Test: Salomon XT-6

12. august, 2022 (oppdatert 28. mai 2023)
Featured image for “Test: Salomon XT-6”

Salomon XT-6 er kanskje den mest undervurderte og glemte Salomon-skoen per dags dato. Er du på jakt etter en komfortabel og rask sko til lange distanser i terrenget, eller som råtøffe sneakers på byen? Da er er Salomon XT-6 veien å gå.

Langt i fra like kjent som som Speedcross, XA Pro 3D og Sense Ride, men Salomon XT-6 har faktisk eksistert siden 2013. Skoen markedsføres ikke like hardt som de andre modellene, men fortjener absolutt skryt.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Salomon XT-6 er kanskje mest kjent som en snekker, eller «hverdagssko», men modellen har faktisk vært en mye brukt sko blant ultraløpere i mange år. Utseendemessig er den strømlinjeformet og minner om en blanding av de tre nevnte modellene, men XT-6 er laget for å tåle mer juling. Vekten på 365 gram vitner om en solid sko, men det er ingenting med utseende eller følelsen i bruk som tilsier at skoen er såpass tung. Her er det solide byggematerialer som sørger for ekstra vekt.

Salomon XT-6

Mellomsålen i Salomon XT-6 består i hovedsak av EnergyCell i kombinasjon med EVA, mens det i forfoten er supplert med «spesialskummet» AC Muscle. EnergyCell og AC Muscle er utvilsomt de to med de mest støtabsorberende og responsive egenskapene, mens EVA bidrar til høy slitestyrke. Resultatet er en sko med relativt fast og god demping, og bra med respons både i terrenget og på hardere underlag. Skoen støttes opp av et salgs støttesystem, noe Salomon kaller «Agile Chassis System». Dette er en stivere plate i overgangen mellom mellomsålen og yttersålen som støtter opp foten, og bidrar både til mer demping og en super stabil sko.

På innsiden av skoen sørger kombinasjonen av EndoFit og SensiFit for at foten holdes trygt på plass takket være en slags indre sokk som omfavner fotbladet, mens en formstøpt OrthoLite-såle bidrar også til høy komfort over mange mil. Tungen er delvis sydd inn i sidene og hindrer effektivt rusk i å trenge inn på siden. Hælkappen er myk og avrundet slik at den ikke gnager på akillessenen.

Utsiden består av et luftig meshlag med høy pusteevne og slitestyrke, og er kraftig forsterket av TPU-bånd på sidene og en tåkappe i front. Båndene bidrar til at du får tightet skoen godt rundt foten når du strammer hurtiglissene (holder å trekke i en snor), mens en kraftig tåkapp beskytter tærne.

Passformen er medium bred over hele lesten, men tåkappen gjør at skoen kan føles litt trang i front om du har knapt med plass på forhånd. Med tanke på at Salomon XT-6 er laget for ultraløp, så bør du vurdere å gå opp et halvt nummer fra det du vanligvis bruker.

Yttersåle og grep

Der Speedcross er kjent for å levere suverent grep, er Salomon XA Pro 3D kjent for å levere høy slitestyrke. Salomon XT-6 kombinerer det beste fra de to modellene, og gir det meste av grepet fra Salomon Speedcross og slitestyrken fra Salomon XA Pro 3D. Mud Contagrip-sålen består av relativt store knaster (5 mm) formet som piler pekende i ulike retninger. Knastene er jevnt fordelt over hele sålen, men er noe tettere samlet bakover mot hælen. Midt under foten er det en flexgrop som deler sålen i to, og som bidrar til lettere stegeavvikling.

Grepet på Salomon XT-6 er imponerende godt på de fleste underlag. Skoen biter fra seg på gjørmete og våte stier, men klarer også å klatre både tørre og våte svaberg. Slitestyrken er også langt bedre enn på Speedcross-skoene ettersom gummien er noe hardere

Bruk

Til formålet den er laget for, gjør Salomon XT-6 en god jobb. Den leverer god komfort, passe demping, respons og et suverent grep nesten uansett underlag. Selv på partier med asfalt eller hardtrampet grus kjennes skoen behagelig.

Den overdimensjonerte yttersålen (takket være ACS) sørger for suveren stabilitet, og de kraftigere forsterkningene på utsiden bidrar til at skoen tåler mye bruk i røft terreng.

Salomon XT-6 er ikke en sko til å løpe raske turer eller intervaller med, men det er heller ikke det den er laget for. Salomon XT-6 egner seg bedre for lange løpeturer, rolige løpeturer, som en vanlig tursko, eller erstatning for en fjellsko. Det er også liten tvil om at det elegante designet vil gjøre at skoen appellerer til mange som en ren hverdagssko. Bruksområdet er med andre ord svært stort, og det er kun på de raske turene du bør velge noe annet.

