...

Test: Garmin Forerunner 265

Oppdatert: november 18, 2024
, Oppdatert: november 18, 2024
 / Oppdatert: november 18, 2024
Garmin Forerunner 265

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

«Atter en konge». Garmin Forerunner 265 leverer så mye til en så god pris, at det er lett å gå tom for ord. Denne pulsklokken passer nesten alle brukere, og alle budsjetter.

Om Garmin Forerunner 255 skrev jeg følgende: «Kongen av pulsklokker i budsjettklassen har blitt enda bedre!«. Det er lett å bli historieløs, men Forerunner 265 tar det både ett og to skritt videre. Dette er kanskje den mest usannsynlige klokken Garmin skulle lansere, og likevel gjør de det.

Garmin Forerunner 255-serien har ikke engang fylt 1 år, men allerede nå setter Garmin kronen på verket og lanserer Garmin Forerunner 265. Denne klokken tar alt det gode fra forgjengeren, smeller til med et par ekstra funksjoner, og ikke minst en større og mer farge- og lyssterk AMOLED-touchskjerm!

Forerunner 2xx-serien til Garmin har bestandig vært populær takket være kombinasjonen av mange funksjoner, lav vekt og attraktiv pris, og Garmin har solgt i bøtter og spann av både Garmin Forerunner 245/245 Music (lansert 2019) og den relativt nye Garmin Forerunner 255/255 Music.

Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265 vs. Garmin Forerunner 255 Music

Garmin Forerunner 265 bygger videre på sin slektning og dytter inn noen egenskaper som i utgangspunktet ikke hører hjemme på budsjettmodeller. Dette er så maks valuta for pengene som det er mulig å oppdrive.




Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265

Product Name: Garmin Forerunner 265

Brand: Garmin

Offer price: 5699

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin har de siste årene dominert markedet for pulsklokker og aktivitetsmålere, og med Garmin Forerunner 265 leverer de et så gjennomført solid produkt, at det er vanskelig å se noen konkurrenter som er i nærheten av å tilby noe tilsvarende.

Fjorårets Garmin Forerunner 255 Music leverte allerede en svært allsidig og god pulsklokke, men Garmin Forerunner 265 tar det enda et steg videre med en nydelig AMOLED-touchskjerm, funksjoner som Training Readiness, integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk, og en hel haug aktivitetsprofiler, treningsvektøy og helsefunksjoner.

Garmin Forerunner 265 har også fått et oppdatert brukergrensesnitt og fremstår både moderne og brukervennlig. Kombinasjonen av knapper og en responsiv og god touchskjerm gjør klokken ideell til både trening og hverdags, og den slanke profilen og lave vekten gjør den komfortabel å bære døgnet rundt.

Garmin Forerunner 265 ligner farlig mye på toppmodellen Garmin Forerunner 965, men mangler blant annet kart/avanserte navigeringsfunksjoner, samt noen ekstra funksjoner som er forbeholdt topplinjen. Hvis du klarer deg uten dette, er Garmin Forerunner 265 en så soleklar anbefaling som det er mulig å få det.

Garmin Forerunner 265 er ikke bare utrolig bra. Til denne prisen, så er den komplett.

Overall
94%
94%
  • Brukervennlighet - 100%
    100%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 95%
    95%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%

Pros

  • To størrelser; 46 mm og 42 mm
  • Lett og komfortabel passform.
  • God batteritid til å benytte AMOLED-skjerm.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • Multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi gir svært nøyaktig sporing og rask kontakt med satellittene.
  • Nøyaktig pulssensor. Måler oksygenmetning samt HRV (og HRV Status).
  • Integrert løpskraft og Avansert løpsdynamikk.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Avansert Trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect).
  • Enkel brukergrensesnitt og tilpasningsmuligheter.
  • Mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Gratis treningsprogrammer og veiledede treningsøkter på klokka.
  • PacePro, Virtual Partner/Racer, brødsmuleruting med sving-for-sving navigering +++
  • Training Readiness Score forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene.

Cons

  • Savner Strava Live Segments.
  • Ingen EKG-måling.

Oversikt


Hva er Garmin Forerunner 265?

Garmin Forerunner 265 hører til Garmin sin serie av budsjett pulsklokker med kvaliteter og funksjonalitet fra toppmodellene. Forerunner 265 tilbyr de aller viktigste funksjonene fra storebroren Forerunner 965, men til en lavere pris. Her får du en pulsklokke tilgjengelig i to størrelser, begge med en stor, fargerik og lyssterk AMOLED-touchskjerm, mengder av treningsfunksjoner, et hav av aktivitetsprofiler, smartklokkefunksjoner og en imponerende batteritid. Der Forerunner 2xx-serien i utgangspunktet var rettet mot løperen, appellerer Garmin Forerunner 265 til absolutt alle.

Merk at Garmin Forerunner 265 ikke forsvinner ut av produktlinjen, men fortsetter som et alternativ med MIP-skjerm og et lavere prispunkt. På kort sikt vil Garmin Forerunner 255 og Garmin Forerunner 265 være tilnærmet lik foruten om skjermen, mens på lengre sikt vil Garmin oppdatere den nyeste modellen med flere funksjoner.

NB: Garmin har også lansert Garmin Forerunner 165 som er en oppgradert utgave av den rimeligste Forerunner-modellen – Forerunner 55. Dersom du er interessert i en rimeligere modell proppfull av funksjoner, så er Garmin Forerunner 165 et meget godt alternativ.

Garmin Forerunner 265 - Familie

Garmin Forerunner 265 – Hva er nytt?

  • AMOLED-skjerm vs. MIP skjerm
  • To størrelser: Garmin Forerunner 265 – 1.3″ (416 x 416 px) og Garmin Forerunner 265S – 1.1″ (360 x 360 px).
  • Ingen «non-music» modell (alle har støtte for lagring/offline streaming av musikk).
  • Økt batteritid: Garmin Forerunner 265/265S: opptil 13/15 dager i smartklokkemodus og opptil 20/24 timer i GPS-modus.
  • Nytt knappedesign: Større «start»-knapp.
  • Nytt «dual-color» design der inn- og utside av reimen har ulik farge.
  • Training Readiness Score – Forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene.
  • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpsdynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
  • Unified Training Status (TrueUp 2.0): I tillegg til å synkroniser fysiologiske data som skritt, kalorier, intensitetsminutter, søvn, treningshistorikk, treningsstatus, treningsbelastning, m.m.– inkluderes nå Training Readiness, HRV, HRV Status og mer – mellom utvalgte Garmin-enheter.
  • Pris: 5699,- vs. 3799,- (ikke-Music). 4299,- (Music)

Garmin Forerunner 265 – Mektig majestetisk

Vinteren 2021 lanserte Garmin flaggskipene Epix 2 og Fenix- to nesten identiske klokker, men førstnevnte med en flott AMOLED-skjerm og Fenix med en tradisjonell MIP-skjerm. Nå gjør de mer eller mindre det samme med Garmin Forerunner 255 og lanserer Garmin Forerunner 265.

Som vanlig er det to modeller som lanseres; Garmin Forerunner 265S og Garmin Forerunner 265, der klokkene er identiske foruten om størrelsen på henholdsvis 42 mm og 46 mm. Nå skilles det ikke lenger mellom «music» og «ikke-music», og uansett hvilken Garmin Forerunner 265 du plukker opp, har den innebygd lagring for musikk og offline streaming fra Spotify.

Sammenlignet med forgjengeren har Garmin Forerunner 265 fått noen betydelige oppdateringer både på innsiden og utsiden. Den mest åpenbare er AMOLED-skjermen som er betraktelig mer farge- og lyssterk enn den tradisjonelle MIP-skjermen (memory in pixel), og som får alt fra menyer, urskiver og animasjoner til å se fantastisk ut. Garmin har også inkludert et stort utvalg virkelig flotte urskiver du kan velge mellom, og disse kan igjen settes opp med ulike komplikasjoner (datafelter) som du kan trykke på for å komme rett til appen med mer info. I Garmin Connect IQ Store appen vil du finne et stort utvalgt urskiver, m.m. som kan lastes ned gratis, eller mot noen små kroner.

MIP-skjermen har som regel fordelen av å være lettere å se i sterkt sollys utendørs, men Garmin har virkelig gjort en god jobb med skjermen på Forerunner 265, for denne utklasser enhver MIP-skjerm fullstendig – både inne og ute. De eneste tilfellene der MIP-skjermen kan være lettere å se er hvis du ser skrått ovenfra hvis du f.eks. har klokken festet på styret under sykling.

Reimen har også fått en overhaling. Det er fremdeles en silikonreim, men den er nå mykere, mer komfortabel, og har et «dual-color» design der inn- og utside av reimen har ulik farge, mens enden på reimen har inskripsjonen «Run». Garmin Forerunner 265 benytter 22 mm hurtigutløsningsremmer slik at du enkelt kan skifte rem uten verktøy på sekunder. Garmin Forerunner 265S benytter 18 mm remmer.


Garmin Forerunner 265 er tilgjengelig i fargene svart/grå, hvit/blå og aqua/svart, mens Garmin Forerunner 265S kommer i svart/gul, hvit/turkis og rosa/hvit.

Større skjerm og lengre batteritid

Den neste store nyheten er touch! Touchskjerm ble først introdusert i treningsklokkene med Garmin Fenix 7 og Epix 2, før det senere kom til Forerunner 955, Enduro 2, m.fl.. (Flere av aktivitetsklokkene til Garmin som Venu, Vivoactive, m.fl., har hatt dette lenge). Det er stor forskjell på hvordan produsenter velger å integrere touchfunksjonen, men Garmin løser det så elegant det er mulig.

I tillegg til touchskjermen bevarer klokken de fem knappene (tre på venstre side og på på høyre side) for enklere betjening under aktivitet, og «start»-knappen har fått et større fotavtrykk som gjør den enklere å treffe, i tillegg til at den prydes med inskripsjonen «Run». Du velger selv om du ønsker å bruke kun touchskjerm, deaktivere den fullstendig slik at du forholder deg til knappene, eller om du ønsker å bruke en kombinasjon av begge to.

Skjermen på Garmin Forerunner 245 var på 1,2″, mens Forerunner 255 gav valget mellom 1,1″ (41 mm) og 1,3″ (46 mm). Garmin Forerunner 265 bevarer de samme fysiske målene, men skjermen er nå noe avrundet mot kantene, samtidig som det sorte området mellom skjermen og bezelen er redusert slik at størrelsen nå er henholdsvis 42 mm og 46 mm. Det er ingen enorm forskjell, men likevel en velkommen oppdatering. Samtidig har oppløsningen økt fra 260 x 260 px til 416 x 416 px, og skjermen er generelt lettere å lese i de fleste situasjoner.

Sammen med Garmin Forerunner 265 lanserer selskapet toppmodellen Garmin Forerunner 965 med den samme AMOLED-skjermen, litt kraftigere byggekvalitet og litt bedre batteritid sammenlignet med Forerunner 955. Garmin Forerunner 265 og Garmin Forerunner 265S har på sin side litt kortere batteritid enn forgjengeren, selv om den fremdeles er god med tanke på at dette er en AMOLED-skjerm.

Der Garmin Forerunner 255 Music vartet opp med opptil 14 dager i smartklokkemodus og opptil 30 timer trening uten musikk, er tallene for Garmin Forerunner 265 på opptil 13 timer i smartklokkemodus og 20 timer timer trening i GPS-modus. Den minste modellen har faktisk marginalt bedre batteritid med opptil 15 dager i smartklokkemodus og opptil 30 timer i GPS-modus uten musikk.

Merk at disse tallene er med «hev-for-å-vekke» skjerm, og at skjermen som standard er svart, og tennes først når du vipper/hever håndleddet. Du kan justere legenden på hvor lenge skjermen skal lyse, og du kan sette den til «alltid-på». Alltid-på skjermen reduserer batteritiden betraktelig, og du må belage deg på at rundt halvparten av den oppgitte batteritiden. Garmin skal likevel ha skryt for å ha en av de mest responsive skjermene når det kommer til å reagere på bevegelse og å våkne til liv.

Om du ikke ønsker å justere lysstyrken manuelt så har klokken en lyssensor som sørger for å automatisk justere lysstyrken etter omgivelsene. I tillegg kan du aktivere en egen Red Shift Mode som lar deg endre skjermfargen til rødt, oransje eller grønt (kan være en fordel ved bruk av klokken i mørke omgivelser). Dette aktiveres enkelt fra kontrollhjulet, samt at det kan aktiveres automatisk for søvnperioden.

Garmin Forerunner 265 benytter den samme proprietære ladeporten som tidligere og har ikke tatt steget over til den magnetiske laderen som ble introdusert med spesialmodellen MARQ (Gen 2) i fjor høst. Trådløs lading glitrer fremdeles med sitt fravær, og er et stort ønske for fremtidige klokker.

Garmin batteritid

Forbedret brukergrensesnitt

Garmin har også oppdatert brukergrensesnittet på Garmin Forerunner 265 slik at det fremstår enda litt mer eksklusivt og gjennomført.

I det du slår på klokken dukker det opp en animert video av en løper og modellnavnet på klokken, og hver gang du velger en aktivitetsprofil vil symbolet for profilen vises som en animert figur som utøver den aktuelle aktiviteten, samtidig som et elegant bakgrunnsbilde av samme aktivitet vises svakt på skjermen. Eksempelvis vil den lille personen som symboliserer «løping» for aktivitetsprofilen «Løping», bevege seg på toppen av skjermen.

Et annet eksempel er vær-widgeten der været i reflekteres «her og nå» med en animert visning. Er det regn, vil du se regndråper som drypper nedover skjermen, og er det sol så vil solen «pulsere» å symbolisere at sola steker.


Widget Glance (oversikten over widget/apper) er stort sett lik som tidligere og lar deg seg et bilde av tre og tre widgeter med kun den viktigste infoen, før du får mer utfyllende info ved å trykke deg inn på hver enkelt widget, men Garmin har lagt til en animasjon i form av et lys som streifer over widgeten du har markert.

Garmin har ikke sagt noe om de har oppgradert prosessoren, eller om skjermen har en høyere oppdateringsfrekvens enn Epix 2, men flyten i menyen og responsen fra skjermen er fantastisk god. Å sveipe opp/ned og til sidene går som en lek, og klokken kan betjenes fullstendig uten bruk av knapper. Med støtten for Connect IQ 6 plattformen vil du nå kunne få raskere tilgang til widgets ved å holde kort inne på en widget du har lagt til på klokkeskjermen. Alt i alt ser brukergrensesnittet og flyten på Forerunner 265 den beste på noen pulsklokke jeg har testet til nå – og det er mange.


Hva skiller Garmin Forerunner 265 fra Garmin Forerunner 965?

Garmin Forerunner 265 og Garmin Forerunner 965 er nære slektninger, og de nye klokkene er mer lik enn noen gang. Garmin Forerunner 265 bringer ikke bare AMOLED-skjerm og touch på banen, men også treningsverktøyet «Training Readiness» som tidligere var forbeholdt toppmodellene.

Designet er omtrent likt der begge modellene deler et klokkehus i lettvekts fiberforsterket polymer og er til forveksling svært like. Forerunner 965 har derimot fått en sterkere bezel (ringen rundt skjermen) i titan, mens Forerunner 265 fremdeles benytter polymer. Derimot er det kun Garmin Forerunner 265 som benytter Gorilla Glass 3 glass i skjermen som er mer motstandsdyktig mot riper enn Corning Gorilla Glass DX som blir brukt i Forerunner 965.

Tidligere var det fraværet av touchskjerm og kart som var de to store skillepunktene mellom budsjett og topp, men nå gjenstår kun det siste – med alt det innebærer. Funksjonene knyttet til navigering er nemlig en stor del av egenskapene på toppmodellene og bringer med seg funksjoner som ClimbPro, NextFork, Lenger fremme, m.m.. Dette får du ikke med Forerunner 265, men du får likevel brukervennlig sving-for-sving veiledning via brødsmuleruting.

Ønsker du en rimelig klokke med kart så bør du sjekke Suunto Race S (testet her) som en er meget godt utstyrt klokke til «kun» 4190 kr. Her får du imponerende mye for pengene – selv om den mangler musikkfunksjon og kontaktløs betaling, og ikke er i nærheten av Garmin på aktivitets- og helsemålinger.

Touchskjermen på Garmin Forerunner 265 fungerer som nevnt strålende, responderer raskt og er enkel å betjene. På innsiden finner vi aktivitetsprofiler for det aller meste, inkludert støtte for Multisport/triatlon, samt mulighet til å tilpasse og opprette nye profiler. Klokken har ikke alt som finnes på Forerunner 965, og mangler blant annet golf. Merkelig nok støtter den heller ikke avansert sykkeldynamikk, eller Strava Live Segments.

I tillegg til mindre skjerm på Forerunner 265, er det kort oppsummert følgende funksjoner som skiller de to klokkene, der kun Garmin Forerunner 965 tilbyr:

  • Strava Live Segments – Mulighet til å få Strava-segmenter direkte på klokken.
  • Group LiveTrack – Mulighet til å følge en gruppe Garmin Connect-brukere «live» på kartet.
  • Varme- og høyde akklimatisering – Tar hensyn til omgivelsestemperatur og høyde når den beregner belastning og restitusjon.
  • Real-Time Stamina Beregner utholdenhet i sanntid slik at du ser hvor mye du har i tanken til enhver tid.
  • Load Ratio – Analyserer balansen mellom utøverens kortvarige- og langvarige belastning.
  • Golf og nedlastbare kart over mer enn 42 000 golfbaner.
  • Skikart og navn på løyper.
  • Avansert navigering og planlegging.
  • Avansert navigering utendørsfunksjoner (ClimbPro, Rundt meg, NextFork, Sight`n Go, etc.).
  • Avanserte sykkelfunksjoner (Avansert sykkeldynamikk, Power guide, MTB Grit & Flow, Kart).
  • Enkelte aktivitetsprofiler (hovedsaklig knyttet til utendørs rekreasjon)

Multi-band-GNSS – GPS på steroider

I likhet med forgjengeren benytter Forerunner 265 mutli-band GNSS som sammen med Garmin sine smarte algoritmer nærmest er en garanti for svært nøyaktige satellittmålinger i nesten alle tenkelige situasjoner. Multi-band-GNSS gjør at klokken kan ta i bruk frekvenser fra et stort antall satellitter og minimerer dermed risikoen for feilmålinger i vanskelige miljøer/terreng som trange gater, dype daler, tette skogområder, steile fjellområder, etc.. Samtidig sørger det for raskere oppkobling til satellittene, og Garmin Forerunner 265 har som regel funnet signalet før du har fått på deg skoene.

I testperioden har klokken blitt tatt med i tett skog, utfordrende bylandskap, langs bratte fjellsider og trange dalfører, og klokken er nesten spot-on hele tiden.

Økt presisjon går gjerne på bekostning av batteritid, og jo flere satellittsystemer som er aktivert, desto mer batteri brukes. Garmin sin løsning på batteriproblematikken er SatIQ-teknologien som til enhver tid automatisk velger den beste GNSS-innstillingen til uten at det går på bekostning av presisjonen og unødvendig batteribruk. Best presisjon får du ved å aktivere «GNSS-modus i alle systemer pluss multibånd«, men den økte nøyaktigheten sammenlignet med hvor mye bedre batteritid du får med redusert GNSS-ytelse, er i de fleste tilfeller så marginal at det kan være lurt å la klokken velge selv les; SatIQ).

Sammen med støtten for mutli-band GNSS (GPS, GLONAS, Galileo) finner vi en barometrisk høydemåler (med stormvarsel), et termometer og et digitalt kompass. Nøyaktige høydemålinger har lenge vært en utfordring ettersom selskapene i stor grad har basert seg på endringer i lufttrykk for å kalibrere høyden før og underveis i en økt, men Garmin har virkelig tatt tak i «problemet» og leverer høy presisjon også her.

Termometeret måler omgivelsestemperaturen og har ingen funksjon for å overvåke Hudtemperatur. Sammenlignet med Garmin Forerunner 965 mangler Forerunner 265 funksjonen for varme- og høyde akklimatiseringen som automatisk aktiveres når klokken registrerer at du befinner deg i uvante høyder og varme miljøer.


Navigering og «outdoor verktøy»

Den største forskjellen på de to klokkene ligger som nevnt i kart og navigeringsfunksjoner. Der FR965 kommer med kart for hele verden, er det beste Forerunner 265 kan varte opp med enkel brødsmuleruting med sving-for-sving veiledning. Heldigvis er Garmin gode på dette området, og sving-for-sving navigeringen er mye mer komplett enn den vi finner på klokker fra f.eks. Polar, Suunto, Huawei, Apple, etc.. Via Garmin Connect appen kan du importere ruter (GPX-filer) fra tredjeparts apper og tjenester, og deretter la klokken vise vei ved hjelp av retningspiler, avstands markører og varsler om når du er utenfor løypen.

I tillegg finner vi nyttige outdoor-funksjoner som blant annet:

  • Tilbake til start som lar deg navigere tilbake til startpunktet for aktiviteten din ved å følge den korteste ruten.
  • Trackback lar deg navigere tilbake til startpunktet for aktiviteten din ved å følge den samme sporet som du har laget.
  • Avstand til destinasjon lar deg se hvor langt det er igjen til målet ditt når du navigerer med klokken din (både tid og distanse).
  • Ruteimport lar deg opprette og importere ruter gjennom Garmin Connect direkte til klokken.
  • Lenger fremme viser aktuelle interessepunkter på løypen foran deg fortløpende etter hvert som du nærmer deg.
  • Måler avanserte data som grit (vanskelighetsgrad) og flow (flyt/evne til å opprettholde hastighet) under terrengsykling, antall høydemeter opp/ned under skikjøring i et alpinanlegg, eller lengde, hastighet og antall bølger surfet i sjøen.

Dersom du ønsker deg kart og enda bedre navigeringsfunksjoner, er det neste steget Garmin Forerunner 9xx, Fenix, Epix, Enduro, etc.. Ettersom disse klokkene inkluderer innebygde kart, har disse mulighet til beregne ruter «on the go» for å finnes den raskeste og beste ruten fra A til Å.


ELEVATE 4 – Pulsmåling, oksygenmetning og HRV

ELEVATE 4.0 pulssensoren har blitt brukt på flere Garmin-klokker, og regnes som en av beste optiske pulssensorene på markedet sammen med sensoren vi finner i Apple Watch Series 6 og nyere. Garmin har i senere tid også lansert ELEVATE 5 sensoren som er enda litt mer nøyaktig.

