Garmin Fenix 6 Pro vs. Garmin Forerunner 945. Hvilken pulsklokke skal du kjøpe? Denne artikkelen kan forhåpentligvis gjøre valget litt enklere.
Du har allerede bestemt deg; du skal ha ny pulsklokke, og det står mellom Garmin Fenix 6 Pro og Garmin Forerunner 945. «Alle» rundt deg anbefaler de, og alt du leser handler om de. Og det er ikke dumt å velge blant disse to, for det er sannsynligvis de to mest «komplette» pulsklokkene på markedet sett fra en multiutøver sitt ståsted. Garmin er overlegne når det kommer til både innovasjon og antall nye funksjoner de presser inn i klokkene sine, og de oppdateres stadig med flere funksjoner gjennom hyppige programvareoppdateringer.
- Få med deg: Test: Garmin Fenix 7 Sapphire Solar
Spørsmålet er hvilken av disse modellene du skal velge:
Garmin Fenix 6 Pro vs. Garmin Forerunner 945 – Så likt du kan få det
Både Garmin Fenix 6 Pro og Garmin Forerunner 945 regnes som toppmodeller og kommer i bunn og grunn med nøyaktig de samme funksjonene. Grovt sett er det design/utseende som skiller, mens programvaren er tilnærmet lik. Begge modellene betjenes via fem knapper og benytter en transflektiv skjerm som er lett å lese i sollys. I korte trekk kan de viktigste hovedpunktene som er «unike» for hver av klokkene oppsummeres som følger:
Garmin Fenix 6-serien
- Garmin Fenix 6 Pro kommer i tre størrelser: Fenix 6S-modellene (42mm), Fenix 6-modellene 47mm, Fenix 6X-modellene 51mm
- Urkasse i solid rustfritt stål. Enkelte modeller er belagt med DLC (diamantlignende karbon). Vanntett ned til 100 meter.
- Skjerm i solid Corning Gorilla Glass DX, alternativt tilnærmet ripesikkert saffirglass.
- Vekt mellom 72 gram (titan) og 83 gram (stål) avhengig av modell.
- Skjermoppløsning: Fenix 6s – 240 x 240 (lik Forerunner 945), Fenix 6 – 260 x 260, Fenix 6X – 280 x 280 pixel (høyere oppløsning)
- QuickFit reimer som enkelt kan byttes.
- «Pro» og «Sapphire» modellene støtter WiFi, musikklagring og kart. Standard-utgaven uten disse betegnelsene har ikke disse tre funksjonene.
- Fenix 6- og Fenix 6X modellene leverer ekstra lang batteritid.
- Animerte styrkeøvelser rett på skjermen.
- Støtter alle funksjoner relatert til Garmin sine golf-produkter.
- Forhåndsinnlastede kart for skianlegg.
- 32 GB internt minne. Plass til 2000 sanger.
Garmin Forerunner 945
- Kommer i kun en størrelse: 47 mm (samme som Garmin Fenix 6S)
- Urkasse i fiberforsterket polymer. Skjermglass i Corning Gorilla Glass.
- Vekt 50 gram.
- Skjermoppløsning 240 x 240 pixel (samme som Fenix 6s).
- Benytter silikonreimer som kan byttes, men ikke like lett som på Fenix 6.
- Slankere, lettere og bedre egnet for løpere og svømmere der fokus på lav vekt er viktig.
- Enklere å kombinere med en våtdrakt dersom du svømmer mye.
- Vanntett ned til 100 meter.
- 14,5 GB internt minne. Plass til 1000 sanger.
Viktigste likheter (med utgangspunkt i Fenix 6 Pro/Sapphire)
- Begge har WiFi, musikk og kart.
- Betjenes via fem knapper. Ingen touchskjerm.
- Samme Garmin ELEVATE 3.0 optisk pulssensor med SpO2-målinger (oksygenmetning i blodet).
- Samme GNSS-chipset. Samme nøyaktige navigering/sporing.
- Samme Trenings- og restitusjonsanalyse.
- Støtter samme sensorer (unntatt automatisk køllesporing for golf som er forbeholdt Fenix 6).
- Begge har multisportfunksjon (kan endre aktivitetsprofil underveis i en økt).
- Samme sikkerhets- og sporingsfunksjon.
- Støtter de samme aktivitetsprofilene.
Hva med Garmin Fenix 6 Pro Solar?
Garmin tilbyr enkelte modeller med en skjerm bestående av Power Glass som gjør at klokkene utnytter sollyset til å lade eget batteri. Power Glass er en spennende teknologi som absolutt har sin misjon og som med de nyeste klokkene Garmin Fenix 7, Garmin Forerunner 955 Solar og Garmin Enduro 2, utgjør en langt større forskjell enn det på Fenix 6 Pro Solar.
For Fenix 6 Pro Solar er det kun en 1 mm tykk ring i ytterkant av skjermen som består av 100% solcellepanel, mens resten av skjermen fungerer som solcellepanel med 10% effekt. Det er imponerende lite lys som skal til for at skjermen tar lading, men selv om det kan bidra til noen ekstra timer batteritid, er det ikke denne funksjonen alene som bør avgjøre om du velger en «Solar-modell», eller ikke.
Garmin Fenix-serien har uansett så god batteritid at det burde holde i massevis for de fleste, og dersom ikke batteritiden er god nok, kan du ta med deg en powerbank som kan lade klokken raskt selv når den er i bruk.
…og hva med Garmin Forerunner 945 LTE?
Garmin Garmin Forerunner 945 LTE er en oppgradert modell av Forerunner 945. Ved lansering var klokkene nesten identiske, og den største forskjellen var en at Garmin Forerunner 945 LTE bød på en LTE funksjon som gjorde det mulig å sende «nødmeldinger» dersom du skulle ha behov for hjelp i områder uten mobildekning, eller om du ikke har med deg telefonen. LTE-tilkoblingen åpner også for å motta såkalte «tilskuermeldinger» som er korte meldinger fra personer som kan følge deg «live» under en treningsøkt eller konkurranse. LTE-funksjonen er med andre ord forbeholdt treningsformål, og kan ikke brukes til å sende meldinger eller motta samtaler.
(LTE-tilkoblingen kan opprettes uavhengig av telefonoperatør og kjøpes som en egen tilleggstjeneste på månedsbasis. Dette er både praktisk og en mer økonomisk måte å løse abonnementet på ettersom du selv kan «skru av/på» etter behov. Prisen er 80 kr per måned, eller 70 kr per måned ved 12 måneders avtaletid).
Siden lanseringen har Garmin Forerunner 945 LTE mottatt en rekke oppdateringer som forgjengeren og Fenix 6 ikke har. Bakgrunnen for dette er at LTE-versjonen blant annet har en nyere pulssensor; siste generasjon ELEVATE 4 pulssensor som også er i stand til å måle hjertevariabilitet (HRV), og en SpO2-sensor for måling av oksygenmetning.
Hver morgen viser klokken siste natts gjennomsnittlige HRV Status, og sammenligner snittet for de siste 7 dagene med en grunnlinje for de siste 3-15 ukene. HRV, eller «hjertevariabilitet», er «variasjonen i tidsrommene mellom påfølgende hjerteslag» og regnes som en av de beste indikatorene for å se hvor godt restituert kroppen er, eller om det er tegn til sykdom. Et avvik fra grunnlinjen kan indikere sykdom, overtrening, stress, etc..
Klokken viser også Training Readiness Score, en skala fra 0-100 som forteller deg om kroppen er mottakelig for trening, når den er mest mottakelig, og hvor intensivt du kan trene. I tillegg har den fått en oppgradert utgave av Garmin sin velkjente Trenings- og restitusjonsanalyse, Training Load 2.0, som nå stemmer mye bedre enn tidligere beregninger. Dette inkluderer blant annet Akutt belastning (oppgradert treningsbelastning) som viser treningshistorikken din og sammenligner intensiteten til de siste treningsøktene med det optimale området for å forbedre treningseffekten.
Designmessig er klokkene relativt like, men Garmin Forerunner 945 LTE har fått slankere rammer rundt skjermen (bezelen) slik at diameteren på klokken fra 47 mm til 44 mm. Den reduserte størrelsen bidrar til at Forerunner 945 LTE passer bedre på små/tynne håndledd.
Hvilken skal du velge?
Ønsker du størst mulig skjerm som gjør det enkelt å lese tallene, lengst mulig batteritid, en klokke som tåler juling både i hverdagen og under aktivitet, så velger du Garmin Fenix 6 Pro eller Fenix 6X Pro. Om du ønsker et glass som er enda mer motstandsdyktig mot riper, så velger du Sapphir-utgaven. Og ja, før du spør; alle Sapphire modeller har WiFi, musikk og kart.
Er du ute etter en liten og lett klokke med alle funksjoner som Garmin har klart å pønske ut, og ønsker et premium design som gjør at klokken like gjerne kan brukes på slottsmiddag som til Norseman, så er Garmin Fenix 6S Pro et godt valg. Igjen, velg Sapphire dersom du ønsker en mer motstandsdyktig skjerm mot riper.
Har du lyst på det nyeste og råeste, dyreste og flotteste, og klokken med de kuleste urskivene, så velger du en Fenix Solar-modell. Urskivene som viser ladekurven fra sollyset er skummelt lett å forelske seg i…
Hvis ikke utseende er viktig for deg, og du like gjerne bærer en ren treningsklokke på slottsmiddagen som under trening, ønsker en lett klokke som du nesten glemmer at du har på armen, så er Garmin Forerunner 945 et godt valg.
Garmin Forerunner 945 LTE fremstår nå som et mye bedre kjøpt enn ved lansering takket være de mange oppdateringene. Her får du blant annet selskapets nyeste pulssensor og alle de nye funksjonene som HRV Status, Training Readiness, Training Load 2.0, Morgenrapport, Race Widget, m.m.. I tillegg er klokken mer kompakt uten at det går på bekostning av skjermstørrelsen, og du har muligheten til å være tilkoblet LTE-nettverket for turene hvor du har behov for ekstra sikkerhet.
Alternativer
Hvis du ikke er overbevist om at en av disse modellene er for deg, så kan du ta en kikk på listen over de beste pulsklokkene i ulike prisklasser. I denne oversikten har jeg delt opp i «Rimelige-, Budsjett-, Premium og Smartklokker».
Testen finner du her: Test av pulsklokker og smartklokker – Best i test