Test: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Oppdatert: november 19, 2024
, Oppdatert: november 19, 2024
 / Oppdatert: november 19, 2024
Arc’teryx Beta Lightweight Jacket

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Lettvekts jakken Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har blitt enda lettere, mer komfortabel, og enda mer miljøvennlig. En god allround skalljakker, men med et betydelig problem.



NB: Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har for sesongen 2024/2025 byttet navn til Arc’teryx Beta SL Jacket.


Fakta

  • Yttermembran: 3L 40dx70d GORE-TEX ePE with C-KNIT™ backer technology, plain weave recycled nylon, Jet Dyed, FC0-DWR
  • Passform: Kroppsnær. Ekstra lengde bak.
  • Vekt: 340 g (str. M)

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket – Oppdatert lettvekter

Flere og flere selskaper har fått økt fokus på en bærekraftig og miljøvennlig informasjon og produktlinje. Arc’teryx er definitivt blant selskapene som tar dette mest på alvor, og denne sesongen lanserer de en rekke bestselgere nye oppdaterte utgaver produsert på mer miljøvennlige materialer.

De største forskjellene fra den tidligere modellen inkluderer:

  • Gore-Tex ePE-membran: I motsetning til Beta LT, som brukte PFAs, er den nye Beta Lightweight Jacket laget med en GORE-TEX ePE-membran uten disse «evighetskjemikaliene».
  • FC0-DWR: Nye Beta Lightweight bruker FCO-DWR behandling istedenfor DWR som har bært brukt tidligere. FCO-DWR er i motsetning til DWR helt karbonfri, og dermed mer miljøvennlig.
  • Lavere vekt: Den nye modellen veier omslag 40 gram mindre enn forrige Beta Lightweight, som gir fordeler i form av bærbarhet og komfort, samt evnen til å komprimeres.

Hvis du noen gang har tenkt over navnevalget til Arc’teryx, vil du raskt merke at en del navnebetegnelser går igjen. De ulike modellene hører til en bestemt familie, og de to bokstavene i slutten av navnet indikerer produktets funksjon. For Arc’teryx Beta AR Jacket gjelder følgende:

  • Beta: Allsidig: høy teknisk ytelse for varierte aktiviteter og forhold.
  • LT (Lightweight): Svært lette og robuste plagg med god beskyttelse, samtidig som de byr på god holdbarhet.
  • LT (Superlight): Superlette materialer og design, der lav vekt og pakkvennlighet er prioritert framfor holdbarhet.
  • AR (Allround): Værbeskyttelse og materialer med høy ytelse, med vekt på allsidige egenskaper som takler forskjellige aktiviteter.
  • Alpha: Lette, minimalistiske klatre- og alpinprodukter som beskytter mot forholdene i høyfjellet.
  • SV (Stygt vær): De mest holdbare materialene og den beste værbeskyttelsen for langvarig bruk i ekstra krevende forhold.

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket – Ny og bærekraftig

Beta-serien til Arc’teryx rommer mange produkter, og selv om jeg aldri har testet den forrige generasjonen av jakken, så testet jeg tidligere den kraftigere Arc’teryx Beta AR Jacket StormHood. Den gang oppsummerte jeg jakken som «en rustning mot dårlig vær», og en av de beste skalljakkene jeg har brukt.

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket bygger på de gode egenskapene fra storebroren, men benytter en lettere og tynnere membran med økt pusteevne mot noe redusert slitestyrke. Du må for all del ikke lese det som at denne jakken ikke tåler juling, for den benytter tross alt GORE-TEX 40d og 70d som er to av selskapets mest slitesterke membraner.

De store forskjellene fra den forrige utgaven ligger i hvilken type GORE-TEX som er brukt. I motsetning til forgjengeren som brukte PFAs, er den nye Beta Lightweight Jacket laget med en Gore-Tex ePE-membran uten som er helt fri for miljøskadelige kjemikalier. Fokuset på mer bærekraftig produksjon er svært viktig en så stor bransje som klesindustrien, selv om det for enkelte produkter er vanskelig å finne like gode, eller bedre erstatninger i alle ledd.

