Test: HOKA Speedgoat 5 GTX

1. juni, 2023 (oppdatert 12. august 2023)

Featured image for “Test: HOKA Speedgoat 5 GTX”

HOKA Speedgoat 5 GTX viderefører alle de gode kvalitetene fra den «vanlige» Speedgoat 5, og gjør nøyaktig det som trengs for å bli en favoritt blant GORE-TEX elskende nordmenn.

HOKA Speedgoat har blitt en enorm suksess for det franske selskapet, og har faktisk resultert i at det i tillegg til den vanlige utgaven, finnes både en «GORE-TEX»-versjon, «Spike»-versjon (pigger) og en «Mid»-versjon som i større grad minner om en lett fjellsko.

Som ikke dette var nok kommer den vanlige Speedgoat både i en Wide-modell og Junior-modell. Med andre ord; det finnes en Speedgoat for alle. Og det er virkelig bra, for dette er en sko som er lett å like.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Kjøp hos Antonsport.no

HOKA Speedgoat 5 GTX – Aldri mer kalde og våte føtter

«GORE-TEX eller ikke GORE-TEX» – det er spørsmålet. Noen elsker det, andre hater det. Det finnes ingen fasit på hva som er best å bruke i terrenget, men det er utvilsomt behagelig å unngå våte og kalde føtter så snart regndråpene viser seg på værmeldingen.

HOKA Speedgoat 5 GTX gjør dette mulig. Det kommer nok ikke som noe sjokk at GORE-TEX sko holder vannet ute, men det er langt i fra alle slike sko som er like fristende å bruke. GORE-TEX kan bidra til å gjøre en sko stiv, varm, mindre fleksibel og generelt lite appellerende å gå og løpe rundt i. Alt dette ungår du med HOKA Speedgoat 5 GTX.

Jeg har allerede skrevet en test av HOKA Speedgoat 5 (testet her), og ettersom HOKA Speedgoat 5 GTX i utgangspunktet er samme sko, men med en GORE-TEX-membran på innsiden, så er det ikke veldig mye nytt å si om selve oppbygning og passform. Det som skiller HOKA Speedgoat 5 GTX fra den vanlige HOKA Speedgoat 5 er i korte trekk:

  • GORE-TEX-membran på innsiden.
  • 1 mm lavere stack (32/28 vs 30/26)
  • Litt høyere vekt.

Terrengsko er et utfordrende felt for produsentene. Underlaget varierer fra hard til mykt, vått til tørt, jevnt og flatt til ujevnt og skrått. Å finne den riktige balansen for en sko som skal mestre «alt» kan virke umulig, og det er en grunn til at det finnes så mange modeller som er spesifikt laget for en bestemt type løping og terreng.

HOKA Speedgoat 5 GTX er i likhet med originalen imponerende allsidig – i hvert fall så lenge du ønsker en sko som skal holde føttene tørre og varme. Dette er en sko du like gjerne kan løpe en tur med i marka, eller på fjellet, som en sko du kan bruke til hverdag og tur. Du setter ikke rekorder med HOKA Speedgoat 5 GTX, men det er heller ikke meningen. Franskmennene har bare gitt deg og meg muligheten til å få de gode egenskapene fra Speedgoat-serien i en «forsterket» utgave som dekker et større bruksområde.

Til å være en GORE-TEX sko er HOKA Speedgoat 5 GTX uansett en god totalpakke som byr på lav vekt, god stabilitet og beskyttelse, god demping, og ikke minst overraskende mye lekenhet.


Vanntett, solid og fleksibel overdel

GORE-TEX-sko har gjerne et dominerende og kraftig utseende, men HOKA Speedgoat 5 ser både lett og rask ut. Overdelen består av et tynt, men kraftig dobbelt jacquard mesh (100% vegansk og resirkulert) med en GORE-TEX membran på innsiden som sørger for å holde foten tørr og varm. Jacquard-meshet er delvis fleksibelt, og sammen med en «sommerfugl-tunge» sørger de for å gi god og sikker passform med god støtte og beskyttelse. På de to øverste lissehullene er det en ekstra TPU-forsterkning som gjør at du får tightet skoen godt rundt vristen uten at det trykker på siden av foten.

