...

Test: Ultrahuman Ring Air

Oppdatert: november 6, 2024
, Oppdatert: november 6, 2024
 / Oppdatert: november 6, 2024
Ultrahuman Ring Air

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.

Ultrahuman Ring Air gjør lite ut av seg, men måler imponerende mye. Er dette smart ringen som skal vippe Oura Ring av tronen?




Ultrahuman Ring Air
Ultrahuman Ring Air

Product Name: Ultrahuman Ring Air

Brand: Ultrahuman

Offer price: 4299

Currency: NOK

Konklusjon

Ultrahuman Air Ring ser ut som en hvilken som helst ring, men skjuler langt mer krefter på innsiden. Ved hjelp av en rekke sensorer registrerer Ring Air alt du foretar deg og ikke foretar deg, og ringens medfølgende app vil gjennom ulike anbefalinger, guidede treningsøkter, meditasjonsøkter, restitusjonsteknikker, m.m., forsøke og hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Ultrahuman Air Ring er ikke alene i markedet og konkurrerer med sterke navn som Oura, RingConn, Samsung, Amazfit og Inspiring, men de har likevel vist at de kan lage gode produkter og samtidig klarer å levere oppdateringer som gjør nye funksjoner tilgjengelig uten ekstra kostnad. Prisen på 4299 kr er overkommelig, og det positive er at Ultrahuman Ring Air ikke krever noen form for ekstra månedlige utgifter i motsetning til Oura Ring som krever ytterligere 6,99 USD/mnd.

Ultrahuman er fremdeles et ungt selskap, og de har enda en vei å gå før de kan slå seg til ro med å tilby en komplett brukeropplevelse. Appen inneholder mye informasjon, men heldigvis kan du selv velge om du ønsker å forholde deg til kun fremsiden med de oppgitte scorene, eller dykke dypere ned i materialet for å analysere hver minste detalj.

Ringen gjør i hovedsak en god jobb med å registrere aktivitet og søvn gjennom døgnet, og det viktigste fremover er å få på plass en bedre funksjon for treningsregistrering. I tillegg må de rette opp unøyaktigheten og batteriproblemet som har kommet etter senere oppdateringer.

Ultrahuman Ring Air har kommet en lang vei på kort tid, og dersom de fortsetter å utvikle produktet i like raskt tempo som til nå, så tyder mye på at Ring Air kan bli en meget kraftig ring i fremtiden.

Overall
70%
70%

Pros

  • Elegant design.
  • Lav vekt og behagelig passform.
  • Ingen månedsavgift.
  • Omfattende aktivitets- og helsemåling.
  • Automatisk trenings- og aktivitetssporing.
  • Oversiktlig app med mye data og informasjon.
  • Informasjonen er lettforståelig, med mulighet til å gå dypere om ønskelig.
  • Nye funksjoner legges til kontinuerlig.

Cons

  • Får lett riper.
  • Svært dårlig kontakt med ring og telefon.
  • Kort batteritid. Bruker lang tid på å lade.
  • Lite fungerende treningsregistrering.
  • Oppdatert november 2024: Presisjonen på samtlige målingen har falt betraktelig.


Ultrahuman Air Ring: Fremtiden for helse- og treningssporing?

Fra skrittelling til pulsovervåking- det finnes utallige dingser og apper som hjelper oss å holde oversikt over den fysiske aktiviteten vår. Der pulsklokker lenge har vært den dominerende enheten, er smart ringene nå i ferd med å tre inn i markedet.

Ultrahuman er ikke eldre enn 5 år (etablert i 2019), men har allerede rukket å bli en markant aktør på smart ring-markedet.

Deres første ring (Ultrahuman Ring) ble lansert sommeren 2022, og i tillegg tilbyr selskapet flere produkter som blant Ultrahuman M1- en «live» glukosemåler, Ultrahuman Home- en enhet som overvåker ulike miljømarkører hjemmet som kan påvirke hverdagen, samt Blood Vision- en omfattende blodprøve som kartlegger ulike markører i blodet og ser hvordan disse korrelerer med ulike parametre som søvn, hvilepuls, HRV og aktivitet.

Ultrahumans mål er «å bruke teknologi for å gi folk muligheten til å leve lengre, sunnere liv». De mener at ved å gi folk tilgang til data om egen helse, kan de ta informerte beslutninger om hvordan de kan forbedre livsstilen sin.


Ultrahuman vs. Oura vs. Samsung Galaxy Ring

Ultrahuman Ring Air er langt i fra alene i markedet, og den største konkurrenten er ikke overraskende den mer kjente Oura Ring. De to enhetene deler mange lignende egenskaper, men skiller seg likevel tydelig fra hverandre.

I oktober 2024 lanserte også Samsung sin smartring-konkurrent; Samsung Galaxy Ring (testet her). Galaxy Ring krever ingen abonnement, men er kun kompatibel med Android, og enkelte funksjoner er forbeholdt Samsung-brukere. Ringen er den letteste på markedet med en vekt på kun 2,3-3 gram avhegnig av størrelse, og er betydelig slankere og mer diskré enn de Ultrahuman og Oura Ring.

Ultrahuman Ring Air krever heller ingen abonnement for å få tilgang til all data, mens Oura Ring krever et aktivt abonnement på 6,99 USD per måned. UItrahuman Ring Air er den rimeligste smartringen og starter på 4190 kr, sammenlignet med Oura Ring sin startpris på 4290 kr for den rimeligste ringen (Heritage) og 4990 kr for ringen som i større grad ligner Ring Air (Horizon). Deretter strekker prisen seg helt opp til 6290 kr avhengig av farge og materialer. Samsung Galaxy Ring koster 5690 kr.

Ultrahuman Ring Air er også mindre og lettere enn Oura, men Samsung Galaxy Ring er den letteste av de tre. Samsung har også best batteritid, med Oura Ring like bak, og Ultrahuman Ring Air bakerst i køen.

NB: Etter at testen ble publisert har Ultrahuman Ring Air sluppet en rekke oppdateringer med nye funksjoner. Dessverre har både batteritiden og presisjonen på ringen blitt dårligere etter tiden, og scoren har derfor blitt satt ned fra 80 til 70. I skrivende stund vil jeg ikke anbefale å kjøpe Ultrahuman Ring Air. Det er per i dag ingen tvil om at Oura Ring leverer høyere presisjon, betraktelig bedre batteritid, og raskere lading.


Ultrahuman Ring Air – Design og funksjon

Ultrahuman Ring Air er en elegant og lett ring utstyrt med sensorer fulle av kraft til å måle det aller meste hva gjelder kondisjons- og helsemålinger. Ringen er produsert i lettvekts titan med et karbonbelegg på ytterskallet og allergifri epoxy resin på innsiden, og er tilgjengelig i en rekke finisher og størrelser. Vekt og tykkelse varierer mellom 2,4 gram – 3,6 gram og 2,45 mm – 2,8 mm, avhengig av størrelsen på ringen, mens alle størrelsene har den samme bredden på 8,1 mm. Ring Air er også vanntett (5 ATM sertifisert) og kan brukes både i dusjen og til svømming.

(Tilgjengelige farger; Raw Titanium, Aster Black, Matte Grey, Bionic Gold, Space Silver).

Vi snakker altså om en lett og solid ring, som likevel besitter mengder av krefter og pakker inn en rekke sensorer som kontinuerlig samler inn data om din helse og aktivitet. På de første bildene benytter jeg en ring i str. 9 Matte Grey, men måtte senere bestille str. 8. Til tross for den lave vekten og at ringen er tynn, så gjør den seg bemerket på fingeren/hånden, og skiller seg ut fra tradisjonelle ringer.

Ønsker du en så «enkel» ring som mulig, anbefales det å velge en mer diskre farge som sølv eller gull. den andre ringen jeg testet var i sølv (Space Silver), og denne var så elegant at den nesten fremstod som en helt annen ring, og en ring som nesten ikke merkes på hånden.

At ringen er hardfør har undertegnede fått merke ettersom ringen ble mistet på bilveien, kjørt over, og deretter funnet like hel. Det du derimot vil erfare er at den raskt får riper i metallet. Synligheten vil i stor grad avhenge av farge, så et godt tips er å velge ringen i Space Silver.

På innsiden finner vi følgende sensorer:

  • PPG-sensor (Photoplethysmography): Det som også kalles en «optisk pulssensor». Bruker lys for å måle blodvolumet i fingeren din. Dette brukes til å beregne hjertefrekvens, hjertefrekvensvariabilitet (HRV) og blodoksygenmetning (SpO2).
  • Akselerometer: Sporer bevegelse og akselerasjon. Brukes til å spore aktivitet, inkludert antall skritt, kalorier forbrent og avstand du tilbakelegger.
  • Gyroskop: Sporer rotasjon og vinkelhastighet, og brukes til å forbedre nøyaktigheten av aktivitetsmålingene.
  • Temperatursensor: Registrerer Hudtemperatur. Dette kan være nyttig for å identifisere feber eller andre helseproblemer, samt spore søvnmønster og menstruasjonssykluser for kvinner.
  • Infrarød sensor: Brukes til å måle hjertefrekvens/puls.
  • Bluetooth: Brukes for å kommunisere med tilkobling til telefon.

Tabellen under oppsummerer de ulike sensorene og deres funksjon i Ultrahuman Ring Air:

SensorFunksjon
PPG-sensor / Optisk pulssensorHjertefrekvens, HRV, SpO2
AkselerometerAktivitetsnivå
GyroskopAktivitetsnivå
TermometerKroppstemperatur
Infrarød sensorHudtemperatur
Bluetooth 5 Low Energy (BLE)Kommunikasjon med smarttelefonen

Fremgangsmåte for bestilling

I motsetning til en vanlig klokke eller aktivitetsmåler krever en smartring at du finner en bestemt størrelse som passer deg. Om du liker å ta sjanser, så kan du forsøke å benytte appen «Ultrahuman Ring Sizer» som tar i bruk mobilkameraet for å måle omkretsen på fingeren din å dermed anslå riktig størrelse, men den desidert beste måten er å starte med å bestille et størrelses-kit med 3D printede plastringer som inneholder alle de ti ulike størrelsene (US 5-14).

Når du bestiller ringen fra Ultrahuman sin nettside, kan du velge å få tilsendt et størrelses-kit, eller du kan velge størrelse på ringen umiddelbart dersom du vet dette med sikkerhet. Kittet sendes ut i løpet 24 timer, og etter å ha mottatt det bruker du ringen minst ett døgn før du lander på hvilken ring du vil bestille. Så lenge du er logget inn med den samme kontoen i Ultrahuman appen som du brukte da du bestilte ringen, så holder det at du scanner en QR-kode på esken til test-ringene, og deretter velger du den riktige størrelsen og bekrefter dette på nettsiden.

Det er viktig at ringen (som har sensorer på innsiden) sitter tett inntil huden, men den skal heller ikke være for stram. Husk at fingeren vil endre seg i størrelse avhengig av temperatur og aktivitet. Ultrahuman anbefaler heller at den er litt for stor, enn litt for liten, og det anbefales å bruke ringen på pekefingeren, ringfingeren eller langfingeren på den ikke-dominerende hånden. Dataen kan bli mindre nøyaktig ved bruk på lillefingeren eller tommelen.


Ultrahuman Ring Air – Holder oversikt over aktivitet og helse

Ultrahuman Ring Air er spesielt rettet mot å gi innsikt i faktorer som påvirker kroppens metabolisme, og måler blant annet nøkkelaspekter som søvnkvalitet, søvnfaser, stressnivåer (gjennom HRV) og aktivitetsfordeling.

Sensorene på innsiden av Ultrahuman Ring Air i stand til å måle hjertefrekvens, hjertefrekvensvariabilitet (HRV), pustefrekvens, oksygenmetning i blodet, søvn (inkludert søvnvarighet, søvnstadier og søvnkvalitet + høneblunder), kroppstemperatur, aktivitet (inkludert skritt, kalorier og distanse tilbakelagt), stress, samt restitusjon.

Den første måneden med Ultrahuman Ring Air, så klarte ringen å måle det aller meste (foruten om søvnfaser som er umulig å måle uten mer avansert utstyr) med god nøyaktighet, og stod i samsvar med målinger på både Apple Watch og diverse Garmin-klokker. Faktisk endte jeg opp med å forholde meg utelukkende til dataen fra Ultrahuman Ring Air, og glemte helt å se på parametre som Body Battery, HRV Status og søvn i Garmin Connect. Det eneste jeg følte Garmin og Apple gjorde bedre, var å måle skritt og VO2 maks.

Men, som nevnt har kvaliteten på dataen falt betraktelig, og jeg har ikke lenger tiltro til målingene.


Sporer kvinnehelse og menstruasjonssyklus

Ultrahuman Ring Air sporer kvinnehelse ved å bruke syklusbaserte poeng som reflekterer fysiologiske endringer gjennom menstruasjonssyklusen. Den overvåker temperatur, hjertefrekvens, hjertefrekvensvariabilitet og søvnmønstre, og gir fase-spesifikke innsikter. For eksempel foreslås økt aktivitet i follikkelfasen og mer hvile i lutealfasen.

Ringen gir også personlige anbefalinger for å optimalisere treningsøkter og restitusjon basert på menstruasjonsfasen, noe som hjelper kvinner med å forstå og håndtere energinivåer og generell helse bedre.

smart ring test

Alle dataene som samles inn av Ultrahuman Ring Air lagres trygt på en server slik at du alltid har de tilgjengelig i Ultrahuman appen der dataen er synlig i sanntid, og hvor du kan dykke dypere inn i detaljer, spore fremgang over tid og identifisere trender- ikke minst oppdatere ringen når programvareoppdateringer er tilgjengelig. For øvrig er det veldig hyppige oppdateringer, og gjennom testperioden har et til tider vært en om dagen. De færreste legger til nye funksjoner, men det har vært overraskende mange av disse også.

Appen tilbyr også en rekke verktøy og innsikter for å hjelpe deg med å forstå hva dataene betyr og hvordan du kan bruke dem til å forbedre helsen din. For å gjøre det enklest mulig fokuseres det i hovedsak på tre viktige målinger: Movement Index, Sleep Index og Dynamic Recovery (tidligere Recovery Score). I tillegg finner vi egne «faner» for «Stress Rythm Score» og Stimulant Permissible Window».