Hva gjelder pusteevne for Arc’teryx Beta Lightweight Jacket så er den absolutt god – spesielt ettersom du har mulighet til ekstra lufting ved å åpne glidelåsene under armhulene, men den forrige Beta Lightweight-modellen hadde enda høyere pusteevne på papiret. Vannsøylen på 28 000 mm er lik som tidligere, men det er nødvendig å reimpregnere membranen med jevne mellomrom for å opprettholde vanntettheten.

PFAs, eller per- og polyfluoralkylstoffer, er en stor gruppe kjemikalier kjent for sine robuste og ikke-klebende egenskaper. De brukes i mange forbrukerprodukter som vanntett klær, møbler, stekepanner, elektronikk, matemballasje og brannslukningsskum. PFAs er svært stabile og brytes ned svært sakte i naturen, noe som har ført til at de kalles “evighetskjemikalier”. Mange PFAs har vist seg å være skadelige for både mennesker og dyr, og noen av dem har blitt forbudt å bruke.

ePE-membranen, eller utvidet polyetylen, er en innovativ membran utviklet av GORE-TEX som tilbyr en mer bærekraftig løsning for vanntette og pustende tekstiler. Denne membranen er en del av GORE-TEX sin innsats for å redusere bruken av miljøskadelige kjemikalier, spesielt PFAs, i sine produkter.

Her er noen nøkkelpunkter om ePE-membranen:

  • Bærekraftig: ePE-membranen er laget uten bruk av PFAs, som er kjent for å være skadelige for miljøet.
  • Lett og tynn: Membranen er lettere og tynnere enn den tradisjonelle ePTFE-membranen, noe som bidrar til en lavere karbonavtrykk.
  • Holdbar: Til tross for sin lette vekt, er ePE-membranen fortsatt holdbar og langvarig, noe som fremmer lengre brukstid og dermed bærekraft.
  • Vanntett, pustende og vindtett: ePE-membranen opprettholder de høye standardene for ytelse som er forventet fra Gore-Tex-produkter, og er grundig testet for å sikre lang produktlevetid.

Arc’teryx har forpliktet seg til å redusere miljøpåvirkningen, og selskapet har et mål om å bli karbonnøytralt innen 2025. GORE-TEX har de siste årene kommet med flere bærekraftige alternativer til de tradisjonelle GORE-TEX membranene, og sammen har de laget en meget konkurransedyktig skalljakke.

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket benytter GORE-TEX 70d på armer, skuldre og hette for å beskytte områder med høy slitasje, mens det lettere GORE-TEX 40d nylon dekker områder med mindre slitasje, inkludert indre armer og mellom- til nedre del av ryggen. Innsiden av jakken består av GORE-TEX C-KNIT som øker pusteevnen, plaggets levetid, og best av alt – det er myk og behagelig å ta på.


Mer komfortabel og fleksibel

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket tar også i brukt GORE C-KNIT™ backer-teknologien – en avansert 3-lags konstruksjon utviklet av GORE-TEX® som tilbyr forbedret komfort og ytelse i funksjonelle klær. C-KNIT backer-teknologien er kjent for å være mykere, lettere og mer pustende enn tidligere 3-lags laminater, samtidig som den opprettholder holdbarhet, vindtett og vanntett kvalitet.

I Arc’teryx Beta Lightweight Jacket brukes GORE C-KNIT™ backer-teknologien som en del av jakkens indre lag. Dette laget, kjent som «backer», er laget av et tett, ekstremt tynt sirkulærstrikket materiale som danner et mindre omfangsrikt, patentanmeldt laminat. Denne tynne stoffet er mykt og glatt, noe som gjør at du enkelt kan ta av og på jakken over andre plagg uten at det henger seg fast eller stapper seg.

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket er designet for å være ekstremt lett, og den nye utgaven veier ikke mer enn 340 gram i str. M herre. Det er imponerende lett for å være en såpass kraftig jakke med alle de funksjonene den har.