De gode pulsmålingene forsterkes av klokkens lave vekt og slanke profil som gjør at den ligger helt i ro på armen og reduserer lysinnslipp og feilkilder. Forerunner 265 gjør en meget god jobb som ved typisk «steady state» trening som løping, sykling, etc., men som alltid anbefales det å benytte en ekstern pulssensor for aktiviteter med mye armbevegelser og raske pulssvingninger. Her kan pulssensoren Garmin HRM-Pro Plus varmt anbefales (testet her).

I tillegg til pulsmåling 24/7 vil Garmin Forerunner 265 registrerer oksygenmetning i blodet (24/7 eller kun om natten), samt hjertevariabilitet (HRV) gjennom natten. Garmin annonserte tidlig 2023 at flere av klokkene var klare for EKG, men Forerunner 265 har dessverre ikke den nødvendige hardvaren på plass ettersom det krever en bezel i metall, samt en metallring på undersiden. Derimot kan klokken varsle dersom den oppdager unormal lav/høy puls i løpet av dagen og natten, og ikke minst unormalt høyt stressnivå.

Pulsmåleren fungerer under vann, og kan brukes som en ekstern pulssensor til for eksempel en sykkelcomputer eller treningsmaskin.

Husk at optisk pulsmåling er individuelt og kan slå ut helt ulik på to forskjellige personer. Mer om dette kan du lese i artikkelen Optisk pulsmåling – Kort forklart!


Treningsverktøy og funksjoner

Garmin Forerunner 265 kommer med mer enn 40 ulike akitivitetsprofiler og antall utvides stadig. Hver enkelt av disse er satt opp slik at de ulike datafeltene er tilpasset den gjeldende aktiviteten. Eksempelvis vil løping vise tid, tempo, runde, hastighet, puls, etc., mens snowboard/ski kan vise høydemeter, maks hastighet, antall runder (oppdager automatisk nedover/oppover bakker), eller automatisk gjenkjenning av svømmetype, antall svømmetak, tempo, runder i bassenget, etc.. Mulighetene er nesten uendelige, og hver av dataskjermene kan tilpasses slik du selv ønsker.

Klokken er også i stand til å automatisk gjenkjenne og registrere ulike styrkeøvelser, sett og repetisjoner, og ved hjelp av små animerte figurer til klokken guide deg gjennom økta ved hjelp av korte videosnutter. Klokken teller ikke 100% nøyaktig, men hvert sett/antall repetisjoner kan rettes opp umiddelbart etter endt øvelse.

Hver klokkeskjerm kan settes opp med inntil 6 datafelter, og endringene kan gjøres på både klokken og i Garmin Connect appen. I tillegg kan du opprette varsler for alt fra tempo, puls, distanse, kalorier, m.m..

Garmin Forerunner 265 var i utgangspunktet en «løpeklokke», men Garmin har utvidet funksjonaliteten i så stor grad at den dekker alt fra løping, sykling, svømming, triatlon, fjellturer, ski/snowboard, m.m.. For hver generasjon Forerunner 2xx nærmer klokken seg toppmodellen i Forerunner-serien, og det er lite tvil om at denne klokken gir mye for pengene.

De viktigste funksjonene for Garmin Forerunner 265 er:

  • Integrert løpskraft beregner løpskraften direkte fra håndleddet uten behov for eksterne sensorer.
  • Avansert løpsdynamikk: Klokken måler nå avansert løpedynamikk som kadens, skrittlengde, tid med bakkekontakt og mer direkte på håndleddet – uten behov for app eller tilbehør.
  • Ytelseskondisjon gir deg en sanntidsvurdering av evnen din til å prestere sammenlignet med din gjennomsnittlige form.
  • PacePro gir deg tempoveiledning underveis i økta slik at du lettere kan disponere kreftene underveis i et løp.
  • Virtual Partner/Racer lar deg konkurrere mot en tidligere aktivitet eller bestemt tid.
  • Høydejustert tempo (GAP – Grade Adjusted Pace) hjelper deg å finne riktig tempo i varierende terreng ved å vise tempoet som tilsvarer løping i flatt terreng.
  • Avanserte intervaller gir deg full frihet til å opprette dine egne intervalløkter basert på alt fra tid, tempo, distanse, etc..
  • Løpsberegneren tar hensyn til tidligere løpeaktiviteter og kondisjonsnivå for å kunne estimere sluttider på løpsdistansene 5, 10, 21 og 42 km.
  • b

Treningsprogrammer og Daglige foreslåtte treningsøkter

Der flere og flere tjenester tilbyr betalte treningsprogrammer, har Garmin fortsatt å tilby et stort arkiv med både styrkeøvelser og treningsprogrammer. I Garmin Connect appen kan du velge blant en rekke treningsøkter for både styrke, HIIT, Yoga og Pilates, samt flere treningsprogrammer for både løp- og sykling der intensiteten endres ut i fra formutviklingen din.

En annen flott funksjon er Daglige foreslåtte treningsøkter. Her tar Garmin i bruk all informasjon om treningstilstand, treningsstatus, restitusjon, søvn og stress, og foreslår en passende treningsøkt hver dag (løp eller sykkel). For å gjøre planleggingen enklere vil klokken vise samtlige treningsøkter en hel uke fremover i tid, og du kan selv endre dag for langturen. Noe av det beste meste de daglige treningsforslagene er at de kontinuerlig oppdateres for å matche trenings- og restitusjonstilstand.

Forslagene tar hensyn til eventuelle konkurranser du har registrert i kalenderen, og dersom arrangøren har delt nødvendig info, vil en egen Løpsmodul (widget) holde oversikt over blant annet løypeprofil, værmelding, aktuelle treningstips, estimert sluttid, daglige treningsforslag, m.m..

En ekstra trygghet

Det kan fremstå som en unødvendig og fancy gadget, men funksjonen Hendelsesregistrering kan i den rette situasjonen være det du setter mest pris på med klokken. Skulle du være uheldig å utsettes for et fall på en løpe/gåtur, eller et kræsj på sykkel/ski, vil klokken automatisk (kan også trigges manuelt) kunne sende et nødvarsel til utvalgte kontakter som igjen får tilsendt GPS-posisjonen din og en link for å følge deg «live» på kartet. Ettersom Garmin Forerunner 265 ikke tilbyr noen form for satellittkommunikasjon krever dette et aktiv Bluetooth-tilkobling med telefonen, men dette fungerer til gjengjeld glimrende.

En annen funksjon i «fancy»-kategorien er LiveTrack. LiveTrack åpner for å la utvalgte kontakter følge deg «live» underveis på en treningsøkt eller konkurranse.


Trenings- og restistusjonsanalyse

Trening og restitusjon går hånd i hånd, og Garmin har sammen med analyseselskapet Firstbeat de siste årene levert svært omfattende trenings- og restitusjonsanalyse med både sine budsjett- og toppmodeller. Garmin Forerunner 265 introduserer nå Training Readiness som tidligere var forbehold det dyreste prispunktet, og leverer nå nesten nøyaktig det samme som topplinjen. Garmin Forerunner 265 registrerer enormt mye data i løpet av et døgn, men Garmin forvalter det på en måte som gjør det forståelig for brukeren. Dette er en av Garmin sine styrker, og det er ikke tilfeldig at Garmin til stadighet nevnes i forbindelse med HRV (hjertevariablitet), stress, osv..

Noe av det som bør nevnes er Training Load Balance, Akutt belastning og HRV Status.

Training Load Balance ser på den totale treningsmengden de siste fire ukene inn i Aerob lav, Aerob høy, Anaerob trening, og fortrekker deg deretter hvilken treningsform du før prioritere mer/mindre av for å oppnå fremgang.

Akutt belastning ser på den totale treningsbelastningen de siste syv dagene og vurderer denne opp mot en optimal formutvikling. Det geniale med akutt belastning er at den akkumulerte belastningen er avtakende for hver dag, slik at treningsøkten du hadde for seks dager siden ikke teller like mye som den siste økten du hadde. Klokken vil samtidig gi en treningseffekt etter hver enkelt økt som indikerer den totale belastningen (EPOC), samt den aerobe- og anaerobe treningseffekten (fra 0-5).

HRV Status går dypere inn på hjertevariabilieten – en av de viktigste indikatorene for å se på kroppens evne til å restituere, takle stress, og ikke minst å motstå sykdom. Hver morgen får du presentert den gjennomsnittlige HRV Status (målt i 5.minutters intervaller gjennom natten) sammenlignet med en grunnlinje for de siste tre ukene. Forholdet mellom disse viser hvor godt restituert du er.

HRV Status gjør det enklere å forstå hvor klar kroppen er for trening, og oppgis som en av følgende tilbakemeldinger:
HRV Status: Balansert – ugyldig – Lav – Ingen status – Dårlig – Ubalansert

HRV Status inngår i Training Readiness som er nytt for Forerunner 2xx-serien og gir deg nyttig info om hvor mottakelig kroppen er for trening til enhver tid. Training Readiness tar hensyn til parameter som søvnscore (siste natt), restitusjonstid, HRV Status, akutt belastning, søvnhistorikk (siste tre netter) og stresshistorikk (siste tre dager), og forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig og hvor intensivt du kan trene.


Aktivitets- og helsefunksjoner

Du trenger ikke å være fanatisk opphengt i å trene for å bruke Garmin Forerunner 265, og klokken er vell så mye en «aktivitets og helseklokke» som en treningsklokke. Garmin har i lang tid vært ledende på dette området, og gjør alt fra å registrere avanserte data til å fremstille det på en forståelig måte. Garmin Forerunner 265 registrerer følgende:

Puls, hjertevariabilitet (HRV), oksygenmetning, skritt, estimert distanse, antall høydemeter/etasjer, avansert Søvnmåling med søvnscore, respirasjonsfrekvens, stress, kroppsressurser, kaloriforbruk, VO2-maks, Kondisjonsalder, m.m. I tillegg vil klokken estimere væsketap under trening, samt hjelpe kvinner å holde oversikt over menstruasjonssyklusen.

Garmin ELEVATE 4 pulssensoren ligger i grunn for de gode målingene, og sammen sammen med Firstbeat sine smarte algoritmer klarer klokken å filtrere ut feilmålinger og å levere gode målinger i de fleste situasjoner.

Forerunner 265 registrerer søvnlengde, tid i ulike søvnfaser (lett, dyp og REM) og våkentid, og gir en søvnscore og vurdering basert på dette. Klokken er også oppgradert med en søvn coach som gir en søvnvurdering og personlig veiledning om hvor mye søvn som anbefales for deg, pluss muligheten for å registrere hvile- og høneblunder fortløpende gjennom dagen.

Nært knyttet til HRV finner vi Body Battery. Body Battery estimerer «kroppsressursene» (tilgjengelig energi) du til enhver tid har tilgjengelig ved å overvåke puls, hjertevariabilitet, stress, søvn og aktivitet. Body Battery måles på en skala fra 0-100 der 100% indikerer fulle batterier og at du er klar til trening, mens et tall nærere 0 indikerer at du bør prioritere hvile. Trening, aktivitet og stress reduserer batteriet, mens hvile og søvn fyller opp batteriet. Dette er et dynamisk tall som endrer seg fortløpende gjennom dagen. Body Battery vil også gi en detaljert visning av hva og hvor mye ulike faktorer påvirker deg.

