Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle

10. april, 2023 (oppdatert 31. desember 2023)
Featured image for “Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle”

Lamell tredemølle vs. tradisjonell tredemølle. Hva er forskjellen? Hvilke fordeler og ulemper er det for hver av modellene? Her får du vite det du trenger.

Det finnes enormt mange tredemøller å velge mellom, og som mye annet er bruk, ambisjoner, pris, m.m., avgjørende for hvilken tredemølle som er best for akkurat deg.

Hva er en tredemølle?

De fleste vet hva en tredemølle er, men forklaringen får du likevel. En tredemølle er en treningsmaskin som lar deg løpe eller gå innendørs. Tredemøller kan variere i størrelse og funksjoner, men de fleste har et bånd som beveger seg rundt en rulle eller trommel. Båndet beveger seg når du går eller løper på det, og hastigheten kan justeres for å øke eller redusere intensiteten på treningsøkten.

De fleste tredemøller har justerbar stigning som gir deg muligheten til å øke intensiteten på treningsøkten ved å simulere løping, eller gange i motbakke. Mange modeller har også innebygde treningsprogrammer og pulsmålere som hjelper deg å tilpasse treningsøkten etter dine spesifikke behov.

Det finnes flere typer tredemøller på markedet, men i hovedsak skiller vi på tradisjonelle tredemøller og lamell tredemøller. Sistnevnte kategori deles gjerne inn i flate- og kurvete tredemøller.


Hvilke typer tredemøller finnes?

Tradisjonelle tredemøller

Tradisjonelle tredemøller er det vanligste og det de fleste forbinder med ordet tredemølle. De tradisjonelle tredemøllene deler vi inn i «foldbare» og «ikke-foldbare» tredemøller, der de foldbare har et løpebånd som kan foldes opp slik at det står omtrent 90 grader rett opp når det ikke er i bruk og dermed tar betydelig mindre plass. De ikke-foldbare kan logisk nok ikke foldes sammen, men kan ha fordelen av å være mer stabil, eller å tilby flere funksjoner til en lavere pris. De fleste modellene for privatmarkedet er foldbare, mens tredemøller til kommersielt bruk ofte er ikke-foldbare.

Sole F85
Sole F85 er en svært populær foldbar tredemølle.

Lamell tredemøller

Lamell tredemøller finnes i motoriserte og ikke-motoriserte utgaver, samt flate- og kurvete tredemøller. Motoriserte lamell tredemøller bruker en elektrisk motor til å drive løpebåndet, mens ikke-motoriserte lamell tredemøller er drevet av brukerens bevegelse på samme måte som en kurvet tredemølle.

En lamell tredemølle skiller seg fra en tradisjonell tredemølle ved at den bruker en rekke tynne, horisontale lameller for å skape en jevn løpeoverflate. Lamellene er som regel produsert i gummi, men kan også være laget av materialer som tre eller plast. Felles for lamellene er at de er montert på en ramme som kan justeres for å variere løpeoverflatens stigning.

Noen lamell tredemøller skiller seg ut ved å ha et kurvet design. Disse kalles ofte for «kurvet tredemølle», eller «buede tredemøller». I en kurvet tredemølle er lamellene montert på en buet ramme som gir en løpeflate som er kurvet i formen. Disse modellene kan ha en fordel for noen løpere fordi de kan gi en mer naturlig løpsopplevelse som ligner på å løpe ute på en bane, i tillegg til at det engasjerer flere muskler og øker kaloriforbruket. Derimot krever det som regel bedre teknikk og kan oppleves ustabilt å øke risikoen for skader.

En svært vanlig modell er Assault AirRunner som er vanlig å se på CrossFit-sentre og mange treningssentre.

På en motorisert lamell tredemølle justeres hastigheten og hellingen elektronisk ved hjelp av et kontrollpanel, akkurat som på en vanlig tredemølle. Ikke-motoriserte lamell tredemøller har vanligvis ikke denne funksjonaliteten og hastigheten bestemmes av hvor fort du beveger beina ettersom den eneste kraften for å flytte båndet genereres når brukeren setter føttene på båndet og skyver det bakover ved egen kraft.

TechnoGym Skillrun LIVE 10
TechnoGym Skillrun LIVE 10

Kurvet tredemølle

En kurvet tredemølle er som nevnt bare en spesiell type lamell tredemølle, og også disse finnes i motoriserte og ikke-motoriserte modeller.

De ikke-motoriserte kurvete tredemøllene har ingen motor (krever ikke strøm) og drives fremover ved at bevegelige lameller beveger seg frem og tilbake når brukeren løper eller går.

