Test: Hoka Tecton X 2

22. mai, 2023 (oppdatert 16. februar 2024)
Featured image for “Test: Hoka Tecton X 2”

HOKA Tecton X 2 er en lekker oppdatering av en allerede svært god terrengsko. Med denne kan du sette nye rekorder på både korte og lange distanser.

HOKA Tecton X var både leken, lett, lynrask og lekker. HOKA Tecton X 2 er bedre.
Det kan virke som en selvfølge når det skrives gang på gang, men faktumet er at HOKA ikke bare er gode til å lage sko, men de er også gode til å lære av erfaringen de opparbeider gjennom tilbakemeldinger fra både team-løpere og aktivere brukere.

HOKA har en ganske stor produktlinje med terrengsko, der modeller som Zinal, Torrent, Mafate, Speedgoat og Challenger er navn som er godt kjent. HOKA Tecton X var ny i fjor (2022) og revolusjonerte på mange måter markedet for terrengsko. HOKA Tecton X 2 er videreutviklingen, og fører med seg en ny og oppdatert overdel som enkelt og greit er helt suveren, i tillegg til en litt bedre passform.HOKA Tecton X 2 – Bygget for fart og lek

Da HOKA skapte Tecton X hentet de både inspirasjon og navnet fra jordens tektoniske plater og prinsippene om hvordan de ulike jordplatene glir over/under hverandre. HOKA Tecton X består av flere deler, men selve hjernen i skoen er to karbonplater som ligger uavhengig og parallelt ved siden av hverandre i hele skoens lengde, og som sammen jobber for å skape en mykere og mer responsiv sko i variert terreng.

Men en karbonplate eller to gjør ikke mye alene, og derfor har HOKA gjort sjakktrekket å legge de midt mellom to lag med skum – et mykt øverst mot innersålen, og et hardere og mer kompakt nederst mot yttersålen. Denne «sandwish»-konstruksjonen utgjør HOKA sin suksessfulle PROFLY-X såle. Her får du det beste fra to verdener; god demping, og supergod respons.


Overdel – «Se og lær»

Overdelen på en sko står for godt over halvparten av skoen og skal oppfylle en rekke funksjoner som er helt avgjørende for skoens totale funksjon. En god overdel skal sørge for god passform, godt hold og støtte, god beskyttelse mot elementene, samtidig som den puster godt.

HOKA har totalt endret overdelen på Tecton X 2, og det er ikke å ta i å si at dette sannsynligvis er en av de beste overdelene på en sko jeg noen gang har prøvd.

Overdelen som har erstattet det tidligere Jacquard-meshet har fått navnet Matryx og består av en vevd mesh med tynne karbontråden flettet på tvers, og ekstra TPU-forsterkninger strategisk plassert over hele overdelen. De kraftige karbontrådene og forsterkningene sørger ikke bare for en membran som evner å gi særdeles god støtte til foten – også sideveis i skrått og vanskelig terreng – men den er i tillegg svært slitesterk og hydrofobisk slik at den i større grad holder vann og skitt ute enn en «tradisjonell» mesh. En ekstra bonus er at det nye meshet både puster godt og kjennes luftigere enn tidligere.

HOKA har ikke bare nøyd seg med å perfeksjonere overdelen, for selv lissene og tungen oser kvalitet. Tungen er delvis sydd inn i sidene av skoen for å hindre møkk og rusk å trenge inn i skoen, og øverst sørger en ekstra løkke på tungen (som lissene går gjennom) for å holde tungen oppe under løp. De flate lissene er kraftig og glir lett gjennom lissehullene, og gir akkurat nok fleks til at foten får ekspandere litt under bevegelse.

Hælkappen på HOKA Tecton X 2 er den samme Hubble Heel konstruksjonen som tidligere – en forhøyet og avrundet hælkappe som hjelper til å guide foten gjennom fotsteget, og ikke minst er veldig tilgivende og komfortabel for alle med ømme akillessener.


Mellomsåle – «Myk og responsiv»

HOKA benytter som nevnt sin «magiske» PROFLY-X såle som består av to lag skum med ulik densitet og de to karbonplatene presset imellom.

Denne kombinasjonen sørger for at Tecton X 2 byr på overraskende mye demping, samtidig som at respsonsen fra skoen er helt latterlig god.

I tillegg til den gode mellomsålen har HOKA Tecton X 2 en tidlig meta-rocker (sålen runder av oppover) som hjelper til i selve stegavviklingen og gjør at foten nærmest ruller gjennom steget på automatikk. Tecton X 2 sine egenskaper gjør at du får følelsen av og «dyttes» fremover av skoen dersom du lander på mellomfot/forfot. Hælløpere vil også utvilsomt dra stor nytte av den myke og gode Hubble Heel-konstruksjonen, samt den litt avrundede konstruksjonen på bakre del av sålen.

