Suunto har lansert en ny toppmodell under navnet Suunto 9 Peak Pro. «Pro»-utgaven bygger videre på fjorårets Suunto 9 Peak, men oppgraderer klokken med blant annet en ny skjerm, raskere prosessor, nytt brukergrensesnitt og en ny pulssensor.
Det er ikke mer enn drøyt et år siden Suunto lanserte Suunto 9 Peak, og allerede da den var ny, bar klokken preg av å være et utdatert produkt. Designmessig er det få som slår Suunto, men menyene var trege og funksjonene kraftig begrenset sammenlignet med tilsvarende modeller fra Garmin og COROS.
Nye Suunto 9 Peak Pro får alle funksjonene fra Peak-modellen, og oppgraderes med noen sårt trengte funksjoner:
I klokken:
- Ny og lavere pris.
- Ny og mer kontrastrik 1.2″ skjerm.
- Ny GNSS-chip med støtte for Multi-GNSS.
- Ny og raskere prosessor.
- Mer internminne (raskere til å håndtere flere prosesser samtidig).
- Ny optisk pulssensor for LifeQ.
- Nytt og raskere brukergrensesnitt. Større skrift, farger, tilpassbare widgeter.
- Integrert løpskraft i klokken (også støtte for Stryd).
- Nye aktivitetsprofiler: Snorkling, «Havfrue modus (???), Grussykling
- To nye urskiver.
- Ny ladepuck.
- Strava-segmenter på klokken (kommer senere via oppdatering).
I Suunto App:
- Støtte for Strava-rute import.
- Mulighet til å opprette strukturerte treningsøkter.
- Kartlag for snøskred-utsatte områder.
- Kartlag for ulike veityper (grus, asfalt, etc.).
Flere av oppdateringene som gjelder Suunto App er også tilgjengelig for Suunto 9 Peak og andre Suunto-kompatible klokker. Suunto har det siste året utvidet funksjonaliteten til en rekke modeller gjennom å legge til flere funksjoner i SuuntoPlus-programmet, der du kan legge til alt fra strukturerte treningsøkter, tilpassede datafelter, treningsprogrammer, m.m.. Her har finnene også åpnet for at tredjeparts app utviklere kan legge til nye funksjoner.
Liten, men kraftig
Suunto 9 Peak Pro har de samme målene som Suunto 9 Peak, og er med sine 43 x 43 x 10,8 mm og 55 gram (64 g for rustfritt stål) en av de minste og letteste multisportklokkene på markedet. Klokken er tilgjengelig i to versjoner der materialet på klokkehuset er det som skiller de.
«Standard» utgaven er produsert i rustfritt stål og saffirglass, mens «Premium» modellen benytter titanium og saffirglass. Titanium er som kjent både lettere og mer ripesikkert enn rustfritt stål. Klokken er Mil-STD-810H sertifisert, tåler mengder med juling, og er vanntett ned til 100 meter.
Skjermen er fremdeles 1.2″ stor med (dessverre) litt for store svarte områder rundt selve skjermen, men Suunto har oppgradert til en transflektiv skjerm med sterkere farger og mye bedre kontrast. Skjermen er belagt med saffirglass for bedre motstandsdyktighet mot riper.
Bedre batteritid
Batteritiden er opptil 40 timer i beste GPS-modus og 21 dager i smartklokkemodus. Fra tidligere har Suunto ligget på rundt 7 dager i smartklokkemodus, så dette er en velkommen oppdatering. Batteritiden under bruk kan utvides til 70 timer, eller 300 timer ved hjelp av diverse batterisparings-alternativer (reduserer presisjonen). En fullading tar rundt 1 time, mens 10 minutter hurtiglading holder til 10 timer trening.
Støtte for løpskraft
En etterlengtet oppdatering som mange løpere vil sette pris på er støtten for integrert løpskraft. Suunto 9 Peak Pro vil nå måle løpskraft direkte fra håndleddet uten behov for eksterne sensorer. Både Polar, COROS og Apple har dette på plass allerede, og nylig lanserte Garmin en beta programvare der dette er inkludert.
Treningsfunksjoner
Eller byr Suunto 9 Peak Pro på den samme kjente avansert trenings- og restitusjonsanalysen gjennom TrainingPeaks, samt 24/7 aktivitetsovervåkning med alt fra puls, oksygenmetning i blodet, skritt, kalorier, søvn, estimert Kondisjonsalder og VO2-maks, samt stressnivå og kroppsressurser.
Du kan velge blant med 97 ulike atkivitetsprofiler å opprette dine egne via Suunto App. Suunto byr fremdeles ikke på integrerte kart, så du må klare deg med brødsmuleruting med sving-for-sving navigering.
Mer nøyaktig sporing
Suunto 9 Peak Pro kommer fullstappet med sensorer som GPS, barometer, altimeter, optisk pulssensor, SpO2-sensor, termometer, kompass, akselerometer. Den største nyheten her er den nye Sony GNSS-chippen med støtte for Multi-GNSS – altså muligheten til å benytte opptil 32 ulike satellitter fra ulike systemer. Det er derimot ikke støtte for Multibånd-GNSS (mulighet til å benytte flere frekvenser samtidig) slik vi har sett fra nesten samtlige produsenter av pulsklokker det siste året.
Suunto har derimot alltid imponert med sin nøyaktighet på GPS-sporingen takket være selskapets FusedAlti funksjon som bruker data fra både høydemåler og GPS for å anslå nøyaktig høyde. Nå ligger det ann til enda bedre målinger.
Smartklokkefunksjoner
Her er det ikke mer å skryte av enn mulighet for å kontrollere musikken på telefonen, samt speile smartvarsler fra telefonen. Det er ingen støtte for lagring av musikk, eller trådløs betaling.
Pris og tilgjengelig
Prisen ved lansering er rundt 1000 kroner lavere enn da Suunto 9 Peak ble lansert. Nå har derimot Suunto redusert prisen på den originale Suunto 9 Peak.
- Suunto 9 Peak Pro (rustfritt stål): 4990,-
- Suunto 9 Peak Pro Titanium: 6290,-
- Suunto 9 Peak (rustfritt stål): 4690,-
- Suunto 9 Peak Pro Titanium: 5690,-
Suunto 9 Peak Pro er tilgjengelig for forhåndsbestilling i dag (11.10.22). Levering starter fra 25. oktober. Titanium-utgaven kommer i to ulike farger med silikonreim(grå og beige), mens versjonen i rustfritt stål leveres i fire ulike farger med ulike reimalternativer.
Ocean Blue med silikonreim, Pearl Gold med silikonreim, All Black med silikonreim, og Forest Green med tekstilreim.
Suunto 9 Peak Pro kort oppsummert
Det viktigste Suunto gjør er å oppdatere prosessoren og brukergrensesnittet. På denne måten har de kanskje mulighet til å henge med i markedet enda litt lenger. Det er skuffende at de nok en gang dropper innebygde kart, og heller ikke integrer trådløs betaling, offline støtte for musikkstrømming, og flere smarte funksjoner ala det vi ser hos Garmin. Samtidig er prisen ikke veldig høy, og byggekvaliteten og de stadig flere funksjonene som legges til via oppdateringer i Suunto App, absolutt ikke til å kimse av.
Det gjenstår likevel å se hva Suunto får til, og det er umulig å bedømme et produkt før det er testet skikkelig.
- Se også: Test: Suunto 9 Peak.
- Se også: Test: Suunto Vertical Titanium Solar