Motoriserte kurvete tredemøller bruker en motor for å drive lamellene fremover. Disse elektriske modellene kan justere hastigheten og intensiteten automatisk, og har gjerne en skjerm/computer med innebygde programmer og funksjoner slik vi vanligvis finner på tradisjonelle tredemøller. Elektriske kurvete tredemøller kan være dyrere enn de manuelle modellene, men de kan også ha flere funksjoner og innstillinger.

På en ikke-motorisert lamell tredemølle vil løpebåndet være jevnt og støtdempende på grunn av lamellene som driver båndet. På en kurvet tredemølle kan brukeren tilpasse intensiteten og hastigheten på treningen ved å bevege seg på en bestemt måte på det kurvede båndet. Dette krever gjerne bedre teknisk ferdighet og tilpasning fra brukeren.

Assault Air Runner
Assault Air Runner

Hva skiller en lamell tredemølle fra en tradisjonell tredemølle?

En lamell tredemølle har et annet konstruksjonsprinsipp enn en tradisjonell tredemølle. I stedet for en vanlig løpeflate som beveger seg på en metallskinne, består en lamell tredemølle av et sett med fleksible lameller som ligger ved siden av hverandre og beveger seg uavhengig av hverandre. Disse lamellene er koblet sammen for å skape en kontinuerlig, støtdempende løpeoverflate som reduserer støt og minimerer belastningen på leddene.

Ikke-motoriserte lamell tredemøller fungerer ved at bevegelsene til løperen driver lamellene til å bevege seg fremover og bakover. Disse tredemøllene krever at løperen genererer all bevegelse og kraft selv, noe som kan gjøre treningen mer utfordrende og effektiv.

Motoriserte lamell tredemøller har en motor som driver løpeflaten og justerer hastigheten og intensiteten automatisk. Disse tredemøllene kan ha flere funksjoner og innstillinger, inkludert justering av hastighet og helning, programmerbare treningsøkter, innebygde treningsprogrammer og pulsmåling.

En tradisjonell tredemølle bruker vanligvis en rullebane som beveger seg under føttene dine mens du løper eller går. Rullebanen er vanligvis laget av et solid materiale, som en gummi- eller vinylmatte, og glir over en metallramme. Bevegelsen genereres av en motor som driver løpeflaten fremover. Motoren er koblet til en computer der brukeren kan justere hastigheten og helningen på løpeflaten, samt utføre innstillinger som kan tilpasses løperens behov og ønsker. Når du starter tredemøllen, starter motoren og driver løpeflaten fremover. Når du trykker «stopp», vil løpebåndet stoppe.


Hva skiller en flat lamell tredemølle fra en kurvet lamell tredemølle?

Det er flere forskjeller mellom en flat lamell tredemølle og en kurvet lamell tredemølle, selv om en ikke-motorisert tredemølle og en kurvet tredemølle har flere likheter.

 1. Form/Design: Den åpenbare forskjellen; den flate lamell møllen har et flatt løpebånd, mens den kurvete har et kurvet løpebånd.
 2. Mekanisme: En lamell tredemølle bruker en elektrisk motor til å drive en trommel som roterer en serie av lameller som igjen driver løpebåndet. En kurvet tredemølle har derimot ikke en elektrisk motor, men bruker i stedet brukerens egen bevegelse og kraft til å drive et kurvet løpebånd.
 3. Støtdemping: Lamell tredemøller har vanligvis et støtdempende løpebånd som gir en mer skånsom og komfortabel løpeopplevelse. Kurvet tredemøller har derimot en fastere overflate som krever at brukeren bruker mer av kroppens naturlige støtdemping når de løper.
 4. Helling: Mange motoriserte lamell tredemøller har muligheten til å justere hellingen på løpebåndet for å simulere ulike terrengtyper. Kurvete tredemøller har derimot vanligvis ikke denne funksjonen, men gir likevel en variert og utfordrende trening på grunn av det kurvede løpebåndet.
 5. Strømforbruk: Motoriserte lamell tredemøller krever strøm for å drive motoren, mens en kurvet tredemølle ikke krever strøm og er mer energieffektive. Merk at ikke-motoriserte lamell tredemøller heller ikke krever strøm for å fungere.
 6. Brukervennlighet: På grunn av den elektriske motoren og muligheten til å justere hastighet og helling, kan en flat motorisert lamell tredemølle være enklere å bruke for nybegynnere, eller de som ønsker å trene på en bestemt hastighet eller intensitet. En kurvet tredemølle kan derimot gi en mer utfordrende og variert trening, men kan kreve mer teknisk ferdighet og tilpasning fra brukeren.
beste tredemølle

