Garmin HRM 200 viderefører funksjonaliteten fra HRM-Dual, men introduserer et smartere og mer brukervennlig design og en ny mindre størrelse.
Pulsbelter har bestandig vært gullstandarden for nøyaktig pulsmåling, og Garmin har allerede et stort utvalg pulssensorer i produktlinjen. For et år siden lanserte de Garmin HRM-Fit (testet her), en egen pulssensor beregnet for damer. Med HRM 200 har Garmin for første gang lansert et pulsbelte i to størrelser- XS-S og M-XL.
Garmin gjør det dermed litt enklere for slanke personer, og ikke minst yngre utøvere, å finne et pulsbelte med en komfortabel passform.
Garmin HRM 200 er ikke en videreføring av toppmodellen HRM-Pro Plus (testet her), men en videreutvikling av budsjettmodellen HRM-Dual.
De største nyhetene er:
- Tilgjengelig i to størrelser: XS-S og M-XL (tilsvarer dagens standard størrelse)
- Status-LED: Et lite, blinkende LED-lys gir brukerne beskjed når HRM 200 klar til bruk, eller når batterikapasiteten begynner å bli lav.
- Knapp for paring/tilkobling/skifte modus: Knapp i front for enklere tilkobling til nye enheter, samt for å veksle mellom «Åpen» og «Sikker» modus.
- 3 kanaler for Bluetooth-tilkobling (tidligere 2)
- Mulighet til å velge mellom «Åpen» (usikret) og «Sikker» (kryptert) overføring.
- To størrelser: To størrelser (XS-S og M-XL) for å passe et bredt spekter av utøvere.
- Vaskbart bånd (sensor kan taes av).
- Pris: 1109 kr
Nylig annonsert Garmin at de stanser utviklingen av nye ANT+ standarder som følge av det nye EU-direktivet om radioutstyr, kjent som RED (Radio Equipment Directive). Lanseringen av HRM 200 kommer derfor ikke helt tilfeldig, og selv om det kanskje ikke er et like stort fokus i Norge umiddelbart, så vil det på sikt ta over for HRM-Dual beltet.
Garmin HRM 200 har mulighet for å sende data i både «Åpen» og «Sikker» modus. Forskjellen mellom de er som følger:
- Åpen modus: I denne modusen sender pulsbåndet data både via ANT+ og Bluetooth Smart, slik de fleste pulssensorer på markedet gjør. Dataene som overføres er ikke kryptert.
- Sikker modus: I denne modusen bruker pulsbåndet kun Bluetooth Smart og krever at du manuelt setter det i paringsmodus for å starte tilkoblingen. All data som sendes mellom pulsbåndet og mottakerenhetene (f.eks. en pulsklokke, sykkelcomputer eller mobilapp) blir kryptert.
Garmin HRM 200 støtter opptil 3 ulike Bluetooth-enheter, og ubegrenset med ANT+ enheter slik at du kan pare beltet til flere enheter samtidig. Ved 1 time brukstid daglig skal batteriet holde i opptil 12 måneder, og batteriet kan enkelt skiftes selv uten behov for spesialverktøy.
For enklere parkobling har sensoren fått en knapp i front som brukes for å koble til nye enheter, og et LED-lys indikerer koblingsstatus.
Sensoren er vanntett ned til 30 meter (3 ATM) og selv om det i utgangspunktet er vanntett, så er det liten å hensikt å bruke det til svømming ettersom verken ANT+ eller Bluetooth fungerer under vann, og det mangler intern lagring slik som HRM-Pro/Pro Plus. Selve båndet tåler maskinvask, men sensoren må fjernes.
Garmin HRM 200 vs. Garmin HRM Pro/Pro Plus / HRM-Fit
Garmin HRM 200 sender først og fremst puls- og pulsvariasjonsdata (HRV), og mangler de mer avanserte dataene du får med HRM-Pro/Pro Plus og HRM-Fit. Sammenlignet med disse beltene går du glipp av:
- Avansert løpsdynamikk: Statistikk som vertikal bevegelse, tid med bakkekontakt, skrittlengde, vertikalt forholdstall, løpsfrekvens, m.m..
- Kraftberegning (native) ved bruk sammen med en nyere klokke (Forerunner/Fenix/Epix lansert i 2022). Kraftberegning ved bruk av en eldre kompatibel Garmin-klokke, men da ved hjelp av Connect IQ app.
- Kraftberegning under langrenn.
- Intern lagring: Lagrer data fra svømmeøkter uten behov for klokke.
- Lagring og videresending av puls.
- Physio TrueUp: Mulighet til å bruke beltet uten tilkobling til en klokke, og deretter overføre informasjon som intensitetsminutter, skritt, puls og kalorier når pulsbeltet pares med klokken eller Garmin Connect appen.
Først og fremst til USA. Norge fortsetter med HRM-Dual
Garmin opplyser at de først og fremst vil fokusere på HRM-Dual i Norge, mens salget av nykommeren HRM 200 starter umiddelbart i USA på grunn av RED-direktivet (Radio Equipment Directive) som trer i kraft i USA allerede nå, og EU først senere i år. Mer om dette kan du lese her Slutt på ANT+ utvikling: Garmin bøyer seg for RED-direktivet.
RED-direktivet er en EU-lovgivning som setter krav til radioutstyr for å sikre at det fungerer trygt, effektivt og uten å forstyrre annet utstyr. Det gjelder produkter som bruker radiosignaler, som trådløse enheter, smarttelefoner og GPS-enheter.
Hovedmålene er:
- Sikkerhet for brukerne.
- Effektiv bruk av radiospekteret for å unngå interferens.
- Overholdelse av miljøkrav.
Produsenter må dokumentere at utstyret oppfyller disse kravene før det kan selges i EU. I Garmin sitt tilfelle handler det om at kommunikasjonen mellom en pulssensor og klokke/mottakerenhet må foregå kryptert og trygt. Slik det er i dag, er det verste som kan skje at noen andre som trener i nærheten av deg kan se pulsdataene dine…
Selv om ingenting tyder på at Garmin HRM-sensorene er noe som helst utrygg for forbrukerne, så må enhver produsent følge kravene som settes. Så med andre ord, det er ingen grunn til å gå crazy bananas for å løpe å kjøpe Garmin HRM 200.