Beta Lightweight Jacket kan nemlig by på to store håndlommer – begge vanntette, en indre brystlomme, kraftig stramming i midjen og regulerbar borrelås-stramming i ermene, lange lufte-glidelåser under armhulene, en hjelmkompatibel StormHood-hette, og ikke minst en RECCO-reflektor.


Passform

Passformen er nettopp det som har gjort Arc’teryx Beta Lightweight Jacket til en av favorittjakkene mine, selv om det har et frustrerende problem som jeg kommer til siden.

Arc’teryx er generelt litt store i passformen, og det samme gjelder for på Arc’teryx Beta Lightweight Jacket. Passformen er beskrevet som fitted, som betyr at den er kroppsnær, men likevel romslig nok til at du får plass til flere lag under. Jakken er også ganske lang slik at den dekker godt over hoftene. Jakken har ellers et ergonomisk design som gir god bevegelsesfrihet og komfort, samt stramming i livet og nederst på armene slik at det er enkelt å justere passformen etter behov.

Undertegnede er 188 cm og 58 kg, og har over gjennomsnittet lange armer og bein. I Beta AR Jacket StormHood og Alpha SV Jacket bruker jeg str. XS, men i Beta Lightweight Jacket så er str. S den beste. Dette kommer nok av at passformen er noe mer kroppsnær.

I likhet med sine to storebrødre så mangler Arc’teryx Beta Jacket en toveis-glidelås. Dette er dessverre ikke så vanlig i skalljakker, selv om det er gull verdt for både lufting og når du skal skifte klær.

Selv om storebror Arc’teryx Beta AR Jacket allerede oppleves komfortabel i bruk, mye takket være den gode bevegeligheten, så tar Arc’teryx Beta Lightweight Jacket det til et nytt nivå. Stoffet er mye mer fleksibelt, innsiden er glattere/mykere, og stoffet lager mindre lyd enn den typiske knitrende lyden du får fra kraftige GORE-TEX membraner.


Lommer og smarte detaljer

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket har to store sidelommer og en innvendig brystlomme som alle er kompatible med seler og sekker. Sidelommene er plassert høyere enn de tradisjonelle håndlommene, men lavere enn rene brystlommer. Lommene har WaterTight™ glidelåser som hindrer vann i å komme inn, men merk at disse er kun vannavstøtende – ikke vanntett – og i skikkelig kraftig regnvær anbefales det derfor å oppbevare mobil, kart, etc. på innerlommen. Det skal dog veldig mye nedbør til før det lekker inn, noe jeg fremdeles har til gode å oppleve på noen jakke jeg har hatt fra Arc’teryx.

Jakken har også doble glidelåser under armene som lar deg lufte ut overflødig varme ved behov. Disse kan enkelt reguleres fra begge sider for å justere lufteåpningen.

Arc’teryx har inkludert en RECCO®-reflektor innebygd i ermet som gjør deg søkbar av redningsmannskaper i nødstilfeller. Recco® reflektor er en teknologi designet for å hjelpe redningspersonell med å lokalisere folk i nød under snøskred eller andre redningsoperasjoner. Dette er en passiv sikkerhetsfunksjon som ikke krever batteri, og som kan være en livreddende faktor under ekstreme forhold, spesielt for de som driver med vinterfjellklatring eller off-piste ski.


Frustrerende hette

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket benytter den samme StormHood-hetten som Beta AR Jacket StormHood som uten tvil den beste hetten jeg har prøvd på noen jakke, uavhengig om det er skalljakke, dunjakke, eller en lett treningsjakke. Ettersom StormHood-hetten er integrert i selve kragen, er tanken at den skal bevege seg med hodet slik at du maksimerer synsfeltet uansett hvordan du vrir og vender på hodet.

Den største forskjellen mellom StormHood og DropHood er at StormHood-hetta er integrert med jakkens krage, mens DropHood-hetta er separat med en krage på innsiden. Dette betyr at StormHood-hetta er mer behagelig å bruke med en hjelm, mens DropHood-hetta kan være mer behagelig å bruke uten hjelm. Begge hettene kan justeres og tilpasses i stor grad, så uansett hvilken modell du velger vil det ikke være noe stort problem, og personlig foretrekker jeg StormHood selv uten hjelm.

StormHood

StormHood-hetten er designet for å gi god beskyttelse mot vær og vind. Den er stor nok til å passe over en hjelm, og den er justerbar i flere retninger for å sikre at den sitter godt på plass. StormHood-hetten er også laget av et vanntett og vindtett materiale som beskytter hodet mot regn og snø.

DropHood

DropHood-hetten er designet for å være mer behagelig å bruke uten hjelm. Den er separat fra jakkens krage, noe som gir mer bevegelsesfrihet. DropHood-hetten er også mindre justerbar enn StormHood-hetten.

Hvilken hette er best for deg?

Det avhenger av personlige behov og preferanser. Hvis du trenger en hette som gir god beskyttelse mot vær og vind, og som er stor nok til å passe over en hjelm, er StormHood et godt valg. Hvis du trenger en hette som er mer behagelig å bruke uten hjelm, er DropHood et godt valg.


Men til tross for at hetten på Arc’teryx Beta Lightweight Jacket er den samme som på Beta AR StormHood Jacket, så oppleves den likevel ikke like god, og det skyldes i hovedsak justeringsmuligheten i front (på hver side av halsen) som svikter. Dette er det samme problemet jeg opplevde på Alpha SV Jacket- selskapets dyreste skalljakke til 10 000 kr.

De to strikkene er nemlig ikke mulig å stramme uten at de umiddelbart sklir tilbake, og det er dessverre umulig å få den samme gode passformen som på Beta AR StormHood Jacket der hetten følger hodets bevegelser og ikke hindrer synsfeltet. Jakken har en kraftig cordlock-justering i bakkant og i nakken som lar deg stramme hetten med én hånd, men du får ikke strammet den i front.

Resultatet er at hetten blir veldig stor slik at den lett fanger vind dersom du ikke strammer den nok fra baksiden, og da vil du automatisk eksponere ansiktet ettersom du ikke får strammet den nok i front.

Da jeg først opplevde dette med Alpha SV Jacket så hadde jeg et håp om at det skulle være en feil med kun den jakken ettersom jeg hadde til gode å lese om andre som med den samme opplevelsen, men Arc’teryx sendte en ny jakke, og denne har det samme problemet. Beta Lightweight Jacket er altså den tredje jakken med det samme problemet. Det er utrolig leit når jakken ellers leverer på høyeste nivå.

Et tips er å kjøpe løse snorlåser som du kan feste på de to strammesnorene i front. Dette løser hele problemet med hetten. Selv om det ikke burde være nødvendig på en slik jakke.

For uten om hetten så er kragen høy slik at den dekker godt opp mot nesen, og innsiden er fôret med en myk hakebeskyttelse i børstet, mikrosemsket skinn. Hetten har også en laminert kant som holder hetten oppe og sørger for at regnet renner ned på siden


Alternativer

Ønsker du en kraftigere jakke er det først og fremst naturlig å se på Arc’teryx Beta AR Jacket som tar i bruk en kraftige yttermembran og tåler enda mer juling og nedbør. Jakken er fremdeles lett, men materialet er merkbart stivere enn på Arc’teryx Beta Lightweight Jacket. Hetten fungerer også bedre, selv om det skal være den samme StormHood-hetten.

Arc’teryx Beta finnes også i en isolert utgave med GORE-TEX membran på utsiden og isolerende Coreloft på innsiden. Dette er favoritt-jakken min i vinterhalvåret.

Et annet alternativ er Arc’teryx Alpha SV Jacket. Denne jakken hører til Arc’teryx sin røffeste produktserie og er laget for å tåle alt fra heftige stormer til timesvis med klatring der jakken kontinuerlig blir utfordret av spisse steiner som ønsker å ødelegge den. Alpha SV Jacket har også byttet ut de to håndlommene med to brystlommer som i større grad er kompatibelt med en klatresele. Men igjen, den irriterende hetten..

En nesten like kraftig jakke, og minst like varm takket være den tykkere membranen, er Helly Hansen Odin 9 Worlds 3.0 Shell Jacket (testet her). Passformen er ikke helt på høyde med Arc’teryx, men du får meget god beskyttelse, samtidig som at prisen er noe lavere.

Om du ønsker et rimelig alternativ anbefales det å sjekke ut Skogstad Breakulen Skalljakke som er testet her. Her får du virkelig god valuta for pengene, og det er egentlig ingen utpregede feil med jakken.


God garanti og service

I fokuset på økt bærekraft jobber også Arc’teryx for å lage produkter som varer i mange år slik at du ikke behøver å kjøpe ny jakke like ofte. Arc’teryx tilbyr også meget god garanti og et reparasjonsprogram som gjør det mulig å reparere jakker som er skadet, og dermed bidrar til å forlenge levetiden til jakken. Om ikke jakka kan repareres, får du gjerne ny jakke – noe undertegnede selv har fått erfare med en tre år gammel jakke.


Konklusjon


Arc'teryx Beta Lightweight Jacket
Arc'teryx Beta Lightweight Jacket

Product Name: Arc'teryx Beta Lightweight Jacket

Brand: Arc'teryx

Offer price: 5499

Currency: NOK

Konklusjon

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket er både lett, svært behagelig på kroppen, slitesterk, full av smarte detaljer, og ikke minst bærekraftig.

Arc’teryx er kjent for å lage solide skalljakker som tåler juling og langvarig bruk, og selv om den nye og mer bærekraftige Arc’teryx Beta Lightweight Jacket kanskje ikke holder vannet ute like lenge som forgjengeren, så trengs det ikke mer enn en runden med impregnering før den får tilbake de gode egenskapene.

Den nye GORE C-KNIT™ backer-teknologien gjør at jakken oppleves både mykere, glattere og mer behagelig på overkroppen, og materialet er mindre stivt og bråkete enn tidligere.

Det som hindrer Arc’teryx Beta Lightweight Jacket fra å nå helt opp, er den svake justeringen på hetten som gjør den nærmest ubrukelig i kraftig uvær. Du kan lett fikse dette selv ved å kjøpe et par snorlåser, men det burde være unødvendig på en slik jakke. Men hetten til tross, den gode passformen og bevegeligheten har likevel gjort at dette er en av favorittjakkene mine.

Arc’teryx Beta Lightweight Jacket er et godt kjøp for deg som ønsker en lett og allsidig skalljakke som kan brukes året rundt, og i tillegg kan skilte med bærekraftig produksjon og Fairtrade-sertifisering. Bare vær klar over mangelen som følger…

Overall
80%
80%

Pros

  • Lett! Og veldig komprimerbar.
  • Vanntett, vindtett og pustende.
  • Romslige sidelommer pluss innerlomme.
  • Stramming i livet og nederst på armene
  • God passform med plass til ekstra klær.
  • Meget god bevegelighet.
  • Lufting med dobbelglidelås under ermene.
  • Laget av bærekraftige materialer.

Cons

  • Savner dobbeltglidelås i front.
  • For svak justeringsmulighet på hetten i front.
  • Impregneringen slites noe raskere enn tidligere, men membranen gjenopptar egenskapene ved reimpregnering.

Foreslåtte artikler

VJ Sarva Polar 2 og VJ Sarva Artix 2 senker terskelen for å gå ut i snøen og på glatta takket være suveren komfort, god varme og godt grep.
WalkingPad X23 leverer mye kraft i en liten innpakning, og er en allsidig og god treningsmaskin for deg som trenger en kompakt og enkel tredemølle.
Zeeksack The Daypacker tar det geniale konseptet fra storebrødrene, pakker det inn i et mindre format, og leverer en allsidig sekk til hverdag og tur.
Salomon Mountain Flex Jacket er varm og komfortabel, og har gode pusteegenskaper. Bruksområdet er stort, men prisen er høy.
Fjällräven Expedition Fleece Hoodie leverer en varm og komfortabel fleecejakke med god passform, høy slitestyrke, og stort fokus på bærekraft.