Lurer du på hva som er forskjellen med toppmodellene Garmin Fenix 7 Pro, epix Pro (Gen 2) og den nyeste Garmin Fenix 8? Her får du oversikten.
Garmin Fenix ble først lansert i 2012, og siden den gang har den gjennomgått enorme endringer. Garmin gjorde et stort skifte da de introduserte epix-serien med AMOLED-skjerm i 2021, og siden den gang har AMOLED-skjerm blitt den nye standarden.
Likevel, MIP-skjermen nekter å dø, og mange foretrekker fremdeles den noe mindre fargerike MIP-skjermen og den store batterifordelen den gir. Av den grunn har Garmin forsetter Garmin å tilby en «vanlig» Fenix 8-modell med innebygd solcelle i skjermen, selv om de utvilsomt satser mest på tvillingbroren med AMOLED-skjerm.
Uansett, her får du vite hva som skiller Garmin Fenix 7 Pro, Garmin epix Pro (Gen 2) og Garmin Fenix 8 Sapphire Solar. I tillegg får du et hint av Garmin Enduro 3 som på mange måter fremstår som et av de beste valgene.
- Se også: Test: Garmin Fenix 8 AMOLED
Navn og modeller
Garmin Fenix 7-serien består av «Fenix 7» og «Fenix 7 Pro», der kun sistnevnte benytter den nyeste ELEVATE 5 pulssensoren, samt noen ekstra funksjoner som ikke er tilgjengelig på førstnevnte. Alle Fenix 7-modellene deler de samme egenskapene, og alle Fenix 7 Pro deler de samme egenskapene.
Garmin epix-serien består av «epix (Gen 2) og «epix Pro (Gen 2), der kun sistnevnte i likhet med Fenix 7 Pro bruker den nyeste ELEVATE 5 pulssensoren.
For Fenix 8 finnes det tre modeller. To modeller har AMOLED-skjerm. En modell bevarer MIP-skjermen fra Fenix 7 Pro.
- Fenix 8 Glass: Standardmodellen benytter en AMOLED-skjerm dekket med Corning Gorilla Glass og en urkasse i rustfritt stål. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
- Fenix 8 AMOLED Sapphire: Den tøffeste modellen. Benytter en AMOLED-skjerm dekket med Sapphire glass for økt ripemotstand med en urkasse i titanium. Kommer i størrelsene 43 mm, 47 mm og 51 mm, med skjermstørrelsene 1,3″, 1,4″ og 1,4″. Tilgjengelig i flere farger.
- Fenix 8 Sapphire Solar: Den eneste modellen med MIP-skjerm (Memory In Pixel) for økt batteritid og bedre synlighet i sterkt lys, spesielt utendørs. Modellen kommer med innebygget solcellelading som er 50% mer effektiv enn Fenix 7 Pro. Kun tilgjengelig i Sapphire Titanium og størrelsene 47 mm og 51 mm, skjermstørrelsene 1,3″ og 1,4″. Tilgjengelig i to farger.
I tillegg lanserte Garmin en oppdatert utgave av batterikongen Enduro 3. På mange måter er dette kanskje det mest fornuftige valget for mange som ønsker en klokke med MIP-skjerm.
Garmin Enduro 3-serien har de fleste nye funksjonene som finnes i Garmin Fenix 8-serien, men mangler høyttaleren og mikrofonen som åpner for bruk av for taleassisten. Legg merke til at Enduro 3 også leveres med en UltraFit-nylonrem istedenfor silikonremene.
Mangler sammenlignet med Fenix 8:
- Metallbeskyttelse på høyre side.
- Mikrofon og høyttaler med tilhørende funksjoner
- Dykkerfunksjoner
Pris
Garmin Fenix 8 AMOLED og Fenix 8 Sapphire Solar kommer ikke bare med flere nye funksjoner, men også en høyere prislapp enn forrige generasjon. Prisen starter på 12 099 kr for Fenix 8 AMOLED GLASS 43 mm og 47 mm, øker til 13 299 kr for Fenix 8 AMOLED Sapphire 43 mm og 47 mm, og 14 499 kr for 51 mm modellen.
