Test: Asics GEL-Kayano 28

14. juni, 2022 (oppdatert 12. januar 2024)

Featured image for “Test: Asics GEL-Kayano 28”

Mykere, lettere og mer spenstig, men fremdeles den gode gamle Kayano. Den 28. utgaven av Asics GEL-Kayano er for deg som trenger ekstra støtte på løpeturen, og en trygg og komfortabel løpesko. Her er Asics GEL-Kayano 28.

Den har eksistert siden 1993 og er eldre enn både Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen, men faktumet at Kayano fortsatt lever i beste velgående tyder på at Asics har gjort noe riktig.

Pulssonen støttes av sine lesere. Når du kjøper noe gjennom lenker på denne nettsiden, får Pulssonen en provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra. Les mer her.


Asics GEL-Kayano 28 – for deg som trenger stabilitet

Først og fremst, Asics GEL-Kayano 28 er primært en joggesko for deg som pronerer og trenger støtte for å få en mer naturlig stegavvikling. Kayano er på mange måter tvillingen til Asics GEL-Nimbus, men der Nimbus er for normalpronasjon, er Kayano bygget opp for å gi foten støtte.

Kayano har aldri vært en lett sko, og aldri gjort det lett å sette nye Strava-rekorder. Det vil den nok heller aldri gjøre, men både vekt og fartsegenskaper har i det minste blitt litt bedre i Asics GEL-Kayano 28.


Overdel og mellomsåle

Overdelen er fremdeles den samme i luftig og fleksibelt mesh-materiale som både gir godt hold og en trygg passform. Du får ikke den samme sokkelignende følelsen som en del løpesko gir, men meshen er såpass elastisk at den tilpasser seg både smale og brede føtter. OrthoLite X-55 3D Space konstruksjonen sørger for at mellomsålen komprimeres i der hvor trykket til enhver tid er størst, og dermed kan tilpasses foten for hver enkelt landing.

Hælkappen er betydelig mindre enn på forgjengeren, og reduksjonen i materiale har bidratt til både enklere stegavvikling og lavere vekt. På innsiden er det benyttet et slags memory-skum som bidrar til høy komfort og at foten trygt og unngår glipp.

Mellomsålen byr på den største forandringen. Her har Asics byttet ut FlyteFoam Propel med det både lettere, mer støtabsorberende og mer responsive FlyteFoam Blast. FF Blast er det samme materiale som blir brukt i Asics Novablast – en sko som virkelig byr på god demping og høy energiretur.

I tillegg består mellomsålen av støtabsorberende GEL-puter i hæl og forfot, mens et lag FlyteFoam Blast ligger som en tynt og beskyttende lag nederst mot sålen. Vi snakker dermed om en sandwich-konstruksjon som sammen jobber for å gjøre Asics GEL-Kayano 28 både godt dempet og mer responsiv.

Droppet på 10 mm gir litt ekstra hjelp i stegavviklingen, men er «lite nok» til at du selv må gjøre mye av jobben.


Stabilitet

Stabiliteten til Asics GEL-Kayano 28 kommer fra tre områder; Trustic System, Dynamic DuoMax og hælkappen.

Trustic System er en lett plastplate som sitter i mellomsålen og motvirker vridning av skoen. Denne er kjønnsspesifikk og er tilpasset biomekaniske ulikheter mellom kjønnene. Plastplaten var tidligere mye kraftigere og dominerende, men har nå blitt mindre og gir dermed mer plass til mykere mellomsålemateriale. Dette resulterer i lavere vekt, og mer demping/komfort.

Dynamic DuoMax er et hardt/komprimert materiale på innsiden av skoen som hindrer foten i å falle innover (pronere) i landingsfasen og fraskyvet. Hælkappen er som nevnt mindre, men er fremdeles med på å gi skoen støtte.


Yttersålen

Yttersålen vitner om at Asics GEL-Kayano 28 er en slitesterk arbeidshest. I motsetning til flere og flere sko som kutter mengden gummi for å spare vekt, har Asics GEL-Kayano 28 fått relative generøse mengder med AHAR Plus-gummi (Asics High Abrasion Rubber). Denne skal være 50% mer slitesterk enn AHAR-gummi som allerede har bevist at den takler mange mil før den må gi tapt.

Den relativt kraftige sålen gjør at Asics GEL-Kayano 28 fint takler både asfalt, grus og fine stier. Du kan også forvente at skoene skal holde i mange mil før du må bytte de på grunn av slitasje.


Bruk og følelse

Asics GEL-Kayano 28 er både lettere, bedre dempet og mer responsiv, og Asics har lyktes med nok en oppgradering av skoen. Det er dog utvilsomt en sko som passer best for pronasjonsløpere, og gjerne med litt tyngde. De første turene var DuoMax systemet mer merkbart enn på Kayano 27, og kunne føles litt trykkende for et nøytralt løpesteg. Dette gikk raskt over etterhvert som skoen fikk noen mil på veien, og Kayano 28 fremstod som en mye snillere og behagelig sko selv for normal pronerende. Dersom du derimot pronerer, vil den derimot bidra til ekstra trygghet og avlastning.

Asics GEL-Kayano 28 oppleves komfortabel på foten. Litt kjedelig, men trygg og god. Det er betydelig mer demping i hæl og forfot enn tidligere, selv om Kayano er ikke en ekstremt godt dempet sko. Du får ikke den samme komforten som du gjør med for eksempel Asics GEL-Nimbus 24, eller Mizuno Wave Skyrise 3, og den er heller ikke like responsiv. Vekten er høy, og selv om den føles langt lettere takket være den luftige overdelen, så vi snakker ikke om en rask sko.

Dette er skoen du velger for roligere turer, gjerne med litt lengde – 10 km og oppover, eller en rolig 5 km. Kayano er en sko som typisk må «løpes inn». De første turene kan den føles litt stive og harde, men sålen mykner opp og blir mer komfortabel når du får noen mil i skoen. Prisen er høy, men den høye slitestyrken kan tar Kayano 28 i forsvar.

Asics GEL-Kayano 28 er normale i størrelsen, og er medium bred over hele lesten.


Fakta:
Hæl/forfot (herre/dame): 23 mm/13 mm – 25 mm/12 mm
Dropp (herre/dame): 10 mm/10 mm
Vekt (herre/dame): 308 g / 258 g


Konklusjon


Asics GEL-Kayano 28
Asics GEL-Kayano 28

Product Name: Asics GEL-Kayano 28

Brand: Asics

Offer price: 1800

Currency: NOK

Konklusjon

Asics GEL-Kayano 28 er verken spesielt lett eller rask, men den gjør akkurat den jobben den skal gjøre – den tar vare på føttene dine trygt og godt gjennom mange og lange kilometer. Kayano 28 er litt lettere, litt mykere og litt mer responsiv. Og i det hele tatt veldig komfortabel.

Trenger du en sko som gir deg pronasjonsstøtte og gjør jobben som en ekte arbeidshest, så er Asics GEL-Kayano 28 et trygt og godt valg.

Overall
85%
85%

Pros

  • Myk og komfortabel.
  • Puster godt.
  • Slitesterk.
  • God pronasjonsstøtte.

Cons

  • Høy vekt.
  • Ikke veldig mye respons.

Del gjerne:

Featured image for “Test: Salomon Phantasm 2”
15. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Phantasm 2

Salomon Phantasm 2 henter inspirasjon fra superskoen i S/Lab-serien og leverer en rask og velbalansert løpesko til trening og konkurranse.
Les mer
Featured image for “Test: Salomon Aero Glide 2”
12. juni 2024 | Løpesko

Test: Salomon Aero Glide 2

Salomon Aero Glide 2 viderefører den gode allrounderskoen fra første generasjon, og gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: Icebug Eli RB9X”
22. mai 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: Icebug Eli RB9X

Icebug Eli RB9X er så komfortabel og elegant at du gleder deg til å ta den på å bruke mest mulig gjennom sommerhalvåret.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Kawana 2”
16. mai 2024 | Løpesko

Test: HOKA Kawana 2

HOKA Kawana 2 tar allsidigheten som gjorde forgjengeren så populær, og forbedrer viktige punkter som gjør den enda mer komfortabel.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS METASPEED Sky Paris”
6. mai 2024 | Løpesko

Test: ASICS METASPEED Sky Paris

ASICS METASPEED Sky Paris og Edge Paris er ikke bare lett, leken og rask, men de hjelper deg også til å perfeksjonere løpesteget- uansett hva slags løper du er.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Transport”
8. april 2024 | Fjellsko/Tursko

Test: HOKA Transport

HOKA Transport forener stabiliteten fra en tursko, komforten fra en gåsko, og street skoens stil, i en modell som kan brukes til det aller meste.
Les mer
Featured image for “Test: HOKA Cielo X1”
18. mars 2024 | Løpesko

Test: HOKA Cielo X1

HOKA Cielo X1 er selskapets beste løpesko designet for høy hastighet og komfort, og en enda mer flytende løpeopplevelse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Mizuno Wave Rebellion Flash 2 er en lett, leken og rask allrounder løpesko for daglig trening og konkurranse – uansett distanse.
Les mer
Featured image for “Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2”
12. mars 2024 | Løpesko

Test: Mizuno Wave Rebellion Pro 2

Mizuno Wave Rebellion Pro 2 er ikke bare lynrask, men også en av de mest ikoniske løpeskoene på markedet – på godt og vondt.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS Novablast 4”
5. februar 2024 | Løpesko

Test: ASICS Novablast 4

ASICS Novablast 4 gjør bestselgeren enda stødigere og mer komfortabel å løpe i, samtidig som den tar viktige steg mot bærekraft og miljøet.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Nimbus 26”
12. januar 2024 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Nimbus 26

ASICS GEL-Nimbus 26 retter opp det lille som var feil med Nimbus 25 og serverer den samme gode og komfortable løpeskoen med enda bedre grep.
Les mer
Featured image for “Test: ASICS GEL-Cumulus 25”
6. oktober 2023 | Løpesko

Test: ASICS GEL-Cumulus 25

Årets ASICS GEL-Cumulus 25 er totalt fornyet og mer spennende enn noen gang. Cumulus 25 gir deg komforten fra Nimbus til en enda lavere pris.
Les mer