Test: Hoka Tecton X 2

22. mai, 2023 (oppdatert 3. september 2023)
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye rekorder på både korte og lange distanser.

HOKA Tecton X var både leken, lett, lynrask og lekker. HOKA Tecton X 2 er bedre.
Det kan virke som en selvfølge når det skrives gang på gang, men faktumet er at HOKA ikke bare er gode til å lage sko, men de er også gode til å lære av erfaringen de opparbeider gjennom tilbakemeldinger fra både team-løpere og aktivere brukere.

HOKA har en ganske imponerende produktlinje med terrengsko, der modeller som Zinal, Torrent, Mafate, Speedgoat og Challenger er navn som er godt kjent. HOKA Tecton X var ny i fjor (2022) og revolusjonerte på mange måter markedet for terrengsko. HOKA Tecton X 2 er videreutviklingen, og fører med seg en ny og oppdatert overdel som enkelt og greit er helt suveren, i tillegg til en litt bedre passform.Kjøp HOKA Tecton X 2 hos Outnorth.no

Kjøp HOKA Tecton X 2 hos Antonsport.no
Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

HOKA Tecton X 2 – Bygget for fart og lek

Da HOKA skapte Tecton X hentet de både inspirasjon og navnet fra jordens tektoniske plater og prinsippene om hvordan de ulike jordplatene glir over/under hverandre. HOKA Tecton X består av flere deler, men selve hjernen i skoen er to karbonplater som ligger uavhengig og parallelt ved siden av hverandre i hele skoens lengde, og som sammen jobber for å skape en mykere og mer responsiv sko i variert terreng.

Men en karbonplate eller to gjør ikke mye alene, og derfor har HOKA gjort sjakktrekket å legge de midt mellom to lag med skum – et mykt øverst mot innersålen, og et hardere og mer kompakt nederst mot yttersålen. Denne «sandwish»-konstruksjonen utgjør HOKA sin suksessfulle PROFLY-X såle. Her får du det beste fra to verdener; god demping, og supergod respons.


Overdel – «Se og lær»

Overdelen på en sko står for godt over halvparten av skoen og skal oppfylle en rekke funksjoner som er helt avgjørende for skoens totale funksjon. En god overdel skal sørge for god passform, godt hold og støtte, god beskyttelse mot elementene, samtidig som den puster godt.

HOKA har totalt endret overdelen på Tecton X 2, og det er ikke å ta i å si at dette sannsynligvis er en av de beste overdelene på en sko jeg noen gang har prøvd.

Overdelen som har erstattet det tidligere Jacquard-meshet har fått navnet Matryx og består av en vevd mesh med tynne karbontråden flettet på tvers, og ekstra TPU-forsterkninger strategisk plassert over hele overdelen. De kraftige karbontrådene og forsterkningene sørger ikke bare for en membran som evner å gi særdeles god støtte til foten – også sideveis i skrått og vanskelig terreng – men den er i tillegg svært slitesterk og hydrofobisk slik at den i større grad holder vann og skitt ute enn en «tradisjonell» mesh. En ekstra bonus er at det nye meshet både puster godt og kjennes luftigere enn tidligere.

HOKA har ikke bare nøyd seg med å perfeksjonere overdelen, for selv lissene og tungen oser kvalitet. Tungen er delvis sydd inn i sidene av skoen for å hindre møkk og rusk å trenge inn i skoen, og øverst sørger en ekstra løkke på tungen (som lissene går gjennom) for å holde tungen oppe under løp. De flate lissene er kraftig og glir lett gjennom lissehullene, og gir akkurat nok fleks til at foten får ekspandere litt under bevegelse.

Hælkappen på HOKA Tecton X 2 er den samme Hubble Heel konstruksjonen som tidligere – en forhøyet og avrundet hælkappe som hjelper til å guide foten gjennom fotsteget, og ikke minst er veldig tilgivende og komfortabel for alle med ømme akillessener.


Mellomsåle – «Myk og responsiv»

HOKA benytter som nevnt sin «magiske» PROFLY-X såle som består av to lag skum med ulik densitet og de to karbonplatene presset imellom.

Denne kombinasjonen sørger for at Tecton X 2 byr på overraskende mye demping, samtidig som at respsonsen fra skoen er helt latterlig god.

I tillegg til den gode mellomsålen har HOKA Tecton X 2 en tidlig meta-rocker (sålen runder av oppover) som hjelper til i selve stegavviklingen og gjør at foten nærmest ruller gjennom steget på automatikk. Tecton X 2 sine egenskaper gjør at du får følelsen av og «dyttes» fremover av skoen dersom du lander på mellomfot/forfot. Hælløpere vil også utvilsomt dra stor nytte av den myke og gode Hubble Heel-konstruksjonen, samt den litt avrundede konstruksjonen på bakre del av sålen.

HOKA er kjent for tykke såler med høyt stack, men stacket på Tecton X 2 er faktisk relativt lavt (32/27 mm). Det lave droppet på 5 mm er det samme som på Tecton X og legger til rette for den gode løpsfølelsen som dominerer enhver tur du tar, enten den er kort eller lang. Det lave droppet kombinert med den kraftige overdelen, resulterer også i en sko som føles stabil og trygg i teknisk krevende terreng, og du kan forsere skråninger uten problemer.

HOKA Tecton X 2 er ikke bare rask, men også lett. HOKA Tecton X 2 har faktisk lagt på seg 12 gram fra den første generasjonen (252 gram vs. 240 gram), men dette skyldes kun den nye og betydelig oppgraderte overdelen – en forbedring du garantert ikke ville vært foruten. For en terrengsko med såpass god beskyttelse og allsidige egenskaper, er dette meget lett.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen på HOKA Tecton X2 består av Vibram Megagrip Litebase – en lettere utgave av Vibram Megagrip – og er identisk med sålen som ble brukt i HOKA Tecton X. Mellomrommet mellom de 4 mm høye knastene er relativt stort, men de er godt fordelt og dekker hele for- og bakfoten. Midt under foten domineres sålen av en stor X (fri for knaster) som fungerer som en flex-grop.

HOKA Tecton X 2 er ikke HOKA-skoen med best grep, men den gjør fremdeles en god jobb, og matcher resten av egenskapene til skoen godt.

Aller best trives Tecton X 2 når det er tørt og fast, men den fungerer også godt på fuktig stein og berg. Utformingen og høyden på knastene er også ideell for underlag som grus og asfalt, og kombinert med den gode dempingen og gode responsen, fungerer HOKA Tecton X 2 godt dersom du må løpe noen kilometer på hardt underlag. Du får ikke den samme dempingen som med HOKA Challenger eller Speedgoat 5, men Tecton X2 har til gjengjeld bedre respons.

Ren gjørme og løst underlag er derimot vanskelig, og her hadde det vært spennende å se hva 1 mm høyere knaster (ala HOKA Speedgoat 5) kunne utgjort.

Totalt sett klarer HOKA Tecton X seg imponerende godt, og ønsker du en sko med bedre grep på løsere underlag, bør du vurdere HOKA Torrent 2 som har en annen type såle med større knaster.


Bruk og opplevelse

Karbonplate, meta-rocker, PROFLY-X, tidenes overdel og lav vekt – HOKA Tecton X 2 er terrengskoens svar på HOKA Rocket X2 – en sko som virkelig har imponert et samlet testkorps verden over.

Tecton X 2 er ikke bare lett og rask, men også godt dempet og stabil. Dette er egenskaper som er vanskelig å kombinere i en dedikert terrengsko, men HOKA har gjort en solid jobb fra ende til annen. Karboplatene og rocker-tuppen hjelper til å gjøre skoen raskere, og sistnevnte er akkurat passe stor uten at det går ut over skoens balanse.

Skoen er bygget på en relativt bred platform og oppleves derfor stødig og trygg på kompakt og flatt underlag. Den oppdaterte overdelen med bedre hold sørger for at Tecton X 2 oppleves mer stødig i teknisk krevende terreng enn første generasjon, og minner slik sett mer om egenskapene til HOKA Torrent- og HOKA Zinal-modellene.

Tecton X 2 markedsføres som en «racingsko», men samtidig en terrengsko som skal kunne «stå distansen». Tecton X 2 legger seg dermed midt mellom HOKA Challenger som er en mer dempet sko med fokus på komfort, og HOKA Zinal som er en enda mer rendyrket racingsko. To andre alternativer er HOKA Mafate og HOKA Speedgoat.

Det er betydelig mer demping i Tecton X 2 enn Zinal, noe som blant annet skyldes Tecton X sin stackhøyde på 32/27 mm vs. Zinal sine 22/18 mm, mens Zinal kan gi bedre følelse med underlaget ettersom den ikke har de kraftige karbonplatene.

Men selv om Tecton X 2 skal ha skryt for den gode dempingen, så er ikke dette en «komfort sko» du velger på restitusjonsturene som går på grus og asfalt i rolig tempo. Da vil den kunne oppleves litt for fast og hard.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Tecton X 2 er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten, med en relativt bred tåboks. Den oppdaterte overdelen har bidratt til at Tecton X 2 har en noe bredere tåboks enn Tecton X, og sannsynligvis vil passe flere brukere.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


NB:
HOKA i Norge selges og distribueres av Run Norge. HOKA.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe HOKA hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Fakta HOKA Tecton X 2:
Hæl/forfot (herre/dame): 32 mm/27 mm – 30 mm/25 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 252 g/211 g

Fakta HOKA Tecton X:
Hæl/forfot: 32 mm/27 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 240 g/196 g


Konklusjon


Kjøp HOKA Tecton X 2
HOKA Tecton X 2
Hoka Tecton X 2

Product Name: HOKA Tecton X 2

Brand: HOKA

Offer price: 2999

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA gjorde en imponerende jobb med første generasjon Tecton X, og den andre utgaven – HOKA Tecton X 2 – leverer en enda bedre opplevelse. Denne skoen leverer så allsidige egenskaper i en så lett og rask totalpakke, at det er umulig å ikke la seg begeistre enten du foretrekker å løpe korte og raske intervaller, eller lengre og roligere turer i marka.

HOKA har en stor produktlinje med terrengsko, men Tecton X 2 er nok den morsomste å løpe i. Og ikke minst en av de mest komfortable.

Overall
90%
90%

Pros

  • Svært komfortabel overdel med god støtte og beskyttelse.
  • Lett, raskt og aggressiv.
  • God demping.
  • Imponerende respons.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Cons

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.
  • Trives ikke på løst underlag.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Aero Volt”

Test: Salomon Aero Volt

Salomon Aero Volt er løpeskoene for deg som ønsker en lett, rask og komfortabel allrounder som passer til alt fra…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 30”

Test: ASICS GEL-Kayano 30

ASICS GEL-Kayano 30 markerer 30-års jubileet til en av ASICS sine mest populære modeller. Her er det mye nytt, og…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Sky 7”

Test: Mizuno Wave Sky 7

Mizuno Wave Sky 7 tilhører selskapets mest dempede løpesko og har egenskaper som appellerer til deg som ønsker maksimal demping,…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 27”

Test: Mizuno Wave Rider 27

Mizuno Wave Rider 27 introduserer en helt ny overdel og er sannsynligvis den aller beste «Wave Rider»-modellen som har eksistert…
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide”

Test: Salomon Aero Glide

Salomon Aero Glide er en komfortabel, moro, leken og rask løpesko, og gir deg en selvtillitsboost bare av å ta…
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

Test: Hoka Tecton X 2

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye…
Featured image for “Test: Icebug Aura RB9X”

Test: Icebug Aura RB9X

Icebug Aura RB9X er langt i fra raskest, men den er utrolig komfortabel, myk og allsidig, og ikke minst produsert…
Featured image for “Test: Hoka Rocket X2”

Test: Hoka Rocket X2

Hoka Rocket X2 er så rask, så leken, så godt dempet og fantastisk inspirerende å løpe i, at den kunne…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 25”

Test: ASICS GEL-Nimbus 25

ASICS GEL-Nimbus 25 tar komforten til et nytt nivå og designet til et annet tiår. Dette er skoen for deg…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 3”

Test: ASICS Novablast 3

ASICS Novablast 3 er så allsidig og god at det er nesten urettferdig ovenfor konkurrentene. Dette er en sko som…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Confidence”

Test: Salomon Sonic 5 Confidence

Salomon Sonic 5 Confidence er en komfortabel og allsidig løpesko med en passform som gjør at du vil ha den…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider 25”

Test: Mizuno Wave Rider 25

Mizuno Wave Rider 25 er japaners bestselgende løpesko, og en ekte allrounder som bare blir bedre med for hver generasjon.…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Kayano 29”

Test: ASICS GEL-Kayano 29

ASICS GEL-Kayano 29 er uten tvil den beste versjonen av Kayano noen gang gjennom dens 30 år lange karriere. Nye…
Featured image for “Test: Salomon Sonic 5 Balance”

Test: Salomon Sonic 5 Balance

Langt i fra den mykeste, men likevel digg! Faktisk er det den kontante og faste følelsen du får med Salomon…
Featured image for “Test: Asics Novablast 2”

Test: Asics Novablast 2

Gjør deg klar for en av utrolig morsom og allsidig sko – Asics Novablast 2. Denne skoen ikke bare viderefører…
Featured image for “Test: Asics GEL-Cumulus 24”

Test: Asics GEL-Cumulus 24

Ønsker du deg en allsidig joggesko som takler alt fra kort til langt, raskt eller sakte, grus, asfalt, eller kanskje…
Featured image for “Test: Hoka Mach 5”

Test: Hoka Mach 5

Går du med drømmer å sette ny pers på 10k i år? Hoka Mach 5 kan være skoen som hjelper…
Featured image for “Test: Salomon Glide Max”

Test: Salomon Glide Max

Salomon Glide Max er sannsynligvis det nærmeste du kommer å gå på skyer, samtidig som du fremdeles står med beina…