Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

1. juni, 2023 (oppdatert 8. mars 2024)

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

HOKA Speedgoat 5 GTX viderefører alle de gode kvalitetene fra den «vanlige» Speedgoat 5, og gjør nøyaktig det som trengs for å bli en favoritt blant GORE-TEX elskende nordmenn.

HOKA Speedgoat har blitt en enorm suksess for det franske selskapet, og har faktisk resultert i at det i tillegg til den vanlige utgaven, finnes både en «GORE-TEX»-versjon, «Spike»-versjon (pigger) og en «Mid»-versjon som i større grad minner om en lett fjellsko.

Som ikke dette var nok kommer den vanlige Speedgoat både i en Wide-modell og Junior-modell. Med andre ord; det finnes en Speedgoat for alle. Og det er virkelig bra, for dette er en sko som er lett å like.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


HOKA Speedgoat 5 GTX – Aldri mer kalde og våte føtter

«GORE-TEX eller ikke GORE-TEX» – det er spørsmålet. Noen elsker det, andre hater det. Det finnes ingen fasit på hva som er best å bruke i terrenget, men det er utvilsomt behagelig å unngå våte og kalde føtter så snart regndråpene viser seg på værmeldingen.

HOKA Speedgoat 5 GTX gjør dette mulig. Det kommer nok ikke som noe sjokk at GORE-TEX sko holder vannet ute, men det er langt i fra alle slike sko som er like fristende å bruke. GORE-TEX kan bidra til å gjøre en sko stiv, varm, mindre fleksibel og generelt lite appellerende å gå og løpe rundt i. Alt dette ungår du med HOKA Speedgoat 5 GTX.

Jeg har allerede skrevet en test av HOKA Speedgoat 5 (testet her), og ettersom HOKA Speedgoat 5 GTX i utgangspunktet er samme sko, men med en GORE-TEX-membran på innsiden, så er det ikke veldig mye nytt å si om selve oppbygning og passform. Det som skiller HOKA Speedgoat 5 GTX fra den vanlige HOKA Speedgoat 5 er i korte trekk:

  • GORE-TEX-membran på innsiden.
  • 1 mm lavere stack (32/28 vs 30/26)
  • Litt høyere vekt.

Terrengsko er et utfordrende felt for produsentene. Underlaget varierer fra hard til mykt, vått til tørt, jevnt og flatt til ujevnt og skrått. Å finne den riktige balansen for en sko som skal mestre «alt» kan virke umulig, og det er en grunn til at det finnes så mange modeller som er spesifikt laget for en bestemt type løping og terreng.

HOKA Speedgoat 5 GTX er i likhet med originalen imponerende allsidig – i hvert fall så lenge du ønsker en sko som skal holde føttene tørre og varme. Dette er en sko du like gjerne kan løpe en tur med i marka, eller på fjellet, som en sko du kan bruke til hverdag og tur. Du setter ikke rekorder med HOKA Speedgoat 5 GTX, men det er heller ikke meningen. Franskmennene har bare gitt deg og meg muligheten til å få de gode egenskapene fra Speedgoat-serien i en «forsterket» utgave som dekker et større bruksområde.

Til å være en GORE-TEX sko er HOKA Speedgoat 5 GTX uansett en god totalpakke som byr på lav vekt, god stabilitet og beskyttelse, god demping, og ikke minst overraskende mye lekenhet.


Vanntett, solid og fleksibel overdel

GORE-TEX-sko har gjerne et dominerende og kraftig utseende, men HOKA Speedgoat 5 ser både lett og rask ut. Overdelen består av et tynt, men kraftig dobbelt jacquard mesh (100% vegansk og resirkulert) med en GORE-TEX membran på innsiden som sørger for å holde foten tørr og varm. Jacquard-meshet er delvis fleksibelt, og sammen med en «sommerfugl-tunge» sørger de for å gi god og sikker passform med god støtte og beskyttelse. På de to øverste lissehullene er det en ekstra TPU-forsterkning som gjør at du får tightet skoen godt rundt vristen uten at det trykker på siden av foten.