GORE-TEX membranen bidrar til litt mindre stretch og pusteegenskaper enn den originale modellen, men det er fremdeles en meget komfortabel sko over mange timers bruk.

I front sørger en kraftig tåkappe for å beskytte tærne uten at den føles restriktiv og ubehagelig, og for deg med ømme akillessener vil den avrundede hælkappen være varmt velkommen.


Mellomsåle – God komfort og stabilitet

Mellomsålen på Hoka Speedgoat 5 GTX er laget av en blanding and EVA og CMEVA-skum – et lett og responsivt materiale som gir god demping og spenst uten å veie for mye. Sålen har også fått et nytt design som gjør den litt mykere og mer spenstig enn den forrige versjonen.

Skoen har en relativt bred plattform som bidrar til stabilitet, uten at det gjør skoen ustabil og mindre følsom i krevende terreng.

Stacket på skoen er relativt høyt med 32/28 mm på herremodellen, og 31/27 mm på damemodellen, men det beskjedne droppet på 4 mm bidrar likevel til en naturlig løpsfølelse og god følelse med underlaget. Mellomsålen er også formet slik at den gir god stabilitet og komfort til foten, og det virkelig positive er den gode demping. Dette er en sko du kan gå, eller løpe langt i uten å måtte kvie deg på vonde og såre bein.


Yttersåle – «Vidunder-grepet»

Yttersålen på Hoka Speedgoat 5 GTX er kort oppsummert «fantastisk». HOKA fortsetter med den samme Vibram Megagrip-sålen med 5 mm knaster som tidligere, men knastene er «oppgradert» med små tagger ytterst som skaper en større friksjonsflate og gir enda bedre grep i svinger og nedoverbakker.

Til trodd for at mønsteret det ut til å være laget for hardt og tørt underlag, så gir det godt grep på våte og sleipe forhold. På fuktig stein og fjell er det lett å føle seg trygg selv når man lander med stor tyngde og hastighet forover.

Fronten på skoen har et liten rockertupp (avrunding oppover mot tærne) som gjør stegavviklingen lettere og skoen mer leken ved å gi skoen en mer rullende følelse.

Slitestyrken virker også å være god ettersom den fremdeles (etter mye testing), ikke bærer noe preg av slitasje – selv etter en del mil på asfalt.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Speedgoat 5 GTX er normale i lengden, middels bred over hele lesten, og har et relativt stort volum i tåboksen. Jacquard-meshet har fordelen av å være litt elastisk slik at det tilpasser seg foten istedenfor å virke begrensende.

For mine medium brede føtter med lav vrist, kjennes de noe mer romslig enn den vanlige Speedgoat’n, men gir fremdeles en følelse av å sitte tett på foten å gi god støtte uten å trykke noe sted. I front sørger den høye tåboksen for å gi god plass til tærne.

Den vanlige Speedgoat’n er tilgjengelig i en «Wide»-modell som er 4 mm bredere i tåboksen og litt romsligere i innsteget, men dette gjelder ikke HOKA Speedgoat 5 GTX.


Bruk og opplevelse

HOKA Speedgoat 5 var og er en fryd i bruk, og så lenge du er på jakt etter en vanntett løpesko, så er HOKA Speedgoat 5 GTX stort sett det samme. Denne skoen har fått kjørt seg på all slags underlag – fra tørre grusveier til vått og sleipt skogsunderlag – og skoen leverer imponerende godt grep i de aller fleste situasjoner. Den elastiske overdelen gir rom for føttene til å utvide seg, samtidig som den er kraftig nok til å gi stabilitet ved løping i ulendt terreng.

Ved løping på lange partier med hardt underlag sørger den gode mellomsålen for å gi føttene akkurat nok demping til at du bare kan holde det gående lenge uten å kjenne på føtter som blir slitne av å få bank fra underlaget. Sammenlignet med de letteste terrengskoene vinner ikke HOKA Speedgoat 5 GTX noen lettvekt-pris, men i denne sammenheng (som en GORE-TEX terrengsko), så er den faktisk både lett og rask. Noe av lekenheten skyldes den avrundede tuppen som bidrar sterkt til at foten nærmest ruller gjennom steget og får deg frem på tå.

