Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering

21. september, 2023 (oppdatert 20. mars 2024)

Featured image for “Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering”

Sliter du med at klokken ikke registrer pulsen via den innebygde pulssensoren på grunn av tatoveringer? Dette enkle trikset kan løse problemet.

Optisk pulsmåling (forkortet OHR) er den målingen som skjer når pulsen måles uten bruk av et pulsbelte, men isteden benytter lys. De fleste forbinder dette utelukkende med pulsmåling på håndleddet, men det kan også skje andre steder som for eksempel på overarmen.

Optisk pulsmåling er først og fremst lettvint og senker terskelen for å benytte pulsmåling som et verktøy under trening. Det er likevel viktig å vite om OHR sine begrensninger. Målingene benytter en annen teknologi og skjer på en helt annen måte enn tradisjonell pulsmåling med et pulsbelte. Der tradisjonell pulsmåling måler den elektriske aktiviteten i hjertet (EKG), vil optisk pulsmåling basere seg på blodstrømmen.

EKG-målinger registrerer hjertets elektriske signaler med en tilkoblet sensor som omgjør signalene til pulsdata. OHR benytter såkalt fotopletysmografi (PPG) – en teknologi som benytter lysdioder og en lysdetektor til å måle størrelsesendringer på blodkarene, og deretter gjør om målingene til pulsverdier. Blodet er rødt fordi det absorberer grønt lys og reflekterer rødt lys. For hver gang det strømmer blod ut i hendene, vil disse sensorene kunne registrere endringer i puls ved at ulike mengder lys absorberes/reflekteres avhengig av hvor stor blodstrømmen er.

optisk pulsmåling
En optisk pulssensor benytter lysdioder som stråler lys med ulik bølgelengde inn gjennom huden. Foto: polar

Faktorer som påvirker den optiske pulsmålingen

Hvor nøyaktig disse sensorene og målingene er vil avhenge av en rekke faktorer som hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, luftfuktighet, passform, etc… Og ikke minst, tatoveringer. Majoriteten av pulsklokker sliter med å sende/motta lyssignaler gjennom tatoveringer, og dersom du har en tatovering som dekker over håndleddet der du vanligvis bærer klokken, så vil den kanskje ikke gi deg pulsmåling i det hele tatt.

Trikset som forbedrer pulsmålingen for deg med tatovering

Det finnes ingen super-løsning på problemet, men det finnes et enkelt triks som i svært mange tilfeller ender med suksess – ikke bare for deg med tatovering, men du kan også bidra til bedre puls målinger for deg uten tatovering. Alt du behøver å gjøre er å feste et gjennomsiktig epoxy-klistremerke på undersiden av sensoren. Disse er rimelige og koster bare noen få kroner for et brett med et titalls stykker.

Klistremerkene kommer med ulik diameter, så husk å sjekke sånn cirka hvor stor diameteren er på undersiden av klokken din slik at den ikke blir altfor stor. Alternativt kan du bare klippe de til. På Amazon finner du et stort utvalg, men det er også tilgjengelig hos enkelte norske forhandlere.

Det er også greit å nevne at det ikke er noen garanti for at pulsmålingen vil fungere, men trikset har som nevnt endt med suksess for en rekke brukere. For Samsung Galaxy Watch-klokker med kroppsskanning vil derimot den ekstra epoxy filmen hindre klokken fra å foreta skanningen.Del gjerne:

Featured image for “Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer”
17. mai 2024 | Blogg

Strava lanserer Dark Mode, Family Plan, Athlete Intelligence og mye mer

Strava har lansert en rekke nye funksjoner som utvider og forbedrer den allerede populære plattformen, og i tillegg gjør den rimeligere for familier.
Les mer
Featured image for “COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition”
16. mai 2024 | Blogg

COROS lanserer COROS PACE 3 Retro Edition

COROS har lansert COROS PACE 3 Retro Edition – inspirert av 80-talls design, men fullpakket av nymotens teknologi.
Les mer
Featured image for “Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling”
15. mai 2024 | Blogg

Polar lanserer ny reim som åpner for kontaktløs betaling

Polar har lansert en «betalingsreim» (en silikonreim med innebygd NFC-teknologi) som gjør det mulig å betale med klokken- uansett om den er ny eller gammel.
Les mer
Featured image for “Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge”
14. mai 2024 | Blogg

Oura Ring er nå tilgjengelig for salg i Norge

Den populære og kjente smart ringen «Oura Ring» er nå tilgjengelig for salg i Norge. I første omgang er salget eksklusivt hos Elkjøp.
Les mer
Featured image for “Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro”
8. mai 2024 | Blogg

Huawei lanserer oppgradert Huawei Watch 4 Pro

Huawei utvider flaggskip-serien Watch 4 Pro med Watch 4 Pro Space Edition med nytt design og ny pulssensor, og tilbyr en ny farge av Watch GT 4 i Green Edition.
Les mer
Featured image for “Nyhet: COROS VERTIX 2S”
25. april 2024 | Blogg

Nyhet: COROS VERTIX 2S

COROS lanserer sitt nye flaggskip COROS VERTIX 2S i tre stilfulle farger, ny og mer nøyaktig GPS, og det som skal være markedets mest nøyaktige pulssensor.
Les mer
Featured image for “Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner”
23. april 2024 | Blogg

Stor oppdatering gir en rekke COROS-klokker nye funksjoner

COROS fortsetter å gjøre klokkene smartere og mer konkurransedyktige. Denne oppdateringen gir en rekke nye treningsfunksjoner og forenkler aktivitetsskjermen.
Les mer
Featured image for “Visste du dette om Garmin?”
19. april 2024 | Blogg

Visste du dette om Garmin?

Garmin har stått for både innovasjon og revolusjon innen GPS-teknologi og treningselektronikk. Her er noen spennende fakta du sannsynligvis ikke var klar over!
Les mer
Featured image for “Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa”
17. april 2024 | Blogg

Premium-kartene Garmin Outdoor Maps+ er nå tilgjengelig i Europa

Garmin tilbyr detaljerte og flotte kart for en stort utvalg av klokker og bærbare enheter. Nå er endelig premium-kartene Outdoor Maps+ tilgjengelig i Europa.
Les mer
Featured image for “Nyhet: HOKA Skyward X”
17. april 2024 | Blogg

Nyhet: HOKA Skyward X

HOKA Skyward X er selskapets desidert mest dempede sko til nå, og overtar for den populære Bondi som den nye komfortkongen.
Les mer
Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!”
29. mars 2024 | Blogg

Dette er nye Garmin Connect – Mer personlig og oversiktlig!

Garmin Connect i ny drakt er både mer personlig og mer oversiktlig. I løpet av året er dette hva som venter deg når du åpner Garmin Connect!
Les mer