Her er Garmin gode til å omformulere mye avansert info til et lettforståelig produkt som er personlig for hver bruk. Du skal ikke stole blindt på tallene klokken gir deg, men det er en fin pekepinn på hvordan alt fra søvn, stress og aktivitet påvirker deg gjennom dagen – og ikke minst hvordan en liten powernap kan bidra til å lade batteriene.

I tillegg vil klokken registrere Hudtemperatur gjennom natten. De første resultatene vil vises etter 3 dager, men det tar omtrent 20 dager å etablere din baselineverdi. Deretter vil den klokken etter hver natt vise hvordan hudtemperaturen din avviker fra denne gjennomsnittsverdien (baselinjen). Dette kan være nyttig for å finne ut om du er i ferd med å bli syk, men det kan også brukes til å forutsi menstruasjonssykluser.

Samtlige parameter er synlig i både Garmin Connect appen og på klokken, men en praktisk Morgenrapport vil hver morgen gi en oversikt over den viktigste helseinfoen i form av en urskive som viser nattens søvn, restitusjonstatus, HRV Status, Training Readiness, dagens vær, kalender og skrittmål. Du kan selv tilpasse hvilke data som skal vises i morgenrapporten.


Smartklokkefunksjoner du har bruk for

Produsentene av pulsklokker har de siste årene nærmet seg smartklokker, og smartklokker nærmer seg pulsklokker. Det gjenstår fremdeles et lite skille, men Garmin er klart den produsenten som nærmer seg mest.

Garmin Forerunner 265gir deg følgende:

  • Smartvarsler (og emojier).
  • Mulighet for å vise bilder (kun Android).
  • Innebygd lagring for inntil 500 sanger (8 GB).
  • Musikkavspilling (offline streaming av spillelister fra Spotify/Deezer).
  • Kontaktløs betaling via Garmin Pay.
  • Tilgang til tredjeparts apper og urskiver via Garmin Connect IQ Store.
  • Sømløs synkronisering med en rekke tredjeparts tjenester (Strava, Komoot, Wikiloc, Apple Health, MyFitnessPal, m.m.).

Garmin lar deg besvare/avvise samtaler via klokka, men det er ingen innbygd mikrofon/høyttaler som lar deg utføre samtaler. Har du en Android-telefon kan du til gjengjeld sette opp forhåndsbestemte meldinger i Garmin Connect som du kan svare med rett fra klokka. Android-brukere vil også ha muligheten til å kunne se bildemeldinger direkte på klokken.

Ønsker du en Garmin-klokke som er hakket «smartere», bør du vurdere Garmin Venu 3 som i tillegg har innebygget mikrofon og høyttaler slik at du både kna utføre samtaler gjennom klokka (krever tilkobling til telefonen), samt lytte til musikk.


Garmin Connect

Garmin Connect er Garmin sin tjeneste for innsamling av data, analyse og muligheter for å gjøre innstillinger for både klokke og synkronisering mot ulike tredjeparts tjenester. Garmin Connect er tilgjengelig som både en nettside og app, og er et kraftig verktøy som i stor grad kan tilpasses brukerens eget ønske.

Garmin Connect samler inn enormt mye data, men Garmin har gjort en god jobb med å gjøre appen/tjenesten brukervennlig og oversiktlig. Hver av de ulike parametrene som for eksempel Skritt, Oksygenmetning, Søvn, Intensitetsminutter, etc., kan fjernes ved å sveipe de bort, eller legges til på nytt ved å trykke på et lite «+»-tegn.

I appen kan du melde deg på ulike utfordringer og konkurranser, utfordre venner og andre Garmin Connect brukere, få dypere innsikt i utvikling av både helse- og treningsstatistikk over tid, opprette løyper som sendes direkte til klokken som deretter vil gi deg sving-for-sving ruting, melde deg på et av Garmin sine treningsprogrammer Garmin Coach, opprette egne treningsøkter, styrkeøkter (velg blant et hav av ferdig programmer og økter), definere egne intervaller, PacePro-strategier, få oversikt over ulike segmenter, m.m..

Med Garmin sine Merkeutfordringer kan du gjøre deg fortjent til forskjellige «merker/symbolske medaljer» for å ha oppnådd ulike mål i løpet av tidsbegrenset periode.

Garmin er en relativt åpen plattform og kan kobles til populære tredjeparts apper som Strava, MyFitnessPal, Wikiloc, Komoot, Runstatic, Apple Health, m.m.. Setter du opp klokken til å synkronisere med disse tjenestene, vil klokken automatisk laste opp øktene dine til her av disse etter endt økt. Har du et premium abonnement hos en av tjenestene, vil du kunne opprette ruter i hver av appene, å sende de direkte til klokken som vil guide deg ved hjelp av sving-for-sving veiledning.

Garmin Connect IQ Store gir tilgang til en rekke ulike apper som utvider funksjonaliteten til en kompatible Garmin enheter. Dette er ikke apper på linje med du finner i app butikker som Google Play eller App Store, men små programmer som tilfører klokken ekstra funksjoner gjennom ulike datafelter, aktivitetsprofiler som ikke finnes fra før, apper for vær, temperatur, nyheter, etc., og ikke minst et hav av ulike urskiver. Mange apper er gratis, mens flere og flere koster noen få kroner å kjøpe.


Hva mangler?

I likhet med Garmin Forerunner 965 kan de samme punktene nevnes som «savn», eller «ønsker» for neste oppgradering.

  • Safirglass istedenfor Gorilla Glass 3
  • EKG-måling.
  • Trådløs lading.