Garmin Fenix 8 Sapphire Solar starter på 13 299 kr for 47 mm modellen, og 14 499 kr for 51 mm modellen.
Garmin Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) var allerede mer enn dyr nok, men kan i skrivende stund kjøpes til langt under veiledende pris i de fleste nettbutikker. Til og med Garmin har senket prisene i sin nettbutikk.
Garmin Fenix 7 Pro ligger på 9 099 kr for 42 mm og 47 mm i standard-modellen, og og 11 499 kr for 51 mm modellen. Sapphire-modellene ligger på 10 299 kr for de to minste, og 13 899 kr for den største.
Garmin epix Pro (Gen 2) starter på 10 499 kr for 42 mm og 47 mm i standard-modellen, og 11 499 kr for 51 mm modellen. Sapphire-modellene ligger på 11 499 kr for de to minste, og 13 899 kr for den største.
Dette er likt (det aller meste)
For å forsøke og gjøre dette så enkelt som mulig, så kan forskjellene mellom de tre modellene kort oppsummeres med at alle modeller har i utgangspunktet de samme funksjonene, med Fenix 8 legger til følgende:
- Oppdatert design: Lekkasjefrie knapper som forbedrer vanntettheten. Ny metallbeskyttelse på høyre side som dekker mikrofonen og høyttaleren.
- Større skjerm på AMOLED 43mm/47 mm: Skjermen på den minste AMOLED-modellen har økt fra 1,2″ til 1,3″. Skjermen på den mellomste AMOLED-modellen har økt fra 1,3″ til 1,4″». Gjelder kun AMOLED-modellene.
- Økt vanntetthet: Fremdeles ATM 10 sertifisert, men er nå godkjent for bru ned til 40 meter.
- Nytt grensesnitt: Mer moderne, ligner Forerunner 965, men er fremdeles helt ny for Garmin.
- Sportsspesifikke styrkeøkter: Klokkene foreslår tilpassede styrkeøkter basert på den typen trening du driver med, som løping, sykling, eller svømming. Du kan også legge inn total belastning for å følge progresjonen.
- Styrketrening integreres i Daglige Trenigsforslag.
- Søvnapne deteksjon: Oppdager og varsler dersom klokken ikke registrerer puls når den bæres på armen.
- Cloud positioning: Forbedret sporing av ruter ved å benytte tidligere data fra ruter du har gjennomført.
- Dynamisk rundtur ruting: Beregner en ny rute dersom du løper feil på en rute opprettet via «Løyper med rundreise» funksjonen
- Talekontroll: Innebygd mikrofon og høyttaler gir tilgang til funksjoner som stemmestyring, taleopptak, og muligheten til å bruke klokken med Garmin messenger-apper.
- Forbedret ski data: Viser vanskelighetsgrad for alpinbakke.
- Ruteplanlegging med «Lenger fremme»: Enklere å gi navn til veipunkter, samt planlegge en rute med «Lenger fremme» funksjonen.
- Dykkerfunksjoner: Støtte for single gas scuba aktiviteter og dykkerklarhet (tilsvarende Training Readiness for dykkere).
Samtlige modeller deler for øvrig alt annet, som avanserte helse- og aktivitetsmåling, et hav av treningsfunksjoner, nyttige smartfunksjoner, og mye mer. Og ja, alle modellene har støtte for å måle hjertefrekvensvariabilitet (HRV), Body Battery og alle de funksjonene som er i vinden som aldri før.
Skjermteknologi
Den klart viktigste nyheten for Fenix 8 er overgangen til en AMOLED-skjerm. Dette er en stor endring fra de tradisjonelle Memory In Pixel (MIP) skjermene som tidligere har vært et kjennetegn for Fenix-serien. AMOLED-skjermer er mye mer fargesterk og åpner for høyere oppløsning og langt flere farger enn en MIP-skjerm.
MIP-skjermen er på sin side mindre strømkrevende, og kan levere bedre synlighet i svært sterkt sollys. Garmin har derfor valgt å beholde MIP-skjermen fra Fenix 7 Pro i en av modellene, Garmin Fenix 8 Sapphire Solar. Begge modellene har altså solcellelading, men Fenix 8 har en mer effektiv løsning som forbedrer batteriytelsen, spesielt i utendørs miljøer.
Størrelser
Garmin Fenix-serien har i årevis gått under navnene «S» for den minste modellen, og «X» for den største modellen, mens epix-serien har hatt betegnelsen «42 mm, 47 mm og 51 mm».
Nå er epix-navnet borte, og Garmin gjør navnebetegnelsen noe enklere. Garmin Fenix 8-serien er tilgjengelig i tre størrelser: 43 mm, 47 mm og 51 mm. Merk at den tidligere epix Pro (Gen 2) 42 mm modellen nå heter 43 mm ettersom skjermen har økt som følge av tynnere rammer.
For Fenix 8 AMOLED har skjermstørrelsen økt på de to minste modellene av epix Pro (Gen 2). Urkasse-diameteren er fremdeles på 43mm/47 mm, men skjermen har økt fra 1,2″ til 1,3″ og fra 1,3″ til 1,4″. Skjermen på den mellomste modellen er med andre ord like stor som skjermen på Fenix 8 51 mm. For Sapphire Solar modellene er skjermen fremdeles 1,3″ og 1,4″. Merk at Fenix 8 Sapphire Solar ikke lenger er tilgjengelig i den minste modellen.
Materialvalg
Både Fenix 7 Pro og Fenix 8 er bygget for å tåle ekstreme forhold. De er begge vannbestandig ned til 100 meter, men kun Fenix 8 er godkjent for dykking ned til 40 meter. Dette skyldes oppgraderte knapper og en ny sensor-beskyttelse som gjør den bedre egnet under vann.
De fleste størrelsene er tilgjengelig i ulike farge- og materialvalg, med reimer i silikon-, stål- og skinn.
Standardmodellene av Garmin Fenix 7 Pro, epix Pro (Gen 2) og Garmin Fenix 8 AMOLED Glass kommer med en urkasse i rustfritt stål og en skjerm dekket av Corning Gorilla Glass, mens Garmin epix Pro (Gen 2) Sapphire har en en urkasse i titanium og skjerm dekket med safirglass
Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar, Garmin epix Pro (Gen 2) og Garmin Fenix 8 Sapphire Solar Sapphire har en urkasse i titanium og skjerm dekket med safirglass, mens Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar og Garmin Fenix 8 Sapphire Solar benytter en urkasse i titanium og skjerm dekket med Power Sapphire glass.
Kort oppsummert er titan lettere og mer robust sammenlignet med stål, mens safirglass er hardere og mindre utsatt for riper enn Corning Gorilla Glass. Ettersom disse materialene er mer eksklusive, så øker også prisen på disse modellene.
Fenix 8 har mikrofon og høyttaler
Fenix 8 tar et skritt videre som smartklokke ettersom den har fått en innebygd høyttaler og mikrofon, noe som mangler på Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2).
Ettersom Garmin ikke har omfavnet LTE og eSIM-støtte, så kreves det fremdeles at du er tilkoblet telefonen for å ta i bruk funksjonen, men deretter kan du starte og motta samtaler direkte fra klokken, lytte til musikk via den innebygde mikrofonen, eller snakke til den innebygde taleassistenen.
En annen funksjon som ikke krever tilkobling til telefonen, er «Talenotater» som lar deg lese inn ulike meldinger som du kan spille av senere, samt «Talekommando» som lar deg be om ulike oppgaver som «Start en styrketreningsøkt», «Sett nedtelling på 5 minutter», «Lagre veipunkt», eller aktivere andre viktige og ofte brukte funksjoner. Talekommandoer er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk.