Det eneste irritasjonsmomentet er den avrundede hælkappen som har en tendens til å samle mye rusk og fukt. Regner det, vil du rask kjenne vannet trenge inn på baksiden av skoen. Denne kan HOKA gjerne endre til neste generasjon.

Speedgoat 5 GTX er en veldig allsidig løpesko, og så lenge du ikke jakter en rask og superlett sko, eller en sko du skal bruke i den heftigste sommervarmen, så har du en løpesko du kan føle deg trygg og komfortabel i. Spesielt i variert terreng med innslag av våte partier.

HOKA Speedgoat 5 GTX er sannsynligvis den av GORE-TEX terrengskoene jeg har løpt i som føles minst som en GORE-TEX sko. Den er enkelt og greit utrolig fleksibel, leken og rask.

Beste bruksområde

Grus, sti, traktorvei, fjell, allround. En god door-to-trail sko.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 32 mm/28 mm – 30 mm/26 mm
Dropp (herre/dame): 4 mm / 4 mm
Vekt (herre/dame): 327/ 272g


Konklusjon


Kjøp hos Antonsport.no
HOKA Speedgoat 5 GTX
HOKA Speedgoat 5 GTX

Product Name: HOKA Speedgoat 5 GTX

Brand: Hoka

Offer price: 2399

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA Speedgoat 5 er en favoritt blant de tradisjonelle terrengskoene, og HOKA Speedgoat 5 GTX er det samme for løpesko og terrengsko med GORE-TEX. Denne skoen er både komfortabel, trygg og passe leken, og ikke minst allsidig nok til å kunne bli på alt du ønsker å utfordre den på.

Med GORE-TEX membran på innsiden sørger du også for ekstra komfort med tørre og varme føtter selv i dårlig vær og fuktige forhold, og det gode grepet gir deg trygghet under sleipe og vanskelige forhold. Det eneste minuset er den fremtredende hælkappen som samler rust og vann…

Totalt sett er HOKA Speedgoat 5 GTX en solid terrengløpesko, men også en vel så god tursko.

Overall
88%
88%

Pros

  • Allsidig og komfortabel passform.
  • Rask og leken til å være en GORE-TEX sko.
  • Kraftig og slitesterk overdel med godt hold.
  • Svært god demping.
  • Imponerende godt grep på dine fleste underlag. Høy slitestyrke.
  • Vanntett.

Cons

  • Hælkappen har en tendens til å samle rusk og fukt.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
20. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”
5. februar 2024 | Guider & anbefalinger

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan forhåpentligvis gjøre valget lettere.
Les mer
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”
24. juli 2023 | Guider & anbefalinger

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger.
Les mer
Featured image for “Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar”
9. juni 2023 | Garmin

Test: Garmin Fenix 7 Pro Sapphire Solar

Garmin Fenix 7 Pro-serien tar Fenix-serien enda et steg videre med en ny LED-lykt og bedre pulssensor. «Pro»-utgaven er en minimal, men viktig oppdatering.
Les mer
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”
23. november 2021 | Guider & anbefalinger

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt du trenger å vite, samt gode kjøpsanbefalinger!
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”
27. desember 2023 | Sko

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”
9. desember 2023 | Sko

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø- og islagt vei i vinterhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”
6. desember 2023 | Sko

Test: Mizuno Wave Rider GTX

GORE-TEX favoritten har fått ny overdel og yttersåle og er enda bedre enn tidligere. Mizuno Wave Rider GTX er ikke bare en god løpesko, men også en god tursko.
Les mer
Featured image for “Test: VJ Sarva ACE”
27. november 2023 | Sko

Test: VJ Sarva ACE

VJ Sarva ACE tar komforten fra en vanlig løpesko, hiver inn 17 pigger i karbonstål, en myk mellomsåle, sikker passform og byr på sikkert grep og høy komfort.
Les mer
Featured image for “Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta”
19. november 2023 | Sko

Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak ReWool BUGrip, Icebug Speed 2 BUGrip og Icebug Pace3 BUGrip GTX.
Les mer