Samsung Galaxy S24 Ultra er «alt-mulig-telefonen» som James Bond skulle hatt. Her får du egentlig alt og enda litt mer, og en kvalitet som er ekstrem.
Samsung Galaxy S24 Ultra
Product Name: Samsung Galaxy S24 Ultra
Brand: Samsung
Offer price: fra 17 990
Currency: NOK
Konklusjon
Samsung Galaxy S24 Ultra følger opp en allerede veldig god telefon, og visert at Samsung sin satsing på AI og kunstig intelligens faktisk har noe for seg. Det er langt i fra noen revolusjon, men det er det heller ikke behov for. Samsung Galaxy S24 Ultra er heller en finpolering av et allerede mesterverk.
Samsung Galaxy S24 Ultra er «ultra» på alle måter, og det eneste som taler i mot den er størrelsen. For deg som liker store telefoner er det kun plusser å finne, men for deg som foretrekker mer kompakte telefoner så vil lillebroren Samsung Galaxy S24 være et bedre valg – alternativt Galaxy S24+
Uansett, Samsung Galaxy S24 Ultra leverer et elegant telefon med topp ytelse, meget gode kameraer, lang batteritid, smarte funksjoner som Circle to search, Oppsummer, Tolk, kraftig bilderedigering og mye mer.
Det skal godt gjort å bli skuffet om du velger Samsung Galaxy S24 Ultra. Bare husk at det koster…
Overall
Pros
- Elegant og stilig design.
- Robust.
- Ekstremt lyssterk skjerm.
- Og endelig flat skjerm.
- Enorm ytelse.
- Lang batteritid og rask lading.
- Meget gode kameraer.
- Smarte funksjoner med nyintrodusert AI.
- Smart S-Pen.
- DeX gir telefonen PC-krefter.
- Syv år programvareoppdateringer.
Cons
- Hvorfor «kun» 5x telelinse?
- Stor og tung.
- Høy pris.
Oversikt
- Ultra på alle måter
- Samsung Galaxy S24 Ultra vs. Samsung Galaxy S23 Ultra
- Imponerende skjerm
- Tåler mer. Enklere å betjene.
- Lang batteritid og rask lading
- Markedsledende kamera
- Naturlige og realistiske farger
- Kraftige redigeringsverktøy
- Kunstig intelligens åpner for nye og nyttige funksjoner
- Lynkjapp
- Smart S-Pen
- Dette må du tenke på
- Konklusjon
Samsung Galaxy S24 Ultra – Ultra på alle måter
La det være sagt. Gjennom å ha jobbet med å teste produkter i så mange år, så setter jeg rimelig høye krav til utstyret jeg velger å bruke selv. De verktøyene jeg bruker mest i løpet av en dag er utvilsomt mobiltelefonen, trådløse ørepropper og en PC/Mac. Til tross for at dette er en nettside som i aller høyeste grad omhandler trenings- og friluftsutstyr, og da gjerne med fokus på treningsteknologi, så er jeg også veldig opptatt av alt som har med mobiler, kameraer, og andre teknologiske dingser.
At jeg velger å skrive om Samsung Galaxy S24 Ultra er kun min egen beslutning, og jeg er verken sponset, eller har mottatt noe gratis fra Samsung. Dette er kun en låneenhet, og jeg kommer nok selv til å kjøpe en vanlig Samsung Galaxy S24.
I nesten alle år har jeg brukt Apple-produkter som primært arbeidsredskap, mens ulike Android-modeller har fungert som en stille sidemann som stepper inn når det trengs mer enn «bare» en telefon.
Med Samsung Galaxy S24 Ultra er det kanskje i ferd med å endre seg, for til tross for at jeg har brukt en Samsung Galaxy S23 Ultra i et halvt år (og ikke minst en Galaxy Fold4 – omtalt her) og ikke hadde veldig store forventninger til en tilsynelatende minimal oppgradering, så ble jeg umiddelbart positivt overrasket – ikke bare av S24 Ultra, men av alt det nye og spennende Samsung har å by på.
Samsung Galaxy S24 Ultra er flaggskipet i Galaxy S24-serien som ble lansert i januar i år (2024) sammen med lillebrødrene Samsung Galaxy S24 og Samsung Galaxy S24+. Galaxy S24 Ultra bygger videre på fjorårets kraftkonge Samsung Galaxy S23 Ultra, men bringer med seg oppdateringer i form av et nytt design, en kraftigere prosessor, et forbedret kamerasystem, og ikke minst en hel masse AI-greier. I tillegg kommer Galaxy S24 Ultra med hele syv års Android-oppdateringer og sikkerhetsoppdateringer mot S23 Ultra sine fem år tidligere.
Samsung Galaxy S24 Ultra vs. Samsung Galaxy S23 Ultra
Under er en sammenligning av de viktigste spesifikasjonene for Samsung Galaxy S24 Ultra og Samsung Galaxy S23 Ultra:
Spesifikasjon | Galaxy S24 Ultra | Galaxy S23 Ultra |
Størrelse og vekt | 162.3 x 79 x 8.6 mm, 233 gram | 63.3 x 77.9 x 8.9 mm, 234 gram |
Skjerm | 6.8″ OLED WQHD+, 1-120Hz, 3120 x 1440 px, 2600 cd/m2 (nit) | 6.8″ OLED WQHD+ 1440p 1-120Hz, 3088 x 1440 px, 1750 cd/m2 (nit) |
Prosessor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 |
RAM og Lagring | 12/256GB, 12/512GB, 12/1TB | 8/256GB, 12/512GB, 12/1TB |
Kameraer | 200MP hovedkamera, f/1.7, 12MP ultravidvinkel, f/2.2, 10MP 3x telefoto, f/2.4, 50MP 5x telefoto, f/3.4, 12MP selfiekamera | 200MP hovedkamera, f/1.8, 12MP ultravidvinkel, f/2.2, 10MP 3x zoom, f/2.4, 10MP 10x zoom, f/4.9, 12MP selfiekamera |
Batteri | 5,000mAh | 5,000mAh |
Ladekapasitet | Kablet: 45W Trådløs: 15W Støtter hurtiglading, Qi trådløs lading, reversibel trådløs lading | Kablet: 45W Trådløs: 15W Støtter hurtiglading, Qi trådløs lading, reversibel trådløs lading |
Merk at Samsung tidlig kunngjorde at Galaxy S23-serien ville få de fleste av AI-funksjonene fra S24 gjennom en kommende oppdatering. Per 1.april 2024 så er dette nå på plass, og avstanden mellom de to modell-seriene er derfor enda mindre enn tidligere. Samsung Galaxy S23 har nå tilgang til blant annet Circle to Search, Chat Assist (direkte oversetting), Live Translate, Oppsummering, Instant Slow-mo, m.m..
I tillegg til Samsung Galaxy S23-serien har både Z Flip5, Z Fold5, FE23 og nettbrett Galaxy Tab9-serien fått de samme funksjonene.
Imponerende skjerm
Det første som skiller S24 Ultra fra sin forgjenger er den nå helt flate skjermen som både er lettere å betjene og i tillegg byr på enda høyere maksimal lysstyrke. Skjermen er også antirefleksbehandlet, og resultatet er en skjerm som er så lyssterk og lett å lese at selv ikke det kraftigste solskinnet vil hindre deg fra å pløye gjennom VG.no. Dette er utrolig behagelig når du er utendørs. (Antirefleksbehandlingen gjelder kun for S24 Ultra).
Størrelsen på den 6,8″ store AMOLED-skjermen er for øvrig lik, men oppløsningen har økt marginalt, og oppdateringsfrekvensen strekker seg nå fra 1-120 Hz (tidligere adaptiv 120 Hz) slik at den bruker mindre batteri i hvilemodus når «alltid-på» skjerm er aktivert. I tillegg støtter S24 Ultra HDR10+ slik at video og bilder har mer lysstyrke, kontrast og farger enn vanlig video/bilder.
Og apropos skjerm så er den veldig godt egnet for å se bilder og video. Lyden er også god slik at du ikke nødvendigvis må koble til trådløse ørepropper.
- Test: Samsung Galaxy Buds 3 Pro
- Test: Samsung Galaxy Buds 3
- Test: Samsung Galaxy Buds FE
- Test: Samsung Galaxy Buds2 Pro
Tåler mer. Enklere å betjene.
Som en svært aktiv bruker av mobilen mens jeg er på farten, foretrekker jeg å bruke beskytte skjermen med temperert glass i tilfelle den skulle falle i bakken, og for å hindre mikroriper gjennom mye bruk. Den buede skjermen på S23 Ultra gjorde dette umulig uten å bruke en mykere TPU-film, mens nå er det lettvint å legge på en skjermbeskytter på S24 Ultra.