HOKA er kjent for tykke såler med høyt stack, men stacket på Tecton X 2 er faktisk relativt lavt (32/27 mm). Det lave droppet på 5 mm er det samme som på Tecton X og legger til rette for den gode løpsfølelsen som dominerer enhver tur du tar, enten den er kort eller lang. Det lave droppet kombinert med den kraftige overdelen, resulterer også i en sko som føles stabil og trygg i teknisk krevende terreng, og du kan forsere skråninger uten problemer.

HOKA Tecton X 2 er ikke bare rask, men også lett. HOKA Tecton X 2 har faktisk lagt på seg 12 gram fra den første generasjonen (252 gram vs. 240 gram), men dette skyldes kun den nye og betydelig oppgraderte overdelen – en forbedring du garantert ikke ville vært foruten. For en terrengsko med såpass god beskyttelse og allsidige egenskaper, er dette meget lett.


Yttersåle – Grep og slitestyrke

Yttersålen på HOKA Tecton X2 består av Vibram Megagrip Litebase – en lettere utgave av Vibram Megagrip – og er identisk med sålen som ble brukt i HOKA Tecton X. Mellomrommet mellom de 4 mm høye knastene er relativt stort, men de er godt fordelt og dekker hele for- og bakfoten. Midt under foten domineres sålen av en stor X (fri for knaster) som fungerer som en flex-grop.

HOKA Tecton X 2 er ikke HOKA-skoen med best grep, men den gjør fremdeles en god jobb, og matcher resten av egenskapene til skoen godt.

Aller best trives Tecton X 2 når det er tørt og fast, men den fungerer også godt på fuktig stein og berg. Utformingen og høyden på knastene er også ideell for underlag som grus og asfalt, og kombinert med den gode dempingen og gode responsen, fungerer HOKA Tecton X 2 godt dersom du må løpe noen kilometer på hardt underlag. Du får ikke den samme dempingen som med HOKA Challenger eller Speedgoat 5, men Tecton X2 har til gjengjeld bedre respons.

Ren gjørme og løst underlag er derimot vanskelig, og her hadde det vært spennende å se hva 1 mm høyere knaster (ala HOKA Speedgoat 5) kunne utgjort.

Totalt sett klarer HOKA Tecton X 2 seg overraskende godt, og ønsker du en sko med bedre grep på løsere underlag, bør du vurdere HOKA Torrent 2 som har en annen type såle med større knaster.


Bruk og opplevelse

Karbonplate, meta-rocker, PROFLY-X, tidenes overdel og lav vekt – HOKA Tecton X 2 er terrengskoens svar på HOKA Rocket X2 – en sko som virkelig har imponert et samlet testkorps verden over.

Tecton X 2 er ikke bare lett og rask, men også godt dempet og stabil. Dette er egenskaper som er vanskelig å kombinere i en dedikert terrengsko, men HOKA har gjort en solid jobb fra ende til annen. Karboplatene og rocker-tuppen hjelper til å gjøre skoen raskere, og sistnevnte er akkurat passe stor uten at det går ut over skoens balanse.

Skoen er bygget på en relativt bred platform og oppleves derfor stødig og trygg på kompakt og flatt underlag. Den oppdaterte overdelen med bedre hold sørger for at Tecton X 2 oppleves mer stødig i teknisk krevende terreng enn første generasjon, og minner slik sett mer om egenskapene til HOKA Torrent- og HOKA Zinal-modellene.

Tecton X 2 markedsføres som en «racingsko», men samtidig en terrengsko som skal kunne «stå distansen». Tecton X 2 legger seg dermed midt mellom HOKA Challenger som er en mer dempet sko med fokus på komfort, og HOKA Zinal som er en enda mer rendyrket racingsko. To andre alternativer er HOKA Mafate og HOKA Speedgoat.

Det er betydelig mer demping i Tecton X 2 enn Zinal, noe som blant annet skyldes Tecton X sin stackhøyde på 32/27 mm vs. Zinal sine 22/18 mm, mens Zinal kan gi bedre følelse med underlaget ettersom den ikke har de kraftige karbonplatene.

Men selv om Tecton X 2 skal ha skryt for den gode dempingen, så er ikke dette en «komfort sko» du velger på restitusjonsturene som går på grus og asfalt i rolig tempo. Da vil den kunne oppleves litt for fast og hard.


Passform og tilgjengelighet

HOKA Tecton X 2 er normale i størrelsen, og skoen oppleves medium til medium bred over hele lesten, med en relativt bred tåboks. Den oppdaterte overdelen har bidratt til at Tecton X 2 har en noe bredere tåboks enn Tecton X, og sannsynligvis vil passe flere brukere.

En oversikt over alle løpesko som er testet på Pulssonen.no finner du her. Topplisten med de beste modellene finner du her – Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene.


NB:
HOKA i Norge selges og distribueres av Run Norge. HOKA.com selger også til Norge gjennom deres internasjonale nettside. Disse er direkte konkurrent til Run Norge, og det anbefales å kjøpe HOKA hos en norsk forhandler som har fått levert sko fra Run Norge.


Fakta HOKA Tecton X 2:
Hæl/forfot (herre/dame): 32 mm/27 mm – 30 mm/25 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 252 g/211 g

Fakta HOKA Tecton X:
Hæl/forfot: 32 mm/27 mm
Dropp (herre/dame): 5 mm/5 mm
Vekt (herre/dame): 240 g/196 g


Konklusjon


HOKA Tecton X 2
Hoka Tecton X 2

Product Name: HOKA Tecton X 2

Brand: HOKA

Offer price: 2999

Currency: NOK

Konklusjon

HOKA gjorde en imponerende jobb med første generasjon Tecton X, og den andre utgaven – HOKA Tecton X 2 – leverer en enda bedre opplevelse. Denne skoen leverer så allsidige egenskaper i en så lett og rask totalpakke, at det er umulig å ikke la seg begeistre enten du foretrekker å løpe korte og raske intervaller, eller lengre og roligere turer i marka. HOKA har en stor produktlinje med terrengsko, men Tecton X 2 er nok den morsomste å løpe i. Og ikke minst en av de mest komfortable.

Overall
90%
90%

Pros

  • Svært komfortabel overdel med god støtte og beskyttelse.
  • Lett, raskt og aggressiv.
  • God demping.
  • Meget god respons.
  • Yttersåle med godt grep og høy slitestyrke.

Cons

  • De stive karbonplatene reduserer følelsen av kontakt med underlaget.
  • Trives ikke på løst underlag.

Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable…
Featured image for “Test: Icebug Pytho6 BUGrip”

Test: Icebug Pytho6 BUGrip

Icebug Pytho6 BUGrip byr på spikerfeste på snø, is og holkeføre, og i tillegg en komfortabel, sikker og allsidig passform.…
Featured image for “Test: Icebug NewRun BUGrip”

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er en «asfaltsko» i vinterdrakt, og som skapt for deg som liker å løpe ute på snø-…
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rider GTX”

Test: Mizuno Wave Rider GTX

GORE-TEX favoritten har fått ny overdel og yttersåle og er enda bedre enn tidligere. Mizuno Wave Rider GTX er ikke…
Featured image for “Test: VJ Sarva ACE”

Test: VJ Sarva ACE

VJ Sarva ACE tar komforten fra en vanlig løpesko, hiver inn 17 pigger i karbonstål, en myk mellomsåle, sikker passform…
Featured image for “Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta”

Test: Piggsko fra Icebug – Sikkert grep på glatta

På jakt etter piggsko for å holde deg trygt på beina i vinter? Da bør du sjekke ut Icebug Adak…
Featured image for “Test: Hanwag Makra Pro Low GTX”

Test: Hanwag Makra Pro Low GTX

Hanwag Makra Pro Low GTX byr på høy komfort, god passform, en stødig og sikker oppbygning, og godt grep. Prisen…
Featured image for “Test: Salomon Thundercross”

Test: Salomon Thundercross

Salomon Thundercross er terrengskoen for deg som ønsker å like, eller allerede elsker Salomon Speedcross, men vil ha enda bedre…
Featured image for “Test: Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Shoes”

Test: Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Shoes

Helly Hansen Cascade Mid-height Hiking Boots kombinerer lav vekt, høy komfort, god beskyttelse og et minimalistisk utseende i en allsidig…
Featured image for “Test: Salomon Elixir GORE-TEX”

Test: Salomon Elixir GORE-TEX

Salomon Elixir GORE-TEX byr på høy komfort, god beskyttelse, topp stabilitet og trygghet, i en rask og leken sko. En…
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus…
Featured image for “Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX”

Test: Salomon Elixir Mid GORE-TEX

Salomon Elixir Mid GORE-TEX forener lekenheten fra en terrengsko, stødigheten fra en fjellsko og stilen fra en streetsko i en…
Featured image for “Test: ASICS Fuji Speed 2”

Test: ASICS Fuji Speed 2

ASICS Fuji Speed 2 er japanernes raskeste terrengsko i produktlinjen, og kan i tillegg varte opp med god demping, godt…
Featured image for “Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2”

Test: INOV-8 Roclite Pro G 400 GTX V2

Inov-8 Roclite Pro G 400 GTX kombinerer lav vekt, høy robusthet, god stabilitet og komfort i en perfekt balansert sko…
Featured image for “Test: Hoka Challenger 7 GTX”

Test: Hoka Challenger 7 GTX

Jakter du en løpesko som tar deg fra fra fjord til fjell? Enten du skal gå, løpe eller begge deler…
Featured image for “Test: HOKA Zinal 2”

Test: HOKA Zinal 2

HOKA Zinal 2 bringer oppdateringer som gjør den lettere og raskere enn sin forgjenger, og en passform som er noe…