Garmin er klar med en EKG app for smartklokker

Oppdatert: mars 29, 2025
, Oppdatert: mars 29, 2025
 / Oppdatert: mars 29, 2025
Garmin EKG

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Garmin har nylig fått FDA-godkjent en EKG app for Garmin Venu 2 Plus. Dette er et klart tegn på veien videre for selskapet som allerede dominerer markedet for pulsklokker og smartklokker.

Det har vært ventet på lenge, og endelig kom det. Selv om vi i Europa fremdeles må smøre oss med tålmodighet, så har Garmin nå lansert en egen app som sammen med kompatible smartklokker er i stand til å utføre EKG-målinger for å se etter tegn på atrieflimmer (AFib). Gjennom EKG-appen kan en EKG utføres på 30-sekunder ved å holde to fingre på metallringen rundt skjermen, og resultatene kan leses av umiddelbart på klokken, eller senere i Garmin Connect appen.

Et viktig poeng oppi dette er at det er selve EKG-appen som er godkjent, og ikke enn spesifikk klokke. Dette betyr at så lenge klokken innfrir de kravene som EKG-appen krever for å fungere, så kan hvilken som helst klokke ta appen i bruk og dermed få den samme EKG-funksjonen. Appen vil se etter atrieflimmer når du utfører manuelle målinger, og vil ikke kunne brukes til å oppdage for eksempel et hjerteinfarkt eller kontinuerlig overvåkning av hjerterytmen.

Begrenset til utvalgte modeller

Og, dessverre er det i skrivende stund kun en modell som innfrir kravene; Garmin Venu 2 Plus.

Hvorfor? Jo, Garmin Venu 2 Plus benytter den samme ELEVATE 4 sensoren som både Fenix 7, EPIX 2, Enduro 2, Forerunner 955, Forerunner 255, m.m., men Venu 2 Plus har i tillegg en metallring rundt pulssensoren som ingen av de andre klokkene har. Denne ringen er et av kravene som stilles til hardvaren for at EKG-funksjonen skal fungere. Et av de andre kravene er at bezelen (ringen rundt skjermen) er i metall.

Ved hjelp av EKG-appen kan brukeren utføre en EKG-måling når som helst og hvor som helst, og eventuelt lage en rapport med resultatene som kan deles med legen senere.

Slik fungerer det

EKG-appen tar i bruk de nødvendige sensorene på klokken for å registrere de elektriske signalene som styrer hvordan hjertet slår. EKG-appen analyserer deretter målingene og ser etter tegn på AFib. I tillegg har brukeren mulighet til å synkronisere EKG-resultatene til Garmin Connect, og videre opprette en egen EKG-rapport som kan deles med en helsepersonell.

EKG-appen er foreløpig kun tilgjengelig i USA, og du skal slite bra mye for å forsøke og laste den ned til klokken uten å ta turen over dammen ettersom klokken blant annet bruker GPS-informasjon til å vite hvor du er. Dersom du formodning hiver deg på et fly til USA i desperat jakt på Eurobonus-poeng og oppdatert GPS-posisjon, så vil du kunne laste ned appen å ta den i bruk selv når du kommer hjem til Norge.

Garmin har heldigvis kunngjort at de jobber med å få godkjent EKG-appen i Europa, men denne prosessen er relativt omstendelig, så vi må nok smøre oss med noe tålmodighet.

Garmin Venu 2 Plus er for øvrig testet grundig her.

Test: Garmin Venu 2 Plus

Foreslåtte artikler

Polar har oppgradert integrasjonen mellom Polar Flow og TrainingPeaks slik at det blir enklere å analysere og planlegge treningsøkter
Enten du eier en COROS-klokke allerede, eller planlegger å kjøpe deg en; her får du 10 tips som kan hjelpe deg å få mer ut av COROS-klokken.
Garmin har lansert en dedikert aktivitetsprofil for "rucking" som lar deg legge til ekstra pakkevekt for bedre å forstå den fysiske anstrengelsen det innebærer.
Garmin utvider støtten for EKG-måling til Fenix 7 Pro og epix Pro (Gen 2) i flere europeiske land med en ny programvareoppdatering.
Smartklokker og pulsklokker finnes det nok av, men det finnes ikke mange håndleddsbaserte blodtrykksmålere. Det ønsker Huawei å få en slutt på.