På den annen side er det vanskelig å kreve mer fra en klokke som allerede leverer mer enn man kunne håpe på. Garmin Forerunner 265 er en toppmodell på budsjett, og med både AMOLED og touch på plass, er det er godt stykke opp for konkurrentene.


Under ser du de viktigste funksjonene Garmin Forerunner 265:

  • To størrelser: Garmin Forerunner 265 (46 mm) og Garmin Forerunner 265S (42 mm).
  • Batteritid opptil 13/15 dager i smartklokkemodus og opptil 20/24 timer i GPS-modus.
  • Multi-band GNSS (bedre presisjon på satellittmålinger, raskere tilkobling satellitter).
  • SatIQ-teknologi: Klokken velger automatisk beste satellittmodus.
  • Garmin ELEVATE 4.0 pulssensor med PulseOX (måler oksygenmetning og hjertevariabilitet)
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • Barometrisk altimeter (nøyaktige høydemålinger + stormvarsler), gyroskop, akselerometer, termometer, kompass.
  • Integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk uten behov for eksterne sensorer.
  • Multisport-støtte – Full støtte for triatlon og andre multisport aktiviteter.
  • Animerte styrke- og HIIT øvelser direkte på klokka.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Training Readiness Score – Forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene.
  • HRV Status – Viser siste natts gjennomsnittlige HRV status, og sammenligner snittet for de siste 7 dagene med en grunnlinje for de siste 3-15 ukene. Et avvik fra grunnlinjen kan indikere sykdom, overtrening, stress, etc..
  • Daglige foreslåtte treningsøkter – Se daglige foreslåtte treningsøkter for en uke fremover. Øktene tar også hensyn til kommende eventer.
  • Health Snapshot – Loggfører hjerterytme, HRV (hjertevariabilitet), oksygenmetning, respirasjonsrate og stress i løpet av 2 minutter.
  • PacePro, Virtual Partner/Racer, Høydejustert tempo, Avanserte intervaller, Ytelseskondisjon, Brødsmuleruting med sving-for-sving navigering +++

Konklusjon


Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265

Product Name: Garmin Forerunner 265

Brand: Garmin

Offer price: 5699

Currency: NOK

Konklusjon

Garmin har de siste årene dominert markedet for pulsklokker og aktivitetsmålere, og med Garmin Forerunner 265 leverer de et så gjennomført solid produkt, at det er vanskelig å se noen konkurrenter som er i nærheten av å tilby noe tilsvarende.

Fjorårets Garmin Forerunner 255 Music leverte allerede en svært allsidig og god pulsklokke, men Garmin Forerunner 265 tar det enda et steg videre med en nydelig AMOLED-touchskjerm, funksjoner som Training Readiness, integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk, og en hel haug aktivitetsprofiler, treningsvektøy og helsefunksjoner.

Garmin Forerunner 265 har også fått et oppdatert brukergrensesnitt og fremstår både moderne og brukervennlig. Kombinasjonen av knapper og en responsiv og god touchskjerm gjør klokken ideell til både trening og hverdags, og den slanke profilen og lave vekten gjør den komfortabel å bære døgnet rundt.

Garmin Forerunner 265 ligner farlig mye på toppmodellen Garmin Forerunner 965, men mangler blant annet kart/avanserte navigeringsfunksjoner, samt noen ekstra funksjoner som er forbeholdt topplinjen. Hvis du klarer deg uten dette, er Garmin Forerunner 265 en så soleklar anbefaling som det er mulig å få det.

Garmin Forerunner 265 er ikke bare utrolig bra. Til denne prisen, så er den komplett.

Overall
94%
94%
  • Brukervennlighet - 100%
    100%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 95%
    95%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%

Pros

  • To størrelser; 46 mm og 42 mm
  • Lett og komfortabel passform.
  • God batteritid til å benytte AMOLED-skjerm.
  • Smartfunksjoner: Garmin Pay (trådløs betaling), smartvarsler, offline streaming av musikk via Spotify/Deezer, tilgang til tredjeparts apper.
  • Multibånd-GNSS og SatIQ-teknologi gir svært nøyaktig sporing og rask kontakt med satellittene.
  • Nøyaktig pulssensor. Måler oksygenmetning samt HRV (og HRV Status).
  • Integrert løpskraft og avansert løpsdynamikk.
  • Nøyaktig og omfattende aktivitetsmåling.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse.
  • Støtter et hav av aktivitetsprofiler.
  • Enkel betjening og god app (Garmin Connect).
  • Enkel brukergrensesnitt og tilpasningsmuligheter.
  • Mange nyttige treningsverktøy som kan hjelpe deg å bli bedre til å løpe, sykle, svømme, etc..
  • Gratis treningsprogrammer og veiledede treningsøkter på klokka.
  • PacePro, Virtual Partner/Racer, brødsmuleruting med sving-for-sving navigering +++
  • Training Readiness Score forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene.

Cons

  • Savner Strava Live Segments.
  • Ingen EKG-måling.

Foreslåtte artikler

VJ Sarva Polar 2 og VJ Sarva Artix 2 senker terskelen for å gå ut i snøen og på glatta takket være suveren komfort, god varme og godt grep.
WalkingPad X23 leverer mye kraft i en liten innpakning, og er en allsidig og god treningsmaskin for deg som trenger en kompakt og enkel tredemølle.
Zeeksack The Daypacker tar det geniale konseptet fra storebrødrene, pakker det inn i et mindre format, og leverer en allsidig sekk til hverdag og tur.
Salomon Mountain Flex Jacket er varm og komfortabel, og har gode pusteegenskaper. Bruksområdet er stort, men prisen er høy.
Fjällräven Expedition Fleece Hoodie leverer en varm og komfortabel fleecejakke med god passform, høy slitestyrke, og stort fokus på bærekraft.