GORE-TEX membranen bidrar til litt mindre stretch og pusteegenskaper enn den originale modellen, men det er fremdeles en meget komfortabel sko over mange timers bruk.

I front sørger en kraftig tåkappe for å beskytte tærne uten at den føles restriktiv og ubehagelig, og for deg med ømme akillessener vil den avrundede hælkappen være varmt velkommen.


Mellomsåle – God komfort og stabilitet

Mellomsålen på Hoka Speedgoat 5 GTX er laget av en blanding and EVA og CMEVA-skum – et lett og responsivt materiale som gir god demping og spenst uten å veie for mye. Sålen har også fått et nytt design som gjør den litt mykere og mer spenstig enn den forrige versjonen.

Skoen har en relativt bred plattform som bidrar til stabilitet, uten at det gjør skoen ustabil og mindre følsom i krevende terreng.

Stacket på skoen er relativt høyt med 32/28 mm på herremodellen, og 31/27 mm på damemodellen, men det beskjedne droppet på 4 mm bidrar likevel til en naturlig løpsfølelse og god følelse med underlaget. Mellomsålen er også formet slik at den gir god stabilitet og komfort til foten, og det virkelig positive er den gode demping. Dette er en sko du kan gå, eller løpe langt i uten å måtte kvie deg på vonde og såre bein.


Yttersåle – «Vidunder-grepet»

Yttersålen på Hoka Speedgoat 5 GTX er kort oppsummert «fantastisk». HOKA fortsetter med den samme Vibram Megagrip-sålen med 5 mm knaster som tidligere, men knastene er «oppgradert» med små tagger ytterst som skaper en større friksjonsflate og gir enda bedre grep i svinger og nedoverbakker.

Til trodd for at mønsteret det ut til å være laget for hardt og tørt underlag, så gir det godt grep på våte og sleipe forhold. På fuktig stein og fjell er det lett å føle seg trygg selv når man lander med stor tyngde og hastighet forover.

Fronten på skoen har et liten rockertupp (avrunding oppover mot tærne) som gjør stegavviklingen lettere og skoen mer leken ved å gi skoen en mer rullende følelse.

Slitestyrken virker også å være god ettersom den fremdeles (etter mye testing), ikke bærer noe preg av slitasje – selv etter en del mil på asfalt.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Speedgoat 5 GTX er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og har et relativt stort volum i tåboksen. Jacquard-meshet har fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende.

For mine medium brede føtter med lav vrist, kjennes de noe mer romslig enn den vanlige Speedgoat’n, men gir fremdeles en følelse av å sitte tett på foten å gi god støtte uten å trykke noe sted. I front sørger den høye tåboksen for å gi god plass til tærne.

Den vanlige Speedgoat’n er tilgjengelig i en «Wide»-modell som er 4 mm bredere i tåboksen og litt romsligere i innsteget, men dette gjelder ikke HOKA Speedgoat 5 GTX.


Bruk og opplevelse

HOKA Speedgoat 5 var og er en fryd i bruk, og så lenge du er på jakt etter en vanntett løpesko, så er HOKA Speedgoat 5 GTX stort sett det samme. Denne skoen har fått kjørt seg på all slags underlag – fra tørre grusveier til vått og sleipt skogsunderlag – og skoen leverer imponerende godt grep i de aller fleste situasjoner. Den elastiske overdelen gir rom for føttene til å utvide seg, samtidig som den er kraftig nok til å gi stabilitet ved løping i ulendt terreng.

Ved løping på lange partier med hardt underlag sørger den gode mellomsålen for å gi føttene akkurat nok demping til at du bare kan holde det gående lenge uten å kjenne på føtter som blir slitne av å få bank fra underlaget. Sammenlignet med de letteste terrengskoene vinner ikke HOKA Speedgoat 5 GTX noen lettvekt-pris, men i denne sammenheng (som en GORE-TEX terrengsko), så er den faktisk både lett og rask. Noe av lekenheten skyldes den avrundede tuppen som bidrar sterkt til at foten nærmest ruller gjennom steget og får deg frem på tå.

