JBL Live Buds 3 lar deg gjøre alle nødvendige innstillinger raskt og enkelt direkte fra ladeetuiet. I tillegg låter de bra og byr på flere praktiske funksjoner.
JBL vakte stor oppmerksomhet da de i fjor lanserte JBL Tour Pro 2 (testet her) med et «smart-etui» som lot brukerne kontrollere øreproppene via en berøringsskjerm på utsiden av ladeetuiet. Nyheten ble raskt en suksess, og nå møter JBL etterspørselen ved å lansere JBL Live TWS 3-serien med det samme smarte etuiet, til en rimeligere pris.
Serien består av tre varianter – Live Buds 3 (omtales i denne testen), Live Beam 3 og Live Flex 3 – der hver av disse modellene har unike egenskaper og funksjoner som henvender seg til forskjellige brukere og behov. Live Beam 3 er for øvrig den nyeste utgaven av JBL Live Pro 2 som er testet her, mens Live Flex 3 i større grad minner om JBL Live Flex (testet her).
Sammenligning av JBL Live TWS 3-modellene
Funksjon | JBL Live Buds 3 | JBL Live Beam 3 | JBL Live Flex 3 |
---|---|---|---|
Driverstørrelse | 10 mm | 10 mm | 12 mm |
Vekt | 4,6 gram | 4,5 gram | 5 gram |
Batteritid | Opptil 8 timer (32 med etui) | Opptil 10 timer (40 med etui) | Opptil 12 timer (48 med etui) |
Vannbestandighet | IP55 | IP55 | IP54 |
Passform | In-ear, ergonomisk | In-ear med stenger | Hybrid design |
Medfølgende utstyr | USB-C ladekabel, 4x silikonpropper | USB-C ladekabel, 4x silikonpropper | USB-C ladekabel |
Smart-etui for rask og enkel betjening
Det mest spesielle trekket ved JBL Live TWS 3-serien er det oppladbare smart-etuiet. Det spesielle med etuiet gir brukerne full kontroll over funksjonene til øreproppene, uten behov for å koble til mobiltelefonen eller JBL Headphones-appen. Du kan fremdeles kontrollere mye av funksjonaliteten kun ved hjelp av øreproppene, men med det 1,45-tommers store LED berøringsdisplayet er det enda enklere å justere innstillinger med bare et par sveip og trykk.
Mange vil nok fremdeles tenke at det går raskere å endre innstillinger i JBL Headphones appen, men etuiet kommer virkelig til sin rett når du er tilkoblet flere enheter der du ikke alltid kan justere i appen underveis – som for eksempel når de er tilkoblet en PC, eller smartklokke.
Deler de samme egenskapene
Alle tre modellene i JBL Live TWS 3-serien deler de samme egenskapene, og det er kun design og passform som skiller de. Smart-etuiet er likt på alle tre, og alle er tilgjengelig i fargene sølv, blå, lilla og svart.
Av funksjoner kan det nevnes;
- «True Adaptive Noise Cancelling» med tilpassbare kontroller.
- High-res audio wireless med LDAC-støtte.
- JBL Spatial Sound
- Ambient Aware og TalkThru
- 6 mikrofoner for klare samtaler
- Bluetooth 5.3 med Multipoint
- Personi-Fi 3.0
- Find My Buds
- Auto-pause og mono-mode.
Live Buds 3 og Live Beam 3 er IP55-sertifisert, mens Live Flex 3 er IP54-sertifisert. Alle modellene kan dermed trygt brukes til svette treningsøkter, eller i regnvær og fuktige omgivelser.
Design
JBL Live Buds 3: JBL Live Buds 3 er designet for daglig bruk med fokus på komfort og brukervennlighet. Øreproppene har en kompakt og ergonomisk utforming som passer godt i øret, noe som gjør dem ideelle for mange timer med lytting. Vekt per ørepropp er 4,6 gram.
JBL Live Beam 3: Live Beam 3 har en mer retningsbestemt design med stenger som stikker ned fra øret, noe som gjør dem lettere å håndtere. De er laget for å sitte godt og trygt i øret, selv under fysisk aktivitet. Vekt per ørepropp er 5 gram.
JBL Live Flex 3: Live Flex 3 er utviklet med fokus på fleksibilitet og allsidighet. Flex 3 har et hybriddesign som kombinerer elementer fra både in-ear og on-ear hodetelefoner, og skal ha en tilpassbar passform. Vekt per ørepropp er 4,5 gram.
Hvilken modell som passer deg best er med andre ord helt opp til deg og hva slags passform du foretrekker. For Live Beam 3 og Live Buds 3medfølger det totalt 4 sett silikonpropper, mens for Live Flex 3 må du ta til takke med passformen slik de er. Om de sitter, så er du heldig. Om de ikke sitter, så får du dessverre ikke gjort stort med det. For undertegnede sitter JBL Live Buds 3 trygt og komfortabelt med silikonproppene i str. M.
Batteritid og tilkobling
JBL imponerer med lang batteritid for samtlige modeller, der JBL Live Flex 3 topper pallen med opptil 10 timer lytting på en lading (8 timer med ANC aktivert), og ytterligere 40 timer kombinert med ladeetuiet.
Live Buds 3 holder på sin side opptil 10 timer på en lading (8 timer med ANC aktivert), og ytterligere 30 timer kombinert med ladeetuiet, mens Live Beam 3 gir inntil 12 timer lytting på en lading (10 timer med ANC aktivert), og ytterligere 36 timer kombinert med ladeetuiet.
Alle tre modeller støtter hurtiglading der kun 10 minutter lading gir opptil 4 timer ekstra avspilling. Ladeetuiet lades via USB-C (kabel medfølger), og det er støtte for trådløs lading. Batteritiden til både proppene og ladeetuiet kan til enhver tid overvåkes i appen.
For sømløs og stabil tilkobling benytter JBL Live TWS 3-serien Bluetooth 5.3 med Multipoint-støtte som lar deg koble til flere enheter samtidig. Det er også støtte for Google Audio Switch som lar deg bytte mellom Android-enheter på 1-2-3. En paringsknapp bak på ladeetuiet gjør det fremdeles enkelt å koble til enheter som ikke støtter dette.
Om du er uheldig å miste øreproppene kan du aktivere «Find My Buds» som spiller av en høy lyd fra hver ørepropp.
True Adaptive-støykansellering og bedre samtalekvalitet
JBL Live TWS 3-serien har fått forbedret støykansellering takket være støtten for True Adaptive-støykansellering, som gjør det mulig å optimalisere lydopplevelsen etter personlige preferanser. Gjennom JBL Headphones-appen kan du utføre en ørekanaltest for å sikre at lyden justeres optimalt til ørets unike form slik at du får en personlig og tilpasset lydopplevelse.
Støydempingen kan enten settes til «adaptiv» slik at øreproppene selv justerer nivået, eller du kan kan justere den manuelt. I tillegg kan du aktivere «Auto Compensation» som analyserer formen på øregangene og justerer støydempingen i sanntid.
Du får også muligheten til å aktivere Ambient Aware (justerbar) for å bli mer oppmerksom på oppgivelsene rundt deg, samt TalkThru som automatisk demper musikken slik at du kan føre en samtale med de rundt deg.
Kvaliteten på støydempingen vil avhenge av hvilken modell du velger, men på JBL Live Buds 3 så fungerer det jevnt over bra og klarer å blokkere ut støy over et stort frekvensområde.
Ambient Aware gjør en god jobb med å la omgivelseslyder slippe inn samtidig som musikken fortsetter, mens TalkThru skrur lyden så lavt at du i det minste bør sette musikken på pause dersom du ikke vil gå glipp av noe.
Hva gjelder samtalekvalitet tar samtlige modeller i bruk 6 mikrofoner som registrerer lydsignaler og demper vind og bakgrunnsstøy. Ved å aktivere «Sound Level Optimizer» vil øreproppene automatisk justere volumet på stemmen til personen du prater med automatisk slik at det verken blir for lavt eller høyt. Kvaliteten er stort sett bra, og du kan fint utføre en lengre samtale. Du får ikke den samme ekstreme samtalekvaliteten som med Apple Airpods Pro eller Google Pixel Buds Pro der du nesten totalt eliminerer all bakgrunnsstøy, men det er fremdeles bra.
Enda bedre lydkvalitet
Lydkvaliteten har også fått en boost ettersom serien er utstyrt med Hi-Res Audio Wireless og JBL Signature Sound, samt Personal-Fi 3.0 som hjelper til å finne både personlig lytteprofil og passform. Av lydkodeker er det støtte for de høyoppløselige lydkodekene aptX og LDAC, i tillegg til SBC og AAC.
JBL Live Flex 3 har overraskende nok de største driverene på 12 mm, mens Live Buds 3 og Live Beam 3 begge har 10 mm dynamiske drivere. De to sistnevnte har likevel et fortrinn ettersom de i større grad er lukket og klarer å konsentrere lyden inn i øregangen.
Lyden er balansert og god, og gjennom JBL Headphones appen kan du velge mellom en rekke ulike lydbilder, eller opprette dine egne lydbilder ved hjelp av en 10 trinns equalizer. Samtlige modeller støtter Hi-Res Audio Wireless og JBL Signature Sound, og lar deg aktivere Spatial Sound som får det til å låte som om lyden omslutter deg som når du er i et teater, på en konsert, eller på en kino.
Du kan også velge mellom velge mellom profiler for film, musikk og spill, der hver enkelt profil gir et distinkt lydbilde som skal bidra til bedre lyd. I praksis er det ingen stor forskjell.
Øreproppene pauser/starter musikken automatisk når du tar de ut/inn i øret, og støtter mono-mode slik at du kan bruke kun en ørepropp om gangen. Du kan til og med justere balansen mellom de, samt sette en «maks volum»-grense i appen for å beskytte ørene og hørselen.
I JBL Headphones appen finner du også en seksjon med «Avslappende lyder» som lar deg spille av fem ulike naturlyder som knitrende bål, rennende vann, etc., og ikke minst kombinere de ulike lydene til fem avslappende strofer med varighet fra 3 minutter til 60 minutter.
Ladeetui med en genial funksjon
Smart-etuiet lar deg endre de aller fleste innstillingene rett fra den 1,45″ store skjermen. Det eneste som eksklusivt for JBL Headphones appen er å opprette egne lydbilder, samt justere nivået på støydempingen og Ambient Aware.
Etuiet er relativt lite og kompakt (61 x 51 x 30,25 m og 72 gram), og glir lett ned i en bukselomme. Betjeningen en enkel med en responsiv skjerm, sideveis sveip mellom widgetene, og et enkelt trykk som «bekreftelse». Lysstyrken kan justeres over tre nivåer, og det kraftigste nivået kan fungere som en lommelykt. Gjennom JBL Headphones appen kan du velge hvilke kontroller du ønsker å ha tilgjengelig via smart-etuiet.
Ladeetuiet vil vise en forhåndsvisning av smartvarslene som plinger inn på mobilen, men forsvinner allerede etter noen få sekunder og er dessverre ikke mulig å finne tilbake. Du vil derfor som regel bare se et «konvolutt-symbol» øverst på skjermen som indikerer et ventede varsel på telefonen. Det er også mulig å besvare/avvise et innkommende anrop rett fra skjermen.
Du kan velge blant et utvalg bakgrunnsbilder for skjermlåsen som hindrer uønskede trykk, og du kan laste opp personlige bilder i appen å sende til ladeetuiet.
Betjening og smarte funksjoner
JBL Live Buds 3 kan betjenes direkte, i hvert fall delvis. I appen kan du tilpasse «grupper» med kontroller der du må velge mellom «Playback & Voice Assistant Control», «Volume Control», «Ambient Sound Control». Velger du den første innstillingen kan du starte/pause musikken ved å trykke lett på utsiden av stammen en gang, to trykk skifter til neste sang, og tre trykk hopper en sang tilbake. Trykk og hold aktiverer taleassistenten.
Det ideelle ville vært om proppene støttet sveip slik som både Samsung Galaxy Buds 3 Pro og Apple AirPods Pro 2. Da kunne sveip opp/ned på stammen justert volumet uten at du måtte velge volumkontroll som en egen handling dedikert til en ørepropp.
Aktuelle alternativer
Samtlige modeller i JBL Live TWS 3-serien stiller i sterk konkurranse med modeller som:
- Test: Apple AirPods Pro 2 (2.gen)
- Test: JBL Tour Pro 2
- Test: Huawei FreeBuds Pro 3
- Test: Sennheiser MOMENTUM True Wireless 4
- Test: Samsung Galaxy Buds2 Pro
- Test: Google Pixel Buds Pro
Konklusjon
JBL Live TWS 3
Product Name: JBL Live TWS 3
Brand: JBL
Offer price: 2200
Currency: NOK
Konklusjon
JBL Live TWS 3-serien leverer veldig mye, og det smarte etuiet kan utvilsomt komme til nytte selv om mange vil se på det som en gimmick.
JBL har gjort det litt forvirrende med å lansere tre ulike modeller som egentlig byr på det samme, men hvor du på forhånd må finne ut hvilken modell som passer deg best. Om du klarer det, så får i det minste både veldig allsidige og gode ørepropper som leverer god lyd og støydemping, suveren batteritid og flere smarte funksjoner, og som ikke står noe tilbake for toppmodellen som koster enda mer.
JBL Live Buds 3 gjør i hvert fall en god jobb med det meste, og gir slik sett mye for pengene.
Overall
Pros
- Komfortabel passform.
- Smart ladeetui.
- God lydkvalitet. 10-trinns equalizer.
- Støtter aptX og LDAC.
- Effektiv støydemping (også justerbar).
- Justerbar Ambient Aware og TalkThru.
- Bluetooth 5.3 med nyeste lydkodeker og Multipoint støtte.
- Enkel og god betjening.
- Imponerende batteritid. Trådløs lading + hurtiglading.
- Vanntette.
Cons
- Tre modeller kan gjøre det forvirrende å finne «riktig» modell.