Batteri og lading
Både Fenix 7 Pro og Fenix 8 Sapphire Solar tilbyr solcellelading, men sistnevnte har en mer avansert solcelleløsning som gir ca. 50% mer effektiv lading. Dette gir spesielt merverdi under lange utendørsaktiviteter der strømtilgang kan være begrenset.
Garmin epix Pro (Gen 2) og Fenix 8 AMOLED-modellene benytter som nevnt en annen skjermteknologi som krever med strøm for å fungere og fremdeles ikke er kompatibel med solcellelading. Den mer strømkrevende skjermen gjør at epix Pro (Gen 2) og Fenix 8 AMOLED har kortere batteritid enn Fenix 7 Pro og Fenix 8 Sapphire Solar.
Batteritiden avhenger av størrelse og bruk, men du kan uansett forvente god batteritid selv fra den minste Fenix 7S Pro, epix Pro (Gen 2) og Fenix 8 AMOLED 43 mm modellen. Det er likevel viktig å merke seg at batteritiden får en betydelig boost med økt størrelse. Fra Fenix 8 43 mm til Fenix 8 51 mm nesten tredobles batteritiden. Tilsvarende, dersom du velger Solar-modellen vil du få nesten enda en dobling fra AMOLED-modellen i tilsvarende størrelse.
Klokkene benytter den samme proprietær ladekabelen med USB-C i enden, og en fullading tar ca. 60 minutter.
Tabellen under viser batteritiden for de ulike modellene, inkludert den nye Enduro 3.
Modell | Smartklokke modus | Kun GPS | Alle systemer | Alle systemer og multibånd |
---|---|---|---|---|
epix Pro (Gen 2) (skjerm alltid på bakkerst) | 42 mm: opptil 10/4 dager 47 mm: opptil 16/6 dager 51 mm: opptil 31/11 dager | 42 mm: opptil 28/20 timer 47 mm: opptil 42/30 timer 51 mm: opptil 82/58 timer | 42 mm: opptil 21/16 timer 47 mm: opptil 32/24 timer 51 mm: opptil 62/48 timer | 42 mm: opptil 13/10 timer 47 mm: opptil 20/15 timer 51 mm: opptil 38/30 timer |
Fenix 7 Pro Sapphire Solar (solcelle bakkerst) | 42 mm: opptil 11/14 dager 47 mm: opptil 18/22 dager 51 mm: opptil 28/37 dager | 42 mm: opptil 37/46 timer 47 mm: opptil 57/73 timer 51 mm: opptil 89/122 timer | 42 mm: opptil 26/30 timer 47 mm: opptil 40/48 timer 51 mm: opptil 63/77 timer | 42 mm: opptil 15/16 timer 47 mm: opptil 23/26 timer 51 mm: opptil 38/41 timer |
Fenix 8 AMOLED Glass/Sapphire (skjerm alltid på bakkerst) | 43 mm: opptil 10/4 dager 47 mm: opptil 16/7 dager 51 mm: opptil 29/13 dager | 43 mm: opptil 28/22 timer 47 mm: opptil 47/37 timer 51 mm: opptil 84/65 timer | 43 mm: opptil 23/18 timer 47 mm: opptil 38/30 timer 51 mm: opptil 68/54 timer | 43 mm: opptil 21/16 timer 47 mm: opptil 35/28 timer 51 mm: opptil 62/49 timer |
Fenix 8 Sapphire Solar (solcelle bakkerst) | 47 mm: opptil 21/28 dager 51 mm: opptil 30/48 dager | 47 mm: opptil 67/92 timer 51 mm: opptil 95/149 timer | 47 mm: opptil 48/59 timer 51 mm: opptil 68/92 timer | 47 mm: opptil 37/43 timer 51 mm: opptil 52/65 timer |
Enduro 3 | 51 mm: opptil 36/90 dager | 51 mm: opptil 120/320 timer | 51 mm: opptil 80/144 timer | 51 mm: opptil 60/90 timer |
Brukergrensesnitt og menyer
Fenix 8-serien har fått et nytt, mer moderne brukergrensesnitt som gir bedre oversikt og gjør det enklere og raskere å navigere i menyene. Klokken har også oppdaterte visuelle elementer og en forbedret struktur som gjør det lettere å finne og bruke de funksjonene du trenger.
