Test: Suunto 5 Peak

21. april, 2022 (oppdatert 28. august 2023)
Featured image for “Test: Suunto 5 Peak”

Liten, lett og lang batteritid – en multisportklokke laget for å tåle tøft bruk, til en god pris. Suunto 5 Peak byr på det meste av Suunto sine treningsverktøy, men møter likevel tøff konkurranse fra en rekke gode alternativer.

Suunto har et sterkt navn i pulsklokkemarkedet, men har de siste årene slitt med å følge med tempoet til sterke konkurrenter som Garmin, Coros og Polar. Med Suunto 5 Peak «fullfører» de mange måte navneendringene som startet med Suunto 9 Peak i fjor sommer, og endrer hovedsaklig design på den tidligere Suunto 5 til å matche Suunto 9 Peak.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Fakta

Vekt: 39 gram
Batteritid: 10 dager smartklokkemodus, Trening: Ytelse – 20t, Utholdenhet – 40t, Tour – 100t
Skjermstørrelse: 1,1″ (216×216)
GNSS: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
Vanntett: 30 meter


Kjøp Suunto 5 Peak

Suunto 5 Peak – Design og brukergrensesnitt

Suunto 5 Peak bringer ingen nye funksjoner i seg selv, og bygger videre på forgjengeren Suunto 5. Det mest iøynefallende er det nye slanke designet og den lave vekten. Suunto 5 Peak er 41% lettere enn Suunto 5 (39 g vs. 66g), og 1,7 mm tynnere. Klokken har også fått utskiftbare reimer (22 mm), og kommer i flere seks fargevarianter. Sammenlignet med flaggskipet Suunto 9 Peak som er produsert i titanium, kommer med en skjerm dekket med saffirglass og er vanntett ned til 100 meter, benytter Suunto 5 Peak rimeligere materialer i form av rustfritt stål og plast, og er vanntett ned til 30 meter. Det er likevel en robust klokke det er snakk om.

Skjermen er kanskje det største ankepunktet ettersom denne «bare» er 1,1″ og byr på 216×216 oppløsning. Den er relativt enkel å lese i sollys, men heller vanskelig i dårlig belysning. Det er heller ikke til å komme unna at skjermen fremstår enda mindre ettersom en svart kant på innsiden av skjermen stjeler noe av plassen. Betjeningen foregår via fem knapper, og det er ingen touchskjerm slik som på Suunto 9 Peak. Menyene er enkle, men klokken er (som alltid med Suunto) treg til å reagere når du blar deg gjennom valgene. Dette burde Suunto virkelig klare å løse, for slike unødvendige «tregheter» henger ikke på greip i 2022.

En velkommen nyhet er muligheten for å oppdatere klokken «over the air» slik at du slipper å koble klokken til en PC. Suunto 5 Peak støtter Bluetooth og kan dermed pares med en ekstern pulssensor, eller kraftsensor, men mangler ANT+ som mange sykkelruller benytter.

treningsklokke

Batteritid og GNSS

Batteritid har alltid vært Suunto sin styrke, og Suunto 5 Peak skal holde opptil 10 dager i smarklokkemodus, 20 timer i Performance mode (beste GNSS-modus), 40 timer i Endurance mode og opptil 100 timer i Tour mode. I Performance mode benytter Suunto 5 Peak satellittsignaler fra fem ulike satellittsystemer (GPS, GLONASS, GALILEO, Beidou og QZSS) hvert sekund, mens samplingraten reduseres i Endurance mode og Tour mode.

Suunto har også noe de kaller «Intelligente batterimoduser», som gjør at klokken automatisk reduserer samplingraten (frekvensen på innhenting av satellittsignaler og puls) dersom batteriet er i ferd med å gå tomt. Samtidig vil klokken «lære» seg aktivitetsnivået ditt, slik at den kan forutsi om du bør lade før en langtur. Bruker du normalt å logge en lang treningsøkt på søndager, kan Suunto 5 Peak lørdag kveld gi deg et varsel om at det er på tide å lade. Klokken beholder den samme ladeklemmen fra Suunto 5, og får ikke den nye ladepucken med hurtiglading som Suunto 9 Peak benytter.

I motsetning til Suunto 9 Peak har ikke Suunto 5 Peak barometrisk høydemåler, og benytter derfor GPS for å angi høyde. Høyden er stort sett riktig, men mangelen på barometrisk altimeter gjør at klokken ikke blir like nøyaktig i kupert terreng, og gjerne mister noen høydemeter. Fraværet av barometer gjør også at Suunto 5 Plus ikke har FusedAlti funksjonen som tar i bruk GPS og barometer for å gi bedre målinger ved bruk av utvidet batteritid.