Fordeler og ulemper med en tradisjonell tredemølle

Fordeler med en tradisjonell tredemølle

 1. Enklere i bruk: Tradisjonelle tredemøller med motor krever ikke at du selv driver beltet fremover. Dette gjør de enklere i bruk, og kan være et bedre alternativ for personer med begrenset fysisk kapasitet eller skader.
 2. Flere funksjoner: Mange tradisjonelle tredemøller har en rekke funksjoner som justerbar hastighet og stigning, innebygde treningsprogrammer og tilkoblingsmuligheter til apper og underholdning.
 3. Lavere risiko for skader: Tradisjonelle tredemøller har vanligvis en flat overflate som er enklere å bruke og innebærer mindre risiko å bruke enn kurvede tredemøller og enkelte lamell tredemøller.
 4. Mer allsidig: Tradisjonelle tredemøller er mer allsidige i bruk og kan brukes både til jogging og gange, samt for intervalltrening og andre former for kondisjonstrening.
 5. Mindre anstrengelse: En tradisjonell tredemølle med motor gir mer assistanse og krever mindre anstrengelse fra brukeren for å opprettholde en jevn hastighet og helling enn en manuell lamell tredemølle.

Dette må du være oppmerksom på med en tradisjonell tredemølle

I utgangspunktet er det svært få direkte ulemper knyttet til en tradisjonell tredemølle, men sammenlignet med en lamell tredemølle og en kurvet tredemølle kan vi oppsummere:

 1. Høyere strømforbruk: Tradisjonelle tredemøller krever strøm for å drive motoren og kan dermed være mindre miljøvennlige enn kurvede-  eller ikke-motoriserte lamell tredemøller.
 2. Mindre engasjement av muskler: En tradisjonell tredemølle med motor kan være mindre effektiv for å engasjere muskler enn en kurvet tredemølle eller en manuell lamell tredemølle, spesielt når det gjelder styrking av ben- og kjernemuskulatur.

Fordeler og ulemper med en lamell tredemølle

Fordeler med en lamell tredemølle

Under ser du en oversikt over flere av fordelene med lamell tredemøller:

 1. Lavt støynivå: Lamell tredemøller har vanligvis et lavere støynivå enn tradisjonelle tredemøller. Dette skyldes hovedsakelig at lamellene ikke slår mot mølleplaten slik som vanlige tredemøller gjør.
 2. Bedre demping/mindre støtbelastning: Lamell tredemøller har som regel en mykere overflate enn vanlige tredemøller, og sammen med lamellene sin glidende bevegelse, kan det gi en mer skånsom opplevelse for ledd og muskler. Dette kan være spesielt viktig for de som sliter med leddproblemer eller skader.
 3. Bedre løpsfølelse: Lamell tredemøller kan gi en mer naturlig og bedre løpsopplevelse ettersom de individuelle lamellene på beltet beveger seg uavhengig av hverandre og dermed gir en mer flytende løpebevegelse som ligner på utendørs løping. Dette gjelder spesielt for de kurvete lamell tredemøllene.
 4. Høyere maksimal stigning (gjelder motoriserte-modeller): De flate lamell tredemøllene med motor kan vanligvis justeres til en høyere maksimal stigning enn vanlige tredemøller. Dette kan gi en mer realistisk løpeopplevelse og kan være spesielt nyttig for personer som trener for tøffe terrengløp eller fjellturer.
 5. Enkelt vedlikehold: Lamell tredemøller har færre bevegelige deler enn vanlige tredemøller, noe som forenkler vedlikeholdet og reduserer risikoen for feil.
 6. Lengre levetid: På grunn av færre bevegelige deler og mindre slitasje kan lamell tredemøller vanligvis ha en lengre levetid enn vanlige tredemøller.
 7. Lavere energiforbruk: Ikke-motoriserte lamell tredemøller krever ingen strøm og kan redusere energiforbruket.

Dette må du være oppmerksom på med lamell tredemøller

Disse punktene er ikke spikret i stein, og er ikke nødvendigvis negativt. Alt avhenger av personlige preferanser og behov.

 1. Høy kostnad: Den største ulempen med lamell tredemøller er prisen. De fleste lamell tredemøller av en viss kvalitet koster 45 000 kr og oppover, mens gode tradisjonelle tredemøller kan fåes til rundt 20 000 kr.
 2. Størrelsen: Lamell tredemøller har en tendens til å være større enn vanlig tradisjonelle tredemøller, og de færreste er foldbare. Det finnes riktignok noen lamell tredemøller som er relativt kompakte, men generelt har de et større fotavtrykk enn tradisjonelle tredemøller.
 3. Mindre egnet for rolige løpeturer: Ikke-motoriserte lamell tredemøller er spesielt egnet til intervaller og HIIT-trening, mens motoriserte lamell tredemøller er enklere å kontrollere. Det er likevel verdt å merke seg at disse møllene er mindre egnet til rolige økter som innebærer kun rask gange.
 4. Økt belastning på muskler: Ikke-motoriserte lamell tredemøller holdes i gang ved at du selv dytter båndet bakover for hvert steg, noe som kan føre til større belastning på musklene i beina og rumpa. Det kan også være vanskeligere å holde hastigheten jevn og konstant ettersom det ikke er noen form for motorisert regulering, noe som kan gjøre det vanskeligere å trene med høy intensitet.
 5. Begrenset hastighets- og stignings justering: Ikke-motoriserte lamell tredemøller har som regel ingen mulighet til å justere stigning. I tillegg er det kun din egen innsats som er avgjørende for justering av hastigheten.
 6. Begrenset ekstrafunksjoner: Det er ingen fasit på dette, men ikke-motoriserte lamell tredemøller har ofte ikke de samme ekstrafunksjonene som en tradisjonell tredemølle – i hvert fall må du høyt opp i pris. Med ekstra funksjoner menes alt fra Bluetooth-tilkobling, høyttalere, vifte, USB-lader, en stor skjerm, etc.. De fleste modellene kommer likevel med en skjerm som viser grunnleggende data og programmer.

Fordeler og ulemper med en kurvet lamell tredemølle

Fordeler med en kurvet lamell tredemølle

 1. Mer effektiv trening: En kurvet tredemøller krever at du selv driver beltet fremover ved å løpe, noe som fører til mer effektiv trening ettersom du engasjerer flere muskler i beina og kroppen mens du løper.
 2. Redusert belastning på ledd: Den kurvede formen på møllen hjelper til med å absorbere støtene når du lander på beltet, og dermed redusere belastningen på knær, ankler og hofter.
 3. Bedre løpeteknikken: En kurvet tredemølle kan  hjelpe løpere å forbedre løpeteknikken. Dette skyldes at løping på det kurvede båndet krever at du opprettholder en god kroppsholdning og et høyt tempo for å holde beltet i bevegelse.
 4. Mer variasjon i treningen: Kurvede tredemøller kan også bidra til mer variasjon i treningen ved å tilby forskjellige hastigheter og høyder på kurven.
 5. Krever ingen strøm: De fleste kurvede tredemøller krever ikke strøm for å fungere.

Dette må du være oppmerksom på med en kurvet tredemølle

 1. Høyere kostnad: En kurvet tredemølle er som regel dyrere enn vanlige tredemøller. Dette skyldes at de ofte er laget av høykvalitetsmaterialer og har et mer avansert design.
 2. Høyere vanskelighetsgrad: Kurvede tredemøller krever at du selv driver beltet fremover, noe som kan være mer utfordrende enn å bruke en vanlig tredemølle med motor, eller en flat lamell tredemølle. Dette kan føre til høyere intensitet på treningen, noe som er positivt, men det kan også føre til tretthet og skader hvis du ikke er vant til å løpe på denne typen tredemølle.
 3. Potensiell risiko for skader: Kurvede tredemøller kan være mer risikable å bruke enn vanlige tredemøller hvis du ikke er vant til å bruke dem. Dette skyldes at de krever at du holder en god kroppsholdning og løper med en jevn rytme for å unngå å falle. Hvis du ikke har tilstrekkelig erfaring med løping, kan du risikere å falle av eller skade deg selv på en kurvet tredemølle.
 4. Mindre tilpasningsmuligheter: De færreste kurvete tredemøller lar deg justere hastighet- og stigning, noe som kan være en ulempe hvis du ønsker større kontroll på treningen.

Hvilken type tredemølle bør du velge?

Det finnes ingen fasit, men det korte svaret er at en tradisjonell tredemølle generelt vil gi mer for pengene, mens en lamell tredemølle og kurvet tredemølle er dyrere i innkjøp. Til gjengjeld kan både en lamell tredemølle og en kurvet tredemølle gi en mer naturlig og bedre løpsfølelse, lavere støynivå og energiforbruk, samt mindre vedlikehold.

Har du et budsjett på opptil 40 000 kr, er det en tradisjonell tredemølle du bør se etter. Om du vurdere å bruke mer enn 40 000 kr, kan du begynne å vurdere en lamell tredemølle, eller en kurvet tredemølle. Bor du i blokk eller leilighet, kan en lamell tredemølle ha fordelen av å støye mindre. Samtidig vil den oppta mer plass enn en tradisjonell tredemølle ettersom den ikke kan foldes sammen.

Generelt sett er en kurvet tredemølle mer egnet for løpere som ønsker en mer naturlig og variert løpeopplevelse, mens en ikke-motorisert lamell tredemølle kan være bedre egnet for de som ønsker en jevnere og mer forutsigbar trening, men likevel ønsker å bruke egen kraft for å drive løpebåndet.

For en oversikt over anbefalte tredemøller kan du sjekke den store guiden her:

Noen gode anbefalinger til lamell tredemøller finner du her:


Del gjerne:

Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for…
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig…
Featured image for “Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger”

Multigym og styrkepakker – Guide og anbefalinger

Ønsker du muligheten til å trene effektiv, tung og funksjonell styrketrening hjemme? Disse multigym og styrkepakkene gir deg muligheten.…
Featured image for “iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?”

iFit vs Zwift: Hvilken treningsapp passer best for deg?

iFit og Zwift er to populære treningsapper som tilbyr interaktive treningsopplevelser. Denne artikkelen hjelper deg å velge riktig til ditt…
Featured image for “Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke”

Slik kalibrerer du tredemølledistansen på en Garmin pulsklokke

Sliter du med at klokka di ikke måler riktig tempo og distanse når du løper innendørs på en tredemølle? Denne…
Featured image for “Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.”

Jeg har testet mer enn 50 Garmin-klokker. Disse innstillingene bruker jeg alltid.

Nettopp kjøpt deg ny Garmin-klokke og lurer på hvilke innstillinger som anbefales å ta i bruk? Her er mine tips…
Featured image for “Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell”

Guide: Enkle og rimelige aktivitetsmålere – Velg riktig modell

På jakt etter en ny aktivitetsmåler som hjelper deg å holde oversikt over eget aktivitetsnivå og energinivå – uten at…
Featured image for “De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell”

De ulike Garmin modellene kort forklart – Velg riktig modell

Alle Garmin-modellene «linet» opp. Denne guiden forklarer kort hovedtrekkene for de ulike Garmin klokkene, og hvem de passer best for.…
Featured image for “Guide – Velg riktig type og størrelse sekk”

Guide – Velg riktig type og størrelse sekk

Dagstursekk, løpesekk, langtursekk, storsekk? Det finnes et hav sekker i ulike varianter. Denne guiden hjelper deg å finne riktig sekk…
Featured image for “De beste løpeappene til Apple Watch”

De beste løpeappene til Apple Watch

Enten du eier en Apple Watch i dag, eller vurderer å skaffe deg en? Her er noen av de beste…
Featured image for “Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite”

Pulsbelte og pulssensorer – En guide til alt du bør vite

På utkikk etter nytt pulsbelte? Denne guiden hjelper deg å finne det beste pulsbeltet til ditt behov, og forteller deg…
Featured image for “«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch”

«Outdoor» appene som gir deg mer ut av Apple Watch

Enten du liker å gå på tur, sykle, løpe, klatre, eller bare nyte naturen, her er 10 anbefalte apper som…
Featured image for “Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart”

Garmin Training Readiness Score og HRV Status forklart

Garmin pulsklokker introduserer to nye funksjoner for trening- og restitusjonsmåling. Her er alt du behøver å vite om Training Readiness…
Featured image for “Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery”

Guide: Slik fungerer Garmin Body Battery

Body Battery hjelper deg å holde oversikt over energinivået ditt forløpende gjennom dagen. Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Slik gjenoppretter du en Garmin klokke”

Slik gjenoppretter du en Garmin klokke

Står du fast med en Garmin-klokke som har hengt seg opp, eller av en annen grunn har behov for å…
Featured image for “Guide: Garmin Explore – Dette må du vite”

Guide: Garmin Explore – Dette må du vite

Garmin Explore er et kraftig alt-i-ett app som gir deg enda mer ut av Garmin-klokken din. Her er det du…
Featured image for “Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!”

Guide: Bli kjent med treningsprogrammene i iFIT!

Eier du en tredemølle, spinningsykkel eller romaskin fra NordicTrack eller ProForm? Da kan du glede deg over mye moro gjennom…
Featured image for “EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det”

EKG måling i smartklokker og pulsklokker – Slik fungerer det

Lurer du på hvordan EKG-måling i smartklokker og pulsklokker fungerer? Her får du svar på både det, og hvilke modeller…