Det er dog et lite «problem» med XT-6. Volumet er relativt stort, og den stive yttermembranen gjør at det oppstår en knekk på både utsiden og innsiden i overgangen mellom forfot og mellomfot dersom fotbladet ditt ikke fyller hele volumet. Denne «knekken» kjennes til tider som en irriterende hard kant mot fotbladet, og vil utvilsomt føre til at skoen slites raskere på disse punktene. Dersom foten din fyller skoen er det ikke noe problem, men det er viktig å være klar over dersom foten din er tynn og smal.

Tilgjengelighet

Salomon XT-6 er en unisex modell, og finnes i flere varianter i en rekke farger. Selve modellen som heter Salomon XT-6 kommer i seks ulike farger, men du finner også Salomon XT-6 FT, Salomon XT-6 Clear, Salomon XT-6 Mindful og Salomon XT-6 Skyline.

Skoen er tilgjengelig i str. 36-48.

Passformen er middels bred, med relativt stort volum over lesten. Gå gjerne opp et halv-ett nummer dersom du foretrekker god plass og ekstra sokker. Et tips er å fjerne innersålen å erstatte denne med en annen dersom skoen kjennes litt knapp. Salomon benytter OrthoLite såler av høy kvalitet, men disse tar også mye plass.

Fakta:
Hæl/forfot:
Dropp: 10 mm
Vekt: 365 gram

Beste bruksområde:
Langturer i terrenget, ultraløp, lett erstatning for fjellsko/tursko. Og uten tvil; sneakers/hverdagssko.

Konklusjon

Salomon XT-6
Salomon XT-6

Product Name: Salomon XT-6

Brand: Salomon

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Salomon XT-6 ble laget for ultraløpere som krever en sko som kan stå distansene å tåle plenty av juling. Skoen er lite markedsført av Salomon og har blitt nærmest glemt til fordel for mainstream skoene Salomon Speedcross og Salomon XA Pro 3D.

Men Salomon XT-6 fortjener absolutt å skinne langt mer enn den har gjort til nå. Her får du en allsidig, komfortabel, stødig og sikker sko med god demping og akkurat passe snert i terrenget. Den er solid bygget og tåler mye bruk over lang tid.

Salomon XT-6 kommer i et hav av farger, og den ser bra nok ut til å kunne brukes som en hverdagssko. Den største utfordringen er å velge kun en farge…

Pros

 • Allsidig bruksområde.
 • Komfortabel rett ut av esken.
 • God demping.
 • Relativt god respons.
 • Puster godt.
 • Super stødig.
 • Imponerende grep på de fleste underlag.
 • Slitesterk.

Cons

 • Tung (men kun på papiret).
 • Burde vært bredere i front.
 • Det kan oppstå «knekkpunkter» på utside og innside dersom foten ikke fyller hele innsiden.

KJØP HER

Del gjerne:

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

HOKA sin bestselgende terrengsko ikler seg GORE-TEX membran og appellerer til tur- og løpeglade som ønsker en vanntett og trygg…
Featured image for “Test: Helly Hansen Traverse Boot HT”

Test: Helly Hansen Traverse Boot HT

Med Helly Hansen Traverse Boot HT viser det norske selskapet at de kan mye mer enn å «bare» produsere klær.…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex”

Test: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Salomon X Ultra 4 Gore-Tex er for deg som ønsker en stødig og solid tursko til bruk året rundt. Dette…
Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5”

Test: HOKA Speedgoat 5

HOKA sin bestselgende terrengsko beviser hvorfor den er elsket og lovprist blant løpere på alle nivåer. Dette er et råskinn…
Featured image for “Test: Salomon Sense Ride 5”

Test: Salomon Sense Ride 5

Salomon Sense Ride 4 var en av Salomon sine største suksesser, og nå er oppfølgeren klar for å utforske alle verdens…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene i 2023

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test: Salomon Ultra Glide 2”

Test: Salomon Ultra Glide 2

Den første utgaven ble hyllet. Den andre utgaven er bedre. Salomon Ultra Glide 2 kan være den ene door-to-trail skoen…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: Icebug Pace3 Michelin GTX”

Test: Icebug Pace3 Michelin GTX

Varme og gode vintersko med supergrep på isete og glatt underlag? Sjekk ut Icebug Pace3 Michelin GTX. Disse gir ikke…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”

Test: Mizuno Wave Rider GTX

Glem de som sier du ikke skal velge GORE-TEX sko. Mizuno Wave Rider GTX er et godt eksempel på en løpesko…
Featured image for “Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!”

Test: Tre ulike piggsko fra Icebug – Kvalitet og komfort!

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Trabuco 10”

Test: ASICS GEL-Trabuco 10

Elsker du Asics GEL-Kayano og ønsker en grovere sko for å løpe i terrenget? Hils på ASICS GEL-Trabuco 10 –…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Novablast 3”

Test: ASICS GEL-Novablast 3

ASICS GEL-Novablast 3 er så allsidig og god, at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som innbyr…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Hoka Kaha 2 GTX”

Test: Hoka Kaha 2 GTX

Hoka Kaha 2 GTX beviser at HOKA kan langt mer enn å «bare» lage løpesko. Dette er komfort fra en…