Det eneste irritasjonsmomentet er den avrundede hælkappen som har en tendens til å samle mye rusk og fukt. Regner det, vil du rask kjenne vannet trenge inn på baksiden av skoen. Denne kan HOKA gjerne endre til neste generasjon.

Speedgoat 5 GTX er en veldig allsidig løpesko, og så lenge du ikke jakter en rask og superlett sko, eller en sko du skal bruke i den heftigste sommervarmen, så har du en løpesko du kan føle deg trygg og komfortabel i. Spesielt i variert terreng med innslag av våte partier.

HOKA Speedgoat 5 GTX er sannsynligvis den av GORE-TEX terrengskoene jeg har løpt i som føles minst som en GORE-TEX sko. Den er enkelt og greit utrolig fleksibel, leken og rask.


Beste bruksområde

Grus, sti, traktorvei, fjell, allround. En god door-to-trail sko.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 32 mm/28 mm – 30 mm/26 mm
Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm
Vekt (herre/dame): 327/ 272g


En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.

For enda mer info hva du bør se etter ved kjøp av løpesko, kan du se denne omfattende guiden dette må du vite før du kjøper nye løpesko.


Konklusjon


HOKA Speedgoat 5 GTX
HOKA Speedgoat 5 GTX

Product Name: HOKA Speedgoat 5 GTX

Brand: Hoka

Offer price: 2399

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Speedgoat 5 er en favoritt blant de tradisjonelle terrengskoene, og HOKA Speedgoat 5 GTX er det samme for løpesko og terrengsko med GORE-TEX. Denne skoen er både komfortabel, trygg og passe leken, og ikke minst allsidig nok til å kunne bli på alt du ønsker å utfordre den på.

Med GORE-TEX membran på innsiden sørger du også for ekstra komfort med tørre og varme føtter selv i dårlig vær og fuktige forhold, og det gode grepet gir deg trygghet under sleipe og vanskelige forhold. Det eneste minuset er den fremtredende hælkappen som samler rust og vann…

Totalt sett er HOKA Speedgoat 5 GTX en solid terrengløpesko, men også en vel så god tursko.

Overall
88%
88%

Pros

  • Allsidig og komfortabel passform.
  • Rask og leken til å være en GORE-TEX sko.
  • Kraftig og slitesterk overdel med godt hold.
  • Svært god demping.
  • Imponerende godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Vanntett.

Cons

  • Hælkappen har en tendens til å samle rusk og fukt.

Del gjerne:

Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 31”
21. juni 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Kayano 31

ASICS GEL-Kayano 31 viderefører den gode dempingen og trygge plattformen fra Kayano 30 og oppgraderes med en ny og bedre overdel og enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
21. juni 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Alpine DNA 2”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Alpine DNA 2

Dynafit Alpine DNA 2 leverer en lett, rask, godt dempet, allsidig og tøff sko som umiddelbart legger lista for en av årets beste og mest allsidige terrengsko.
Les mer
Featured image for “Test: Dynafit Ultra 100”
6. juni 2024 | Sko

Test: Dynafit Ultra 100

Dynafit Ultra 100 gjør langløp i terrenget både komfortabelt og trygt. Her får du plenty av demping, suveren beskyttelse og overbevisende godt grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ MAXx2”
8. mai 2024 | Sko

Test: VJ MAXx2

VJ MAXx2 byr på en ekstremt veldempet og responsiv mellomsåle, kombinerer med kanskje verdens beste yttersåle, og leverer en nydelig totalpakke av en løpesko!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Genesis”
2. mai 2024 | Sko

Test: Salomon Genesis

Salomon Genesis er kanskje den morsomste og mest allsidige terrengskoen fra Salomon til nå. Genesis er ikke bare rask, men også imponerende komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Lightspeed”
11. april 2024 | Sko

Test: VJ Lightspeed

VJ Lightspeed er sannsynligvis en av de beste terrengskoene for deg som ønsker en sko for høy presisjon, ekstremt grep, lav vekt og god respons.
Les mer