Trykker du på en av de nevnte indexene får du ytterligere info om hver av de ulike parametrene som utgjør en score totalscoren. Disse er fargegradert på en horisontal linje der grønt (lengst til høyre) indikerer en god score, mens rødt (lengre mot venstre) indikerer en redusert score. Du kan enten være «Needs attention, Good, Optimal, Within Range and Optimal, Above Range and Optimal».

Ved første øyekast kan det virke noe overveldende og forvirrende, men du vil raskt oppdage at appen gjør en god jobb med å forklare det som i utgangspunktet er veldig mye data, på en enkel og god måte. Om du ønsker det mest mulig lettvint trenger du kun å forholde deg til de tre scorene nevnt over, og dersom du ønsker full oversikt over alt som påvirker det metabolske systemet, så får du mengder av info når du dykker inn i appen.

Du kan selv sette dine egne «Smart goals» som inkluderer Skritt, Aktive timer, Aktive minutter, Tidlig søvn, Tidlig oppvåkning, Total søvntid, Treningsminutter og Aktivitet i «Phase Advance»-tidperioden«.

Movement Index

Movement Index representerer ditt generelle aktivitetsnivå. Den tar hensyn til en rekke faktorer, inkludert:

  • Antall skritt tatt.
  • Minutter i aktivitet.
  • Kalorier forbrent.
  • Treningsfrekvens.

Movement Index starter på 100 hver morgen og gir deg «blanke ark» for å kunne innfri dagens målsetting. En høy Movement Index indikerer at du er fysisk aktiv og får nok bevegelse. En lav Movement Index kan bety at du trenger å være mer aktiv, eller at du kan ha en underliggende helsetilstand. Ultrahuman belønner et jevnt høyt aktivitetsnivå gjennom dagen fremfor et kort periode med svært høy aktivitet. Ringen vil også gi deg en påminnelse dersom du har vært lenge i ro.

Det er viden kjent at det er bedre med jevnlig bevegelse gjennom dagen enn kun korte perioder med mye aktivitet, men det føles likevel litt fjernt når ringen begynner å mase om at det er tid for å røre på seg etter at undertegnede har vært i bevegelse fra kl. 06 om morgenen til kl. 19 om kvelden, lagt ned 45 000 skritt, og deretter sittet mer eller mindre stille fra kl. 19. Her kunne Ultrahuman med fordel tenkt noen skritt lenger.


Sleep Index

Sleep Index er en score som representerer kvaliteten på søvnen din. Den tar hensyn til en rekke faktorer, inkludert:

  • Søvneffektivitet.
  • Temperatur.
  • Rastløshet.
  • Total søvn.
  • Fall i puls.
  • «Timing» i forhold til det optimale søvnvinduet ditt.
  • Hjertefrekvensvariabilitet (HRV) under søvn.
  • Restitusjonstid.

En høy Sleep Index indikerer at du får god kvalitet på søvnen. En lav Sleep Index kan bety at du trenger å forbedre søvnrutinene dine, eller at du kan ha en søvnforstyrrelse. Ringen bruker også fall i hjerterytme som en indikator på restitusjon (jo tidligere på natten den faller, desto bedre restitusjon). I tillegg foreslår den mulige årsaker til at den ikke faller raskt, som for eksempel å spise for sent på kvelden eller inntak av alkohol, og kommer med tips til hvordan du kan forbedre søvnen.

Gjennom testperioden har Ultrahuman Ring Air målt total søvntid med god nøyaktighet, og den klarer også å registrere høneblunder gjennom dagen. Tid i ulike søvnfaser er umulig å måle uten mer avansert utstyr, så dette har jeg ikke grunnlag for å si noe om.

Ringen klarer også å gi et godt bilde av puls, hjertevariabilitet og temperatur, og gir tilbakemelding om utviklingen i ukesrapporten.


Shift Mode

Ultrahuman inkluderer også en egen «Shift Mode«- en funksjon for skiftarbeidere som justerer måltidsanbefalinger, søvnplaner, og treningsrutiner basert på arbeidsplanen. Globalt er nærmere 40% av arbeidsstyrken involvert i skiftarbeid, hvor varierende arbeidstider har negative effekter på søvnmønstrene. Den konstante endringen i søvn- og våkentider forstyrrer døgnrytmen og øker søvnmangel. Den uregelmessige livsstilen setter kroppen under stort stress og forårsaker akutt søvnmangel.

Shift Mode aktiveres under «Innstillinger» i Ultrahuman appen, og deretter vil ringen automatisk fange opp den tilpassede søvnplanen (inkludert høneblunder gjennom dagen) å justere seg etter dine unike hverdags- og helgerutiner.

Morgenårvåkenhet

Morgenårvåkenhet er en ny kontinuerlig markør for motivasjon basert på søvntreghetsalgoritmen, som påvirkes av motivasjonsnivåer, søvnvaner og søvnmiljø. Søvntreghet er prosessen med å bli fullstendig våken og kognitivt klar etter søvn, og det kan ta opptil fire timer å forsvinne helt.

Studier viser at eksponering for blått lys kan øke årvåkenheten etter oppvåkning. Denne markøren kan også reflektere individets motivasjon og intensjon om å starte dagen aktivt.

Hver morgen vil du få en «Morning Alertness» som gir tilbakemelding om hvor klar du er for morgenen. Ringen vil også registrere hvor mange ganger du «kaster deg rundt» i løpet av natten, selv om presisjonen på dette er heller så som så.


Søvngjeld

Søvngjeld er forskjellen mellom hvor mye søvn du trenger og hvor mye du faktisk får. Akkurat som med økonomisk gjeld, er det lett å havne i søvngjeld og vanskelig å betale den ned. Søvngjeld påvirker helsen din på flere måter, spesielt kognitiv ytelse. Søvnmangel og søvngjeld kan føre til svekket oppmerksomhet, hukommelse, beslutningstaking og generell kognitiv funksjon. For eksempel viser studier at trøtthet er ansvarlig for opptil 30 % av trafikkulykker.

I tillegg kan uregelmessige søvnmønstre påvirke kardiovaskulær helse betydelig. Kroniske søvnforstyrrelser er knyttet til økt risiko for høyt blodtrykk, hjertesykdom, slag og andre kardiovaskulære lidelser.

Søvn er svært personlig, og det samme gjelder søvngjeld. Ultrahuman Ring AIR hjelper med å måle din ukentlige søvngjeld eller overskudd, tilpasset din personlige 14-dagers søvnbaseline. Dette betyr at søvngjelden er personlig tilpasset dine individuelle søvnbehov.

Med søvngjeldfunksjonen hjelper UltrahumanRing AIR deg med å:

  • Administrere søvnplanen din med ukentlige tilbakestillinger av søvngjelden din.
  • Overvåke søvnlengden din i forhold til søvngjelden for å forbedre søvnkvaliteten.
  • Motta skreddersydde påminnelser for å fremme bedre søvnvaner.

Dynamic Recovery Score

Dynamic Recovery Score er en videreutvikling av Recovery Score, og representerer evnen din til å komme deg etter trening og andre aktiviteter. Den tar hensyn til en rekke faktorer, inkludert:

  • Hvilepuls.
  • Hudtemperaur.
  • Gjennomsnittet av de siste 7-dagers hjertefrekvensvariabilitet (HRV).
  • Siste natts HRV.
  • Søvnindex (søvnkvalitet).
  • Nåværende stressrytme score.
  • + din egen evaluering av dagens restitusjon.

Ringen gir generelt en god pekepinn på dagsformen og står i stil med blant annet Garmin Training Readiness.

En høy Dynamic Recovery Score indikerer at du restituerer deg godt og er klar for mer aktivitet. En lav Dynamic Recovery Score indikerer at du trenger mer hvile, eller at du kan være overanstrengt.

Hver uke presenterer appen en ukesrapport som viser trendene og eventuelt hva som har blitt bedre/verre fra forrige uke, og hva du kan jobbe videre med.

Døgnrytmesporing

Ultrahuman Ring Air tilbyr også det de kaller «Døgnrytmesporing» (cirkadianrytme) som hjelper til med å identifisere den beste fasen (tidspunktet på dagen) for trening, mat, lyseksponering og søvn ved hjelp av ulike algoritmer basert på personlige temperaturminima. Så lenge du har tillatt appen å sende deg varsler, vil du flere ganger i løpet av dagen få varsler om når de ulike «vinduene» åpner/lukker. Jo lenger du bruker ringen, desto bedre vil den lære deg å kjenne.

Personlig sitter jeg ikke igjen med den helt store entusiasmen for denne funksjonen, for selv etter en måneds bruk så foreslår ringen helt andre tidspunkter for når det er optimalt å eksponere seg for lys, innta stimulanter som f.eks. kaffe, eller utøve trening. Eksempelvis anbefaler Ring Air at du unngår trening og dagslys etter kl. 16 på ettermiddagen. For vanlige folk blir særlig det siste helt urealistisk…


Stimulant Window

En annen funksjon er det Ultrahuman kaller «Stimulant Window«. «Stimulant Window» hjelper deg optimalisere inntaket av stimulerende midler som koffein. Målet er å foreslå tidspunkt for koffein (eller andre oppkvikkende midler) som gir deg best effekt og minst forstyrrelse på søvnen. I starten virket den noe ivrig på å redusere vinduet for stimulanter, og du har relativt kort tid på å innta dagens kaffe. Men, etter lengre tids bruk så skal jeg være såpass ydmyk å si at ringen kanskje har noe for seg.

En del av anbefalingene fra Ring Air har vært å ikke innta koffein etter kl. 14 på dagen, noe som i starten virket veldig restriktivt. Men etter å ha tenkt meg om, så kuttet jeg ut koffein for et års tid siden nettopp av den grunn at det gav mye bedre søvn. Kanskje har ringen mer riktig enn jeg har vært villig til å innse.

Der vi er mest uenig er at hvor lenge den mener du bør vente på å innta kaffe på morgenen. Den anbefaler først og fremst å få sollys og bevegelse om morgenen, og ikke minst vente med oppkvikkende midler til adenosine-nivået synker.


Ring Air til trening

I motsetning til de fleste pulsklokker har ikke Ultrahuman Ring Air innebygd GPS-sensor, men den kan likevel brukes til å spore trening ved å benytte tilkoblet GPS via telefonen, selv om det langt i fra er optimalt.

Treningssporing er fremdeles i beta (noe den har vært i evigheter) og trenger en solid runde forbedring før den kan anbefales. I appen velger du «Trening» og en av de 22 ulike aktivitetsmodusene, før du deretter trykker «start» på skjermen som dukker opp. Her vil du se pulsen sin i sanntid, gjennomsnittspuls, og hvilken intensistetssone du befinner deg i. Du kan ikke bruke appen til å undersøke andre parametre mens treningen foregår. Nøyaktigheten under trening er uansett ikke veldig god, så her anbefales det å bruke en pulsklokke eller et pulsbelte og en treningsapp.

Ultrahuman bør absolutt få på plass en dedikert treningsfunksjon, men heldigvis kan Ultrahuman Ring Air enkelt settes opp til å synkronisere med tjenester som Garmin Connect, Polar, COROS, Fitbit, Zwift, Apple Health, Google Fit, mfl.. Det du må være oppmerksom på, er at Ring Air kun leser aktivitetsnavnet fra Garmin. Dersom du kobler til Apple Health så vil den i tillegg til treningsdata overføre hjertefrekvens, hvilepuls, nattlig HRV (hjertefrekvensvariabilitet), temperatur, skrittelling, aktiv energi, hvileenergi og søvn med søvnstadier. Du kan synkronisere med både Garmin og Apple Health uten at det fører til duplisering av data.

Automatisk trenings- og aktivitetssporing

Ved lansering, og ikke minst publisering av denne testen, så var det ingen funksjon for automatisk trenings- og aktivitetssporing (at ringen gjenkjenner aktiviteter som gåing, løping, sykling, svømming, etc., og automatisk starter, eller minner deg på, å starte en treningsøkt), men dette kom på plass i august 2024.

Når en aktivitet oppdages, vises det et banner på hjemskjermen som indikerer aktivitetstypen og varigheten. Du kan deretter velge å logge aktiviteten, eller avvise den. I tillegg tilbyr appen muligheten til å kategorisere aktiviteten basert på anbefalinger, eller velge fra en liste over treningstyper. Aktiviteter klassifiseres i kategorier som høy intensitet, lav intensitet, utholdenhet og styrketrening.

I appen finnes også en egen «Discover»-fane med tilgang til ulike veiledede treningsøkter, meditasjonsøvelser, søvntips, link til Ultrahuman Podcast, m.m..

I tillegg finnes en «Zones»-fane som lar brukere dele og feire sine helsescores innenfor sine respektive soner. Zones skal bidra til å fremme samhørighet og motivasjon blant Ultrahuman appens brukere ved å kunne se og dele fremgang med andre i appen. Fordelen med Zones er at du ikke trenger å ha bekjente og venner som bruker en Ultrahuman Ring, men kan delta i Zones med andre helt fremmede, og deretter sammenligner scores.


PowerPlugs – tredjeparts apper

Ultrahuman Ring PowerPlugs er en plattform laget for å la deg velge og ta i bruk spesifikke applikasjoner (apper), såkalte «PowerPlugs». Appene er designet for å gi personlig innsikt og helseovervåkning rettet mot individuelle behov og livsstil.

PowerPlugs ble introdusert i juli 2024, og flere brukere så på dette som en «snik innføring» av en abonnementsavgift. Som et forsvar til Ultrahuman, så har de bevart alle funksjonene som var gratis, men tilbyr nå bare enda flere muligheter for å overvåke egen helse. Grunnen til at PowerPlugs eksisterer, er at Ultrahuman velger å tilby et åpent API (grensesnitt) som gjør det mulig for eksterne utviklere å få tilgang til å samhandle med plattformen for å bygge egne apper/integrasjoner.

Noen apper er gratis, mens andre krever et abonnement.

Gjennom PowerPlugs kan du spore en rekke helseparametere, inkludert AFib-oppdagelse, vekttap, vitamin D-nivåer, jetlag, graviditetsmodus, og mer. AFib-deteksjon er en av de mest spennende funksjonene, og gjør Ultrahuman Ring AIR til den første smart ringen som kan oppdage denne tilstanden. Merk at både Døgnrytmesporing og Stimulant Window nå regnes som PowerPlugs, selv om disse var tilstede før Ultrahuman lanserte plattformen.

Blant de tilgjengelige PowerPlugs er:

  • AFib-deteksjon: Overvåker hjerterytmen din om natten for å oppdage tidlige tegn på atrieflimmer.
  • Vektkontroll: Integrerer måltidsplanlegging med sanntidsglukoseovervåkning for optimal vekttap.
  • Vitamin D-sporing: Beregner de optimale tidene for å gå ut i solen basert på din hudtype, lokasjon og dagens UV-indeks.
  • Jetlag-plug: Utvikler personlige jetlag-planer basert på reiseplaner, søvnmønstre og kronotyper.
  • Graviditetsmodus: Tilbyr skreddersydd råd om ernæring, aktivitetsnivå og helsemålinger som er viktige under graviditet.

Ultrahuman planlegger å utvide PowerPlugs-plattformen med mange flere apper over tid. I løpet av de neste årene kan du forvente tusenvis av apper som bygger på Ultrahuman sin omfattende helseplattform. Dette betyr at Ultrahuman Ring vil fortsette å bli bedre etter hvert kjøp, dersom de holde løftene de kommer med…


Tilkobling og batteritid

Ultrahuman Ring Air kobles til mobilen ved hjelp av Bluetooth, og all datautveksling foregår via Ultrahuman appen. Dessverre er ikke rekkevidden mer enn rundt 40-50 cm, og kontakten brytes nesten umiddelbart dersom det kommer hindringer i veien mellom ringen og telefonen.

For eksempel opphører kontakten når jeg har ringen på venstre ringfinger og holder mobilen i høyre hånd, eller legger mobilen i lomma og holder hånden rett ut. Dette blir altfor svakt, og litt ekstra tungvint ettersom når du må sørge for å være i umiddelbar nærhet for å kunne synkronisere ringen. Når du først oppnår kontakt så går selve synkroniseringen raskt (noen sekunder) før dataen vises i appen.

Batteritiden er oppgitt til «opptil 6 dager ved normalt bruk», men det er mer realistisk med rundt 3 dager. Skulle batteriet være i ferd med å gå tomt, så vil appen minne deg på å lade når det er mindre enn 30% og 20% igjen. Ladingen gjøres ved å plassere ringen på en medfølgende ladeplate og tar rundt 2-3 timer fra 0 til 100.

Det som er verdt å merke seg at du må bruke en «treg» 5W lader med maks 2A for å lade ringen ettersom en hurtiglader vil ødelegge ladeplaten. Ultrahuman anbefaler å lade via en PC. Dersom du benytter en hurtiglader vil ladeplaten blir svært varm og ta skade.

I løpet av testperioden ble ringen oppdatert med en «Locate My Ring» funksjon som bruker Bluetooth-tilkoblingen til å lokalisere ringen når du er innenfor rekkevidde. Dessverre er denne nærmest ubrukelig ettersom rekkevidden er så fantastisk kort.


Glukose Sporing

Ultrahuman Ring Air tilbyr ikke direkte glukosemåling, og er først og fremst designet for å samle inn data om søvn, hjertefrekvensvariabilitet (HRV), bevegelse og temperatur.

Men, Ultrahuman Ring Air er i stand til å spore glukosemetabolismen din i sanntid når den kombineres med Ultrahuman M1- en kontinuerlig glukosemåler. M1-sensoren festes på huden og måler blodsukkernivået ditt kontinuerlig. Denne informasjonen synkroniseres så med Ultrahuman Ring Air, som igjen kan koble dette til andre helsedata som søvn, aktivitet og kroppstemperatur.

Ved å samle inn denne detaljerte metabolske informasjonen, kan appen gi deg innsikt i hvordan kosthold, søvn og trening påvirker glukosemetabolismen slik at du får bedre forståelse av hva som fungerer best for din kropp og helse.

Kombinasjonen av Ring Air og M1-sensoren gir deg altså en helhetlig oversikt over din metabolske helse, noe som kan hjelpe deg å optimalisere kost, aktivitet og livsstil.

Ultrahuman har dog dedikert en hel fane i appen til M1-sensoren, noe som kunne vært viet noe annet ettersom de færreste eier dette tilbehøret.


UltrahumanX – Utvidet tjeneste

UltrahumanX er en forsikringstjeneste for Ultrahuman Ring AIR som tilbyr følgende fordeler:

  • Utvidet garanti: Den standard garantien på ringen blir utvidet til å dekke uhellsskader, tyveri og tap.
  • Mulighet for å få erstattet en tapt ring.
  • Gratis, ekspress og problemfri retur og bytte.
  • Eksklusive fordeler: Tilgang til eksklusive fordeler, for eksempel rabatter på fremtidige Ultrahuman-produkter og tjenester.

Prisen på UltrahumanX er 30 USD per år (tilsvarer 2,5 USD per måned).


Fungerer Ultrahuman Ring Air?

Tja, jeg kan si det som følger:

Opp gjennom årene har jeg testet mer enn 150 ulike pulsklokker, aktivitetsmålere og ulike smart-dingser som skal måle aktivitet og trening opp og ned i mente. Samme hvor moro det er å teste nye produkter, så er jeg fantastisk lei av å studere dataen i ettertid, og jeg bryr meg svært lite over begrep som Training Readiness, HRV Status, søvnkvalitet, etc..

Men, etter at jeg begynte å bruke Ultrahuman Ring Air, så tok jeg meg selv i å sjekke appen som det første jeg gjorde om morgenen, og det ble nærmest en intern konkurranse å forbedre faktorer som hvilepuls, HRV og temperatur avvik. I starten tenkte jeg ikke over at jeg brukte tid på å sjekke de, men med tiden gikk det opp for meg at jeg forsøkte å innføre små endringer som kunne bidra til å endre verdiene i riktig retning.

Så om Ultrahuman Ring Air fungerer, det spørsmålet handler i bunn og grunn om du velger å ta de grepene som den foreslår at du gjør, for hvis ikke så sitter du bare igjen med masse data som du ikke får noe bruk for..

For min del fungerte den godt, i hvert fall de første månedene før målingene ble mindre presise. Om den hadde fortsatt å måle like nøyaktig, så ville jeg fremdeles ha brukt ringen i dag (over 6 måneder senere). Og jeg hadde aldri trodd en ring kom til å ha større innflytelse på valgene jeg tar enn klokka.


Konklusjon


Ultrahuman Ring Air
Ultrahuman Ring Air

Product Name: Ultrahuman Ring Air

Brand: Ultrahuman

Offer price: 4299

Currency: NOK

Konklusjon

Ultrahuman Air Ring ser ut som en hvilken som helst ring, men skjuler langt mer krefter på innsiden. Ved hjelp av en rekke sensorer registrerer Ring Air alt du foretar deg og ikke foretar deg, og ringens medfølgende app vil gjennom ulike anbefalinger, guidede treningsøkter, meditasjonsøkter, restitusjonsteknikker, m.m., forsøke og hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Ultrahuman Air Ring er ikke alene i markedet og konkurrerer med sterke navn som Oura, RingConn, Samsung, Amazfit og Inspiring, men de har likevel vist at de kan lage gode produkter og samtidig klarer å levere oppdateringer som gjør nye funksjoner tilgjengelig uten ekstra kostnad. Prisen på 4299 kr er overkommelig, og det positive er at Ultrahuman Ring Air ikke krever noen form for ekstra månedlige utgifter i motsetning til Oura Ring som krever ytterligere 6,99 USD/mnd.

Ultrahuman er fremdeles et ungt selskap, og de har enda en vei å gå før de kan slå seg til ro med å tilby en komplett brukeropplevelse. Appen inneholder mye informasjon, men heldigvis kan du selv velge om du ønsker å forholde deg til kun fremsiden med de oppgitte scorene, eller dykke dypere ned i materialet for å analysere hver minste detalj.

Ringen gjør i hovedsak en god jobb med å registrere aktivitet og søvn gjennom døgnet, og det viktigste fremover er å få på plass en bedre funksjon for treningsregistrering. I tillegg må de rette opp unøyaktigheten og batteriproblemet som har kommet etter senere oppdateringer.

Ultrahuman Ring Air har kommet en lang vei på kort tid, og dersom de fortsetter å utvikle produktet i like raskt tempo som til nå, så tyder mye på at Ring Air kan bli en meget kraftig ring i fremtiden.

Overall
70%
70%

Pros

  • Elegant design.
  • Lav vekt og behagelig passform.
  • Ingen månedsavgift.
  • Omfattende aktivitets- og helsemåling.
  • Automatisk trenings- og aktivitetssporing.
  • Oversiktlig app med mye data og informasjon.
  • Informasjonen er lettforståelig, med mulighet til å gå dypere om ønskelig.
  • Nye funksjoner legges til kontinuerlig.

Cons

  • Får lett riper.
  • Svært dårlig kontakt med ring og telefon.
  • Kort batteritid. Bruker lang tid på å lade.
  • Lite fungerende treningsregistrering.
  • Oppdatert november 2024: Presisjonen på samtlige målingen har falt betraktelig.

Foreslåtte artikler

VJ Sarva Polar 2 og VJ Sarva Artix 2 senker terskelen for å gå ut i snøen og på glatta takket være suveren komfort, god varme og godt grep.
WalkingPad X23 leverer mye kraft i en liten innpakning, og er en allsidig og god treningsmaskin for deg som trenger en kompakt og enkel tredemølle.
Zeeksack The Daypacker tar det geniale konseptet fra storebrødrene, pakker det inn i et mindre format, og leverer en allsidig sekk til hverdag og tur.
Salomon Mountain Flex Jacket er varm og komfortabel, og har gode pusteegenskaper. Bruksområdet er stort, men prisen er høy.
Fjällräven Expedition Fleece Hoodie leverer en varm og komfortabel fleecejakke med god passform, høy slitestyrke, og stort fokus på bærekraft.