Nå er nesten alle innstillinger som kan justeres for en spesifikk aktivitet samlet under den aktuelle aktiviteten. Treningsforslag, navigasjon og ruter vises også umiddelbart når du åpner aktivitetsmenyen.
En annen ny funksjon er muligheten til å feste tre favorittaktiviteter øverst i aktivitetsprofilene. «Varsler» er også lettere tilgjengelige ved å sveipe ned fra toppen av skjermen (kan deaktiveres slik at det forblir en vanlig widget). I tillegg er det en ny tastelås som aktiverer seg selv etter noen sekunder uten bruk, og du må sveipe fra topp til bunn for å låse opp skjermen.
Likevel, ikke alle foretrekker det brukergrensesnittet, og flere har ytret at de likte det «gamle» brukergrensesnittet på Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) bedre.
LED-lykt
Alle Fenix 8-modellene (utenom Fenix E) inkluderer en lommelyktfunksjon (LED-lykt). Lommelykten har vært høyt verdsatt i Fenix 7 Pro- og epix Pro (Gen 2)-serien og har vist seg å være svært nyttig for både inne- og utendørsaktiviteter og nødsituasjoner.
Garmin har ikke gått ut med det offisielt, men lommelykten på Fenix 8 er sterkere enn på Fenix 7 Pro/epix Pro (Gen 2). Uansett, lykten på de to forgjengerne var og er meget god, og mørkner du ute så er det null problem å bruke lyset fra lykten til å komme deg hjem, med mindre du har veldig lang vei tilbake…
Bortsett fra lysstyrken er funksjonaliteten lik med blant annet fire ulike lysstyrker, samt tre ulike moduser; SOS Modus, Blink, og Rødt Lys. Du kan selv justere hastigheten for hvor raskt lykten skal blinke, og hvilken farge den skal blinke i. Den kan til og med blinke i takt med stegfrekvensen din når du løper.
GPS og navigasjon
Fenix 7 Pro, epix Pro (Gen 2) og Fenix 8 er alle utstyrt med den samme Multi-GNSS og Multiband-GPS chipen som lar klokken benytte flere frekvenser fra en stor mengde satellitter samtidig, noe som reduserer risikoen for feilmålinger i krevende terreng som trange gater, dype daler, tette skogområder og steile fjell.
Nøyaktigheten er mildt sagt latterlig god- uansett hvilken modell du bruker. Garmin Fenix 8 har dog fått støtte for «Cloud positioning» som skal forbedre nøyaktigheten på sporingen ved å benytte tidligere data fra ruter du har gjennomført. Under Innstillinger – System – Avansert – Dataregistrering, kan du aktivere «Posisjonsforbedring». Dette kan settes til «Opptil 12 timer» eller «Av».
Kun Fenix 8 kan oppdage søvnapné
Nytt for Fenix 8 er støtte for oppdagelse av søvnapné, selv om Garmin bevisst har unnlatt å bruke begrepet. I realiteten vil klokken oppdage og varsle dersom den ikke registrerer puls når den bæres på armen. Ved tilfelle av søvnapné vil klokken aktivere hendelsesregistrering å sende et nødvarsel til utvalgte kontakter, og eventuelt ringe nødnummeret dersom dette er aktivert og du er tilkoblet telefonen. Tidligere har klokken kun varslet ved unormal høy/lav puls.
Dykking – eksklusivt for Fenix 8
Nytt for Fenix 8 er støtten for aktivitetsprofilen Dykking med «Enkeltgassmodus» som tillater dykking med én enkelt gassblanding, men også åpner muligheten for å konfigurere opptil elleve reservegasser. I tillegg er det støtte for «Fridykkingsmodus» som gir spesifikke data med høy oppdateringsfrekvens, samt «Snorkel».
Klokken er godkjent for dykk ned til 40 meters dybde, men tåler trykk tilsvarende 100 meter under havoverflaten. Dette gjør Fenix 8-serien langt mer attraktiv for brukere som tidligere har måttet velge den avanserte dykkercomputeren Garmin Descent Mk3i, eller Apple Watch Ultra 2.
I tillegg til dykkemodusene inkluderer Fenix 8 informasjon om overflateintervall, flyforbudstid, N2-belastning, CNS, OTU og status for vevsbobler. I utgangspunktet får du alle funksjonene fra Descent-serien, men ikke trådløs integrasjon av luft/gass, de mest avanserte dykkermodusene, eller «Dykkerklarhet», som tilsvarer Treningsklarhet (Training Readiness», men med enda større fokus på dykk.
Navigasjon og kart
Alle Fenix 7 Pro, epix Pro (Gen 2) og Fenix 8-modellene har støtte for kart og avanserte navigasjonsfunksjoner, men Fenix 8 har fått et par nyttige oppdateringer.
Som alltid vil «Løyper med rundreise» bruke popularitetsruting for å automatisk foreslå 2-4 ruter basert på populære rundturer i området (du velger selv distanse og retning), men disse har nå blitt dynamiske slik at klokken umiddelbart beregner en ny rute dersom du løper feil (gjaldt tidligere kun ved vanlig navigering).
Et generelt tips når det gjelder kart, er å vurdere epix Pro (Gen 2) eller Fenix 8 AMOLED, ettersom kartene fremstår mer detaljrike og tydelige enn på den blassere MIP-skjermen på Solar-modellene. Detaljnivået kan for øvrig justeres i tre nivåer – høy, normal og lav – og du kan velge ulike karttema som popularitet, marint, høykontrast, mørkt, og skianlegg. I tillegg kan du velge å aktivere skyggelegging som fremhever kontraster som fjellformasjoner, daler, etc..
Konklusjon
Garmin har lenge vært dominerende i toppsegmentet av pulsklokker, og det fortsetter de for så vidt å være med Fenix 8-serien som er deres beste pulsklokke til nå. Men, om den er verdt de ekstra kronene fra Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2), er et annet spørsmål. I mine øyne, så er den absolutt ikke det.
Garmin Fenix 7 Pro og Garmin epix Pro (Gen 2) byr på den samme gode pulssensoren og GPS-en, de to viktigste punktene med en pulsklokke. Du får nesten alle de samme trenings- og aktivitets-/helsemålings funksjonene, den samme gode navigeringen, god batteritid, og topp byggekvalitet. Alt til en mye lavere pris. Garmin Enduro 3 (ventes inn til test), gir deg nesten alt fra Fenix 8 Sapphire Solar, men til en mye lavere pris. På mange måter fremstår Enduro 3 som det mest fornuftige valget. Dersom du ønsker AMOLED-skjerm, så er epix Pro (Gen 2) til redusert pris en meget godt valg.
Og til slutt; klarer deg med forrige generasjon pulssensor, litt spinklere byggekvalitet, og uten LED-lykt, kan du slippe unna med en Forerunner 965 til enda lavere pris, og du får den samme store skjermen som på Fenix 8 47mm/51mm.
Det eneste virkelig store argumentet for å oppgradere fra en Fenix 7 Pro/epix Pro (Gen 2) til Fenix 8 er støtten for dykking/fridykking, og ikke minst en større skjerm uten at selve størrelsen på klokken vokser. Om du derimot kommer fra en eldre modell, eller en enklere modell enn Fenix 7 Pro/epix Pro (Gen 2), så er det lettere å forsvare et kjøp av nykommeren. For det er utvilsomt gode klokker.
- Se også: