Test: Salomon Phantasm 2

15. juni, 2024 (oppdatert 15. juni 2024)

Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Salomon Phantasm 2 vs S/Lab Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 bygger på den enda hvassere superskoen Salomon S/Lab Phantasm 2, men har egenskaper som i større grad gjør skoen bedre egnet til hverdagstrening og raske løpeturer der du prioriterer godt driv og høy komfort fremfor lavest mulig vekt og en raskest mulig sko.

Til tross for navnene er så godt som like og oppbygningen av skoen er relativt lik, så er det noen vesentlige forskjeller.

Begge skoene benytter en dobbel mellomsåle bestående av to lag PEBAX-skum med en Energy Blade plate støpt i mellom, men både materialer og oppbygning er ulikt.

Salomon S/Lab Phantasm 2 hører til S/Lab-serien til Salomon der absolutt alle detaljer er optimalisert for å være lettest og raskest mulig. Den «vanlige» Phantasm 2 er mer «folkelig», og ikke like ekstrem og vekt-/fartsfokusert.

Mellomsålen i S/Lab-modellen består av to lag Energy Foam+ med en skjeformet karbonplate i mellom. Phantasm 2 tar i bruk den tradisjonelle varianten av Energy Foam, mens Energy Blade platen består av glassfiber i stedet for karbon.

Både Energy Foam+ og Energy Foam er godt dempede og responsive materialer, men «+»-utgaven er hakket mer ekstrem i uttrykket, samtidig som vekten er lavere. Hva gjelder karbonplaten er den også stivere enn glassfiberplaten, og gir noe mer snert i frasparket når du klarer å komme deg på forfot å trykke kraften ned i skoen.

Vi snakker derfor om to sko med litt ulike egenskaper, og det er ikke slik at Salomon Phantasm 2 er en dårligere sko enn S/Lab Salomon Phantasm 2. For mange vil den faktisk være et vell så bra valg.


Overdel og passform

Overdelen på Salomon Phantasm 2 består av Engineered Mesh og er noe tykkere enn den ekstremt tynne ettlags-meshen på Salomon S/Lab Phantasm 2. Skoen er delvis forsterket med TPU-overlegg på både inn- og yttersiden, samt SensiFit-teknologien som dekker lesten og bidrar til ekstra støtte og en tettsittende passform.

Der den tynne overdelen på S/Lab Salomon Phantasm 2 både virker avkjølende og luftig og forsterker inntrykket av å være en racingsko, så er den kraftigere overdelen på Salomon Phantasm 2 bedre egnet til daglig trening. Vektforskjellen er også merkbar ettersom Phantasm 2 veier 255 gram i str. 42, mens den superlette S/Lab modellen kun veier 219 gram.

Tungen på Salomon Phantasm 2 er bred og godt polstret, og det samme gjelder for området rundt ankelen bakover til den tykke hælkappen som er utformet slik at den griper godt rundt ankelen og holder foten på plass. Salomon har også gjort en god jobb med lissene som er helt flate, lette å stramme og ikke sklir opp under løpingen.

I likhet med S/Lab Salomon Phantasm 2 er sålen oppbygd på medial- og lateralsiden av mellomfoten for å gi ekstra støtte under landingen. Plattformen er noe bredere enn på S/Lab modellen, og vil i større grad føles stødigere om du løper i sakte tempo (mer på hæl).


Mellomsåle – Demping og respons

Mellomsålen på Salomon Phantasm 2 består som nevnt av to lag PEBAX-skum (Energy Foam) med en glassfiberplate (Energy Blade) støpt i mellom. Energy Foam er godt kjent for sine dempende og responsive egenskaper, og brukes i de fleste av Salomon sine løpesko. Sammenlignet med andre PEBAX-blandinger er den noe fastere, og gir ikke den samme ekstremt myke følelsen som mange moderne sko gir. Her er det gjerne personlige preferanser hva man liker best.

Tolags-metoden som brukes med et lag over og et lag under en komposittplate er en vanlig konstruksjonsmåte for supersko, men i stedet for å bruke et mykere skum nærmest fotbladet og et fastere skum nærmest yttersålen (karbonsålen ligger i mellom disse) som er mest vanlig, så har Salomon gjort det omvendt.

Ved å plassere et fastere materiale nærmere fotsålen, vil du lettere få kontakt med glassfiberplaten slik at du klarer å «engasjere» den gjennom løpesteget for å få utnyttet kraften som lagres før hvert fraspark. En annen fordel er at det mykere materiale i bunnen av skoen virker å eliminere noen av ujevnhetene fra underlaget- for eksempel små steiner og andre ting som gjerne ville vært lett å kjenne gjennom en sko med en hardere såle under karbonplaten. Skoen gir også en fast og god følelse og lystrer hver minste bevegelse.

Der karbonplaten på S/Lab Phantasm 2 er utformet som en skje slik at at den ligger dypere i forfoten enn i hælen, så er den noe flatere på Salomon Phantasm 2. Dette gjør at skoen ikke i like stor grad favoriserer forfotløpere, og oppleves litt «snillere» og met tilgivelig når tempoet avtar. Til tross for at den ikke gir like mye snert (energiretur) som en ren karbonplate, så gir den likevel bra med liv til skoen, samtidig som den hjelper til å stabilisere skoen å beskytte føttene. Dette merkes bedre jo lengre man løper, mens den ekstra responsen kommer best til uttrykk når tempoet øker.

Salomon Phantasm 2 har en sålehøyde på 35 mm i hæl og 26 mm i front, og et totalt dropp på 9 mm. Dette er en god miks for å kunne få følelsen av god bakkekontakt samtidig som skoen hjelper til å pushe deg frem på forfot uten at skoen blir ustabil. Salomon Phantasm 2 har også en mer tydelig rockerform enn S/Lab-modellen, slik at du lettere får et rullende løpesteg fra hæl-mellomfot-forfot.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Salomon har fått mye skryt for yttersålene sine, og etter årevis med utvikling for å få best mulig grep på terrengskoene sine, så er det kanskje ikke rart at de har klart å overføre de gode egenskapene til asfaltskoene.

Salomon Phantasm 2 benytter mer eller mindre den samme Contagrip Road i yttersålen som S/Lab Phantasm 2, og leverer godt grep på både våt og tørr asfalt, brostein og bane. Contagrip Road er også kjent for god slitestyrke, så sannsynligvis er dette en sko du kan ha lenge. Så godt som hele forfoten er dekket av et lag med slitesterk gummi med firkantete knaster og langsgående flekskanaler for bedre flex i forfot, mens latteral- og medialsiden av hælen er dekket av langsgående gummibelegg. Mellomfoten er stort sett eksponert mot underlaget, men vil kun i sjeldne tilfeller røre bakken.

Salomon Phantasm 2 er først og fremst ment for bruk på hardt underlag som asfalt, bane og tredemølle, men fungerer også på fine, hardpakkede, grusveier.


Tilgjengelighet og passform

Salomon Phantasm 2 har en veiledende pris på 2 100 kr, og er tilgjengelig i både herre- og damemodell i flere ulike farger og et stort utvalg størrelser. Skoen er middels bred i lesten med mindre volum enn S/Lab Phantasm 2, og en relativt bred tåboks. Salomon Phantasm 2 er normale i størrelsen og det anbefales å velge din vanlige størrelse.

Noen alternativer til Salomon Phantasm 2 er blant annet, HOKA Cielo X1 (testet her) som er noe tyngre, men til gjengjeld gir enda mer demping, eller Mizuno Wave Rebellion Flash 2 (testet her) som også er en meget rask og god allrounder.


Fakta

  • Hæl/forfot: 35 mm / 26 mm
  • Dropp: 9 mm
  • Vekt (herre/dame): 255 gram / 217 gram

Beste bruksområde:  
Salomon Phantasm 2 er i større grad en løpesko som fungerer til daglig trening og raske turer sammenlignet med S/Lab Phantasm 2 som er en utpreget konkurransesko. Samtidig er skoen mer enn lett og rask nok til å kunne brukes til konkurranser, selv om du sannsynligvis ikke vil oppnå de samme rekordtidene som med storebroren.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


Konklusjon


Salomon Phantasm 2
Salomon Phantasm 2

Product Name: Salomon Phantasm 2

Brand: Salomon

Offer price: 2100

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon Phantasm 2 er ikke like ekstrem i uttrykket som Salomon S/Lab Phantasm 2, men har kvaliteter som gjør den mer allsidig og mer lettløpt for flere.

Phantasm 2 er bygget som en konkurransesko, men fungerer mer som en rask treningssko med et stort bruksområde takket være bedre støtte og en kraftigere og mer polstret overdel.

Du får ikke den samme ekstreme responsen som på storebroren, men du får fremdeles en lett, rask og leken sko som kan brukes til både trening og konkurranse. Og det til en ganske fin pris.

Overall
90%
90%

Pros

  • Lav vekt. Puster godt.
  • Godt polstret og behagelig passform.
  • God demping og respons.
  • Stødig mellomfot/forfot.
  • Slitesterk yttersåle med god grep.

Cons

  • Ikke like godt egnet for hælløpere.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer