Enkle og rimelige grep for å bli raskere på sykkelen

23. november, 2021 (oppdatert 23. mai 2023)

Featured image for “Enkle og rimelige grep for å bli raskere på sykkelen”

Har du ikke høyprofilhjul sier du? Jøss, det er jo et under at du i det hele tatt ruller framover. Ikke tempohjelm heller? Da kan du like gjerne legge opp…

Tja, les videre om du ønsker å forstå hvordan du kan gjøre unna sykkelturen raskere med små, enkle grep som ikke koster skjorta.

For det første – det er to avgjørende faktorer for hvor raskt du kan sykle.

  1. Hvor mye kraft du klarer å produsere.
  2. Jo raskere du sykler, desto større motstand møter du i vinden.

sykkel

Aerodynamiske rammer

Aerodynamiske rammer er i vinden som aldri før, og der du tidligere gjerne måtte gå på kompromiss mellom en aerodynamisk ramme som var relativt tung og uegnet til lengre turer, kan du nå få en areo-sykkel som håndterer alle utfordringer. Sykkel- og rammeprodusenter har de siste årene hatt et økende fokus på å utvikle aerodynamiske rammer på de tradisjonelle landeveissyklene. Det er ingen tvil om at en aerodynamisk ramme er viktig når det står om tiendeler på oppløpet på Champs-Élysées, men for de fleste av oss er det ikke på rammen det er mest å hente. Ved å gjøre små grep og investeringer kan du lett bli en raskere syklist uten at det tømmer lommeboken. Tabellen under viser en grei oversikt over hvilke grep du kan ta, hvor mye tid du sparer og kostnaden av det.

NB: Tallene er beregnet ut ifra en godt trent rytter som holder 40km/t i 48 minutter. En hastighet som er imponerende i seg selv.

Aerobars

Det du sparer mest tid på, og som samtidig er en rimelig investering, er å kjøre med tempodrakt og aerobars. På en 40km tempo kan du spare over to minutter ved å bytte til dette, og det trenger ikke å koste stort. Et par clipp-on aerobars får du til en tusenlapp. Det skal nevnes at om du ikke kjører temporitt/triatlon eller trener bevisst til tempo/triatlon, så er nok dette litt drøyt for en treningstur.

Kroppsholdning

Kroppsholdning er også meget avgjørende og høyst undervurdert. Det hjelper ikke å montere aerobars på styret og tro at du skal bli raskere om du sitter i en oppreist posisjon på sykkelen og ikke utnytter egenskapene til aerobøylene.

Riktig holdning er meget avgjørende og kan spare deg for minst ett minutt. I utgangspunktet er det gratis, men om du må presse deg selv til å ligge langflat på sykkelen så kan vinninga gå opp i spinninga om du må betale for kiropraktortimer i etterkant.

Hjelm

Det neste på lista er aerohjelm. Her har flere produsenter kommet med gode alternativer de siste årene, og du kan fint sykle med en aerohjelm uten at du ser ut som en tulling. Aerohjelmen sparer deg for over minuttet på den samme distansen. Selve hjelmen er nok litt dyrere enn aerobarene, men mer praktisk med tanke på at den kan brukes på alle turene dine.

Hjul

Så er det de berømte høyprofilhjulene. Her er et definitivt mye å spare, men det er også en av den dyreste investeringene. Et godt hjulsett kan spare deg for et drøyt minutt, men koster fort 10 – 30 000 kr alt etter hva du velger. Det er ikke bare profilen på hjulene som er avgjørende, her er det flere innvirkende påvirkende faktorer som kvalitet på hjullager, stivhet på eiker og hvordan hjulet er bygd opp. Ikke minst er valget av dekk helt avgjørende og kan spare deg opp til ett minutt. En bemerkelsesverdig ting er at den mest aerodynamiske løsningen er å kjøre med platehjul bak og 3-eike hjul foran. I tabellen er det tatt høyde for kombinasjonen platehjul/3-eike og dekk med lav rullemotstand.

sykkel

Skotrekk

Så til et par ting som sørger for at du kan bli raskere OG fremdeles ha råd til sydenturen til sommeren. Bruker du skotrekk kan du spare et halvt minutt på 40km, og det koster deg en femukers tippekupong! Vil du kutte enda ett minutt på distansen kan du shave leggene, men hør med partneren først om det er ok.

Til slutt


Del gjerne:

Featured image for “Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting”
15. april 2024 | Blogg

Navigering – Dette skiller kart og brødsmuleruting

Flere og flere pulsklokker/smartklokker kommer med forhåndsinstallerte kart for enklere navigering. Her er det (viktige) du må vite før du velger modell.
Les mer
Featured image for “Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger”
28. mars 2024 | Guider

Elsykkel – Guide og kjøpsanbefalinger

På utkikk etter ny elsykkel, men er forvirret over alle de ulike motortypene, batteristørrelsene og merkene? Denne guiden forklarer deg alt du må vite.
Les mer
Featured image for “Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene”
15. mars 2024 | Guider

Pulsklokke – De beste rimelige og budsjettvennlige pulsklokkene

Er du på utkikk etter en ny pulsklokke, men ønsker ikke å svi av mer penger enn nødvendig? Disse pulsklokkene gir deg virkelig valuta for pengene!
Les mer
Featured image for “De beste pulsklokkene – Best i test”
14. mars 2024 | Anbefalte artikler

De beste pulsklokkene – Best i test

Nærmere 150 pulsklokker er testet. Skal du investere i ny pulsklokke, så finner du både den og alt du trenger å vite her. Her er de beste pulsklokkene.
Les mer
Featured image for “Dette må du vite før du kjøper nye løpesko”
8. mars 2024 | Guider

Dette må du vite før du kjøper nye løpesko

Pronasjon, dropp, stack og karbon – denne guiden gir deg forklaringen på ulike begreper i sko-verdenen og hva du bør tenke over ved valg av nye løpesko.
Les mer
Featured image for “SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board”
4. mars 2024 | Guider

SUP brett – Guide og anbefalinger – Stand Up Paddle board

På utkikk etter SUP brett, men aner ikke hva du skal velge? Denne guiden gir deg svar på alt du bør vite, samt noen gode tips og anbefalinger!
Les mer
Featured image for “Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av”
27. februar 2024 | Blogg

Garmin bruker? Dette tipset vil du ikke gå glipp av

Eier du en nyere Garmin-klokke? Hvis du ikke allerede er kjent med dette trikset, er det stor sannsynlighet for at det er noe du vil bruke mye fremover.
Les mer
Featured image for “Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene”
18. februar 2024 | Guider

Joggesko / Terrengsko – De beste og anbefalte løpeskoene

Er du på utkikk etter nye løpesko? Denne store testen og guiden vil forhåpentligvis hjelpe deg. Her er test og anbefalinger av årets løpesko/joggesko.
Les mer
Featured image for “Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!”
18. februar 2024 | Guider

Dette er Zwift – En enkel guide til å komme i gang med Zwift!

Nysgjerrig på interaktiv trening og lurer på hva «Zwift» er for noe? Her får du vite det du trenger for å komme i gang, og hvorfor Zwift er så populært!
Les mer
Featured image for “Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger”
7. februar 2024 | Guider

Skallbekledning – Skalljakke – Guide og anbefalinger

På jakt etter ny skallbekledning? Her får du oversikten over hva du bør se etter og hva du bør tenke over i valget av ny skalljakke og skallbukse.
Les mer
Featured image for “Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger”
15. januar 2024 | Guider

Dunjakke og dunbekledning – Guide og anbefalinger

Forvirret over alle begrepene om dun? Denne guiden gir deg svarene du lurer på, og hjelper deg å velge riktig dunjakke til ditt behov.
Les mer
Featured image for “Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det”
8. januar 2024 | Guider

Slik får du kart på Garmin-klokker som egentlig ikke støtter det

Eier du en Garmin-klokke som ikke støtter kart? Komoot gjør det mulig å få kart på en rekke Garmin-enheter som egentlig ikke støtter dette!
Les mer