, Tour – 100t
Skjermstørrelse: 1,1″ (216×216)
GNSS: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Vanntett: 30 meter
Suunto 5 Peak – Design og brukergrensesnitt
Suunto 5 Peak bringer ingen nye funksjoner i seg selv, og bygger videre på forgjengeren Suunto 5. Det mest iøynefallende er det nye slanke designet og den lave vekten. Suunto 5 Peak er 41% lettere enn Suunto 5 (39 g vs. 66g), og 1,7 mm tynnere. Klokken har også fått utskiftbare reimer (22 mm), og kommer i flere seks fargevarianter. Sammenlignet med flaggskipet Suunto 9 Peak som er produsert i titanium, kommer med en skjerm dekket med saffirglass og er vanntett ned til 100 meter, benytter Suunto 5 Peak rimeligere materialer i form av rustfritt stål og plast, og er vanntett ned til 30 meter. Det er likevel en robust klokke det er snakk om.
Skjermen er kanskje det største ankepunktet ettersom denne «bare» er 1,1″ og byr på 216×216 oppløsning. Den er relativt enkel å lese i sollys, men heller vanskelig i dårlig belysning. Det er heller ikke til å komme unna at skjermen fremstår enda mindre ettersom en svart kant på innsiden av skjermen stjeler noe av plassen. Betjeningen foregår via fem knapper, og det er ingen touchskjerm slik som på Suunto 9 Peak. Menyene er enkle, men klokken er (som alltid med Suunto) treg til å reagere når du blar deg gjennom valgene. Dette burde Suunto virkelig klare å løse, for slike unødvendige «tregheter» henger ikke på greip i 2022.
En velkommen nyhet er muligheten for å oppdatere klokken «over the air» slik at du slipper å koble klokken til en PC. Suunto 5 Peak støtter Bluetooth og kan dermed pares med en ekstern pulssensor, eller kraftsensor, men mangler ANT+ som mange sykkelruller benytter.
Batteritid og GNSS
Batteritid har alltid vært Suunto sin styrke, og Suunto 5 Peak skal holde opptil 10 dager i smarklokkemodus, 20 timer i Performance mode (beste GNSS-modus), 40 timer i Endurance mode og opptil 100 timer i Tour mode. I Performance mode benytter Suunto 5 Peak satellittsignaler fra fem ulike satellittsystemer (GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou og QZSS) hvert sekund, mens samplingraten reduseres i Endurance mode og Tour mode.
Suunto har også noe de kaller «Intelligente batterimoduser», som gjør at klokken automatisk reduserer samplingraten (frekvensen på innhenting av satellittsignaler og puls) dersom batteriet er i ferd med å gå tomt. Samtidig vil klokken «lære» seg aktivitetsnivået ditt, slik at den kan forutsi om du bør lade før en langtur. Bruker du normalt å logge en lang treningsøkt på søndager, kan Suunto 5 Peak lørdag kveld gi deg et varsel om at det er på tide å lade. Klokken beholder den samme ladeklemmen fra Suunto 5, og får ikke den nye ladepucken med hurtiglading som Suunto 9 Peak benytter.
I motsetning til Suunto 9 Peak har ikke Suunto 5 Peak barometrisk høydemåler, og benytter derfor GPS for å angi høyde. Høyden er stort sett riktig, men mangelen på barometrisk altimeter gjør at klokken ikke blir like nøyaktig i kupert terreng, og gjerne mister noen høydemeter. Fraværet av barometer gjør også at Suunto 5 Plus ikke har FusedAlti funksjonen som tar i bruk GPS og barometer for å gi bedre målinger ved bruk av utvidet batteritid.
Heldigvis har Suunto 5 Peak fått en ny og bedre GNSS-chip og leverer jevnt over god nøyaktighet på sporingene – spesielt i vanlig Performance mode.
Aktivitetsmåling
I likhet med tidligere vil Suunto 5 Peak registrere antall skritt, kaloriforbruk, søvn og søvnkvalitet, ressurser, stress, estimere VO2-maks og Kondisjonsalder, samt beregne restitusjonstid. Suunto benytter en salig blanding av sine egne algoritmer (skritt, kalorier) algoritmer fra TrainingPeaks (Trenings- og restitusjonsanalyse), samt algoritmer fra fra Garmin-eide Firstbeat (ressurser, søvn). Dessverre er de langt i fra like nøyaktig som nevnte konkurrent… Skrittelleren bommer grovt, og den innebygde pulssensoren er like mye på bærtur som en bærplukker i desember. Dette er den samme sensoren som kom på Suunto 5, og ikke den nye som finnes på Suunto 9 Peak. Når klokken fóres med feil data, vil også beregningene bli feil. Med andre ord bør du ikke stole på tallene du får for disse verdiene.