Heldigvis har Suunto 5 Peak fått en ny og bedre GNSS-chip og leverer jevnt over god nøyaktighet på sporingene – spesielt i vanlig Performance mode.


Aktivitetsmåling

I likhet med tidligere vil Suunto 5 Peak registrere antall skritt, kaloriforbruk, søvn og søvnkvalitet, ressurser, stress, estimere VO2-maks og kondisjonsalder, samt beregne restitusjonstid. Suunto benytter en salig blanding av sine egne algoritmer (skritt, kalorier) algoritmer fra TrainingPeaks (trenings- og restitusjonsanalyse), samt algoritmer fra fra Garmin-eide Firstbeat (ressurser, søvn). Dessverre er de langt i fra like nøyaktig som nevnte konkurrent… Skrittelleren bommer grovt, og den innebygde pulssensoren er like mye på bærtur som en bærplukker i desember. Dette er den samme sensoren som kom på Suunto 5, og ikke den nye som finnes på Suunto 9 Peak. Når klokken fóres med feil data, vil også beregningene bli feil. Med andre ord bør du ikke stole på tallene du får for disse verdiene.

Søvnmålingen er derimot ganske bra, selv om du ikke får den samme detaljerte søvnmålingen med tid i ulike søvnfaser slik de fleste konkurrentene til Suunto nå tilbyr. Du får en total søvntid, tid i dyp søvn, våkentid og en søvnscore. Klokken vil også registrere laveste pulsverdi og gjennomsnitts puls i løpet av natten.

pulsklokke


Suunto App

Suunto App gir deg en god oversikt over alt klokken har registrert i løpet døgnet, og ikke minst aktivitetene du registrer med klokken. Appen klarer også på en fin måte å presentere alle dataene klokken har registrert tilbake i tid, og du kan sortere på ulike aktiviteter å se f.eks. totale antall kilometer, høydemeter, varighet og energiforbruk basert på uke, måned, år eller siste 30 dager. I appen får du også avansert trenings- og restitusjonsanalyse gjennom TrainingPeaks sine anerkjente analyser, og du får hele tiden en tilbakemelding på om treningen din er produktiv eller ikke.

Etter hver økt kan du studere økten i detalj gjennom appen, og dersom du har brukt Suunto 5 Peak til å logge en rute utendørs, vil du kunne «gjenoppleve» ruten ved en stilig 3D fremstilling av ruten i kartene.

Suunto har ingen egen nettjeneste der du kan se øktene og all relevant aktivitetsdata, men de deler «skylagring» med nettjenesten Sports Tracker slik at du får tilgang til alle treningsøkter på denne nettsiden.

Suunto 5 Peak


Navigering – varmekart

En av de beste funksjonene til Suunto er de flotte varmekartene som viser de mest populære rutene i ditt nærområde. Android-versjonen av appen vil også vise helt konkrete forslag til ruter i området du befinner deg, og lar deg se de mest populære startpunktene slik at du enklere kan finne et utgangspunkt for en tur. Varmekartene til Suunto er meget gode, og er utrolig inspirerende å bruke i planleggingen av en ny tur – enten det er innenlands eller utenlands.

Suunto 5 Peak tilbyr ikke kartvisning på klokka, men benytter brødsmuleruting som viser en angitt rute i form av en tegning på skjermen. Ved hjelp av Suunto App kan du enkelt sende en rute du selv oppretter, eller som en GPX-fil, direkte til klokken, som deretter vil guide deg sving-for-sving fra start til slutt. For enklere navigering kan du legge inn POIs (interessepunkter) slik at klokken guider deg mellom de ulike punktene på løypen. Suunto 5 Peak støtter også import av ruter via Komoot, slike at du enkelt kan sende ruter herfra rett til klokka.

Suunto 5 Peak er en flott klokke til utendørsbruk, selv om den mangler de mer avanserte trackingfunksjonene fra Suunto 9 Peak. Du får heller ikke barometer eller kompass.

Suunto 5 Peak


Trening – Aktivitetsprofiler

Suunto 5 Peak kommer med støtte over mer enn 80 ulike aktivitetsprofiler, og du kan opprette dine egne aktivitetsprofiler i Suunto App. Det er dessverre ikke mulig å redigere de eksisterende profilene, så ønsker du å endre litt på en bestemt aktivitetsprofil, må du opprette denne fra skratsj. Hver profil kan settes opp med fire ulike skjermer og syv datafelter. Oppsettet er heldigvis enkelt og oversiktlig, og lar deg velge mellom en rekke ulike data. Suunto tilbyr også en «adaptiv treningsplan» som skal gi deg en syv dagers treningsplan med daglige treningsforslag basert på hvor godt restituert du er. Det kan absolutt bidra til å få noen ut av stolen, men den er relativt simpel sammenlignet med de du får hos blant annet Garmin og Polar.

Av mer avanserte funksjoner finner vi de samme funksjonene som ble introdusert med SuuntoPlus og som allerede er tilgjengelig på Suunto 5. SuuntoPlus åpner opp for flere nyttige funksjoner, blant annet Climb som automatisk registrerer antallet bakker og høydemeter du klatrer, Loop som automatisk registrerer rundetider på en bestemt runde/distanse, TrainingPeaks for sanntidsinformasjon om treningsbelastningen direkte på klokka, Sprint som automatisk registrerer sprinter, Ghost Runner som er en alternativ utgave av Virtuell Partner og lar deg konkurrere mot en forhåndsbestemt tid, Burner som viser hvilke energikilder kaloriene forbrennes fra, og ikke minst Snap to Route som gir mer nøyaktige målinger på en forhåndsvalgt rute.

SuuntoPlus har dog en stor begrensning i at det foreløpig kun er mulig å benytte en av disse funksjonene samtidig, slik at du ikke kan ta i bruk to ulike verktøy under samme økt. Dette er enkelt og greit skuffende ettersom dette er «basic funksjoner» på blant annet Garmin.


Suunto 5 Peak – Smartklokke

Suunto lager først og fremst pulsklokker, men har i likhet med de fleste produsenter bakt inn noen grunnleggende smartklokke-funksjoner. Suunto 5 Peak støtter smartvarsler og lar deg besvare/avvise samtaler. Dette er så basic som du får det, og Suunto klarer heller ikke her å gjøre opplevelsen veldig god. Sletter du et varsel på telefonen, vil den ofte igjen på klokken slik at den står med mange uleste varsler.

Det er ingen mulighet for å lagre eller streame musikk, men du kan kontrollere musikken på telefonen. Betalingsfunksjon er fraværende, og tilgangen til ulike urskiver er begrenset til noen få varianter der du kan velge farge og hvilke data (skritt, puls, høyde, etc.) som skal vises på urskiven.

Suunto pulsklokke


Konkurrenter

Suunto 5 Peak møter knallhard konkurranse i et bråte med gode alternativer. I samme prisklasse finner vi Garmin Forerunner 245 Music, Polar Vantage M2, Coros Pace 2, Garmin sitt siste tilskudd Garmin Instinct 2 (testet her), og ikke minst Garmin Forerunner 745 og nyheten Polar Pacer Pro. Samtlige av disse Garmin alternativene foruten om Forerunner 245 Music er fullverdige multisportklokker med god batteritid, en rekke nyttige treningsfunksjoner, god GPS- og pulsmåling, samt avansert trenings- og restitusjonsanalyse. Forerunner 745 er egentlig en langt mer påkostet klokke, men selges i dag til tilnærmet lik pris som Suunto 5 Peak.

Polar Vantage M2 (testet her) er også en god klokke med svært høy byggekvalitet (her finner du test av , et enkelt brukergrensesnitt, mange fine treningsfunksjoner, samt avansert trenings- og restitusjonsanalyse, mens nye Polar Pacer Pro (testet her) på mange måter erstatter Vantage M2, tar alt det beste fra toppmodellen Polar Vantage V2, og serverer det til en enda lavere pris (2999,-).

Coros Pace 2 gir deg det samme som Garmin og Polar, men har en mye spinklere byggekvalitet ettersom dette i hovedsak er en lett klokke laget for løpere.

Hvilken modell som er riktig for deg handler i stor grad om hvilket økosystem du foretrekker. Har du en eldre Suunto-klokke i dag og er fornøyd, men ønsker å oppgradere til en ny pulsklokke fra samme produsent, så er Suunto 5 Peak et fint alternativ. Har du i lengre tid brukt Garmin eller Polar, eller aldri tidligere brukt en pulsklokke? Da ville jeg helt klart valgt noe annet.

Hvis du fremdeles er i tvil, kan du ta en kikk på denne store samletesten av de beste pulsklokkene på markedet.

Konklusjon


Kjøp Suunto 5 Peak
Suunto 5 Peak
Suunto 5 Peak

Product Name: Suunto 5 Peak

Brand: Suunto

Offer price: 3139

Currency: NOK

Konklusjon

Suunto 5 Peak pakker inn en de beste og viktigste funksjonene til Suunto, i en slank, lett og pen pulsklokke, og ikke minst til en konkurransedyktig pris. Suunto gjør mye bra med treningsfunksjonene, og har god dreis på alt som kommer til navigering, men det skorter dessverre på skjermkvaliteten og brukergrensesnittet. Klokken er enkel i bruk, men den lille skjermen reagerer altfor tregt og føles noe utdatert.

