Garmin introduserer et nytt mål for treningsbelastning

1. mars, 2023 (oppdatert 23. mai 2023)
Featured image for “Garmin introduserer et nytt mål for treningsbelastning”

Garmin har i samarbeid med analyseselskapet Firstbeat lansert et nytt mål for å overvåke Akutt- og Kronisk treningsbelastning. Her er det du trenger å vite.

Garmin og Firstbeat har allerede et stort fokus på trenings- og restitusjonsanalyse, og introduserte senest i fjor sommer «Akutt treningsbelastning» og Training Load 2.0. Mens Akutt belastning har fokus på kort sikt, tar Kronisk treningsbelastning for seg belastning på lengre sikt. Det nye målet «Load Ratio» sporer belastningsforholdet mellom disse for å holde treningsfremgangen din innenfor sunne grenser og unngå tilbakeslag/skader.

Slik beregner Firstbeat Akutt- og Kronisk treningsbelastning

Firstbeat bruker TRIMP (Training Impulse) for å beregne (kvantifisere ) den akkumulerte treningsbelastningen under en økt. TRIMP vurderer treningsintensiteten som beregnes av reservemetoden for hjertefrekvens (HR) og varigheten av treningen.

Akutt treningsbelastning beregnes ved å bruke TRIMP-verdien (7-dagers TRIMP) for å gi en sum av all trening fra siste uken. Den er individuelt justert basert på treningshistorikk for å gi nøyaktige resultater på tvers av ulike idretter.

Mens Akutt belastning har fokus på kort sikt, skal Kronisk treningsbelastning ta for seg belastning på lengre sik og viser den akkumulerte TRIMP-verdien for de siste 28 dager.

Hva er Load Ratio?

Load Ratio måler forholdet mellom Akutt- og kronisk treningsbelastning ved å analysere balansen mellom utøverens akutte (kortvarige) og kroniske (langvarige) belastning. Den indikerer om kortvarig og langvarig trening er i balanse og varsler deg i situasjoner der belastningen endrer seg for raskt.

Kronisk treningsbelastning viser et rullende (avtakende) gjennomsnitt av akutt treningsbelastning de siste 28 dagene. Akutt treningsbelastning viser på sin side den rullerende belastningen de siste 7 dagene.

Akutt treningsbelastning vurderer treningsintensiteten og dens innvirkning på kroppen de siste syv dagene. Den beregnes ved å ta hensyn til volum og intensitet av all fysisk aktivitet i løpet de siste syv dagene, der belastningen er avtakende for hver dag som går. Dette betyr at eldre treningsøkter (og belastningen fra disse) har mindre effekt enn nyere økter. Denne beregningen kan hjelpe deg med å overvåke hvordan kroppen din tilpasser seg treningsprogrammet på kort sikt, og gjør det enklere å foreta nødvendige justeringer for å forhindre skade og optimalisere ytelsen.

Hvor kan jeg se Akutt- og Kronisk treningsbelastning?

Akutt- og Kronisk treningsbelastning kan sees under Training Readiness på klokken, eller under Treningsstaus i Garmin Connect appen. Her finner du først en oversikt over den totale treningsbelastningen, før du kan velge å se både de akutt- og kronisk treningsbelastning, samt Load Ratio.


Load Ratio – Forholdet mellom Akutt- og Kronisk treningsbelastning

Load Ratio, forholdet mellom akutt- og kronisk treningsbelastning, skal hjelpe til å optimalisere totalbelastningen og å redusere skaderisikoen. Forholdet mellom disse belyser de positive og negative konsekvensene av treningen og faktorer i treningsbelastningen og konkurransene som utøveren har vært gjennomført over tid.