Søvnmålingen er derimot ganske bra, selv om du ikke får den samme detaljerte søvnmålingen med tid i ulike søvnfaser slik de fleste konkurrentene til Suunto nå tilbyr. Du får en total søvntid, tid i dyp søvn, våkentid og en søvnscore. Klokken vil også registrere laveste pulsverdi og gjennomsnitts puls i løpet av natten.
Suunto App
Suunto App gir deg en god oversikt over alt klokken har registrert i løpet døgnet, og ikke minst aktivitetene du registrer med klokken. Appen klarer også på en fin måte å presentere alle dataene klokken har registrert tilbake i tid, og du kan sortere på ulike aktiviteter å se f.eks. totale antall kilometer, høydemeter, varighet og energiforbruk basert på uke, måned, år eller siste 30 dager. I appen får du også avansert Trenings- og restitusjonsanalyse gjennom TrainingPeaks sine anerkjente analyser, og du får hele tiden en tilbakemelding på om treningen din er produktiv eller ikke.
Etter hver økt kan du studere økten i detalj gjennom appen, og dersom du har brukt Suunto 5 Peak til å logge en rute utendørs, vil du kunne «gjenoppleve» ruten ved en stilig 3D fremstilling av ruten i kartene.
Suunto har ingen egen nettjeneste der du kan se øktene og all relevant aktivitetsdata, men de deler «skylagring» med nettjenesten Sports Tracker slik at du får tilgang til alle treningsøkter på denne nettsiden.
Navigering – varmekart
En av de beste funksjonene til Suunto er de flotte varmekartene som viser de mest populære rutene i ditt nærområde. Android-versjonen av appen vil også vise helt konkrete forslag til ruter i området du befinner deg, og lar deg se de mest populære startpunktene slik at du enklere kan finne et utgangspunkt for en tur. Varmekartene til Suunto er meget gode, og er utrolig inspirerende å bruke i planleggingen av en ny tur – enten det er innenlands eller utenlands.
Suunto 5 Peak tilbyr ikke kartvisning på klokka, men benytter brødsmuleruting som viser en angitt rute i form av en tegning på skjermen. Ved hjelp av Suunto App kan du enkelt sende en rute du selv oppretter, eller som en GPX-fil, direkte til klokken, som deretter vil guide deg sving-for-sving fra start til slutt. For enklere navigering kan du legge inn POIs (interessepunkter) slik at klokken guider deg mellom de ulike punktene på løypen. Suunto 5 Peak støtter også import av ruter via Komoot, slike at du enkelt kan sende ruter herfra rett til klokka.
Suunto 5 Peak er en flott klokke til utendørsbruk, selv om den mangler de mer avanserte trackingfunksjonene fra Suunto 9 Peak. Du får heller ikke barometer eller kompass.
Trening – Aktivitetsprofiler
Suunto 5 Peak kommer med støtte over mer enn 80 ulike aktivitetsprofiler, og du kan opprette dine egne aktivitetsprofiler i Suunto App. Det er dessverre ikke mulig å redigere de eksisterende profilene, så ønsker du å endre litt på en bestemt aktivitetsprofil, må du opprette denne fra skratsj. Hver profil kan settes opp med fire ulike skjermer og syv datafelter. Oppsettet er heldigvis enkelt og oversiktlig, og lar deg velge mellom en rekke ulike data. Suunto tilbyr også en «adaptiv treningsplan» som skal gi deg en syv dagers treningsplan med daglige treningsforslag basert på hvor godt restituert du er. Det kan absolutt bidra til å få noen ut av stolen, men den er relativt simpel sammenlignet med de du får hos blant annet Garmin og Polar.
Av mer avanserte funksjoner finner vi de samme funksjonene som ble introdusert med SuuntoPlus og som allerede er tilgjengelig på Suunto 5. SuuntoPlus åpner opp for flere nyttige funksjoner, blant annet Climb som automatisk registrerer antallet bakker og høydemeter du klatrer, Loop som automatisk registrerer rundetider på en bestemt runde/distanse, TrainingPeaks for sanntidsinformasjon om treningsbelastningen direkte på klokka, Sprint som automatisk registrerer sprinter, Ghost Runner som er en alternativ utgave av Virtuell Partner og lar deg konkurrere mot en forhåndsbestemt tid, Burner som viser hvilke energikilder kaloriene forbrennes fra, og ikke minst Snap to Route som gir mer nøyaktige målinger på en forhåndsvalgt rute.
SuuntoPlus har dog en stor begrensning i at det foreløpig kun er mulig å benytte en av disse funksjonene samtidig, slik at du ikke kan ta i bruk to ulike verktøy under samme økt. Dette er enkelt og greit skuffende ettersom dette er «basic funksjoner» på blant annet Garmin.
Suunto 5 Peak – Smartklokke
Suunto lager først og fremst pulsklokker, men har i likhet med de fleste produsenter bakt inn noen grunnleggende smartklokke-funksjoner. Suunto 5 Peak støtter smartvarsler og lar deg besvare/avvise samtaler. Dette er så basic som du får det, og Suunto klarer heller ikke her å gjøre opplevelsen veldig god. Sletter du et varsel på telefonen, vil den ofte igjen på klokken slik at den står med mange uleste varsler.
Det er ingen mulighet for å lagre eller streame musikk, men du kan kontrollere musikken på telefonen. Betalingsfunksjon er fraværende, og tilgangen til ulike urskiver er begrenset til noen få varianter der du kan velge farge og hvilke data (skritt, puls, høyde, etc.) som skal vises på urskiven.
Konkurrenter
Suunto 5 Peak møter knallhard konkurranse i et bråte med gode alternativer. I samme prisklasse finner vi Garmin Forerunner 245 Music, Polar Vantage M2, Coros Pace 2, Garmin sitt siste tilskudd Garmin Instinct 2 (testet her), og ikke minst Garmin Forerunner 745 og nyheten Polar Pacer Pro. Samtlige av disse Garmin alternativene foruten om Forerunner 245 Music er fullverdige multisportklokker med god batteritid, en rekke nyttige treningsfunksjoner, god GPS- og pulsmåling, samt avansert trenings- og restitusjonsanalyse. Forerunner 745 er egentlig en langt mer påkostet klokke, men selges i dag til tilnærmet lik pris som Suunto 5 Peak.
Polar Vantage M2 (testet her) er også en god klokke med svært høy byggekvalitet (her finner du test av , et enkelt brukergrensesnitt, mange fine treningsfunksjoner, samt avansert trenings- og restitusjonsanalyse, mens nye Polar Pacer Pro (testet her) på mange måter erstatter Vantage M2, tar alt det beste fra toppmodellen Polar Vantage V2, og serverer det til en enda lavere pris (2999,-).
Coros Pace 2 gir deg det samme som Garmin og Polar, men har en mye spinklere byggekvalitet ettersom dette i hovedsak er en lett klokke laget for løpere.
- Les også: Test: COROS PACE 2
Hvilken modell som er riktig for deg handler i stor grad om hvilket økosystem du foretrekker. Har du en eldre Suunto-klokke i dag og er fornøyd, men ønsker å oppgradere til en ny pulsklokke fra samme produsent, så er Suunto 5 Peak et fint alternativ. Har du i lengre tid brukt Garmin eller Polar, eller aldri tidligere brukt en pulsklokke? Da ville jeg helt klart valgt noe annet.
Hvis du fremdeles er i tvil, kan du ta en kikk på denne store samletesten av de beste pulsklokkene på markedet.
- Se også: Test: Suunto 9 Peak.
- Se også: Test: Suunto Vertical Titanium Solar
- Test av pulsklokker og smartklokker – Best i test
Konklusjon
Suunto 5 Peak
Product Name: Suunto 5 Peak
Brand: Suunto
Offer price: 3139
Currency: NOK
Konklusjon
Suunto 5 Peak pakker inn en de beste og viktigste funksjonene til Suunto, i en slank, lett og pen pulsklokke, og ikke minst til en konkurransedyktig pris. Suunto gjør mye bra med treningsfunksjonene, og har god dreis på alt som kommer til navigering, men det skorter dessverre på skjermkvaliteten og brukergrensesnittet. Klokken er enkel i bruk, men den lille skjermen reagerer altfor tregt og føles noe utdatert.
Er du Suunto-bruker i dag, eier en eldre Suunto klokke eller har en Suunto 5 du egentlig liker godt, men som føles klumpete og stor? Da vil Suunto 5 Peak kunne være et god valg. Klokken opererer derimot i svært hard konkurranse med blant annet Polar, Coros og Garmin, og det finnes alternativer med flere funksjoner og bedre brukeropplevelse enn det Suunto tilbyr.
Overall
Pros
- Liten, tynn og lett.
- Behagelig passform. Utskiftbare reimer.
- God batteritid i utvidet modus.
- Mange aktivitetsprofiler.
- God brødsmuleruting.
- Funksjonen SuuntoPlus byr på flere gode treningsverktøy som Climb, Loop, Ghost Runner, m.m..
- HeatMaps (varmekart) er uvurdelig bra for å oppdage nye ruter, samt opprette ruter som kan overføres til klokka.
- Mulighet til å kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken
- Suunto App er enkel i bruk og gir god oversikt over treningshistorikk og ruter.
Cons
- Liten skjerm
- Trege menyer.
- Unøyaktig pulssensor.
- Mangler barometer.
- Ingen mulighet for streaming av musikk.
- Unøyaktig aktivitetsmåling.