Er du Suunto-bruker i dag, eier en eldre Suunto klokke eller har en Suunto 5 du egentlig liker godt, men som føles klumpete og stor? Da vil Suunto 5 Peak kunne være et god valg. Klokken opererer derimot i svært hard konkurranse med blant annet Polar, Coros og Garmin, og det finnes alternativer med flere funksjoner og bedre brukeropplevelse enn det Suunto tilbyr.

Overall
70%
70%

Pros

 • Liten, tynn og lett.
 • Behagelig passform. Utskiftbare reimer.
 • God batteritid i utvidet modus.
 • Mange aktivitetsprofiler.
 • God brødsmuleruting.
 • Funksjonen SuuntoPlus byr på flere gode treningsverktøy som Climb, Loop, Ghost Runner, m.m..
 • HeatMaps (varmekart) er uvurdelig bra for å oppdage nye ruter, samt opprette ruter som kan overføres til klokka.
 • Mulighet til å kontrollere musikkavspilling på telefonen direkte fra klokken
 • Suunto App er enkel i bruk og gir god oversikt over treningshistorikk og ruter.

Cons

 • Liten skjerm
 • Trege menyer.
 • Unøyaktig pulssensor.
 • Mangler barometer.
 • Ingen mulighet for streaming av musikk.
 • Unøyaktig aktivitetsmåling.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: Garmin Venu 3”

Test: Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 tar selskapets populære smartklokke et steg nærmere å være den perfekte «hybridklokken» for helse- og aktivitetssporing, trening…
Featured image for “Test: COROS PACE 3”

Test: COROS PACE 3

COROS PACE 3 beviser at (virkelig) gode pulsklokker ikke trenger å koste en formue. Her får du langt mer enn…
Featured image for “Test: Suunto Vertical Titanium Solar”

Test: Suunto Vertical Titanium Solar

Suunto Vertical er klokken Suunto burde ha lansert for mange år siden, og beviser at selskapet fremdeles ønsker å hevde…
Featured image for “Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic”

Test: Samsung Galaxy Watch 6 / Watch 6 Classic

Samsung Galaxy Watch 6 er en minimal oppdatering fra fjorårets Watch 5, men fortsetter å være en av de beste…
Featured image for “Test: Huawei Watch 4 Pro”

Test: Huawei Watch 4 Pro

Huawei Watch 4 Pro pakker inn mye i en svært forseggjort og kvalitetsfokusert smartklokke med en batteritid som overgår det…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en…
Featured image for “Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire”

Test: Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire

Hva skjer når du tar de beste egenskapene fra tre av selskapets beste klokker, og kombinerer de i en? Svaret…
Featured image for “Nyhet: Suunto Vertical”

Nyhet: Suunto Vertical

Suunto har lansert Suunto Vertical – selskapets første dedikerte pulsklokke med innebygde kart og solcellelading. Og enorm batteritid.…
Featured image for “Test: Garmin Instinct 2X Solar”

Test: Garmin Instinct 2X Solar

Med Garmin Instinct 2X Solar har Instinct-serien blitt voksen. Dette er klokken for deg som ønsker en Fenix, men ikke…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 965”

Test: Garmin Forerunner 965

Den er stor og råsterk, men likevel tynn og lett – Garmin Forerunner 965 er alt en bunnsolid multisportklokke skal…
Featured image for “Test: Garmin Forerunner 265”

Test: Garmin Forerunner 265

«Atter en konge». Garmin Forerunner 265 leverer så suverent mye til en så god pris, at det er lett å…
Featured image for “Test: Garmin Vivomove Trend”

Test: Garmin Vivomove Trend

Leter du etter en klokke som er smart nok til å erstatte smartklokka og sporty nok til å utfordre pulsklokka?…
Featured image for “Test: Huawei Watch GT 3 SE”

Test: Huawei Watch GT 3 SE

Huawei forsetter å pøse ut nye smartklokker med plenty av funksjoner, lang batteritid og pent design, og presser prisen som…
Featured image for “Test: COROS APEX 2 Pro og COROS APEX 2”

Test: COROS APEX 2 Pro og COROS APEX 2

COROS APEX 2 og COROS APEX 2 Pro er uten tvil to solide pulsklokker, og med COROS sin siste oppdatering,…
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)”

Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar (Kort versjon)

Garmin Fenix 7 Sapphire Solar viderefører arven fra en allerede svært god pulsklokke, og forsterker Garmin sitt enorme grep om…
Featured image for “Test: Garmin Bounce”

Test: Garmin Bounce

Hva får du når et av verdens største produsenter av pulsklokker og smartklokker bestemmer seg for å lage en smartklokke…
Featured image for “Test: Garmin Instinct Crossover”

Test: Garmin Instinct Crossover

Alltid drømt om en smartklokke med enorm batteritid og følelsen av et ekte urverk på innsiden? Gratulerer, Garmin Instinct Crossover…