Ellipsemaskin / Crosstrainer – Guide og anbefalinger

16. januar, 2024 (oppdatert 2. april 2024)

Featured image for “Ellipsemaskin / Crosstrainer – Guide og anbefalinger”

Hvilken ellipsemaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.

Modellene er mange og prisene varierer fra noen få tusenlapper til godt opp mot en gjennomsnittlig månedslønn. Du trenger ikke nødvendigvis den dyreste modellen for å få en god ellipsemaskin. Denne guiden hjelper deg til å finne riktig ellipsemaskin/crosstrainer til ditt behov, slik at du ikke ender opp med ellipsemaskin som koster unødvendig mye, eller en ellipsemaskin som du raskt «vokser ut av». Og bare for å få det avklart først som sist; ellipsemaskin og crosstrainer er bare to ulike begreper for den samme treningsmaskinen.


Finn riktig ellipsemaskin til ditt behov

Det finnes mange gode ellipsemaskiner å velge mellom, men det er ikke å komme utenom at pris, funksjonalitet og byggekvalitet i stor grad varierer. Alle ellipsemaskinene i denne oversikten er gode modeller. I likhet med de andre kjøpsanbefalingene på Pulssonen.no, er modellene delt opp i ulike klasser; «budsjett modeller» og «premium modeller».

En ellipsemaskin i budsjettklassen gir deg som regel mye for pengene og kan være et godt alternativ for deg som ønsker å komme i gang med treningen, eller som bruker ellipsemaskin som en del av et mer omfattende treningsprogram.

Premium modellene kommer gjerne med kraftigere og mer slitesterk byggekvalitet, og har som regel flere funksjoner i form av software som tillater virtuell trening og et godt utvalg forhåndsinstallerte programmer. Undertegnede har ikke testet hver eneste ellipsemaskin som nevnes her, men har etter mange år i treningsbransjen god kunnskap om ellipsemaskiner og treningsapparater generelt. På bakgrunn av dette tar guiden for seg hva som er viktig å se etter slik at du ender opp med en ellipsemaskin som innfrir de behovene du har.

Få med deg disse guidene:

Nederst i artikkelen, under anbefalingene, finner du en mer utfyllende oversikt over hva du bør tenke over før du investerer i en ellipsemaskin / crosstrainer. For å lese dette med en gang kan du trykke her: Viktig å vite før kjøp av ellipsemaskinHer kan du også lese mer om de ulike fordelene med å trene på ellipsemaskin.


Ellipsemaskin – De beste anbefalingene

Rekkefølgen på de ulike modellene er ikke vektlagt. Samtlige modeller er gode, og det viktigste er at du finner en ellipsemaskin som passer ditt behov.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Ellipsemaskin/Crosstrainer – Premium

  1. Abilica Premium FC BT
  2. Sole E35 Bluetooth
  3. Masterfit TP 900 Crosstrainer
  4. Nordic Track C 14.9
  5. Finnlo by Hammer Ellypsis E3000
  6. inSPORTline inCondi ET660ii

Ellipsemaskin / Crosstrainer – Budsjett

  1. Abilica Journey BT
  2. Xterra FS3.9E
  3. Abilica WinElip Cruise
  4. Master Crosstrainer CR25
  5. Nordic 205 Eliptical

Ellipsemaskin – Premium


1. Abilica Premium FC BT


  • Veil. pris: 18 999,-
  • Motstandstype: Elektromagnetisk
  • Svinghjul: 9 kg
  • Treningsprogrammer: 14
  • Motstandsnivåer: 32
  • Virtuell trening: Ja (iConsole+, Kinomap, Zwift)
  • Skrittlengde: 51 cm (justerbar)
  • Maks brukervekt: 200 kg
Abilica Premium FC BT

Abilica er et kjent merkenavn her i Norden, og de leverer et bredt spekter av trimutstyr til både privat- og bedriftsmarkedet. Abilica Premium FC BT er en av de virkelige kraftige ellipsemaskinene, og kan benyttes i begge markeder.

Abilica Premium FC BT leverer førsteklasses kvalitet til deg som ønsker et solid og effektivt treningsverktøy med lang levetid, og som setter store krav til utstyret. Abilica Premium FC BT er relativt kompakt og lett (72 kg), men et gjennomtenkt design sørger likevel for en stabil plattform. Med en maks brukervekt på 200 kg kan vil denne maskinen egne seg for et vidt spekter av brukere, og de justerbare pedalene med fem ulike nivåer gjør det enkelt å finne en optimal posisjon i tillegg til at det lar deg trene ulike deler av muskulaturen. Modellen kommer med et 9 kg tungt svinghjul, vedlikeholdsfritt og stillegående elektromagnetisk bremsesystem med justerbar motstand over 32 nivåer.

I front sitter et lite display som gir deg alt av nødvendig treningsdata, og hurtigknappene gjør det enkelt å justere motstand, samt å velge blant de 14 forhåndsinstallerte programmene. Abilica Premium FC BT støtter Bluetooth og kan kobles til et nettbrett/mobil der du kan ta i bruk treningsappene iConsole+ og Kinomap for virtuell trening. Her kan du finne treningsvideoer fra hvor som helst i verden, og mens du går/løper på ellipsemaskinen, vil du samtidig bevege deg gjennom terrenget på videoen. I likhet med Nordic Track C 14.9 vil Abilica Premium FC BT justere motstanden automatisk etter løypeprofilen slik at det blir tyngre i motbakker og lettere i nedoverbakker, men du vil ikke oppleve like stor effekt ettersom denne modellen ikke kan simulere stigning i samme grad som Nordic Track C 14.9.

Du kan også opprette egne løyper i Google Maps og få bilder av landskapet underveis. Abilica Premium FC BT kan også kobles til den populære treningstjenesten Zwift som gir deg mulighet til å konkurrere med personer fra hele verden, eller melde deg på ulike treningsprogram. Merk at sammenlignet med Nordic Track C 14.9, vil du ikke her få en stor og oversiktlig skjerm, og du må selv skaffe et nettbrett/mobil som du plasserer i holderen for nettbrettet.

Steglengden på 51 cm gir en effektivt og naturlig tråkk, og pedal stagene kan vinkles i 5 ulike posisjoner for best mulig individuell tilpasning. Multi-grip styret gjør det enkelt å variere håndposisjonen, Det er integrert pulssensor i håndtakene, og du kan koble til en ekstern pulssensor om ønskelig.

Maskinen kommer som nevnt med en praktisk holder for nettbrett, men mangler flaskeholder, luftvifte og høyttalere for avspilling av musikk som du får på Nordic Track C 14.9. Til gjengjeld koster Abilica Premium FC BT langt mindre.

Abilica Premium FC BT er et godt valg fort deg som ønsker en ellipsemaskin til daglig bruk, og gjerne av flere brukere. Dette er et treningsapparat med lang levetid og høy kvalitet i alle ledd. Muligheten for virtuell trening gir en ekstra dimensjon til treningen.


2. Sole E35 Bluetooth


  • Veil. pris: 19 999,- / Tilbud: 14 999,-
  • Motstandstype: Servo-magnetisk
  • Svinghjul: 11 kg
  • Treningsprogrammer: 6
  • Motstandsnivåer: 20
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 50 cm (delvis justerbar)
  • Maks brukervekt: 170 kg

Sole er en svært anerkjent produsent innen treningsbransjen, og produserer noen en av verdens mest populære treningsmaskiner. Sole E35 Bluetooth er en oppgradering av bestselgeren Sole E35, og leveres nå med Bluetooth, USB-port og en ny og bedre støtte for nettbrett/mobil.

Denne modellen er spesielt designet for å tåle høy belastning og mye bruk over mange år, og kommer med et servo-magnetisk motstandssystem og et svinghjul på 11 kg som gir jevn og høy motstand.

Et stort bakgrunnsbelyst display gir deg alt av nødvendig treningsdata, mens hurtigknappene gjør det enkelt å justere motstand over 20 nivåer. Sole E35 Bluetooth lar deg velge blant «kun» 6 forhåndsinstallerte programmer, og har dermed ikke enormt mye å varte opp med for deg som ønsker ferdig lagde treningsprogrammer. Den kan heller ikke kobles til virtuelle treningsplattformer ala Zwift, Kinomap, etc.. Derimot er Sole E35 Bluetooth laget for deg som ønsker en ellipsemaskin som kan tilpasses din kropp best mulig, slik at du får en behagelig treningsopplevelse og minimerer risikoen for skader.

Steglengden på 50 cm gir en effektivt og naturlig tråkk, mens pedalene kan vinkles forover i 3 nivåer, og er vinkler 2 grader innover for en mest mulig naturlig vinkel i ankelen. Selve pedalrampen kan heves 14,5 grader bak for å endre stående posisjon i forhold til håndtakene. Multi-grip håndtakene lar deg velge mellom ulike håndposisjoner og er utstyrt med hurtigknapper for justering av motstand, samt en innebygd pulssensor. Du kan også benytte et eksternt pulsbelte dersom du ønsker det (følger med).

Sole E35 Bluetooth har en egenvekt på 105 kg, en kraftig og stabil ramme, og tåler en maksimal brukervekt på opptil 170 kg. Dette er med andre ord en maskin som tåler mye brukt, og intensiv trening uten at den vil føles ustødig.

Ellers er Sole E35 Bluetooth utstyrt med en flaskeholder, stativ til nettbrett, USB-port for lang av telefon, innebygd vifte og høyttalere som lar deg spille av musikk fra telefonen/nettbrettet. For enkel deling av treningsdata kan du gjennom Bluetooth tilkoblingen dele informasjonen til apper som Nike+, Fitbit, Health Record, MapMyFitness og MyFitnessPal.


3. Masterfit TP900 Crosstrainer


  • Veil. pris: 21 999,-
  • Motstandstype: Servo-magnetisk
  • Svinghjul: 9 kg
  • Treningsprogrammer: 16
  • Motstandsnivåer: 30
  • Virtuell trening: Ja (iConsole+, Kinomap, Zwift)
  • Skrittlengde: 56 cm
  • Maks brukervekt: 150 kg

Masterfit er kjent for å levere treningsmaskiner av god kvalitet i alle prisklasser. Et fellestrekk blant treningsmaskiner fra Masterfit, er «god verdi for pengene».

Masterfit TP900 Crosstrainer laget for deg som ønsker en ellipsemaskin for mye og tøff bruk, og som benytter ellipsemaskin som en vesentlig del av treningen. TP900 Crosstrainer er bygget på en solid og kraftig ramme med en maksimal brukervekt på 150 kg. Den stødige plattformen danner grunnlaget for en ellipsemaskin som er perfekt for tøff trening og mye bruk (gjerne daglig), samtidig som den passer en rekke ulike brukere.

Maskinen kommer med et slitesterkt og stillegående servo-magnetisk bremsesystem, et svinghjul på 9 kg og elektronisk justerbar motstand over 30 nivåer som sammen gir et jevnt og naturlig tråkk.

En enkel computer i front viser all nødvendig treningsdata, og hurtigknapper gjør det enkelt å justere motstand, samt å velge blant de 16 forhåndsinstallerte programmene. Masterfit TP900 Crosstrainer støtter Bluetooth og kan kobles til et nettbrett/mobil der du kan ta i bruk treningsappene iConsole+ og Kinomap for virtuell trening. Her kan du finne treningsvideoer fra hvor som helst i verden, og mens du går/løper på ellipsemaskinen, vil du samtidig bevege deg gjennom terrenget på videoen. I likhet med både Nordic Track C 14.9 og Abilica Premium FC BT vil denne maskinen justere motstanden automatisk etter løypeprofilen slik at det blir tyngre i motbakker og lettere i nedoverbakker. Merk at Masterfit TP900 Crosstrainer ikke klarer å simulere stigning slik de to andre modellene, men vil øke motstanden der det er naturlig.

Ønsker du å lage dine egne ruter, kan du ved hjelp av Google Maps opprette egne løyper å overføre til ellipsemaskinen som deretter vil vise deg bilder av landskapet underveis dersom det er tilgjengelig for den ønskede løypen. Kobler du Masterfit TP900 Crosstrainer til den populære treningstjenesten Zwift, vil du kunne konkurrere med personer fra hele verden, eller melde deg på ulike treningsprogram.

Den lange steglengden på 56 cm gir et effektivt og naturlig tråkk, samtidig som det bidrar til at du aktiverer en større del av kroppen. Multi-grip styret gjør det enkelt å variere håndposisjonen, og det er integrert pulssensor i håndtakene. Du kan også koble til en ekstern pulssensor om ønskelig (må kjøpes separat).

Masterfit TP900 Crosstrainer kommer med et praktisk stativ for nettbrett/mobil og støtte for Bluetooth, men mangler flaskeholder.

Vet du med deg selv at du kommer til å bruke ellipsemaskinen flere ganger i uken, ønsker en solid maskin med lang levetid og mulighet for virtuell trening? De er Masterfit TP900 Crosstrainer et fornuftig valg.


4. Nordic Track C 14.9


  • Veil. pris: 24 999,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 15 kg
  • Treningsprogrammer: Ja
  • Motstandsnivåer: 26
  • Virtuell trening: Ja (iFit)
  • Skrittlengde: 48 cm (justerbar)
  • Maks brukervekt: 159 kg

Nordic Track er godt kjent for sine kvalitets treningsmaskiner, og leverer utstyr for både privat- og bedriftsmarkedet. Nordic Track C 14.9 er først og fremst laget for hjemmetrening, men denne ellipsemaskinen er så solid bygget at den er laget for og kunne brukes mye.

C 14.9 bygge på en solid og stødig ramme som legger til rette for at også tyngre personer kan bruke maskinen uten bekymring. Maskinen byr generelt på høy kvalitet og gir gode tilpasningsmuligheter takket være pedalstagene som kan vinkles mellom 0-20 grader for å simulere stigning og større motstand.

Steglengden på 48 cm gir en effektivt og naturlig tråkk, men kan være noe kort for personer på godt over 190 cm og med lange bein. Multi-grip styret gjør det enkelt å variere håndposisjonen, og du kan velge å trene både armer og bein samtidig, eller kun bein. En smart detalje er muligheten til å justere motstanden direkte fra styret takket være hurtigknappene. Merk at det ikke er integrert pulssensorer i håndtakene, men det er mulig å måle puls ved å koble til en ekstern pulssensor.

Nordic Track C 14.9 benytter slitesterk og stillegående magnetisk motstand med 26 elektronisk justerbare motstandsnivåer., og det 15 kg tunge svinghjulet bidrar til et jevnt og naturlig tråkk.

En fordel med Nordic Track C 14.9 er det gigantiske bakgrunnsbelyste displayet på 14″ som gir deg alt av nødvendig treningsdata, samt hurtigknappene som gjør det enkelt å justere motstand å velge blant de forhåndsinstallerte programmene. Nordic Track C 14.9 støtter både WiFi og Bluetooth og kan enkelt kobles til treningstjenesten iFit som gir tilgang til et enormt utvalg treningsøkter, programmer, filmer, m.m.. Her kan du finne treningsvideoer fra hvor som helst i verden, og mens du går/løper på ellipsemaskinen, vil du samtidig bevege deg gjennom terrenget på videoen.

Ellipsemaskinen justerer automatisk motstanden etter løypeprofilen slik at det blir tyngre i motbakker og lettere i nedoverbakker. Du kan også opprette egne løyper i Google Maps og få bilder av landskapet underveis. Hver eneste dag tilbyr iFit en ny «Workout of the Day», og du kan konkurrere med iFit venner å følge studiotimer fra iFit sitt eget studio. iFit er en betalingstjeneste, men det medfølger en 30 dagers gratis prøveperiode.

Nordic Track C 14.9 kommer med en flaskeholder, luftvifte for avkjøling og Bluetooth høyttalere for avspilling av musikk. Det er ingen ekstra holder for nettbrett utover den 14″ store skjermen.

Nordic Track C 14.9 er et godt valg for deg som bruker ellipsemaskin som en stor del av treningen, og der gjerne flere bruker maskinen daglig. For å få fullt utbytte må du abonnere på tjenesten iFit, men da får du til gjengjeld en ekstra stor motivasjon gjennom de mange gode treningsprogrammene.


5. Finnlo by Hammer Ellypsis E3000


  • Veil. pris: 18 999,- / Tilbud: 14 999,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 16 kg
  • Treningsprogrammer: 14
  • Motstandsnivåer: 15
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 50 cm
  • Maks brukervekt: 150 kg

Finnlo by Hammer Ellypsis E3000 er en solid ellipsemaskin med forhjulsdrift, magnetisk motstand, et tungt svinghjul på 16 kg, og elektronisk justerbar motstand over 15 nivåer.

Ellypsis E3500 er allerede nevnt tidligere i oversikten, og Ellypsis E3000 er forgjengeren som fremdeles er en av de bestselgende ellipsemaskinene fra Sportgymbutikken. Her får du det meste fra storebroren til en rimeligere pris, men mister i hovedsak muligheten for å trene gjennom virtuelle treningstjenester som Kinomap, Zwift, etc…

Foruten om dette bygger de på den samme stødige rammen, og benytter de samme presisjonskulelagrene som sikrer en jevn og glidende bevegelse. Skrittlengden er på gode 50 cm som bidrar til et effektivt og naturlig tråkk, mens multi-grip håndtakene lar deg velge mellom ulike håndposisjoner. Disse er også utstyrt med hurtigknapper for justering av motstand, samt en innebygd pulssensor. Du kan også benytte et eksternt pulsbelte dersom du ønsker det (må kjøpes separat).

E3000 kommer med et bakgrunnsbelyst display som viser tid, distanse, hastighet og kaloriforbruk, og du kan velge mellom 14 forhåndsinstallerte programmer, og det er mulig å opprette to ulike brukerprofiler. Det er ingen støtte for virtuell trening, men Finnlo by Hammer Ellypsis E3000 kommer med et stativ for nettbrett slik at du kan se på video mens du trener. Det er også en USB-port som lar deg lade nettbrett/mobil samtidig som du trener.

Det medfølger en flaskeholder, stativ til nettbrett og et «oppbevaringsrom» til f.eks. mobilen.

Finnlo by Hammer Ellypsis E3000 er absolutt en god ellipsemaskin, selv om du ikke får støtten for virtuell trening. Du får derimot en ellipsemaskin som byr på et naturlig og effektivt tråkk, og som har mange gode treningsprogrammer forhåndsinstallert.


6. inSPORTline inCondi ET660i


  • Veil. pris: 22 900,-
  • Motstandstype: Elektromagnetisk
  • Svinghjul: 7 kg
  • Treningsprogrammer: 10
  • Motstandsnivåer: 16
  • Virtuell trening: Ja (Mepanel)
  • Skrittlengde: 51 cm
  • Maks brukervekt: 150 kg

inSPORTline er et tsjekkisk varemerke som tilbyr en rekke treningsapparater i et bredt spekter av kategorier. De leverer produkter til både privat- og bedriftsmarkedet, og gir ofte god verdi for pengene.

inSPORTline inCondi ET660ii er en kraftig og stillegående ellipsemaskin som passer for deg som ønsker en en toppmoderne ellipsemaskin og ser for deg at den vil bli brukt som en viktig del av treningsarbeidet. Rammen er stødig og tåler en maksimal brukervekt på 150 kg.

inCondi ET660ii benytter vedlikeholdsfri og tilnærmet lydløs magnetisk motstand, og kommer med et fremre svinghjul på 7 kg som gir en jevn og naturlig bevegelse.

Motstanden er justerbar over 16 nivåer, og i tillegg kan du veksle mellom 5 ulike stigningsnivåer som lar deg endre vinkelen på pedalene å aktivere ulike muskelgrupper.

Maskinen har et stort bakgrunnsbelyst LED-display som viser oversikt over tid, hastighet, distanse, kaloriforbruk, omdreininger per minutt, watt og motstand. Det er også 10 forhåndsinnstilite programmer hvorav 4 stk brukerprofiler, 4 stk pulsbaserte programmer, 1 stk Watt-program, 1 stk Recovery-program + 1 stk BodyFat-program. Hurtigknapper gjør det enkelt å justere motstand og program.

inSPORTline inCondi ET660ii støtter WiFi og Bluetooth slik at du kan koble til treningsappen Mepanel. Ved å koble maskinen til en mobil/nettbrett (det er en egen holder for nettbrett), vil du gjennom Mepanel-appen velge hvilken som helst rute hvor som helst i verden og spore fremgangen din. For en mer realistisk treningsfølelse tilpasser seg motstanden etter det virtuelle terrenget. Dessverre er ikke denne appen på langt nær like god som f.eks Kinomap, iConsole+ eller Swift, og du vil ikke få de samme bildene/videoene som på de nevnte tjenestene – kun justering av motstand ut i fra løypeprofilen.

Multi-grip styre lar deg velge mellom å trene armer og bein samtidig, eller kun bein. Det er integrert pulssensorer i håndtakene, men du kan også koble til en ekstern pulssensor (må kjøpes separat). Pedalene har en skrittlengde på 51 cm og er utstyrt med mønstret overflate for bedre friksjon.

Det medfølger en flaskeholder og et stativ til nettbrett. Det er også justerbare føttene for ujevnt underlag, samt transporthjul for enklere forflytning.

inSPORTline inCondi ET660ii har en høy pris, men leverer også høy kvalitet. Dette er en solid ellipsemaskin / crosstrainer som kan brukes mye og tøft, og det tilnærmet vedlikeholdsfrie motstandssystemet reduserer utgiftene på lengre sikt.


Ellipsemaskin/Crosstrainer – Budsjett


1. Abilica Journey BT


  • Veil. pris: 13 999,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 8 kg
  • Treningsprogrammer: 14
  • Motstandsnivåer: 32
  • Virtuell trening: Ja (iConsole+, Zwift)
  • Skrittlengde: 40 cm
  • Maks brukervekt: 150 kg

Abilica er et kjent merkenavn her i Norden, og de leverer et bredt spekter av trimutstyr til både privat- og bedriftsmarkedet. Abilica Journey BT er meget godt utstyrt ellipsemaskin/crosstrainer til en god pris. Her får du en budsjettvinner som også byr på det lille ekstra.

Abilica Journey BT er en relativt lett og kompakt ellipsemaskin og er tilpasset rom med lav takhøyde . Maskinen leveres med slitesterk og tilnærmet lydløs elektromagnetisk magnetmotstand som kan justeres over 32 nivåer, og et 8 kg tungt svinghjul for jevn og god motstand. En computer i front viser deg oversikt over de viktigste treningsdataene, samt lar deg velge mellom 14 ulike treningsprogrammer.