Garmin og Firstbeat har introdusert metrikken Load Ratio for å beregne forholdet mellom Akutt- og. Kronisk treningsbelastning, der hver enkelt fargekode representerer et gitt belastningsnivå. Områdene for Akutt- og kronisk treningsbelastning har hver sine fargekoder som er representert ved:

  • Gul (Lav belastning)
  • Grønn (Moderat belastning)
  • Rød (Høy belastning)

Disse områdene justeres kontinuerlig basert på hver enkelt utøvers individuell treningshistorikk. Eksempelvis, dersom en utøver når en akutt treningsbelastning på 900, vil dette bli det nye maksimumet som de tre soneområdene justeres fra. Den øvre grensen (900) vil reduseres hvis tilsvarende belastninger ikke oppnås i påfølgende treningsuker, noe som resulterer i at soneområdene automatisk justeres for å ta hensyn til dette. Dette sikrer individuelle resultater for hver enkelt utøver, og betyr at trenere ikke begrenser noen som er fysiologisk i stand til å øke arbeidsmengden.

Verdiene for Load Ratio kan tolkes som følger:


Du er også utstyrt med Akutt: Kronisk treningsbelastningsforhold (ACWR). Denne informasjonen kan indikere når en utøver er i en godt forberedt tilstand, eller har økt risiko for å bli skadet. Også disse er fargekodet for å gi et tydelig bilde av tilstanden:

  • Grønn = God ACWR
  • Gul = Moderat ACWR
  • Rød = Dårlig ACWR
Kronisk treningsbelastning

Bilde: Firstbeat

Den gylne middelvei, og det du ønsker å oppnå, er en Load Ratio der Akutt- og Kronisk treningsbelastning er lik og forholdet mellom disse er 1,0. Dette indikerer at utøveren er optimalt forberedt og i en tilstand der akutt treningsbelastning er lav (opplever minimal «tretthet») og kronisk treningsbelastning er høy (tegn på utviklet «kondisjon»).

I følge forskning utført av Dr. Tim Gabbett, er det optimale belastningsforholdet for redusert skaderisiko når forholdet er mellom 0,8-1,3.

<1 – Utøveren i en godt forberedt tilstand.
0,8-1,3 – Trening er optimalisert. «Den gylne middelvei» der skaderisikoen er redusert.
>1,5 – Faresone. Mer utsatt for skade.
>1,8 – Faresone 2. Ytterligere økt risiko for skade.

En raskt økende treningsbelastning er assosiert med en større risiko for skader. En studie av Piggott et al viste at når treningsbelastningen økte forsiktig med rundt 5-10 % fra en uke til en annen, var utøvernes skaderisiko under 10 %. Når treningsbelastningen økte med mer enn 15 % fra en uke til den neste, økte skaderisikoen til mellom 21-49 %.

Overvåking av akutt- vs. kronisk treningsbelastning kan sikre at økt treningsbelastning introduseres trygt og effektivt uten å sette utøvere i større risiko for skade. Både for lite og for stor treningsbelastning kan føre til økt skaderisiko, redusert kondisjon og dårlige prestasjoner.

Kilde
Firstbeat


Del gjerne:

Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og…
Featured image for “Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke”

Test av pulsklokker – Best i test pulsklokke og smartklokke

Mer enn 100 modeller testet! Ny pulsklokke, men vet ikke hvilken du skal velge? Denne guiden og gigantiske testen kan…
Featured image for “Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle”

Tredemølle – Guide og anbefalinger tredemølle

Hvilken tredemølle er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Her får du svar på alt…
Featured image for “Romaskin – Guide og anbefalinger”

Romaskin – Guide og anbefalinger

Hvilken romaskin er best? Hvor kraftig skal den være? Hva må jeg se etter? Denne guiden gir deg svar på alt…
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5”

Derfor bør du velge Garmin Vivoactive 5

Garmin Vivoactive 5 byr på flere av selskapets mest populære funksjoner til en attraktiv pris. Her er 30 grunner til…
Featured image for “Derfor bør du velge Garmin Venu 3”

Derfor bør du velge Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 er en av markedets beste klokke for aktivitets- og helsesporing, og i tillegg byr den på en…
Featured image for “Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4”

Huawei lanserer ny farge av Huawei Watch GT 4

Huawei Watch GT 4 Rainforest Green GMT er Huawei sin nyeste modell og viser at selskapet tar bærekraft og miljøbevissthet…
Featured image for “HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet”

HOKA lanserer Cielo X1 – Toppmodell bygget for høy hastighet

HOKA lanserer et nytt flaggskip i selskapets produktlinje; HOKA Cielo X1 – en løpesko designet for maksimal flyt, fart og…
Featured image for “Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn”

Dette er gjennomsnittlig HRV for ulike aldre og kjønn

Studie viser hvordan HRV endrer seg med alder, kjønn og sykdom, og hva gjennomsnitlig HRV-verdi er for ulike kjønn og…
Featured image for “Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race”

Suunto lanserer Suunto Sonic hodetelefoner og nye farger for Suunto Race

Suunto har lansert de nye hodetelefonene Suunto Sonic og nye farger for multisportklokken Suunto Race. Her er det du må…
Featured image for “COROS oppdatering gir løpstest, stressovervåkning og velværesjekk”

COROS oppdatering gir løpstest, stressovervåkning og velværesjekk

COROS har lansert en stor oppdatering til en rekke av sine pulsklokker. Den nye oppdateringen bringer med seg en løpstest,…
Featured image for “Et kritisk syn på pulsklokken og ulike helseparametere”

Et kritisk syn på pulsklokken og ulike helseparametere

Lar du deg stresse over at pulsklokka viser manglede antall skritt, dårlig søvn, lav Body Battery, synkende HRV, eller høyt…
Featured image for “Samsung annonserer Galaxy Ring – selskapets første smartring!”

Samsung annonserer Galaxy Ring – selskapets første smartring!

Smartringer har i løpet av få år blitt svært populære produkter, og endelig har Samsung avslørt deres første smartring –…
Featured image for “Stor oppdatering til utvalgte Garmin-klokker”

Stor oppdatering til utvalgte Garmin-klokker

Garmin har startet utrullingen av 2024 Q1 oppdateringen til en rekke klokker. Beta programvare 16.10 inneholder en rekke nye funksjoner…
Featured image for “Amazfit Helio – En smartring laget for å optimalisere prestasjon”

Amazfit Helio – En smartring laget for å optimalisere prestasjon

Amazfit har dratt sløret av sin første smartring, Amazfit Helio, under årets CES 2024 i Las Vegas. Her er det…
Featured image for “Jabra Elite 10 og Elite 8 Active blir enda bedre via to programvareoppdateringer”

Jabra Elite 10 og Elite 8 Active blir enda bedre via to programvareoppdateringer

To av selskapets beste trådløse ørepropper, Jabra Elite 10 og Jabra Elite 8 Active, blir oppdatert med bedre støydemping, HearThrough…
Featured image for “Casio G-Shock GPR-H1000 er den tøffeste aktivitetsmåleren på markedet”

Casio G-Shock GPR-H1000 er den tøffeste aktivitetsmåleren på markedet

Hvis MacGyver, Indiana Jones og James Bond skulle dannet en trio og lansert en klokke, så hadde det vært G-Shock…
Featured image for “Polar lanserer tett samarbeid med nye Sennheiser ørepropper”

Polar lanserer tett samarbeid med nye Sennheiser ørepropper

Polar har kunngjort et spennende samarbeid med det Sennheiser som lanserer nye Sennheiser MOMENTUM Sport ørepropper med Polar-teknologi på innsiden.…
Featured image for “Garmin lanserer ny versjon av Garmin Connect”

Garmin lanserer ny versjon av Garmin Connect

Garmin har presentert et nytt design for sin Garmin Connect app. Det nye oppdateringen fokuserer på et enklere, mer oversiktlig…
Featured image for “Nyhet: Garmin Lily 2”

Nyhet: Garmin Lily 2

Garmin har lansert oppfølgeren til den moteriktige klokken Garmin Lily. Garmin Lily 2 er designet for kvinner og kombinerer stilsikkerhet…
Featured image for “Nyhet: Garmin HRM-Fit”

Nyhet: Garmin HRM-Fit

Garmin lanserer sitt første pulsbelte designet for kvinner! Garmin HRM-Fit tar alle de gode egenskapene til HRM-Pro og lar deg…
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som…