Samsung Galaxy S24 Ultra har også fått en ny ramme i titanium. Titanium er i utgangspunktet tyngre enn aluminium, men langt sterkere slik at du trenger mindre av materiale. I tillegg er det både mer ripemotstandig enn aluminium som dominerte S23 Ultra, og hele telefonen føles mer behagelig å holde. Dimensjonene er nesten identiske, mens nykommeren er 3 mm tynnere, og oppleves litt bedre for enhånds-bruk for deg som har store hender. Vær likevel klar over at dette er en stor telefon, og for de aller fleste må den betjenes med to hender. I tillegg til å være stor så er den relativt tung. Vekten på 233 gram gjør at du lett blir sliten i hånda om du holder den lenge i en hånd.
Designet er personlig, men i mine øyne fremstår S24 Ultra enkelt og greit som en lekker telefon. Både front og bakside består av Gorilla Glass Armor, det sterkeste Gorilla Glass til nå), og IP68-sertifisering som gjør den støv- og vannbestandig (opptil 1,5 meter i 30 minutter). Hvorvidt det er nødvendig med værtetting får være opp til en selv, men bruker du telefonen mye ute i all slags vær og liker å ta bilder og video, så er det uunnværlig. Tar du med deg telefonen på tur og trening er det også fint å vite at den tåler å bli fuktig av svette/kondens når du har den på innerlommen.
Et tips er å bruke deksel som sørger for å gi deg godt grep. Jeg har testet en del av Quad lock sine deksler som er kjent for å gi god beskyttelse, samtidig som de har et smart feste som gjør det mulig å feste telefonen til alt fra sykkelstyrer, barnevogner, golf vogner, sekker og mye mer. Alle dekslene fra Quad lock er av den samme typen, men det er først dekslet til Samsung Galaxy S24 Ultra at det faktisk har endte opp med å bruke hverdagen. Det er noe med utformingen, vektfordelingen, og plasseringen av midtsirkelen, som faktisk bidrar til bedre grep på telefonen med deksel enn uten. Dette er blitt mitt «go-to» deksel på Samsung Galaxy S24 Ultra.
Mer om Quad Lock og produktene de tilbyr kan du lese i denne artikkelen Test: Quad Lock – Mobilfester til enhver anledning
Lang batteritid og rask lading
I disse tider skal man vel helst bruke minst mulig tid på telefonen, men undertegnede har det som sagt som sitt viktigste arbeidsverktøy og bruker telefonen, ja…ekstremt mye, og det blir fort 10-12 timer skjermtid om dagen. Som regel lader jeg min Apple iPhone 15 Pro flere ganger daglig, og jeg går aldri noe sted uten å ta med en Powerbank.
Akkurat her misunner jeg Android-brukere som har så mange flere alternativer å velge mellom, og Samsung Galaxy S24 Ultra hører til de bedre. Batteriet har en kapasitet på 5000 mAh (det samme som S23 Ultra), og ladingen går mye raskere enn for eple-telefonen. Selv om det finnes telefoner som støtter mye raskere lading, så er ladetiden på Samsung Galaxy S24 Ultra nesten en revolusjon for undertegnede sammenlignet med annet jeg har testet.
Samsung Galaxy S24 Ultra støtter 45W kablet lader og en 15W trådløs lader. Samsung lover 65% lading på en halv time med en kompatibel lader. Det virker også som at batterilevetiden er noe bedre enn på S23 Ultra, noe som sannsynligvis skyldes den nye chipen i Galaxy S24 Ultra. Telefonen støtter i tillegg reversibel lading slik at du kan bruke den til å lade f.eks. et par trådløse ørepropper ved å plassere de på baksiden av telefonen. Og så klart benytter Samsung Galaxy S24 Ultra USB-C, noe jeg som eple-bruker for første gang fikk på iPhone 15 Pro i oktober 2023…
Markedsledende kamera
Samsung Galaxy SXX Ultra-serien har fått navn på seg for å være blant de beste kameratelefonene på markedet, og S23 Ultra imponerte voldsomt med sin 10X optiske zoom. For S24 Ultra er den unike 10x-telelinsen erstattet med en 5x telelinse med høyere lysstyrke og enda mer AI-magi.
I likhet med veldig mange andre var jeg innerst inne skuffet og overrasket over Samsung sin beslutning, men etter å ha testet den nye 5x linsen i en rekke situasjoner, så er jeg av en annen oppfatning. S24 Ultra tar klart bedre bilder med 5x telelinsen. Bildene er skarpere, og det kreves ikke like mye lys for å få gode bilder. På 10x zoom der S24 Ultra bruker en kombinasjon av optisk zoom og programvare, så er resultatene mer varierte. Det er tydelig at Samsung bruker kunstig intelligens til å forbedre bildene etter at de er tatt, og bildene blir mer glattet ut.
Dersom du åpner bildet umiddelbart etter at det ble tatt, så er det gjerne kornete, men la det gå et par sekunder, og plutselig er korningen redusert og bildet mye klarere. Slik sett kan du si at bildene blir glattet ut og ikke er like «ekte» som bildene telefonen produserte med 10x optisk zoom. Likevel er det imponerende hvor gode bildene blir – spesielt etter at Samsung har optimalisert programvaren gjennom flere senere programvareoppdateringer.
For øvrig har Samsung økt oppløsningen og lysstyrken på 5x telelinsen fra 10MP 10x zoom, f/4.9 til 50MP 5x telefoto, f/3.4. Hva gjelder de andre kameraene på Samsung Galaxy S24 Ultra er den utstyrt med:
- 200MP hovedkamera, f/1.7
- 12MP ultravidvinkel, f/2.2,
- 10MP 3x telefoto, f/2.4,
- 50MP 5x telefoto, f/3.4,
- 12MP selfiekamera
Som tidligere lar Samsung deg velge mellom ulike zoom-nivåer direkte i kamera-appen. Her kan du velge blant 0,6x, 1x, 2x, 3x og 5x optisk zoom, og 10x, 30x og 100x digital zoom. 100x zoom har fått navnet Space Zoom, og er ikke akkurat veldig egnet for å ta bilder, men fungerer glimrende som en kikkert. 30x zoom bilder kan faktisk bli ganske bra under riktig forhold, men det krever mye lys og gjerne bruk av et stativ for å unngå rystelser. Resten av zoom-nivåene leverer som regel gode resultater, og som nevnt kreves det mindre lys for 10x og 30x zoom enn tidligere.
For deg som ønsker ytterligere info om kameraene så finnes det i nedtrekksmenyen under.
Kameraoppsettet på Samsung Galaxy S24 Ultra består av fire bakre kameraer og ett frontkamera. De bakre kameraene er:
- Et 200 MP hovedkamera med en blenderåpning på f/1.7, en brennvidde på 24 mm (vidvinkel), en sensorstørrelse på 1/1.3 tommer, en pikselstørrelse på 0,6 µm, en multi-retning PDAF, en laser-AF og en OIS. Best for å ta detaljerte og skarpe bilder i både lyse og mørke forhold. Kameraet har også en adaptiv pikselsensor som kan aktivere optisk zoom av høy kvalitet.
- Et 50 MP periskop-telekamera med en blenderåpning på f/3.4, en brennvidde på 111 mm, en sensorstørrelse på 1/3.52 tommer, en pikselstørrelse på 1.12 µm, en Dual Pixel PDAF, en OIS og en 5x optisk zoom. Ideelt for å ta stabile bilder av objekter langt unna. Kameraet har også en Super Resolution Zoom som kan forstørre bildene opptil 100x digitalt.
- Et 10 MP telekamera med en blenderåpning på f/2.4, en brennvidde på 67 mm, en sensorstørrelse på 1/3.52 tommer, en pikselstørrelse på 1.12 µm, en Dual Pixel PDAF, en OIS og en 3x optisk zoom. Best for flotte portrettbilder med en naturlig bokeh-effekt, og har også en Hybrid Optic Zoom som kan kombinere optisk og digital zoom opptil 30x.
- Et 12 MP ultravidvinkelkamera med en blenderåpning på f/2.2, en brennvidde på 13 mm, en synsvinkel på 120 grader, en sensorstørrelse på 1/2.55 tommer, en pikselstørrelse på 1.4 µm, en Dual Pixel PDAF og en Super Steady Video. Ideelt for flotte landskapsbilder med en stor bredde, og har også en Scene Optimizer som kan gjenkjenne og forbedre opptil 30 ulike scenarier.
Frontkameraet er et 12 MP kamera med en blenderåpning på f/2.2, en brennvidde på 26 mm (vidvinkel), en Dual Pixel PDAF, en HDR10+, en Dual Video Call og en Auto-HDR. Front kameraet tar gode bilder med høy dynamisk rekkevidde. Funksjonen «Live Focus» hjelper til å justere dybdeskarpheten i sanntid.
Samsung Galaxy S24 Ultra kan også ta opp videoer i opptil 8K-oppløsning (7680 x 4320 piksler) med 24 eller 30 bilder per sekund, eller i 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) med 30, 60 eller 120 bilder per sekund. Videoene har også en HDR10+, en stereolydopptak, Super Steady Mode, m.m..
Quad kamera og Quad tele
Samsung Galaxy S24 Ultra markedsføres å ha et «quad tele» kamera-system. Telefonen har faktisk to zoom-kameraer: et 10 MP 3x telefoto-kamera og et 50 MP 5x periskop-kamera. Termen «quad tele» brukes av Samsung for å beskrive telefonens zoom-muligheter, som inkluderer 2x, 3x, 5x og 10x zoom-nivåer. Det er derimot ingen dedikerte 2x- eller 10x-telefoto-kameraer i telefonen, og i stedet bruker Samsung digital beskjæring for å ekstrapolere S24 Ultra’s zoom-ytelse.
Hovedforskjellen mellom «quad camera» og «quad tele» kamera på Samsung Galaxy S24 Ultra er zoom-mulighetene. «Quad camera» refererer til kombinasjonen av hoved-, ultravidvinkel- og 3x telefoto-kameraene, mens «quad tele» kameraet inkluderer 2x, 3x, 5x og 10x zoom-nivåer. Det 50 MP 5x periskop-kameraet er ansvarlig for 5x- og 10x-zoom-nivåene, mens det 10 MP 3x telefoto-kameraet gir 3x-zoom-nivået.
PS: Om bildene fremstår noe uklare, så er det fordi de er komprimert for ikke å ta en million gigabyte på nettsiden.
Naturlige og realistiske farger
Som nevnt kommer jeg fra å ha brukt iPhone fast i alle år, men jeg har også lang erfaring med en rekke Android-flaggskipmodeller. iPhone har lenge vært kjent for å lage noen av de beste kameratelefonene på markedet sammen med Google. Fargene er naturlige, og bildene blir som regel nesten alltid riktig eksponert. iPhone er med andre ord et av de beste kameraene for deg som «bare vil knipse i vei» og ende opp med gode bilder 99 av 100 ganger.
Samsung hadde i en periode en tendens til å overdrive fargene noe voldsomt. Frem til og med Galaxy S10 var bildekvaliteten glimrende, men så endret det seg. Det grønne ble veldig grønt, det blå ble veldig blått, osv.. Dette gjorde at mange gikk bort fra Samsung og valgte Google Pixel-telefonene. For S24-serien er ikke dette et problem. Her blir bildene mer naturtro, fargene fremstår mer ekte, og eksponeringen er som regel alltid god. Den mer «naturlige» tilnærmingen ser heldigvis ut til å gjelde flere, for også iPhone 15 Pro tar bedre og mer ekte bilder enn sin forgjenger. For iPhone 14 Pro var bildene i mange tilfeller mer overprosessert enn Barbie Girl…
En av favoritt funksjonene på S24 Ultra kommer til syne i video-modus (finnes også for vanlig foto). Under «Innstillinger» får du mulighet til å velge «Autofokus med sporing» slik at fokuset hele tiden følger et objekt i bevegelse. Dette er genialt dersom du filmer noe som konstant flytter på seg slik at fokuset endres. Et eksempel er når jeg skulle filme en video av en drone jeg hadde til test. Mens iPhone´n slet med å holde dronen i fokus etterhvert som den beveget seg bort, så klarte Galaxy S24 Ultra å holde den i fokus hele tiden.
En annen fin funksjon er muligheten til å forhåndsvise hvordan en video vil bli i «sakte film» etter at den er lagret i kamerarullen. Alt du behøver å gjøre er å åpne galleriet, finne en video du har tatt opp i vanlig videomodus, og deretter holde fingeren på videoen før den spilles av i sakte film. Ønsker du å beholde videoen må du trykke på pennen som indikerer at du ønsker å redigere videoen, og deretter velge hastigheten du ønsker å bruke (1/4x, 1/2x, 1x eller 2x).
For deg som er over gjennomsnittet interessert i foto og video så får du mulighet til å ta full manuell kontroll over kameraet. Her kan du stille blenderåpning, lukkertid, ISO-verdi, eksponeringskompensasjon, etc.. Telefonen har også en rekke moduser for både foto og video som blant annet «Expert Raw, Pro, Pro-Video, Natt, Mat, Panorama, Sakte film, Hyperlapse, Portrettvideo, Dobbeltopptak, Ett opptak». I tillegg kan du velge mellom ulike filtre der telefonen automatisk vil justere innstillingene for å passe de gitte situasjonene.
Et ekstra tips. Samsung Galaxy S24 Ultra lar deg ta bilder i 200MP opptil 10x zoom. Filstørrelsen blir relativt mye plass (rundt 60-80 mb), men til gjengjeld kan du få ekstremt mye detaljer i bildet og å beskjære bildet i ettertid. Legg merke til bildet under.
Kraftige redigeringsverktøy
Ønsker du å redigere bildene utover vanlig fargekorreksjon, etc., så har Samsung introdusert en ny funksjon som lar deg «klippe ut» gjenstander fra et bilde, og enten slette de eller flytte de til et annet sted. Her brukes kunstig intelligens for å fylle inn tomrommet som oppstår etter at objektet fjernes, og gjør at bildet til tide ser skremmende ekte ut. Vær likevel klar over at resultatet ikke alltid blir perfekt, og det kan hende du må forsøke flere ganger. I det ene eksempelet under måtte det tre forsøk til før naustene ble helt fjernet fra bildet.
Dersom du velger å manipulere bildene på denne måten så vil Samsung legge til en liten «logo» med tre stjerner nederst i venstre hjørne (legg merke til stjerne-logoen på bildene under). I tillegg vil metadataen inneholde informasjon om at bildet er redigert.
Photoshop introduserte en lignende funksjon tidligere i fjor (2023), men Samsung gjør det langt enklere for hvermannsen. I tillegg slipper du å bruke penger på ekstra programvare.
I videoklippet under vises en demo av hvordan «flytt objekt» funksjonen fungerer. Dette fungerer også på eksisterende bilder du har i galleriet, og behøver ikke å være tatt med Samsung Galaxy S24 Ultra. Trykk på pennen som indikerer at du vil redigere bildet, trykk på «generer», tegn en sirkel rundt objektet du vil flytte/slette, hold fingeren inne på objektet og dra det dit du vil. Trykk «generer» på nytt, og AI vil fylle ut tomrommet etter objektet. Lagre bildet som kopi om du ønsker å beholde det.
Ønsker du derimot å forbedre bildet uten å fjerne et objekt, så har Samsung en rekke verktøy innebygd som lar deg redigere og justere bildet direkte i Galleri-appen. Det er absolutt ikke mangel på muligheter, men jeg savner den lille tryllestaven som på iPhone-telefonene automatisk forbedrer bildet på et brøkdel av et sekund.
Kunstig intelligens åpner for nye og nyttige funksjoner
Årets Galaxy-serie handler mye om AI, eller «kunstig intelligens». Dette ble hauset opp i lang tid før selve lanseringen, og er egentlig ikke noe nytt i seg selv ettersom det finnes flere gode tjenester som lar deg ta i bruk kunstig intelligens til å utføre ulike oppgaver.
Det som er unikt for Samsung Galaxy-serien er at den kunstige intelligensen nå er bygd inn i telefonen og gjort tilgjengelig på en helt annen måte. AI brukes på en rekke ulike måter, men de jeg personlig har funnet mest nyttig er funksjoner som «Circle to search», «Oppsummer», «Tolk», og til dels «Oversett».
Circle to search minner om en mer avansert versjon av Google Lens der du tegner en sirkel rundt et objekt på et bilde eller skjermen, og telefonen vil lynraskt finne relevante forslag som dukker opp uten at du behøver å gå ut av siden du befinner deg på. Resultatene er også langt mer relevante, og det er nesten skremmende hvor ofte den treffer – selv når du utfordrer den på objekter som du ikke trodde var mulig.
Eksempelvis forsøkte jeg Circle to search på et vilkårlig bilde av et fjell, og telefonen fant umiddelbart tilsvarende bilder av samme fjell. Ved å trykke meg inn på et av bildene var det lett å finne navnet på fjellet. Den treffer ikke hver gang, og det hadde vært enda bedre om navnet på fjellet dukket opp rett på bildet, eller uten at man behøvde å gå inn på et av bildene i søkeresultatene. Dette fungerer riktignok når det er mer konkrete resultater, som for eksempel i forsøket under.
«Oppsummer» er også et uvurderlig verktøy både i jobbsammenheng og til privat bruk. Oppsummer-funksjonen oppsummerer en hvilken som helst artikkel til et kort sammendrag med de viktigste hovedpunktene så lenge du bruker Samsung sin egen nettleser og artikkelen ikke befinner seg bak en betalingsmur. Du kan velge mellom «standard» og «detaljert» oppsummering, der sistnevnte er noe mer omstendelig og detaljert.
Jeg har forsøkt lignende funksjoner ved å lime inn en nettadresse i ChatGPT, Bing, Perplexity, etc., men ingen av disse har klart å gi et godt svar uten å utelukke viktige punkter fra hovedartikkelen. Her er Samsung sin AI langt bedre, og jeg har fremdeles til gode å oppleve at viktige punkter utelates.
Samsung har også inkludert en egen funksjon for oversettelse, selv om norsk ikke er et støttet språk. Bruker du å lese mye utenlandske nettsider på tysk, spansk, etc., så kan du heldigvis enkelt å oversette til engelsk (også polsk). I tillegg til å få tekst oversatt har Galaxy S24 Ultra muligheten til å sanntids oversette en samtale, men heller ikke dette er tilgjengelig på norsk…
Tolk, eller «Interpretter» er en ny funksjon som ble lagt til etter introduksjonen av Galaxy Z Fold6 og Z Flip 6. Tolk-funksjonen (sanntidsoversettelse) bruker kunstig intelligens (AI) for å oversette samtaler i sanntid og lar deg kommunisere på tvers av språkbarrierer i sanntid. Du velger språket du vil oversette til og fra, prater gjennom mikrofonen eller Galaxy Buds-øreproppene, og telefonen vil automatisk oversette til det valgte språket både skriftlig og med tale.
Funksjonen har ikke lagt til norsk som et av språkene, men så lenge du mestrer engelsk, så kan du oversette til/fra mange språk. På reise i Frankrike i sommer, så var dette veldig nyttig. En stor fordel med denne funksjonen er at Samsung Galaxy S24 Ultra ikke krever internettdekning for å fungere, noe som kan være gull verdt om du befinner deg langt av sted i et fremmed land uten dekning.
Lynkjapp
Akkurat dette avsnittet er det vel nesten ikke vits å legge mye i, for opplevelsen av å bruke Samsung Galaxy S24 Ultra er enkelt og greit sømløs deluxe. Forrige generasjons prosessor var ikke akkurat noen sinke, men for S24 Ultra har Samsung jekket opp ytelsen enda et hakk, og alt av menyer og apper åpnes på millisekunder, mens for eksempel eksportering av en redigert video går raskere enn noen gang. En annen ting jeg setter pris på som iPhone-bruker er hvor enormt mange faner i nettleseren og programmer du kan ha åpen samtidig før telefonen starter å lukke de. Samsung Galaxy S24 Ultra er med andre ord skapt for å multi-taske.
Og apropos multi-tasking. Den store skjermen kombinert med S-Pen og muligheten til å kjøre to programmer samtidig i splittet skjerm, gjør det veldig lett å bruke Samsung Galaxy S24 Ultra til ulike arbeidsoppgaver. Samsung tilbyr også Samsung DeX som lar deg bruke telefonen som en datamaskin for en ekstern skjerm.
Samsung DeX er enkelt forklart en app/funksjon som lar deg bruke telefonen din som en datamaskin ved å koble den til en ekstern skjerm. På den måten kan du bruke Galaxy-funksjonene på en stor skjerm, og grensesnittet forvandles på magisk vis til en klassisk «PC følelse» der du i tillegg kan koble til en ekstern mus og tastatur.
Med DeX kan du åpne flere vinduer samtidig, dra og slippe et bilde i en e-post, flytte filer og dokumenter, høyreklikke for flere valgmuligheter, og alle de tradisjonelle PC-greiene.
Raskt og enkelt oppsett
Til slutt må også prosessen rundt oppsettet av helt ny telefon trekkes frem. Noe av det jeg har satt mest pris på som Apple-bruker er hvor sømløst prosessen rundt oppsettet av en ny telefon er. Men her overrasket Samsung særdeles positivt. Etter å ha slått på telefonen var det enkelt å overføre samtlige innstillinger, apper, bilder, meldinger, etc. fra en annen telefon (enten trådløst eller kablet) og det aller beste er at nesten alle kontoer var pålegget med riktig informasjon – faktisk i større grad enn på iPhone der mange av appene krever at du logger inn på nytt. Det anbefales å ta backup til både Samsung- og Google kontoen din på den gamle telefonen for mest mulig sømløst bytte.
Smart S-Pen
Etter at Samsung kuttet ut Note-serien for noen år siden var det Galaxy Ultra sin tur til å bli utstyrt med et ekstra ess i ermet. Den innebygde pennen (S Pen) kan brukes til å skrive, tegne, navigere og styre telefonen, og har en rekkevidde på opptil 10 meter slik at den blant annet kan brukes som en «fjernkontroll» for både kamera og ulik presentasjoner som kjøres fra en PC. S-Pen støtter en hel haug av funksjoner, men noe av det nyttigste er kanskje at du kan skrive/notere på skjermen, og telefonen gjør automatisk om den fantastiske håndskriften til maskinskrevet tekst.
Dette må du tenke på
Samsung Galaxy S24 Ultra er ultra på alle måter, men en så kraftig telefon krever også at telefonen er blant de større på markedet. Dette er definitivt ikke en enhånds telefon, og det er ikke telefonen du dytter ned i en liten lomme i treningsjakka eller buksa.
Undertegnede bruker str. S i de fleste klær, og det er heldigvis ikke problem å oppbevare telefonen i en vanlig bukselomme, men du merker den likevel i større grad enn en «liten» 6,1″ iPhone, eller den 6,1″ store Samsung Galaxy S24. Telefonen er også tung med sine 233 gram, så du skal være rimelig Schwarzenegger for ikke å bli sliten i hånda om du holder den lenge.
Heldigvis tilbyr Samsung de samme funksjonene fra Galaxy S24 Ultra i to mindre versjoner; Galaxy S24 med en 6,2″ stor skjerm, og Galaxy S24+ med en 6,6″ stor skjerm. Ingen av disse har innebygd S-Pen, og du må klare deg uten den kraftige telelinsen og noe kortere batteritid, men du får fremdeles de smarte AI egenskapene og den gode bildekvaliteten. Personlig er jeg nærmere å velge den «vanlige» Samsung Galaxy S24 som er enklere å ta med på farten, og ikke minst er bedre til enhånds-bruk.
Et annet godt alternativ dersom du ønsker en mindre telefon er Google Pixel 9 Pro (testet her). Her får du høy kameraytelse og hele 5x zoom i en kompakt og kraftig telefon.
Xiaomi 14T Pro er en kraftig konkurrent, spesielt med sin imponerende AMOLED-skjerm med høy oppdateringsfrekvens og MediaTek Dimensity-brikke som gir rask ytelse. Kameraet er også svært bra, spesielt på nattfoto, og ikke minst video. Et annet trekkplaster er den gode batteritiden og ekstremt hurtige ladingen. Og ikke minst prisen.
- Les også: Test: Xiaomi 14T Pro og Xiaomi 14T
Samsung Galaxy S24 Ultra tilbyr både fingeravtrykksleser og ansiktsgjenkjenning, og selv om det stort sett fungerer bra, så er fremdeles ikke ansiktsgjenkjenningen like sømløs som på iPhone. Her er Apple i en egen klasse. Til gjengjeld har Samsung fingeravtrykksleser i tillegg.
Ellers er det svært lite å utsette på Samsung Galaxy S24 Ultra. Av og til er det nesten fristende å lete godt etter feil bare for å påpeke noe, men det er faktisk ikke så lett her. Samtidig er vi mennesker forskjellig, og vi setter ulike krav. Det jeg anser som viktig, kan for andre være mindre viktig. Og det jeg ser på som totalt irrelevant, vil for andre være en deal-breaker. Prisen kan noen stusse på, men samtidig er det et verktøy som kan erstatte mye annet. Kameraet alene er et salgsargument som få andre telefoner kan trumfe. Kanskje kun Google Pixel 8 Pro og alternativt iPhone 15 Pro Max.
- Se også:
Konklusjon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Product Name: Samsung Galaxy S24 Ultra
Brand: Samsung
Offer price: fra 17 990
Currency: NOK
Konklusjon
Samsung Galaxy S24 Ultra følger opp en allerede veldig god telefon, og visert at Samsung sin satsing på AI og kunstig intelligens faktisk har noe for seg. Det er langt i fra noen revolusjon, men det er det heller ikke behov for. Samsung Galaxy S24 Ultra er heller en finpolering av et allerede mesterverk.
Samsung Galaxy S24 Ultra er «ultra» på alle måter, og det eneste som taler i mot den er størrelsen. For deg som liker store telefoner er det kun plusser å finne, men for deg som foretrekker mer kompakte telefoner så vil lillebroren Samsung Galaxy S24 være et bedre valg – alternativt Galaxy S24+
Uansett, Samsung Galaxy S24 Ultra leverer et elegant telefon med topp ytelse, meget gode kameraer, lang batteritid, smarte funksjoner som Circle to search, Oppsummer, Tolk, kraftig bilderedigering og mye mer.
Det skal godt gjort å bli skuffet om du velger Samsung Galaxy S24 Ultra. Bare husk at det koster…
Overall
Pros
- Elegant og stilig design.
- Robust.
- Ekstremt lyssterk skjerm.
- Og endelig flat skjerm.
- Enorm ytelse.
- Lang batteritid og rask lading.
- Meget gode kameraer.
- Smarte funksjoner med nyintrodusert AI.
- Smart S-Pen.
- DeX gir telefonen PC-krefter.
- Syv år programvareoppdateringer.
Cons
- Hvorfor «kun» 5x telelinse?
- Stor og tung.
- Høy pris.