Til tross for en beskjeden pris, har Abilica Journey BT støtte for Bluetooth og er kompatibel med populære treningsplattformer som iConsole+ og Zwift. Ved å koble ellipsemaskinen til en mobil/nettbrett (det er en egen holder for nettbrett), vil du gjennom appen iConsole+ kunne opprette egne ruter gjennom Google Maps, og deretter trene (løpe/gå) hvor du vil i verden samtidig som appen viser deg bilder fra gatenivå (forutsatt at Google har tatt bilder der). For en mest mulig realistisk treningsopplevelse vil Abilica Journey BT justerer automatisk motstanden til terrenget der du har laget løypen. Du kan også benytte den populære treningsappen Zwift som lar deg konkurrere med personer fra hele verden.

Multi-grip styre lar deg velge mellom å trene armer og bein samtidig, eller kun bein. Det er integrert pulssensorer i håndtakene, og Abilica Journey BT støtter også bruk av en ekstern pulssensor. Pedalene har en skrittlengde på 40 cm, og bygger kun 19 cm over gulvet (ideelt for deg som har lav høyde under taket). I motsetning til storebror Abilica Premium FC BT er ikke disse pedalene justerbare.

Abilica Journey BT veier kun 61 kg, men har likevel en maksimal brukervekt på 150 kg. Maskinen vil for de fleste oppleves som stødig og trygg, men ved svært intensiv trening, og for tyngre brukere, kan en ellipsemaskin med høyere egenvekt være en fordel.

Alt i alt leverer Abilica Journey BT mye for pengene. Du får ikke justerbare pedaler og må dermed i større grad tilpasse deg ellipsemaskinen enn omvendt. Er du over 185 cm høy vil en crosstrainer med større skrittlengde anbefales, men ellers er Abilica Journey BT et veldig godt kjøp. Spesielt integrasjonen med de virtuelle treningsappene og den elektromagnetiske motstanden er verdt å trekke frem.


2. Xterra FS3.9E


  • Veil. pris: 14 999,-/ Tilbud: 9 999,-
  • Motstandstype: Servo-magnetisk
  • Svinghjul: 8,6 kg
  • Treningsprogrammer: 15
  • Motstandsnivåer: 16
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 46 cm
  • Maks brukervekt: 148 kg

Xterra er kanskje ikke et kjent merke for folk flest, men de leverer treningsutstyr av høy kvalitet og fortjener og regnes som en konkurransedyktig aktør i bransjen. Xterra FS3.9E er en ellipsemaskin i budsjettklassen, og er laget for deg som ønsker en god crosstrainer, samtidig som den tar begrenset plass.

Det spesielle designet på Xterra FS3.9E gjør at den er mer kompakt enn de fleste ellipsemaskiner, og maskinen er derfor ideell for deg med begrenset plass. Den servo-magnetiske motstanden er stillegående og sikrer jevn drift, og et 8,6 kg tungt svinghjul bidrar til jevn motstand og et naturlig tråkk. Totalt kan du velge mellom 16 motstandsnivåer og 15 forhåndsinstallerte programmer, og en oversiktlig skjerm i front gir deg alt du behøver av treningsdata.

Skrittlengden på 46 cm gir en effektivt og naturlig tråkk, og pedalene er vinklet 2 grader innover for et mer naturlig steg og mindre belastning på knærne. Multi-grip håndtakene lar deg velge mellom ulike håndposisjoner og er utstyrt med en innebygd pulssensor. Maskinen kan også benyttes med et eksternt pulsbelte (må kjøpes separat).

Den er ikke kraftigst, og den støtter ikke Bluetooth og tilkobling til treningsapper for virtuell trening, men den er likevel et godt alternativ i budsjettklassen, spesielt for deg med begrenset plass. Med på kjøpet får du en flaskeholder og et stativ til nettbrett.


3. Abilica WinElip Cruise


  • Veil. pris: 8 499,- / Tilbud: 6 499,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 8 KG
  • Treningsprogrammer: 14
  • Motstandsnivåer: 32
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 32 cm
  • Maks brukervekt: 130 kg

Abilica WinElip Cruise er en flott ellipsemaskin som egner seg for både nybegynnere og deg som har trent en stund. Her får du en kompakt og godt utstyrt crosstrainer som kan by på god treningseffekt uten å gjøre mye ut av seg.

Abilica WinElip Cruise skiller seg fra mange av de dyrere maskinene ved å være langt mer kompakt takket være det bakhjulsmonterte svinghjulet, samt den noe kortere steglengden. 32 cm kan for mange oppleves noe begrenset, men til gjengjeld gjør det at du får en mindre maskin. Den kompakte størrelsen og lave vekten gjør også at den ikke blir like stødig ved intensiv trening.

WinElip Cruise kommer med et 8 kg tungt svinghjul og elektronisk justerbar motstand over 32 nivåer. Du kan velge blant 12 ulike treningsprogrammer, blant annet et pulsstyrt program.

I front sitter en enkel LCD-skjerm som viser tid, hastighet, avstand, nedtellingfunksjon, watt, skritt-teller, kaloriforbruk, puls og gir mulighet for en kondisjonstest. Pulsen leses av gjennom sensorer i håndtakene, og det er i tillegg støtte for tilkobling til en ekstern pulssensor.

Det er ingen flaskeholder inkludert, men en praktisk holder lar deg plassere et nettbrett/mobil i front.

Kort oppsummert får du en enkel og god ellipsemaskin som er spesielt godt egnet om du har begrenset med plass, men likevel ønsker et effektivt treningsverktøy til en ok pris.≤


4. Master Crosstrainer CR25


  • Veil. pris: 7 990,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 6 kg
  • Treningsprogrammer: 8
  • Motstandsnivåer: 8
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 33 cm
  • Maks brukervekt: 150 kg
Master Crosstrainer CR25

Master Crosstrainer CR25 er en enkel, driftssikker og plassbesparende ellipsemaskin godt egnet for deg som trener jevnlig noen dager i uken.

Master Crosstrainer CR25 hører til i budsjettklassen, men leverer god valuta for pengene. CR 25 benytter et magnetisk bremsesystem med elektronisk justerbar motstand over 8 nivåer, og et 6 kg tungt svinghjul.

Egenvekten på 51 kg er forholdsvis lav, men den maksimale lbruekrvekten er likevel på 150 kg. Til tross for at CR25 ikke er like stabil som de tyngre modellene, er den likevel solid konstruert og kan brukes av tyngre brukere. Master Crosstrainer CR25 har derimot fordelen av å være relativt kompakt, og de innebygde transporthjulene gjør det enklere å flytte den mellom ulike rom.

I front sitter en enkel computer som viser de viktigste treningsdataene, samt gir deg mulighet til å velge blant 8 forhåndsinstallerte programmer.

Skrittlengden på 33 cm er relativt kort (ikke justerbar), og CR25 egner seg derfor best til deg som ikke er veldig høy. Det går fint å bruke selv for personer på 180+, men stegene blir kortere og bevegelsene ikke like naturlig. Multi-grip håndtakene lar deg velge mellom ulike håndposisjoner og er utstyrt med en innebygd pulssensor.

Master Crosstrainer CR25 kommer med et praktisk stativ for nettbrett, men mangler flaskeholder og støtte for Bluetooth og virtuell trening. Dette er en typisk «rett frem» treningsmaskin der du får god kvalitet på selve maskinen, men ingen ekstra goder. Best egnet for deg som ønsker en solid ellipsemaskin til supplering av annen trening.


6. Nordic 205 Eliptical


  • Veil. pris: 5 999,-
  • Motstandstype: Magnetisk
  • Svinghjul: 6
  • Treningsprogrammer: 0
  • Motstandsnivåer: 8
  • Virtuell trening: Nei
  • Skrittlengde: 34 cm
  • Maks brukervekt: 110 kg

Hvis du absolutt skal ha det rimeligste alternativet, men fremdeles skal få et hint av god kvalitet, så er Nordic 205 Eliptical et godt valg. Her får du en god treningsopplevelse, selv om prisen er en brøkdel av det de kraftigere ellipsemaskinene koster.

Kort oppsummert; Nordic 205 Eliptical er en flott ellipsemaskin som gjør jobben, men vær oppmerksom på at vekten er ganske lav, og den maksimale brukervekten er begrenset til 110 kg. I motsetning til de mer påkostede og kraftigere ellipsemaskinene, er ikke denne laget for mye og tung bruk, men til gjengjeld tar den minimalt med plass og er enkel å flytte rundt. Nordic 205 Eliptical er en fin ellipsemaskin for deg som trener noen økter i uka, og gjerne ikke så altfor intenst.

Nordic 205 Eliptical kan by på et 6 kg tungt svinghjul, 8 manuelle motstandsnivåer og en computer som viser alt av viktige treningsdata, samt pulsmåler i håndtakene. Steglengden på 34 cm er relativt kort, og kan ikke justeres. Bevegelsen blir litt stakkato for deg med lange bein (type 180+), men fungerer godt for kortere personer.

Det er ingen flaskeholder eller annet fancy utstyr inkludert, men det er håndpulsindikator i de faste håndtakene. Som et førstegangskjøp til litt bruk «her og da», så er Nordic 205 Eliptical et godt valg, og du har allerede fått mer enn du kan forvente til denne prisen.


Fordelene med å trene på ellipsemaskin

Fordelene med en ellipsemaskin mange. Du aktiverer en stor del av kroppens muskler og får trent både overkropp og underkropp samtidig. Du trenger heller ikke å velge mellom å trene bare armer eller bare bein, ettersom bevegelsen trener begge deler på en gang. En ekstra bonus er at du også trener både styrke og kondisjon samtidig, og ikke minst er det en skånsom bevegelse for muskler og ledd. Alt dette er med på å gjøre en ellipsemaskin / crosstrainer til et svært effektivt treningsapparat, samtidig som det er godt egnet til opptrening og rehabilitering.

Fordelene med en ellipsemaskin mange. Du aktiverer en stor del av kroppens muskler og får trent både overkropp og underkropp samtidig. Du trenger heller ikke å velge mellom å trene bare armereller bare bein, ettersom bevegelsen trener begge deler på en gang. En ekstra bonus er at du også trener både styrke og kondisjon samtidig, og ikke minst er det en skånsom bevegelse for muskler og ledd. Alt dette er med på å gjøre en ellipsemaskin / crosstrainer til et svært effektivt treningsapparat, samtidig som det er godt egnet til opptrening og rehabilitering.

De ulike fordelen av å trene på ellipsemaskin oppsummert:

  1. Lav belastning på ledd og muskler: Trening på ellipsemaskin medfører en  lav belastning på leddene, noe som gjør den til en flott treningsform for personer med leddproblemer eller skader. Ellipsemaskinen er også skånsom mot ryggen, og gir mindre belastning på korsryggen enn for eksempel løping eller hopping.
  2. De trener hele kroppen: Ved å bruke en ellipsemaskin kan du trene både over- og underkroppen samtidig. Maskinen beveger både armene og bena samtidig, noe som gir en effektiv og helhetlig trening av muskler i armer, bein, rygg, mage og sete.
  3. Kaloriforbrenning: Ettersom du trener en så stor del av kroppen samtidig, vil det medføre høy kaloriforbrenning per tidsenhet, spesielt hvis du øker intensiteten og varigheten på økten.
  4. Forbedrer hjerte- og lungefunksjon: Trening på en ellipsemaskin kan bidra til å forbedre hjerte- og lungefunksjonen ved å øke oksygenopptaket og styrke hjertemuskelen.
  5. Variert trening: De fleste ellipsemaskiner har flere treningsprogrammer og muligheter for justering av motstanden, noe som kan bidra til variasjon i treningen å motvirke at du blir lei av å trene på samme måte hver gang.
  6. Tidsbesparende: Trening på en ellipsemaskin kan være en effektiv måte å få en god og effektiv trening på kort tid. Du kan trene hjemme, og du trenger ikke å tenke på vær eller andre forhold

Viktig å vite før kjøp av ellipsemaskin

Som nevnt er en ellipsemaskin og en crosstrainer det samme, men det finnes flere varianter av ellipsemaskiner som ikke engang er i nærheten av å ligne på hverandre. Mens de aller fleste modellene er bygget på den samme plattformen og ser relativt like ut, finnes det modeller som i større grad ligner en trappemaskin og legger seg i grenseland av hva som faktisk kan kalles en ellipsemaskin. Felles for alle disse treningsapparatene er at de trener en stor del av kroppen samtidig og gjerne gir svært effektiv trening.

Byggekvalitet og konstruksjon

En stødig ellipsemaskin vil gi en bedre treningsopplevelse enn en ustødig ellipsemaskin, spesielt ved trening på høy intensitet og belastning. Ellipsemaskinens egenvekt og konstruksjon er avgjørende for hvor stødig en den vil oppleves. Jo hardere du tråkker, desto mer bevegelse overføres til rammen, som igjen må kompensere for ubalansen som skapes for hvert tråkk/skyv.

Vekten på en ellipsemaskin kan variere fra 50 kg til over 100 kg, og det sier seg selv at en lettere maskin raskere vil kunne oppleves stødig enn en tung ellipsemaskin som står dønn i ro. En fordel med de fleste modeller er at de har innebygde transporthjul foran eller bak for enklere forflytning.

Byggekvaliteten henger også tett sammen med maksimal brukervekt. Jo tyngre du er, desto kraftigere og stødigere ellipsemaskin bør du velge. Dersom flere skal bruke ellipsemaskinen, så skal du ta høyde for den tyngste brukeren sin vekt.


Plass

Ellipsemaskiner kan være ganske store og tunge, så du bør tenke på hvor du skal oppbevare maskinen og hvor mye plass du har til rådighet. Nesten samtlige modeller har integrert transporthjul foran eller bak slik at de er enklere å flytte, men det er likevel stor forskjell på hvor mye plass de opptar.

Det kanskje viktigste er høyden under taket. Både personlig høyde og lengden på steget du tar er avgjørende for hvor god takhøyde som kreves for å kunne bruke maskinen. Det er rimelig kjip å smelle hodet i taket for hvert steg…

Som en tommelfingerregel bør takhøyden være minst 20-30 cm høyere enn den høyeste personen som vil bruke maskinen. For eksempel, hvis den høyeste personen er 180 cm, bør takhøyden være minst 210-220 cm for å gi tilstrekkelig plass til å bruke maskinen uten å slå hodet mot taket. Og husk, minst!

Det er viktig å måle takhøyden på det stedet der du vil plassere ellipsemaskinen, og å ta hensyn til eventuelle hindringer som for eksempel lavere bjelker eller lamper. Dette vil sikre at du har tilstrekkelig plass til å bruke maskinen på en trygg og komfortabel måte.


Svinghjul

Vekten på svinghjulet er avgjørende for hvor stor motstand ellipsemaskinen er i stand til å generere, samt hvor naturlig og jevnt tråkket vil føles etter hvert som motstanden øker. Jo tyngre svinghjul, desto høyere motstand og jevnere tråkk. Dersom svinghjulet er for lett i sammenlignet med kraften du er i stand til å generere, vil dette kunne føre til at bevegelsen stopper opp mellom hvert tråkk lik at du får ubalanse i rytmen. Motstanden skapes ved at magneter rundt hjulet bremser hjulet når du tråkker.

For de enkleste modellene til bruk «nå og da» vil et svinghjul på opptil 5 kg være tilstrekkelig. Dersom du vil bruke ellipsemaskinen mer aktivt, bør du sikte på et svinghjul rundt 10-12 kg. De mer avanserte modellene som er beregnet på mye og tøff bruk, bør ha et svinghjul rundt 20 kg eller mere.


Intensitetsstyring

Intensiteten på treningsøkten kan justeres gjennom tre parameter; hastighet, motstand og stigning.

Motstandsregulering

Motstanden kan justeres på tre måter:

  • Manuelt
  • Forhånds installerte programmer
  • Pulskontroll

Manuell justering er selvforklarende, mens programbasert justering avhenger av hvilket treningsprogram du følger. Mange av de mer avanserte ellipsemaskinene kommer med programmer forhåndsinstallert, og noen er til og med kompatible med tredjeparts tjenester som blant annet Zwift, Kinomap, FitShow, etc..  Disse treningsprogrammene ligner de som finnes for tredemøller, og kan simulere alt fra bakketrening, kondisjonstrening, fettforbrenning, m.m..

Eksempelvis vil et program for bakketrening gjøre at motstanden varierer mellom lett og hard avhengig av om du løper/går oppover eller nedover. Et pulskontrollert program justerer motstanden automatisk for å holde pulsen din innenfor en bestemt pulssone.

Bremsesystem for motstand

Motstanden i en ellipsemaskin bestemmer hvor hardt man må jobbe for å holde bevegelsen i gang. Det finnes ulike typer motstandssystemer på ellipsemaskiner, og de har hver sine fordeler og ulemper. Her er en oversikt over de vanligste motstandssystemene:

  • Manuelt motstandssystem: Dette er det enkleste og billigste motstandssystemet og bruker en bremsepute som presses mot svinghjulet for å skape friksjon. Man må justere motstanden manuelt ved å vri på et hjul eller en spak.

    Fordelen med dette systemet er at det er lett å bruke og krever ikke strømtilkobling. Ulempen er at motstanden ikke er jevn eller presis, og at bremseputen kan slites ut over tid. Et eksempel på en ellipsemaskin med manuelt motstandssystem er X-erfit Elip 200.
  • Magnetisk motstandssystem: Dette er det mest vanlige og populære motstandssystemet. Magnetisk mostandssytem bruker magneter som flyttes nærmere eller lenger fra svinghjulet for å justere motstanden. Motstanden kan styres elektronisk via en datamaskin eller en knapp.

    Fordelen med dette systemet er at det er stillegående, jevnt og nøyaktig, og at det har liten slitasje. Ulempen er at det krever strømtilkobling og kan være dyrere enn manuelle systemer. Et eksempel på en ellipsemaskin med magnetisk motstandssystem er XTERRA FS3.9e Ellipsemaskin
  • Induktivt motstandssystem: Dette er et avansert og dyrt motstandssystem. Induktivt motstandssystem bruker elektromagnetiske spoler som genererer et magnetfelt rundt svinghjulet for å skape motstand. Motstanden kan styres elektronisk via en datamaskin eller en knapp, og kan tilpasses brukerens puls eller hastighet.

    Fordelen med dette systemet er at det er svært stillegående, jevnt og presist, og at det har ingen slitasje. Ulempen er at det krever strømtilkobling og kan være veldig kostbart. Et eksempel på en ellipsemaskin med induktivt motstandssystem er inSPORTline inCondi ET2000i.

Forhjulsdrift / Bakhjulsdrift

En ellipsemaskin/crosstrainer kommer med enten forhjulsdrift eller bakhjulsdrift. En ellipsemaskin med forhjulsdrift har svinghjulet foran, og det benyttes glideskinner som bidrar til at tråkket blir så jevnt og naturlig som mulig. Forhjulsdrift skaper også et «flatere» tråkk som er mindre belastende på knær, hofter og rygg, enn trykket som oppstår ved bakhjulsdrift, samtidig som det øker treningseffekten ved å tvinge deg til å jobbe mer gjennom tråkket.

På en bakhjulsdrevet ellipsemaskin er pedalene festet til en roterende plate bak på ellipsemaskinen. Disse modellene har som regel noe kortere skrittlengde, men er også mer kompakte og plassbesparende enn de forhjulsdrevne modellene.


Styret / Pedaler

I motsetning til en spinningsykkel der setet og styret som regel kan justeres både horisontalt og vertikalt, er styret på en ellipsemaskin ikke justerbart. Derimot leveres de beste modellene med «multistyre» som lar deg variere grepet i større grad enn de rimeligere modellene.

Pedalene er avgjørende for at du får et effektivt og godt tråkk. De beste ellipsemaskinene har justerbare pedaler som gjør det enkelt å finne en høyde og lengde tilpasset din skrittlengde. Det er svært viktig at du velger en ellipsemaskin med en skrittlengde som en lang nok. Med feil skrittlengde vil ikke trykker mot foten bli optimalt, og treningseffekten og treningsopplevelse blir ikke optimal. Lengre skrittlengde vil som regel føre til at du aktiverer mer muskulatur enn du gjør ved å ta korte skritt, men her kommer naturligvis egen personhøyde inn.

Bakhjulsdrevne ellipsemaskiner har nesten alle kortere skrittlengde enn forhjulsdrevne maskiner. Jo høyere du er, desto større skrittlengde bør du velge. En rimelig og enkel ellipsemaskin har gjerne en skrittlengde på 30-40 cm, mens de mer påkostede maskinene kan ha en fast skrittlengde på 45-55 cm, og gjerne justerbar.


Computer – Treningsprogrammer

Nesten enhver ellipsemaskin kommer med en skjerm/computer som viser info om tid, distanse, tråkkfrekvens (antall tråkk per minutt), puls, eventuelt kraft/watt, m.m.. De mer avanserte ellipsemaskinene har gjerne forhåndsinstallerte programmer som gjør det lett å komme i gang med ulike økter som for eksempel et intervall eller en annen bestemt økt.

En crosstrainer som støtter treningsapper og plattformer som Zwift, Kinomap, iFit, etc., vil gi deg muligheten til å trene virtuelt. Med virtuell trening kan du konkurrere mot motstandere fra hele verden, gå/løpe ulike ruter fra andre steder i verden mens du ser bilder og video fra stedene du befinner deg (dersom det er tilgjengelig for det aktuelle området). Flere av ellipsemaskinene vil også automatisk justere motstanden etter terrenget på løypen du velger, og mange av modellene lar deg opprette egne ruter i Google Maps som du kan trene på ellipsemaskinen.

Flere av disse tjenestene tilby også guidede treningsprogrammer som hjelper deg å komme i bedre form, og kan være nyttig for deg som trenger ekstra motivasjon og hjelp til å ta fatt på treningsarbeidet. Vær obs på at noen av tjenestene kan koste penger, som for eksempel iFit, men ofte er det et gratis prøveabonnement tilknyttet kjøpet av en ellipsemaskin.


Annet relevant utstyr

Av andre ting som er verdt å nevne er noe så grunnleggende som flaskeholdere og et stativ for nettbrett. Dersom du velger en ellipsemaskin uten en større skjerm med mulighet til å vise treningsvideoer og live videoer i forbindelse med virtuell trening, vil stativet være ekstra viktig. Trening på ellipsemaskin kan i likhet med mye annen innendørs trening bli kjedelig i lengden, og det å kunne se en serie/film samtidig som du trener, gjør ofte treningen lettere. Hvis flaskeholdere ikke er inkludert, bør ellipsemaskinen i det minste ha mulighet for å etter montere dette.

En ellipsemaskin / crosstrainer som har støtte for Bluetooth gjør det mulig å koble til en ekstern pulssensor slik at du kan bruke et kompatibelt pulsbelte å få pulsverdiene direkte på skjermen foran deg. Dette gir som regel bedre pulsmåling enn når du benytter den integrerte pulsmålingen i håndtakene.


Del gjerne:

Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer